Ugrás tartalomhoz


Fotó

Slanek #2


 • Válasz írásához lépj be
944 hozzászólás érkezett eddig

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.21, 23:22

Morgorito: Persze, ez csak filozófiai különbség. Lovagból is, varázslóból is van "sötét" csak azoknak valahogy nem kerítettünk ekkora feneket. :)morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.20, 17:50

Mondjuk, szerintem ez a kérdés maximum egy érdekes elméleti kérdés, de legalábbis én biztosan nem úgy képzelem el, hogy "sötét" és "világos" slanokat külön képeznék, vagy más csoportokba szerveződnének.

 

Inkább úgy képzelem el, hogy ugyanazt/hasonló "tananyagot" minden mester/kolostor picit máshogy értelmezi spirituális/ideológiai szinten és erre jönnek rá még a személyes gondolatok és élmények. 

 

Érdekes lehetne (akár játékon belül is, ha olyan a parti) látni két máshogy gondolkozó slant vitázni konkrét kérdésekről. Társadalom - Saját tökéletesség, Haza - Önállóság stb. témakörökben. Mert mindkettő magáénak gondolhatja a tanítást és az életstílust, akkor is ha ezen kívül kevés dologban értenek egyet.

 

Bár határozottan az az érzésem, hogy ez szépen csak akkor jön ki, ha kettő jól kijátszott slan van a partiban. NJK-val már azonnal nem olyan érdekes egy ilyen ideológiai összetűzés. 


Módosította morgorito: 2019.03.20, 17:50


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12353 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.20, 13:09

Itt csak kerülgetjük a lényeget, de szerintem ez az sötét slan dolog egész egyszerűen csak az, aminek legelőször tűnik. Ha a slan olyan mint a jedi, akkor a sötét slan pedig olyan mint a sötét oldal. Nem hiszem, hogy "kitalálásuk" (vagyis inkább csak egy mondatos megemlítésük) mögött mélyebb koncepció húzódna meg. 

 

Ha a Napnyúlhoz kötődik az ynevi harcművészet kitalálása, akkor bizony volt neki olyan, említés szintjén egyébként az ÉL-ban és a Karneválban is szerepelt... 

 

...igaz, a Slan út elsősorban északi, ami NCS területe volt, de valahogy a déli nomádoknál, fejvadászoknál és szerzeteseknél is ott vannak a diszciplínák... Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.20, 11:36

Cundior: Megesik az ilyesmi, ha arról van szó ki mit tud kihozni egy felvetésből. A szerepjátékosoknak jellemzően jó a fantáziája. :)KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12353 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.20, 11:21

@Orastes
Azért a Shaolin ágazatok is elég szerteágazók, de alapvetően a buddhizmusból származnak, ami azért erősen "élet jellemű".

Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 794 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.20, 11:05

Itt csak kerülgetjük a lényeget, de szerintem ez az sötét slan dolog egész egyszerűen csak az, aminek legelőször tűnik. Ha a slan olyan mint a jedi, akkor a sötét slan pedig olyan mint a sötét oldal. Nem hiszem, hogy "kitalálásuk" (vagyis inkább csak egy mondatos megemlítésük) mögött mélyebb koncepció húzódna meg. Ahogy Kaloz is utal rá, az egyik "jó", a másik "gonosz". Nem mondom, hogy nem éri meg esetleg ezt részletesebben kidolgozni, jó ötletek jöhetnek belőle, de úgy gondolom, az eredeti elképzeléshez mérten, kicsit túlboncolgatjuk ezt a dolgot. :)

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.20, 09:52

Orastes: Én valahogy úgy fogalmaznám meg, hogy a Slan szükséges rossznak tartja az emberölést (elfölést, stb) míg a sötét Slan erkölcsiségébe a gyilkosság is belefér. A magus készítői fiatal idealisták voltak, és ez a játékban is megjelent. Mikor előjött, hogy "Krán nem gonosz, csak más" akkor Novák Csanád egészoldalas magyarázatot írt a Rúnába, hogy Krán igenis gonosz, mert Yneven világosan megkülönböztethető a jó és a rossz, mert az egy olyan világ.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6485 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.19, 22:09

KLM, de akkor érvelésed alapján pl. a Shaolin is ilyesmi, mert a világgal nem foglalkoznak, csak saját magukkal (persze lehet, hogy ez változott az alapítás óta, de sokáig így volt).

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12353 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.19, 13:23

Nem teljesen értem a "sötét slan" koncepciót, mármint ez mit jelenthet? :titok:

 

Nekem kb. olyasmi, hogy a "világosak" az emberiséget, a közösségüket (Tiadlant-klánt-családot) szolgálják, de legalábbis ezeket fölérendelik a saját tökéletesedésüknek,.

 

A "sötétek" meg valamennyire alá (nyilván a rendjüket-kolostorukat és talán a démoni patrónust, ha van ilyen még mindig fontosabbnak tartják, mint a saját "kiemelkedést"... a gyengébbek védelmét viszont nem tartják fontosnak - önérdek nélkül semmiképp). Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6485 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.19, 12:18

Nem teljesen értem a "sötét slan" koncepciót, mármint ez mit jelenthet? :titok:

Ha valaki mondjuk úgy áll bosszút, hogy a "halálos ujj" diszciplínát használja gyilkolásra (tegyük fel, elég magas szintű hozzá) akkor az többé nem slan?

Illetve miért vesztené el a Slan utat? (mint pszi irányultságot) Hiszen az nem valami isteni adomány, meg egy gonosz ember is lehet hozzá eléggé fegyelmezett.

Oké, vélhetően egyetlen harművész kolostor/iskola/dojo sem látja szívesen, esetleg le is akarják vadászni. Kb ők a ninják, tippem szerint, simán el tudok képzelni ilyen társaságot is.

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 23:19

Morgorito, Selmo: Létezhet ilyen Yneven, csak mi nem tudunk róla itt a Földön. Még. :) Jószerivel bármilyen fegyverről elképzelhető, hogy Kyriában a közönséges Fegyverhasználat képzettségen túlmutató stílust fejlesztettek ki hozzá, ami most egy-egy nemesi ház, lovagrend, vagy fejvadászklán titkos tudása. Vagy ha lándzsaforgatás, mi a helyzet az elfekkel? Nekik egyébként is többszáz évük van beletanulni, és például egy Mallior-hívő szektától a Harci láz használata sem állna távol.
Ami a Harcművészetet illeti, a Fegyverhasználat sem megy csak úgy, ha az működik harci láz közben is, akkor a Harcművészet is működhet. Esetleg annyi, hogy induláskor kell felvenni, gyerekkorától belénevelték a stílust és ösztönösen alkalmazza. Ezt később már nem lehet megtanulni.
-Slan-csatakard: Ilyesmin még nem gondolkoztam, meg nem is aktuális szerencsére. Mindenesetre tennék egy próbát vele, csak mert nekem tetszik.
-Alkarvédő: Nem csak a kettő együtt ad +15 VÉ-t?Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 22:38

@T10: A "probléma" a játéktechnikában van: 2 hárítótőr 40 VÉ + 2 alkarvédő 30 VÉ.
 
@Kaloz, @morgorito: igen, természetesen pszi nélkül. Leginkább úgy képzelem el, hogy az évezredek alatt csak a fegyverforgatás maradt meg az ősi repertoárból és ezt teszik halálosabbá a harci lázban. Bár így belegondolva, lehet, hogy az egyik üti a másikat, ha meg megengedőbb vagyok, akkor azt mondom, olyasmi, mint a részeges karatemester, a harcművészet kifacsarása és egy slan valószínűleg sírva fakadna, ha megtudná a mögötte rejlő "filozófiát".

Igazából, ha belegondolsz, kínában hányféle fegyvert forgattak, simán lehet bármilyen fegyvernek mestere egy eldugott faluban Tiadlanban, Niarében, netán Enoszukén. Mint mondtam nem zárkóznék el előle, csak első szinten nem adnám meg a lehetőséget rá. Vagy csak valami ordas nagy hátránnyal.

Pár szint után nem igazán a fegyver a gond, mágiával könnyen lehet orvosolni, de azért vannak helyzetek, amikor nagyon erős, nálunk pl igen ritka a másfélkezes kard, bár az is tény, hogy eszement partikat tudunk összehozni. (Szerzetes, pap, tolvaj, bajvívó, vagy épp a legutóbbi, bárd, harcművész, boszorkánymester, gladiátor.)morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 22:17

Cundior:

 

Önfegyelem, belső béke, kontroll az érzelmek és ösztönök felett, stb, illetve nem kevés önreflexió. Nem lehetetlen hogy a fejvadász ezeket birtokolja, én ettől tenném függővé a slan pszí megtanulhatóságát.

 

 

 

Szerintem ez szerintem egy logikus korlát. 

 

Selmo:

 

Hát, nálam ez úgy nézne ki hogyha az a kultúra az évezredek alatt csak (vagy legalábbis főleg) az alabárdforgatás művészetét csiszolta, külön mesterek tanították egy harcosi rétegnek akik hosszú évek alatt elsajátították az évezredes tudást...ja az már harcművészet nekem. De ilyen kultúráról nem igazán tudok, legalábbis a mi UTK világleírásra alapuló/azt módosító világképünkben nincs ilyen. Csak olyan népek ahol van hagyománya az alabárdosok képzésének.

 

Plusz, nem igazán érzem tematikusan illőnek az alabárdot egy piciny iskola "választott fegyverének", akkor már a lándzsa logikusabb.

 

Azt pedig fenntartom hogy játékosoknak ez az első pár szint után így se gond, mert a pajzs+fegyvert forgatók majdnem biztosan másfélkezes kardot vagy lovagkardot használnak, a 3.fokú fegyverekkel meg inkább kétkezes harcolnak, ott pedig hajtás lesz az ötödik fokért.

 

Sőt, ha valaki "mezítlen" forgat egy 3.fokú fegyvert és specializálódik rá, akkor is esélyes a leghamarabbi ötödik fok.

 

Így csak a tőrök és társaik lógnak ki. Nincs nagyon ok miért lenne a harcértékvesztés probléma "harci" karakterek esetén. Még akkor is ha az általam tervezett "háttér minden 5.fokért" rendszerben is megérné.

 

 

 

Barbár-Pusztító-Harcművész:

 

Igazat megvallva nem tudom hogyan lehetne a kifinomult elegáns, hajszálpontos, gyakran sokszor gyakorolt sémákra alapuló mozgást ötvözni az eszeveszett őrjöngéssel, ahol részlegesen elveszti a kontrollt (ezt jelképezné az Asztrál próba, de ezt mi pl. kivettük). Te ezt hogyan képzeled el?

 

 

Kalóz: 

 

A külön iskola megoldja az első problémát, de amint írtad az 2. és 3. fennáll. Amennyiben raksz mellé egy "hangulatos név" stílust, ami, teszem azt, megengedi hogy gyorsabban forgasd vagy ilyesmi és ad plusz értéket...akkor egészen pofás lehetne. Ha nem is erősebb mint a többi, de érdekes "játszható" alternatíva.

 

De ahogy a könyvben van használhatatlan. 

 

 T10

T10

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 605 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 22:13

Két hárítótőr: Két szai-t IRL is forgattak/forgatnak párban. Bár nem teljes az átfedés a hárítótőrrel, de van közös metszet.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12353 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 21:14

Akkor használjátok így, csak ne lepődjetek meg, ha valaki 2 hárítótőrrel fog játszani alkarvédőben. ;)


A lábszárvédőt kihagytad, meg hárítótőr helyett ramiera...

Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 794 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 20:53

Kaloz, a szabály nagyon tetszik de a video mégjobban! :D

Amúgy, a poénfaktort leszámítva, valami ilyesmire gondoltam én is. Nyilván hárítótőr használat közben az alkarral nem lehet védekezni, de karatézás közben igen.

Morgorito, az önfegyelem egy dolog, de vajon csak az önfegyelem a követelménye a slan pszinek? Én nem tudom, de nem lehet, hogy kell hozzá valami összefogóbb, mély harmónia is, valami misztikus bla bla? Pl. egy dzsennek jó az önfegyelme, mégse lesz slan. Persze csak vaktában lövöldözöm, nem tudom így van-e.

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 20:47

Morgorito: 1. Kitalálok egy új iskolát, és ezzel indítok. 2. Na igen. 3. Ez tényleg gond, de talán tudnám kompenzálni. Vagy nem, és akkor kénytelen lennék én is beállni a sorba a sienszus szeletelőgépek közé. :)

Galu22: Nincs mit. :)

Selmo: Slan-pszi nélkül, csak a mozgásformát? Szerintem igen, bár megérteném ha valaki másként gondolná.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 19:32

@morgorito: szerintem, ha egy nép évezredek óta küzd démonokkal, akkor kipróbált mindent, még az alabárdot is forgatja valaki harcművészetből, csak megtalálni és rávenni a tanításra az már egy másik történet. Induló karakternek nem is engedném, de hosszútávú célnak tökéletes. Én csak őrt írtam, a városit más költötte hozzá. Tény, hogy ritkák, de annál meglepőbb tud lenni, mikor közlöd a játékosokkal, hogy nincsenek fegyver harcértékei mert azok az őrök bizony elit testőrök. Szivatásból meg nem raknék be ilyet, van arra sokkal egyszerűbb módszer is - leginkább a játékosok szokták saját magukat.

De most felmerült bennem, szerintetek lehet harci lázat a harcművészettel ötvötni? Értelemszerűen egy roppant ritka párosítás lenne, de azon gondolkodtam, hogy valami ősi maradvány, ami manapság már csak szent őrjöngők révén van jelen, mennyire életképes. Játéktechnikai haszna ugyan nincs, mert 2 csatabárdot forgatni nem igazán több, ha 4-es a méretük, de mindenféle ősi misztikus blablát el lehet sütni a játékosoknak, aztán kinyomozhatják, hogy teszem azt, valami kyr pusztítók hagyományai öröklődtek itt tovább.


Módosította Selmo: 2019.03.18, 19:34


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5076 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 19:02

Ez alabárd? ETK szerint biztos, de talán még az UTK szerint is beleférne:


Köszi a linket, pont elkezdtem egy wuxia-jelenetet keresni alabárddal, mikor láttam már megtetted :)

morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.03.18, 18:35

Kaloz:

 

Három gond van a csatakarddal (ami miatt nálunk még -senki- se használta, tán ki is lett véve a rendszerből):

 

1. Külön harcművészetet kell neki felvenni, alapból senki se kap rá képzettséget, csak oktatják. 

2. Az értékei/tulajdonságai nem túl jók önmagában.

3. Nem kap külön "második harcművészetet" amivel összeadódnának a bónuszai, ezáltal ennyivel is gyengébb lesz.

 

Rendszer szinten nettó nincs értelme használni, kb. minden szempontból előnytelen.

 

Sötét Slan: Én valamikor régen még nem is játszottam :D de elhiszem hogy így volt. Meg DnD-ben is valamikor nem volt játszható a gonosz jellem. Változnak az időt. Mindenesetre én a már korábban taglaltra értettem amit írtam. Szerintem pont elfér hogy egyes dolgokban máshogy gondolkodnak a Slanok, sőt pont az esetleges ideológiai eltérések adhatják meg a dolog érdekességét (ugyanaz az alap képzés, ugyanolyan nagy mentális erő,  hasonló életstílus is akár, de más gondolatok). 

 

Cundior:

 

Én a fejvadásztól is elvárom a magas szintű önfegyelmet és az érzelmi kontrollt ha slan pszít akar tanulni. Attól hogy még tanulhatják a "követelmények" nem változnak meg. Ha erre nem képes max 1-2 disciplinát engednék, felárral.

 

Selmo:

 

Hát, attól hogy még sokat háborúznak szerintem nem alakult ki a kultúrákban a (gladiátor) szigonyforgatás, vagy "az alabárd egyetemes művészete", szóval nyugodtan maradhat az fegyverhasználat, esetleg a populáció nagyobb aránya fogja jól forgatni. De itt lehet a világképünk miatt nem értünk egyet, ez esetben angolosan "let's agree to disagree".

 

A harci szituációra: A "mindenki" itt játékosokra vonatkozott, nálunk sincs a bakának 4.fokú fegyverhasználata (ha jól kiképzik akkor hármas), de ugyanezért nem is fog (vagy tud) megtanulni harcművészetet. Főleg azért mert mint ahogy írod, egykezes fegyver+ pajzs üt mindent, felezett VÉ-vel is. Lovagkarddal meg végképp. Elvétve akadhat egy-egy "lándzsamester" pici iskolákból, de megkockáztatom hogy nagyobb eséllyel fut valaki össze egy 4.fokú fegyverhasználóval mint egy akárhányadik fokú harcművésszel. 

 

De egyébként a "görbül a játékos szája a lándzsát harcművészettel forgató elit városőr láttán"-t picit mint mesélői szivatás értelmeztem, de úgy néz ki nem ez volt a szándék. Mindenesetre, ha nem egy kolostor "városőrei" akkor ilyen azért nálunk nem fordulna elő. Magas szintű (akár négyes) fegyverhasználat az eliteknél viszont megeshet, ha nem is mindenkinél. 
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]