Ugrás tartalomhoz


Fotó

Témanyitás és offtopic #2


 • Válasz írásához lépj be
2447 hozzászólás érkezett eddig

T10

T10

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 655 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 21:39

Nekem Uwel paplovagjairól mindig Dredd bíró ugrik be.

Nyomozó, bíra és ítéletvégrehajtó egy személyben.

Erre feljogosítva.

Az utcai bírák is elég gyakran megszívják, de az ítéleteiket nem nagyon vonja kétségbe senki.

Nyilván olyan környezetben működnek jól, ahol ők a rend egyedüli fenntartói.

 

Igazságos bosszú = a kibillent egyensúly helyreállítása.

Ez nem feltétlenül szemet szemért, életet életért jellegű megtorlást jelent, bár látszólag az a legegyszerűbb.

 

 Kashuka

Kashuka

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 174 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 21:33

Egy kissé hosszú lett, de megosztanám a saját elképzelésemet is, hátha talál benne használható ötletet a társaság.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az egész csak a személyes véleményem a saját "itthoni Ynevem"-re vonatkozóan, a "kánon szerinti" vitát megnehezíti, hogy olyanja a MAGUS-nak nincs (illetve minden IS az).

 

Az Uwel-rendházak anyagi hátteréhez:
1.) Én alapvetően egy teljesen feudális, a Keresztes- és Teuton-lovagok rendjéhez hasonló hátteret tartok reálisnak.
A lovagoknak, alapvetően adományokból, saját birtokai, várai, városai, iparosai (stb.) vannak, és ugyanabból van pénze, mint minden földesúrnak: adót szed a néptől, amit aztán háborúra költhet.

A történeti példa alapján négy fő, nagy tételű bevételi forrást tudok elképzelni mind a "készpénz", mind a birtokok hátterének:
- A rendhez újonnan csatlakozó gazdag lovag a szegénységi fogadalom keretében nekik adományozza mindenét.
- Gyermektelen nemes a végrendeletében rájuk hagyja az összes birtokát - jó lesz az túlvilági karma-zsetonnak.
Persze az ilyen adományok többsége is a népszerűbb istenek rendházainál landol, de ha bármi jót tett vele élete során egy Uwel-rendház, van már oka őket választani.
- Fentihez hasonló gazdag nemesektől érkező, nagy összegű "filantróp" adomány, akár őszinte ájtatosságból, akár csak sima PR-húzásként.
- Egyházi ítéletben büntetési tételként szereplő vagyonelkobzás, amit aztán politikai megfontolások alapján adományoznak valamilyen lovagrendnek.
Kifejezetten kényes szituációkra/helyszínekre jó ötlet lehet uwelitákat ültetni, "Akinek baja van az ítélettel, kötekedjen velük!" alapon.

Utóbbihoz szeretném hangsúlyozni, hogy a Pyarroni Államszövetség teokrácia, amit a Papi Szék vezet, ami kb. egy miniszteri tanácsként viselkedő kis-pápák gyülekezete.
Ebben az államrendben teljesen természetesnek tűnik, hogy egyházi szervezetek pont ugyanúgy szerezzenek birtokokat és vagyont, mint bárki világi gazdag ember - plusz erkölcsi kötöttségekkel, persze.

2.) Valamikor a DV fórumán olvastam GA gondolatait a pyarroni egyházak és templomok társadalmi szerepéről, és ezt - kivételesen - jól használható elképzelésnek is tartom.
Röviden: a papok és templomok a görög-római vallások mintájára nagyon emberközeliek, és gyakorlatilag az istenségükhöz kapcsolódó bizniszeket visznek a normál szertartások mellett, vagy akár azok részeként.
Így pl. egy Darton-pap egyben teljes körű temetkezési vállalkozó, egy Ellena-papnő párkapcsolati tanácsadó vagy szülészbába, egy Dreina-pap üzleti tanácsadó, stb.
Az emberek megszokják, hogy amíg betartják az alap erkölcsi normákat, az istenekkel való kapcsolat egy világos "pénzt adok - szívességet veszek" kapcsolat, amit az életük többi területére is érvényesnek tekintenek (az én világképemben teljesen megalapozottan).

Itt kapcsolódnak be az uweliták: nálam egy átlag "pyarronita paraszt", ha bármi olyan rossz történik vele amiért karma-szerű bosszút kíván, akkor kisebb áldozatot mutat be uwelnek, hogy átkot kérjen valakire, kb. "Üsse be a bokáját a  szekrény sarkába!" jelleggel .
Olyasmikre gondolok, ahol még a "p.p." sem kíván semmi komoly bajt a másiknak, pláne nem hogy megölje egy terminátor lovag, de azért az igazságérzetét piszkálja a dolog.
Pl. teljesen ismeretlen valaki ellopta az illető gyűrűjét - semmi nyom, ami alapján el lehetne indulni és visszaszerezni, úgyhogy a "p.p." le is mond róla - de azért utolsóként még Uwelt megkéri, hogy "Az ő zsebéből is lopják ki ugyanúgy!". Az ima elmondásához pedig áldozatot és adományt is hagy - ezzel teljes a megállapodás.

Ilyen mindennapi adományokból is becsoroghat valami állandó bevétel, akár úgy is hogy utána Uwel a felét meg se hallgatja, mert csak gonosz kicsinyességek.
Ez szerintem csak a "fenntartási költségekre" elég bevétel, ahol a tényleges alap-vagyont az 1.) pontos adományok adják.

 

Az Uwel-rendházak politikai beágyazottságáról:
- Asszem ezt valaki nem gondolta végig. A legjobb az, ha megpróbáljuk az egészet a legújabb világ-magyarázatok szerint értelmezni (ala. "Ősi titkok...").
Abban valami olyasmi szerepel, hogy a pyar vallás fanatikusan humanista, és ezért szinte soha nem alkalmaz halálbüntetést, a legsúlyosabb világi vétkekért is legfeljebb örökre száműzik a bűnöst (az emberáldozás külön kategória).
Na most próbálja meg ezt valaki összeegyeztetni az Uwel-lovag koncepciójával, vagy az illanori-bárdok szokásjogával. Nekem nincs kedvem.

- A Teuton-lovagok (magyar történelemben inkább: Német lovagrend) története elég jó alap lehet a világi-vallási konfliktusokra.
M.o.-ról pontosan azért tiltották ki őket, mert nekiálltak önálló politikai erőként viselkedni, akiknek földjük és haderejük is volt ezt megtámogatni.
A további történetük még érdekesebb ilyen szempontból: előbb német és lengyel támogatással önálló országot alapítottak a mai Észak-Lengyelország ill. Litvánia területén, hogy az előbbi két keresztény állammal karöltve megtérítsék "Európa utolsó pogányait".
Aztán ahogy a Teuton állam elkezdett önálló politikai entitásként viselkedni, hamar összerúgta a port a korábbi szövetségeseivel, és végül el is törölték a világi hatalmak a szokatlan riválist.

Az Uwel-rendek esetén ugyanennek a kisebb léptékű verzióját el tudom képzelni: egy adott várat és környékét megkapták 1-2 generációval korábban, amikor még mindenki rózsaszín szemüvegben szaladgált.
A közben eltelt idő alatt viszont felgyűltek a sérelmek, és már csak robbanásra vár a konfliktus.


Némileg irreleváns bónusz-infó, avagy hogy kerültem ki a problémát egyetlen kifogással a saját kalandomban:

Spoiler


Módosította Kashuka: 2020.11.26, 21:37


Creo

Creo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 363 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 21:33

PPL - Uwel - részlet:

 

"Bosszúállás Aty­ja a pyarroni pan­teon egyik legér­de­kesebb, egy­ben legellent­mondásosabb alakja. Minden­féle ideológiai előí­téletektől mentes, öntörvényű is­tenség, szenvtelen és rendíthetet­len; akarata, melyet szolgáin ke­resztül nyilvánít ki, nem mindig esik egybe a pyarronita egyházak elképzeléseivel. Uwel az az isten, aki megtorolja a gyengék és a nyo­morultak, a becsapottak és a kisem­mi­zettek sérelmeit, és bosszút áll azok helyett, akik maguk képtele­nek rá. Darton mellett ő a másik olyan tagja a pyarroni pan­teonnak, aki nem mindig osztja a többiek né­zeteit az Anyagi Síkon zajló esemé­nyekkel kapcsolatban. Arra is akadt már példa, hogy egyes ügyek elbí­rálásakor istentársai ellenségei­nek javára döntött. Hogy melyik bosszú igazságos és melyik nem, annak megítélésében pártatlansága a zord Kyelével vetekszik; a két egyház azonban egyáltalán nem rokon­szen­vez egymással. Uwel szolgái ugyanis hangsúlyozottan kívül áll­nak a társadal­mon és a törvénye­ken, a Kyelt imádó kato­napapok pedig éppenséggel a társadalmi rendet fenntartó törvényeket tartják a legszentebbnek."

 

 

Nem is tudom, nekem nem egy ilyen uwelita jött le abból a könyvből.

De talán a többiek se az elvártak szerint teljesítettek.

 

Plusz Új-Pyarron arculata is jelentősen változott, Pyarronhoz képest.

Sokkal gyakorlatiasabb és számítóbb lett és mivel gyakorlatilag teokrácia, az istenek - ha hallgatólagosan is - nem feltétlenül ellenzik.

Már, ha egyáltalán érdekli őket az emberek ügyes-bajos dolgai.

Az biztos, hogy a politika nem az uweliták kenyere, de nem egy egyházszakadásról hallottunk már, vagy rivalizálásról (Darton, Sogron) és sosem történt konkrét oldalválasztás isteni részről: nem vonták meg a szakrális hatalmat a papoktól, bármelyik oldalon is álltak.

 

Nyilván Uwel lenne az, aki kivétel lehetne - töretlen, vak igaz bosszú, meg ilyenek -, de talán ő is mérlegel és hátradől: csináld fiam, jogos! Nem sikerült? Előbb-utóbb csak igazság lészen! Ti meg ott a Papi Székben, a tűzzel játszotok, én már látom, ti meg úgy tűnik nem. Te meg drága hívem, mi a fészkes fenét ücsörögsz ott a csúcson? Nincs talán jobb dolgod, mint politizálni?

Hát, a te jövődet sem látom túl fényesen, de szerencsére vannak azért még a híveim között, akik teszik a dolgukat a zord és sivár erődökben.

;)

 

Az istenek útjai kifürkészhetetlenek!


Avagy: keresztbe ver-e az irodalom a szerepjáték kiegészítőknek? ;)KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12666 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 20:52

 

Nem a rendfenntartás, nem is a nyomozás, nem is a tyúktolvaj-üldözés, a követelés-behajtás, de még csak nem is az igazságszolgáltatás istene, hanem a(z igazságos) bosszúé.

Itt van elhantolva a közmondásos aguir féldisznó. :)
Ahol működik a pyar értelemeben vett igazságoság (és amikor vannak istenek, akik közvetve és közvetlenül is akaratot tudnak nyilvánítani, lásd varázslatok és fohászok, akkor miért is ne működhetne jobban, mint irl), ott Uwel bosszúangyalai feleslegesek, ahol meg nem, ott a fennálló hatalom tűzzel-vassal (méreggel-rontással, hatalmi szóval és hatalomszóval, ahogy ízlése és lehetőségei diktálják) üldözi és irtja őket 

 

De mint mondtam, Oroszországnyi területeken vannak olasz jellegű városállamok, oroszos népsűrűség mellett, ahol 1-2 Uwel rendház is lehet kb. "A" hatalom.  alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3506 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 19:38

Nem a rendfenntartás, nem is a nyomozás, nem is a tyúktolvaj-üldözés, a követelés-behajtás, de még csak nem is az igazságszolgáltatás istene, hanem a(z igazságos) bosszúé.

Itt van elhantolva a közmondásos aguir féldisznó. :)
Ahol működik a pyar értelemeben vett igazságoság (és amikor vannak istenek, akik közvetve és közvetlenül is akaratot tudnak nyilvánítani, lásd varázslatok és fohászok, akkor miért is ne működhetne jobban, mint irl), ott Uwel bosszúangyalai feleslegesek, ahol meg nem, ott a fennálló hatalom tűzzel-vassal (méreggel-rontással, hatalmi szóval és hatalomszóval, ahogy ízlése és lehetőségei diktálják) üldözi és irtja őket (egész egyszerűen azért, mert ezt kívánják az elemi érdekei). Azaz "papíron", állóképpé merevítve (megfelelő távolságból és fényviszonyok között) jól néz ki, de ha mozgásba akarod hozni, menthetetlenül összeomlik.
(OFF)Azaz tulajdonképen megtestesíti a m.a.g.u.s. esszenciális lényegét, ha úgy vesszük... ;) :D :pajzs: (/OFF)


morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 930 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 19:12

Nem azon indult a diskurzus, hogy hogyan lehetne Uwel egyházát játszhatóvá, az Ynevi mindennapokba beilleszthetővé tenni? 

Ezért gondoltam a nyomozást és az elhamarkodott bosszú várható következményeit ecsetelni. 

 

Tegyük fel szuperképességeidnek köszönhetően bizonos vagy benne, hogy ki a bűnös, de nem ölheted meg addig ameddig nem bizonyítod. A Jessica Jones 3. évada e körül forgott. 

 

Őszinte leszek, a jelenlegi koncepció tarthatatlan ha ez a cél. Teljes "rework"-re lenne szükség.

 

Mert ami most van, akkor de biztosan végrehajtja a bosszút, ha bele is pusztul, amennyiben tudja, hogy igaza van. Az meg ugye elég könnyű, mert az istene megmondja.

 

Ha meg kivégzik, akkor elesett az igazság oltárán. Elég szélsőséges istenről van szó. Ez tűnik a jelenlegi alapkoncepciónak.

 

Namármost, ha ebből akarsz "beilleszthető" verziót, akkor ezen alapokat kell megváltoztatni. Csak akkor már egy másik vallást kapsz, ami nem a "bosszú mindenáron, mindenkinek, semmi kifogást el nem fogadva, kifejezetten drasztikus eszközökkel", hanem teszem azt a "költői igazságtétel" vagy valami ilyesmi.

 

Egyszóval, nem rosszindulatú akarok lenni, csak szerintem a) az alapkoncepció meghagyása b) szettingben belül "életképessé tétel" (racionális alapon, és nem "mer úgy van") ütközik egymással. Mert az ötlet maga nem jó ilyen szempontból, komoly beavatkozást igényelne.


Módosította morgorito: 2020.11.26, 19:15


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12666 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 17:36

 

Tegyük fel szuperképességeidnek köszönhetően bizonos vagy benne, hogy ki a bűnös, de nem ölheted meg addig ameddig nem bizonyítod. A Jessica Jones 3. évada e körül forgott. 

 

Mondok jobbat: A helyi dózse (aki ranagolita), a püspök (Domwick :gyagya: papja) és a bíró (Dreina) szerint eltérő mértékben bűnös, de egyik sem tartja a halálbüntetést megalapozottnak, míg ha lenne Galradzsa-hívő védőügyvédje, az a felmentését indítványozná, méghozzá teljesen tiszta lelkiismerette? Fefe

Fefe

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 615 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 17:28

Nem azon indult a diskurzus, hogy hogyan lehetne Uwel egyházát játszhatóvá, az Ynevi mindennapokba beilleszthetővé tenni? 

Ezért gondoltam a nyomozást és az elhamarkodott bosszú várható következményeit ecsetelni. 

 

Tegyük fel szuperképességeidnek köszönhetően bizonos vagy benne, hogy ki a bűnös, de nem ölheted meg addig ameddig nem bizonyítod. A Jessica Jones 3. évada e körül forgott. Bendoin

Bendoin

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 403 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 17:05

Nem a rendfenntartás, nem is a nyomozás, nem is a tyúktolvaj-üldözés, a követelés-behajtás, de még csak nem is az igazságszolgáltatás istene, hanem a(z igazságos) bosszúé.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6845 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 15:26

Ott a Uwell nevében c. regény, ami pont beleszalad ebbe a dologba. Ott elviekben tudta a paplovag, hogy jogos-e, amit csinál vagy sem, mégsem fogadta el csak úgy a többi egyház papja.

 

BulldyFefe

Fefe

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 615 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 15:16

 

 

És ha már megvan a 100%-os bizonyosság, akkor minek várni a helyi hatóságokra? Az nem éppen Uwel MO-ja.

 

Kiváncsi vagyok hány lovagnak vált ez mentségére az itélőszék előtt....

 

Az Ynevi Punishereknek sem árt azért óvatosnak lenni bizonyos helyzetekben. Frank Castle sem ölt "városi őröket" halomra mert útban voltak. Az Uwelliták is ehhez hasonlóak sz.v.sz.

 

Az alap ETK-ban tudták automatikusan, hogy igaz-e a panaszos vádja?

 

Nem csinálhatsz úgy igazi dark fantazit, ha ezek a csávók legitek és tévedhetetlenek.


Módosította Fefe: 2020.11.26, 15:21


Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2146 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 14:31

Szerintem a hétköznapi ember először inkább Dreina papokhoz megy igazságért, és ha ott nem kapja meg vélt vagy valós igazát, akkor fordul csak Kyel vagy Uwel híveihez.morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 930 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 14:22

 

 

 

 

 

Uwel követőinél meg a frontális támadás is beleférhet.

 

De csak akkor, ha egy kis batman féle nyomozás után, mondjuk még mindig nem lép a hatóság. 

 

 

Az a baj hogy az egyházakat amolyan tévedhetetlen fekete/fehér dolognak veszitek, ha meg szürke, akkor előjönnek a szent bosszúálló, pszichopata, titkosügynökök (a jóság nevében).

 

 

Nincs szükség nyomozásra kérem.  "Uwel jogos-e a bosszú" amire jön egy igen/nem válasz. Minek nyomozni ilyenkor?

 

Egyes rendszerekben konkrét fohász van pont erre. 

 

És ha már megvan a 100%-os bizonyosság, akkor minek várni a helyi hatóságokra? Az nem éppen Uwel MO-ja.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12666 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 14:16

Amit nem szabad elfelejteni, hogy Uwel egy teljesen embertelen, kegyetlen, igazságtalan, halál jellemű isten. Teljesen elfogadott, hogy két csirke ellopása miatt nem a kezed vágják le, hanem az utolsó szálig megölik a teljes családod. Nem csak a bosszúangyal, hanem minden pyarr kötelessége, hogy bosszút álljon - magától nem képes rá, csak akkor jönnek képbe a bosszúangyalok. 

 

 

Valamit átaludtam a pyarr vallással kapcsolatban?  :wow:Fefe

Fefe

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 615 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 14:14

 

 

Mert Arel követői ugye azért nem mennek neki izomból egy nemes háznak, akik mondjuk gonoszkodtak a parasztokkal. 

 

Papja válogatja. Hidd el képesek rá. :)

 

 

 

Uwel követőinél meg a frontális támadás is beleférhet.

 

De csak akkor, ha egy kis batman féle nyomozás után, mondjuk még mindig nem lép a hatóság. 

 

 

Az a baj hogy az egyházakat amolyan tévedhetetlen fekete/fehér dolognak veszitek, ha meg szürke, akkor előjönnek a szent bosszúálló, pszichopata, titkosügynökök (a jóság nevében).morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 930 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 14:04

Mondjuk Kyrnnek van annyiban igaza, hogy az idő során jöttek ki "érdekes" anyagok (akkor is ha asszem legendák in character) az Uwel paplovagokról. Szóval egy Rend Halál jellem ennek alapján esélyesebb lenne a vallásnak, tekintve a hozzáállást. Csak gondolom mivel anno úgy lett kitalálva hogy Élet=jó Halál=rossz ezért maradt ami.

 

Nem is lettek normálisan integrálva a világképbe, pár mondaton túl. Esélyesen az alkotók is érezték, hogy ha nagyon részletezik akkor csak recsegni fog a dolog méginkább. 

 

Hogy konstruktív is legyek, azokkal értek egyet, akik szerint a paplovagok reálisan pyar hatáskörön kívül pattoghatnak nagyon, azon belül inkább folyamatos súrlódás lenne a többi pyar vallással is. Mert Arel követői ugye azért nem mennek neki izomból egy nemes háznak, akik mondjuk gonoszkodtak a parasztokkal. Uwel követőinél meg a frontális támadás is beleférhet. Amivel szemben mondjuk lehet preferálná a többi vallás a kevesebb járulékos veszteséggel (őrök ugye), kicsit törvényesebb kereteken belül folyó eljárásokat.

 

Viszont ott ahol nem nekik baj, szerintem egyenesen támogathatják őket, hiszen azzal is gyengébb lesz a rivális hit/állam.Fefe

Fefe

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 615 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 13:50

 

Amit nem szabad elfelejteni, hogy Uwel egy teljesen embertelen, kegyetlen, igazságtalan, halál jellemű isten. Teljesen elfogadott, hogy két csirke ellopása miatt nem a kezed vágják le, hanem az utolsó szálig megölik a teljes családod. Nem csak a bosszúangyal, hanem minden pyarr kötelessége, hogy bosszút álljon - magától nem képes rá, csak akkor jönnek képbe a bosszúangyalok. Ebből következően viszont pyarronban szörnyű kéne legyen a közbiztonság. Konkrétan senki nincs biztonságban, ha Uwel lovagjai porig égethetnek egy komplett várost, csak mert a vezetőjével gondjuk támadt. Sajnos nem vitték végig a kultúrában, amit a vallásban kitaláltak, így egyszerre akartak egy önbíráskodástól mentes, igazságosságra épülő kultúrát látni, és az IRL vendettánál is szörnyűbb kegyetlenséget erkölcsi nívónak beállítani - ami nem fér össze.

 

Első mondat: azért ennyire nem rossz a helyzet. Még a ranagoliták sem öldökölnek összevissza hétköznap. Ha ennyire genya istenek lennének egy viszonlag felvilágosult társadalomban, egymást érnék a lázadások. A paplovagos könyv szerint a kegyeltjei az arel-papokkal vetekedő "népszerűségnek" örvendenek a végrehajtó hatalom szemében. 

 

 

 

 

Teljesen elfogadott, hogy két csirke ellopása miatt nem a kezed vágják le, hanem az utolsó szálig megölik a teljes családod.

 

Ja külső kránban... Még jó hogy a pyar közösségek törvényesek.Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1354 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 13:18

Pyarron civilizált részein Uwel lehet a végrehajtó hatalom feje, míg Dreina a törvényhozásé, Kyel pedig az igazságszolgáltatásé. Mivel bosszúangyalból kevés van, ezért nyilván nincs idejük mindenre, inkább a komolyabb dolgokat bízzák rájuk.

Pyarron vonzáskörzetében (pl. pajzsállamok) ahol nincs erős központi hatalom vagy jó közbiztonság, ott afféle Dredd bíró szerepben vannak - egyszerre bírák és hóhérok. Meg lehet őket keresni bármivel, akár apróságokkal is. Két csirke ellopását is kinyomozhatják, ha Uwel méltónak ítéli a dolgot, mert a bosszúangyaloknak ez teológiai kérdés - a bosszú bevégzése erősíti Uwelt, függetlenül az ellopott dolgok értékétől.

Az inkvizícióban felül vannak reprezentálva uwel hívei az Öklök között. Emiatt kifejezetten fontos a rend jelentősége a mindenféle gonosz lények purgálásában, eretnekek vadászásában, stb. A tapasztaltabb uwel lovagok, akik bekerülnek az inkvizícióba szerintem idejük nagy részét már ezzel töltik.

Végül a nem szigorúan pyarr hitű vidékeken lényegében semmilyen jogkörük nincs. Ha együtt tudnak működni a hatóságokkal, akkor biztos segíthetnek, de elvileg közönséges lovagként vannak kezelve - valószínűleg viselhetnek fegyvert, de nem használhatják a helyiek ellen.

 

 

Amit nem szabad elfelejteni, hogy Uwel egy teljesen embertelen, kegyetlen, igazságtalan, halál jellemű isten. Teljesen elfogadott, hogy két csirke ellopása miatt nem a kezed vágják le, hanem az utolsó szálig megölik a teljes családod. Nem csak a bosszúangyal, hanem minden pyarr kötelessége, hogy bosszút álljon - magától nem képes rá, csak akkor jönnek képbe a bosszúangyalok. Ebből következően viszont pyarronban szörnyű kéne legyen a közbiztonság. Konkrétan senki nincs biztonságban, ha Uwel lovagjai porig égethetnek egy komplett várost, csak mert a vezetőjével gondjuk támadt. Sajnos nem vitték végig a kultúrában, amit a vallásban kitaláltak, így egyszerre akartak egy önbíráskodástól mentes, igazságosságra épülő kultúrát látni, és az IRL vendettánál is szörnyűbb kegyetlenséget erkölcsi nívónak beállítani - ami nem fér össze.tetra

tetra

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 63 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 13:04

Kultúráltabb rendközpontú helyeken ők vadásszák le a körözött személyeket is. Megint máshol akár körözött terroristák is lehetnek az autoritás szemében, akár pyar területen is.

A politeista vallású államokban nem hiszem, hogy megvédene az a hatóságoktól, hogy Uwel papja vagyok, ha itélet és kézzelfogható bizonyíték nélkül kivégzek valakit. Hatványozottan igaz ez Arel papjaira.

 

Nem hiszem hogy a "Rend, Élet" jellegű papi rang jail free kártyaként működne bárhol. Ez vagy Teokratikus diktatúrához, vagy fundamentalista anarchiához vezetne. 

Szerintem ilyen helyeken vagy az egyház hatalma külön van választva az állami hatalomtól, vagy csak egy-két isten egyháza kap nagyobb hangsúlyt benne. Uwel nem hiszem hogy ilyen lenne.

 

Bár ezek elvileg "jó" istenek és egyházaik is jót akarnak, de komoly közöttük a hatalmi harc, főleg békeidőben.

 

Szerintem Uwel szentélyei gyakoribbak mint a rendházai, így a lovagok is ritkák és csak súlyos esetekben indítanak "bosszúhadjáratokat". Visszont akiket igazsátalanság ér gyakran áldoznak Uwelnek, hogy segítse útjukat a bosszú felé. Az Acél és Oroszlán regénybe volt erre példa. Ez is egy bevételi forrás. 

 

Garantált, hogy vannak súrlódások, szinte mindenhol, ahol nem teljes a törvénytelenség. Pyar területen a jogrend (talán nem teljes, valószínűleg itt jobban odafigyelnek a paplovagok is, hogy bizonyítékot szedjenek) figyelmen kívül hagyása miatt, nem pyar vagy többvallású helyen pedig rájön még az is, hogy nem ismerik el feltétlenül a panteon egyik istenének az igazát. Hogy mi a jogos, az moralitástól függ.

 

Viszont egy Uwel paplovagot nehéz büntetlenül cseszegetni, szóval valószínűleg a lovagok óvatosan táncolnak azon a határon, hogy beteljesítsék a küldetésüket de ne kényszerítsék egyik felet (helyi hatóságok vs lovagrend) sem drasztikus akciókra.

Hiszen akárhogy nézzük, egy uwelita rend rendkívül nehezen bevehető, elpusztítható; nehézpáncélos, képzett, isteni támogatással rendelkező egyénekről beszélünk, senki sem fog feleslegesen kötözködni.

 

Tehát helyi viszonyoktól függő törvényenkívüliséget élveznek, de bármikor rájuk borulhat a szar, ezért is teljesen önállóak a rendházak, nem rántja egyik a másikat magával.


Módosította tetra: 2020.11.26, 13:05


Kyrkeghard

Kyrkeghard

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 76 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.26, 12:35

 

Szerintem teljesen kizárt,hogy mindegyik Uwel-PAP csakis kizárólag fegyveres harccal foglalkozó vallásos katona legyen. Ez inkább csak az UWEL PAPLOVAGOKRA lehet igaz. 

 

Tudtommal hivatalosan (persze melyik rendszer szerint ugye) Uwelnek nincsenek papjai, kizárólag paplovagjai.

 

 

Belenéztem a PPL1-be,és valóban,Uwelnek - rendhagyó módon - tényleg csak paplovagjai vannak. Szóval amit írtam,az bizony nem most volt helyes.

 

Ugyanakkor talán nem érdemtelen megemlítenem,hogy Kalandor Krónikák készített egy kissé papszerű Uwel-szerzetes alkasztot "Ravator" néven,amit - ha minden igaz - már több rendezvényen is kipróbáltak. 


Módosította Kyrkeghard: 2020.11.26, 12:35[Fantasy háttér] [Sötét háttér]