Ugrás tartalomhoz


Fotó

Figurafestés, modellezés #2


A téma archiválva van, emiatt nem szólhatsz hozzá.
1999 hozzászólás érkezett eddig

_Giustiniani (NPC/NJK)

_Giustiniani (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.03, 14:14

Szerintem Samuka ötlete nagyon jó (hogy kéne egy oldal ahová mindenki felteheti a műveit).
Egyrészt azért, mert így sokkal több szép, hazai festésű figurát ismerhetnénk meg (A Gd-re ugyanis ilyen-olyan okokból tényleg nem mindenki nevez be).
Másrészt azoknak is ösztönzést jelenthetne, akik most kezdik a játékot és csak most ismerkednek az ecsettel (látnák, hogy nálunk is vannak igényesen festett figurák).
Harmadrészt pedig, szerintem attól lesz színvonalas a magyar GW élet, ha sok-sok szépen festett sereggel játszunk, nem pedig attól, hogy egy-két képviselőnk nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ér el.

Üdv,
G.

Gerik

Gerik

  SE fan

 • Fórumita
 • 683 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.03, 14:13

Most olvastam egy forumot ahol az volt az idnulo kérdés ,hogy ki mennyi idöt szán egy figurára!

small (goblin, famulis)
medium (ember)
large (wolfen,lovas)

(ez rackhamos forum)

és igen eltéröek a válaszok, általában egy közepes figurát 8-10 ora alatt festenek ki, de van aki egy goblint festésére 15 orát áldozz!


tehát sok gyakorlás kell!
Mint ahogy az a khorn lovas festöje irta, egy jo figura 85% gyakorlás 15% tehetség!

_samuka (NPC/NJK)

_samuka (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.03, 12:38

kéne egy full puritán oldal, ahova fel lehetne tenni a top magyar festéseket. Csak magunknak, hogy lássuk hol tartunk.

Stark

Stark

  I see lead people

 • Fórumita
 • 129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.03, 12:36

Starkkal beszélgettem a német GD után és úgy vettem ki a szavaiból, az Ő véleménye az, hogy ott akár néhány magyar festőnek is lenne keresnivalója, adott kategoriákban még az élmezőnyben is. A német GD pedig nem is olyan gyenge a többi között.

Simán indulhatott volna néhány magyar közülünk. A figurák számának eloszlása a minőségcsoportokon belül nem különbözik a magyartól, csak arányában többen vannak. Az élmezőny erős, de nem verhetetlen. Sok figura láttán megfordult a fejemben, hogy ha ez a csávó el mert indulni, akkor én is kivehettem volna a vitrinből valamit, leporolhattam volna és simán döntős lehettem volna.

Energy

Energy

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 236 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.03, 12:28

Értem, hogy mit magyarázol, csak nem értek vele teljesen egyet :). Példának a sportot hoztad fel, én is ezt tenném. Nézd meg, hogy hol van magyarország az olimpiai éremtáblázatokon. Nem egy nálunknál sokkal népesebb országot előzünk meg. A foci valamikor szitén az élmezőnyben volt, és akkor nálunk voltak azok a sztárok akiket a világ legjobbjainak tartottak, pedig akkor sem volt nagyobb vagy népesebb az ország. Szal én így nem állítanám szembe a két halmazt. Matematikailag ez úgy van ahogy Te mondod, de a valóságot azt látjuk...

Starkkal beszélgettem a német GD után és úgy vettem ki a szavaiból, az Ő véleménye az, hogy ott akár néhány magyar festőnek is lenne keresnivalója, adott kategoriákban még az élmezőnyben is. A német GD pedig nem is olyan gyenge a többi között.
Ha jól tudom WoodElf Gergő Treemanje kategoriájában döntős volt az idei angol? GD-n, ami igencsak az élvonal már. Kiváncsi lennék ha többen megprobálnák azok közül akik nálunk az élen vannak...

Stark

Stark

  I see lead people

 • Fórumita
 • 129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.03, 12:22

Nem teljesen értek egyet az érveléseddel.
Oké, a CMON egy nagy platform, amit a világ minden szegletéből ismernek és látogatnak hobbitársak, de ez azért nem azt jelenti, hogy ne lehetne összehasonlítani a magyar felhozatallal. Ha ugyanazt a szűrőt alkalmazzuk mindkettőre, hogy a te szófordulatoddal éljek, akkor az egyik halmazból kevesebb, a másikból több fog fennakadni, de ez a fennakadottak minőségét nem befolyásolja. A szűrő ugyanaz, az eredmény is ugyanaz, csak az eredményhalmaz mérete lesz kisebb.

Namost azt is érdemes tudni, hogy mióta a CMON olyan népszerű, egy csomó változtatást eszközöltek rajta, ami miatt elég csalóka az eredmény. Mostanában nem véletlenszerűen választ az adatbázisában levő képekből, hanem az újabbak nagyobb eséllyel jelennek meg, amivel a featured ebay aukciókat támogatja. Azt is figyelembe kell venni, hogy van egy csomó ökör, akik mókából szavazgatnak és elsütnek egy csomó 1-est vagy 10-est anélkül, hogy megnéznék mire szavaznak. Igy aztán kérdéses, hogy a végeredmény mennyire fedi a valóságot.

Az "elit klubba" pedig szorgalom és gyakorlás árán lehet bekerülni, de nagyon sokaknak nem is célja. Sokan szeretnének szépen festett figurákat, de annyit nem ér nekik az egész, amennyi munkát bele kell fektetni. Azonnal GD minőséget akarnak, ami persze nem sikerül, így aztán oda a lelkesedés is.

A magyar focinak pedig hoznia kellene a BL szintjét, mint ahogy tette is korábban. A tehetségek elllustulnak a pénzzel való ügyeskedésben, igy aztán marad a pöccintős foci (ha a labda a közelben esik le, akkor belerúgunk). Szorgalom és munka itt is meghozná a gyümölcsét.

_samuka (NPC/NJK)

_samuka (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.03, 12:08

és vannak páran akik sosem voltak magyar GDn és pl nem is mennek, mert nincs kedvük elindulni.

Zotyo

Zotyo

  -= ZOTYO =-

 • Fórumita
 • 7707 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.03, 11:16

Energy - nem csak itt, sehol sem szabad egy lényegesen kisebb, és egy jóval nagyobb csoportkört úgy egymás mellé állítani, hogy közel azonos elvárásokat támasztunk. Ahol nagyobb a kör, ott több a lehetőség. Ha mondjuk 1000-ből egy az, ami megfelel az elvárásoknak, akkor egy sokezerszeres halmazból több eredmény születik. Ha ezeket az ereményeket újabb szűrőn eresztjük át, közöttük is újabb szintezést lehet felállítani. Minél nagyobb az eredeti kör, annál távolabbra tolódik ki a sikerhalmaz. Vagy nevezzük, aminek akarjuk.

Vissza a festésre: ma Magyarországon az év végi GD-re, az összes kategóriába beérkezik kb. 10-12 olyan pályamunka, melyeket értékelni lehet. Ez alatt természetesen azt értem, hogy ez a nagyjából eg tucat figura és diorama különlegesen jól sikerült, és erősen agyalni kell, melyik a jobb, és miért. A többiek a futottak még kategória.

Vegyünk ehhez mégegyszer ennyit - ők azok, akik nem jönnek el a GD-re. Ha jól tudom, úgy 5-6 éve van rendszeresen GD. A festési versenyeket sokszor ugyanazok nyerik, akik pár évvel korábban - ami azt jelenti, hogy ebbe az "elit klubba" nehéz bekerülni. Ez megint azt jelenti, hogy jelenleg Magyarországon 20-25 alatt, de többen semmiképp sincs azok száma, akik képesek, vagy képesek voltak olyan szinten festeni, hogy az a jóval erősebb nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét.

A nemzetközi mezőny pedig azért erős, mert minden országból jön egy csoport ember, és mindegyik fest úgy, hogy hazájában, lakóhelyén az első három közt megállja a helyét. Mivel sokan vannak, sok pályamunkát adnak be - lehet, hogy aki ma megnyerte a magyar GD-t, az a futottak még kategóriába kerül egy nemzetközi megmérettetésen.

Na ezért van az, hogy ami - tulajdonképp kényszerűségből is - elvárható és standard egy CMON-nál, az túl magas mérce egy szűkebb közösség - mi - esetében. Mintha azt mondanánk, hogy a magyar focinak is hoznia kell a BL színvonalat, hiszen mindenhol 22 ember lkergeti az egy darab kerek bőrt, és a szabályok is azonosak. Van nálunk is tehetséges labdarúgó, csak em annyi, mint világviszonylatban. Világviszonylatban is kell összehasonlítást csinálni, ezért fordulhat elő, hogy Szabics és Backham nem esnek egy súlycsoportba. Pedig hazájukban egyaránt a legjobbak közé tartoznak. Kilépve a szűk körből, már az egyik sokkal jobb, mint a másik. A mi szerencsétlenségünk, hogy nem Szabics veri Backham sporttársat.

Nnna, kicsit elkalandoztam, és talán túl magyaráztam. :) A lényeg azonban érthető lett. Reméljük. :)

Energy

Energy

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 236 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.03, 10:31

Ami a CMON-t illeti, ne hasonlítsunk egy világméretű galériát egy jóval kisebb tábort egyesítő magyar közösséghez. Illetve, hasonlítani még csak-csak, de ugyanolyan élminőséget elvárni már nem lenne szabad.

Elvárni semmit nem kell, de miért ne lehetne nálunk is olyan élmezőny? Az már csak a véletlenen múlik, hogy egy született tehetség itt Mo.-n vagy éppen az USA-ban látja meg a napvilágot.
És ha valaki olyan szorgalmas, hogy gyakorlással jut fel arra a szintre...
Semmivel sincsenek jobb helyzetben a CMON TOP10-ei. Ugyan azokat az anyagokat használják, nekik is csak két kezük van, és biztos köztünk is van nem egy aki annyi időt tölt a festéssel amennyit akar.
Szal szerintem semmi akadálya annak, hogy valaki közülünk is ott legyen az élmezönyben, mint ahogy vannak is ugye ilyen probálkozások.

Zotyo

Zotyo

  -= ZOTYO =-

 • Fórumita
 • 7707 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.03, 10:13

Szervusztok!

Az osztályzás OK, kb. én is egy jó erős közepesre bírálnám. Lesz majd jobb is. Remélem. ;)

Ami a CMON-t illeti, ne hasonlítsunk egy világméretű galériát egy jóval kisebb tábort egyesítő magyar közösséghez. Illetve, hasonlítani még csak-csak, de ugyanolyan élminőséget elvárni már nem lenne szabad.

Ami a fényképezős tanácsokat illeti, mint valamikori fotószakkörös, újat eddig senki sem tudott mondani (kifejezetten digicamhoz való tippekre meg ott vannak a netes szakoldalak). A helyzet az, hogy a legnagyobb segítség minimum 80 - 100.000 Ft lenne - ez alatt nem nagyon kapni olyan gépet, amelyik rendes képeket csinál. Szóval, várom az ilyen irányú segítséget is... :aboci:

Energy

Energy

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 236 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.03, 07:16

Régebben én is elég sokat tököltem a fényképezéssel. Azt vettem észre, hogy ha nem fehér hátteret használok sokkal szebbek és élethűbbek lesznek a színek. Ez főként igaz az automata beállításnál. Probálj meg valami homogén színes szövetet mögé tenni. Lehet még a fehéregyensúlyt állítgatni (ezt a legtöbb automata gépen is lehet). A megvillágításhoz az erős szort fény a legjobb (és ezt a legnehezebb is előállítani[hacsak nem a szabadban fotózol]). Napfény izzók előnyben, de egy jó gépen a fehéregyensúly beállításával el lehet érni, hogy egy neonlámpa fényénél is közel olyanok legyenek a színek, mint a napfénynél.

Élőben általában szebbek a figurák. Érdemes ezen akkor is elgondolkodni amikor mondjuk a cmon-on megnézel egy 8-9 pontos minit (vaszleg élőben el sem hiszed, hogy ezt kézzel és ecsettel festették :aboci:). Szerintem a cmon-on a szekér még 6-ot sem érné el a pontozásban, ami lehet, hogy nem fedi a valóságot, de ott a kép alapján pontoznak, és ahogy észre vettem nem szeretik a túl egyszínű, és a túl színes dolgokat sem (a szekered bele esik a képek alapján az elsőbe). Valamint szerintem sokan csak ránéznek és pontoznak. És így egy pillanat alatt, ha nem fogja meg őket valami, akkor nincs magasabb pontszám. A Te esetedben lehet, hogy célszerű ilyenkor egy szuperközeli képet csinálni, hogy látszodjanak a részletek, amin esetleg már lehet csemegézni (egy szépen blendingelt rész, egy tetoválás, vagy bármi amin megakad az ember szeme).

_samuka (NPC/NJK)

_samuka (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.03, 07:07

Egyetértek Stark-kal és Gerik-kel!
CMON os osztályzás : 1-5 ig a béna figuk. Az 5 ös annyira van kisfestve, hogy magyar viszonok közt már a "hmmm egész jól festesz" kritikát váltja ki. A hatos az már nagyon szép, magasan kiemelkedik az átlagból.
7es és jobb festésű figurát talán ha 2 őt láttam eddig magyar festőtől.

Gerik

Gerik

  SE fan

 • Fórumita
 • 683 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.02, 18:41

Szerintem Stark jol osztályoz, hisz a Cmon-on a 7 az már igen szép eredmény!
szoval igen ez a szekér 6 pont, hisz a neten a kép dönt!

Fotozásrol itt kapsz egy kis segitséget!

Buggsy

Buggsy

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 84 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.02, 16:57

Hali

Bár nem vagyok egy hatalmas festő tudor (nem is értem Zotyó miért engem emelt ki), de még ez a kép sem mutat semmit. Itt egyszinű, sőt "szintelen" barna az egész, míg életben a barna összes árnyalatában, értsd a vörösestől a zöldesig pompázik. Szerintem a színskála kihasználásában nem volt hiány, a festés sem rosz, én a 7 alát simán megadnám. Főleg, ha 5 a tabletop.

Stark

Stark

  I see lead people

 • Fórumita
 • 129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.02, 13:43

Csak a félreértések elkerülése végett az 1-10 mércét úgy vettem, mint ahogy a CMON-on van: a 10 a Golden Demon minőség (amazing), 5 a tabletop quality, 1 a totál szar.

Én beleszámoltam a fényképből származó szórást a hatosfölébe, ami szerintem reális is.

Módosította Stark: 2004.11.02, 13:44


Zotyo

Zotyo

  -= ZOTYO =-

 • Fórumita
 • 7707 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.02, 13:34

Mikor ma délben behívtam az RPG.HU-t, és áttekintettem a sárgával highlightolt, aktív topicoc listáját, ott nem volt új festegetős topic, viszont láttam a zárolt régit. Úgy látszik, hogy nem kellett volna 100%-ban hagyatkoznom a sz.gépre. ;) Mindegy, a progléma megoldódott.

A szekeret látta Holota úr élőben is, meg a (régi) fényképeket is megcsodálta. Azt mondta, hogy élőben sokkal jobb. Ami azt jelent(het)i, hogy képen hatosfülé, élőben hetesfölé - ez már elég jó eredmény :sor: A következő szekeremet balesetesre fogom megcsinálni a tuskgor szekér, amint épp átmegy az erdőn, d6 -ra 6 darab 6-os erejű sebzést kapott, s mindegyiket beszopta. :aboci:

Addig is nekiállok a konvertált zászlóvivőnek. Jó lenne csütörtökön már kifestve vinni a klubba.

Stark

Stark

  I see lead people

 • Fórumita
 • 129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.02, 12:47

Az "egyszerre" egy kicsit túlzás, hacsak a fél nap eltérést nem vesszük elhanyagolhatónak. :-)

A képek viszont jobbak lettek egy fokkal. Sajnos ez a fényképezés dolog nem olyan egyszerű móka, sokat küzdöttem vele én is nemrégiben.
A figuráról sokkal többet mondani most sem tudok, mint a múltkor. Nem lett rossz, én a tizes skálán olyan hatosfölére értékelném.

Zotyo

Zotyo

  -= ZOTYO =-

 • Fórumita
 • 7707 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.02, 12:14

Jaj, de jó! :( BePe és én egyszerre hoztuk létre ugyan azt a topicot. :) A felesleg majd törlésre kerül, ezt a topicot erőltetjük. Beírom teht ide is:

Sikerült emberibb, értelmesebb képeket készítenem a korábban említett Tuskgor Chariotról. Azt hiszem, hogy ez már tényleg a maximum, amit a masinámból ki lehet hozni.

http://www.mediaport.hu/warhammer/pics/cha...ot/chariot.html

Stark

Stark

  I see lead people

 • Fórumita
 • 129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.02, 08:31

Jól érzem, hogy ez most csak amiatt történt, mert kiakadt a számláló?

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4649 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.01, 21:26

megnyitva


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]