Ugrás tartalomhoz


Fotó

Hajók#2


 • Válasz írásához lépj be
5121 hozzászólás érkezett eddig

Szamveber_Norbert

Szamveber_Norbert

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 108 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.10.24, 08:53

Kedves Mindenki!

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Hadtörténelmi Délutánok” sorozata 2011. november 19-én, szombaton 13 óra 30 perckor folytatódik. Helyszíne: 1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4., II. emeleti „Tóth Ágoston” terem.

Elsőként kettős könyvbemutatóra kerül sor, amelynek keretében az alábbi köteteket mutatják be a szerzők:

Kiss László: Csatahajók az első világháborúban,

valamint

Számvéber Norbert: Páncélos-hadviselés a budapesti csatában, 1944. október 29-1945. február 13.

(A tervek szerint a köteteket az érdeklődők a bemutató helyszínén kedvezményesen meg is vásárolhatják!)


Ezt követően jómagam tartok előadást „Páncélos-hadviselés a vietnami háborúban” címmel. Az előadást az ehhez kapcsolódó szokásos vitafórum követi.

A műhelyvita szekcióban újabb kutatási eredményekről számolok be a német Tiger B nehézharckocsik budapesti harci alkalmazásáról 1944. október 15-17. között.

A rendezvényre való belépés továbbra is teljesen díjtalan.

Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk!


Üdvözlettel:

Számvéber Norbert


UI: A terem korlátozott befogadóképessége miatt kérem a részvételi szándékot a szamveber pont norbert kukac hm-him pont hu e-mail címen mielőbb jelezni! Köszönöm!

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.10.14, 10:55

Üdv!

Aki szereti a téjéket-Red October és kis pajtásai:
www.deepstorm.ru
Ja, orosz, de az adatokat ki lehet silabizálni, illetve:
Mindegyikhez(szinte) akad egy-két metszetrajz is.
Igazán vicces olvasnivaló a "nyerealizalnoje projekci" is.
Pl. atomtengeralattjáró torony nélkül(!) az Alfa osztály születése, alfa osztály(pr.705)cirkáló és ballisztikus rakéta hordozó változat(38 csomó égy rakátás téjétől nem rossz), mini-téjék 2x533 vagy 4x400 mm vetőcsővel, egy November vadász-téjére applikálva. Ezenkívül dízeles és atomos deszant tengeralattjárók! Továbba titántestű, gyorsított Yankee-szerűség(16 helyett 12 R-27 rakétával) Indokolatlanul nagyméretű cirláló rakétás téjék, még egy olyan német alapokon nyugvó dízeles projekt, ahol V-1 és V-2 vetők(pontosabban ezek orosz változatai) vannak kombinálva...(Projekt P-2)
Az igazzi szektorban lévő átépítések is érdekesek, zömükről nem is halottam. Pl, Hotel osztályú ballisztikus-rakéta téjé-a három tengeri Scud helyett 6 db olyan rakétával, amit a Delták hordoztak(kísérleti indításokban lődözték rőla a rakétákat)vagy ugyanez dízelesben.(Golf III és IV) Lassúak szegények, de egy dízeles téjé 6 db egyenként 33 tonna körüli szivarral nem semmi. Szintén jól mutat a Notch és SidecaR-Yankee.(Már NATO-kód szerint)Az R-27 rakéták indító rekeszei helyett 12 db P-750 robotgéphez(csak kísérleti példányai voltak) vagy éppen a két oldalra épített 8x533 vetőcsővel és 32-40 H-55 Tohahawkszkij rakétával. Vagy vadásztéjévé átépített Echo és Hotel téjék...
Lényeg, amikor néhány oldallal visszább kerestem olyan téjét, ami ballisztikus rakétákkal felszerelve őgyeleg(váratlan és aljas módon..)a Kaszpi, a Balti vagy a Fekete-tengeren-hát sikerült találnom reális alapot kicsi méretű ballisztikus rakétás téjére(ráadásul még oroszra is...) A rakétás, hosszú púpos Alfa esetén agyalgatni kellene valami olyan interkontinentális mini-rakétán(A Midgetman vagy a Kurier alapján) ami rövid és tömzsi, nem pedig hosszú és girnyó, de mondjuk a Golf III(pr.601) esetében még a Delta IV rakétái is beszerelhetőek kis visítással...
Szóval, jó szemezgetést!
Mopat

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11779 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.09.30, 09:09

Hali!

Tesztelgetik a Zumwalt-ok 155 milis ágyúját és hozzá a lőszert. 45 mérföld...

http://blogs.ottawacitizen.com/2011/09/23/u-s-navy-successfully-tests-long-range-rocket-assisted-attack-projectile/

Adios
KLM

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.09.05, 05:53

Üdv!

Remélem, emlékeznek itt még néhányan az évekkel ezelőtt kimúlt, de a maga idejében kiváló www.warships1.com-ra-ebből lett a navweaps.com-valamely szinten...
No, ha valakinek megvolna az ott is feltűntetett Spahkreuzer-főleg a 39-es rajza, és át tudná küldeni, megköszönném. A Spahcirkálóról tudom, hogy háromféle elképzelés volt-a 38-as, a 39-es és a 40-es. A 39-es volt a legnagyobb, még egy hidroplánt is vitt, illetve elől kettő, hátul egy tornya volt...A negyvenesnek meg fordítva.(Illetve a 39-en mintha egymás mellett lett volna a két ötös torpedóvető) Végülis SP-1-SP-3 alias Z40-42 néven hármat rendeltek, a 40-hez hasonló kialakításban, de egy sem épült meg...
Eredetileg elmékeim szerint, ez volt a 38-as:
http://www.german-navy.de/kriegsmarine/ships/destroyer/zerstorer1938a/index.html
Legalábbis a warship1.com-on ez volt SP38 tervként-a toronyelrendezése igen jellegzetes!
Nem pedig ez:
http://www.german-navy.de/kriegsmarine/ships/destroyer/spahkreuzer/index.html
Lásd első kép. De már régen volt...Mondom, ha valakinek megvannak onnan a képek-megköszönném!
Mopat
Másik:ezt most találtam:
http://www.german-navy.de/hochseeflotte/ships/smallcruiser/kreuzer1916/history.html
Modern kinézetű, a maga idejében elég gyors német könnyűcirkáló, még a császári flotta számára...
Mopat

ambasa2

ambasa2

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.09.03, 17:43

Vlaszov!

anyahajó
repülőgép-hordozó

TG

Vlaszov

Vlaszov

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 318 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.09.03, 08:25

Mi a különbség az anyahajó és a repülőgép-hordozó között?

(OFF)Ha korábban már megválasztolta valaki, akkor elnézést kérek, de 200 oldalt kissé húzós átnézni(/OFF)


Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.08.29, 14:56

Üdv!

Essex, kösz a válaszokat-egyébként, angol rombolókon eleve nem nagyon láttam torpedókészletet, ezek a hajók tényleg a minimális víszkiszorítást képviselik a 8 vetőcsövükhöz és a 4-6-8 120 millis lövegükhöz mérten. Korábbi amerikai rombolókban tényleg láttam 12-16 vetőcsöveket, meg 8 db 127 millis ágyúval ellátottat is(De ezek az ikertornyok nem a Gearing és Summer féle DP, kettőscélú tornyok, hanem olyan 40 fokig emelhető ágyúik vannak. Ezért a háború alatt egy torony rendszerint le lett szerelve némi boforsért cserébe...
A linkedet én is néztem, a box(bár kicsike ábrákon van) kicsit hasonlít a Fubukikon látható, torpedótároló dobozkákra...Eredetileg tényleg nem volt páncélozva a Mutsuki vetőcsöves tornya-később a hajókat módosították, pl. a híddal együtt a harmincas években valamikor...Nem, nem a Mustsuki az első japán rombolóosztály-de azt írtam, hogy tudtommal az első olyan osztály, ami 24" vetőcsövekkel épült!
Nem csak a japcsik használtak tartalék torpedókat-A PR.1, Pr.20, Pr38 és Pr7U szovjet rombolókon is volt egy készlet töltés a kémények mellett...
A sváb hajók is gyanúsak(fotókon is látható 4 db 7 m. körüli, többrészben felhajtható fedeles fadoboz a fedélzeten, a vetőcsövek mellett-most vagy torpedónak, vagy akár vízibombáknak?)
Mopat

Essex

Essex

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 218 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.08.26, 20:49

Üdv!

Hú, tengerészeti uborkaszezon van? :gyagya:Ja, de ha már rombolókról van szó, egy kis szójátékkal a zászlóshajónk az HMS Gurke. :felvon:


Kérdés: nézegettem rajzokat és fotókat második világháborús amerikai rombolókról. Az ötcsövű torpedóvetőkkel gyártott típusokhoz-Fletcher, Gearing, Summer- voltak tartalék torpedók is?Mert nem találtam(Korábban előfordult, még némi páncéllemezt-olyan fél coll körül) is biztosítottak, nehogy eldurranjanak az angolnák a fedélzeten) Vagy maradt az eredetileg tíz vetőcső-amiből ötöt gyakran leszereltek, hogy feltegyenek egy négyes Boforsot...A kortárs japán rombolókon ugyanis mindig volt egy készlet újratöltés(A Kagerókon, a Yugomókon és az Akizukin-bár néha az egyik készletet ledobták némi tripla 25 millisért cserébe...és ez rajzokon, makettekken is látható.)A tartalék torpedó tudtommal csak a japánoknál volt divat. Rengeteg helyet és súlyt elvitt, és feltételezem hogy a tengeren az utántöltés sem volt egy - stílszerűen szólva - gésaálom. Elolvastam jó pár oldalt a Norman Friedmann-féle rombolós könyvekből (US, RN WW1, RN WW2) és hosszú-hosszú oldalakon keresztül taglalja egy-egy osztály kialakulását, a tervezés közbeni elképzeléseket, vitákat, hogy mit tegyenek rá, mit hagyjanak el. A romboló relatíve kis hajó, néhány száz kilón múlhatnak dolgok. Minden haditengerészetnél megvannak a prioritások, hogy miket tartanak fontosabbnak. Az amcsiknál és az angoloknál nem a "torpedo reload" volt ez.

Az amcsik eleinte inkább a soktorpedós változattal próbálkoztak, volt amikor 4x4 cső volt, de ezek a háború alatt igen hamar áldozatul estek az egyéb bővítéseknek.


Másik-még régebben olvastam, fogy a Mutsuki osztályon(az első rombolóosztály gyárilag 24" torpedócsövekkel) is volt tartalék angolnakészlet. Azt vajon hova dughatták? Az orrfedélzet alá pl? Vagy a hátsó kémény két oldalára?Ott látok még két gyanús "dobozt"-a hozzájuk csatolt sínekkel! Más nem nagyon tűnik fel-és maga a hajó is kicsi hozzá, elég neki a két tripla, japánosan páncélozott vetőcsövet cipelnie. A vh-ban inkább gyors szállítóként szerepeltek, nem is elsővonalbeli rombolóként.Először is nem a Mutsuki volt az első japán romboló osztály. Már a korábbiaknál is ott van a hajó középső részén végighaladó sínrendszer, ami valószínűleg a torpedók mozgatására szolgál. Szerintem nem aknákhoz van, mert nem megy ki a hajó végére.

A Mutsukinál van, ahol 4, van ahol 6 reload-ot említenek, de lehet, hogy ez az idők folyamán változott. A lényeg, hogy itt is látható egyes rajzokon a sínrendszer, de ez elöl is a torpedó mögött vagy mellett ér véget, ezért nem valószínű, hogy elöl az orrban tárolták volna a tartalékot. Nekem is a kémény melletti dobozok gyanúsak.

Sajnos az ezeket a korábbi osztályokat is ismertető könyvem orosz nyelvű és a technikai részekkel nem is nagyon foglalkozik, de legalább egy-egy mórickaábra van mindegyikről, ezeken látni a síneket.

Ezen a modell ismertetésen látható a sínrendszer és az összeállítási rajzon nagyon kicsiben a kémény mellé két oldalára kerülő dobozszerű képződmények.

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=4280

Egyébként eredetileg nem volt páncélozva a torpedóvető...

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.08.22, 06:43

Üdv!

Hú, tengerészeti uborkaszezon van? :gyagya:
Kérdés: nézegettem rajzokat és fotókat második világháborús amerikai rombolókról. Az ötcsövű torpedóvetőkkel gyártott típusokhoz-Fletcher, Gearing, Summer- voltak tartalék torpedók is?Mert nem találtam(Korábban előfordult, még némi páncéllemezt-olyan fél coll körül) is biztosítottak, nehogy eldurranjanak az angolnák a fedélzeten) Vagy maradt az eredetileg tíz vetőcső-amiből ötöt gyakran leszereltek, hogy feltegyenek egy négyes Boforsot...A kortárs japán rombolókon ugyanis mindig volt egy készlet újratöltés(A Kagerókon, a Yugomókon és az Akizukin-bár néha az egyik készletet ledobták némi tripla 25 millisért cserébe...és ez rajzokon, makettekken is látható.)
Másik-még régebben olvastam, fogy a Mutsuki osztályon(az első rombolóosztály gyárilag 24" torpedócsövekkel) is volt tartalék angolnakészlet. Azt vajon hova dughatták? Az orrfedélzet alá pl? Vagy a hátsó kémény két oldalára?Ott látok még két gyanús "dobozt"-a hozzájuk csatolt sínekkel! Más nem nagyon tűnik fel-és maga a hajó is kicsi hozzá, elég neki a két tripla, japánosan páncélozott vetőcsövet cipelnie. A vh-ban inkább gyors szállítóként szerepeltek, nem is elsővonalbeli rombolóként.
Váklaszokat előre is köszönöm!
Mopat

savaz

savaz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 34 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.08.02, 07:07

Igen, Kijev.
Ha legközelebb arra járok viszek fürdőgatyát és átúszom :dilis: .

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.08.02, 06:32

Csak panaszkodtam. Tudom, ti megértitek :(.

A Finnek megoldották az aknavetős tornyot (Amos)
http://www.military-today.com/artillery/amos_l5.jpg
, csak azt nem értem,hogy nem süllyed el, mikor rákezdik az áldást.
Valahol van is egy video róla, elég impresszíven tolja a hajó manőverezés közben is.

Üdv!
Savaz, amúgy eltaláltam???Mert a neve biztos(rá is van írva cirillül...már az is tud keresgélni, aki nem járatos a szovjet hajógyártásban-de Kijevben készítetted?
Amos-kipróbálták valóban az általad belinkelt Combatboat90-en. Csak éppen nem jó. Úgy libeg az a szegény kis hajó egy ikerlövés után is...hát ha még zárótüzet vágnának vele. Eleve, a Combatboat90 egy nagy sebességre tervezett masina, ennek megfelelő hajótestalakkal, és magas fedélzettel-hogy tengerállóbb legyen, illetve beférjenek a tengerészgyalogosok(ugye elől egy rámpa van, amin állva rohannak ki a legények partraszálláskor...) Erre a magas, könnyű testre rátenni egy alapban 5 tonnás tornyot... :gyagya: (pedig asszem a teszteket könnyített, 3,5 tonnás toronnyal végezték...)
Látod, a Zseleznyakov széles, lapos teste azért jobban megtartja a 102-es ikerágyúkat visszarúgáskor-illetve, 200 tonna feletti a hajó tömege.
Amit a Cb90 maximum. elbírhat, az az új Patria NEMO, ami az AMOS egycsövű, távvezérelt toronyba szerelt változata, ez csak 1,5 tonna-a szlovén hadsereg rendszeresítette is! Bár szerintem a visszarúgása még elég nagy. Az általam említett Shmel osztály hajói viszont könnyen kezelhetnék a mellső, elavult PT-76 torony helyett(egycsövűt biztosan)-vagy a román dunai monitorok is használhatnák a 100-as ágyúk ehelyett az ikertornyot. Az 500 tonna körüli nagyobb masinákat két AMOS sem hatná meg szerintem...
Mopat

savaz

savaz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 34 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.08.01, 13:52

Csak panaszkodtam. Tudom, ti megértitek :(.

A Finnek megoldották az aknavetős tornyot (Amos)
http://www.military-today.com/artillery/amos_l5.jpg
, csak azt nem értem,hogy nem süllyed el, mikor rákezdik az áldást.
Valahol van is egy video róla, elég impresszíven tolja a hajó manőverezés közben is.

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.08.01, 09:48

Üdv!
És ha már Lenyinszkaja...itt a legújabb termék:
http://www.lk.com.ua/specials/military/project58150.php?lang=en
Ez egy kis folyami ágyúnaszád, egy BTR-70 és egy BMP-2 toronnyal ellátva, könnyű páncélzattal. Gondolom, az öregedő pr.1248 Shmel osztály kiváltására. Bár Shmel az majd kétszer ekkora(tonnában) és "picit" erősebb a fegyverzete-egy PT-76 úszó tank tornya elől és egy 25mm tengerészeti iker gépágyú hátul, plusz egy 22 csövű 140mm-es katyusa...(opciók-Sztrela vetők meg 1-2 30mm AGS-17 gránátvető...)
A Gyurza gondolom legnagyobb hátránya, hogy a BTR torony 60, a BMP meg 75 fokig emel csak...szóval valamely szárnyas(gonosz csempész Cessna) átszálldogálhat a fejünk felett. Mégiscsak jobb volna egy Utyos ikertorony hátra(2x12,7mm géppuska, 625 kiló)-ja bocs, azt az oroszok gyártják. :titanic:
Amúgy teccik...főleg ha páncéltörő rakétát is tettek a BMP-2 toronyra opcióban...
(Ha már itt tartunk, mikor jut valamelyiknek eszébe a BMP-3 tornyát(a 100millis löveg-rakétavetővel) vagy éppen egy Nona/Vena-K 120 millis autóaknavetős tornyot ráoktojálni egy ágyúnaszádra??? Vagy ha már ukránok-előre egy GROM, hátra egy BAU-23-2?
http://www.morozov.com.ua/images/f/bau23-assdh04l.jpg
Bár a katalógus 55 fok emelési szöget ír, ez nekem többnek tűnik...
Mopat

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.08.01, 09:27

Elindultam egy hídon, ez várt a túlparton:
http://lh3.ggpht.com/luckywalrus/SCKkoXIzi_I/AAAAAAAAAEY/RV-VgftFruA/s800/P5041427.JPG
HÁT NEM HIÁNYZOTT AZ UTOLSÓ 20 MÉTER ABBŐL A HÍDBÓL!!!!!!!

Üdv!
Ez egy szovjet monitor. Méghozzá a Zseleznyakov.
http://wunderwaffe.narod.ru/WeaponBook/Monitor_1/Draw/27.jpg
Az Zseleznyakov(orosz jele SZB-37) osztály tagja, asszem dunai szolgálatra szánva!
Adatai:
http://wunderwaffe.narod.ru/WeaponBook/Monitor_1/Tab/05a.jpg
http://wunderwaffe.narod.ru/WeaponBook/Monitor_1/Tab/05b.jpg
A második-harmadik oszlopban vannak az osztály jellemzői.
Egy rajz az érdekes toronyról:(A torony tetején van a híd egy másik hengerben...)
http://wunderwaffe.narod.ru/WeaponBook/Monitor_2/Draw/30.jpg
A hajó Kijevben van kiállítva...A Lenyinszkaj Kuznya hajógyár építette.(Talán ott is van kitéve...)
Mopat

Oscar

Oscar

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 717 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.07.31, 21:05

Elindultam egy hídon, ez várt a túlparton:
http://lh3.ggpht.com/luckywalrus/SCKkoXIzi_I/AAAAAAAAAEY/RV-VgftFruA/s800/P5041427.JPG
HÁT NEM HIÁNYZOTT AZ UTOLSÓ 20 MÉTER ABBŐL A HÍDBÓL!!!!!!!

Részvétem... :titanic:

További infó?! Vagy ez most rejtvény??

Üdv.

savaz

savaz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 34 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.07.30, 16:43

Elindultam egy hídon, ez várt a túlparton:
http://lh3.ggpht.com/luckywalrus/SCKkoXIzi_I/AAAAAAAAAEY/RV-VgftFruA/s800/P5041427.JPG
HÁT NEM HIÁNYZOTT AZ UTOLSÓ 20 MÉTER ABBŐL A HÍDBÓL!!!!!!!

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.06.27, 12:52

Elnézést, hogy megzavarom az élénk diskurzust, de ebbe most botlottam bele...

http://news.yahoo.com/s/yblog_upshot/20110620/od_yblog_upshot/lights-out-for-the-sea-shadow

Üdv!
Hát, kár lesz érte, ha a flex/lángvágó alatt végzi.
Végül is megérdemelne egy múzeumi helyet(vagy lehet, hogy ezt fenntartják az első igazzi, szolgálatból kivont lopakodó hadihajóknak? Na, akkor arra még várhatunk :felvon:
Ezt nem rég találtam:
http://www.wunderwaffe.narod.ru/Reference/Fleet/index.htm
Itt a felső kettő! Az 1904-5 orosz-japán meccs hajói. Elsősorban azért jó, mert találhatunk némi infót és rajzot a harcokban szereplő nagyszámú ágyú/torpedó etc. naszádról, x-ed osztályú cirkálókról, stb, nem csak a szokott sorhajókról! Jó nézelődést!

Mopat

Essex

Essex

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 218 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.06.21, 16:44

Elnézést, hogy megzavarom az élénk diskurzust, de ebbe most botlottam bele...

http://news.yahoo.com/s/yblog_upshot/20110620/od_yblog_upshot/lights-out-for-the-sea-shadow

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11779 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.12, 09:00

Hali!

Kéretik halkan röhögni,(akik szerint nem erről szól ma már a tengeri hadviselés) de a képsorokat látva én erősen okos ötletnek érzem a RAM-indítókat illetve a Kashtan/Palma(tengeri Pantsir?) CIWS fegyvereket. Bár eddig is okos ötletnek véltem őket, de ez csak erősödött... :buszke:
http://rbase.new-factoria.ru/gallery/iranskaya-morskaya-11-stvolnaya-ustanovka-zalpovogo-ognya-dlya-strelby-reaktivnymi-snaryadami-kalibra-107-mm/


Meg a camcopter a két "rpg"-vel, meg a félcolos népnevelő a korlátnál meg
a helikopteren...

Meg gondolom nem véletlenül van két 30 mm-es Bushmaster is a LCS-eken, de
a lényeg, hogy kell a "pontvédelmi" Mk110 57mm-es meg a talján Super Rapid (76mm).

Adios
KLM

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.12, 07:46

Üdv!

A már említett T-15 óriástorpedót eredetileg a pr.627 atomtéjék fegyveréül szánták. Utánanéztem az atrinán, úgy nézett volna ki a pr.627 eredetileg, hogy egy 1550mm és két 533mm torpedócső, egy-egy torpedóval. Később úgy döntöttek, inkább 8x533mm vetőcső és húsz torpedó legyen a fegyverzet. Maga a pr.627 lett így az eső orosz atom vadász téjé.(NATO kód: November, oroszok Leninszkij Komszomolecként is emlegették...)
Hát, hagyományos fejrésszel is érdekes cucc lett volna-azt a 4 tonna torpexet a vízvonal(opcionális esetben a gerinc) alatt nem igazán védte volna ki még a H-44-sem.
Nukleáris fejjel elbírt volna már egy H-bombát is a 60-as évek elején. Mivel 50-60 km lett volna az elméleti hatósugár, hát szépen be lehetett volna eresztegetni az imperialista kikötőkbe. :titanic:
Most "ugordjunk" egy kicsit, és nézzük meg az Iráni Forradalmi tengerészetet! :gyagya:
Kéretik halkan röhögni,(akik szerint nem erről szól ma már a tengeri hadviselés) de a képsorokat látva én erősen okos ötletnek érzem a RAM-indítókat illetve a Kashtan/Palma(tengeri Pantsir?) CIWS fegyvereket. Bár eddig is okos ötletnek véltem őket, de ez csak erősödött... :buszke:
http://rbase.new-factoria.ru/gallery/iranskaya-morskaya-11-stvolnaya-ustanovka-zalpovogo-ognya-dlya-strelby-reaktivnymi-snaryadami-kalibra-107-mm/
A képeket diavetítőbe lehet rakni, ha rájuk kattintunk. Az alkalmazott csodafegyver a 107mm kínai Type63 katyusa egyik helyi változata...
Mopat


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]