Ugrás tartalomhoz


Fotó

Hogyan tovább? #3


A téma archiválva van, emiatt nem szólhatsz hozzá.
2126 hozzászólás érkezett eddig

Imi

Imi

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 986 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 15:51

Üdv mkinek!

Röviden én is írnék pár sort az elmúlt napokról, fórumtalákozóról, és néhány észrevételem a helyzettel kapcsolatban. Mikor 2-3 hete nyilvánosságra került az UH új mivolta, lesápadtam teljesen, hogy na vazze az elfeimnek lőttek. Majd az elmúlt 1 hétben mással sem szenvedtem, mint, hogy új paklikat építsek, új kombókat keressek, és örömömre szolgált, hogy nem is 1-et találtam, ami nem mondanám, hogy megváltja a világot, de mindenképpen elgondolkodtató, és ha sikerül valami tapasztaltabb emberrel feljavítani szerintem még versenyerős is lehet. Csak hogy rövid példát mondjak, hagyományoson a feketerend elég erős, de ÚH-ra a fórumtalira összeraktam egy mókás kis Jakirte paklit, amivel kb. 2-őt játszottam a fórum előtt, pedig ugye Jacksonhoz kell a stílus/idő, hogy beérjen, mert nem könnyű játszani vele, ahogy tapasztaltam, és annyira jól muzsikált, hogy bárcsak 5-ből 5 feketerend ellen ment volna.:ejj:

Érdemes kipróbálni azt mondom ezt az ÚH feelinget, mert az ember olyan rejtett kombókat találhat, ami gyakorlatilag kiszúrja a szemét, de mégsem kell senkinek, és nem azért mert nem jó, hanem mert nincs rákényszerítve, hogy kicsit gondolkozzon.

Őszinte leszek, én azért járok fel a fórumra, hogy lapot vegyek, eladjak, cseréljek, keressem az embereket akikkel játszani lehet, és marhára örülök, amikor kb. 2 topicban is megy a flame egy olyan témáról, amiről személyesen is lehetett volna beszélni szombaton, persze a fele társaság nem jött el. Én ott voltam, szerintem konstruktív volt, nyitott beszélgetés, szavazás, meg ilyesmi. Elhiszem, hogy sok embernek megvan erről a játékról a véleménye, és ez is egy olyan fórum ahol ennek hangot lehet adni.

Nem tartom magam András pártinak a témában, sem lázongónak. Szeretem ezt a játékot, mert jó arcokkal tudok sorsfordulni, nem köt semmi a kiadóhoz, ezért bátran merem mondani, hogy én nem érzékelem azokat a abyss-i mélységeket, amiket itt egyesek felvázolnak a kártyával kapcsolatban, pláne amikor jönnek az orákulumi jóslások, hogy mi is volt a fórumon, meg hasonlók. ott voltál? Igen, nem? Számolj be, várd meg a beszámolót. Vagy vegyél lottót, ha ennyire jó vagy.

Tisztelem a nagy öregeket - jómagam belőlük írtam a szakdolgozatot - de az itteni nagy öregeknek azért jelezném, hogy ez a kártya több száz játékost is érint, és azért mert xy felemeli a hangját, és azt kiáltja az éterbe, hogy mögöttem még sokan így gondolják, azok valahogy nem azt nézik, hogy mások játszani szeretnének a kártyával, pláne ha elmentünk szombaton a versenyre. Persze nem hibátlan a dolog.

Igen, itt eljutottunk oda, hogy van hiba a rendszerben, nyilván a kiadó is tudja ezt, de amíg tudunk játszani, addig jó. Szabályrendszer kell, van is, néha változik, és? Olvasni mindenki tud. Én sem tudom egy csomó lapról hogy működik, vagy nem tudom értelmezni a szöveget, de nem halok bele. Aki versenyre jár és azt mondja nincs ideje, nete megnézni , hogy változott-e valami, attól megkérdezném, hogy ha ezt nem tudja, akkor milyen formátumra készül? Majd ott a versenyen rak össze dekket? Legyünk kicsit rugalmasak a XXI. században.

Viszont egyet kérnék minden írótól, ez egy fórum, amin engem nem érdekelnek a személyes problémák,hasonló nézetletérésből fakadó post-ok. blabla@kétmókus-ra lehet írni, mert ez nem tartozik a játékhoz úgy érzem. Én nem tagadom voltak ötleteim, de amit érdemesnek tartottam, azt elküldtem oda, és igen valami meg is valósult belőle, aminek örülök. Természetesen volt ami nem, de ez van, az ember segíteni akar, de nem lát bele mindenbe, van, hogy nem használ, amit ír. De no komment, továbblépünk.

Sok pont fel volt itt sorolva, amiket nem sorolnék újra-meg-újra, mert mindenkinek megvan róla a véleménye, valamint hallatta a hangját a fórumon, vagy a találkozón. Lesznek változások, remélem pozitív irányba, a Legendák után a Dúlás szerintem állati jó kieg lett. Én érzem a fejlődést, az akarást, látom, hogy vannak használható koncepciók. Ötleteljünk, játszunk, mert én unom a flame-elést. :koszonom:

Holnap Sárkánytűz? :szerencsetlen:

praedarmon

praedarmon

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 621 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 15:36

milan:

köszi az elimerő szavakat, istenemre mondom jól enek! Azt hiszem elég korrektül állok hozzá az üzlethez ezért is szoktak felkeresni engem :szerencsetlen:

amint lesz kiforrott teljes szabálykönyv - beleértve a 2 szintű rendszert azonnal befejezem a könyvem és elméletileg semmi akadálya nem lesz hogy kiadásra kerüljön!

mely lapokra lenne szükségetek uj-uj hullámon? írjatok listákat! Egyébként nem arról szól hogy újra meg kelljen venni hanem arról hogy színesebbek legyenek a paklik! Sokkal egyszerübb ugy játszani ezen a formátumon hogy mindig kb: az utolsó 10 kiegből rakod össze a paklijaidat. amit meg ugye ujra kiadtak annaka régi formája mindig használható lesz! Ergo ha vmi kijön újra, nem kell megvenni megint!

Egyébként remigennek írtam még csak, de megosztom veletek is: lehetne egy olyan országos versenyt hirdetni ahol a hagyományos formátum lenne a mérvadó.
Elképzelés:

Hagyományos Országos Bajnokság (HOB)
Típus: hagyományos verseny - minden lap a KM oldalán megadottak szerint játszható.
Tiltott lapok: KM szerint
nevezés: 1000 HUF amibő 500 HUF személyenként bekerülne egy számlaszámra.
az év végéig összegyült összeg az év végi záróverseny első 4 helyezettjének lenne szétosztva.
versenyhelyszínek: megegyeznének az ovv helyszíneivel.
időpont: megegyezik az ovv időpontjával
annyi kikötéssel, hogy :
- ha az ország keleti régiójában van ovv akkor a nyugatiban van HOB
- ha az ország északi régiüjában van ovv akkor a déliben van HOB
- és igy tovább

(indok: kétlem hogy szombathelyről bárki átutazná a fél világot pl: debrecenbe hogy ovv-n játszon!)
szvsz így mindkét országrészben egyszerre lehetnének versenyek! Ehhez az kell hogy válalják az ovv szervezői egy ilyettén verseny megszervezését!
persze a játékosok nélkül ez nem menne, szükség van a véleményetekre!
díjazás. paklik vétele a nevezési díjból. és ha támogatottságra talál akkor ultrák a km-től.

persze ez nem kiforrott ötlet, de talán vmit elindít!

Dronner, cobin: ha van még kedvetek kis-kis novellákkal ellátni az M*K könyvet keressetek meg!

Praer

ComEcon

ComEcon

  Vén Kandúr

 • Fórumita
 • 1457 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 14:47

hi!

Érdekes olvasgatni az itteni eseményeket, szvsz a KM érdembeli reakciója (illetve annak hiánya) borítékolható volt.

Csak úgy érdekességnek.
Jöttek ahoz a céghez ahol dolgozom, bankosok befeektetők, más cégek képviselői nagyszabású tárgyalásos üzeletkös istenahargjához. Mielőtt megjöttek tudjátok mit mondott a "vezérkar" burkolatlanul?
Nem kell találgatni, leírom:
"Ki kell nyalni a s*ggüket, és ha az a kívánságuk akkro le kell sz*pni mindenkit, ha büdös a f*sza, ha nem. DE!!! Nem lehet SEMMIRE se panaszuk..."

azóta az elmúlt 5 év, legerősebb évkezdését produkáltuk, és gyakorlatilag annyi munka van hogy nem győzzük...


Halkan megjegyzem a miskolci boltba van mágus kártya, van az új kiegből is, nincs is a pult alatt elsúvasztva, de a boltos elmondása szerint, baromira nem veszik. Sőt! Vettem egy dúlás paklit a bontott után bő egy hónappal. Megkérdeztem mennyire fogy. Azt mondta ebből ez a második pakli amit megvesznek. Az elsőt Nyakacska Iceman/Blade Péter vette meg.... No. Szóval ennyit a rejtett tömegekről...

Bye: ComEcon

EwiL

EwiL

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 437 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 14:01

Szóval a kérdésre visszatérve, most, hogy a versenyhátránya megszűnt a boltoknak, mi a helyzet? Árulják, ajánlják, esetleg be is tanítják az érdeklődőket, mint minden másik kártyajáték esetében? EwiL, neked milyenek a _gyakorlati tapasztalataid_ ez ügyben?

Bevallom oszinten, nagyon regen neztem a boltokra igy. Amikor en kezdtem, akkor kaptam prekot _boltban_, es hozza szabalyrendszert, ugyancsak a boltban. Mondjuk ez nem tegnap volt, ez is igaz. Mivel en jatekos vagyok itt, a forumon is, meg a boltokban is es engem nem erint a "van-e szabrsz a boltban" kerdes, ezert nem is kerdezoskodtem/nezelodtem ilyen teren. Igerem, ezutan fogok!

Weser

Weser

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 981 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 13:37

Sziasztok,

a fórumtaliról egyelőre nem tudok mit írni, nincs még teljes kép, hogy mi zajlott pontosan. Sejtéseim vannak, de nem akarok károgni.

Viszont van egy dolog, ami érdekes és ha már szóba került gondoltam rákérdezek.
A dúlás megjelenésével újra nincs duplaegyedis kieg, csak szimpla egyedis (egyébként Norant alátámasztva ez iszonyatos nagy drágulás megint, tényleg a piacon lévő legdrágább kártyajáték az MK), mondván hogy a boltok versenyhátrányban vannak/voltak. Ha jól emlékszem (ez nem száz, ez a része sosem érdekelt) akkor valamelyik bolthálózat, talán sárkánytűz forgalmazza is a kártyát. A kecskeméti boltban voltam bent jópár hónapja másodmagammal talán kártytokért vagy valami hasonlóért. A polc rogyásig teli könyvekkel kétoldalt, az eladó hátamögött szintén teli polc minden kártyával, díszes csilivilli dobozokkal (Magic, Vampire, stb.) Próbáltam a szememmel megtalálni, hogy merre lehet az MK. Nem lett meg. Aztán rákérdeztem a boltosnál, hogy hol merre bújkál az MK, erre felállt a székéből, odébbhúzta, majd a pultol nem is látható legalsó polcról egy doboz mögül előszedett kb. 25-30 csomag MK-t, amiből talán a legújabb az ZH volt, vagy Acél és Ármány. Hát summáztam is magamban, hogy micsoda népszerűsítése is van a mi kis kedvenc kártyajákunknak. Szabálykönyvet, kövezzetek meg érte, ezekután meg sem próbáltam kérni.
Szóval a kérdésre visszatérve, most, hogy a versenyhátránya megszűnt a boltoknak, mi a helyzet? Árulják, ajánlják, esetleg be is tanítják az érdeklődőket, mint minden másik kártyajáték esetében? EwiL, neked milyenek a _gyakorlati tapasztalataid_ ez ügyben?
Nem tudom a többi városban/boltban milyen az MK promózása, vagy hogy a helyi boltban változott-e a helyzet, de engem ez nem győzött meg arról, hogy van marketing.

A PC Gurus akció is úgy látom, hogy megmarad a nice try kategóriában, mert ha a KM annyira nem volt képes, hogy a PC Guru fórumán megjelenjen (nem, saját szememmel nem láttam, de hiszek Zargasnak), akkor nem tudom, hogy több volt-e az egész annál, mint hogy a guru olvasóknak lett egy f*sza könyvjelzőjük az adott havi újsághoz.

És mivel nem látom, hogy milyen _hatékony_ marketing fogásokkal, eszközökkel szerzi százszámra a KM a játékosokat, ezért az alap az lenne, hogy törekszik rá, hogy a meglévőkkel legalább jó viszonyt ápoljon.
Arról meg nem is beszélek, hogy a KM "félhivatalos" megmondóemberei nem küldenek el a retkesbe mindenkit, aki kritikát mer írni vagy esetleg állandóan megjegyzéseket tenni olyasmi tartalommal, hogy te azt mondtad kiszáltál, akkor kuss, meg ha menni akarsz, akkor ott az ajtó, viszlát. Nézzé' bazeg műlesiklást!
Igen, azt is tudom, hogy minden ember saját magát képviseli itt, nem a kiadót, de ha már "vadidegeknek", megy e-mail, U2U, telefon, hogy ezt ne, meg azt ne, akkor talán azoknak is el lehetne ejteni egy félmondatot, akik magánemberként ugyan, de mégis félhivatalosan írogatnak ide.

Üdv:
W.

Módosította Weser: 2010.01.18, 13:44


Noran

Noran

  Baltás pajtás

 • Archívum
 • 2409 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 12:50

EwiL: Mi a helyzet az Epsilon Eri b-n?

0. Honnan tudod, hogy minden boltban van szabályrendszer? Havi szinten látogatod öket, vagy telefonon tartod velük a kapcsolatot? A honlapot elfelejtheted - ha bemegy a "paraszt" kártyát venni, akkor azt kérdi elöször a boltostól:
-Hát és hogyan kell ezzel játszani?
-Tudja a f*sz, nézd meg a neten!
-Akkor inkább abból a színes, csilli-villi, nagyon gyilkos kést szorongatós fehér hajú, hegyes fülü arcból kérek 5-öt, amin MAGIC van. Szebb is, olcsóbb is, meg egyébként is szeretem a zacsi recsegését, az MK meg papírban van.
1. Hányan írták fel eddig az idök során, hogy újrakezdöknek sok volt a jelenlegi szabályrendszer?! Ha a szabálykönyv második oldalának maradéktalan megértéséhez behatóan kell ismerni a magas matematikát, akkor nem valószínü, hogy a nagy átlag azt a játékot választja. De mondok jobbat. Még Te is sötét vagy hozzá tesztelö létedre, úgyhogy nem vágom miröl beszélünk.
2. Azért nem versenyen derül ki egyes lapok erratája (pl. Tisztelendö anya bejelentetlen erratája), mert
-a "paraszt" fogja magát, és a tuti kedvéért megnézi mégegyszer a lapot a lapkeresöben verseny elött.
-felteszi még a legratyibb kombóját is kérdésként, mert a tök egyértelmü dolgokra is ezer belemagyarázás született már. Még 9 hónappal ezelött is volt, hogy versenyen nyögte be András egyértelmü dologra - hát ez nem mükszik (ha érdekel, hogy mi volt az, U2).
3. Ha szerinted nem volt errata bejelentés nélkül, akkor fogj egy ürhajót a Föld felé, és nézz szét idehaza!
4. Mond meg a pilótának, hogy Warp5-el jöjjön!
5. Legyen inkább Warp9!
6. Fordítok magyarra: Mi (a játékosok) vagyunk a kancsók, mert csak és kizárólag rossz szándékból nem fogadjuk el a félremagyarázást.
7. Nyugodj meg, így volt. De legalább egyszer elismerted, hogy tévedtetek.

"Ha ti elvarjatok a kiadotol, h masolgasson mashonnan dolgokat a sajat forumara, akkor miert lenne olyan nehez toletek ugyanez? ezek a kerdesek nektek fontosak, szerintem probaljatok meg feltenni a hivatalos forumon is!"
EwiL, bazz. Nyitok nálatok egy boltot, és Téged, mint vásárlót foglak felszólítani arra, hogy ugyanmár, töltsd fel a polcokat, ha vasarolni és zabálni akarsz :szerencsetlen:
Ezek a kérdések a KM-nek sokkal fontosabbak, mint a játékosoknak, mert az ö pénzük fekszik be, ha nincs forgalom. Ha beleolvasnál valami marketing anyagba, rájönnél, hogy a vásárló elégedettsége=profit. Tehát ami a vásárlónak fontos, az a kiadónak kétszer fontosabb, ha életben akarja tartani a terméket.
Itt vannak a vásárlók, ha el akarod adni a terméket, ide kell jönnöd.

U.I.: RPG.HU-KM viszony. A KM-nek problémája van mindenkivel, aki csak az útjába kerül, kezdve a boltoktól a játékosokon keresztül a legnagyobb magyar RPG portálig mindenhol. Ez azért van, mert mindenki tahó, csak a KM traktor.

U.U.I.: Gondold át még párszor, hogy mit írsz, mielött postolod.

cobin

cobin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1275 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 12:33

Idézet egy névtelen énekmondó feljezéseiből.

Greudal Gro-Ugon pusztáin látta meg a napvilágot .
Azon szerencsés törzsbe tartozott akik nem hodoltak meg a fekete szinu lovasoknak, illetve a kitaszitott isten szajháinak.
Büszke törzs volt az övé, régi hagyományokkal melyeket még az apjuktól örököltek, akik az ö apjuktól, és ez igy tovább 17 generációra.
Greudal születésének időpontja emlékezetes volt a törzs szempontjából, nem csak azért, mert ez a nyamvatt gaug a világra jött,
hanem mert a régi fehér sámán meghalt. Egy fiatal ork látó kapott a lehetőségen, és még aznap este a vérszomjazó törzs új sámánjának kiáltotta magát.
A nép örült neki, hiszen apjának hatalmas földjei, és erős harcosai voltak, akiknek áldáz tekintetétől a helyi nemzetségfők is lehunyták szemüket.
Kevesen tudták csak, hogy Behrot bármely erős is, nem birta a szellemek támogatását, és ha egy népet nem támogatnak a szellemek,
akkor az a nép elbukik.

4 Év telt el, a kezdeti nehézségek ellenére a vérszomjazók már egy hatalmas tőrzsé nőtte ki magát.
Harcosai száma elérte a 700 főt. Új területeket foglaltak el, több lett az élelem a terület, a rabszolga. Igy kerültem én is a táborba.
Akkor szidtam azt a napot, ma már tudom, hogy maga krad vezette oda az utam, hogy megénekeljem ezt a történetet,
hogy lássam 700 harcos erejét dühét, csatáját.
Nehéz megmondani mi hozta a változást, talán a sorokban megbúvó zauder? Vagy talán csak a katonai morál romlott?
Emlékszem, az első komolyabb vita akkor volt, mikor egy karcsu ember hölgyet ejtettek foglyul. Később derült csak ki, hogy
valamely külső sik lakója volt. Sok harcosunkat megbabonázott, talán engem is, de én akkor csak latrinát ástam, igy csak gyönyörködhettem hölgyben, akit mindenki kénye kedve szerint megkaphatott. Maga a fehérsámán is beleszeretett, mert nem lehetett az más mint szerelem.
Sok harcos kritizálta a sámánt a nőstény miatt, talán nekik túl gizda, törékeny volt, vagy csak rájöttek, hogy bajt hozz ránk, de a fehér sámán kitartott.
-A szellemek megmondták!

2 Év mulva 500 harcossal néztem ahogyan máglyára rakják a nőstényt. A sikiltását még ma is hallom a fülemben.

Az évek múlásával a harcosok száma csökkent hőseink haltak el csatamezőn,vagy vándoroltak el másik törzsbe, vagy engedtek a sötét anya szólitásának.
De sok harcosunk hult el akkor is mikor a fehér sámán, a tanácsadói ötletére madarakat vetettünk be a harchoz. 5 Méteres gonosz nagy dögök voltak ezek, ember húst ettek. Még a régi népektől örököltünk, és az égből tudtuk bombázni a sötét lovagok várait, de elvette a harc élvezetét. Igy az összes dögre éhhalál várt.


Greudal lassan férfi korba ért. Meg kellett tanulnia az élet alapvető dolgait, Igy megkapta első csatabárdját. A régi nemzetségfők tanitgatták, a bevált zuzásokra,
vágásokra, orditásokra. Nagy harcosa lesz népének. Akárcsak az apja, és az ő apja 17 generációig. Éppen gakorlatoztak a harcosok, mikor a a fehér sámán, kijelentette,
hogy változtatni fogunk a csatán.
-Tőlünk nyugatra él egy nép akik pajzsfalban harcolnak, mától igy fogtok harcolni ti is.
-De a hagyományok?
-A szellemek ezt sugták.
Az első elégedetlenkedőket fel is áldozták Behrot tanácsadói.
Mivel nem a megfelelő hatást érte el, igy meg tudtak egyezni, hogy aki akar az harcolhat a régi fegyverekkel, harcmodorral, de
őket nem támogatja a szellemek erejével. Viszály tört ki a két fél között. Kissebb lázadások, fenyegetőzések. A nemzetségfő, a régi nagy harcosokkal, a Harcosok Dombján toborozta az embereket, mig a sámán az ő sátra közelébe harsogta a szellemek igazát. Az egyik dacból, a utóbbi a szellemek indulata miatt nem ment át a másik dombjára.

Goblinjaink jelezték, hogy távolból Krd Lovagok érkeznek.
Veszély hirére probáltunk a harcosokat toborozni környező falvakban, de a legtöbb harcos már vagy másik törzsnek tett vér igéretet, vagy túl bonyolultnak tartotta a pajzsfalat.
Távolban már látszott a közel 1000 fős vértes csoport. Felszerelt lovakkal, fényezett páncéllal, élles pallosokkal. Egy volt a céluk levágni az orkokat mind egy szálig.
Ők is meglepődtek, mikor egy 200 fős ork had állt csak ki ellenük. Melyben már alig voltak hősők.
A nemzetségfő, és zöld sámán (aki a harci festményeket készitette)sem volt hajlandó csatába vonulni.
Greudal is félve nézett fel, érett férfi volt, de most 12 évesen nem tudta mi a helyes döntés. Harcba indulna a népéért, de remegett a lába, hiszen akik eddig bizonyitottak a harcmezőn, akikre felnézett azok most eldobták a fegyvert. Bár a fehér sámán nyugtatta a népet, hogy délről érkeznek a néma tömegek.
Bár fanatikus tuz ég szemünkben, mindannyian tudjuk, hogy ezt a csatát, csak együtt tudjuk megnyerni.

A novellában felmerülő nevek, történetek csak a képzeletem szüleménye, ha bárki bármi hasonlóságot észrevenne, az csak a véletlen muve.

milan

milan

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 127 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 11:12

A beszámolók, kiadói közlemények alapján egyértelmű, hogy az Új Hullám, vagy a Legújabb Hullám nevű versenysorozatot preferálják a továbbiakban.
Viszont én ezt etikátlannak tartom.
Etikátlan, mert kizárja a szabad pakliépítés lehetőségét, továbbá anyagilag is hátrányosan érinti azokat az embereket, akik az elmúlt években legújabb hullám előtti lapokat vásároltak.


Szerintem ez nem igaz... mindenki olyan paklit épít baráti játékra amilyet akar... tiltott lapokat is használhat, ha akar engem nem zavarna.. nem tudom mást zavarna-e..

ha versenyre gondolsz ott meg mindig is a formátum számított ez is csak egy fomrátum..

az anyagilag hátrányosan érint részt nem tudom értelmezni.. (ha azt mondod a lapjaid egyí része kuka, mert nem használható versenyen az nem igaz, mert formatum fuggo), ha azt mondod kevesebbet érnek a lapjaid? ha ezt mondod tök igazad van, lehet, hogy kevesebbet érnek majd a lapjaid, de ez nemis egy befektetés hanem hobby (amiből alig lehet kiszedni pénzt pár más kártáyhoz képest, magic, wow.. persze persze Prear kivételével aki mindig mindent el tud adni jó áron...), ha befektetést akarsz akkor fektess régi pénzekbe arany-ezüst vagy festményekbe azok többet fognak érni az idő múlásával biztosan.. de, ha sok időd van fektess ivóvízbe az tuti üzlet lesz.. :szerencsetlen:

Az is igaz, hogy a versenyszervező szabadon eldönthetik, hogy milyen versenyformátumot tartanak, csakhogy a kiadónak joga van megszabni, hogy milyen versenytípust támogat.
Így ez az elvi szabadság mégsem áll fent teljesen, hiszen a díjazásokkal a kiadó érdeke érvényesülhet.ne haragudj, de sose volt még, hogy azt mondtam volna je-jee tök jó hogy kapom ezeket a támotagó lapokat.. (az ovv-re mit küldenek 10 kieg? pff az se sok...), ha nem lenne támogatás a versenyeken akkor is elmennék, mert tök jó a hangulat a játék és a móka, szóval azért mert küld pár kuka leylat, ghattot (hozzá teszem a könyvben amiben olvastam Leyla és a birodalmi ghatt történetét nagyon tetszett iszonyat szuper volt nagyon nagyon jó, hát, de a lapok a kukát érik.. asszem nem érdekel az ynev hűség a kártyába jó-jó, ha van, de amúgy nem érdekel..akit érdekel azokat megértem viszont), meg ilyeneket, azzal nem vok kisegítve, ha valamelyik versenyszervező ugy dont,, hogy o ugy rendez meg versenyt, hogy sajat formatumat hozza es nincsenek gagyi lapok csak mondjuk mindenki dobbjon bele egy ultrat a nevezi dijjon felul bizony akkor is megyek ra, meg barmilyen opcio erdekel..


Marketing:
Új ötletekre lenne szükség. Olcsó, de jól működő ötletekre.
Ugyan nekem papírom van arról, hogy nem értek a marketinghez, viszont azzal tisztában vagyok, hogy egy termék ismertsége nagyon fontos.
Persze ezzel nem mondtam újat, előttem megtették már több százan is, de én szeretnék néhány gyakorlati példát is kiemelni.
Youtube-on és egyéb videómegosztókon videó, animáció, stb… akár egy slide show, vagy valami ötletes összevágott sorozat
a MAGUS logóját matrica formájában felragasztani forgalmas, szem előtt lévő helyekre (ezzel persze kicsit óvatosabban kell bánni)
stb…
vagyis új ötletekkel felkelteni az emberek érdeklődését, és persze vásárlásra ösztönözni.
És persze drasztikusan megreformálni a szabályrendszert, a szövőszék, meg társainak ügyét végre tisztázni (vagy egyszerűen kidobni, mert az egész időfonal visszafejtés akkora m… na mindegy, most pozitív dolgokról írok). Vagyis „felhasználóbarátabbá” tenni a rendszert.

Vagyis reagálni a piaci igényekre, növelni a játékosállományt kreatív, de olcsó módszerekkel, a kártyás vezéregyéniségeket megnyerni az ügynek (normális kommunikáció, meghallgatni őket, stb…)

Üdv,
Viktoraz új ötleteket miért ide írjátok, miért nem levél a kiadónak? (persze egy nagy részét nem hiszem, hogy megcsinálja, de a rajongói oldal is tehet bele időt, igaz cserébe nulla elvárást fogalmazhat meg szerintem és egyeztetnie kéne Andrásékkal.. szóval igazából, itt is lenne ellentét mégse jó)


Ewil a szabálykönyv kéne szerintem kinyomtatva tök jó volt pörgetni a régi magus szab konyveket.. ám azt is bonyolultnak is szarnak gondoltam..de legalabb papiron volt.. mondjuk a mostani szab rendszer is bonyolult is szar.. ezert ezt se olvastam.. nekem a jatek hangulata tetszikvalaki más:

a jatekosok dehogy akarnak gyozni... ha gyozni szeretnenek, akkor évzáron látok legalabb egy feny termét..

memento

memento

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 446 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 10:52

Kedves EwiL

Ha megkapod a neten ugyanazt a cucott -10% kedvezmennyel, es extrakkal, akkor minek mennel el a 20 KM re levo boltba a cukorert? Ezert nem erdeke.

EwiL, most komolyan, mennyibe kerul a KM nek kinyomtatni a szabalykonyvet es mellekelni? Ne meseld be nekem, hogy felnek attol hogy kipusztulnak az esoerdok :szerencsetlen: :koszonom: :ejj: Szegeny fak!!! Es hacsak nem az az indok hogy egyunk hodot, akkor nyomtassak ki. Ha viszont konyomtatjak nem lehet folyton belepiszkalni. Nyugodtan kerdezd ezugyben Noran es Remigen kollegakat, akik folyamatosan mentik a weblapot es a szabalyokat. Ott a bizonyitek.

En vihetek le Decket, eamennyit akarok, ha egyszer meg azok sem hajlandoak M*K azni akikkel egyutt kezdtem. Es ez azert van mert tele van a puttonyuk a folytozott szabalyrendszerbol, es a KM dolgaikbol.

Az MK nak viszonylag ertem a szabalyait, es igen, elobb JATSZOM, kiemelve, mintsem uljek es nezegessem a csodas konyvboritokat. Mivel en azert megyek be hogy tarsasagban legyek es jatekkal ussem el az idot, de mivel senkinek nem fullik rajtam kivul az MK hoz a foga, igy en sem tudok vele jatszani. Probalj csak meg barmit olyat csinalni tarsasaggal amihez a tarsasagnak nincsenk kedve. Vagy dobot a tarsasagot, vagy igazodsz hozzajuk. Ezek utan te csak az Ellentmondason tudsz csodalkozni? :wow:

"Ha ti elvarjatok a kiadotol, h masolgasson mashonnan dolgokat a sajat forumara, akkor miert lenne olyan nehez toletek ugyanez? ezek a kerdesek nektek fontosak, szerintem probaljatok meg feltenni a hivatalos forumon is!"

EwiL, most komolyan, ha Andras kepes elolvasni azt hogy en milyen negativ jelzokkel illettem, es erre valaki felhivta a figyelmet, akkor az azt jelenti hogy van nete, tud olvasni, kepes begepelni az RPG.hu azon reszet amiben irtam, VAGYIS kepes arra hogy itt elolvassa a dolgokat, es mivel irt nekem levelet, kepes velemenyt formalni dolgokrol. Ergo, ha a sajat onbecsulese a tet akkor kepes meg rem is telefonalni, de ha a jatekarol van szo, amit szinten a sziven visel (elmeletileg) akkor csak kepes arra, hogy irjon ezugyben par biztato sort. Ha meg nem, akkor o bizonyitja legjobban azt ezzel, hogy nem erdeklik a jatekosok. Leven, hogy ha nem kepes egy valos problemat eszrevenni, es reagalni ra, csak azert mert nem a sajat udvaraban tortent akkor ott gaz van. En valahogy nehezen hiszem el, hogy neki specifikusan csak az ot becsmerlo, es ocsarlo, valamint felreertheto allitasok postjat sikerul csak elolvasnia.

Szoval kerlek ne gyere mar megint azzal hogy mi vagyunk a lusta kockafejek, es nem tudunk masolni. Az O erdekuk hogy VASAROLJUK, ehat az O erdekuk hogy ELEGEDETTEK legyunk.

Oyrin

Oyrin

  Immortal

 • Archívum
 • 819 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 10:10

Sziasztok!

Akkor most, hogy már páran (a kevésbé fröcsögők közül) elmondták a véleményüket, jöhet az enyém is. De mivel én gonosz vagyok, aki csak rombolni tud, kérem azokat a személyeket akikre gondolok, egyszerűen csak görgessenek tovább a hozzászólásomon. Érdemi reakciót úgy sem várok Tőlük!

1.: Szabályrendszer:
a, Játékos orientált kialakítás. Tehát ha a játékosok azt szeretnék, hogy a Vadasparkot és Maladorinát használni lehessen harcban, akkor ezt meg kell oldani. Vagy ha a Játékosok többségének jó az, ha két fajta "egy játékban egyszer használható" értelmezés van, akkor eszerint kialakítani a szabályt.
b, Kezdőbarát kialakítás. Lehetőleg úgy strukturálni, hogy egy kezdő ne a legbonyolultabb részeket lássa kapásból. Így nem fog elsőre elrettenni.
c, Végleges nyomtatható forma. Tehát, ha valami probléma merül fel, akkor nem a szabályokba nyulunk bele, hanem a lappal kezdünk valamit.Címszavakban: Ígéret. Türelem. No konkrétum. Déja vu!

2.: Lapok. Törekedni kell a lapok egyértelmű megfogalmazására. Lehetőleg emellett úgy, hogy a hangulatból minél kevesebbet veszítsen.


Ezt a pontot a válasz után nem is tudom, hogyan értékeljem? Kaptunk egy ígéretet, hogy mindig lesz vele probléma!? :szerencsetlen:

3.: Az írásjelek értelmezése külön a kártyára nézve. Nem mindegy, hogy a "/" Jel alaphelyzetben vagyot tükröz, de a küldetések feltételeinél "ésvagyot".


RFVML!

4.: Kommunikáció: Nyitott, proaktív kommunikáció a kiadó részéről, nem csak cikkek és egyoldalú kinyilotkaztatások. Javaslat, hogy több szavazás, igényfelmérés, szondázás a nagyobb volumenű döntések előtt, akár előfutár célzattal is. Célszerű lenne mellőzni a félreérthető dolgokat, mindig legyen tiszta és világos a mondanivaló, mondhtani a transzparens működés alapkövetelmény. (Egy az egyben Wesertől lopva.)


RFVML!

5.: Ynevhűség: Rengeteg embernek fontos ez is. Nekem személy szerint már csak kis mértékben, de a fatális dolgokra én is allergiás vagyok. Többek között ilyen az Arel és Darton akarata. Netalántán pár olyan ember megkeresése, akik amellett, hogy kártyáznak még Ynevhez is értenek.


RFVML!

6.: Tesztelés:
a, Olyan lapok, mint a Lélekidéző/Zauder/Arel akarat stb. Kiadásának mellőzése. Ezekkel nem is az a baj, hogy olyan játékreformálóak lennének, hanem az, hogy miattuk nem lehet lapokat tervezni. Úgy kezdődik minden elforgatós képesség tesztelése kb., hogy mi lenne, ha Lélekidézővel visszahozom. Úgy kezdődik minden kalandozó, hogy mi lenne ha Zauderrel másolom vagy Arel akarata mellett több van kint belőle.
b, Az egyedi lapok jobb kiegyensúlyozása.
c, Lehetőleg, ha egy egyedi lap megjelenik és valami koncepció kiinduló pontja lehet, akkor az ne legyen befejezve.


Ígéret további problémákra, illetve RFVML!

7.: Versenyek: Én versenyjátékosnak tekintem már inkább magam, mint gyűjtőnek. Azért megyek el versenyre, hogy nyerjek. A jelenlegi formába sajnos a versenyrendezők rákényszerülnek arra, hogy a díjazás ne az első helyezetteket részesítse előnybe, hanem az utolsó is majdnem annyit kapjon. Kb. a kezdőbbek csak ekkor jönnek el versenyre. Az ultrák sajnos semennyire nem ösztönzik az embereket.


RFVML!

8.: Ultrák: Netalántán, ha olyan ultra lapok jelennének meg, amik ösztönzik a Játékosokat, legfőképpen a kezdőket a versenyre járásra, akkor nem biztos, hogy kellene a versenyen hátrébb lévőket is majdnem ugyanannyi díjazásban részesíteni. Esetleg azokat a játékosokat, akik mondjuk még nem voltak 5 versenyen, akkor azokat valamilyen módon támogani.


RFVML!

9.: Versenyformátumok: Fel kellene mérni, hogy a versenyre járóknak milyen versenyekre van kedvük többet elmenni. Vagy akik nem járnak versenyre, azok milyen formátumokra mennének el szívesebben.


Ez szimplán csak: L!

10.: Laplista: Ha egy laphoz egy kérdés felmerül, akkor azt a laplistában is a lap mellett feltüntetni. Ha megvan a bármikor nyomdába vihető szabályrendszer, akkor az első laptól az utolsóig átnézni és átírni ennek megfelelően.


RFVML!

11.: Bejelentések: A megbeszéltek betartása. Ha valami radikális változás jön, akkor valamilyen közvélemény-kutatás előzze meg. Vagy kapásból észérvek felsorolásának mellékelésével.


RFVML!

12.: Alappakli:Közvélemény-kutatás alapján ki lehetne találni mi kellene bele és újrakiadások paklija lehetne. Ez lenne az egyik, amivel ki lehetne törni a szerepjátékos boltos forgalmazásból a Legendák mellett. Legfeljebb meg lehetne mondani, hogy az újhullámos versenyeken a máshol meg nem jelent lapokat nem lehet használni. Nekem pl ez is megfelelne egy 108 lapos kiegnek.


RFVML!

13.: Árukapcsolás: Din javaslata alapján. Simán lehetne egy olyan extra kártyalapot csinálni, ami minden kiegbe belekerülne és a kieg témájával kapcsolatos könyveket reklámozza. Néhány könyvhöz meg lehetne csinálni egy extra lapot, ami meg a kártyát reklámozza.


RFVML!

14.: Esztétika: ComEcon hozzászólása alapján:
- Ne legyen több rosszul kivágott lap (felül 2 centi szegély, alul meg 1mm). Ez nyomdahiba. Visszadobni.
- Ne legyen elrontott lap nyomdahibára hivatkozva. Lásd pl: Ork énekmondó lemaradt kasztja. Itt is visszadobni.
- Ne legyen több fekete lap. Az utóbbi kiegekben, néha olyan sötét a lap, kvázi fekete, hogy a grafikát csak akkor látom, ha a KM honlapon megnézem. Lásd pl Belős iskola magisztere, Krad-szentély. Nyomda vagy szerkesztési hiba. Nem elfogadható.
- Ne legyen több gagyi rajz (mert festménynek ez nem nevezhető). Pl. Lélekidéző, Sorsgyalázás.


RFVML!

Véleményem a fórumtalálkozón történtek eddigi ismertetése alapján történt, esetlegesen le nem írt, de mégis szóba került témák megítélése miatt nem vállalok felelősséget!

RFVML = Rendkívül Fontos Verseny Miatt Leszarva!

Az eddigiek alapján úgy tűnik jól álltam hozzá a dolgokhoz. Mivel nem is vártam többet, megkíméltem magam egy újabb csalódástól!

Üdv.:
Oyrin

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5395 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 09:51

EwiL:

ezek a kerdesek nektek fontosak,

Tudod, itt a bibi: a vásárló véleménye, kérdései, visszajelzései, egy jól működő cégnél a cég érdeke. Sok cég baromi sokat költ marketingkutatásra, hogy tudja, mit hogy gondol a vásárlóközönség. A KM-nek ez kvázi ingyen adott, és elherdálja.

EwiL

EwiL

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 437 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 09:01

0: Rosszul tudod! A BOLT nem erdekelt abban hogy kartyat adjon el, igy nem is rendel hozza szabalyrendszert.

:koszonom: Akkor miert arulnak a boltok egyaltalan barmit? :szerencsetlen:


ES IGEN IS, minden olyan kiegeszitobe, ami alappaklit biztsosit egy kezdo szamara, adjanak szabalykoinyvet, nehogy mar ezzel sporoljanak. Lasd Legendak. 2 jatszhato alappakli.

Megint ott tartunk hogy a KM azert nem mer, es nem akar nyomtatott szabalyrendszert kiadni, mert akkor nem piszkalhatnanak bele, akkor amikor csak akarnak. Ami igen is szegyen, es felhaborito.

Miert van az hogy minden, masik jatekhoz adnak szabalykonyvet ha vasarolsz egy alapcsomagot?
A KM erre miert nem kepes? Draga a papir, vagy az esoerdoket feltik?

ezeket a kerdeseket tedd fel a hivatalos forumon (ezert is van!), de mellekelj hozza barmit, amivel tudod ezen allitasaidat bizonyitani. (mert szamomra ugy tunik, h ezeket ugy mondod, h "tuti bizonyitekod" van ra, es ez igy van es kesz. kivancsi vagyok, mik azok!)

Egy kezdo jatekost semmi sem rettent el a jatektol jobban mint az hogy nincs kivel jatszania. Pécsen mar azok a jatekosok sem visznek M*K paklit a boltba, akik olyan fanatikusok mint a tobbseg itt.

most akkor szabaly rettent el kezdoket vagy a tarsasag hianya? (szerintem akit a szabaly rettent el, az nem is akar eroforrast szanni a megertesre, mig a nincs kivel jatszani-val egyetertek. remelem, bepakoltok azert 1-2 dekket MKbol is neha!

Ennek egy oka van, mert meg en is elobb ulok le L5R-ozni (holott egy budos szot sem ertek belole, es idegesit, hogy tudok angolul, de nem ertem a szabalyokat) mint sem hogy M*K hoz nyuljanak, mert tudjak jol, hogy csak felidegesitenek magukat.

Ez nem ellentmondas? elobb jatszol egy olyan jatekkal, aminek nem erted a szabalyait, mint az MKval, aminek szinten nem erted a szabalyait? Oo


Ha a KM tenyleg balheban van az RPG.hu-val, akkor miert nem, probaljak megoldani?

szerintem megprobaltak. nem sikerult. neha igy van ez, sajnos. ezzel kapcsolatban kerdezd konkretan mind2 felet.


Vagy itt a hatalmas megoldas: ha tenyleg fontos a jatekosaik velemenye, es annyira akarjak, hogy vasaroljunk toluk, es jatszink a termekukkel, akkor fogjak es masoljak at az itt felvetodott problemakat, dolgokat a szajat forumokra, (segitek CTRL+C, majd CTRL+V, szerinem senki sem fog veluk hisztizni, hogy masoljak a sjat szellemi termekuket) Majd ugyes e okos modon megvalasoljak, es reagalnak ra. A kozonseg eszreveszi, hogy "JEEEEE, _BESZEL!" es elkezdenek a masik forumon komunikalni. (Bar tudom ez nagyon naiv, es kislanyos otlet). Pl Errol beszelhetnel Andrasnak, (jeee, nem hasznaltam jelzot :ejj: ) Szerintem egy csomo ember hitet vissza lehetne hozni azzal hogy a kiado erdemben valaszol az itt felmerult dolgokra.

Ha ti elvarjatok a kiadotol, h masolgasson mashonnan dolgokat a sajat forumara, akkor miert lenne olyan nehez toletek ugyanez? ezek a kerdesek nektek fontosak, szerintem probaljatok meg feltenni a hivatalos forumon is!

memento

memento

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 446 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 08:04

Kedves EwiL!

0: Rosszul tudod! A BOLT nem erdekelt abban hogy kartyat adjon el, igy nem is rendel hozza szabalyrendszert.

ES IGEN IS, minden olyan kiegeszitobe, ami alappaklit biztsosit egy kezdo szamara, adjanak szabalykoinyvet, nehogy mar ezzel sporoljanak. Lasd Legendak. 2 jatszhato alappakli.

Megint ott tartunk hogy a KM azert nem mer, es nem akar nyomtatott szabalyrendszert kiadni, mert akkor nem piszkalhatnanak bele, akkor amikor csak akarnak. Ami igen is szegyen, es felhaborito.
(es meg mielott elkezdened a KM joindulatat magyarazni, nem egyszer volt ra pelda, hogy a lap helyett a szabalyokat modositottak)
Anno az elezo csapat miert, volt kepes, a Premierhez, es az Elso Kiadashoz is nyomtatott, kis szabalykonyvet adni?

Miert van az hogy minden, masik jatekhoz adnak szabalykonyvet ha vasarolsz egy alapcsomagot?
A KM erre miert nem kepes? Draga a papir, vagy az esoerdoket feltik?

Egy kezdo jatekost semmi sem rettent el a jatektol jobban mint az hogy nincs kivel jatszania. Pécsen mar azok a jatekosok sem visznek M*K paklit a boltba, akik olyan fanatikusok mint a tobbseg itt.
Ennek egy oka van, mert meg en is elobb ulok le L5R-ozni (holott egy budos szot sem ertek belole, es idegesit, hogy tudok angolul, de nem ertem a szabalyokat) mint sem hogy M*K hoz nyuljanak, mert tudjak jol, hogy csak felidegesitenek magukat.

Egy regi versenyen miert van az hogy mindenki nyugodt, es elvezi a kartyazast, es hagyomanyos versenyel meg miert tepi mindenki a hajat?
Most oszinten, mi ertele van az egesz marhasagnak, ha egyszer nincs benne semmi elvezet? Es ne mond hogy csuzstatok, mert ha elveznek a jatekot, akkor nem adna el mindenki a mappajat, es nem csokenne a jatekosbazis. Zargas statisztikaja nagyszeruen ramutat arra, hogy a kioregedes, csalad, stb miatt kikerulo jatekosok eleg durva aranyt mutatnak, es nincsen potlas.

Mas:

Ha a KM tenyleg balheban van az RPG.hu-val, akkor miert nem, probaljak megoldani?

Vagy itt a hatalmas megoldas: ha tenyleg fontos a jatekosaik velemenye, es annyira akarjak, hogy vasaroljunk toluk, es jatszink a termekukkel, akkor fogjak es masoljak at az itt felvetodott problemakat, dolgokat a szajat forumokra, (segitek CTRL+C, majd CTRL+V, szerinem senki sem fog veluk hisztizni, hogy masoljak a sjat szellemi termekuket) Majd ugyes e okos modon megvalasoljak, es reagalnak ra. A kozonseg eszreveszi, hogy "JEEEEE, _BESZEL!" es elkezdenek a masik forumon komunikalni. (Bar tudom ez nagyon naiv, es kislanyos otlet). Pl Errol beszelhetnel Andrasnak, (jeee, nem hasznaltam jelzot :szerencsetlen: ) Szerintem egy csomo ember hitet vissza lehetne hozni azzal hogy a kiado erdemben valaszol az itt felmerult dolgokra.

EwiL

EwiL

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 437 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 07:09

0.: Ha valaki bemegy a boltba, és a borító alapján mágus kártyavásárlásra adná a fejét. Majd megkérdezi, hogy hol találhatom meg a szabályokat ami alapján játszhatok, ha már a kezdő paklihoz nincsen mellékelve? Menj fel a KM honlapra. De nincs netem. _Akkor keress más játékot, mert Én ezzel nem tudok játszani és elmagyarázni neked._ Jó ez így?


szerintem csusztatsz. Tudtommal minden boltban elerheto a regi kis nyomtatott szabalykonyvecske. (persze, kivetelkezeles mindig van, ha a bolt nem ker, de mondjuk elfogy 2 nap alatt, akkor lehet, h a KM nem is kuld neki, mert altalaban amit szokott kuldeni az mondjuk 2-3 honapra eleg)

tedd a kezed a szivedre: egy kezdonek _ahhoz, h elkezdje_ eleg az a szabaly, muszaj neki up2date-nek lennie? sztem eleg es sztem nem kell up2date-nek lennie.

ezen felul, ha jol tudom, a kezdocsomaghoz mellekelve van egy kulon szabalykonyv, honlapon van 2 plusz szabalykonyv, forumon is barmikor feltehetnek kerdeseket, szoval szerintem jo ez igy. (az idezetedben szereplo utolso mondatot nem ertem, __ koze tettem)

1.: Egy ember valamilyen módon megtudja, hogy létezik a kártyajátékunk. Rákeres neten (mert ez az emberek javára mostanság igaz). Megtalálja a KM. honlapot. Megnéz egy lapot, majd elkezdi a kíváncsiság furdalni, hogy mit is jelent xy dolog. Elkezdi olvasni a szabályokat és el is retten tőlük, mert az első oldalból már nem ért semmit. Nem egy ilyet hallottam. Jó ez így?

Nem, persze, hogy nincs jol - ahogyan az sincs jol, ha elolvas 2 mondatot valaki _BARMIBOL_ es kozli, h ez baromsag, es abbahagyja. 0 erofeszitessel semmilyen tarsast sem lehet megtanulni, nem h ccg-t. ilyenkor kell az, hogy a kiado keszitsen kezdo syabalykonveket (van 2 az oldalon, de remelem, nem arulok el nagy titkot, ha azt mondom, h keszul ujabb), a jatekosoknak pedig az, h azt mondja neki "igen, ez olyan, mint a nemet nyelvtan, az elejen rad szakad a haz, de pikkpakk belejosz, gyere, uljunk le jatszani egyet!"


2.: Már kicsit belemelegedtél a kártyába, legyőzted a félelmeidet. Összeraksz egy paklit, majd elmész egy versenyre. Ott kiderül, hogy ez meg az másképpen működik. Nézzük csak meg Sheinát. Jó ez így?

iszonyatosan nagy csusztatas szvsz. kihagyod a kovetkezoket:
a) kerdezzen meg mas jatekosokat, h igy mukodik-e a pakli. (igen, tudom, rejtett feltalalok, akiknek mindig, minden versenyre van egy iszonyatos-allat-tapos kombojuk, amivel elsok lesznek. es mindig az adott versenyen valo belemagyarazas miatt nem. :szerencsetlen: en elhiszem.)
b) nezze meg a honlapot elotte, konyorgom. minden lapnal van gyik, el lehet olvasni, ha valami nem egyertelmu, tegye fel a kerdeseket a forumon.
c) igenis egy kezdo ugy menjen el versenyre szvsz, h kikeri masok velemenyet, tanacsat. ok pedig a legjobb tudomasuk szerint valaszoljanak ra es segitsek az elso lepeseit a versenyeken is.


3.: Már egész jól belejöttél a dolgokba. Megnézted az erratalistát, gyikot stb. Várod, hogy a meglepetéskombóddal (amit elmondtál pár kiadóközeli embernek is merő véletlenből) elinduljál az évzárón. Egyszer csak merő véletlenből odatévedsz az erratalistához. Csak úgy elkezded nézegetni a listát és észreveszed, hogy a kombólapod erratázva lett. Milyen alapon és mikor? Jó ez így?

(egeszen furcsa a sorrend. eloszor elmesz versenyre szerinted majd UTANA nezel erratakat, gyikokat. szerintem pontosan megforditva kellene)
szerintem nem volt errata/valtoztatas bejelentes nelkul.

4.: Ki vagy akadva az előzőben foglaltak miatt. Ezért megnézed részletesebben a listát. Kiderül, hogy egy másik lapodról meg levették az erratát. Jó ez így?

lasd elozo pont valaszom, a () resz nelkul.

5.: Ráadásnak ez az egész azután, hogy meg lett beszélve egy fórumtalálkozón az erratázás vagy éppen azoknak a levétele be lesz jelentve? Jó ez így?

hasonloan lasd elozo elottit.

6.: A kiadó válaszol egy kérésedre, ami a szabályokkal ellentétes. Te felírod normálisan, jóhiszeműen, hogy ez a szabályokban másképpen van benne. Erre minden indoklás nélkül jön a válasz, hogy Te rosszul tudod, jó a szabály. Majd mikor te a szabályból idézgetsz és indokolod/támasztod alá az észrevételed, majd csak annyi választ kapsz, hogy ez nem így van és kész. Jó ez így?

nem, ha ez tenyleg igy lenne, nem lenne jo. en viszont a kotekedok (no offense, nem tudok jobb szot) reszerol viszont szinte semmilyen konstruktivitast nem lattam, csak es kizarolag a "kukacosan a csillagos eget is csak azert is belemagyarazom mindenbe es bemutatom, h en vagyok az istenkiraly" magatartast. (es nehany "hagyjatok mar abba' comment alapjan szerintem masnak is elege lehet ebbol)

7.: Kikérték a véleményed egy vitás helyzetben. Megnézted a szabályokban, majd az alapján válaszoltál. Egy héttel később felmerül egy hasonló kérdés. Te megint megnézed a szabályokat, és azt látod hogy megváltoztak. Ez még párszor megesik veled. Jó ez így?

ha igy volt ES a valtozas radikalis, nem pedig pl magyaritas/elgepeles javitas, akkor nem jo.

8.: Nagy nehezen pár kukacoskodó szabályguru segítségével "eléred" azt, hogy nézzük át a szabályrendszert. Ekkor megkérnek, hogy segíts. Megegyeztek bizonyos dolgokban. Te jóhiszeműen kérdezgeted az embereket, idődet és energiádat fekteted bele (nem keveset) a szabályok megfogalmazásába, bugok keresésébe. A megbeszéltek alapján 2 szó lett volna a fizetséged. Tolmácsolod a játékosok véleményét/igényeit a kiadó egyik tagja felé. Teljesen más dolgok kerülnek mégis a szabályba. Jó ez így?

ezt asszem forumtalin rendeztetek.

9.: Megbeszéltél a kiadóval bizonyos dolgokat, hogy megteszitek mindketten. A kiadó többszöri felhívás után se tartja be azt. Jó ez így?

szerintem ezt is.

10.: Bejelenti a kiadó, hogy egy bizonyos lap többet nem lesz osztva. Te drága pénzen beszerzed a neked kellő mennyiséget. Majd pár hónapra rá, újabb bejelentés, hogy mégiscsak osztva lesz. Jó ez így?

nem, ha igy volt, nem jo.

11.: Minden előzetes nélkül a kiadó bejelenti, hogy a lapjaid 30%-át nem használhatod nagyversenyeken. Jó ez így?

csusztatas. UH nagyversenyeken (es persze kisversenyeken) nem hasznalhatod, nem a nagyversenyeken.
szerintem ezen felul korbejartuk a temat forumtalin.

12.: Ynevhűség és hangulat. Nehezen felfedezhető, pedig a kártyának a neve is ezt magában foglalja. Jó ez így?

konkretan kikerem magamnak, h nehezen felfedezheto. ha ezt _tenyleg_ igy gondolod, akkor soha tobbet semmilyen formaban nem vagyok hajlando foglalkozni veled az ynevhuseg kerdeseben.

Még valami: Én pl. nem tudtam, hogy Ynev ilyen szakértője vagy. De mint előttem szóló is, én is megkérdezem, hogy akkor mért nem figyelsz Te oda jobban? Lehet csak akkor meg kellene maradnod más területnél a kártyában.

Amúgy senki sem várja el, hogy hibamentes legyen a következő kiegészítő, de a törekvést sem látjuk ennek elérésére.

utolso mondatoddal meg is valaszoltad az elozo kerdesed, kiegesziteskent meg lasd hozza az elozo kerdesemre a valaszom.

Callistrid

Callistrid

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 199 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.18, 01:18

Sziasztok,

Rendkívül szomorúan olvasom a beszámolót a fórumtalálkozóról, de mivel nem szerettem volna gyors ítéletet hozni megtekintettem a KM fórumot is.
Én ugyan már 98-ban elkezdtem kártyázni. De az utóbbi pár évben egyáltalán nem kártyáztam, vagy csak nagyon ritkán játszottam, versenyekre pedig szinte alig jártam el. Viszont érzelmileg még mindig kötődök az MK világához, valahogy úgy vagyok vele, hogy bár nem vagyok annak rész (de még lehetek), de szeretem annak dolgait rendben tudni.

Személy szerint (a beszámoló alapján) úgy érzem, hogy kitérő válaszok érkeztek a kiadó részéről, érzékelték ugyan a játékosi közösség változást, eddigi politikájuk felülvizsgálatát, sürgeti, de az ottani reakciók alapján kétely támadt bennem.

A beszámolók, kiadói közlemények alapján egyértelmű, hogy az Új Hullám, vagy a Legújabb Hullám nevű versenysorozatot preferálják a továbbiakban.
Viszont én ezt etikátlannak tartom.
Etikátlan, mert kizárja a szabad pakliépítés lehetőségét, továbbá anyagilag is hátrányosan érinti azokat az embereket, akik az elmúlt években legújabb hullám előtti lapokat vásároltak.

Az is igaz, hogy a versenyszervező szabadon eldönthetik, hogy milyen versenyformátumot tartanak, csakhogy a kiadónak joga van megszabni, hogy milyen versenytípust támogat.
Így ez az elvi szabadság mégsem áll fent teljesen, hiszen a díjazásokkal a kiadó érdeke érvényesülhet.
Továbbá az olyan üres frázisok, miszerint a két versenyformátum a változatosabb paklikat fog előidézni igazán groteszkül hangzik. Teljesen egyértelmű, hogy a legújabb hullámon más paklikkal fognak a játékosok, mint a hagyományoson, pusztán azért, mert a felhasználható lapkészlet hihetetlenül be fog szűkülni. Ez nem a versenyformátum előnye, hanem annak ténye!
Így játékosokat megfosztják szabad pakli építés lehetőségeitől és egy szűk, a kiadó által előírt sémákban kell gondolkodni. Pont attól a nagyszerű lehetőségektől fosztanak meg, ami az elmúlt 12-13 év alatt felhalmozódott.
Én szerepjátékos voltam/vagyok, így számomra nagyon fontos az Ynevhűség kérdése.
Szeretek olyan neveket látni az asztalon, mint Abdul Al Shared, Alyr Arkhon, Aaron Ramanon, stb.

A KM legújabb kiegészítői képességeiket, erejüket, hatásukat tekintve sokkal erősebbek a régi kártyalapoknál.
Nem hiszem, hogy ezeket a kártyákat kiszorítanák a régi kiadások lapjai, hiszen egy versenyen mindenki győzni akar, és a győzelem érdekében a legjobb paklival igyekszik indulni (kivételek persze mindig vannak). Így nem tudja nélkülözni a legújabb, erősebb kiadványok lapjait.

Ezért meglátásom szerint ez a versenyformátum nem segít az MK játékosok létszámának növelésében, ellenben viszont haragot szül a már meglévő játékosokban.
Továbbá azon kijelentés a kiadó részéről, miszerint bizonyos a KM éra előtti lapkészletből (illetve a 2004-es lapokból) használható lesz a versenyformátumban az számomra zavaros. Ha az írott betűt értelmezem, akkor azt jelentheti, hogy vagy egy olyan kiadvány várható, amelyben rengeteg régi lap lesz újra kinyomtatva (vedd meg kétszer ugyanazt alapon!), vagy engedélyezné a lapok egy részének használatát, amiért viszont fel kell tenni azt a kérdést, hogy a többi lapot akkor miért nem lehet használni!

Továbbá azt a kijelentést sem értem, hogy időhiány miatt nem volt lehetőség a kérdések tisztázására. Nem elég 4-5 óra tizenvalahány kérdés tisztázására?
Én persze megértem, hogy verseny is meg volt hirdetve, így fontos az időtényező is, de a találkozó nem a játékosok-kiadó párbeszéd miatt történt?

Az eddig leírt soraimat visszaolvasva, viszont úgy látom, hogy csupa negatívumot írtam!
Úgyhogy némi ötletet, meg pozitívumot is bele szeretnék vinni az eddigi írásomba.

Marketing:
Új ötletekre lenne szükség. Olcsó, de jól működő ötletekre.
Ugyan nekem papírom van arról, hogy nem értek a marketinghez, viszont azzal tisztában vagyok, hogy egy termék ismertsége nagyon fontos.
Persze ezzel nem mondtam újat, előttem megtették már több százan is, de én szeretnék néhány gyakorlati példát is kiemelni.
Youtube-on és egyéb videómegosztókon videó, animáció, stb… akár egy slide show, vagy valami ötletes összevágott sorozat
a MAGUS logóját matrica formájában felragasztani forgalmas, szem előtt lévő helyekre (ezzel persze kicsit óvatosabban kell bánni)
stb…
vagyis új ötletekkel felkelteni az emberek érdeklődését, és persze vásárlásra ösztönözni.
És persze drasztikusan megreformálni a szabályrendszert, a szövőszék, meg társainak ügyét végre tisztázni (vagy egyszerűen kidobni, mert az egész időfonal visszafejtés akkora m… na mindegy, most pozitív dolgokról írok). Vagyis „felhasználóbarátabbá” tenni a rendszert.

Vagyis reagálni a piaci igényekre, növelni a játékosállományt kreatív, de olcsó módszerekkel, a kártyás vezéregyéniségeket megnyerni az ügynek (normális kommunikáció, meghallgatni őket, stb…)

Üdv,
Viktor

Egon

Egon

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 99 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.17, 17:55

Szerintem haladtunk elöre de azért még kissé gyanakvó vagyok

Remigen

Remigen

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1148 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.17, 13:23

Na akkor kezdődik a beszámoló... Nem is lesz olyan hosszú, mint elsőre gondoltam így összegezve magamban.

Sajnos kis késéssel érkeztünk meg, így lemaradtunk a legelejéről, se szerencsére a kényes dolgoknak még nem álltunk neki.

A szokásos év eleji erratamegnézésekkel kezdődött az egész. Fejből nem tudom mik lesznek pontosan, de pár példa: Lehet majd 1 hurit használni 4 Ashiquor és 4 Dzsad kardtáncos mellett.
Itt azért megkérném a kiadót, hogy írjon azért ki a honlapján is egy szavazást, hogy ténylegesen mi lenne jó a Játékosoknak. Szerintem annak a huszonpár embernek a véleménye mérvadó irányelv, hogy mit szeretnénk, de azért inkább kérdezzük ki a közösséget nagyobb mértékben is. A fórumán meg nyisson ennek egy topicot, ahol ezzel kapcsolatban az emberek le tudják írni pro-kontra a véleményüket.
A legnagyobb bajom itt az volt, hogy pár lap megvizsgálásánál csak magát a lapot akarták megnézni, de van mikor nem csak azt kell, hanem több lehetőséget is figyelembe venni.
Amúgy a fórumtalálkozó után, vagy csak párszemközt több dolgot tudtunk megbeszélni, mint magán a fórumtalin erre szánt részen.
Sajnálatos módon a KM tagjai erre a fórumra nem nagyon írhatnak az rpg.hu üzemeltetője és köztük lévő ellentétes nézetek miatt. Remélem megérti a KM is azt, hogy valamiért itt sokkal kötetlenebb beszélgetések tudnak zajlani. Jó kérdés mért. Valamiért ugye a kártyajátékokat a szerepjátékkal kötik össze az emberek, ezért is ide néznek fel, ha már hallottak erről a fórumról. Olvasni azért olvashatják, de mást sajnos nem is nagyon csinálhatnak. De a másik, hogy figyelembe kellene venni az itt zajló dolgokat addig, amíg nem szokják meg az emberek a másik fórumra írogatást. Tehát ha felmerül itt egy téma, ami a játékosok érdeklődését felkeltette, akkor anélkül hogy valami ezzel a témával kapcsolatos dolog felmerülne náluk, reagálnak rá. Ki kellene próbálni egyszer egy ilyet, hogy milyen hatással van.

Most jönnek a kényesebb dolgok.

1. Új újhullám.
Szinte kapásból ki is akadtam azon, hogy a kiadó bejelentette, hogy ezen nem lehet majd változtatni. Felhozott a kiadó érveket mellette, hogy mért kell ez a kiadói szemszögből. Itt meg is kérem a kiadót, hogy ezeket tegye is közé, ne csak az a pár ember lássa ezeket, akik ott voltak a fórumtalálkozón. Itt fel is mentem egy sörért és elszívni pár cigit nyugtatónak. Úgy 20 perc múlva lementem újra, lám még mindig ez volt a téma (mint sejtettem). Megkérdeztem, hogy mért nem kérdezték ki az emberek véleményét úgy, hogy közlik ez lesz mindenképpen. Sajnos András a sok személyes csalódása miatt inkább úgy döntött, hogy nem kéri ki az emberek véleményét. Meg is érthető, meg nem is. Ugye a törzsgyökeres Játékosok fel fognak háborodni, ezt mindenki tudta. Sokaknak idegesítő, hogy egyre kevesebb versenyen használható a teljes lapkészletük. Ezek közé tartozok én is. Ráadásnak ezeknek az embereknek van rálátása a helyzetre, és hogy a versenyeken ez milyen változásokat fog okozni. Nem biztos, hogy kapásból jól is mérik fel a helyzetet, de megközelítőleg azért egész jól szokott menni nekik. Minden ilyen törzsgyökeres játékosnak megvannak a 10 vagy még több éve berögződött lapjai, amiből nem tud engedni ilyen-olyan okok miatt. Ilyen vagyok én is. Sajnos ebben a témában eléggé röghöz kötött. Nem szeretnék bizonyos lapok nélkül játszani. Egyszerűen a véremben vannak és onnan elég nehéz kiirtani ezt a betegséget. Nagyon sokan vagyunk így vele. Na de beszéltem Andrással erről. Azt mondta, hogy szedjük össze azokat a lapokat, amiket szívesen látnánk viszont vagy alternatívát rá. Ezután ők eldöntik, hogy mik férnek bele és milyen ütemezésben a terveikbe.

2. Szabályok.
Itt leginkább a személyes ellentéteink kerültek elő, hogy mért volt az együtt dolgozásunknak korlátai. Én például nem az Ő ütemtervük alapján mentem, mert a legfontosabb dolgokat akartam először megbeszélni. Ő meg nem engedett semmilyen rálátást arra, hogy miért nem tehetem meg azt amit szeretnénk. Ezt elintéztük, és meglátjuk mit tudunk újra kihozni. Lesz változtatás, amit minél előbb meg fogunk tenni, de nem pár napos feladat. Legyetek türelemmel! Aki csatlakozni akar, ha beszél Andrással és Ő beleegyezik, akkor segíthet. De lehetséges, hogy egy jó része a fórumon fog zajlani, így mindenki beleszólhat. Én ezt támogatnám.

3. Lapok. Itt mindig is lesz probléma a bonyolultság miatt. Ez ellen csak annyit lehet tenni, hogy felkérnek segíteni pár embert. Esetlegesen alkalmaznak valakit rá.

Összefoglalva: Sajnos ugye időhiány miatt nagyon kevés dologra jutott idő részletezésen. De ha feltesszük kérdéseinket nekik fórumon, akkor megpróbálnak válaszolni rá. Én ezt meg is fogom tenni most.

milan

milan

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 127 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.16, 22:42

sziasztok...


én most kezdtem újra a magus-t nem rég és még mindig nagyon tetszik a játék... változott, de szerintem jó irányba.. kb 3-4 évet nem játszottam és szerintem előre fele megy a játék...


milán

Rendben van, a tegnapi és mai hozzászólások meggyőztek arról, hogy próbáljuk meg a Ti módszereteket és adjunk még egy utolsó utáni esélyt a kiadónak...

Ezek a pontok nagyon jók és ilyen összefogott törekvés még nem indult meg feléjük. Bár az eddigi tapasztalatok alapján attól tartok, ez a próbálkozás is szőnyeg alá lesz söpörve. Viszont ha kell szívesen aláírom a szóba került "petíciót" is.

Viszont egy dologra felhívnám a figyelmet: Nem szabad ezt az itt leírtaknak megfelelően kérés és kérdés éllel előadni...
Mert akkor 100%-ig nem lesz belőle semmi. Kapunk majd egy "Megfontoljuk!" típusú választ, aztán el is van felejtve! Ezt mind nagyon jól tudhatjátok...

A leírt változásokra szükség van, és a szükség törvényt bont! Ha kell (erős szót használok) ultimátumként kell kezelni ezeket a pontokat, mert András mással nem foglalkozik. Mielőtt valaki félre értene nem azt mondom, hogy bunkón kell előadni, de nem is úgy, hogy: "András légyszíves ezek lennének a kéréseink: ..."
Egy k**va nagy maci brokit!!!

Ezek nem kérések, hanem a kártya jövőjének alapkövetelményei és ha ezt nem látják be, akkor tényleg az lesz, amit mondtam: Bukni fognak és nem fogok értük könnyeket ejteni!

Már az is egy engedmény a részünkről, hogy képesek vagyunk itt pitizni nekik. Elvégre is nem mi élünk belőlük a fenébe is!Szerintem, mivel ők "élnek ebből", ezért nekik van nagyobb felelősségük a változásokkal kapcsolatosan.. azaz szerintem, ők elég alaposan átrágták mi szolgálhatja a kártya jövőjét, hisz, ha rosszul döntenek a saját megélhetésüket teszik tönkre...lehet rosz megoldást választanak, de azzal csak ők kockáztatnak, merrt valljuk be játékosként lehet okos tanácsokat adni, de nulla a felelősség, egy játékos jön mondja a magáét aztán valószínüleg elöbb utóbb abbahagyja (és amennyi okos tanács születik annyi a kuka is vagy sokkal több, ).. ...szóval lehet ultimátumot adni ketmagusnak, de szerintem fölösleges..

egyébként szerintem nem muszáj pitizni nekik... én örülök, hogy csinálják a átékot... ha nem lennének akkor szerintem lóf*** nem lenne.. energiát és pénzt toltak egy játékba, mert hittek benne, akkor mikor halott volt.. csak annyira lenne szükség szerintem, hogy higgyünk mi is bennük.. (lehet az a baj, túl sokat gondolkoztok.. csak játszani kéne... :rohog: )

Módosította Weser: 2010.01.17, 08:31


torof

torof

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 28 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.16, 20:09

Jó lenne megemlíteni, hogy az ügyeskezű Szügyit és Papp Norbertet el kéne tiltani a kártyától :rohog:

Egon

Egon

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 99 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.16, 13:08

Guldor sok igazság vag a mondandodba.De most elmesélem mi inditott arra hogy ugymond a fröccsögök táborát erösitsem.Amikor egy 60000 ezres városban szinte képtelenség játékost találni és nem azért mert nem ismerik hanem a sokak által leirt problémák miatt az tényleg arra ragadtatja az embert hogy már emelje fel a hangját.Zalaegerszegen menj be a Sárkánytüzbe találni fogsz egy csomó TF-est Magic-est vempire-est meg még kitudja hány fajta kártyást de Mk-ást nem igen.Iszonyuan sokan játszák a MAGUS-t mind szerepjátékot és van köztük rengeteg kártyás is de nem játszák a Magus kártyát na ugyan miért?
Bármely forumra lépsz fel mindenhol találsz vérpistikéket ugyanugy ahogy bologatójancsikat de valahogy itt a tömeg nagy része vérpistikének érzi magát pedig csak a jobbitó szándék vezérli(vagyis remélem)
Nagy vesszöparipám a Ynev hüség de nem kérdöjelezem meg azt mondjuk azt hogy Shackallor hogy nyomulhat együtt Uwell bosszuangyalával
Mert ez már kártya gyilkoság lenne.
Tehát lehet hogy sokak stilusa kiveri a biztositékot de a kérdéseiket jogosnak érzem és még mindig nem láttom a kiadó részéröl az igazi kompromiszum készséget


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]