Ugrás tartalomhoz


Fotó

DnD 3. kiadás


 • Válasz írásához lépj be
6869 hozzászólás érkezett eddig

doc

doc

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2580 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.12, 19:16

Minden megközelítés, és világfüggő.
Nézzük a megközelítést:
Pl a metamágikus feat-eket egyeltalán nem tartom használhatónak wizard szempontjából, a maximalizált tűzlabdán, vagy hosszabított spelleken kívül. De ezeknél a feat-eknél igen nagy a + szint követelmény, és jóval táposabb egy 6. szintű spell, mint egy maximalizált tűzlabda.
Ezzel szemben a mágus akkor rakja rá a metamágikus képességet a spellre, amikor kedve tartja. Tehát ha kicsit erősíteni akar a spellen, egyszerűen magasabb slotot húz le.
És a kulcsszó tényleg a memorizálás. Ahogy kunadam is mondta, a mágus ugyan úgy be van határolva arra 3-4-5 spellre, amit memorizált. Ergo ha beleakadnak valami mágikusan zárt ajtóba, és nincs meg a spell a mágusnak, illetve a wizard nem memorizált knock-ot, mert inkább fireball-t gyömöszölt a fejébe, ugyanott tartanak. Ha meg fel lehet készülni a problémára, akkor a sorcerer simán vesz egy adott spell tekercset, a wizard meg memorizál.
Ráadásul van olyan feat, amivel a mágus bővíteni tudja az ismert spellek körét.
Végezetül a sorcerer olyan mint egy specializált wizard, mert a speckó wizard is általában azt a pár speckó spellét memorizálja, amivel hatékony.

Világ függő megközelítés:
Ugyebár vannak a tekercsek. Igaz, hogy a wizard meg is tudja írni, ezáltal eléggé sokat ki lehet kombózni a tekercsekkel DE:
Egy olyan világban, ahol elérhetőek a tekercsek, azaz minden nagyobb városban, és néhány kissebben lehet vásárolni, ott a wizard igen szép repertoárra tehet szert, de a mágus meg meg tudja venni azokat a spelleket tekercsen, amik midíg jól jönnek (knock, remove curse, stb). Ergo ugyan azt lehet kihozni, de mondjuk mágus esetén kicsit több pénzbe kerül, de az anyagi problémákat is lehet orvosolni a magas karizmával. Mert biza a mágus még a magas karizmával is tud operálni.
Egy olyan világban, ahol nem ennyire elérhetőek a tekercsek, ott meg mind a mágus, mins a varázsló visszakerül a fentebb leírt problémákhoz.
Le iszárult kis körutazásunk a mágusok és varázslók világában.
Mindkét kaszt szerintem el lett találva. Míg a mágus inkább karizmatikus vezető, szenvedélyes csábító, és képzett diplomata, amolyan világi ember, addig a varázsló könyvkukac, nagy tudású, elmélkedő professzor. Kinek ez, kinek az tetszik. A mágus kaszt lényegét szerintem ezért nehéz eltalálni, mert ha valaki varázslóra gondol, kapásból az okulárés, mindentudó, erős mágikus hatalommal rendelkező egyén jut az eszébe, így valszeg könnyben asszociál egy varázslóra. De ez csupán pszichológia.
ui: ezért elképzelek egy mágust, aki a charm varázslatokat preferálja, és felveszi a spell fókuszt bűbájra. Napi 5 charm :) :sor:

kunadam

kunadam

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 932 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.12, 13:51

Mi csak alacsonyabb szinten jatszunk es ott a sorcerer nagyon tap. Azert, hogy 5 magic missile-t varazsol, amig a varazslo 2-t az elegge tappa teszi.
A nagy repertoar jo resze meg elo sem jon a memorizalas miatt.

Kulonben meg a ket kaszt mas szerepet jatszik egy csapatban. A magus egyertelmuen neheztuzerseg, de nem neki kell megoldani a magikus problemakat, arra ott a tudos tipus varazslo.

turin

turin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3227 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.12, 11:45

Vanger: félreértettél. Én a főlényre gondoltam, nem a fölényre. :) :sor:

Vanger

Vanger

  Knuddelmonster

 • Archívum
 • 1390 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.12, 11:16

Ezek a szerepjátékos hátrányok, mint a Paladin lekorlátozásra LG jellemre. De ha powergamer szemszögből nézed, akkor egyértelműen a wizard a jobb.

Jaq_Draco

Jaq_Draco

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 188 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.12, 11:06

Viszont 1 varázsló sokat szívhat a varázskönyve elhagyásával,velem majnem megtörtént,kínos... :sor:

Vanger

Vanger

  Knuddelmonster

 • Archívum
 • 1390 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.12, 11:05

Turin, ha ugyanúgy fejlődnek (így is van) attól a wizardnak ugyanúgy fölénye van a sorcererrel szemben...

turin

turin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3227 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.12, 10:12

Ilyen körülmények között kb. 5 szintre érve a wizard főlénye nyomasztó a sorcererrel szemben.Ha jól tudom, a familiárisaik azonos módon fejlődnek! :)

Bocs, de nem bírtam kihagyni... :sor:

ShamesMaldune

ShamesMaldune

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1182 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.12, 08:22

Kijoe:
Abszolút ne vedd cseszegetésnek, de inkább azzal kellene kezdened, hogy jól átrágod magad az alapkönyveken. Persze szívesen válaszol mindenki a kérdéseidre, de azok a kérdések ne legyenek triviálisak, vagyis az alapkönyvekből egyértelműen megválaszolhatók. :)

Amúgy történetesen igazad van, a sorcerer sokkal gyengébb, mint egy varázsló (talán a legalacsonyabb szinteket kivéve). A szintenkénti több varázslat slot, meg spontán varázslás nem ellensúlyozza azt, hogy a wizard repertoárjának csak a DM szab határt. :)
A sorcerer ott rúghat labdába, ahol a DM nagyon lekorlátozza a varázsló reperotárját (értsd: nem nagyon lehet varázslatokat vásárolni, stb.). :sor:
Egy standard, mondjuk Forgotten Realms világon a wizard meg tud venni egy tekercset és azt megtanulva/könyvébe bemásolva máris bővítette a spell-készletét. Ilyen körülmények között kb. 5 szintre érve a wizard főlénye nyomasztó a sorcererrel szemben. Legalábbis nálunk ez volt a tapasztalat. Így soha senki sem próbált nálunk wizard mellett sorcererrel beszállni a partiba. :D

bodzatea

bodzatea

  Abyss mystic

 • Fórumita
 • 2474 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.12, 07:42

- lasereyegecko 2.0:
Csak az a problema a sorcererrel, hogy irgalmatlanul keves varazslatot ismer. Igaz, hogy most nem tudom pontosan megnezni a PHBt, de ugy emlekszem, hogy a masik memorizalas nelkul varazsolo kaszt, a bard is tobb varazslatot ismer egy adott magiaszintrol, mint a sorcerer. Arrol nem is beszelve, hogy a varazslo pl. kap plusz metamagikus feateket, mig a sorcerer csak a famulust...

_-lasereyegecko 2.0 (NPC/NJK)

_-lasereyegecko 2.0 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.08.12, 00:01

Na azért a memorizálás mint kötöttség igen-igen nagy ár... egyik fundamentuma a "wizard"-létnek.

A vad tehetség "sorcerer"-nek nem kell magolni. Mindig azt lő ami kell, és ez annyira kardinális különbség, hogy innentől sztem stílus és táp szintjén is ki van egyensúlyozva a kettő....jujj, de mívesen tudok is fórumolni én.

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.11, 19:25

Abban biztos lehetsz, hogy a D&D alapkasztok kiegyensúlyozottak.


No szerintem ez sem teljesen igaz, de eléggé kiegyensúlyozottak ahhoz, hogy mindegyik játszható legyen, és ezen a téren ne legyen borzasztó hátrányban a többiekkel szemben.

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.11, 19:21

A mágus azon képessége, hogy naponta kb 1,5x - 2x annyiszor tud varázsolni, mint egy varázsló, tökéletesen kiegyensúlyozza azt a pár Képességet.
...
Az ilyesmi magasabb szinten pedig még jobban kijön...


Ezzel mondjuk nemigen értek egyet, az alacsony szinteket kivéve szvsz a varázsló nagyságrenddel jobb.

A több és szabadabb varázslás jelentőssége pedig magasabb szinten jelentősen lecsökken, mivel a varázslónak szabad spellválasztás nélkül is lesz a kezében elegendő szabadság, és elegendő darab varázslat is.

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4212 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.11, 19:17

A D20 Modern-ben is szint+osztályfüggő defense bónusz van, plusz a páncéloknak is van némi equipment bónusza (bár ez kisebb, mint a D&D-s megfelelőiknél).

Egyébként a sorci sztem untáp. Magas szinten rettenetesen lemarad a wizard-hoz képest. A wizard varázslási sokoldalúsága ott már sokkal hatékonyabb.

doc

doc

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2580 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.11, 16:10

Kijoe:
Abban biztos lehetsz, hogy a D&D alapkasztok kiegyensúlyozottak. Ha ez egyenlőre nem egyértelmű számodra, az azért van, mert nem ismered a rendszert. Ha jobban megismered a rendszert, illetve mindkét kaszttal sikerül eljutnod magasabb szintre, egyértelmű lesz a kiegyensúlyozottság.

Gondolom a + VF szintenként a star wars-ból jött. Ott viszont hiába veszel fel páncélt, nem nő a VF-ed. Ráadásul nincsenek is varázstárgyak, illetve varázslatok, amik növelnék.

bodzatea

bodzatea

  Abyss mystic

 • Fórumita
 • 2474 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.11, 16:06

Hmm. Nem tudom mar, hogy a Neten hol olvastam, de remlik egy olyan modositas, ami ugy egyensulyozza ki a ket kasztot, hogy a Sorcerer d6 hpt kap szintenkent, illetve egy-ket varazslattal tobbet tanulhat meg minden szinten (hogy a bardhoz hasonloan, tobb varazslatot ismerjen, mint amennyit el tud sutni).

Kijoe

Kijoe

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 27 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.11, 14:17

Oks!

Ebben van valami de azért a Mágus később kapja meg a nagyobb szintű varázslatokat mint a varázsló.

És azért ez sem mindegy!

Vanger

Vanger

  Knuddelmonster

 • Archívum
 • 1390 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.11, 14:00

A Mágusnál (sorcerer) azt se feledd el, hogy ő mindig azt a varázslatot tudja elsütni a (kevés) általa ismert varázslat közül, amire szüksége van! Nincs az, hogy de jó lett volna még egy tűzgolyó, miért van itt memorizálva ez a xy varázslat.

_Hafi (NPC/NJK)

_Hafi (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.08.11, 13:53

Pont így van meg a játékegyensúly!

Minden karakter kap Képességeket (Feat) 1., illetve minden 3. szinten, tehát ha jobban el kíván merülni a mágia művészetében, megteheti.

A mágus azon képessége, hogy naponta kb 1,5x - 2x annyiszor tud varázsolni, mint egy varázsló, tökéletesen kiegyensúlyozza azt a pár Képességet.

Pl.: Egy varázsló 1. szinten maximum 2db Mágikus Lövedéket tud elmondani, amivel összesen 2 x 1d4+1 sebzést tud produkálni. Ezzel esélye sincs végezni egy 1. szintű harcossal, akinek minimum 10 Életerő pontja van.

Egy mágus azonban 4db Mágikus Lövedéket tud elmondani 1. szinten, amivel összesen 4 x 1d4+1 sebzést tud produkálni, ami remekül kiegészíti azt, hogy nincs Tekerírás Képessége, ami úgyis időbe, pénzbe, és TP-be kerül...

Az ilyesmi magasabb szinten pedig még jobban kijön...

Hafi

Kijoe

Kijoe

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 27 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.11, 13:40

Hafi:
Ezt értem de szerintem így a játékegyensúly nem érvényesül. Azért kitalálhattak volna valamit a Mágusnak is.

Idővel azért ő is jobban ráébred a képességeire és arra , hogyan lehet hatékonyabb , nem?

_Hafi (NPC/NJK)

_Hafi (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.08.11, 13:35

A Mágus kasztnál kicsit érdekes, hogy szintlépések alkalmával semmi plusz képességet nem kapnak, ellentétben a varázslókkal.
Ez miért van így?


Mert az egy másik kaszt...

A D&D kaszt-táblázatainél feltüntetett extra dolgok (pl. Kalandor - orvtámadás, Barbár - őrjöngés) olyanok mint a MAGUSban a kasztonkénti extrák (pl. fejvadász sebzésbónusza). Valakinek ez jár, valakinek az.

Játéktechnikailag a két varázshasználó kaszt tényleges varázshasználata közötti különbségből ered, a Varázsló a sok tanulással szert tesz automatikusan néhány mágiával kapcsolatos képességre, míg az ösztönös varázsló Mágus meg csak szedegeti össze a dolgait, nincs mögötte kifinomult tanulás.

Hafi


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]