Ugrás tartalomhoz


Vikingek


 • Válasz írásához lépj be
933 hozzászólás érkezett eddig

Premier

Premier

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.05.05, 11:34

Azért nem TELJESEN korhű, amint azt máshol olvastam. Például a nők megjelenése (smink, hajviselet, stb.), vagy az, hogy hány ember kell egy hajó megépítéséhez.

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3368 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.04.27, 23:25

Ezt en is firtattam regebben a sorozat filmes temajaban. Aztan ezt leltem:
shieldwall

Amugy nekem az egesz sorozat full hitelesnek tunik, es nem mellesleg nagyon kiraly. Foleg a korrajz, es a korabeli hitelet bemutatasa miatt.

Nagai

Nagai

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 275 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2013.04.27, 09:29

A viingek tenleg hasznaltak alakzatokat mint a ''pajzsfal'' amikor eleoszor harcoltk az angilusokkal/

Arcana

Arcana

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1358 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.04.11, 16:27

Jó régen nem posztolt senki, itt az ideje. :)

Nem fegyveres téma, de érdekelhet több mindenkit is. Nemrég indult egy sorozat a nagyon frappáns Vikings címmel. Igényesen megcsinált cucc, nem túl pörgős cselekménnyel, de cserébe f***a korrajzzal, jó szereplőkkel. Eddig négy vagy öt rész jött ki. Itt az opening kedvcsinálónak: http://www.youtube.com/watch?v=uyEmyy_5WNY

Barbaric

Barbaric

  Pendragon

 • Archívum
 • 454 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.07, 19:40

A Skallagrimm-es srácok nagyon ügyesek, szeretem nézni a fellépéseik videóit, sok technikai elemet beleraknak a párharcokba.
Bár ettől függetlenül az ő küzdelmeik is tudtommal koreografáltak.

Módosította Barbaric: 2010.07.07, 19:41


Goszi

Goszi

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 20 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.07, 16:44

Persze hogy sokat! Láncing + gambi: nem mindegy hogy zúzódás, vagy szilánkos törés
A sisakot jó béléssel meg sem említem

Gem_Kapocs

Gem_Kapocs

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 251 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.07, 09:03

Hát így elnézve, biztos hogy nem szabadharc. Ahhoz kevés benne a lendület és az erő, félkoreot tudok még elképzelni (begyakorolt elemeket szabadon variálja mindkét fél, sokkal több gyakorlást igényel mint egy sima koreo, de van annyival látványosabb)
Meg azért egy láncing is nagyon sokat tud fogni egy jó vastag gambesonnal alatta.

Goszi

Goszi

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 20 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.06, 15:11

http://www.youtube.com/user/skallagrimm

Ők sincsenek agyonpáncélozva, és azért eléggé odateszik magukat.
De ugye ez nem koreográfia? :P

Gem_Kapocs

Gem_Kapocs

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 251 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.06, 12:55

Oroszok vannak annyira elvetemültek hogy (ugyen élezetlen) fém fegyverekkel full contactban verik egymást különösebben szigorú felszerelési előírások nélkül. Nem is ritkák náluk arányában a komoly vagy halálos balesetek ebből adódólag. Barantásokról meg ahogy Turas is említette: "Az elsőkre inkább nem pazarolnám a szót"

turas

turas

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 57 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.06, 10:25

(Állítólag vannak olyan "elmebajosak" akik középkori csata imitációja címén tényleg tompa nyilakkal lövetik megukat meg kis hajítógépekkel festéklabdákat dobálnak...)

Én ilyen tompa nyíllal lövöldözőseket a barantások között láttam meg valami videót az oroszoktól.
Az elsőkre inkább nem pazarolnám a szót, a másodikok meg gondolom a nagy Cárevicsre való emlékezés jegyében teszik :P

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 882 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.05, 18:05

Üdv!

Élethű csata reprodukció...most nekem hirtelen Nagy Péter jut eszembe. Jó, messze van a vikingektől. Viszont szerette volna úgy gyakoroltatni a katonáit, hogy minnél jobban megszokják a csata várható körülményeit. Még a tüzérséget is tervezték használni! Gondoljatok bele, ti birkóztok a pajzsfalban, aztán íjászok tompa-golyszlis hegyű gyakorló nyilakkal lövöldöznek bele a tömegbe, illetve hajítógépekkel rongylabdákat meg festékkel töltött zacsekokat dobálnának bele a tömegbe. :) Nos Péterék, Így valóban védő burkolattal látták el a bajonetteket, dzsidákat, az ágyúk töredékre csökkentett töltettel ronygylabdákat lövöldöztek, puha fagolyókat tömtek a puskába, szintén csökkentett töltettel...(Fiatal korában a cárevics is részt vett ilyen csata-imitációban...)
Nos, végeredmény: ezer résztvevőből 20 halott például. Mert véletnül ötöd helyett a tüzér fél töltetet rakott bele, oszt egy hangsebességgel száguldó izzó rongycsomó levitte két muzsik fejét :D
Meg a lovas beszáguldott a gyalog négyszegbe, aztán a lovacska felbukott, a lovas meg "nyakát szegte"...két gyalogot meg felrugott a ló. Kiverték egymás szemét, stb...Állítólag az ifjú Péter is kapott a képére puskatussal, pedig az ellen nem akart nagyot ütni, csak nekiestek hátulról...Aztán akkora állas lett belőle, hogy a nem gyönge cár is elterült...
Élethű volt, az tuti...De később mégsem követték, és nemzetközileg sem terjedt el a gyakorlatozás ilyenforma értelmezése.
Emlékszem visegrádi Palotajátékokra, amikor várostromot imitáltak, aztán az egyik vitézt képenverték egy kővel-pontosabban egy rongylabdával...hát lefordult a létráról...
(Állítólag vannak olyan "elmebajosak" akik középkori csata imitációja címén tényleg tompa nyilakkal lövetik megukat meg kis hajítógépekkel festéklabdákat dobálnak...)
Szóval, veszélyes üzem...
Mopat

Goszi

Goszi

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 20 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.05, 16:28

Üdv!

Ha megengeditek hozzászólnék a témához:

Először is nem tartom valószínűnek, hogy valaki egy baltanyelet - ami kézben van tartava - elvágna egy csapással egy karddal. Ugyanakkor, arra látok esélyt, harcban, pl pajzsfalban a nagy dulakodás közepette, amikor nem technikázgat az ember, hanem veszettül csapkod előbb utóbb meggyengül annyira a fej alatti rész (otacsattan egy pajzsszélhez, másik fegyverrel hárítják, blokkolják, sisak stb) hogy egy nagyobb, hosszúra sikerült csapástól eltörik

Aztán nem biztos, hogy (ha már vikingekről van szó) abban a korban minden ember akinek fegyvere volt profi vívó volt. Lehet hogy némelyeknek párharcban jobb volt a technikai tudásuk, mint a legtöbb mai RENDES hagyományőrzőnek, de csatában, amikor tolongás van, meg egymás hegyén hátán fekszenek az emberek, nemhiszem hogy azon van a prioritás, hogy nehogy csorbuljon a kardom/ eltörjön a baltám /lándszám stb. Ilyen helyzetben sokkal gyorsabban peregnek az esemenyek, minthogy ilyesmivel foglalkozzon az ember.

A harc reprodukciójáról pedig annyit, hogy (bár leírták már előttem) nem lehetséges 100%ig, mert akivel ma "harcolok" azt nem akarom sem bántani, mégkevésbé megölni. Ha nem babra menne a játék, és az életem lenne a tét, akkor mindjárt máshogy mennék oda az ellenfélhez.

Tiszelettel
Goszi

Gem_Kapocs

Gem_Kapocs

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 251 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.06.18, 22:27

Pl ez a pajzsos dolog is hangzatos, és aláírom működhet, hacsak a csapás nem tolja el a pajzsot (kétkéz, erőkar stb).

A belépésel pont az erőkar csökken. Évszázadokkal későbbi vívókönyvek is tanítják, hogy egy csapás erejét a legjobban úgy csökkentheted ha az ellenfél közvetlen közelébe lépsz. 0 effektív erőkar=elhanyagolható méretű erő.

Ja a másik, milyen fegyverekkel zajlottak a lovagi tornák? Vélelmezem, nem éles fegyverekkel, mivel akkor az ellenséges államnak csak ki kellett volna várnia, amíg lepörög kellő számú torna, hogy megfelelő számúra csökkenjen a haderő. Ez lenne a nyugati példa, ha jól gondolom.

Lovagi tornákon a haderő elhanyagolható része vett részt egyszerre. Nem is beszélve hogy a derékhadat a besorozott jobbágyok/parasztok adták sokáig, később ugye megjelentek a zsoldosbandériumok, szintén sok katonát adtak.
Megjegyzem a lovagi tornákon közel sem volt olyan ritka a halálos baleset.

Ha viszont a páncélos gyalogos párbajra gondolsz (amit megannyi hagyományőrző csapat próbál korhűn bemutatni), ahol többnyire pollaxe-al, félkarddal, tőrrel és lándzsával aprították egymást, és a párbaj előtt mindkét fél részéről oda volt készítve egy-egy koporsó, az azért cseppet sem volt ilyen rózsás és "lovagias"... Nézz csak utána a Talhoffer-kódexekben :felvon: (Kép1, kép2, kép3.)

Technikák gyakorlására pedig fakardot illetve Federt használtak, bár még ezekkel is bőven előfordultak sérülések. (Aztán még mi vagyunk a "puhányok", hogy az edzéseinken nem fémkarddal vívunk (max. Federrel), és van rajtunk minimum vívómaszk meg kesztyű :nuke: Talán azért, mert a helyesen alkalmazott technikák rohadt veszélyesek.)

Talhoffer kódexében ez nemesi ítéletpárbaj leírása:
"Hie sitzen sie beid Im schrancken und wartent des anlas und hat yeder sin bär hinder Im und sin grieswarten vor Im" = "Both combatants sit in the lists awaiting the commencement of the trial by combat. Each has his attendant beside him and his coffin before him." = "Mindkét résztvevő lajstromán ül, várva a tárgyalás kezdetét harc által. Mindkettő mögött ott áll segédje, koporsója előtte." (Gyors nyersfordítás, nem tökéletes de a tartalmi rész leírása volt a célom németül és angolul nem tudó fórumozók részére)
Ha a tárgyalás nem hozott másként eredményt egy vitás ügyben, nemesek között vértes vagy egyéb párbajjal döntöttek, de Talhoffer leírja a férfi-nő közötti igazságtételt is. A nemesek fegyvernemtől függően harcoltak, páncélos párbaj esetén vagy karddal és lándzsával, vagy poleaxe-el és tőrrel. Ezekben a párbajokban az ellenfél harcképtelenné tétele volt a cél, ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja pedig annak megölésével volt egyenlő általában.

Talhoffer, Meyer, Ringneck de még talán Danzig is leírta a vívókönyveiben: Ezeket a technikákat biztonságosan begyakorolni nem lehet, mert a céljuk az ölés. A kockázat csökkentésére federt és fa gyakorló eszközöket használtak, de még így sem volt ritka hogy valaki a vívóiskolában megnyomorodott, roszabb esetben meghalt. Persze megfelelő árért cserébe a mester maga foglalkozott a tanítvánnyal különórák keretében, ilyenkor viszont nem a gyakorló eszköz, hanem a mester szaktudása volt az ami megóvta a tanítványát a súlyos sérülésektől és a haláltól.

Módosította Gem_Kapocs: 2010.06.18, 22:27


A_Vaspok

A_Vaspok

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.06.17, 17:10

No régebben említettem a viking bárdok nyelén lévő bronz lemezt a nyélen :
http://www.fioredeiliberi.org/gallery2/mai...g2_itemId=12201
http://www.fioredeiliberi.org/gallery2/mai...g2_itemId=12204

Itt van kettő is belőle ! ;)

A_Vaspok

A_Vaspok

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.06.17, 15:44

Nohát, hogy egy nomád megérti a viking témára a beszédemet :lol:
Ez piros csillag Turasnak... :lol:

A videó is nagyszerű ám...

Ami látnivaló ezen és látnivaló a általam fikázott megmozdulásbele technikák közt az magáért beszél !

Itt a bárd nem egysíkú fentről indított fejre mért ütésekkel operál !
Tán még a nyél se akkora ? :lol:

Mint írtam a változatos technikához nem óriás nyél kell....

Nos a pajzsfalat emlegetni kell ám...
Az erőkar szempontjából pl egy 2-3-ik sorból bárdoskodó egyénnek kell az extra nyél, hogy a cimborákon túlérjen, de miattuk igazi csatában nem is tudja hátulról kihasználni a maximális erőkart, vagy szépen lecsapja előtte lévő társait !
Így szerintem sok értelme nincsen...


Ha valaki szépen utána jár mekkora fejeket lát leginkább a hosszú nyelű bárdokon, és azokat is többnyire áttört fejjel.. akkor rá fog jönni pl , hogy amit a bárdoknál írtak, hogy egy lovat is le fejeztek vele a házi fickók... azt a legtöbbel sikertelenül próbálnák meg :D

Ami a múzeumokban van legnagyobb hiteles viking bárd fej azok extra nyélen nagyon nem jól muzsikálnának... szerintem...

Valamiért senki se kért még tőlem se 30-40 centis élű bárdot... l lehetne lovat nyesni... :dilis:


Vívás anyagok ?
Nos Turasnak tán öröm, hogy Sztibi koma már pár hónapja fordítja az egyik legjobb könnyűlovassági szablyás kiképző könyvet !
Abban is meglátszik az azt megíró saját személyes véleménye

Ami abban van olyan, hogy ha lovasaink csak töredékét hoznák annak a követelménynek akkor nagyon látványos lenne egy párharc, egymás kinyírása nélkül... :lol:

A korai lovagi tornákon még éles fegyverrel játszadoztak, és a túl sok hulla okán váltottak tompára !
De még ezután is volt olyan időszak (évad ?)a folytonos háborúk közben, hogy többen haltak meg torna közben, mint háborúban !

De mindenki megnyugtatására mondjam a vigaszt :

Amikor lovagi csapataink komoly vívó kódexeket fordítanak le, sőt a nagy amerikai vívó mester könyvét veszik meg, őtőle személyesen is tanulnak....

Aztán kimennek bemutatózni, és igen lassúcska tempóban vívó technikai....nem szabad harc... bemutatót mutatnak be a közönségnek,,,
hogy minden bamba megértse...
Aztán nem is egyszer befullad a dolog

Pl hárítás közben közelebb lép a védő és elvileg rúgás jön mint hatásos közelharc elem...
No belépés megvan, majd tétován megemelintése jön a lábnak...aztán inkább leengedi, és visszalép...
Mindez a tétovaság érthetetlen amikor full lemez van rajtuk... :sor:

Minek a szakirodalom?
Minek az edzés ?
Hiszen így is megvan a bevétel, nem ?

Csak ugye amíg a vikingek nem hirdetik a tökéletes vívás technikák edzésen való folytonos csiszolását a eredeti szakirodalom alapján addig ők igen
Egyszerűen a többségnek ez egy szerepjáték aminek segítségével be lehet csajozni, mert pénzt is lehet vele keresni, úgy, hogy még utazgatnak is és a megrendelő fizet érte !
Mondják azt, hogy színészuek...és én nem kötözködök senki technikájával...
De a szégyen az, hogy pl a Diósgyőri arany sarkantyúsok éveken át színjátszóként lettek fel konferálva és mégis kiváló harci jelenetekkel tudtak ámulatba ejteni sokszor !

Például a Don Quiote jeleneteiben... :ok:

Nem muszáj vívó mesterré válni, de ha az ember akarja akkor az alapokat megtanulva eleve biztonságosabbá, és látványosabbá teheti a fellépéseiket

Pajzsfalban pedig egy lándzsa sorfal esetén például miként lehet egyáltalán lesújtani a bárddal messziről?

Állítom, pár ferdén elé bökött lándzsanyél eleve szépen keresztbe tesz minden ilyen szándéknak :nono:

Egyszerűen pár perc alatt ki lehetett okítani egy kezdő vikinget is arra, hogy ezt a hárítást próbálják alkalmazni ha féltik az életüket...
Két oldalról ferdén útba tett nyél elég hozzá...
Ha trükközni akarnak akkor az elakad bárd nyele felé löknek még pár nyelet és vissza se tudná emelinteni !

Benne lenne a sűrűjében...elakadva ! ;)

Videók ?
Feltegyem kicsike kölkeim régi farsangját... kis láncing rajtuk, és testükhöz mérten sokkal kisebb a pajzsuk mint egy vikingé és mégsem beszéltek meg kombinációt, és mégsem sérültek meg .... :rohog:

A begyakorolt kombinációról :

A Szabad lovagok rendjénél volt talán....
Fellépésen bemasíroz egy páncélos, sisakos vitéz, meg egy vasruha, és sisak nélküli vitéz fegyvernökük
Persze mindkettőnek van kardja, pajzsa..

Ki látta ?
Természetesen a lényeges az volt, hogy fentről indított támadásokkal bőszen aprítják majd egymás ütemesen fel-fel emelintett pajzsát !
Szigorúan csak a pajzsát !
Tudjátok : fő a biztonság !

Nos a vértezetlen legényke ütemet tévesztett, így csupasz fejjel tudott csak hárítani mert a vasas társa rendesen végrehajtotta a (elvileg) pajzsra mért vágását !
Volt egy tompa hang becsapódáskor, szép esés, no meg jelentős vérspricc :lol:

Ennyit a vigyázunk egymásra dologról !
Ne vigyázzatok egymásra, de ne is bízzatok egymásban !

Tanuljátok meg a rendes reflexszerű védekezést ! :nono:

Az összes sérülés a bizalomból ered szinte...

Meg a saját alaptalan önbizalomból !

Ugye a Militián nemrég erről is szó volt !
Kiállt a mellvértje nélkül, és egy rossz lépés után majdnem belehalt... :DNo ez már túl hosszú lett... :lol:

A Wolini fellépés korhűtlenségét anno akkor gyűjtöttem egybe amikor azért veszítettem nem kevés pénzt mert állítólag a pre viking (VENDEL, VALSGARDI) sisakjaim állítólag nem fértek bele a engedélyezett dolgokba, így nem egy emberke lemondta...

Pedig azért abban az időben nem keveset vettek tőlem előző években... :P

Utána nézek megvan-é az a mappa..
Anno Odinnak elküldtem, hogy lássa mire fel veszítettem el oktalanul annyi pénzt !

De ha kell egy apró kis bibit kapásból tudok mondani itthonról :
Népszerű a Wisby lamella (nemcsak itthon) mint viking, sőt honfoglaló páncél anyag..
1361 a lelet ideje !
Mindenki feltételezi, hogy korábban is használtak ilyet, de én sajnos még nem láttam korábbi, sőt későbbi azonos példányt ebből a lamellából !

Pedig ugye én igencsak rengeteg anyagot kapartam össze nomád, és nomád fazonú lamellák ügyében !
Japántúl nyugat európai leletekig !

De többféle eredeti viking kori lamellából csak egyet látni mindenhol.....:-(
Persze az drágább, mert bonyolultabb fűzni...
Így a korban nem igazoltat használják inkább...
Még ókori germánnak is...:-()

Vagy...
Találtak Birkán pár nomádos övet, meg tarsolyt vereteset, és lemezeset is !
Ez így igaz...

De !
Nem kellene vikingeknek a hazai kizárólag magyar sírból előkerülz tarsolyokat, öveket viselni azért mert készen kapni őket !
Készítsenek nomád fazonú tarsolyt ha akarnak...de van kizárólag viking is !
Mégsem divat :-(

Miért ?
Tudom, hogy nem egy viking kiváló ötvössé lépezte magát, és ismeri a viking leleteket !
Akkor mi is az akadálya annak, hogy ne viking területi lelet szerinti veret legyen az övön?
A tarsolyon ?

Volt már aki meggyőzni akart arról, hogy a karosi vezéri íjtegez díszítő veretével telepakolt (még magyar szempontból is fantazi) öve tökéletesen megfelelő, és korhű :D

Hát akkor mit soroljak még ?


Sokan mondják nincsen pénz rendes, korhű cuccosra...
De pl rengeteg Thor pöröly került elő vasból is...
Egy közembernek meg is felel, és olcsó is...meg korhű is...:-)

De itthon senkin se láttam... :nono:
Gondolom régen talán ónozták őket...így ezüst színűek voltak... :lol:

Úgy is olcsó...

turas

turas

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 57 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.06.17, 12:46

És az hogy belépek közelre lehet nem az ultimate megoldás csak egy lehetőség ami bejöhet. Ha jól érzem te is erre utalsz a hsz-ed végén.

Így van. Amúgy sem vagyok egy nagy vívó, de még ha az lennék, akkor sem lehet egy fórumon mindent elméletben kitárgyalni. A lényeg, hogy az ellenség mozdulataira reagálva kell megtenni a megfelelő ellenlépést.

Amúgy megtaláltam a dánbaltás videót amit említettem: ihun e. Gyakorlatilag két függőleges irányuló vágás történik az egész harc alatt, abból egy a már "harcképtelen" ellenség "kivégzése".
Érdemes szemezgetni a srác videói között, vannak egész jó megmozdulásai.

Barbaric

Barbaric

  Pendragon

 • Archívum
 • 454 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.06.16, 15:37

... ahol az elit testőrség ember magas baltákkal mászkál (itt kicsit visszautalnék a balta hossz kérdésre). Na most én ezzel a fegyverrel 1-1 elleni szituációban a harcot kb úgy tudom elképzelni, ahogy azt a vívókönyvekben a poleaxe-al láttam. És az hogy belépek közelre lehet nem az ultimate megoldás csak egy lehetőség ami bejöhet.

1 vs 1 pollaxe-vívásban persze nem az az egyetlen módszer, hogy belépsz, de ha jól vettem ki, itt balta vs kard+pajzs kombóról volt szó, ebben az esetben viszont nincs igazán más választásod... (Hacsak nem alkalmazod Fiore bácsi tanítását, miszerint ha van nálad pluszban két bot, az egyiket vágd hozzá... :rohog: ) Hasonló a helyzet, mint egy hosszabb lándzsa esetében: ha a bárdfej / lándzsahegy mögé kerülsz, nyert ügyed van.
Persze ott van például a Njal's Saga vikinge, aki a lesújtó baltát szabad kezével ütötte félre, míg közben a másik kezében tartott karddal ellencsapást mért ellenfelére ;) Lehet gyakorolni :P


A következő rész némileg OFF, de ha már szóbajött...

Ja a másik, milyen fegyverekkel zajlottak a lovagi tornák? Vélelmezem, nem éles fegyverekkel, mivel akkor az ellenséges államnak csak ki kellett volna várnia, amíg lepörög kellő számú torna, hogy megfelelő számúra csökkenjen a haderő. Ez lenne a nyugati példa, ha jól gondolom.

Ha "lovagi torna" alatt mindössze a klasszikus kopjatörést érted, akkor igen, tompa (koronás végű) kopjákat törtek ill. próbálták velük kibillenteni a másikat a nyeregből. Ezt mondjuk megfelelő lovaglótudással (és helyes esés- ill. zuhanástechnikával) valóban lehet manapság is egészen korhűen reprodukálni, hiszen ott sem az volt a cél, hogy megöljék a másikat, szemből azért baromira páncélozottak voltak a "küzdő" felek. Persze sajnálatos balesetek mindig előfordulnak, pl. ott van II. Henrik francia király halála. A csoportos "barátságos" (élezetlen fegyveres) küzdelmek azért már közel sem voltak ennyire veszélytelenek (gyakran durvult el a helyzet), ezt a résztvevők is tudták, ilyenben vakult meg például Luxemburgi János cseh király.

Ha viszont a páncélos gyalogos párbajra gondolsz (amit megannyi hagyományőrző csapat próbál korhűn bemutatni), ahol többnyire pollaxe-al, félkarddal, tőrrel és lándzsával aprították egymást, és a párbaj előtt mindkét fél részéről oda volt készítve egy-egy koporsó, az azért cseppet sem volt ilyen rózsás és "lovagias"... Nézz csak utána a Talhoffer-kódexekben :lol: (Kép1, kép2, kép3.)

Technikák gyakorlására pedig fakardot illetve Federt használtak, bár még ezekkel is bőven előfordultak sérülések. (Aztán még mi vagyunk a "puhányok", hogy az edzéseinken nem fémkarddal vívunk (max. Federrel), és van rajtunk minimum vívómaszk meg kesztyű :dilis: Talán azért, mert a helyesen alkalmazott technikák rohadt veszélyesek.)

Módosította Barbaric: 2010.06.16, 15:43


Beast

Beast

  Ancient Evil

 • Fórumita
 • 1067 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.06.16, 11:45

Ebből a mondatból az tűnik ki, hogy nem értetted meg a lényeget. Felejtsd már el, hogy a balta teljes lesújtó erejének blokkolására lenne a pajzs! Ha gyors vagy, be kell belépni, mielőtt a balta megindul lefelé (de legalábbis mielőtt kifejtené a maximális zúzóerőt), ha erre nincs lehetőséged, hagyod ugyan lesújtani a baltát, de a saját szúrófegyvert tartó kezed irányába ellépsz arról a pontról, ahova az ütés zúdul,és utána hárítasz a pajzzsal és lépsz be.

Hogy így értette...
Ez esetben oké, de ahogy régebben szó volt arról, hogy a pajzs is fegyver, ezen idelógián elindulva a dánbaltának se csak a fejével lehet harcolni.
Ahmad ibn Fadlān ibn al-Abbās ibn Ra¹īd ibn Hammād (egyszer legyen már kiírva a teljes neve is) ír ugyanis a vikingekről, ahol az elit testőrség ember magas baltákkal mászkál (itt kicsit visszautalnék a balta hossz kérdésre). Na most én ezzel a fegyverrel 1-1 elleni szituációban a harcot kb úgy tudom elképzelni, ahogy azt a vívókönyvekben a poleaxe-al láttam. És az hogy belépek közelre lehet nem az ultimate megoldás csak egy lehetőség ami bejöhet. Ha jól érzem te is erre utalsz a hsz-ed végén.

turas

turas

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 57 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.06.16, 10:09

Uraim!
Nem kell Vaspókot egyfolytában fekete báránynak tekinteni, csak azért, mert kinyitja a száját!

A dánbalta elleni pajzshasználattal kapcsolatban nagy igazságot mondott, ami érvényes minden, ismétlem: MINDEN olyan fegyver ellen, ami hosszabb a tiednél. Ezt Zrínyi Miklós így fejezte ki: ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel.
Ha az ellenfél a dánbaltával vagy lándzsával támad, attól függetlenül, hogy nálad van vagy nincs pajzs, meg kell próbálj olyan közel kerülni hozzá, ahol a fegyvert tövénél fogva (ez alatt azt értem, ahol nincs aktív rész, azaz vágó vagy zúzó felület) félre tudod nyomni, ekkor a hosszú nyél már csak akadályozza a támadásban, mert mindkét kezét lefoglalja, így te a szabad kezedben lévő fegyverrel nyugodtan teheted a dolgod. Ha pajzs van nálad, akkor még könnyebb, egyszerűen félrenyomod a hosszúnyelű szerszámot

ha csak a csapás nem tolja el a pajzsot (kétkéz, erőkar stb).

Ebből a mondatból az tűnik ki, hogy nem értetted meg a lényeget. Felejtsd már el, hogy a balta teljes lesújtó erejének blokkolására lenne a pajzs! Ha gyors vagy, be kell belépni, mielőtt a balta megindul lefelé (de legalábbis mielőtt kifejtené a maximális zúzóerőt), ha erre nincs lehetőséged, hagyod ugyan lesújtani a baltát, de a saját szúrófegyvert tartó kezed irányába ellépsz arról a pontról, ahova az ütés zúdul,és utána hárítasz a pajzzsal és lépsz be.

Cséphadaró: a youtube-on egy -asszem amerikai- "viking" videói között, több egyéb fegyver mellett, nagyon jó példák vannak dánbalta egy-egy elleni küzdelemben való használatára. Akasztás, gáncsolás stb. Az a tag tényleg tudogatja használni. Persze tömegben ezek a trükkök nem mindig használhatóak, de ott sem a salapálás az egyetlen járható út.

szubotaj

szubotaj

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 3 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.06.16, 08:52

A bárd feltolása, és a csapásban megakadályozása : Ha befelé lépek a fej megém kerül !


Nos, ha pajzsfalról beszélünk, akkor ez nem megoldás. Pajzsfal azt jelenti, hogy egy vonalban állnak az emberek és együtt mozognak. Nincs hátralépés és nincs előreugrás. Pajzsfal van meg spenót. A mozgáson kívül a lehetséges technikákat is lekorlátozza a sor, mind kézifegyverekkel, mind szálfegyverekkel. Persze, ha a csapattársadat nem sajnálod fejbe nyomni, akkor oldalról is kaszálhatsz a dánbaltával.

Szeretném, ha megjelölnéd azokat a képeket, amin nem hiteles/fantasy cuccok vannak Wolinban.

Nem kötekedésképpen, csak tudjam, mire ügyeljek.

És tájékoztatlak, a net rengeteg lehetőséget rejt magában a tanításra. Ha ennyire szíveden viseled a haditornászok fejlődését, akkor igazán csinálhatnál vívásleckéket, amiket feltehetnél jewtubra.

Ja a másik, milyen fegyverekkel zajlottak a lovagi tornák? Vélelmezem, nem éles fegyverekkel, mivel akkor az ellenséges államnak csak ki kellett volna várnia, amíg lepörög kellő számú torna, hogy megfelelő számúra csökkenjen a haderő. Ez lenne a nyugati példa, ha jól gondolom.

Viszont van egy keleti, mégpedig a dzsirid. Ami egy harci játék és harci technika. Élesben éles, hegyes dzsiridekkel ritkították az ellent, míg békeidőben tompa dzsiridekkel-játszottak. Gyakorlásképpen. Ezt pedig a török dzsiridcsapat vezetője nyilatkozta. (Mielőtt belekötnél, tudom, hogy a török forma dzsirit, törökösen írva cirit, de Jókainál dzsirid formában láttam életemben először leírva, ezért használom így.)

Vélelmezem azt is, az északi regékben szereplő gyerekek, akik készültek a későbbi hivatásukra, s karddal, pajzzsal játszottak, szintén nem éles fegyverekkel gyakoroltak, mert akkor olyan szintre növekedett volna a gyermekhalandóság, ami a populáció fennmaradását meghiúsította volna.

Várom tanácsaidat, hogyan is lehetne jobban csinálni. Meg a videók linkjét, amin megmutatod, hogyan is kell csinálni. Remélem, elférnek az oldaladon azok a kicsi könyvecskék, amiben a megfelelő szablyahasználatot tanítják, a vikingek számára hasznos francia szuronyhasználati elemek és a többi bölcsesség, amiről megnyilatkozol nekünk, ám de (eddig!) nem osztottad meg velünk.
Előre is köszönöm.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]