Ugrás tartalomhoz


Fotó

Mozaikmágia, mágiaelmélet, varázslók, varázslatok


 • Válasz írásához lépj be
4480 hozzászólás érkezett eddig

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11628 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.28, 07:58

Az életkorral nem is foglalkozom, annyira kínos.

 

 

Viszont az olyan kijelentések, hogy nem foglalkoznak a technikával, mert minden igényt megoldanak mágiával, nekem is teljes retcont jelentenének. Egy ilyen világ kb az általad is említett Eberron például, de Yneven eddig ennek hol volt nyoma a regényekben,

 

 

Szerintem volt nyoma, de pld. a Karneválban elég sokat szenvedtek emlékeim szerint Gorduin sebesülésével... pedig ott pld szóba került, mely fogadóba érdemes megszállni - az egyébként profán mágiával megoldott - amely megfelelő asztrális védelmet nyújt.

 

De persze a pyarroni félnomád íjászok a nyakukba ültetett 6G-s, 16 magos smaragdszilánkkal is ott voltak.Avangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.28, 07:42

@anarion
A profán mágia rég elterjedtnek számít a kánonban (lásd a Jutalomjáték-idézet, miszerint a Rotundában NEM használnak mágiát, csak a színpadon), de ez a 100 év feletti átlagéletkor a közemberre elég húzós... bárók, hercegek, főpapok és felfelé esetén OK, de a kispolgár, telkes jobbágy és lefelé....

 

Ha a világkép alapvető részét képezi valami, annak a világ irodalmában 1-2 kósza utaláson kívül (amike a hardcore fanokat leszámítva kb senki nem emlékszik) gyakrabban illene előfordulnia. Ettől függetlenül a profán mágia jelenlétét hosszú ideje emlegetik már (csak elfelejtették megírni), ez nekem szódával még elmegy.

 

Viszont az olyan kijelentések, hogy nem foglalkoznak a technikával, mert minden igényt megoldanak mágiával, nekem is teljes retcont jelentenének. Egy ilyen világ kb az általad is említett Eberron például, de Yneven eddig ennek hol volt nyoma a regényekben, rpg kiadványokban? (talán a térkapu hálózatot leszámítva, de arra is csak azért volt szükség, hogy az agyatlan távolságok áthidalhatóak legyenek.)

 

Az életkor meg egy vicc, főleg mivel Bandi saját regényeivel is szembe megy. Pont azon vekeng TNG a későbbi regényekben, hogy ő 90 évesen belül már milyen öreg. Közben meg kiderült, hogy az átlag életkor földi évben kb 300 év (620 napos ynevi évek) a bolygón, tehát a mi fogalmaink szerint TNG erős 25 év körül jár az elixírrel. :hogymi:
 KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11628 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 21:10

Hurka: A rendszer ugyan nem kezeli a dolgot, de párharc és a csata bizony nagyon más. Több olyan fegyverforgató is volt IRL, aki párbajozni akárkivel kiállt, de a csatákat kerülte ahogy lehetett. Mert ott bármi megtörténhet.


Pláne ha kivilágítatlan ágyúgolyók kószálnak...

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 19:50

Hurka: A rendszer ugyan nem kezeli a dolgot, de párharc és a csata bizony nagyon más. Több olyan fegyverforgató is volt IRL, aki párbajozni akárkivel kiállt, de a csatákat kerülte ahogy lehetett. Mert ott bármi megtörténhet.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11628 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 19:08

KLM, fogd fel ezt úgy, mint mondjuk Dávid és Góliát párbaját, ott sem sokan fogadtak a pásztorgyerekre. :nos:

 
 VS. 

(Amúgy amikor 5-6 "görög kecskepásztor" parittyával vagy 4-5 "nomád gulyás" íjjal elkapja a nyílt mezőn a tizensokadik szintű fejvadászt, akkor ott gond van).


Talán ezt megbeszéltük.
- - - -
 

Másrészt abban igazad van, hogy rendszerszinten nehezen elképzelhető, hogy egy földműves legyőz egy fejvadászt, de itt jön képbe az ún. fantázia. Ha nekem valaki azt mondja, hogy "Hátulról átszúrom vasvellával a rohadékot,miközben a földiejim előről támadják!" akkor bizony adnék egy esélyt, hogy a kitápolt fejvadász is elpatkolhasson. Nem mindent a számok döntenek el.


"A támaggyák az két gyé" :)

Azért ilyenkor a fejvadász játékosa felháborodhat, hogy nem dobtál neki éberségre, mert ha az megvan, akkor egy hátraszaltó közben (az ugrás képzettsége kiveri a menyezetet) elveszi a vasvellát és a hátába állítja, hogy el ne hagyja.

Ismét előhoztad belőlem a CX-et, ott az "ablatív VÉ" minden sikeres támadástól fogy, de a parasztoknak elég sokáig kell gyepálni, mire esélyük lesz sebző támadásra - de ez az időpont több ellenféllel szemben elég hamar eljön, 1v1-ben meg igen matematikai az esélye a derék földművesnek.

Persze mindez közelharcban

Spoiler
, a célzófegyvereknél a faluszéli parittyás gyerek is kockázat, még akkor is, ha nem maga a vén kaporszakállú áldja meg. 

 

A késdobálók határeset.morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 344 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 18:57

 

 

Valóban, itt térnek egy a világképek és más-más hozzálláshoz más szabályok is illenek. 

 

 

Nos, ha olvastad Wayne Chapmannak, az egyesek által egyenesen a m.a.g.u.s Szilmarilokjának nevezett legutóbbi művét, az "Ősi titkok láza, acélnak vihara" című művet, akkor tudnád, hogy az általa képviselt Ynev világképben (amely a hivatalos, hiszen Ő maga a m.a.g.u.s és Ynev) a profán mágia az meglehetősen elterjedt. Azt már csak mellékelten jegyzem meg, hogy ugyanitt olvasható az is, hogy  az emberek átlagéletkora még a 620 napos ynevi esztendők dacára is 160-180 év, hála a mágiának és a papi gyógyításnak.

 

 

Éppenséggel olvastam, csak az egész posztom alaptézise az volt hogy mi -nem- ezen a világon játszunk, mert nem tetszik nekünk. Ha ez nem volt világos, akkor mea culpa. 

 

A GA által ebben a könyvben leírt Ynev azért nem felismerhetetlen, de alapvető különbségek vannak. Legfontosabb az hogy a mágia sokkal ritkásabb, és a legtöbb ember (az "átlag paraszt" de még egy városlakó se ha nem különösebben művelt, az meg ritka) nem tud semmi konkrétat Godonról vagy más régi birodalomról. Meséket ismernek esetleg. Nincsenek "Gumimaci Óbirodalomnyi" lyukak sem, a távolságok kezelhetőbbek térkapuk nélkül is. 

 

Logikusan itt inkább középkori életkorok vannak, kiugróan sokáig csak akkor élnek az emberek ha gazdagok vagy, esetleg ha azon valóban kevesek közé tartoznak akik képesek mágia által "természetellenesen" sokáig élni. 

 

Remélem így már tiszta a kontextus.hurka

hurka

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 33 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 18:47

Szerintem meg a 10+ szintű fejvadász sokkal harcedzettebb annál, hogy ne ismerné ezeket az ősrégi trükköket, hogy majd vasvellával hátulról meg akarják támadni...

 

10+ szint az azt jelenti, hogy számtalan küzdelmen és csatán van túl, jelentős tapasztalattal. Már az előtt érzékeli a parasztot a háta mögött, mielőtt annak megmozdulna a keze, hogy megfogja a vasvillát, és nyilván legegyszerűbb esetben pozíciót vált (kitör a gyűrűből vagy hasonló) még a támadás előtt.

 

Ha minden -2-ik szintű vasvillás parasztnak lenne esélye, akkor nem érné meg senki a 10+ szintet, mert a számtalan csata alatt tuti bejön az esély...Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6223 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 18:41

KLM, fogd fel ezt úgy, mint mondjuk Dávid és Góliát párbaját, ott sem sokan fogadtak a pásztorgyerekre. :nos:

Másrészt abban igazad van, hogy rendszerszinten nehezen elképzelhető, hogy egy földműves legyőz egy fejvadászt, de itt jön képbe az ún. fantázia. Ha nekem valaki azt mondja, hogy "Hátulról átszúrom vasvellával a rohadékot,miközben a földiejim előről támadják!" akkor bizony adnék egy esélyt, hogy a kitápolt fejvadász is elpatkolhasson. Nem mindent a számok döntenek el.

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11628 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 16:59

@kukac:
Ha csak úgy nem...

@cundior:
Mondom, nem mindegy hogy 1:10, 1:100... 1:1000 eséllyel jön be az 1 tépés macskának a nyaki verőér feltépése...

Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 591 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 16:45


Más kérdés, hogy ez baj-e? Mármint, hogy egy rendszer közel azonos szintűek összecsapásánál nem használ egyértelmű 100%-os sikeretámadást. Ebben teljesen egyetértek Orastessel, hogy nem, szerintem is jobb a játék, ha "minden megtörténhet".


Játszatok pár kaland Earthdawnt, ahol minden kocka újradobható, és kíváncsi vagyok, hogy akkor is ezt mondjátok-e, amikor a karakter belehalt egy tőrszúrásba, mert megszaladtak a kockák. Tapasztalatom szerint történik épp elég érdekes dolog a miatt, hogy a játékosok néha hihetetlenül bénát gurítanak, nem kell ezt még megfejelni azzal is, hogy ha semmiben nem hibáztak, akkor egy rossz dobás kiradírozza őket az élők sorából.

Most csak a mágiaellenállásról volt szó, és én annak a tükrében tettem ezt hozzá, de szerintem Orastes se arra gondolt, hogy minden tűszúrásnál, vagy esti sétánál dobjunk, hátha meghalunk. Azért ez kissé sarkított dolog, bár önmagában teljesen igazad van. Még MERP-ben lehetett sétálás közben is meghalni, azok az idők nem hiányoznak. :)

De ha valamelyikőtök kedvet érez, a lényegtelen mellék és csatolt gondolatok jól-rosszul megértéséből és sarkításából származó kritikákon kívül, szívesen olvasnám az eredeti felvetésem valós és lényeges részeivel kapcsolatos észrevételeiteket, mert a több éves fórumbeszélgetéseink után adok a véleményetekre.

kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 924 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 16:10

@auer:
Majd kornya a következö kötetében megint megjelenik a 38 évesen a tizedik szülésbe belehalt parasztasszony, akinek a többi kilenc gyerekéből 3 meg is érte a felnőttkort (azaz a 12 évet, mikor teherbe esett ) :gyagya:

 

130-140 év az ÁTLAG. Figyelembe véve hogy mennyi ember élt eddig Yneven, a szám simán kijöhet ha, van néhány 4,5 milliárd éves ember.  :gyagya:


Módosította kukac: 2019.02.27, 16:11


Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2068 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 15:52

Más kérdés, hogy ez baj-e? Mármint, hogy egy rendszer közel azonos szintűek összecsapásánál nem használ egyértelmű 100%-os sikeretámadást. Ebben teljesen egyetértek Orastessel, hogy nem, szerintem is jobb a játék, ha "minden megtörténhet".

 

Játszatok pár kaland Earthdawnt, ahol minden kocka újradobható, és kíváncsi vagyok, hogy akkor is ezt mondjátok-e, amikor a karakter belehalt egy tőrszúrásba, mert megszaladtak a kockák. Tapasztalatom szerint történik épp elég érdekes dolog a miatt, hogy a játékosok néha hihetetlenül bénát gurítanak, nem kell ezt még megfejelni azzal is, hogy ha semmiben nem hibáztak, akkor egy rossz dobás kiradírozza őket az élők sorából.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11628 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 15:46

@auer:
Majd kornya a következö kötetében megint megjelenik a 38 évesen a tizedik szülésbe belehalt parasztasszony, akinek a többi kilenc gyerekéből 3 meg is érte a felnőttkort (azaz a 12 évet, mikor teherbe esett ) :gyagya:

Módosította KLM: 2019.02.27, 15:46


auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5197 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 15:19

Pontosítok:

 

"az átlagos élettartam a a szférák övezte világ magaskultúráiban 130-140 helyi esztendő, a szerencsésebbek pedig a két évszázados kort is megéthetik."

 

" Ynev embernépei csak annyit foglalkoznak a technológiával, amennyit muszáj: nem szorulnak rá (...) egy ynevi mágiahasználó szálegyedül, összehasonlíthatatlanul gyorsabban és elegánsabban oldja meg."

 

profán mágia: "az emberi kultúra centrumaiban széles körben és rutinszerűen alkalmazzák a mindennapi élet minőségének javítására." és felsorol olyanokat, hogy állagmegőrzés, behatolás elhárítás, elemi csapások kivédése, rosszhiszemű mágiahasználók korlátozása, kártevőmentesítés, hajók élettartamának, teherbírásának, harcértékének fokozása, mechanikai eszközők fontosabb kopó alkatrészeinek lassabb elhasználódása...

 

Szép kifejezéssel élve retconolt.

Magyarul: most ilyenje van beleszart ami eddig volt, mostantól ez így van. Ha bárki bármi referenciát mutatna ami szembemegy ezzel az nem érvényes és nincs köze hozzá. Még ha a nevét is adta hozzá.

 

Változik valami? max 1-2 nagyon hardcore magus rpg csapat máshogy áll hozzá, de sztem a többség max felhorkan és játszik/olvas tovább.

(csendben jegyzem meg, valszeg ez sem fog változtatni semmin, szépen kikopik a  köztudatból)anarion

anarion

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 802 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 15:16

Pontosítok:

 

"az átlagos élettartam a a szférák övezte világ magaskultúráiban 130-140 helyi esztendő, a szerencsésebbek pedig a két évszázados kort is megéthetik."

 

" Ynev embernépei csak annyit foglalkoznak a technológiával, amennyit muszáj: nem szorulnak rá (...) egy ynevi mágiahasználó szálegyedül, összehasonlíthatatlanul gyorsabban és elegánsabban oldja meg."

 

profán mágia: "az emberi kultúra centrumaiban széles körben és rutinszerűen alkalmazzák a mindennapi élet minőségének javítására." és felsorol olyanokat, hogy állagmegőrzés, behatolás elhárítás, elemi csapások kivédése, rosszhiszemű mágiahasználók korlátozása, kártevőmentesítés, hajók élettartamának, teherbírásának, harcértékének fokozása, mechanikai eszközők fontosabb kopó alkatrészeinek lassabb elhasználódása...Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 591 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 15:13

"egy toroni Hatalmas (mondjuk neki van a legnagyobb ME-je Yneven) is "be fog kapni" időnként egy-egy 1E-s varázslatot és időről-időre az ő combos varázslatai is leperegnek egy igen fogékony, ám belé fülig szerelmes parasztlánykáról is..."

Miért? Ha mondjuk (bár mint mondtam nincs utánaszámolva) egy toroni hatalmas akaratereje 18, akkor egy 10-el gyengébb E ellen +2-vel, 20-ra dob mentőt, tehát 100% hogy lepattan róla a varázslat. (Az auto siker és auto kudarc elé írtam, hogy "talán", szóval az kihagyható). Egy parasztlány pedig rendelkezik jobb esetben 12-es akaraterővel, így ha 3-as E-vel tolja el a hatalmas a "combos" varázslatát, és dob egy 10-est, az rögtön 10-el magasabb, így máris 0-ra dobhat(na) ellenálláspróbát a lányka, ami ugye 0% esély. Ez szerintem pont a szélsőségekket nem rontja el, ott nem számít sokat.

Ellenben ez pont arra lenne jó, hogy az átlagos kalandozók és ellenfeleik dolgát rendezze, ahol "hasonlók" a körülmények. Pl.: egy akárhányadik szintű, 15-ös akaraterejű harcos ellen, kinek nincs pszije, nem elég egy 5E-s (+K10) varázslat, amire egy első szintű JK képes, a 100%-os sikerhez már 30E-re van szükség (-K10 ugye), de persze az 5 E-s is jó lehet akár.

Viszont egy helyzet ahol talán nem működne jól: egy 18-as akaraterejű pszihasználó ellenében, akit nehéz olyan sokkal átütni, hogy biztos legyen a siker. Más kérdés, hogy ez baj-e? Mármint, hogy egy rendszer közel azonos szintűek összecsapásánál nem használ egyértelmű 100%-os sikeretámadást. Ebben teljesen egyetértek Orastessel, hogy nem, szerintem is jobb a játék, ha "minden megtörténhet".

Na mindegy, mint írtam a pontos számokat még ki kell találni, lehet például, hogy a gyengébb varázslat 2E-nként +1 ellenálláspróba az 5 helyett, hogy ne lehessen a túl gyenge varázslatnak esélye, vagy akár ne is legyen egyáltalán, de az alapgondolat egyre jobban tetszik, szerintem jobb mint új 100%-0% dolgokkal kiegészíteni.

Továbbra is várom az ötleteket, ha valakinek van kedve hozzá!

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5425 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 14:54

Mit értesz profán mágia alatt? A rovarűző ráolvasásokat? Ha igen, akkor ez nemigen jelet semmit. Nem aza kérdés, hogy alacsony szintű/erejű mágia jelen van-e, hanem az, hogy nagy erejű mágiát alkalmaznak-e relatíve rendszeresen. Merthát annak, hogy a kocsámros tud pár 1mp-t se érő ráolvasást, annak nincs köze ahhoz, hogy 10. Tsz a max., vagy csak a belépő Kránba.Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 14:10

Anarion: Szoktam mondani, hogy a magus világa akár egész érdekes is lehetett volna, de nem kockáztattak, és ráálltak inkább a jól bevált tucatfantazira. És most nem csak a szerepjátékról beszélek, hanem a regényekről is. Ezesetben viszont illene következetesnek lenni, és nem 25+ év után kijelenteni, hogy nem is úgy van, és sosem volt úgy, csak úgy látszott, de eddig nem jutott eszébe a MESTERnek hogy kijavítsa.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11628 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 13:52

@anarion
A profán mágia rég elterjedtnek számít a kánonban (lásd a Jutalomjáték-idézet, miszerint a Rotundában NEM használnak mágiát, csak a színpadon), de ez a 100 év feletti átlagéletkor a közemberre elég húzós... bárók, hercegek, főpapok és felfelé esetén OK, de a kispolgár, telkes jobbágy és lefelé....

anarion

anarion

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 802 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.02.27, 13:28

 

Valóban, itt térnek egy a világképek és más-más hozzálláshoz más szabályok is illenek. 

 

 

Nos, ha olvastad Wayne Chapmannak, az egyesek által egyenesen a m.a.g.u.s Szilmarilokjának nevezett legutóbbi művét, az "Ősi titkok láza, acélnak vihara" című művet, akkor tudnád, hogy az általa képviselt Ynev világképben (amely a hivatalos, hiszen Ő maga a m.a.g.u.s és Ynev) a profán mágia az meglehetősen elterjedt. Azt már csak mellékelten jegyzem meg, hogy ugyanitt olvasható az is, hogy  az emberek átlagéletkora még a 620 napos ynevi esztendők dacára is 160-180 év, hála a mágiának és a papi gyógyításnak.

 

Hiszen elég csak arra figyelemmel lenni, hogy a hetedkor 3690-3700 esztendő óta tart (amely közel az emberiség írott történelme), és hol tartunk mi és hol tartanak ott? Ezért az író párhuzamot von a két világ között, és rávilágít arra, hogy amit mi technikával oldottunk meg, azt Yneven mágiával pótolták, így a mágia alkalmazása az élet minden területén meglehetősen elterjedtnek számít.

 

Csak azt nem értem, hogy a többi kiadott m.a.g.u.s regényből ez eddig miért nem derült ki? Vagy erről miért nem hallott senki az elmúlt 25 évben? Hiszen eddig pl. jómagam abban a hitben voltam, hogy TNG a Csepp és Tengerben megívott elixírnek köszönhetően élt olyan sokat, de most kiderült számomra, hogy Ynevi átlagban - ezek szerint - még csak középkorúnak számít, vagy még annak sem. Úgyhogy felkészülhetünk majd a másfélszáz évet megélt, kettő zászlóháborút is látott átlagemberekre. (Remélem, nem lesznek a fentiek szellemében átírt újrakiadások.)

 

Mivel vannak jelen m.a.g.u.s írok a fórumon, érdeklődnék, hogy ők hogyan viszonyulnak ehhez (mármint a 150 éves átlagemberekhez és a profán mágia ilyen mértékű elterjedtségéhez), hiszen gondolom valamennyire nekik is alkalmazkodniuk kell majd ehhez a "hivatalos" irányvonalhoz.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]