Ugrás tartalomhoz


Fotó

Középkori hadviselés


 • Válasz írásához lépj be
3187 hozzászólás érkezett eddig

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11779 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.11.22, 11:16

Hali!

vagy én még egy 48-as sógoralázással is ki lennék békülve... :gyagya:
Mopat


Talán Szolnokon rohamozták meg a vörössipkások az osztrák lovasságot (és mintha
még számbeli hátrányból is)?

Mondjuk utcai harcban, de akkor is...

Adios
KLM

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.11.22, 07:40

Üdv!

Galu, remek ez a Mohács videó. Köszönöm, hogy feltetted! Végre nem az a cocialaista megközelítés, amit én is tanultam az iskolában.(Ugye a hülye pap Tomori két ájtatoskodás közben kitalálta, hogy az egész magyar hadsereg kergessen 100 török felderítő könnyűlovast, aztán megállt kicsit kifújni magát, és észrevette, hogy egy komplett, 300 ágyúval és 10000 janicsárral berendezett török lőtéren álldogál, ahol őt nézik lőlapnak...Ekkor Szulejmán elcsodálkozik, hogy ekkora hülye a világon nincs. Már azt fontolgatja, visszavonul, de közben rá akar gyújtani a vizipipájára, de nincs nála öngyújtó, ezért a Nagyvezírhez fordul: Tüzet! Az meg jól félreérti, és lövetni kezd. Szulejmán meg ül a lován a meggyújtatlan vizipipával, és elképedve tapasztalja, hogy győzött...Röhejesnek és nemzetietlennek hangzik, amit írtam, de kb. ennyire fedte a valóságot az általam, sőt még talán a fiatalabbak által tanult Mohács-kép!)
Azaz, voltak sikerek és szép pillanatok, sőt nehéz helyzetbe hoztuk a török gyalogságot, mert a török lovasság:
- a magyar tábort fosztogatta
- éppen futott
- meg éppen felvonulóban poroszkált a csatatérre
(Kicsit Waterloo scenárió. Az angolok négyszögekben erőlködnek, a francia lovasság tapos a t*kükön, még szerencse, hogy a francia gyalogság(számtalan okból) lemarad, illetve, hogy Blücher megjön...)
Ööö, a videóban kicsit soknak érzem a pikás "lancsokat". Olyan érzésem van, hogy ezrével grasszálnak a csatatéren. Nem kellett volna inkább több "ólajtókat" cipelő paveseres? Jó, őket is mutatják.(A vége felé, amikor a török bekeríti a magyar gyalogságot)
- Ha már a lovagi hadviselést szidjuk, akkor azt kellene inkább megemlíteni, hogy Tomori az első sorokból vezette a csatát,(el is esett) míg a szultán és vezérkara távolabbról próbált irányítani. Mert csak visszarugdosták a balszárnyat a csatatérre, illetve a jobbszárnyat is megkérték, hogy ugyan már, szíveskedjen előrefáradni...
Azt remélem(ebben azért igazat adok egy-két youtube kommentelőnek), hogy legközelebb egy magyar szempontból győztes csatát láthatunk. Mondjuk, Nándorfehérvárt vagy Kenyérmezőt...esetleg a Szent Liga valamely ténykedését(magyar huszárokkal és hajdúkkal megspékelve, sőt magyar és lengyel lovasság együtt! Nyami...)-vagy én még egy 48-as sógoralázással is ki lennék békülve... :gyagya:
Mopat

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4754 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.11.18, 11:05

Mohács video.

Index:
http://index.hu/tech/2011/11/17/nezze_meg_nalunk_a_videojatekkal_forgatott_mohacs-filmet/

Youtube:


szeli

szeli

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 126 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.25, 15:14

thx! :sor: :sor: :sor:

Blob

Blob

  Kockavadász Ogre

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.25, 05:34

Sziasztok!
Mi volt a hely neve, ahol az egyiptomiak 3X is kitörölték a tatárok orrát? Olvastam róla valahol, csak nem találok vissza... :langol: :langol: :langol:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mongol_bet%C3%B6r%C3%A9sek_Palesztin%C3%A1ba

szeli

szeli

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 126 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.24, 20:27

Sziasztok!
Mi volt a hely neve, ahol az egyiptomiak 3X is kitörölték a tatárok orrát? Olvastam róla valahol, csak nem találok vissza... :langol: :langol: :langol:

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.19, 09:30

Üdv!

Hát, tényleg érdekes nyereg-forma, ilyet se láttam huszár-szeregben! Még lovagi tornanyeregnek hagyján. Kicsit hasonlít egyes chopper-motorok túranyergeihez... :gyagya:
Azért, bármennyire is vetítenek az oroszok meg az ukránok-a kozákokról, mint a puszta vad fiairól-a török lovasságtól még Napóleon idején is tartottak. Senki mástól, mondjuk, de attól igen!
Leírnak olyan lovassági csatákat, ahol a törökök "szégyenszemre" belezavarták a reguláris orosz lovasságot a saját gyalogsági négyszögekbe,a kozákokat meg rávették, hogy "fokozott sebességgel hagyják el a harcmezőt".
1810. Vajon mit tudtak ezek 300 évvel korábban, amikor virágukban voltak???
Illetve, a csecsenek egyik szomszéd törzse-a linken is benne vannak-annyira "szerény" lovas tudással és "harmatos lóállománnyal" rendelkeztek, hogy a lándzsát teljesen hasznavehetetlennek tartották ellenük az orosz tisztek. Csak böködtél vele össze-vissza, ő meg köröket lovagolt körülötted...
Napóleon Krakusi lovasezrede is tetszett. Lengyel lovasok, szabjával, kopjával, pisztollyal, karabély meg ilyenek nélkül. Turbánszerű népviseleti sapkában-krakkói lengyelek! A tisztjeik zsebkendővel meg később lófarkas kopjával integetve vezetik őket! Elsősorban portyalakulat, nem akarják a meglepetés erejét azzal csökkenteni, hogy trombitálgatnak-Figyelem, lovasroham következik!!!
Valahogyan visszamaradtak Báthori Stefán idejéből...
Murat marsall szerint képesek voltak élve elfogni pl. kozák járőröket-addig ezt nem igazán mondhatták el a francia lovastisztek...Ráadásul azt is kiagyaltam-hogy egy korábbi témához kapcsolódva-bőrsisakot használtak a kor orosz és osztrák vértesei és dragonyosai. Többrétegű, festett, préselt marhabőr sityak, elől fémlap dísszel, erősítésként vasabronccsal és vaspánt tarélytartóval. Mondjuk, nem védett annyit mint a francia vassisak, pallossal("hivatalos" pallos, egyélű nehéz lovassági kard)vagy nehézlovassági szabjával ketté lehetett csapni állítólag.
Másik kérdésem: vajon mióta használnak nyugaton lovassági "flanereket"? Azaz kis, laza egységben elől haladó lovasokat-majd minden esetben lőfegyverrel-akik segítenek elkerülni az ellenséges csapdát, lelövöldözgetik a másik fél embereit, zaklatnak és felderítenek. A huszárságot gyakran teljes egészében ilyen célokra használták, akár egész ezredeket szétszórva, de a vérteseknek pl. saját "flankerjai" vannak.(Ők is vértesek,a legjobb lovakon és muskétával.) De a kozákokhoz és ulánusokhoz is osztanak be ilyen "portyákat", századonként egy rajt, mondom, mindig az átlagnál nagyobb tűzerejű lőfegyverrel(osztrák, pisztolyos vértesekhez 8 karabélyos és 8 dragonyos muskétás, huszárokhoz muskétás és mordályos, lényeg, hogy nagyobb-hosszab stuki, mint a többinél) és jó lovakon.
Keleti lovasságnál ezt simán el tudom képzelni, hogy könnyűlovas íjászok laza vonala megy a seregtest előtt, akár több legyező vagy félkör-sőt sok leírásból ez biztosnak látszik. Bár azt nem hiszem, hogy mondjuk egy tatár nehézvértes ezred saját maga is használ ilyen felvezetőket-inkább ezt a könnyű lovasokra bízza.
Törökök, mamelukok, perzsák, gondolom dettó.
Végváriak-hát ennyi íjászt minimum el bírok képzelni egy végvári lovascsapatban. azt is, hogy ezek kapnak először lőfegyvert-puskát, karamélyt, trombont...
De mondjuk nyugaton? Mennek a lovagok előtt emberek gyors kis lovakon, mondjuk egy íjpuskával?
Mopat
De Európa ezt tőlünk tanulta?(sarkítok kicsit)

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.17, 11:57

Nos, Napóleon kori felszerelésről ami viszonylag autentikus, egész véletlenül :rohog: van pár friss képem.

Fraknó 2011

Szittya

Szittya

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 589 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.17, 09:40

Üdv!

Örülök, hogy így visszaköszön amit régebben mondtam :-)
Amennyire én tudom Waterloo után Párizst is először ezek az irregulárisok (zömében baskír íjász lovasság) érik el. Én azt mondom az ismétlőfegyverek elterjedéséig igenis van létjogosultsága az íjászoknak lovon páncéltalan ellenfelek ellen. Nézd meg csak az indián háborúkat. Első átütő sikereket akkor érik el az amcsik, amikor megjelennek a szerelt lőszeres colt-ok és ismétlőpuskák. A komancsok nagyarányú rablóportyáinak is az vet véget. Az első komoly vereségüket azért szenvedik el, mert szembetalálkoznak egy colt-okkal felszerelt ranger csapattal. 1858-ig a préri irányába se nagyon jutnak előrébb a jenkik.

Más. Ezt a képet honnan vette a rajzolója? Az látszik, hogy hol jelent meg csak az nem, hogy mire alapozva. A képeken ugyanis igen érdekes magyar nyergek figyelhetők meg.
Magyar nyereg ???

Nem tud róla bárki valami közelebbit?

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.27, 12:41

Hali!

Mekkora is volt konrétan ez a karabélyra applikált szurony?

Mert a sógoroknál volt méteres hosszúságú kardpenge is szuronyként
alkalmazva... úgyhogy ez a lovassági cucc sem az arasznyi AK-bajonett
lesz, tippem szerint.

Adios
KLM

Üdv!
A szabvány három (vagy négy?) élű francia szurony 45,6cm volt és ún. kukoricamorzsoló-forma. Azaz ne egy kést képzeljünk el, hosszú markolattal, hanem egy rövid csőszerű csatlakozót. Az 1777 mintájú lovassági karabály pedig 45 és fél inch, azaz 115 és fél centi. Összeapplikálva olyan másfél métert kapunk...hát, nem az az AK hossz, valóban. Igaz, a gyalogsági muskéták meg olyan másfél méteresek, szurony nélkül...azzal majd két méter. Ezért hasznosabb a lándzsa 2,5-3 méteres hosszával a gyalogos négyszögek ellen, mint a kard vagy szabja a maga 80-90 centijével...
A felvetés érdekes, azaz lóról szuronnyal bökdösünk...bár maga a fegyver lehet vagy 3 kiló minimum...igaz, ha a három és fél kilós lándzsákkal tudtak bánni, akkor ezekkel is. Bár kicsit bajosabb a fogás és a fegyver egyensúlya is kérdéses... :nos:

Mopat

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11779 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.27, 09:51

Hali!

Mekkora is volt konrétan ez a karabélyra applikált szurony?

Mert a sógoroknál volt méteres hosszúságú kardpenge is szuronyként
alkalmazva... úgyhogy ez a lovassági cucc sem az arasznyi AK-bajonett
lesz, tippem szerint.

Adios
KLM

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.27, 09:19

Üdv!

A pontos megnevezés musketoon(rövid csövű muskéta) with bayonet!
"In 1813 the 125-men strong company of French lancers (regiment had 4-8 companies) was armed as follow:


in 1st rank
- - - 2 sergeants each with a saber and 2 pistols
- - - 4 corporals each with a saber, 1 pistol, musketoon with bayonet and lance
- - - 44 troopers each with a saber, 1 pistol and a lance

in 2nd rank
- - - 4 corporals each with a saber, 1 pistol, and a musketoon with bayonet
- - - 44 troopers each with a saber, 1 pistol, and a musketoon with bayonet

supernumerary rank
- - - 1 sergeant-major, 1 farrier and 2 sergeants each with a saber and 2 pistols
- - - 3 trumpeters, and 2 farriers each with a saber and 1 pistol
- - - 9 troopers each with a saber and a carbine
- - - 9 troopers each with a saber and a lance
(Total of 125 sabers, 109 pistols, 57 lances, 52 musketoons with bayonets and 9 carbines.)"
Ezen én is csodálkoztam, a rövid csövű musketoon rendben van, de a szurony??? Inkább dragonyos vagy lovas vadász cuccnak vélném!
Osztrák ulánusok meg:
"The Austrian uhlan was armed with pistols, curved saber and a lance. Each squadron of uhlans had 8 men armed with rifles and 8 with carbines. In uhlan regiment of 4 divisions, the central 2 divisions were armed with lances, the 2 flank divisions with carbines."
Azaz az ezred közepén lándzsások, a szárnyain karabélyosok állanak. A lándzsás században meg van nyolc karabélyos és nyolc muskétás harcos. Azaz orosz modell(ezek a század mesterlövészei), illetve francia modell, csak ezredszinten kombinál! Ez meg olyan "nomádosan" hangzik nekem. Azaz a lándzsások alkotják a derékhadat, ők ütköznek az ellenséges sereggel, a szárnyon álló lövészek kétoldalról kerítenek és kereszttűz alá veszik...hm, ha ehhez adok egy "martalékot" akkor Mátyás korában is működne íjjal meg kopjával... :nos:
Bár ezt se gondoltam!
Végül, orosz lovasíjász kozákok:
" - 4 regiments (600 men in 5 sotnia each) of Buryats from the Trans-Baikal. Weapons were sabers and bows and presumably also lances. No flags. They saw service on the East-Siberian Line
- 2 regiments (5 sotnia each) of Bashkirs from the Ural Mountains. They were in the field since the beginning of the war. In 1812 a further 18 regiments (579 men each) were levied. In Fall they left the home territory for Nizhnii-Novgorod, which they reached in December. Weapons consisted only of lance, saber, and bow. No flags."
Mopat

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.25, 19:48Ráadásul, van egy érdekesség. Aki belemélyed az oldalba, az rájön, hogy az ún. ulánus lovassági századnak csak az első sora áll lándzsásokból, a második sornál szuronyos puska van!

Uhm... ezt hol olvastad, mert nekem ez nagyon furán hangzik, első hallásra szinte kizárt.

...A francia-lengyel ulánus században 44 legénynek van lándzsája(plusz szabja és egy pisztoly) további 44-nek szabja, pisztoly és egy karabély vagy puska alkotja a fegyverzetét!

Könyörgöm ne keverjük a karabélyt a szuronyos puskával. Ez utóbbit nem nagyon tudom elképzelni, hogyan használná lóról.

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.24, 19:32


Ráadásul, van egy érdekesség. Aki belemélyed az oldalba, az rájön, hogy az ún. ulánus lovassági századnak csak az első sora áll lándzsásokból, a második sornál szuronyos puska van!

Uhm... ezt hol olvastad, mert nekem ez nagyon furán hangzik, első hallásra szinte kizárt.

Üdv!
A pár poszttal visszábbi oldalon olvastam. Most persze nem műkszik. :gyagya: De tényleg azt írja! A francia-lengyel ulánus században 44 legénynek van lándzsája(plusz szabja és egy pisztoly) további 44-nek szabja, pisztoly és egy karabély vagy puska alkotja a fegyverzetét! A kozákoknak viszont zömmel dzsidája-lándzsája van, századonként van tíz "mesterlövész" feladatú muskétás sztrelec, ezredenként mondjuk egy század. Ezt én se gondoltam volna a lengyel ulánusról. Ja, az osztrákok oldalán harcoló ulánusok felépítését még lusta voltam megnézni, hogy mondjuk náluk is így volt-e? Elvégre azok is polákok voltak!
Más: ha működne, bemásoltam volna még egy érdekességet! Ha megnézzük a cár atyuska kozákjait, ott felsorol uráli baskír, bajkálon túli, stb ezredeket...ezen csapatok fegyverzete szabja, lándzsa és íj!!!!Bezony! Igaz, zömük helyi milíciaként műkszik, akkor toborozzák, stb, de asszem két már meglévő ezred a kezdetektől részt vesz pl. az 1812-es hadjáratban! Azaz lovas íjászok küzdenek gránátosokkal és dragonyosokkal pl!!!!Erre sem számítottam így...pedig, asszem Szittya egyszer említette! :eeek:
Mopat

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.22, 12:44

Ráadásul, van egy érdekesség. Aki belemélyed az oldalba, az rájön, hogy az ún. ulánus lovassági századnak csak az első sora áll lándzsásokból, a második sornál szuronyos puska van!

Uhm... ezt hol olvastad, mert nekem ez nagyon furán hangzik, első hallásra szinte kizárt.

Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1789 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.18, 22:24

Ha már lándzsavívás. A kun babákon megörökített kispajzsokat lándzsával vajon lehet együtt használni? Van erre történelmi példa? Vagy azok a szablya mellett képzelhetők el jobban?

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.15, 12:58

Hali!

Részemről jöhet.

Adios
KLM

Üdv!
Ez az a link:
http://napoleonistyka.atspace.com/index.html
Szépen összeszed infókat, a helyenként belinkelt youtúbe bejátszások is jók...
OFF
Az orosz gyalogságnál lévő videón van egy ősi orosz hadicsel. Ugye előremasíroznak(közben szerteszét lövik őket)és a "tábornok elvtárs" elkiáltja magát, hogy "Hurráááá!" és szuronnyal szétkergetik a francikat... :buszke:
Úgyhogy sebtében benézegettem a témához lekinkább illő szovjet filmbe-innen volt az előző hadicsel-hááá szépen megkoreografált csatajelenetek! :dilis:
ON
Mellesleg ha 2,5m lándzsával ilyen nehéz lóhátról bánni, akkor milyen nehéz lehetett a korábbi korok 4,5-5,5 méteres dióverőivel???
Másrészt, a fegyverek megadott 3,2-3,6kg súlya is érdekes...most hány kiló lehetett egy huszárkopja?(Vagy egyszerű elírás és 3,6 font-azt meg keveslem)
Ráadásul, van egy érdekesség. Aki belemélyed az oldalba, az rájön, hogy az ún. ulánus lovassági századnak csak az első sora áll lándzsásokból, a második sornál szuronyos puska van! Lehet, hogy ezt a felépítést visszavetíthetjük egész Mátyásig? Azaz elől könnyű pajzsos kopjások, mögöttük lovasíjászok? Mondjuk szabja és fokos mindenkinél lehet.(Puska még nem lévén. Aljas esetben lovas nyílpuskások...polákoknál voltak, úgy tudom nálunk is)Később az íj mellett, majd helyett a lőfegyver.
Még értelmes is lenne! És ennek hogy örülne Szittya!!!
Mert ugye a felépítést nem biztos, hogy nyugaton találják ki, csak átveszik a lengyelektől. Azoknál meg van a félnehéz/nehéz nemesi lovas, de a lovasság zöme pancerki és kozák. És azok is hasonlóan oszolhattak meg. A lengyelek meg sok mindent tőlünk vettek át Báthory idején. Náluk megmaradt az eredeti felállás(max a fegyverek fejlődtek)mi meg elmentünk a lovas lövész irányvonal felé! Csak így agyalgatok... :nos:
Mopat

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11779 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.14, 11:28

Hali!

Részemről jöhet.

Adios
KLM

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.14, 07:33

Üdv!

Az idézet egy napóleoni háborúkkal foglalkozó oldalról származik,(akit érdekel be tudom linkelni, nekem bejött) bár lényeget tekintve a középkori hadviseléshez is illik. A lovasok lándzsahasználatáról szól!"Mastery with lance required training and strong hand. "It took a lot of extra training to produce a competent lancer. A British training manual produced some years after Waterloo stated that he had to master 55 different exercises with his lance - 22 against cavalry, 18 against infantry, with 15 general ones thrown in for good measure." (Adkin - "The Waterloo Companion" p 247) Giving lances to poorly trained men didn't make them good lancers, they were 'men with sticks' not lancers. Lancer was a formidable opponent. Before World War I Mr. Wilkinson "have watched and recorded hundreds of competitions between men equally experts in the use of their weapons but lance won by the every large majority of them."

German officer, Wilhelm Balck, writes: "The employment of the lance requires that troopers and remounts be well developed physically, and that the trooper be thoroughly trained in handling his horse and his weapon. This may, perhaps, make it necessary in a campaign to arm recruits with the saber only."
Engem az döbbentett meg leginkább, hogy 55 technikát illett megtanulnia egy tűrhető ulánus lovasnak-már a britek szerint. Pedig ennek a fegyvernek az igazi mesterei a lengyelek és a kozákok voltak! Ők vajh hány technikát ismertek-illetve tanítottak???
Ja és emellett ugye a lándzsás lovasnak volt valamilyen kard/szabja az oldalán, plusz a lőfegyver. Igaza lehet a kiemelt német tisztnek-háború esetén felállított újonc egységeket inkább az utóbbiakkal kell felszerelni. Ennek pont ellentmond sztem a Napóleon korabeli porosz gyakorlat, a nagytömegű "népi" lándzsás lovas alkalmazása 1813-15 közt...(ún landwehr ezredek-30 ezred!)Hogy aztán ezekkel mire mentek a svábok a vastagbetűs részek miatt-meg hozzátéve a népi alakulatok ugye gyengébb általános katonai kiképzését és a valszeg vacak lóállományt(biztos nem trakkenheimi pacikon ültek :rohog: )
Pedig a lándzsa/dzsida jól használható a gyalogsági négyszögek megpiszkálásához, már a hossza miatt...illetve, a lovassági harc kezdetén, zárt ellenséges alakzatba való belerohanáshor.
Ja, pont Szittya barátunk kedvéért(korábban felmerült a hossz kérdése!)ugyanonnan
"The original Polish uhlan' lance was 250 cm long (Russian lance : 280-290 cm) and was introduced in 1789. The lances were made of straight-grained oak, with an iron point and crimson-over-white pennant. The European lances were between 250 and 290 cm long and between 3,2 and 3,6 kg heavy. The Austrian lance was the shortest, it had only 241-cm length." Azaz igazat adok neki a kozák dzsidák majd 3 méteresek, jól becsülte a képekről. :ok: Azt is tegyük hozzá, hogy a könnyűlovasokhoz nem két méteres embereket osztottak be, hanem olyan 165 centiseket, szóval a fegyver hossza méginkább kiütközik!
(Talán amiatt is hasznos a link, mert leírja, hogy hol milyen magas lovakat használtak a huszárok, ulánusok, pl)szóval a korábbi magyar könnyűlovasoknál se huszároknál se 180 marmagasságú lépegetőkre számítsunk ló esetében!
Mopat

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.08, 11:01

Üdv!
Tüzes témához kiegészítésként egyszer egyik haverommal kísérletképpen csináltunk igazi jó gyehennát. A cucc kábé ezerkétszáz fokon ég(a hőmérsékletet úgy határoztuk meg hogy mennyi idő alatt olvaszt meg x g ólmot) és nagyon fényesen.Ha ez két centit a vért alá jut az elég ciki.

Üdv!
OFF Hmmm, hogy evvel a szomszéd fórumon milyen jól tudnának vámpírra vadászni :langol: már amíg nincsen napalm, vagy energiafegyver
ON
Ahol a tüzes csodáknak volt haszna-az ókor és a középkor folyamán, az nem a nyílt mezei harc(mint kicsit visszább leírtam, célozni a korabeli nehézfegyverrel egy előre-hátra kavargó sokaságra...)hanem a várostrom és védelem, valamint a tengeri csaták. Gonduljunk a vikingek és arabok ellen nagy sikerrel használt bizánci görögtűzre, vagy a római liburnák meszes bombáira(Két cserépkancsó egymásban, a külsőben oltatlan mész, a belsőben víz. Amint odavágod valami kemény tárgyhoz-pl ellenséges fedélzet, a korsók összetörnek, és mész a vízzel heves reakcióba lép...)
Úgyszintén használták a távol-kelet(pl Kína) harcmezőin a gyújtó röppentyűket és lángvető fegyvereket. Igaz, zömmel hajók és erődök ellen, de az indiai hadi elefántok ellen is haszna adódott az ilyesminek...(korabeli RPG)
Közel-keleti, keresztes hadjáratokban gyújtónyilakkal többször lángba borították a száraz növényzetet(pl Jeruzsálem első ostroma)ami pánikot eredményezhet-szó szerint égni kezd a lábad alatt a talaj-illetve a füst gátolja az elleség megfigyelő képességét-már ha épp feléjük fújja a szél.
Mopat


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]