Ugrás tartalomhoz


Fotó

Mozaikmágia, mágiaelmélet, varázslók, varázslatok


 • Válasz írásához lépj be
4454 hozzászólás érkezett eddig

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5332 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 16:47

Az a szokásos "10 goto 10" probléma. Milyen Ynev mágiaszintje? Mennyire elterjedtek a varázstárgyak?

Ha magas és nagyon, akkor tökmindegy milyen nehezítő tényezőt raksz be, max. a játékosok bosszantására jó az erőfeszítés. Ha meg alacsony, akkor inkább azon kellene csiszolni, hogy azok, akik gyak tömegtermelésre képesek, miért nem tehetik mégis. Az "erkölcsi gát", törvényi tiltás sose volt jó érv.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 14:36

A varázstárgy soha ne legyen tucatáru, a készítése is legyen anyag, pénz és időigényes.

 

Hogy is van? Ja, Yneven "a Rotundában tradicionálisan CSAK a színpadon használtak mágiát".

 

Eberron?

 

- - - -- - - 

 

@kukac: Tudod, sok partiban fordult elő, hogy a BM előholt gyíkban (másoknál asztali lámpásnak használt koponyában) 2-300 ÉP-t tartott... A "zirodalomban" ez a BM-ek tradionális csontfüzéreként jelent meg :)

 


Módosította KLM: 2019.02.26, 14:42


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 14:29

Emlékeimben az él, hogy az első kiadásban a varázsló olyan valaki volt, aki a mágiában a tökéletesedés egyik útján járó valaki, ergo nem lesz belőe varázstárgy-gyártó kisiparos. Jelentékeny mennyiségű misztikus blablával volt alátámasztva, ami "mágiaelmélet" néven jó pár oldalt foglalt el. :nos:

Ettől persze nem elképzelhetlen a varázstárgy-manufaktúra, de hangulatromboláson kívül nem sok értelmét látom.

Módosította Orastes: 2019.02.26, 14:30


kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 816 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 14:14

Mikor elkezdődik az iparosodás Yneven, simán menni fog a tömegtermelés. (A varázsló nem alacsonyodik le arra a szintre, hogy aranyat teremtsen.) A manufakturákban mentálbélyeges, 1 tapasztalati varázslatot ismerő biorobotok gyártják a varázstárgyakat, Gorvikban/Toronban meg úgy tartják a boszorkányokat, mint IRL a csirkéket. A kasztminimum 13-as intelligenciájával egy ilyet megszervezni alap.

 

(Bocsi, ha valakinél kibasztam a f***ság-mérőt.)Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5332 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 14:06

 

A varázstárgy soha ne legyen tucatáru, a készítése is legyen anyag, pénz és időigényes.

Ezzel alapvetően egyetértek, de ha mellé teszed a korlát nélküli rúnázást, nehezen védhető álláspont.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 13:40

Ez a nyaklánc valóban őstáp, a költségekről nem is szólva. Olyan ez, mintha rúnázott fegyvert -mármint valódit- minden sarki dzsad árulna.

Költségeket tekintve szerintem érdemes lehet alapul venni a szabálykönyvet, de az arányok áttekintése végett nem utolsó a tárgyak árai szempontjából akár egy DMG is.

A varázstárgy soha ne legyen tucatáru, a készítése is legyen anyag, pénz és időigényes.

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2330 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 12:58

 

Egy régebben említett ötlet, ETK:

 

Oltalmazó füzér

varázstárgy

Készítheti: boszorkány

MP: 20 a lánc, 7 MP+10Fp /györgy 

Ár: önköltség 1 ezüst alatt

 

Megfontolnám, hogy csak egy hónapra korlátozódjon a hatása és előre meghatározott típusú mágia ellen védjen. 


Módosította Dallasz: 2019.02.26, 12:59


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 12:24

 

7. Az OD elleni védelem a legkisebb baj, de én ezt is biztos kivenném. Az aquir ereklyék, amelyek védenek az OD-tól általában hosszú távon elég egészségtelenek

 

 

Viszont a leggagyibb talizmán is simán "lepattint" szélsőséges esetben akár 10-15 darab, egyenként 1 OD-os hatalomszót, akár éveken át 24/7 (Yneven 20/10 :) ).

 

Ja , még valami:

Amikor egy nem túl gázos fogadóba mégy be, akkor MINIMUM 1 gyöngy lepereg. Templom dettó. Ha megsebesülsz és gyógyítani akarnak, reménykedj, hogy eszméleten vagy, hogy levedd a láncot... 

 

....és persze a varázslók érzik, hogy mágia működik rajtad. Akárcsak az aktív mágiaérzékeléssel mászkálók.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 12:05

 

6. Konkrétan jobb hatásfokkal véd, mint amennyit a permanens hatásra áldozol! 7 Mp-ért 10-et véd, ez nagyon erős. 

 

7 MP-ért ÉS 10 Fp-ért véd 1-10 MP-nyi hatást. 

 

3. Az fp költséget nem érzem annyira komolynak, pszi fájdalomcsillapítással/fp-t töltő (ingyenes!) gyógyitallal és pár mágikus öleléssel biztos lehet fél tucat golyót gyártani egy este alatt. 

 

 

Mondjuk úgy, hogy havonta lehet 2-3 darabot legyártani. 18+ karika ON

 

Spoiler

 

Korhatár OFF

 

"Épp elég tápos ez már ahhoz is, hogy csak a boszorkányon működjön a saját nyaklánca. Ez oda vezetne, hogy a parti boszorkánya pár tucat ilyen golyót szétoszt csata előtt, aztán az ellenséges varázslók mintha nem is léteznének."

 

 

Kivéve, ha kilógatnak 2-3 Asztrálszimbólumot - amelyek amúgy leperegnének a szintén a boszi, pláne a mozaikmágus által a partira épített Pszi-pajzsokról - amitől mindenkiről leporladnak a golyók.

 

Ráadásul - főleg a "mundén" karakterek - NEM TUDJÁK, mikor és mennyi golyó porladt le róluk, csak ha sűrűn nézegetik a nyakláncot.Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1148 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.26, 10:59

Ebben a formában nem engedném a játékba.

 

1. Túl olcsó az előállítási ára. 1 ezüst lényegében nem pénz. Épp elég baj, hogy már van egy rakat olyan varázstágy, amit kb. ingyen rak össze egy este alatt a karakter, a varázstárgyaknak legyen jelentős előllítási ára. A komoly előállítási költség plusz egy eszköz a mesélő kezében, hogy ha nem akarja elereszteni a partit varázstárgyakkal, akkor kevesebb pénzt vág hozzájuk induláskor/kaland alatt + a játékosnak is döntést kell hoznia, hogy konkrétan melyik varázstárgyat rakja össze, mert a forrása korlátozott.

 

2. Az ereje nagyon rossz, hogy összeadódik. Lényegében már harmadik szinttől gyártható folyamatosan, csak idő kérdése, hogy a kritikus tömeg összegyűljön. Ha egyszerre kéne beletölteni minél több manát, és csak a legerősebb golyó védene, az használhatóbb lenne a játékban. Ha a varázslat erősebb a legerősebb golyónál is, akkor nem védett meg a füzér. Így köze volna a védelemnek a karakter szintjéhez (max. mana), ami tervezhetőbbé teszi a kihívásokat.

 

3. Az fp költséget nem érzem annyira komolynak, pszi fájdalomcsillapítással/fp-t töltő (ingyenes!) gyógyitallal és pár mágikus öleléssel biztos lehet fél tucat golyót gyártani egy este alatt. Ettől még maradhat ez a kitétel, csak a 2-3 darab elég kevésnek hangzik. A leírás alapján havi kb. 3-5 este van rá, kis előkészülettel már alacsony szinten is olyan 30 darabot le lehet belőle gyártani, ami több mint elég. Magasasabb szinten ennek mondjuk duplája...

 

5. Másnak is simán gyártható ilyen, ez elég komoly erősítés. Épp elég tápos ez már ahhoz is, hogy csak a boszorkányon működjön a saját nyaklánca. Ez oda vezetne, hogy a parti boszorkánya pár tucat ilyen golyót szétoszt csata előtt, aztán az ellenséges varázslók mintha nem is léteznének.

 

6. Konkrétan jobb hatásfokkal véd, mint amennyit a permanens hatásra áldozol! 7 Mp-ért 10-et véd, ez nagyon erős. Ha 7-ért 2-3-at védene, még akkor is nagyon megérné ilyet gyártani, mert az amúgy védhetetlen (pajzshoz nem kötődő) "kis" varázslatokat is megállíthatja (szétzúzás, izzó idegek, vakítás, stb.). Arról nem beszélve, hogy az ellenséges varázslat erősítéshez semmi köze, csak a beletolt manát nézi, ami teljesen szembe megy a hagyományos mágiaellenállás koncepciójával - azaz az ellenfél pl. értelmetlenül használ nagyobb erősítésű, gyengébb hatású varázslatot az átütés reményében. Nem tudom ezt hogyan lehetne kibalanszolni.

 

7. Az OD elleni védelem a legkisebb baj, de én ezt is biztos kivenném. Az aquir ereklyék, amelyek védenek az OD-tól általában hosszú távon elég egészségtelenek. Ezek a golyók semmilyen negatív hatással nem járnak, alacsony szinten gyárthatók szinte ingyen. Hangulatilag nagyon nincsenek azon szinten, ami védelmet kéne nyújtson hatalomszavak ellen.

 

Összességében:

Design 3/5 - értékelem, hogy a rossz mágiaellenállás rendszerét próbálja orvosolni a dolog, de több design hiba is van benne.

Balance 2/5 - ebben a formában elég broken, és bizonyos részeit nem is tudom, hogy hogy lehetne javítani úgy, hogy a játékot ne forgassa fel.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.25, 22:39

Egy régebben említett ötlet, ETK:

 

Oltalmazó füzér

varázstárgy

Készítheti: boszorkány

MP: 20 a lánc, 7 MP+10Fp /györgy 

Ár: önköltség 1 ezüst alatt

 

A boszorkányok Mágiaelnyelés varázslatára alapozott, Ynev-szerte meglehetősen gyakori amulett, egy láncra-zsinórra fűzött kis cserépgolyócskákból áll.

A készítő boszorkány havi tisztulása idején tudja készíteni, éjszakánként legfeljebb 2-3 darabot, ugyanis a készítés jelentős fájdalommal jár - pont úgy, mint maga a varázslat.

 

Az eredményül kapott rusztikus gyöngysor minden szeme, a viselőjére irányzott mágiákból max 10 manapontot (*) semlegesít, elszíneződik és lassan elporlad.

A gyöngysor többnyire nem véd a készítője varázslatai ellen, de más boszorkány is készíthet rá gyöngyöket "utántöltésként". 

 

(*) PÉLDA:

Egy öt gyöngyből álló nyaklánc viselőjére egy boszorkánymester egy 15 manapontos Izzó Idegeket varázsol - ezzel két gyöngy veszíti el mágikus hatalmát. 

 

 

 

Opcionálisan egy gyöngy egy OD pontot semlegesít, de a magasabb dialektusok vagy erősített ősmágiák esetén csak akkor "ér valamit", ha a teljes mágiát vagy hatalomszót képes elnyelni. 

 

Területre ható mágiáktól (többszó, stb) csak a viselőjét védi, de azt nem oltja ki, másokra hat. Ha értelmezhető, öt percre teszi immunissá a viselőjét. A személyes aurájába tartozó tárgyakat védelmezi.

 

(*)PÉLDA:

Egy ajtókeretbe időmágiával kiterjesztett 30 manapontos Elemi Hő falon hősünk úgy halad át, hogy talán észre sem veszi, ám ezzel a maradék három gyöngy is erejét veszti - ebből kifelé gond lehet.

 

 


Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1371 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.10, 12:32

Hunt legújabb regényében (Szörnyek családja) volt egy gyűrű, ami elég nagy szerepet kapott a történetszálban. 

Erről a gyűrűről volt szó korábbi művekben? Olvasatomban az egy ereklye volt, benne a régi boszorkány lelkével, vagy lenyomatával sztem... vagy milyennek látjátok?

Szia!

 

A gyűrű a Rúna II. évfolyam 2. számában szerepelt (10. old.), ez alapján az olvasatod helyesnek tűnik. Tudomásom szerint máshol nem bukkant fel.

 

Üdv:

D.Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 548 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.09, 15:03

Hurka, azért ez nem ilyen egyszerű. A távolbahatás nem azt jelenti, hogy 1000 láb sugarú körön belül hat, hanem azt, hogy ezen belül bárhol képes létrehozni a varázslatot, ráadásul még az is feltétel, hogy a helyet (a zónán belül létrehozott varázslatoktól eltérőel) lássa is. Tehát a gyűrű (vagy varázslat) legfeljebb arra lehet képes, hogy a varázsló eltekint a messzeségbe, és egy konkrét ponton, amit éppen néz (esetleg annak 20 láb sugarú körében) megnézi van-e mágia. Egy városban például nem sokra megy vele.

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.09, 12:16

(...)

 
  
UTK-hoz nem értek, de 1000 méter kevés lesz Giga-Ynev nagyvárosaiban (de ott ugye nem is egy rendőr-mágus van :) ) , meg hát a boszorkányok, papok, bárdok a legtöbb helyen NEM tiltottak úgy, mint a BM-ek... és akkor már nem "hopp, egy blip a képernyőn", hanem egy többé-kevésbő zsúfolt légifolyosó forgalmát "látja"....
 
....de mindezt elmondva azért "jobb helyeken" van ilyesmi. Shadonban meg pláne. SZVSZ.
 

Gyorsítás alatt képes a varázshasználó vagy pszi alkalmazó gyorsabban képes létrehozni a varázslatait/diszciplináit?


Mivel a gyorsítás (még UTK-ban is, ugye?) időmágia, ezért "szőröstől-bőröstül" gyorsít, így aztán logikusnak tűnik, hogy a varázslás is begyorsul.hurka

hurka

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 29 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.09, 11:59

Szerintem a fürkészésben, mágiaérzékelésben a varázsló szempontjából nagyon nagy előny van az UTKban.

 

varázstárgy:

Mágia érzékelés gyűrűje:

13+1+12+30 mp =56 mp

 

1000 méter sugarú körben érzékeli a leplezetlen mágiákat. És mivel leplezni csak a varázslók tudnak, (vagy egy boszorkányrend) azok pedig elég ritkák, így eléggé nehéz még csak megközelíteni is, vagy lerázni adott esetben, ha az illetőknél van varázstárgy, vagy esetleg tartós mágiát használnak.

 

Vagy a varázsló minden nap reggel azzal kezdi a napját, hogy max mp-ből varázsol egy mágiaérzékelést távolba hatással. Ha talál valamit, odaküldi a kémeit (pl láthatatlan macska), azon keresztül megnézi, mi az. El sem kell hagynia az otthonát, hogy mindent felderítsen. Így ha a városban van egy varázsló, elég sok információval rendelkezhet...

 

Szóval ha nem egy ellenséges magas szintű varázsló, aki leplezi a varázstárgyait, akkor a varázslók szinte mindent tudhatnak a környezetükben, ami mágikus. 

Így például elrejtőzni Pyarronban egy boszorkánymesternek sztem lehetetlen, max. akkor, ha sosem varázsol, vagy maximális körültekintéssel. (pl azonnal elhagyja a helyszínt)

 

Erre akár komplett kalandokat is lehet írni : )

 

kérdéseim:

 

Gyorsítás alatt képes a varázshasználó vagy pszi alkalmazó gyorsabban képes létrehozni a varázslatait/diszciplináit?

 

másik: 

Hunt legújabb regényében (Szörnyek családja) volt egy gyűrű, ami elég nagy szerepet kapott a történetszálban. 

Erről a gyűrűről volt szó korábbi művekben? Olvasatomban az egy ereklye volt, benne a régi boszorkány lelkével, vagy lenyomatával sztem... vagy milyennek látjátok?

 

 KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.01, 16:57

 

És? Cundior tudja, hogy UTK-t, vagy ETK-t játszik. Első esetben lehet leplezni, másodikban nem.

 

És ezt kérdezte tegnap délután illetve mondta ma is :) kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 816 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.01, 16:31

@kukac
Nem az a kérdés, hogy jó-e vagy sem a "szabál" vagy átírja-e, csak az, hogy mi. Cundior mondta, hogy az UTKban csak 5-ös Rúnamágiával, de lehet, én úgy emlékszem, hogy a Zöldben és az ETKban nem lehet (de nem találom, hol írták)

Mert azt viszont el lehet várni, hogy a mesélő tudja, most ő épp felülír egy "szabált".

 

És? Cundior tudja, hogy UTK-t, vagy ETK-t játszik. Első esetben lehet leplezni, másodikban nem. És ha ettől (ezektől) eltér, akkor (valószínűleg) észre fogja venni.Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 548 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.01, 16:28

Pontosan arról van szó, amit KLM ír. Holnap mesélek, és szeretném tudni, mi (úgy látszik hivatalos híján) a legelfogadottabb nézet. Persze lehet háziszabályt bevezetni (mondjuk mi nem szeretünk és nem is szoktunk), de ha előzetes megbeszélés nélkül valótlanságra fűzöm a kaland szálát, annak semmi értelme. Lehet, hogy én vagyok a mesélő, és elterjedt hozzáállás, hogy az van, amit a KM mond, de ha nem következetes és "valós" világban mesélek, akkor nem várhatom el a játékosoktól, hogy az általam mondott dolgok alapján bármire is rájöjjenek. Megbeszéléssel meg nyilván lelőném a poént. :) Úgyhogy nem fantáziátlanság, vagy kényszeresség okán, de kénytelen vagyok minden szabályt szó szerint betartani, ha önkényesen változtatok rajta, úgy az egész játék az értelmét veszti. Legalább is szerintem.

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.01, 15:28

@kukac
Nem az a kérdés, hogy jó-e vagy sem a "szabál" vagy átírja-e, csak az, hogy mi. Cundior mondta, hogy az UTKban csak 5-ös Rúnamágiával, de lehet, én úgy emlékszem, hogy a Zöldben és az ETKban nem lehet (de nem találom, hol írták)

Mert azt viszont el lehet várni, hogy a mesélő tudja, most ő épp felülír egy "szabált".

@Dio, Cundior: Igen, Rúna cikk, nem PPL.

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2330 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.01, 15:19

 

Az ETK-ra építő PPL-t azért nem ártott volna azzal kompatibilis módon megalkotni...


Hogy jön ide a PPL? KLM egy Rúna cikket említett, ami emlékeim szerint '94-es. (I/8? I/9?)

 

A Rúna cikkekben szerintem több "zöldség" van, mint az eredetiben.  :duh:
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]