Ugrás tartalomhoz


Fotó

Témanyitás és offtopic #2


 • Válasz írásához lépj be
2140 hozzászólás érkezett eddig

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Gyalu
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.25, 12:34

morgorito:

Számomra továbbra is, ha úgy jár, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, úgy néz ki, mint egy kacsa, az kacsa.

 

 KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.25, 12:33

 

A közérthetőség kedvéért: Nekem nem fér bele egy olyan szabadon kezelt rendszerbe sem, mint a MAGOS rendszere a férfi boszi, aki majdnem olyan mágiával rendelkezik, mint a hagyományos boszorkánymágia.

 

 

Még a ZŐD Kódex univerzális mágiarendszerében ki is tudnám dolgozni a varázslatait meg a kasztot, ha látnám a dolognak létjogosultságát a VILÁG LOGIKÁJA SZERINT.

 

Egy szülész-nőgyógyász-háziorvos-prosti-"majdnempapnő" jellegű boszorkányt sok faluban igenis szívesen látnak (a nők mindenképp), de még az uralkodók is.

 

Egy incubbus jellegű selyemfiúképzőt? KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.25, 12:28

.

Mondom ezt úgy, hogy teljesen jó lett volna, ha a kasztok tagjai nem férnek hozzá alapból minden varázslathoz, ami a könyvben van, hanem valahogy tanulniuk kell őket, mondjuk KP-ért. Vagy valami.
 

 

Én - a magam mágiában gazdag világképével - inkább úgy fogalmazom meg, hogy nem az alapkönyvben van sok varázslat, amit tudnak, hanem a kiegészítőkben van kevés,  ami egy-egy rend, iskola, koven féltett titka. morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 785 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.25, 12:09

Dronner:

 

 

A gond az, hogy az általad hozott értelmezés kiterjesztő, és nem szűkítő. Tehát feltéve, de meg nem engedve, hogy igazatok van, ebben az esetben a boszorkány szó tágabb, mint a kaszt, tehát a tilalom nem csak a boszorkány kasztúakra (ráadásul azokra teljes körűen), hanem nem a szigorúan vett kaszthoz tartozókra is vonatkozna.

 

Ezért elegánsabb ha mint hasonlóan működő, de kicsit más tapasztalati mágus tradíció közelíted meg, főleg mert van olyan tág a hivatalos verzió hogy fel lehessen állítani egy meg nem cáfolható hipotézist. Hiszen a rendszerek -konkrét- megkötései csak a nevesített (és az alá bevont) tradíciók esetén értelmezhetőek (főleg mert világképi szempontból minden csoportosítás esélyesen egyszerűsítő és nem pontos, akkor is ha a rendszerek játéktechnikailag hasonlóan kezelik őket).

 

És ha csak a létezésük nem kizárhatósága a kérdés, a meg nem cáfolható hipotézis elég.Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Gyalu
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.25, 11:43

Krynn:

A gond az, hogy az általad hozott értelmezés kiterjesztő, és nem szűkítő. Tehát feltéve, de meg nem engedve, hogy igazatok van, ebben az esetben a boszorkány szó tágabb, mint a kaszt, tehát a tilalom nem csak a boszorkány kasztúakra (ráadásul azokra teljes körűen), hanem nem a szigorúan vett kaszthoz tartozókra is vonatkozna.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 15:38

 

Szerintem már értem, hogy miért nem értünk egyet. Amit te a kasztok hátterének nevezel, az nem a kasztok háttere, hanem a világban a boszorkány szó háttere. A boszorkány kaszt csak egy szűk köre a világ boszorkányainak. Alidax boszorkányai túlnyomó többségében nem boszorkány kasztúak, a százszor emlegetett Biri néne falusi boszorkány nem boszorkány kasztú - néha feledik vagy nulladik szintűként hivatkozunk rá, hogy ezt egyértelműsítsük. Sokan ezt szerették a D20 kiadásban, hogy voltak nem-kalandozó kasztok kidolgozva.
 
Előfordul persze modulokban, hogy nem kalandozó NJK-kat kalandozó kasztokkal írunk le, mert egyszerűen nem volt más D20-ig (ami ugye nem kompatibilis viszont semmi mással). Így ez volt az egyetlen viszonyítási alap. 
 

 

Nos, Biri néne hivatalosan is másfeledik szintű boszorkány, annyiban NJK kaszt -  ami ugyan már a 93-as ZÖLD-ben is létezett -  hogy inkább ital- és kencefőzésre szakosodott, mint varázslásra, de alkalmasint képes lenne (italból) úgy hancúrozni, mint Ogg Ángyi ifjúkorában. 

Sőt, bizonyos korülmények között egy egész királyságra varázsolni a kovenjével (lásd Vészbanyák). seti

seti

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1043 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 13:57

 

 

A háttér alatt nem a játéktechnikát értettem, hanem a leíró szöveget, ami az alapkönyvben van, és azt, amit a regényekben, és a függelékekben is olvashatunk a boszorkányokról. Ezek a világkép részei, ami alapján mentalitásban, szerveződésben is megkülönböztetjük egymástól az összes karaktertípust, amit valahogy leképezünk mechanikailag, legyen az kasztos, vagy kasztnélküli rendszer.

 

 
Szerintem már értem, hogy miért nem értünk egyet. Amit te a kasztok hátterének nevezel, az nem a kasztok háttere, hanem a világban a boszorkány szó háttere. A boszorkány kaszt csak egy szűk köre a világ boszorkányainak. Alidax boszorkányai túlnyomó többségében nem boszorkány kasztúak, a százszor emlegetett Biri néne falusi boszorkány nem boszorkány kasztú - néha feledik vagy nulladik szintűként hivatkozunk rá, hogy ezt egyértelműsítsük. Sokan ezt szerették a D20 kiadásban, hogy voltak nem-kalandozó kasztok kidolgozva.
 
Előfordul persze modulokban, hogy nem kalandozó NJK-kat kalandozó kasztokkal írunk le, mert egyszerűen nem volt más D20-ig (ami ugye nem kompatibilis viszont semmi mással). Így ez volt az egyetlen viszonyítási alap. De ettől függetlenül az ETK játékos kasztjai nem a világban élő boszorkánymágiát használó egyének összességét fedik le, még csak nem is egy átlagos boszorkányt mutatnak be. Mellettük ezer és ezer olyan boszorkány van a világban, akik teljesen máshogy élik az életüket, mint amit az alapkönyv leírásai sugallnak, vagy amit a regényekben szereplő kalandozó boszorkányok csinálnak (bár konkrétan boszorkányból van jó pár nem kalandozó típus regényekben, amennyire tudom).
 
Tehát még ha el is tekintünk a játékmechanikától, akkor is kijelenthetjük, hogy a boszorkány mint világképi fogalom, és a boszorkány mint kalandozó kaszt nem szinonimák - utóbbi az előbbi egy részhalmaza. Így a világkép része a kaszt tagjai IS, meg sok mindenki más is. Amit a kaszt nem enged, azt a világkép még engedheti. Emiatt rossz az érvelésed, ha a kasztból vezeted le a világképet, és nem fordítva.
 
És mint az már ebben a vitában is felmerült, a világkép ezt a kérdsét (tap. mágiahsználat) nagyon lazán kezeli. Kb. a bármi létezhet esete áll fent, mert a mágiakép nincs kidolgozva, nem ismerjük a határokat. Azt állítod a mágikus ölelést csak nő csinálhatja, mert asszonyi praktika. Lehet olyan varázslatot készíteni, ami feltölti egy férfi manáját, ha lefekszik valakivel? Miért ne? Majd azt mondjuk rá, hogy úri praktika. Kb. ennyire van átgondolva a mágiakép, ebből fakadóan a tap. mágusok világképi megkötései.

 

 

 

Beidézed tőlem az általam most kivastagított részt, és azt mondod hibás az érvelésem, mert a kasztból vezetem le a világképet, és nem fordítva, holott világosan leírtam, hogy nem csak a kasztleírásból vezetem le a világképet, hanem a többi forrásból is, és a kiadások közötti változó mechanikák másképp képezik ezt le.  Oké, tényleg nem értjük meg egymást ezek szerint, vagy csak te nem akarsz engem érteni. Ez pont az mint az előző témában a vitánk, amiben te nem fogadtad el az én álláspontomat, hogy mit miért engedek, és mit nem, de nekem el kellene fogadnom a tiédet.

 

Egyébként az meg honnan jött, hogy az alidaxi boszorkányok túlnyomóan nem boszorkány kasztúak? Le volt ez írva valahol, valamilyen rpg könyvben, hivatalos cikkben? Mert nem emlékszem rá, hogy olvastam volna ilyesmit valaha is. Lehet, hogy vannak köztük papnők, varázslónők is, de a mágiájuk jó része nekik is a boszorkánymágia, amihez szerezhetnek plusz tudást innen-onnan. De ezt megint csak le  lehet képezni többkasztúsággal, képzettségekkel, vagy pedig a saját mágiájuk egy ismeretlen szeletének is lehet nyilvánítani. Lásd a szex közbeni élőholt teremtést. Nem hinném, hogy az éppen dorani nekromanták, vagy bármilyen boszmester módszere lenne, ellenben egy alidaxi boszorkány alkalmazta. Ez simán benne van a lazán kezelt tapasztalati mágiahasználatban, de nincs köze más mágiahasználó tradíciók módszereihez, csak a végeredmény egyezik, vagyis egy élőhalott teremtődik. Kidolgozva rendszerszinten sajnos nincs, és gyanítom sose lesz, de ez most nem is lényeges.

 

Részben egyetértek veled, hogy vannak átfedések, amiket rendszerszinten először a D20-as változat tudott lekezelni normálisan a könnyű többkasztúsági rendszerével, valamint azzal, hogy alapból lehetett különbség ugyanazon kaszt két különböző tagja között, legyen az bármilyen kaszt is, nemcsak varázshasználó. Az ÚTK ezt a vonalat vitte tovább egy másik formában, kasztok helyett szabadon variálható képzettségekkel. Viszont a "kasztok" mögötti háttéranyag, ami nemcsak a szerepjátékhoz szolgált, hanem az irodalomhoz is, csak bővült, valamennyire változott, de az alapok azért maradtak, mégha akadtak is bennük egymásnak ellentmondó dolgok.

 

De ezen szerintem érdemesebb lesz túllépnünk, mert innentől lényegében arról megy a vita, hogy kinek mi fér bele a világképébe, és mi nem.

 

A közérthetőség kedvéért: Nekem nem fér bele egy olyan szabadon kezelt rendszerbe sem, mint a MAGOS rendszere a férfi boszi, aki majdnem olyan mágiával rendelkezik, mint a hagyományos boszorkánymágia. Lehetnek különböző forrásból összeszedett egyedi praktikái bárkinek, ezt nem vitatom, de ennyire világidegen mágiaforma nekem lehetetlen ebben a formában.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6783 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 13:31

Krynn:

Az a baj azzal, hogy "a boszorkány NJK nem boszorkány kasztú", hogy sem az alapkönyvben, sem a bestiáriumban nincsenek olyan NJK-k kidolgozva, akik ennek megfelelnének. Ha csak az alapkönyv modulját, Dreonar Küldetését nézem, abban van egy 8. szintű pap, egy 1. szintű harcos, egy 2. szintű tolvaj és egy 4. szintű boszorkánymester NJK.

Szóval alapjáraton mindenki, akire boszorkányként hivatkozunk, az tagja a bodzorkány kasztnak.

Mondom ezt úgy, hogy teljesen jó lett volna, ha a kasztok tagjai nem férnek hozzá alapból minden varázslathoz, ami a könyvben van, hanem valahogy tanulniuk kell őket, mondjuk KP-ért. Vagy valami.

Bulldy

Módosította Bulldy: 2020.05.24, 13:32


Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2613 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 13:20

(Mint említettem, ha a vádevadító boszorkány úgy megy el a menetrendszerű újratöltő vagy bármilyen dugásokra, mint más a benzinkútra vagy varázslatot memorizálni minden áldott nap, az pont olyan izgalmas is lesz. Hú de felnőtt, hú de felvilágosult... Mondjuk amikor először láttam a Szent Zöldet, már akkor is olybá tűnt, mintha az alkotók helyenként kézzel-lábbal akarnák a "mi aztán nem a rövidnadrágos kis hülyegyerekek vagyunk, nézd, dugás skill is van"-benyomást kelteni, ami gyakran ellenkezőleg sült el.)  Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1292 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 13:11

seti,

 

A háttér alatt nem a játéktechnikát értettem, hanem a leíró szöveget, ami az alapkönyvben van, és azt, amit a regényekben, és a függelékekben is olvashatunk a boszorkányokról. Ezek a világkép részei, ami alapján mentalitásban, szerveződésben is megkülönböztetjük egymástól az összes karaktertípust, amit valahogy leképezünk mechanikailag, legyen az kasztos, vagy kasztnélküli rendszer.

 

 
Szerintem már értem, hogy miért nem értünk egyet. Amit te a kasztok hátterének nevezel, az nem a kasztok háttere, hanem a világban a boszorkány szó háttere. A boszorkány kaszt csak egy szűk köre a világ boszorkányainak. Alidax boszorkányai túlnyomó többségében nem boszorkány kasztúak, a százszor emlegetett Biri néne falusi boszorkány nem boszorkány kasztú - néha feledik vagy nulladik szintűként hivatkozunk rá, hogy ezt egyértelműsítsük. Sokan ezt szerették a D20 kiadásban, hogy voltak nem-kalandozó kasztok kidolgozva.
 
Előfordul persze modulokban, hogy nem kalandozó NJK-kat kalandozó kasztokkal írunk le, mert egyszerűen nem volt más D20-ig (ami ugye nem kompatibilis viszont semmi mással). Így ez volt az egyetlen viszonyítási alap. De ettől függetlenül az ETK játékos kasztjai nem a világban élő boszorkánymágiát használó egyének összességét fedik le, még csak nem is egy átlagos boszorkányt mutatnak be. Mellettük ezer és ezer olyan boszorkány van a világban, akik teljesen máshogy élik az életüket, mint amit az alapkönyv leírásai sugallnak, vagy amit a regényekben szereplő kalandozó boszorkányok csinálnak (bár konkrétan boszorkányból van jó pár nem kalandozó típus regényekben, amennyire tudom).
 
Tehát még ha el is tekintünk a játékmechanikától, akkor is kijelenthetjük, hogy a boszorkány mint világképi fogalom, és a boszorkány mint kalandozó kaszt nem szinonimák - utóbbi az előbbi egy részhalmaza. Így a világkép része a kaszt tagjai IS, meg sok mindenki más is. Amit a kaszt nem enged, azt a világkép még engedheti. Emiatt rossz az érvelésed, ha a kasztból vezeted le a világképet, és nem fordítva.
 
És mint az már ebben a vitában is felmerült, a világkép ezt a kérdsét (tap. mágiahsználat) nagyon lazán kezeli. Kb. a bármi létezhet esete áll fent, mert a mágiakép nincs kidolgozva, nem ismerjük a határokat. Azt állítod a mágikus ölelést csak nő csinálhatja, mert asszonyi praktika. Lehet olyan varázslatot készíteni, ami feltölti egy férfi manáját, ha lefekszik valakivel? Miért ne? Majd azt mondjuk rá, hogy úri praktika. Kb. ennyire van átgondolva a mágiakép, ebből fakadóan a tap. mágusok világképi megkötései.
 
 

Módosította Krynn: 2020.05.24, 13:13


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 12:32

Azért az felmerült (bennem legalábbis), hogy ezek a vad sekszuális dolgok átlag kalandozókörnyezetben, vadonban vagy dungeonban legalábbis, 

 

Namost ezek AD&D-ben "átlagos", vagyis a dobálós részek 70-80%-át kitevő helyszínek. M-ban inkább csak 15-20%. 

 

(OFF)Mondjuk jártunk már úgy, hogy D&D versenyre úgy mentünk, hogy "állítólag városi modul" és két bárd, pap, varázsló volt a parti. Hát persze, hogy nem az lett. (/OFF)morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 785 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 12:16

Seti:

 

Már megbocsáss, de szerinted a kasztok háttere az mi, ha nem a világkép része? Azt is leírtam, hogy miért nem lenne lehetséges egy ilyen iskola. Azért, mert nincs rá szükség! Semmi nem indokolja a létét, mert a férfiaknak kismillió másik eszköz áll a rendelkezésére, világi, és mágikus módszereket nézve is. Pont a világkép miatt.

 

 

 

Egyszerű a dolog. A MAGUS esetén a hivatalos világkép egy Frankensteini szörny. Minden regény/szerepjáték könyv/GA benyögései eléggé értelmezhetetlen egyvelege, mivel soha nem volt egy nagy gatyábarázás ezen a fronton. Tehát itt -nem a kiadott játékrendszerek- hanem az egész alapján érvelek (habár lentebb egy ízben fel fogom hozni az egyik kiadványt is, érzékeltetve hogy az az egy dolog játékmechanikai szinten is megjelent, ahogy már tettem korábban is).

 

Ellenben van pár dolog, ami többé-kevésbé kiolvasható belőle

 

A tapasztalati mágiák esetén nagyjából tágra lett tárva az ajtó, regényekben ilyen meg olyan dolgok is előjönnek. Gyakran olyan mágiák is amik a szabálykönyvben érintve sincsenek. Ebből azt tudom levonni mint következtetés hogy -nem lehet kizárni- egy ilyen iskola létét, akkor se ha nincs rá sok szükség Ynev legtöbb részén. Van elég nagy a világ hozzá hogy valahol egy kis zárványban kialakulhasson egy ilyen iskola. Nagyjából akármiért.

 

 

Az meg, hogy játéktechnikában még nem jelent meg a tapasztalati mágiákat, iskolákat rendszerező kiadvány, az nem rajtunk múlt, hanem a kiadókon, akik baxták ezt megjelentetni. Ha megjelent volna, és nem lenne benne egyetlen férfi boszi iskola sem, akkor elfogadnád, hogy ez így a világkép része?

 

Ha ki lenne jelentve hogy csak az ebben taglaltak és semmi más nem lehet, akkor ezen jellegű vitánál el kéne fogadni mint érv. Mindezt úgy hogy ez aláhúzott felette áll minden eddig és későbbi anyagnak, visszavonásig. Máshogy csak lenne mégegy ellentmondás.

 

Ez mondjuk valószínűtlennek tartom, mert számosítani az összes dolgot amit tapasztalati mágiával lehet csinálni eléggé koncepció váltás szagú lenne, de MAGUS fronton ki tudja.

 

 

 

 

A kaszt egyedisége, hogy csak nők lehetnek a tagjai, nők dolgozták ki a boszorkánymágia alapjait, ők is fejlesztették tovább, és nem adták ki a kezükből férfiaknak sohasem. Különböző iskolák vannak, eltérő tudásanyaggal, de nem okítanak férfiakat, ez kezdettől fogva így van Yneven. Ezen mit nem lehet érteni?

Egyik tapasztalati mágia sem tipikus, mindegyik eltérő eszköztárral rendelkezik, mindegyiknek van egyedisége, a boszorkánynak annyival van több, hogy csak nő lehet boszorkány. Ebben sohasem volt ellentmondás, sem pedig vita, és nem is volt megkérdőjelezve sosem.

 

Az a probléma, hogy nem -zárható ki elméletben- a hivatalos világképen egy hasonló férfiak által kialakított iskola. Hiszen nem csak arra hagyatkozhatunk ami le van írva, Ynev alapvető kidolgozatlansága (fehér pacák) és a tapasztalati mágia leírása miatt.

 

Ezért is mondtam, hogy ne feltétlenül mint "boszorkányok" gondolj rá, hanem "férfi tapasztalati mágiahasználók akik nagyon hasonlóak a boszorkányokhoz", mert az azonnal feloldja az ellentétet, legalábbis elméleti síkon. Ugyanis a rendszer ismeri a kasztokat, a világkép alapján csak sokféle tapasztalati mágus van, akiket lehet rendszerezni, de alapvetően nagyon különbözőek.

 

(Érdekes is lenne, ha ugyanazokat a varázsigéket használnák Északon és Délen, hiába ugyanaz a játéktechnikai leírásuk. Főleg kis elszigetelt csoportok esetén.)

 

 

De fordítsuk meg a dolgot: Te milyen indokot tudsz mondani, ami miatt nagyon kellene egy hímringyó iskola Ynevre, azon kívül, hogy csak? Attól, hogy a tapasztalati mágia ezt lehetővé tenné, miért lenne rá szükség, miért alakult volna ki? Vagy a szerteágazó mágia miatt elméletileg lehetne földmágus is, levegőmágus is, stb... Elméletben létezhetnének, de sosem volt róluk említés, így nincsenek is Yneven. Baromi világidegen lenne mindkettő, ha hirtelen felbukkannának a semmiből. A hímringyó boszi pont ilyen.

 

Aláírom hogy semmi nem garantálja hogy érdekesek lennének, vagy hogy én beraknám/beengedném a saját játékomba. Ettől függetlenül nem látom akadályát annak, hogy amellett érveljek hogy elméletileg létezhessenek ezért -elméletileg- akár ki is lehetne őket dolgozni, a hivatalossal nem ellentmondó módon. 

 

 

De nézzünk egy másik kasztot a varázslót. Ugye abban egyetértünk, hogy minden varázslónak van botja, ami a tudásának, és hatalmának jelképe? Ha elvesszük tőlük ezt, mondván a dorani, pyarroni, varázslórendeken kívül van még ezer másik is Yneven, minek nekik varázslóbot, az belefér a világképbe? Hiszen ahány iskola, annyiféle tudásanyag, egyedi mozaikok, tradíciók, stb... Játéktechnika ehhez sincs sok, szóval létezhetnek ilyen iskolák elméletben.

 

Ebben sincs világképi egyetértés, UTK pl enged "botnélküli" nem nagy iskolából származó varázslót, szóva még az egyik szabálykönyv is minimum feltételezi hogy ilyen van. Többször vannak a dzsad varázslók is emlegetve, róluk se hiszem hogy pyarok vagy doraniak. Szóval világképi szinten mindenképpen elképzelhető hogy vannak másik iskolák, hiszen egyes rendszerek még engedik is az ilyen jellegű karaktert, noha kb. nulla leírással. 

 

Összefoglalva, nem állítom hogy -jó lenne bárkinek- egy ilyen iskola, csupán azt hogy a hivatalos világkép szerint (akármilyen borzasztó katyvasz is az) nem zárható ki a létezése. Az hogy valaki ennek ellenére beengedi-e a játékba, az egy teljesen másik kérdés. 

 

U.I.: Én se játszanék -bármikor- a "hivatalos" szerint mert bőven több konzisztenciát igénylek a világtól mind mint mesélő, és mint játékos. Ezt viszont el tudom attól választani, hogy érveljek a dolog hivatalosban létező -elméleti lehetősége- mellett. Maguk a szabálykönyvek egy adott gárda interpretációja alapján készítettek egy lenyomatot a világról, amikhez viszont a regényeknek nem kellett tartaniuk magukat. Ezért akár konkrét ellentmondások is lehetnek a szabálykönyvek és a regények közül. Akár úgy is, hogy mindkettő "hivatalos". Emiatt előállhat az a helyzet, hogy kettő egymással ellentétes dolog is lehet megfelelő a hivatalos szerint.  Csodálatos, nem igaz? 

 

 


Módosította morgorito: 2020.05.24, 12:17


seti

seti

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1043 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 11:49

 

A kalandozó kasztok játéktechnikai fogalmak, amelyeket azért alkottak meg, hogy szerepjátékozni tudjunk. A világkép nagyon jól el van kasztok nélkül is - lásd jártasságalapú rendszerek. A kasztok háttere alatt mit értesz? Az induló jártasságok, varázslatok, stb. mind egy-egy kalandozó template. Yneven nem csak a kalandozók számára készített, a könyvben leír varázslatok léteznek, sőt nem minden tap. mágiahasználó ismer minden varázslatot, ami a kalandozó  kasztnál szerepel - ezt végül a bárdoknál elvitték odáig egy rúnában, hogy már a Jk sem ismer mindent...

 

 

 

 

 

A háttér alatt nem a játéktechnikát értettem, hanem a leíró szöveget, ami az alapkönyvben van, és azt, amit a regényekben, és a függelékekben is olvashatunk a boszorkányokról. Ezek a világkép részei, ami alapján mentalitásban, szerveződésben is megkülönböztetjük egymástól az összes karaktertípust, amit valahogy leképezünk mechanikailag, legyen az kasztos, vagy kasztnélküli rendszer.Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1292 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 11:31

Marvin,

 

Azért az felmerült (bennem legalábbis), hogy ezek a vad sekszuális dolgok átlag kalandozókörnyezetben, vadonban vagy dungeonban legalábbis, leszámítva az intrikálós / városi kalandokat mennyire használhatók, már ha nem csak a sima újratöltést szolgálják, akkor meg igen hamar el is sikkad az abból származó vihorászás, hogy a férfi / női / multipoliamorózus helikopter sekszdémon most éppen hova sunnyogott el, enyelegni az arra járó goblinnal / zselékockával / Józsi a tolvajjal? 

 

 

Nem állítom, hogy ebbe a hibába estél, de több olyan tapasztalt mágus játékossal találkoztam, akik valamiért azt hiszik, hogy a boszorkány kizárólag egy ilyen városi/intrikálós nebántsvirág kaszt. A helyzet az, hogy a szexuálmágián kívül rengeteg olyan "fegyvere" van, ami nem hogy felhozza más kalandozó kasztok szintjére, hanem föléjük is emeli. Szóval szinte a legkevésbé az zavar a szexuálmágiában, hogy vadonban/dándzsönben kevéssé használható.

 

Visszatérve a kérdésedre bizonyos szexuálmágikus varázslatok a vadonban/dánzsönben is nagyon durvák, feltéve hogy humanoidok az ellenfelek. 

Rabszolgaság csókja. Nyilván el kell hozzá fogni élve egy ellenfelet, de szerintem ez kis ár azért, hogy utána a szolgámként kövessen, persze miután mindent elmondott, amit tudni akartam. Alacsony szinten átlag kalandozó fantasy játékban max. megkínzod, aztán fogolyként cipeled - előbbi órákig is tarthat, utóbbi során meg ugye tehet, veszély a partira.

 

Az átváltoztatás csókja teljesen átgondolatlan, értelemszerűen trollként/óriásként/sárkányként/stb. elég nagy pusztítást tud véghez vinni a csapattársam.

 

Az ölelésmágiára általában nincs szükség, mivel annyira erős a csókmágia, de a mágikus ölelés kivételt képez. Ha tkp. bárhányszor fel tudja magát tölteni manával - a mágikus kifáradás lesz egyedül korlát - akkor ennek komoly jelentősége van a vihorászáson kívül. Ez az egyetlen módszer elég arra, hogy a boszorkányt a legerősebb utility varázshasználóvá tegye.

Ráadásul nem értem miért kéne "elsunnyogni" ezt, ez nem egy judeo-keresztény kultúrkör, hogy a testiség vagy a szex tabunak számít évszázadokig. A mainstraim pyarr kultúra része a bordélyházak látogatása, nem csodálkoznék Ellana tiszteletére szervezett bacchanáliákon sem. Az esetek 99%-ban semmi probléma nincs azzal, hogy közli a másik Jk-val, hogy le akar vele feküdni az egy órás pihenő/táborozás alatt. Persze egy "tisztességes" boszi hoz magával NJK szolgákat, akiket tud ilyenre használni, aki kérés nélkül teljesítik az óhaját.

 

 

Kamaszfejjel sem volt világos, ezt a csókmágiát mégis hogy gondolták, megy a boszorkány és lesmárolja a szembejövő szörnyet?

 

Nekem ez inkább a bm betegségmágiánál volt így. Hogy ennek mi a tököm a haszna? Még a városi kalandban sincs igazán hasznuk, nem hogy a vadonban/dándzsönben. Persze egy-két kivétel akad...

 

 

seti,

 

Már megbocsáss, de szerinted a kasztok háttere az mi, ha nem a világkép része? 

 

A kalandozó kasztok játéktechnikai fogalmak, amelyeket azért alkottak meg, hogy szerepjátékozni tudjunk. A világkép nagyon jól el van kasztok nélkül is - lásd jártasságalapú rendszerek. A kasztok háttere alatt mit értesz? Az induló jártasságok, varázslatok, stb. mind egy-egy kalandozó template. Yneven nem csak a kalandozók számára készített, a könyvben leír varázslatok léteznek, sőt nem minden tap. mágiahasználó ismer minden varázslatot, ami a kalandozó  kasztnál szerepel - ezt végül a bárdoknál elvitték odáig egy rúnában, hogy már a Jk sem ismer mindent...

Tehát a kaszt nem azt mutatja, hogy a világban hogy néz ki az ÖSSZES boszorkánymágiát ismerő személy, hanem hogy az összes JÁTÉKOS KARAKTER hogy fog kinézni, aki ezt a kasztot választja.

Azzal amúgy egyetértek, hogy a boszorkány kasztnak csak női tagja lehet. Ez elég szar, de igaz. Morgorito viszont éppen azt írta, hogy egy férfi a boszorkányokéhoz megtévesztően hasonló varázstárral rendelkezik, ezért nekünk játéktechnikailag egyszerűbb a boszorkány kaszt szerint játszani vele. Le lehet copy-paste-elni a boszorkány kasztot, kivenné belőle a "csak nő lehet" kitételt, és átnevezni Férfiboszorkányra. Az úgy ok lenne neked? Mert morgorito ezt javasolta, ha jól értem. És a világ simán elbírja, mert ez is csak egy újabb milliomodik tapasztalati mágiahasználó variáns a világ számára. Lehet IC sem fogják őt boszorkánynak nevezni, hanem boszorkánymesternek, ha a világban ezek nemhez kötődő titulusok, de nem is ez volt a vita lényege.


Módosította Krynn: 2020.05.24, 11:35


seti

seti

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1043 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 10:47

seti

 

Az meg, hogy játéktechnikában még nem jelent meg a tapasztalati mágiákat, iskolákat rendszerező kiadvány, az nem rajtunk múlt, hanem a kiadókon, akik baxták ezt megjelentetni. Ha megjelent volna, és nem lenne benne egyetlen férfi boszi iskola sem, akkor elfogadnád, hogy ez így a világkép része?

 

Anélkül, hogy állást foglalnék lehet-e világképi szinten férfi egy boszorkány hivatalosan, egy kérdés felmerült bennem:

A vastagított részre reagálva: ha megjelent volna, és volna benne férfi boszorkány iskola (totálisan szembemenve az ETK-ban szereplő mondattal, de hát láttunk már hasonlót), elfogadnád, hogy lehet ilyen a világkép része?

 

Nem mondom, hogy könnyen, és gyorsan menne, de látnék rá esélyt, ha logikusan be lenne mutatva. Bár akkor is röhejesnek tartanám, vagy tennék hozzá valamilyen kitételt, mint például, hogy csak férfiakra alkalmazhatják a mágiájukat, ha nőt akarnak, akkor azt mágia nélkül kell megszerezniük. Lásd a  főleg leszbikusokból álló Éjzafír rend, akiknél van egy ilyen kitétel a férfiakra vonatkozóan.xinaf

xinaf

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1082 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 10:29

seti

 

Az meg, hogy játéktechnikában még nem jelent meg a tapasztalati mágiákat, iskolákat rendszerező kiadvány, az nem rajtunk múlt, hanem a kiadókon, akik baxták ezt megjelentetni. Ha megjelent volna, és nem lenne benne egyetlen férfi boszi iskola sem, akkor elfogadnád, hogy ez így a világkép része?

 

Anélkül, hogy állást foglalnék lehet-e világképi szinten férfi egy boszorkány hivatalosan, egy kérdés felmerült bennem:

A vastagított részre reagálva: ha megjelent volna, és volna benne férfi boszorkány iskola (totálisan szembemenve az ETK-ban szereplő mondattal, de hát láttunk már hasonlót), elfogadnád, hogy lehet ilyen a világkép része?


Módosította xinaf: 2020.05.24, 10:30


seti

seti

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1043 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 09:51

 

Megbocsáss, de nem írtál semmi olyat ami kizárná ezt. Azt írtad le, hogy mi áll a boszorkány hátterében. Nem ez volt a kérdés.

 

Hanem az hogy -miért nem lehetséges- egy ilyen fajta tapasztalati mágia létezése. Se te, se Dronner nem hoztatok erre érveket, azon kívül hogy "de nem".

 

Én már felhoztam példákat hogy milyen nem tipikus tapasztalati mágiák léteznek. A regényekben is előfordul elég sok különböző dolog. Ezeknek egy része ugyanígy nincs a szabálykönyvek alapján leképezve.

 

Kérlek mutass rá, hogy miért nem elképzelhető egy ilyen iskola. Nem filozófia, hanem konkrétan a tapasztalati mágia működése miatt. Kizáró okot kell itt keresni, mert az alapállás nem zárja ki az elméleti lehetőségét.

 

 

Már megbocsáss, de szerinted a kasztok háttere az mi, ha nem a világkép része? Azt is leírtam, hogy miért nem lenne lehetséges egy ilyen iskola. Azért, mert nincs rá szükség! Semmi nem indokolja a létét, mert a férfiaknak kismillió másik eszköz áll a rendelkezésére, világi, és mágikus módszereket nézve is. Pont a világkép miatt.

 

Az meg, hogy játéktechnikában még nem jelent meg a tapasztalati mágiákat, iskolákat rendszerező kiadvány, az nem rajtunk múlt, hanem a kiadókon, akik baxták ezt megjelentetni. Ha megjelent volna, és nem lenne benne egyetlen férfi boszi iskola sem, akkor elfogadnád, hogy ez így a világkép része?

 

A kaszt egyedisége, hogy csak nők lehetnek a tagjai, nők dolgozták ki a boszorkánymágia alapjait, ők is fejlesztették tovább, és nem adták ki a kezükből férfiaknak sohasem. Különböző iskolák vannak, eltérő tudásanyaggal, de nem okítanak férfiakat, ez kezdettől fogva így van Yneven. Ezen mit nem lehet érteni?

Egyik tapasztalati mágia sem tipikus, mindegyik eltérő eszköztárral rendelkezik, mindegyiknek van egyedisége, a boszorkánynak annyival van több, hogy csak nő lehet boszorkány. Ebben sohasem volt ellentmondás, sem pedig vita, és nem is volt megkérdőjelezve sosem. 

 

De fordítsuk meg a dolgot: Te milyen indokot tudsz mondani, ami miatt nagyon kellene egy hímringyó iskola Ynevre, azon kívül, hogy csak? Attól, hogy a tapasztalati mágia ezt lehetővé tenné, miért lenne rá szükség, miért alakult volna ki? Vagy a szerteágazó mágia miatt elméletileg lehetne földmágus is, levegőmágus is, stb... Elméletben létezhetnének, de sosem volt róluk említés, így nincsenek is Yneven. Baromi világidegen lenne mindkettő, ha hirtelen felbukkannának a semmiből. A hímringyó boszi pont ilyen.

 

De nézzünk egy másik kasztot a varázslót. Ugye abban egyetértünk, hogy minden varázslónak van botja, ami a tudásának, és hatalmának jelképe? Ha elvesszük tőlük ezt, mondván a dorani, pyarroni, varázslórendeken kívül van még ezer másik is Yneven, minek nekik varázslóbot, az belefér a világképbe? Hiszen ahány iskola, annyiféle tudásanyag, egyedi mozaikok, tradíciók, stb... Játéktechnika ehhez sincs sok, szóval létezhetnek ilyen iskolák elméletben.Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2613 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 07:21

Azért az felmerült (bennem legalábbis), hogy ezek a vad sekszuális dolgok átlag kalandozókörnyezetben, vadonban vagy dungeonban legalábbis, leszámítva az intrikálós / városi kalandokat mennyire használhatók, már ha nem csak a sima újratöltést szolgálják, akkor meg igen hamar el is sikkad az abból származó vihorászás, hogy a férfi / női / multipoliamorózus helikopter sekszdémon most éppen hova sunnyogott el, enyelegni az arra járó goblinnal / zselékockával / Józsi a tolvajjal? 

 

Kamaszfejjel sem volt világos, ezt a csókmágiát mégis hogy gondolták, megy a boszorkány és lesmárolja a szembejövő szörnyet? Ha meg már olyan helyzetbe kerültek, meg lehet csinálni szinte mindent az alannyal leorgyilkolástól a zsaroláson át a mérgezésig sima mágiával vagy akár köznapi eszközökkel, nem kell hozzá feltétlenül a vááádeizgi szugivuduzás.morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 785 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.24, 00:02

KLM:

 

A regények részei a hivatalos világképnek tudomásom szerint, még akkor is ha ellentmondanak neki. Ezért furcsa állatfaj a hivatalos. 

 

Hasonló okok miatt van róla rossz véleményem, mint amit párszor már megvitattunk.

 

De ez itt nem valami releváns szempont számomra.

 

 

Dronner:

 

Ha azt gondolod hogy ezt szeretném, akkor komoly félreértés van az érvelésem céljával kapcsolatban.

 

Csupán annyi, hogy a tapasztalati mágia hivatalos verziójába belefér a dolog, tekintve hogy mennyire nyílt végű, és milyen dolgok jelentek meg a regényekben.

 

Se több, se kevesebb. 

 

Őszintén szólva nekem se tetszik annyira az ötlet személy szerint, de nem tudok okot találni rá, hogy miért kizárható a létezése.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.23, 23:40

 

 

Fluffot mögé kitalálni meg megint ízlés kérdése, igazat megvallva el tudok képzelni egy tantrikus jóga ihletésű keleties eredetet például. Úgy is van már a világban rengeteg ehhez hasonló, 

 

Mint például? Például van olyan, amelyik energiát nyer a szexből vagy nyuszivá változtatja a nőket?  

 

 

Energia meg a varázslás tematikusan illik ha az alapanyagot nézzük. Az átváltoztatás nélkül pedig lehet élni. Sőt, lehetne akár komplexebb varázslás is, konkrétan a szexre koncentrálva. Nem én lennék az első aki így gyúrná a témát (a Wild Cards világban már elsütötték), de hangulatos lehetne. Már ha a parti vevő erre.

 

Gondolj rá úgy, mint ahogyan a Slanokat és a fejvadászokat is gyúrták a "szamuráj" és a "ninja" tropeból. Nyugati lencséken keresztül a keleti kultúra.

 

Remélem most nem egy kidolgozott sales pitchet vársz tőlem, 

 

Eddig úgy hangzik, mint egy tűzvarázsló, ami jéggé fagyasztja a célpontokat, mert hát kivonja belőlük a Tüzet... 

...másképp szólva megengeded, mert neked tetszik - mert hát a világ koherenciáját az ilyesmi "nekem tetszik" ötletek a regényekben... 


Módosította KLM: 2020.05.23, 23:42[Fantasy háttér] [Sötét háttér]