Ugrás tartalomhoz


Fotó

Figurafestés, modellezés #2


A téma archiválva van, emiatt nem szólhatsz hozzá.
1999 hozzászólás érkezett eddig

Zotyo

Zotyo

  -= ZOTYO =-

 • Fórumita
 • 7707 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.24, 10:37

Szervusztok!

Az alternatív modellek rajongóinak ajánlom figyelmébe a darkslaveminiatures.com weboldalt. Már rögtön a nyitólapon hihetetlen szép Wood Elf figurákkal lehet szembesülni, letolt gatyával is verik a GW-t. Kicsit beljebb haladva van minden, ami szem-szájnak ingere lehet; törpék, orkok, élőhalottak, káosz, birodalom, DoW, stb...

A cégtől lehet online rendelni.

von_Khebab

von_Khebab

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1339 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.21, 15:53

(OFF)A franciáknak,németeknek,és az angoloknak is van öntő üzemük,ok.DE akkor a mi aluminium öntödénkel miért gyártatnak az említett nemzetek?Svédekről nem is beszélve?Kérem tisztelettel,ennek oka van,hogy a német hadiipar gyártat velünk,vagy a Volvo gyártat velünk...ÓLCSÓBB,még járulékos szálítási költségekkel is,mint náluk othon.Kína meg aztán a legalja a költséghatékonyság tükrében!(/OFF)


Melezor

Melezor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1398 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.20, 11:11

(OFF)Ha elindulunk ezen a "printed in China" vonalon, akkor lassan ebbe a topicba se férünk bele... :titanic: (/OFF)


Zotyo

Zotyo

  -= ZOTYO =-

 • Fórumita
 • 7707 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.20, 10:14

Felőlem az öntet Kínában, Taiwan-on, és más távol-keleti kis dzsunkán, aki akar. :) Tény, hogy a GW-nek és a Forge Worldnek van saját öntőüzeme. Sőt, a Ral Partha UK is angol öntőkkel dolgozik (ok, ők fémből öntetnek, nem műanyagból). Abban feltehetőleg egyetértünk, hogy ha van a háznál öntőüzem, ami működik, akkor miért máshová küldeni a munkát? Én két helyen biztos, hogy nem dolgoztatnék. Vagy itt, vagy ott.

Azon viszont igen meglepődtem egyszer (azt hiszem GW-s könyv kapcsán), mikor láttam, hogy "printed in China". :titanic:

Marneus_AC

Marneus_AC

  Lord of Macragge

 • Fórumita
 • 911 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.20, 05:43

Sziasztok !

Zotyo !

Elég ha egy két szerszámot küldenek ki azokat amikből iszonyat sok fogy és erről a büdös életben nem fogunk tudni mert nem fogják bevallani ! De az biztos , hogy Kínában fröccsöntetni és hazaszállítatni (akár Angliába akár valamelyik raktárukba ) még mindíg olcsóbb mint nekik otthon legyártani és minden járulékos kölcséget fizetni ! Mégegyszer maga a fröccsöntött termék nagyon olcsó csak a szerszám elkészítése drága !
A fém figuk öntésére több technológia is létezik ! Igaz , hogy használnak "öntőgumit" de az nem annyira megbizható viszonylag hamar szakad viszont gyorsan lehet újat készíteni ( gyorsabban mint a fém szerszámot ) . Az Andrea is ezt a technológiát használja csak ő ugyi műgyantát használ de az elv egyan az !
Aztán van az asztali öntőgép ami tulajdonképpen ugyan olyan elven működik mint a nyagytestvér ( Hidraulika felállítja a szerszámfelek összeszorításához szükséges erőt majd a Csiga belenyomja nagy nyomással az olvadtt műanyagot , ami jelen esetben egy puhább fém .

MAC

Egy kis körséta a GW üzemében (mert nem, ők nem Kínában öntetnek, nekik saját gyáruk és raktáruk van), leírással, képekkel.Zotyo

Zotyo

  -= ZOTYO =-

 • Fórumita
 • 7707 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 21:56

Mi az idétlen benne? A műanyaggal könnyebb bánni (nekünk, felhasználóknak), könnyebb konvertálni, festeni, és nem pattogzik le róla szinte ránézésre a festék. Csak megmunkálás kérdése, mennyire részletgazdag. Mivel eddig általában a tucatfigurákat öntötték műanyagból, egyes fém modellek aprólékosabbak voltak. De ez nem törvényszerű.

Yoda007

Yoda007

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 813 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 21:56

szerintem korrekt, könnyebb vele "dolgozni" :titanic:

Garvey

Garvey

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2698 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 21:23

Csak én tartom idétlen ötletnek a müanyag karakter csomagokat? Vagy bennem van a hiba?

Zotyo

Zotyo

  -= ZOTYO =-

 • Fórumita
 • 7707 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 16:23

Nem gumit használnak, hanem fémet, amiből azért csak ki tudják piszkálni a figurákat. :titanic: A guminak az a hátránya, hogy kb. az ötödik öntésnél már szétszakad. Mondom, volt erről egy cikk, azt hiszem a 3. kiadáshoz megjelent Tauk kapcsán. Egy kis körséta a GW üzemében (mert nem, ők nem Kínában öntetnek, nekik saját gyáruk és raktáruk van), leírással, képekkel.

Még azt is bemutatták, hogy a mester modelleket nem ám 1:1-ben készítik, hanem kicsit nagyobban. Aztán egy berendezéssel szépen lekicsinyítik vagy felnagyítják őket, belemarva egyenesen egy hidraulikával mozgatott fémtömbbe. Sőt, újabban már számítógéppel is készítenek modelleket. Valami 3D szoftverrel megtervezik, az okos gép meg kifaragja. Alan és Ian Perry pedig mehet nyugdíjba. :)

von_Khebab

von_Khebab

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1339 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 14:28

Az anyag minnél jobb minőségű,minnél edzettebb,hőálóbb,annál ridegebb és nehezebben munkálható meg.A kokilla költségeit tehát eleve emeli a megmunkálás milyensége,a formák bonyolultsága,az erre ráfordított idő,a korrekciós utómunkák...(pl van olyan cnc workcenter,aminek minden futott órája negyed millió huf...)
A műanyagnak a háttértechnólógiája a drágább,a vákumos rendszerek miatt.

brother_gabriel

brother_gabriel

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 358 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 13:40

Annak idején, egy WD-s cikkben úgy láttam, mintha öntőgumit használnának a fém figurák negatívjaihoz. Ez nekem már csak azért is tűnik logikusnak, mert ha merevebb anyagból lennének (ami esetleg nem is deformálható), akkor elég nehéz lenne kiszedni a formákból a babákat az esetleges konkáv részek miatt.

Az öntőgumi meg talán csak olcsóbb, mint a fé.m szerszám, még akkor is, ha egy szettel kevesebb terméket is lehet legyártani.

Kazador

Kazador

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1256 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 12:55

Lejebb meg pont azt mondja valaki, hogy a müanyag a drágább.
Khebab, az anyagkölcségen kívül van bármi különbség a kokillák elkészítésében?
Mindekettőt ki kell marni stb.

von_Khebab

von_Khebab

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1339 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 11:22

Fémöntödében dolgozom.K*ott drága fémekhez a kokilla!!!!Sokkal drágább,mint műanyaghoz,az anyagminőség miatt.

Kazador

Kazador

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1256 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 10:09

Sziasztok

A műanyag és a fém kokillákat /formákat/ elkészíteni kb. ugyanannyiba kerülhet.
Nincsen köztük különbség, max a fémhez nagyobb hőállóság kell.

Marneus_AC

Marneus_AC

  Lord of Macragge

 • Fórumita
 • 911 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.19, 05:54

Marneus: a műanyag fröccsöntő forma elkészítése ami NAGYON drága (állítólag több, mint 50 000 euró). Ha megvan, utána már olcsón megy a tömegtermelés. Gond csak akkor lehet, ha nem fogy igazán a műanyag modell, amihez készült a méregdrága forma. Fémfigurák formája sokkal kevesebb pénzből kijön, tehát annyira nem rizikós, h visszajön-e a befektetett pénz az eladásokból :cool:


Sziasztok !

Ez megint téves ,vagy inkább részbne igaz ! Ugyanis az igaz , hogy a szerszám elkészítése tényleg drága de azért az 50K eurót csak nagyon ritka esetekben érik el .Azok a szerszámok iszonyat nagyok és nagyon sok technikai csavar van bennük stb, stb ... De pl amit a GW használ azok nem olyan irgalmatlan nagy szerszámok.
CAk egy példa : A Sm tactical boxban lévő keret ( termék + engusz ) esetében a szerszám kb ( most nincs elöttem a doboz ) De sacc 300x250 mm . Ennek a szerszámnak illetve egy ekkora szerszámnak az elöállítási költsége kb 500K Huf+-20K Huf ha jól számolok ez kb 2000 euró (de legyen max mondjuk 10K euró több biztos nincs ) !!!! Az élettartama jópármillió " lövés " vagyis az adottt kerteből egy szerszámmal legyártanak X milliót . Ebből egy keret összköltsége nem több mint , és kapaszkodjatok meg : kb 50 euró cent !!!!! ;) :eeek: ! A ciklus ideje egy ekkora keretnek 40 sec és 1 min között van és csak dolgozik a gép operátor nélkül csak a kész becsomagolt lefóliázott terméket húzzák ki a dolgozók a raktárba ! Ja és ne legyen senkinek illúziója , lehetőség szerint a termékeket Kínában gyártatják !
Szóval a szerszám ára esetünkben az egyik legtöbbet vásárolt termékre nézve egy napi termeléssel megtérül .
Azért vagyok ennyire biztos a dolgomban mert éveken keresztűl a műanyagiparban dolgoztam ( sőt még most is csak kicsit másik feléről ) és van fogalmam néhány dologról !


MAC

:lol:

Pavano

Pavano

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 862 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.17, 10:14

(OFF szintén)

Roodie: csak az a kérdés, hogy kell-e sokat és hosszú ideig gyártani azokat a bizonyos modelleket. Elvégre a GW eladásai (nem a pénzt, hanem a termékek számát tekintve) az utóbbi időben nem felfelé ívelnek, sőt. Olyan új lehetőséget kellene találniuk, ami megteremti az igényt arra, hogy két-három év múlva is vegyenek pl. high elf lovasokat. Talán ilyen próbálkozás az új seregkönyv ;) .

Eddig az volt a trend, hogy a sereg megjelenése utáni egy évben adták el a legyártott babák 70-75 százalékát, tehát meglévő játékosok vették meg őket, nem újak. Lecserélték az előző seregüket, vagy vettek egy sokadikat, mert jó lett a seregkönyv... Olyanok vásárolták meg a babák nagy részét, akik már évek óta képben voltak a játékkal.

Akkor érdemes hosszú távra, nagy példányszámban gyártható figurákat tervezni, ha biztosítva van a hobbi (a GW-s játékok) utánpótlása. Új arcok kellenek, mert a régieknek nem lesz idejük ezzel foglalkozni. Akinek meg igen, az lassan már mindegyik sereget begyűjtötte... :lol:

Trend egyébként felhagyni az írás-olvasás nehéz mesterségét igénylő, túlzottan gondolkodós, pöcsölős hobbikkal - a fiatalok meg el sem kezdik. Legalábbis nem elegen... :)

(félig OFF vége)

roodie

roodie

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 683 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.17, 09:47

( OFF szintén )
Amiatt nem egyszerű a téma, mert az öntéshez használt fém ára viszont nagyon megnőtt az utóbbi időkben ( Warmachine részről is bevallottan ezért van / lesz áremelés ). És gondolom lassan elér oda a dolog, hogy bár a kezdeti költségei nagyobbak a műanyag figurák gyártásának, de ha sokat kell gyártani hosszú időn keresztül, akkor az alapanyag olcsósága miatt előbb-utóbb megtérül a dolog.

Zotyo

Zotyo

  -= ZOTYO =-

 • Fórumita
 • 7707 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.17, 09:10

(OFF)
Az egész öntés-fröccsöntés benne volt egy White Dwarfban. Nem tudom, melyikben, de rajtam kívül mások is olvasták. Ha pedig lenne köztünk olyan ember, akinek anyagismeret és gyártástechnológia tantárgyai között ez szerepelt (nekem momentán nem szerepelt, meg egyébként is, 18 éve volt), az megerősítheti, kiegészítheti.

Szóval nem csak a forma elkészítése, de maga a technológia is drága, költséges. Féből olyan egyszerű önteni, hogy otthon is kivitelezhető, gond nélkül (persze lassú és körülményes, de házi eszközökkel is megy). A fém a saját súlyánál fogva kitölti a réseket, no problem. A műanyaghoz viszont vákuumos-centrifugás berendezés kell. Az öntőformát NC és CNC gépekkel marják bele valami fémtáblába. Hidraulikusan rögzítik a két felet.

Ezért is van, hogy a kis gyártók szinte kivétel nélkül fémfigurákkal dolgoznak. Sok esetben egyszerűen lehúzzák a régi figurát egy formába ismét, és öntik tovább (ilyenkor van két-három öntési csík egy eredeti figurán - lásd pl. Ral Partha classic széria).
(/OFF)


Thall

Thall

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1070 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.17, 08:53

Marneus: a műanyag fröccsöntő forma elkészítése ami NAGYON drága (állítólag több, mint 50 000 euró). Ha megvan, utána már olcsón megy a tömegtermelés. Gond csak akkor lehet, ha nem fogy igazán a műanyag modell, amihez készült a méregdrága forma. Fémfigurák formája sokkal kevesebb pénzből kijön, tehát annyira nem rizikós, h visszajön-e a befektetett pénz az eladásokból :)

Marneus_AC

Marneus_AC

  Lord of Macragge

 • Fórumita
 • 911 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.17, 05:42

Nagyságrendekkel drágább műanyagból fröccsönteni, mint fémből önteni.


HI

Asz hiszem kicsit tévedsz ! Nagyságrendekkel Olcsóbb ! műanyagból önteni !

Üdv !

MAC


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]