Ugrás tartalomhoz


Fotó

Előtörténetek


 • Válasz írásához lépj be
1155 hozzászólás érkezett eddig

Shadowmasters

Shadowmasters

  Yeti lovag

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.23, 19:13

hello

Én a minnél több,annál jobb híve vagyok.4 jk+km(én). :dilis: versengés az volt...

_pulpo (NPC/NJK)

_pulpo (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.11.21, 19:03

Hi!

Mi a haverokkal eleinte 2+km nyomtuk, de nem működött. A km rettentő nehéz helyzetben volt, mert ugyan remek sztorik voltak, de nem lehetett komolyabb gyakós részeket berakni amiatt, hogy ha az egyik elájult vagy éppen haldoklott, akkor a másik nagyon nehezen úszta meg a harcot, vagy éppen nem úszta meg(d&d3). Most viszont, három játékossal még összetettebb kalandokat lehet összerakni, és ha az egyikőnk kidől még mindig ott a másik kettő, hogy befejezzék a harcot.

Elyon_Midlothian

Elyon_Midlothian

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.13, 07:34

Sziasztok!

Mi általában 3+KM vagyunk... és bevallom sokszor sok a vita, de az általában nem a játékban résztvevő személyek számától van. Inkább a normális verbális kommunikáció hiányától. Mert ha belelendülnek rendesen a játékba, akkor néha olyan kaland keveredik ki, amit egyedül az életbe össze nem hoztam volna. Én személy szerint szeretek több emberrel játszani, mert olyan kommunikációs esetek léphetnek fel..............., hogy ihaj. :para:

Koteltancos

Koteltancos

  nyuszifül

 • Fórumita
 • 255 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.12, 15:50

Szépjónapot!

Itt van külön topikja is a témának:
http://forum.rpg.hu/index.php?act=ST&f=78&t=829&s=

Én a magam részéről nem szeretem összehasonlítani az egy, illetve több játékosos kalandokat. Mind a kettőnek meg van a varázsa, mind a kettőbe csak a megfelelő emberekkel szabad belevágni. Életút játéknál nagyon jól tud jönni, ha az egyes fejezetek között a mesélő leül minden játékossal és egy pár órás szösszenetet mesél nekik külön-külön. Akár egy kisebb kalandot, akár csak annak a pár napnak az eseményeit amíg társai nélkül őgyeleg valahol.

Por_es_Hamu

Por_es_Hamu

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 553 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.07, 11:09

Nalunk meg epp az a tapasztalat, hogy sokkal hangulatosabb volt 2-nel tobb fonek meselni, sokkal tobb volt az egymas kozti interakcio es elore nem kalkulalhato esemeny... szerintem tobb lehetoseg rejlik egy ilyen partinal tortenet szempontjabol, mint 1-2 fonel... (szvsz)

Norien

Norien

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 204 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.06, 18:22

Nem azt mondtam hogy nem lehet, csak nem az igazi ;)

Koteltancos

Koteltancos

  nyuszifül

 • Fórumita
 • 255 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.05, 21:04

Szépjóestét!

Norien:

Nem hiszem, hogy a hentelő játék és a csapatlétszám szorosan összefügne. Nyilván minél több a játékos, annál nehezebb mindenkire odafigyelni, de 3-4 játékossal még simán lehet jókat játszani.

_messor executor (NPC/NJK)

_messor executor (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.11.05, 18:52

Én sokkal jobban szeretem azokat a kalandokat,ahol 3-4 JK van. Mindig van 2 "nagykari" a többi csicska. ;)

Régen mi is minden 10. kaland után 1. szintű karikkal indultunk,ennek az lett az eredménye hogy vagy 9 karim volt 4-5 TSz-en. :cupp: Ezek általában gyorsan kihaltak 1-1 hack&slash kalandban.
Mostanában ha valaki kihal/kiöregszik/elunja a csapatot,akkor az új kari beszáll a nagyok közé.

Norien

Norien

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 204 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.05, 16:38

A két JK nem feltétlenűl szükséges, helyettesíthető a többi JK NPC-vel.
Én személy szerint nem szeretem a több JK-s modulokat.

Bill_ : Sajnos kimaradsz a legjobból. Régen 4-en játszottunk, 3 jk és 1km de pont az volt a végeredménye amit leírtál, a folyamatos újrakezdés, veszekedések, ki merre menjen, stb...

A csapatot óvatosan szétválasztottuk. Most a legjobb barátommal felváltva mesélünk és játszunk, a többieknek meg a szokásos gyakó modulokat csinálom nehogy megsértődjenek.

1-1 játékban sokkal merészebb és érzelmi töltésekkel dúsult játékokat lehet így játszani, nem pedig a sokak által játszott ajtóberúgó stílus 213 hpval és +5ös karddal sárkánygyilkoló Hentes bácsit.

Szóval nehéz így elmondani miért is érzem hogy jobb így, de sokkal jobb...
Merem mindenkinek ajánlani, hogy próbálja ki.

Calien

Calien

  Bugyorbéli

 • Fórumita
 • 1498 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.05, 14:42

Üdv!

Szvsz jobb a két Jk-egy km , mert jól jön egy társ, aki szintén Jk, és egy kis rivalizálás jó szokott jönni.
Én is írtam előtörténeteket, sőt, előre kitaláltam a kari jellemét, céljait, terveit, szokásait. Ezek legjavát nem írtam le, hanem kialakult bennem egy kép róluk, és a nevükből beugrott minden. Most van kb 20 karim, és mindegyiket is merem részletesen.

Bill_

Bill_

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 23 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.05, 11:34

Norien, egyetértek!
Én is szoktam adni a Km-nek "Előtröténet 2.0 .doc"-okat, kiegészítéseket a karakteremmel kapcsolatban, amiket később jut eszembe/találok ki/módosítok.

Idézet: "a km már a karakterem múltjából simán tudta építeni a jó modulokat. És azok voltak igazán a jó mesék, nem pedig a szokásos szörnyvadászat stb..."
Teljesen igaz... csak nekem sajnos nem az a party adatott meg, akik normális előtörténeteket csinálnak (ha egyáltalán csinálnak), és bár az enyémre lehetett volna építeni, a Km sem aktivizálta túl magát... mentünk szörnyekre vadászni ;)

(na jó, volt két életút, ahol egész jó UTÓtörténet kerekedett ki a partynak, de az nem az igazi...
főleg hogy a többiek állandóan új karakterekt indítottak, és az eredeti partyból csak én maradtam. Aztán meg az életutat félbehagytuk egy csata kellős közepén, mikor ki lett mondva, hogy mostmá' aztán mindenki indítson új karaktert, legyen 1. szintű a party :cupp: , már az sem volt jó, hogy az én karim maradjon!)

Norien

Norien

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 204 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.04, 16:00

Nekem tapasztalatom van inkább. Van egy 4 éves karakterem. Akkor még csak 1 oldalas előtörténete volt, kockás lapon. Rajta minden fontosabb dolog, gyermekkor mesterek szülök, örömei, bánatai, stb...

Fontos, de a karakter személyisége csak hosszas mesélés alatt fog kialakulni. A KM-em már 2 év után tudta, hogy milyen helyzetben hogy reagálok a karakteremmel, (heti 2 alkalommal játszottam vele 1 km és én) közben feladatokat oldott meg, és én közben írtam tovább az előtörténetemet, vagyis inkább a karakterem élettörténetét. A végén 24 oldal gyűlt össze, és a km már a karakterem múltjából simán tudta építeni a jó modulokat. És azok voltak igazán a jó mesék, nem pedig a szokásos szörnyvadászat stb...

Igazi könyvtörténeteket lehet elővarázsolnia így a km-nek.

Már el is kezdtem írni a karakteremről szóló könyvemet, csak úgy hobbiból. Bár írhatnék 10 könyvet is, annyi minden történt vele.

Csak azt tudom mondani, hogy a legjobb játék 1 km és 1 játékossal lehetséges, lehetőleg élettörténet játékkal. Az elején nem baj ha nincs minden kidolgozva, sőt jobb is, mert a kidolgozatlan dolgok helyére a km azt tesz be amit akar. Pl. egy ismeretlen nagybácsi, nagyapa egy démonimádó ráadásul fiatal és egészséges, de eddig még soha nem látta a JK, vagy váratlan örökség üti a JK markát, mind jó kiinduló storyk lehetnek, melynek alapban köze van a JK-nak.

Bill_

Bill_

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 23 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.11.04, 15:37

Tudom, hogy nekem kéne tájékozottabbnak lennem, de leírná valaki, hogy mi is a a CoC? (bár már elég sok minden elhagzott róla, majdnem teljesen összeállt a kép, de csak majdnem. Pl.: mivel - gondolom - a CoC mozaikszó, minek a rövidítése? :) )

Kicsit visszatérve az előtörténetekre:
Ahhoz, hogy a karakter "játszható" legyen, valóban elég egy féloldalas vázlat, tele adatokkal, nevekkel, (év)számokkal. De a karakter igazi jellemét, személyiségét, a szerepjáték igazi ízét ez nem tudja úgy visszaadni. Pár kis történetecske a karakter mindennapjairól (tényleg nem nagy dolgokról beszélek), hobbijáról, barátairól stb. sokkal elképzelhetővé, (most jön a kulcsszó) beleélhetővé teszi a karaktert.
Ha jól emlékszem, Takezó momdott egy szvsz egész jó ötletet, miszerint a tanulmányaikat folytató, békés életüket élő karakterek (ekkor még nem kalandozók) lehet, hogy egyáltalán nem akarnak kalandozni... és a KM is kitalálhatja az okot, hogy miért is kellett elhagyni a szülői házat, mestert, stb., ami nagyon jó lehet első kalandnak. Ily módon kikerülhetővé válnának az esetleges sablonszerű előtörténetek - kiirtották a családomat, megöltem valakit és menekülnöm kell stb (bár ez feltételezi, hogy a KM jobbat tud kitalálni, illetve az összes Jk helyett ő dolgozik. De ez a módszer esetleg könnyebbé teszi a későbbi összemesélést).

Takezo_

Takezo_

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.31, 10:52

OK, hogy kezdeten FBI-ügynök, de szted hányadik pszichológiai vizsgán fog elbukni? KIbírja a 2.-ig? :)

Poison

Poison

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.31, 10:36

Az FBI-osok azért jóval 'elitebb' népség, mint a rendőröké, spec. jogaik vannak, miegymás... Én inkább ezt azzal ellensúlyoznám ki, hogy jóval többször rángatják őket 'fentről' és munkájukat tekintve is jobban szemmel vannak tartva... De szerintem is játszható

hello

Takezo_

Takezo_

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.30, 22:53

Igen, hozzáférhet bizonyos infókhoz... no de nem olyanokhoz amik esetleg többet segítenének egy szellem, kísértet, gyilkosság felderítéséhez, mint egy rendőr adatai...
Előbb azt is említetted, hogy nem ér annyit egy benszülött halász, mint egy fbi ügynök... nézd, nem ér annyit, ha városban játszunk, de miért is menne egy benszülött halász városba? És ha meg dzsungelben vagyunk, az fbi ügynök nem ér xart se...
Nincs problémám azzal, hogy reagálsz, csak lassan! :(

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.30, 09:43

Takezó_

No, akkor még pár felvetés, ami eszembe jutott az eddigiek kapcsán.

Az FBI-ügynök a rendőrből + detektívből jött. A kórboncnok egyszerű orvos.


Nem fogom ismételmi magamat, felesleges köröket róni, ezért megpróbálok egy egyszerű példát felhozni. Egy FBI ügynök nagyon sok belügyi, vagy titkosított aktához hozzáférhet -a gyanús esetekhez is- asszem ez egy kicsivel több az egyszerű detektívnél, vagy akár rendőrnél. A többi előnyét nem sorolnám fel (ez csak egy példa volt) azt gondolom, hogy még vannak lehetőségei, de egy nyomozós nyátéknál, mint a CoC, ez rendkívül nagy előny, és az értelmes játékos ki is tudja használni, egy jó mesélő pedig tudja a hozzáférési szintet maximalizálni, de még így is jól jöhet.

De például a CoC szabálykönyben írt Kém átlagember?


Ha annak álcázza magát, akár még az is lehet. :D :( :D

Minden csak attól függ, mit emelsz ki, mi a hangsúlyos és mi nem --> %-ok elosztása a megfelelő módon. Azt viszont nem hinném, hogy valaki -a normál életben is- *átlagember* lenne, ez a legritkább. Mindenki jó valamiben, ez pedig azt jelenti már nem átlag, és a személyiségéről még nem is volt szó (de asszem ez egy másik -már meglevő- topic témája).

1) Aki nem ír olyan komoly előtörténetet, rossz szerepjátékos. 2) Aki rossz szerepjátékos, az tápolásra megy.


Nem tudom, hol írhattam ilyet, még azt sem mondtam, hogy a tápolás a rossz (abban az esetben ha a karakternek nem minden értéke és képzettsége a legmagasabb és mindenben legjobb) szerepjátékosok tulajdonsága, illetve azt is megindokoltam, hogy miért kell az előtörténet.
Ezek az én szempontjaim, ami nem jelenti azt, hogyha más másképp csinálja az rossz, vagy használhatatlan. Ha viszont valaki ide beírja a véleményét, azt bárki lereagálhatja. Senkinek a véleménye sem lehet az egyedüli legjobb, de ha valaki ideír, azt jogomban áll -ahogy minden fórumozónak- lereagálni.

Takezo_

Takezo_

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.29, 13:01

Orastes: örülnék, ha válaszolnál... :gyagya:
Poison: egyetértek :gonosz:

_Sergeii (NPC/NJK)

_Sergeii (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.28, 17:10

hopsz!!!

ez nem ide akart jönni!!!!

_Sergeii (NPC/NJK)

_Sergeii (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.28, 17:05

Szerintem, ha valakinek az a vágya hogy tápos gyilkológépet csináljon a mesélőnek nem az a feladata, hogy addig nyírja ki az ilyen karaktereit amíg nem csinál másmilyet, inkább nem karakterekre kell írnia a kalandot, hanem meg kell írnia a kalandot és a csapat illetve annak esetleges tápos terminátorjai úgy oldják meg ahogy sikerül nekik. Nincs értelme a tápos karakterekre pikkelni. Had legyen már olyan karaktere amiet akar. Max az lesz a vége, hogy bizonyos kalandokban csak ő szerepel, másokban pedig fölösleges is volt eljönnie...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]