Ugrás tartalomhoz


Fotó

Mozaikmágia, mágiaelmélet, varázslók, varázslatok


 • Válasz írásához lépj be
4454 hozzászólás érkezett eddig

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.20, 11:01

Az OD tárolására szinten mind lény képe, azt termelni csupán azok, akik rendelkeznek ehhez szükséges szervekkel, ez többnyire az ősfajokra jellemző, de elviekben nem lehetettlen mágiával (mana alapon is) létrehpznia megfelelő szerveket, és azt valamely nem ősfaj tagjába illeszteni, szabályos formában


Lehet benne igazság. Bár ha megfigyeled, egyetlen csoport van, amely nem termeli, csak tárolni tudja az odot: az aquirokkal kamatyoló boszorkányok.

Lévén domvik szvsz kitalált személyiség (pontosabban domvik maga a világmindenség, nem egy konkrét isten, kb mintha minden istenben egyszerre hinnél), így nem is adhatott semmit, szvsz ezt a nyelvet a godoniak adták át, mely képes lett volna megfogalmazni a szabadmágiához szükséges pontossággal a dolgokat. Hiszen nem lehet pontatlan nyelven használni a szabadmágiát, mert akkor ki tudja mi is lesz a célpont, vagy a hatás.


Domvikon sokat gondolkodtam, és végső soron arra jutottam, hogy ugyanolyan isten, mint a többi. Ezt nem tudom, ki találta ki, de szvsz hülyeség, hogy nem is isten... Bár a L. D.-vel kapcsolatban igazad lehet. Szerintem az godoni mágusok műve, valahol félúton a hatalomszavak, és a varázsigék közt. Sajnos hetedkori felhasználása kimerül abban, hogy nem lehet rajta hazudni.

u.i: nem igaz ez a fórum. Nem elég hogy oldalakat ír mindenki, de le is írják a válaszaim előre :gonosz: Lehet, hogy már maga is mágikussá vált?

cs2160

cs2160

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2487 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.20, 09:56

smirnoff

Próbálom kicsit megszakérteni az elméletet. :)

1. Attól, hogy az od a legsűrűbb, legkoncentráltabb, még nem lesz a legtökéletesebb, leghatékonyabb. Tény, hogy nagy pusztításra képes (ahogy egy kétkezes buzogány is) de nem valami kifinomult, hiszen pl ha többletenergiát viszek az aktiválásába, nem nő tőle a hatékonysága. (Hiszen egy korcsnyelven kiejtett szó 1 sé 100 op-ből is csak ugyanazt a hatást tudja, ugyanolyan hatásfokon.)

2. Az embernépek is képesek od-ot használni, ha volt a felmenői között aquir, vagy ha átesett mindenféle kellemes testrész és vércserén. A mana azért egy nagyszerű valami, mert az elme segítségével képes túllépni az anyagi test határain. Hiszen az od és a hatalomszavak az anyagi porhüvelyhez vannak kötve. (Az ősmágia más, az szerinetm úgy arányul a hatalomszavakhoz, mint a mozaikmágia egy egyszerű pondró hatalmához.) Illetve a hatékonysággal kapcsolatban: van olyan terület, ahol a mana alapú mágia összehasonlíthatatlanul jobb, mint egy hatalomszó. Pl nem tudok róla, hogy egy aquir képes lenne láthatatlanná válni, démont idézni... Persze, ha pusztításról van szó... :D

3. Papokkal kapcsolatban én azt a verziót pártolom, hogy egy ima hatására egyfajta szakrális csatorna jön létre isten és híve között, és ezen keresztül valósul meg a hatás. Ezt nézhetem úgy is, hogy egy pap így szinte bármire képes lehet (kéri az istenétől), de nézhetem úgy is, hogy maga a hatás mégis csak egy isten műve, és a pap csak egy kis pondró.

4. Én úgy vélem, hogy mind az od, mind a mana a mágikus energiák egy-egy megjelenési formája. A mágikus energia pedig szerintem az univerzumot létrehozó őslényegnek az a minőségi változata, ami a leginkább alkalmas arra, hogy vele a világ dolgait befolyásoljuk. :gonosz:

5. Volt már róla szó, hogy a hatalomszavak miért nem rongálják a már működő varázslatokat/tárgyakat. Vagy azért, mert a működő varázslat már nem függ a manahálótól (pl nem nyer belőle utánpótlást), vagy azért, mert bár a kész varázslat si a hálóból nyeri a "kakaót", az od hatására keletkező "lökéshullám" annyira rövid idejű, hogy ez érdemben nem okoz zavarokat. (Míg pl a démonok aurája folyamatosan zavarja a hálót, és ez már igen komoly eséllyel teszi tönkre a működő varázslatokat.)

6.

a az od a mana koncentráltabb változata, akkor ezek után hatalomszó sem hangozhatna el újra! Akkora a különbség és hasonlóság, mint egy széntüzelésű erőmű és egy atomerőmű között.

Ez így nem igaz, hiszen az od a testben kötöt energia, éppen ezért ilyen szempontból tökmindegy , hogy milyen a háló. Ugyanígy, ha pl egy varázsló nem az elméjébe gyűjtött manát használja (ami gyakorlatilag a hálóban van), hanem pl egy tárgyban lévő manát (lásd dezinetgrációs managyűjtés) akkor arra sem hat a zavaró hatás, hiszen független a hálótól.

7.

Könnyen elképzelhető, hogy az istenek nagy hatalmat adtak egykoron az ynevi népek kezébe, majd látván mi lett belőle (amund, jann, elf háborúk, aquirok), és féltve hatalmukat, hogy esetleg nem lesznek híveik, az utódfajoknak már csak egy gyengébb formát engedélyeztek…a manát.

Ez így történt, legalábbis a Sumiban lévő Eretnek tan szerint. Az alapján démonok pedig az aquirok előtt lettek megteremtve, de az istenek a hatalomvesztés félelme miatt később elzárták őket... (Szerintem a Törött kőtáblás teremtéselmélet után ez a legjobb. Pontosabban, ha időrendi sorrendet kellene felállítani, akkor először a kőtáblás verzió eseményei történtek, és utána az, ami az eretnek tanban szerepel.)

Uff :sor:

Thorin

Thorin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 23:21

"Magyarul annyira irreálisnak tartom a dolgot, hogy Krán csak úgy megindul, és elpusztítja Godont, mert neki nem tetszik a mágiája... Fölöslegesen ilyen erős az az állam. Szerintem."

Ennél összetettebb volt a dolog, szvsz egy vészmegoldás volt ez krán részéről, ami szerencséjükre bejött, gyakorlatilag megfelelt az akciójuk egy atombomba ledobásának, és rmélték, hogy ez elééág lesz, ha nem lett volna elég, vagy ha a godoni mágia elérte volna a végső formáját, akkor valószínüleg most nem lenne krán, vagy az északi állandóan kiújjúló háborúskodás lenne délen már pár ezer éve.

"Az már szerafizmus, ha valami túlvilági entitás is benne van a dologban. A BM, boszi sé bárd pedig alapvetően tapasztalati, mana alapú mágiát űznek. Persze, ők is, mint mindenki, élhetnek a szerafizmussal, ha van náluk alkuszöveg..."

SZVSZ van egy finom határvonal a szerefizmus, a szakrális máűgia és a mágiahasználat közt, ami így egy teljesen eltérő jellegű, eredendően más mértékű mágiát eredményez, mint a kyr vagy egyébb mozaikjellegű, de mégsem ignyel a másik kettőhöz hasonló megkötéseket.
Ezek akkor jöhetnek létre, ha mára elgyenült istenekhez fohászkodunk. Annyira szükséges számukra az ima ereje (ami elvileg az isteneket élteti), hogy minden ilyen imát jutalmaznak, az elmondójának meggyőződésétől függetlenül, nem engedhetik meg, hogy teljesen kivesszen az imájuk, mert azzal véget érne minden számukra.

"Hörrr! Nem is boztos, hogy egyáltalán tudták, mi az az aquir, meg ősmágia, hatalomszó... Annyiban igazad van, hogy a hatalomszó gyakorlatilag egy parancsszó, aminek a tartalma az od hatására meg is valósul, dialektustól függő hatásfokkal. Ettől függetlenül, a godoniaknak lehetett az a célja, hogy pusztán a vágyaik kifejezésével tudjanak teljesen egyéni mágikus hatásokat elérni, azaz a szabadmágiát keresték. "

Igaz, a szabadmágia és a hatalomszó között szvsz szoros a kapcsolat, szvsz is a szabadmágiát akarták létrehozni, és ennek a formája csupán hasonlított volna a hatalomszavakéhoz, azaz bármijen hatást tudtak volna, szavakat kellett volna használlni (mondatokat, pontosabban) és gyors idézési idővel ment volna.

"A L.D. Domvik adománya. De ha nem is az, a fenti állítást akkor sem értem"

Lévén domvik szvsz kitalált személyiség (pontosabban domvik maga a világmindenség, nem egy konkrét isten, kb mintha minden istenben egyszerre hinnél), így nem is adhatott semmit, szvsz ezt a nyelvet a godoniak adták át, mely képes lett volna megfogalmazni a szabadmágiához szükséges pontossággal a dolgokat. Hiszen nem lehet pontatlan nyelven használni a szabadmágiát, mert akkor ki tudja mi is lesz a célpont, vagy a hatás.
A nyelv tökéletességéből most csak egyetlen, valószínüleg nem betervvezett hatás maradt meg, a hazugségok egyszerűen önmagukat zárják ki a nyelvben, így nem lehetsége helyesen és hamisan beszlni rajta.

"A mana alapú hatalomszó nem lehet olyan hatékony, mint az od alapú...a közel 10x-es különbség akkor is megmarad közte."

Nem marad meg, mert ez sohasem létezett, csupán egy átváltási szám ez. A méter és a hüvelyk közt nincs hatékonysági eltérés, mégha nem tökéeltes a példa.

Az eltérés persze megmarad, mivel az OD egy belső képesség, míg a mana alapú mágia tanult ismeret, ami egy komoly alapot igényel (manaháló)

"Titkos nyelven formázott od esetében 100% az esély, hogy nem jön létre a manából felépített varázslat, viszont a már működő varázslatokra semmilyen hatással sincs."

Ez szvsz nem túl jó megfogalmazás, mégha a Summáriumból való.
szerintem a hatalomszavak a felhasznált OD mennyiságável arányosan kellene a varázslatoakt rongálniuk, és nem csak a hatalomszó elhangzása után, hanem a működőekre is kellene hatnia, csupán a jelekbe és tárgyakba börtönzött mágiát nem tehetnék tönkre mellékesen.

"Manát csak a varázshasználó főkasztba tartozó karakterek képesek használni, illetve isteni eredetű lények.
Odot csak az ősfajok képesek megkötni, és hanghordozásukkal, nyelvezetükkel formálni a kívánt hatás elérése érdekében."

Manával az rendelkezik, aki megtanulta hsználni a manahálót, függetlenül bármitől (szakadjunk már ki a kasztokból, és különben is, a bárd mióta varázshasználó főkaszt)

Az OD tárolására szinten mind lény képe, azt termelni csupán azok, akik rendelkeznek ehhez szükséges szervekkel, ez többnyire az ősfajokra jellemző, de elviekben nem lehetettlen mágiával (mana alapon is) létrehpznia megfelelő szerveket, és azt valamely nem ősfaj tagjába illeszteni, szabályos formában

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 19:08

cs2160: jaja, itt nagyon tudnak írni az emberek :D
Krán szvsz is nagyon irreális, és átgondolatlan bizonyos helyeken. Jó, persze, ez csak egy fantáziavilág, de a mai napig nem értem, hogy létezhetnek pl. boszorkányrendek Kránban. Mert ugye elsősorban az érzelmekkel operálnak, és azt ugye durván lenézik, aki az érzelmei rabja...

Vagy az utódnemzés kérdése: miért legyen gyerekem, hiszen potenciális vetélytárs.
Ott van még a "kráni koldus" c. félmondat. Nem azért, de Kránban ki adna pénzt egy koldusnak?? :gonosz:

Ettől függetlenül nem rossz, hogy van ilyen, mert jókat lehet benne játszani, és jó történeteket lehet rá írni (pl. Pokol)

No, a mágiaelmélet majd holnap, túl másnapos vagyok :sor:

cs2160

cs2160

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2487 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 15:08

Komolyan mondom, kezdek megijedni ettől a topictól. Alig telik el fél nap, és egy egész novellára-való szöveghalamzt kell átnyálaznia az embernek. :D

Na mindegy, belecsapok a lecsóba. :sor:

Smirnoff
Elemi mágia: Nekem egyik megoldás sem szimpatikus. De ezt már sokszor elmondtam. Nem következetes, nem logikus (Mert pl a föld és a levegő miért ellentétek? Miért kell mindenképpen ellentétpárokban gondolkozni?...)
Az a japán dolog meg méginkább erőltetett.


Thorin

Persze ezek egyike sem variál jelentősen a mágiartendszerrel, ami érthető is, ahhoz egy lagalább olyanmértékű újraírás kellene, mint az UT a képzettségrendszert írta át, vagy a reneszánsz a karaktergenerálást és a fejlődést.

Mind a két újítás megérte, nem? :P
Valószínűleg a mozaikmágiának is jót tenne. :)


Lirion

[...] Bizonyos szinten az AK-ban már ezt megtették. [...]

Csak az a baj, hogy ugyanarra a buta világképre épül...


smirnoff

  [...] Ha ugyanez a rendszer meglenne minden elemmel, akkor már egy nagy ugrást tennénk a godoni mágia rejtéllyének felkutatása felé. [...]

Ha valaki venné a fáradtságot, és részekre szaggatná a már meglévő tűzmágiát, kiszűrné belőle a működési elvet... már akkor hihetetlen közel járnánk a teljesen szabad mágiához. Csak a halálnak sincs rá ideje. :)

Thorin

[...]  inkább olyan elfeledett lénykehez való ima, amik már garantáltan adják a hatást, ha hozzá imádkozol, mert végzetesen kell nekik a szakrális táplálék [...]

Az már szerafizmus, ha valami túlvilági entitás is benne van a dologban. A BM, boszi sé bárd pedig alapvetően tapasztalati, mana alapú mágiát űznek. Persze, ők is, mint mindenki, élhetnek a szerafizmussal, ha van náluk alkuszöveg...

[...] Végső formáját nem érhette el, mert kránnak útban let volna, a céljuk a mana alapú hatalmszó volt. [...]

Hörrr! Nem is boztos, hogy egyáltalán tudták, mi az az aquir, meg ősmágia, hatalomszó... Annyiban igazad van, hogy a hatalomszó gyakorlatilag egy parancsszó, aminek a tartalma az od hatására meg is valósul, dialektustól függő hatásfokkal. Ettől függetlenül, a godoniaknak lehetett az a célja, hogy pusztán a vágyaik kifejezésével tudjanak teljesen egyéni mágikus hatásokat elérni, azaz a szabadmágiát keresték.

  Persze aki ezt a nyelvet ismeri, az semmiféle hagyományos műágiára nem képes, így nem is ismerheti fel a szimmetriáját és tökéletességét ebbő la szempontból...


A L.D. Domvik adománya. De ha nem is az, a fenti állítást akkor sem értem :gonosz:

Lirion

Lirion

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 720 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 14:39

Lirion
IDÉZET 
Ez pedig alapvetően megváltoztatná az eddig felállított őselem rendszert.

szvsz jó tenne neki...


Szerintem is, nem mondtam, hogy nem tenne jót, sőt. De ez nem változtat azon a tényen, hogy az elemi mágiát a gyökereitől újra kell alkotni. Ennek meg akkor lenne értelme, ha az egészet átalakítaná(k) valaki(k), amibe kényelmesen bele fér az 5 elem körforgása.

Lirion

Lirion

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 720 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 14:32

Könnyen elképzelhető, hogy az istenek nagy hatalmat adtak egykoron az ynevi népek kezébe, majd látván mi lett belőle (amund, jann, elf háborúk, aquirok), és féltve hatalmukat, hogy esetleg nem lesznek híveik, az utódfajoknak már csak egy gyengébb formát engedélyeztek…a manát.

Hihi, smirnoff, majd olvasd el a Homályhozóban az Ynevi dialógust. :)
Egyébként a démonok topicban is volt már erről szó, hogy az istenek megteremtették a démonokat, csak túl erősek lettek, és ezért csináltak egy új síkot (EAS), amin már gyengébb lények voltak, de ezek szerint még mindig túl erősek (od, hatalomszó), ezért ideküldték az embereket, akik nem képesek od használatra, elvették a 3. holdat is, és az egyensúly helyrejött(?). :) Most pedig talán olgoznak, hogy az elfek, amundok, jannek és talán az aquirok is eltűnjenek Ynevről, hogy ne legyen esélyes a hatalomszavakra.

Odot csak az ősfajok képesek megkötni, és hanghordozásukkal, nyelvezetükkel formálni a kívánt hatás elérése érdekében.

És mi a helyzet egyes kráni ill. anat akhan fv-kal? :gonosz: Na jó, nekik beültettek szerveket, az igaz, de nagyrészt emberek maradtak. :D
A mana alapú hatalomszó azért nem lehet olyan hatékony, mert az od nem függ a manahálótól, a mana viszont igen. Esetleg még a mana költségben lehetne hátrány, de azt is ki tudták volna szerintem javítani.
Krán meg egy erősen elbaltázott állam, egyik rúnában volt a válasz, hogy miért olyan erős, nos azért, mert Krán az egyetlen(???) gonosz állam Yneven, képviseli mindazt, ami nem emberi és ha nem lenne ilyen erős, már lesöpörték volna. A készítők látszólag elfeledkeztek Gorvikról, Toronról és csatlósairól, a déli fennsíkok lakóiról, az amundok sem olyan kedvesek éppen, stb...
Magyarul annyira irreálisnak tartom a dolgot, hogy Krán csak úgy megindul, és elpusztítja Godont, mert neki nem tetszik a mágiája... Fölöslegesen ilyen erős az az állam. Szerintem.

A mos-quines elméleted tetszik. :sor:

Módosította Lirion: 2004.12.19, 14:33


smirnoff

smirnoff

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 197 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 12:22

Thorin:

Lényegében egyetértek (többé-kevésbé).

A harmadik elemét szintén használják, méghozzá tűzvarik, a godoni transz, melyet bár nem ismernek eléggé, és egészen más célra használják, mint tervezték, de legalább alapszinten létezik. Ez volt az, ami végleg kimondta a halálos itáletett krán részéől, mivel egy teljesen képzett godonoi mágus percek alatt képes volt feltölteni elméjét ezzel módszerrel, és így még egy aquirral szenben is igen jelentős hatalma lett volna.

Ez utóbbi részhez lenne hozzáfűzni valóm. A godoni belső iskola tanításai c. műremek mindkét példánya elveszett.
Godont aquriok pusztították el...elég nehezen.
A Mos-quin aquir, egy igen érdekes tulajdonsággal: hajszolja a tudást...minden tudást.
Én nem tartom kizártnak, hogy egy példány Kránban van az tanításokból: a Mos-quin bár használ hatalomszavakat, de a mana alapú mágiához is ért. Méghozzá igen jól. Körönként 10 mana kötödik meg az elméjében. Szerintem ez volt a csúcs a godoni rendszerben. És szerintem ők ismerik/örzik valahol a tudást írott formában is.

A mana alapú hatalomszó nem lehet olyan hatékony, mint az od alapú...a közel 10x-es különbség akkor is megmarad közte.

Az elméletem:

Az energia egy. Csupán a felhasználás módja különbözik. Az od, a mana, de a papok hitének ereje is egyfajta felhasználási forma.
Az od: a legtökéletesebb, és leghatékonyabb felhasználása, manipulálása az energiának. Koncentráció tekintetében is igencsak felülmúlja a manát, nem beszélve arról a tényről, hogy mana-mentes területen is képes újratermelődni.
A mana: az embernépek csak ebben a formában képesek megkötni, felhasználni az energiát. Az ő szervezetük, nyelvük, hangképző szerveik képtelen az od befogadására, irányítására. Hatékonyságában egy nagyságrend a lemaradás az odhoz képest.
A hit ereje: A papok hitüknek puszta erejével képesek csodákat tenni. Minél inkább hisznek imádott Istenükben, annál nagyobb és nagyobb hatalom felett rendelkezhetnek, de nem korlátlanul. Ha nem istenüknek megfelelően járnak, az büntetheti őket.
Hatékonyságában felette áll az odnak és manának egyaránt, hiszen isteni eredetű, de a felhasználó személye és hite korlátokat szab erejének.
Miért nem ugyanaz az od és a mana? Lehetne rá mondani, hogy az, csak koncentráltabb formában, bár ebben az esetben nem od-nak, hanem koncentrált manának neveznék (kMp).
Titkos nyelven formázott od esetében 100% az esély, hogy nem jön létre a manából felépített varázslat, viszont a már működő varázslatokra semmilyen hatással sincs.
Rongálja a manahálót! Ha az od a mana koncentráltabb változata, akkor ezek után hatalomszó sem hangozhatna el újra! Akkora a különbség és hasonlóság, mint egy széntüzelésű erőmű és egy atomerőmű között. Az energia egy…ugyanazt a hatást éri el mindkettő (lesz áram)…a hatásfok között már számottevő különbség van…a maghasadás nagyobb pusztítást tud véghezvinni…amikor nincs szén, még akkor is lehet majd uránt hasítani.Manát csak a varázshasználó főkasztba tartozó karakterek képesek használni, illetve isteni eredetű lények.
Odot csak az ősfajok képesek megkötni, és hanghordozásukkal, nyelvezetükkel formálni a kívánt hatás elérése érdekében.
Könnyen elképzelhető, hogy az istenek nagy hatalmat adtak egykoron az ynevi népek kezébe, majd látván mi lett belőle (amund, jann, elf háborúk, aquirok), és féltve hatalmukat, hogy esetleg nem lesznek híveik, az utódfajoknak már csak egy gyengébb formát engedélyeztek…a manát.

Vélemény?

Thorin

Thorin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 12:01

A magam véleménye a lentebb írt mágiákról:

Szakrális:
Tényleg lényegtelen és felelsleges korlátok közé zárni, meg lehet adni alaphatásokat, amit gyakran szoktak az adott isten papjai "létrehozni", de igazából csak a hit és a helyzet határozza meg, mire kéeps egy pap 8például az életkora, és bármiféle szintje egyáltlán nem, ezért rossz szvsz az AK.s próbálkozás, bár vannak jó részei)

BM/Bosz/Bárd:
Keverék rendszer, gyakorlatilag a kyr és a szakrális között van valahol, sok hatása leírható a kyr változattal (főleg az eredetivel), de pár teljesen egyedi jellegű, nem is feltétlen klasszikus varázslat, inkább olyan elfeledett lénykehez való ima, amik már garantáltan adják a hatást, ha hozzá imádkozol, mert végzetesen kell nekik a szakrális táplálék. valamint sok varázslatuk olymértékben specializálódótt, amit egy mozaikvarázsló nem érhet el, nem tölt egyetlen konkrét hatással ennyit, csak létrehozza asaját modszereivel, és megy tovább.

Kyr:
A mostani rész hiányos, de az eredetiben is voltak korlátok, nem voltak mindenhatóak a mágiájukkal, mint a hatalomszavak használói, vagy a godoniak. Cserébe egyszerű és "kész" volt, nem volt már annyi hiányos része, mint a többi mágiáformának.

Godoni:
Végső formáját nem érhette el, mert kránnak útban let volna, a céljuk a mana alapú hatalmszó volt.
Mágiájuknak ezzért nem is volt szuksége kézmozdulatokra, csak a megfelelő nyelven kiejtett szavakra, és a tudásra.
Három fő elemből ált volna, melyek most szétszóródva találhatóak yneven, és nem is várható, hogy valaki mindhármat összeszedje:
A nyelvet (mely nem a godoni, az csak az alapja volt), egy szomszédos, virágzó és fejlődő államra hagyták, bár más köntösben, ezt később újgodonnak is hívják majd, igen Shadonra gondolok, és a nyelv a Lingua Domini. Persze aki ezt a nyelvet ismeri, az semmiféle hagyományos műágiára nem képes, így nem is ismerheti fel a szimmetriáját és tökéletességét ebbő la szempontból...
A tudás, mely leírná a mágiarendszert magát, sokfelé örzik, többnyire megnemértett tekerrcsekene, néhány a tűzvarázslóknl van, párat a pyaroniták őriznek itt-ott, sok akad a domvik egyház tiltott könyvtáraiban, a többi mégmesszebb van, sázmos valószínüleg megsemmisült, vagy végleg elveszett.,
A harmadik elemét szintén használják, méghozzá tűzvarik, a godoni transz, melyet bár nem ismernek eléggé, és egészen más célra használják, mint tervezték, de legalább alapszinten létezik. Ez volt az, ami végleg kimondta a halálos itáletett krán részéől, mivel egy teljesen képzett godonoi mágus percek alatt képes volt feltölteni elméjét ezzel módszerrel, és így még egy aquirral szenben is igen jelentős hatalma lett volna.

smirnoff

smirnoff

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 197 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 10:57

Lirion:

Az én ismereteim szerint a mágia gyökereiben bőven vannak godoni és crantai hagyományok is. A tv-i mágia pl. kifejezetten godoni eredetű.

Ez így igaz. Én sem azt mondtam, hogy mindegyik kyr eredetű, hanem azt, hogy majdnem mind :)
Én úgy értelmezem, hogy a mozaikmágia nem egész. Vannak bőven ismeretlen részek benne, és ha azokról is lekerülne a lepel, akkor könnyebben szebben és jobban lehetne varázsolni.
A godoni mágia elég jóra sikeredett. A tűzvarázslók pl konkrét rendszert kaptak (kicsit mondjuk d&d beütése van). Ha ugyanez a rendszer meglenne minden elemmel, akkor már egy nagy ugrást tennénk a godoni mágia rejtéllyének felkutatása felé. Dehát a tekercsek elvesztek...(Alexendriai könyvtár?!) :D
A crantai mágia gyakorlatilag egy az egyben kihalt. Nagyon kevés számú képviselője van.
A bárdmágia...na igen, ez egy fura rész. Ha jó értelmezem, akkor Ilanor népe hozta magával a tengerentúlról.
A Bm/bosz pedig szinte csak kyr alapú mágiából áll (elég sokat le lehet bontani mozaikokra...sőt, ah teljes lenne a mozaikmágia, akkor szerintem egy az egyben megfeleltethető lenne annak).
Szakrális: Szerintem a papnak fogalma sincs róla, hogy mit is csinál. "Hisz, mert hinni bír, és nem ő győz, hanem a hite" :pirul: Szóval neki szerintem nem manapont kellene, hanem hitpont (nem...nem HP :eeek: ). Minél erősebb a hite, annál nagyobb csodákra képes (az Istene által).

Viszont a tűz és a víz mindegyikben benne van, viszont valahol pl. a föld helyett vas van, stb... Az 5. elem viszont határozottan jó gondolat lenne a M*ba is, bár ott ugye úgy van, hogy az elemek egymást ugyanolyan erősséggel oltják ki.

Persze, hogy benn van. Csak a M*-ban a víz oltja a tüzet, a tűz semlegesíti a vizet, és ez nem teljesen így van...Pl szerintem a föld is oltja a tüzet...És ha belekeverjük az 5. elemet, akkor már egészen jó kis képet kaphatunk a világról.

ZZZZZZ

ZZZZZZ

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 433 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 01:17

Lirion

Ez pedig alapvetően megváltoztatná az eddig felállított őselem rendszert.

szvsz jó tenne neki...

javitás utáni rész:

már többször elgondolkodtam rajta hogy mi lenne ha a mozaikmágiát ill az elötte lévö világképet (elemek paraelemek stb) úgy fognánk föl mint a sumi egyes részeit, tehát a mozaikmágia útját járók így látják a világot ez az ő világképük stb, de nem feltétlenül fedi a valoságot, csak illik rá, rossz megoldás csak nagyon hasonlít a jóra az eltérés minimális de ha valaki ismeri, és "átlépi" a határt akkor olyan dolgokat tehet meg ami mozaikmágiával lehetetlen lenne (pl tv egyes dolgai...)

más mágikus utakat (pl. kráni, godoni, akármi, esetleg szakrális) nem kötnek a mozaikmági korlátai de vannak saját korlátaik...

cs2160 azt mondta a nekromanták forumon: Mindenki maga állítja fel saját korlátait.

kb ezért vannak a különböző utaknak különböző korlátai

Módosította ZZZZZZ: 2004.12.19, 01:31


Lirion

Lirion

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 720 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.19, 00:19

A  legjobb mágus rendszer a reneszánsz minden kétséget kizáróan (persze mindez szigorúan SZVSZ)

Ott a pont. :D
Az illúzionista mozaikjai szvsz nagyon jól meg vannak alkotva, a varázslóét is ahhoz hasonlatossá kellene tenni, akkor tényleg annyi mindent lehetne variálni, amennyit akar a játékos. Bizonyos szinten az AK-ban már ezt megtették (lásd formázás, hatóidő, hatótáv). Ami nekem különösen tetszik az AK-ban, az az, hogy ha a varázslatokat összefűzi a vari, akkor azt egy körös cselekedetként teszi meg (tehát ha akarok egy farönkből fémszobrot gyártani, akkor nem kell 2 percen keresztül varázsolnom).

smirnoff: az említett japán elem elmélet nem csak ilyen formában van jelen, de általában igaz mindegyikre, hogy 5 elemből áll (mint "Az 5. elem"-ben :pirul:). Viszont a tűz és a víz mindegyikben benne van, viszont valahol pl. a föld helyett vas van, stb... Az 5. elem viszont határozottan jó gondolat lenne a M*ba is, bár ott ugye úgy van, hogy az elemek egymást ugyanolyan erősséggel oltják ki. Ez pedig alapvetően megváltoztatná az eddig felállított őselem rendszert.

smirnoff: Az én ismereteim szerint a mágia gyökereiben bőven vannak godoni és crantai hagyományok is. A tv-i mágia pl. kifejezetten godoni eredetű.

Szerintem a mozaikmágiának a legnagyobb problémája, hogy nagyon sok mozaik önmagában vagy formázás/időmágia kombinációval alkalmazható. Ha viszont igazán jó kis varázslatokat akar a varázsló, az sok idő és sok mana, márpedig ha én egy pénzérméből akarok magamnak légdeszkát készíteni, ami mondjuk a látvány kedvéért tüzön lebeg, na akkor igen hosszasan és drágán kell varázsolnom (Transzmutáció aranypénzre - 10 gram -, átformázás koronggá/deszkává - 5 kg -, telekinézis - 85 kg: személy+korong -, túzszőnyeg a korong alá 1 E, időmágia - óra = 69 mp és 6 perc).

Thorin

Thorin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.18, 21:28

" Az egyetlen törésvonalat azt képezheti közöttünk, hogy míg jómagam műalkotásként tekintek az M*-ra, addig Ön Alkotmányként"

Hmm, érdekes, ha egészen kontkrétan érdekel minek is tartom a mágus elsőtörvénykönyves változatát, akkor a szar szó jut eszembe leginkább.

A magam részéről egy rosszabb rendszert volt szerencsém megismerni eddig, az a D&D és variánsai voltak, ezért is voltam roppant boldog annakidején, amikor nyilvános lett a D20-as mágusjövőkép.

A világ bár obban tákolt mint bármi más, egész haszbnálható lenne, de sajnos egyetlen hivatalos rendszer sem volt jól használható rajta, a legjobb mindenképpen az UT volt, de az is ordító baromságokat tartalmazott, ráadásul csak részben orvosolta a hibákat.

A legjobb mágus rendszer a reneszánsz minden kétséget kizáróan (persze mindez szigorúan SZVSZ)

Persze ezek egyike sem variál jelentősen a mágiartendszerrel, ami érthető is, ahhoz egy lagalább olyanmértékű újraírás kellene, mint az UT a képzettségrendszert írta át, vagy a reneszánsz a karaktergenerálást és a fejlődést.

_Dr Jörgensen (NPC/NJK)

_Dr Jörgensen (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.12.18, 16:17

Tisztelt Cs2160 és Thorin!

Brávó Cs2160! Támogatok minden új kezdeményezést! Talán egy Prófétát tisztelhet majd önben a Nép, ha elhozza nekik a 2.0-t!
Az ötlete jó alapokra épülhet, ha stabilak a pillérek és a megközelítése -az alapelvektől indítva- meglehetősen ígéretesnek hangzik. Feltéve, ha tervét nem akarja magával vinni a sírba...
(Egy jó tanács:Az új rendszerhez jó reklám is kell, ugyanis a rosszul időzitő Prófétákat hamar keresztre feszíti a Nép...)
Thorin úr, úgy tűnik ebben a kérdésben inkább a keményvonalas ortodox oldalon áll, ami egybevág a műalkotás-védő elvemmel, úgyhogy stratégiai kérdésekben a megegyezés lehetősége nagy valószínűséggel fennáll közöttünk. Az egyetlen törésvonalat azt képezheti közöttünk, hogy míg jómagam műalkotásként tekintek az M*-ra, addig Ön Alkotmányként. Önnek ajánlom figyelmébe azt a megoldást, miszerint az írott szövegen túlmutató mélyebb szellemíséghez nyúlnánk vissza, ami a M* alkotóit vezérelte:
Egy szórakoztató, játszható és korrekt szabályrendszerű RPG
létrehozása.( Nem vádolhatjuk őket azzal, hogy elsősorban gazdasági szempontokat tartottak szem előtt, ugyanis kockázatos volt a számukra akkor egy új tipusú szórakoztató műfajt nálunk piacra dobni.)
A "Proféták" azóta eltűntek és azóta csak magunkra számíthatunk.
Az RPG-s igények többekben megváltoztak és önkéntelenül is fejlődést akarnak, de ehhez nem kell teljes egészében átírni az M*-t! ( A nosztalgikusok szerintem még mindig többen vannak)
A Mozaikmágia egyébként is Prototípus volt amikor megjelent és mi az első közönsége teszteltük.
Köszönöm figyelmüket!

smirnoff

smirnoff

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 197 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.18, 15:58

Hi!

Egy kis elem elmélet japán módra:

Fire creates earth (ash), which creates air (smoke), which creates water (condensation),
which creates wood (life), which creates fire (energy). This is the cycle of creation.
Wood destroys earth (by covering), fire destroys air (by combustion), earth destroys water
(by retention), air destroys wood (by smothering), water destroys fire (by extinguishing).
This is the cycle of destruction, the Yin and Yang of Nature, the inevitable law of
change.

Szerintem jól hangzik :D Simán lehetne alkalmazni Ynev őselemeinek felépülésében is (bár az ETK-ban is valami hasonló van leírva). :pirul: Azzal a különbséggel, hogy ott a tűz-víz és föld-levegő vannak jelen, mint klasszikus ellentétpárok. Japánban úgy értelmezték, mint egyfajta körforgást. És szerintem ez használhatóbb is.

Módosította smirnoff: 2004.12.18, 15:59


cs2160

cs2160

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2487 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.18, 11:32

A Démonok topicon jutott eszembe egy varázstárgy, gondoltam, ide is beírom.

Szentségtelen burok Amulett

Az amulettbe külső síkok anyagát és elpusztult démonok maradványait zárják, illetve különböző metamágikus és nekromanta procedúrákkal konzerválják annak hatásait.

Az amulett a használója körül egy olyan aura gerjed, amint ami a démonokat is körülveszi (mintha aura formázást használtam volna). Ez a démonoknál ismertetett mágiaellenállással ruházza fel a használót, tehát a rá ellőtt varázslatokat jó eséllyel tönkreteszi.

Ehhez azonban a használó életerejét csapolja meg.

A tárgyat varázshasználók szinte soshem viselik, hiszen az aura rájuk ugyanúgy hatna, viszont varázshasználók szolgálatában álló fejvadászok hasznos segítője lehet, főleg, ha a célpont is varázshasználó.

Vélemény? (Azon kívül, hogy biztosan nagyon táápos :D )

Thorin

Thorin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.18, 00:32

"A M* mozaikrendszere még most is versenyképes lehetne és símán kenterbe verhetné az Ársz Mágikát is, ha végre maguk a fejlesztők is vették volna a fáradságot, hogy gatyába rázzák."

Ehhez sajnos annyit tudnék csak hozzáfűzni:
Igen, megvalósítgható egy olyan mozaikmágia, ami tényleg működik, és ami akár az Ars magica-val is versenyezhetne, de ehhez a mostani teljes egészsében kellene kivágni (mármint a mágiarendszet, nem csak a mozaik részét), és utána újra felépíteni.
Nem kellene bonyolultabbnak lennie, csak átgondoltnak, és tényleg szabadon megalkotottnak, még a tervezés előtt.

cs2160

cs2160

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2487 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.17, 20:53

Ahh, bocsi, megint én. Sajna már nem tudtam javítani az előző hozzászólásomat.

Szóval ehhez a mozaikmágia-reformhoz annyit fűznék hozzá, hogy az egésztől közelítenék a részletek felé. Azaz szvsz először meg kell alkotni egy olyan világleíró-modellet, melyet nem befolyásolnak vallások... azaz ami gyakorlatilag az ynevi "abszolút igazságot" jelentené, és csak ekkor lehet azon gondolkozni, hogy ennek a modellnek a szabályaiba hogyan, milyen formában fér bele egy olyan mágiaforma, ami valóban végtelen számú mágikus megoldásra ad lehetőséget.

Szerintem...

(Erősítsetek meg légyszi, de ugye most valami igazán okosat mondtam. :vitatkozik: )

cs2160

cs2160

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2487 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.17, 20:38

Doktor Úr!

Van egy jó hírem: Szándékomban áll elkészíteni a mozaikmágia v 2.0-t.

A rossz hír csak az, hogy már fél éve áll a szándékomban, és nem akar onnan kimozdulni. :vitatkozik:

_Dr Jörgensen (NPC/NJK)

_Dr Jörgensen (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.12.17, 20:31

Uraim és Hölgyeim!

Ez vitafórum. Természetesen ez nem kérdés. Biztosak lehetnek benne
(magázodásom az Önök iránti tiszteletem jelét tükrözi.Sajnálom ilyen vagyok.),hogy nem szórakozásból koptatom a billentyűzetet, azt viszont előre le kell szögeznem: a funkció nélküli vita ellensége vagyok.
Elsősorban az egyszerű és praktikus megoldások érdekelnek az élet minden területén, így A JÁTÉK-ban is.
A M* megalkotódott minden hibájával együtt és elhozta nekünk az akkori kor legzseniálisabb RPG-s mágiarendszerét a Mozaikmágiát.
Ez már több, mint 9 éve volt, ha jól számolom. Azóta nem kevesebb, mint 23 különböző belföldi és külföldi rendszerrel játszottam és 3 saját ,- akkor még eredeti- renszert alkottunk a mostanit még csak fejlesztgetem.(Pont fantasy kategóriában.)
A M* mozaikrendszere még most is versenyképes lehetne és símán kenterbe verhetné az Ársz Mágikát is, ha végre maguk a fejlesztők is vették volna a fáradságot, hogy gatyába rázzák. Ez azért lenne fontos, mert sokan szerintem a nosztalgikus M*-t kedvelik és úgy tekintenek rá, mint Szentkönyvre, melyet hajdanvolt Próféták diktálták a reszketeg kezű scriptoroknak. A Szentkönyv megvan, az apostolok azonban pénzéhessé váltak és Mammon szolgálatában bocsájtották ki
,tébolyult elméjükben fogant Eretnek Kiegészítőiket. Valakik elfogadták, valakik nem. Mára számtalan szekta alakult ki,s ugyanazon könyvet kezében tartva egyik vizet,a másik tüzet prédikál. Sokan tartják magukat messiásnak és újszövetségeket kötnek Alapkönyv néven, míg az ortodoxok kiállnak a régi Próféták szavai mellett. És persze vannak reformátorok is.Akkor kinek van igaza?
Jómagam művészetrajongó is vagyok és tiszteletben tartom mások alkotását. Ez az elv sajnos megköt, mindaddig amig a művész nem dobja szemétbe az alkotását, vagy nem csinál belőle szemetet.
A Mozaikmágia egy olyan épület, mely gyenge alapokra épült, de az épület maga nagyon jó ötlet és konstrukció. Megállapításomat alátámasztja az a tény, hogy eddig kb.száz hozzászólás kellett a probléma megoldásához és nem vagyok benne biztos hogy ez egy stabil alapot feltételez.(Lehet, hogy a Próféták emberek voltak és hibázhattak?Ááá, az kizárt!!!)
Csak egy konstruktívabb és átfogóbb változtatásra lenne szükség
mindössze. Ne legyen bonyolult(Kódeksz) és ne legyen új(Alapkönyv)!
Összegezve, és Kiadva! (Nem sok rpg-snek van kedve házi szabályrendszerek alkotásához)
Kemény dió, mert a Mozaikmágia, illetve az Akadémista Varázslatoknak
nincsenek meg a Földi gyökerei így nehezebb elképzelni milyen is lehet az "valójában". Azonban bízom a Tisztelt Fórumozok matematkai, fizikai talentumában és nem utolsó sorban fantáziájában, hogy sikerül egységes és kezelhető mozaikmágiát létrehozniuk(Ha már ennyit fáradoztak.)amit esetleg közzé is lehetne tenni(Ha már a Próféták úgysem érnek rá...) .
Köszönöm figyelmüket! Jó munkát!


Térmágia? Kezdetnek nem rossz megoldás...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]