Ugrás tartalomhoz


Fotó

Előtörténetek


 • Válasz írásához lépj be
1155 hozzászólás érkezett eddig

Poison

Poison

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.27, 09:11

Nem tudom, van-e értelme tápolásról beszélni a CoC esetén :aaaaa: Mert 1., Minek 2., Aki CoC-t játszik, nem orkokat akar halomra ölni...
A JK élettartama pedig valóban a játékstílustól & felfogástól függ: pl. hol a határ az őrület és a tudás között? Ezt senki sem határozza meg ugyan úgy...

Szvsz se feltétlen "rossz rpg-s" az, aki nem ír 2+ gépelt oldalas sztorit. De abban már megegyeztünk, hogy pár adat nem árt... :aaaaa:

Takezo_

Takezo_

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.26, 23:48

Nah, akkor úgy gondolom, be kell lássam, rosszabb szerepjátékos vagyok, mnt ti. Nem baj, mivel nem együtt játszunk :aaaaa: A lényeg, hogy mindannyian jól szórakozzunk. A CoC témában viszont válaszolnék Orastes:

Ezekkel a karakterekkel csak az a probléma, hogy Coc-ban egyik sem számít átlagosnak (talán a pap az, aki lelkész néven szerepel a minták között),

Az FBI-ügynök a rendőrből + detektívből jött. A kórboncnok egyszerű orvos.

Visszatérva arra, hogy miért nem átlagosak -->egyszerűen azért, mert a Coc pontosan arról szól, hogy az átlagember kerül kapcsolatba valahogy a Mítosszal, nem pedig az X-files főszereplői. Ezek egyike sem nevezhető átlagos foglalkozásnak.


Az X-files szereplői? :aaaaa: Az FBI-ügynök akkor lenne X-files szereplő, ha olyan ügyekben nyomozna (a tegnapi kalandban, mikor kiküldték, még semmi természetfeletti nem volt). A kórboncnok nem igazságügyi szakértő, tehát nem dolgozik feltétlenül gyilkosságoknál. Egyetemen tanít.

Az, hogy valaki már mind egyenrangúként kezeli ezt és mondjuk a benszülött halászt, hát.., kissé gázosnak tartom. 


A példád (benszülött halász) nagyon okos kiemelés, de nézd meg, amit feljebb írtam (hogy mikből jöttek a "kasztok"). De például a CoC szabálykönyben írt Kém átlagember?

Nem szólva arról, hogy a kézettségeik -amennyire átgondoltam- szinte lefedik a fontosabb dolgokat.


Egyetértek, lefedik. És? Külön dolgoztuk ki a karaktereket és nem arra törekedtünk, hogy együtt milyen táposak legyünk! Hidd el! Kissé rosszul esnek ezek a feltételezések, hogy 1) Aki nem ír olyan komoly előtörténetet, rossz szerepjátékos. 2) Aki rossz szerepjátékos, az tápolásra megy.

Bár Cocban ez nagyjából mindegy, mert ha a karakterek túl sokat tudnak meg, akkor vagy megőrülnek, vagy meghalnak. A leghosszabb életű karakterek sem szoktak 10-nél több teljes sztorit végigbírni.

Nem értem ezt a bekezdést. Először is elmondod, hogy mennyire tápolásra megyünk, aztán meg, hogy úgy sincs értelme tápolni CoC-ban. (halkan jegyzem meg, ha a partink valóban tápolásra ment volna, valszeg a KM is másképp fogta volna fel a CoC-ot, mint a teféle, jó szerepjátékosok) Az utsó mondattal kapcsolatban olvasd el a CoC szabálykönyv 79. oldalán kezdődő A Nyomozók élettartama c. írást! Mindez mesélői stílustól is függ, bár szvsz ebben igazad van.

Poison

Poison

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 16:45

lenienn: így igaz :D Egy 'légből kapott' karakter nagyon hangulat romboló tud ám lenni...

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 15:47

üdv.

bocs,
a kiválasztott ügynek valóban csak a hösi jellegü fantazyban van létjogosultsága, a WoD és a CoC és társai más lapra tartoznak.

egy poénból ölelt vámpír esete jellemzöen nem kíván nagyon kidolgozott elötörténetet, viszont az elején ott is komoly jellemrajz szükségeltetik, ahhoz, hogy a személyiségben beálló változásokat Te magad, a játékos, követi, és kijátszani tudd.

szvsz az elötörténettel nem lehet spórolni, bármely játok játszd is, mert mindig megbosszulja magát a dolog.
(kivéve mondjuk a Simple Killer rpg :D)

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 12:51

Takezó_

A kalandozók egyáltalán nem kiválaszottak (pl. ma játszunk CoC-ot. Én egy átlagos FBI-ügynökkel leszek. Nem halt ki a családja, nem traumás. MÉG! Az első kaland után az lesz  A többiek egy átlagos pap és egy átlagos boncmester


Ezekkel a karakterekkel csak az a probléma, hogy Coc-ban egyik sem számít átlagosnak (talán a pap az, aki lelkész néven szerepel a minták között), ugyanis a játék alapvetően a játékosok ügyességére, találékonyságára van kihegyezve, nem véletlen, hogy a rendszer és a karakterek nem kapnak akkora hangsúlyt, elvégre a Mítosz lényei bárkit kiszemelhetnek, vagy az őrületbe kergethetik (ez mondjuk csak hatása a velük való találkozásnak).

Visszatérva arra, hogy miért nem átlagosak -->egyszerűen azért, mert a Coc pontosan arról szól, hogy az átlagember kerül kapcsolatba valahogy a Mítosszal, nem pedig az X-files főszereplői. Ezek egyike sem nevezhető átlagos foglalkozásnak. Az, hogy valaki már mind egyenrangúként kezeli ezt és mondjuk a benszülött halászt, hát.., kissé gázosnak tartom. Nem szólva arról, hogy a kézettségeik -amennyire átgondoltam- szinte lefedik a fontosabb dolgokat. Bár Cocban ez nagyjából mindegy, mert ha a karakterek túl sokat tudnak meg, akkor vagy megőrülnek, vagy meghalnak. A leghosszabb életű karakterek sem szoktak 10-nél több teljes sztorit végigbírni.


idézet: Diandra 2003.08.25. Azért tartom nagyon fontosnak a kidolgozott, részletes hátteret, mert általában nagyon építek a karakterekre, az ő hátterükből épülnek fel a meséim alapszituációi, és a történések háttérmotivációi. Szerencsére olyan játékosaim is vannak, akik bőven adnak a kezembe eszközöket a történetekhezAsszem ezért kell jó előtörténet -ha mesélek, én is vhogy így szoktam- nem azért, hogy megmutasd milyen profi vagy az irodalom területén. Ha nincsd rendes előtörténete egy karakternek, az nagyon megnehezíti a játkos dolgát, legalábbis nálam :D De a mesélőét is és ezért morcos szoktam lenni.
Egyszer nem adott senki sem előtörténetet a karaktereknek, mondtam, akkor kitalálok nekik én magam egyet. Na, ebből lett egy kisebb -kb 3 alkalomig tartó modul- ezalatt csaknem végig szívtak, de azóta mindig van előtörténet. :)

diandra

diandra

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 11:34

diandra: Ahogy már asszem más is írta előttem, a lényeg, hogy benned (a Játékosban) meglegyen a karakter.

Így igaz... mint ahogy az is, hogy ezt el is tudja mondania mesélőnek. Ez az általam preferált karakterközpontú mesékben elsőrangú fontosággal bír. Mint már mondtam én a karakterekre szabom a meséimet... ha nem ismerem őket részletesen, ezt akár el is felejthetem.
Persze ha ez nem így van, ha a mesélő nem ilyen alapokról indul, akkor valóban bőségesen elegendő, ha a játékos tisztában van a karakterével, és a mesélő majd a mese alakulása közben megismeri.

Szerintem a legtöbb játékos és mesélő, nem úgy ül neki a karakteralkotásnak, hogy "na, alkossunk kalandozót!", aki majd nekiindul a világnak... élő, lélegző, világba passzoló karaktert álmodnak meg, aki majd valamilyen okok miatt belekeveredik a történésekbe... akár azért is, mert nincs más választása. De mennyivel kellemesebb és intelligensebb (szvsz) megoldás az, ha a karakter személyiségére szabott a történet, és úgy érzi van választása, csak éppen a motivációi arra indukálják (amik persze a kidolgozott háttérből fakadnak), hogy azt tegye, amit a mesélője elképzelt... (Hozzátéve: még így is képesek rengeteg meglepetést okozni... nem is akarom elképzelni, mi lenne, ha nem ismerném meg a lehető legjobban a karaktereiket.)

De mint mondtam... játékstílus kérdése az egész. Kinek a pap, kinek a papné, ugye... :D

Takezo_

Takezo_

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 10:53

Üdv!
Eszembejutott egy fontos dolog. Nálunk a karakterek nem úgy kezdik első kalandjukat, hogy hopp, beérsz egy városba, hanem még a rendben vannak, vagy mesterüknél, tehát a KM ad egy lökést, hogy miért is indul el, miért KELL utaznia. A kalandozók egyáltalán nem kiválaszottak (pl. ma játszunk CoC-ot. Én egy átlagos FBI-ügynökkel leszek. Nem halt ki a családja, nem traumás. MÉG! Az első kaland után az lesz :D A többiek egy átlagos pap és egy átlagos boncmester :), de ez igaz fentezire is. Ott van a megboldogult Domvik paplovagom, aki nem azért indult el, me' húha, hanem mert a rendházból kirúgták (hosszú, hogy miért)) Tehát mivel nem kiválasztottak és nem feltétlenül AKARNAK kalandozni, a kaland alapja sem az, hogy "OK, gyerekek, csináljátok ezt meg azt és kaptok 1 aranyat!", hanem a karakterek olyan heylzetbe kerülnek, ami miatt nem tehetnek mást. Azzal egyetértek, hogy a "nem veszek fel piros ruhát" dolgok jók, a kapcsolatok kidolgozása is, ugyanakkor a játék nagyon keveset veszít értékéből, ha ezeket a részleteket kihagyjuk.

Awenhai: írtam, hogy

elgondolsz egy koncepciót, egy karakter, akivel szeretnél játszani. Pl.: gyenge, de okos lovag; magas és izmos varázsló. Ezek után megcsinálod a karakteredet és írsz egy előtörténetet, ami nagyjából megalapozza azt, hogy miért ilyen, mi változtatta ilyenné. Ez ugyanaz mindkettő esetében.

Amiket előző hozzászólásodban kérdésként felteszel (pl miért ment lovagnak) ezek benne lesznek az előtörténetben, én is írtam.

diandra: Ahogy már asszem más is írta előttem, a lényeg, hogy benned (a Játékosban) meglegyen a karakter.

diandra

diandra

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 09:21

Biztos bennem van a hiba, de én a beidézett CoC háttér alapján nem tudnám magam elé idézni a karaktert. (Hozzáteszem: soha nem játszottam a játékkal, a szabálykönyv se volt a kezemben, szóval tuti én vagyok kevés ehhez... :) )

Azért tartom nagyon fontosnak a kidolgozott, részletes hátteret, mert általában nagyon építek a karakterekre, az ő hátterükből épülnek fel a meséim alapszituációi, és a történések háttérmotivációi. Szerencsére olyan játékosaim is vannak, akik bőven adnak a kezembe eszközöket a történetekhez... :D

Az egész játékstílus kérdése... Mindegyik jó a maga módján, csak nekem ez felel meg. :lol:
Takezó nem játszik nálam, én se nála, tehát ettől még kerek és szép mindkettőnk számára a világ. :lol:

Poison

Poison

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 09:14

lenienn/kiválasztottak: hát, ezzel lehet, hogy vitatkozna pl egy teljesen találomra / szórakozásból ölelt vámpír...

Poison

Poison

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 09:03

Coc háttér: miért nem jó a példa? A story-k hangulatát a KM / party dönti el... Pl. ha démonok (/aquirok) szerepelnek a történetben, közvetlenül vagy közvetetten, szvsz szükséges, hogy CoC-féle pszichikai hatások érvényesüljenek... Hozzátartozik.
A másik probléma, hogyha minden rpg-hez az általános karakter-képet hoznánk össze, akkor bizony az is sablonos lenne. Pl. ( a CoC-nál maradva ) mindenki traumás előélettel és könyvtárakban eltöltött hónapokkal kezdene, labilis személyiséggel, stb....
Azzal viszont egytértek, hogy nem árt kifejteni a chara motivációit is, mit miért tett, mire hajlamos, meg ilyenek... Ugyanis ha a KM félreismeri a karaktert, az katasztrófa lehet...
( Sarkított példa: a KM tervez egy elf-szabadításos történetet...
NJK:-... és az elfek a segítségünket kérik...!
JK:- Azok?! Dögöljenek meg... :D )

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 08:45

Takezó

Hé, ne kapd fel a vizet. Ha te direkt nem dolgozod ki a karit, szived joga. (csak nálam nem játszhatsz, pl. :lol:)
De ha a mesélö rákérdez, arra, ami joggal tudható az illetöröl, és nem tudsz/nem akarsz válaszolni, az neked ciki.

Nem is mindig az a lényeg, hogy a mesélö tudjon rólad mindent, hanem hogy te is tisztában légy a kari viszonyával a világgal.
Ez persze karakterközpontú játéknál lényeges. Hentközpontúnál tökmindegy. :lol: (ott az a fontos, hogy honnan van aquir-ismétlö nyilpuskád :))

Ált. a kalandozók különleges egyének, azért kiválasztottak. Kell, hogy legyen bennük valami különleges (motiváció, vagy indíték, vagy stb.) amiért nem ülnek otthon a házban és/vagy egyelik a paszulyt. Írd le. Jó lesz. :D

Awenhai

Awenhai

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1095 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 07:18

Takezó: Még a CoC előtöriben is el van helyezve a kari a világban... nem túl részletes, de amennyire figyeltem a beszélgetéseket, a karik egyébként sem élnek túl sokáig...
Egy átlagos karival is el lehet játszani, ha van egy-két név, vagy hely, ahol bele lehet kapaszkodni, és látszik egy elképzelés, hogy mit is szeretnél játszani. Nem azzal van a baj, hogy átlagos, hanem hogy értelmetlen, amit összevágtál... Van egy csomó olyan kérdés, ami fantasyban lényeges lehet. Én nem azt mondtam, hogy húszoldalas előtöri kell, de például az is szinesítheti a karit, ha tudod róla, hogy pl pirosat semmiképp nem venne fel, maga sem tudja, miért...
Gyenge, de okos lovag: Miért ment lovagnak, és nem papnak? Mi vitte erre az útra?
Magas, izmos varázsló: Miért olyan erős? Mi vitte varázslópályára? Tehát minden ilyen párszavas dologra rá lehet kérdezni, tehát lényeges leírni. Nem feltétlenül kell novellában, de úgy hangulatosabb, még jobb, ha verses, de ahhoz tehetség kell... :(
Erős varázsló: -szegény volt, névtelen tanyán élt
-sokat dolgozott a tanyán, megerősödött
-a városban megtetszett egy illúzionista mutatványa
-felcsapott inasnak, noha nem ő lett a legjobb (a tanyát el-, vagy átadta)
Tehát az a lényeg, hogy ne csak a vázat írd le, hanem tedd elképzelhetővé, hogy kalandozni kezdett, és volt is rá oka. (Az is jó ok, ha világot akar látni, de akkor kell egy sor ennek is, különben a levegőben lóg.)))
Leniennek igaza van: kell néhány dolog, nem csak az, hogy mit csinált, így a mesélőnek is könnyebb, és hangulatosabb meséket írhat neked... remek dolog, ha indulás után kicsivel rádköszön valaki, akivel jóban vagy, és esetleg segít pár befolyásos barátot is szerezni később, de ez csak az általam, illetve Diandra által feltett kérdések megválaszolása után számíthatsz, mert az ilyen már a világ reakciójában van benne, ami a teáltalad beírt km előtörténetéből hiányzik. (Én sem vagyok nagy novellaíró, mégis inkább egy fogalmazványt szoktam készíteni az előtöriről, mert szerintem hangulatosabb, mint a vázlat.)

Por_es_Hamu

Por_es_Hamu

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 553 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 04:46

Nálunk hozhat valaki kisregényt, de ott kikötés, hogy azt játék előtt juttassa el a KMnek. Az majd úgyis beleköt :( :P
vagy lehet tömör "tőmondatos karit" hozni, az se gond, azt meg hamar átbeszéljük.
Ha nincs részletes előtörténet, azt vagy a KM vagy a JK a játék során kihasználja, bevillantva a múlt homályait :aaaaa:
Szal, nálunk tökmind1, hogy novella vagy egysoros a kari, a játék nem ettől lesz jobb vagy roszabb :nono:

Takezo_

Takezo_

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 01:11

Üdvözlet!

A Coc rendszere és világa az elme és a világ különös mélységeiben megbúvó idegeket borzoló titkok kiderülésére/kiderítésére épül. Nyilván teljesen más elötörténet kell hozzá, mint a klasszikus fantazy világok karaktereihez. Mélységeiben és kidolgozottságában egyaránt. Nem jó a példa.

Miért kellene más előtörténet hozzá? Az alap, hogy elgondolsz egy koncepciót, egy karakter, akivel szeretnél játszani. Pl.: gyenge, de okos lovag; magas és izmos varázsló. Ezek után megcsinálod a karakteredet és írsz egy előtörténetet, ami nagyjából megalapozza azt, hogy miért ilyen, mi változtatta ilyenné. Ez ugyanaz mindkettő esetében. A különbség - szvsz - csak annyi, hogy a fenteziben hozzáteszel egy olyan elemet, amely elindíthatta az Úton :aaaaa: De ez sem muszáj, lehet, hogy éled az életedet, mint paplovag egy kolostorban imádkozol, ilyesmi és valami különleges történés arra késztet, hogy el kell hagynod a békés nyugalmat.

Adj esélyt a mesélönek, hogy kb. azt az utat jelölje ki, vagy abba az irányba tereljen, amit te is szeretnél. Ehhez kell a kidolgozott elötörténet. Különben elbeszéltek egymás mellett.

Maradjunk a paplovagos példánál. Az átlagos paplovag céljai, hogy elérjen Istenéhez, hűen szolgálja azt egész életében. Nem ölték meg a szüleit, nem akar bosszút állni, nem tér át könnyedén más hitre! Ezek az elemek, melyek megkülönböztetik a paplovagot a kalandozótól, csak akkor kerülnek előtérbe, mikor már elkezdte útját és nem még 1. szint előtt!

valamint ajánlom még a kínai portré nevü nephilimes zsenialitást -> érdemes elgondolkodni rajta, sokat segít

Sajna lövésem sincs miről beszélsz :( pls fejtsd ki! nem ismerem sem a nephiliet, sem a kínai portrét.

(Ja és ha nincs igazad: Ismerd be. Sokat segít  Erös jellemformáló hatása van )

1)

Visszaolvasva csúnyább lett, amit írtam, mint akartam volna  Tényleg megadhatja a karakter hangulatát, ha neked - vagy bárkinek - erre van szüksége, csinálja és ne hallgasson rám, hülyeségeket beszélek

Ez szerinted mi?
2) Szeretem, ha az emberek megmondják a frankót. Nem gondolod, hogy beképzeltség - és szvsz nagy bunkóság - ilyet mondani?

üdvözlettel:
Takezó

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.25, 00:01

Takezó

A Coc rendszere és világa az elme és a világ különös mélységeiben megbúvó idegeket borzoló titkok kiderülésére/kiderítésére épül. Nyilván teljesen más elötörténet kell hozzá, mint a klasszikus fantazy világok karaktereihez. Mélységeiben és kidolgozottságában egyaránt. Nem jó a példa.

Az összehasonlítást olyan alapokon lehet(ne) megtenni, hogy kiforrott-e a személyiség, ha igen: le kell írni, mert ismert, ha viszont nagy fejlödés elött áll, akkor azok az okok kellenek (részletesen) amik miatt bizonytalan/hiányos a jelleme/személyisége.

Adj esélyt a mesélönek, hogy kb. azt az utat jelölje ki, vagy abba az irányba tereljen, amit te is szeretnél. Ehhez kell a kidolgozott elötörténet. Különben elbeszéltek egymás mellett.

extrém példa:
ha egy amnéziás, egy szál pöcsben a mezön talált fickóval akarsz játszani, akkor az elsö nap gondolatait kell részletesen kidolgoznod, hogy a mesélönek kb. valami fogalma legyen a karakterröl - vagy nem is a te karaktered lesz, hanem a mesélöé (njk) csak épp te játszol vele, ha ezt akarod, ez sem baj, csak nem hiszem, hogy ez a cél :(

valamint ajánlom még a kínai portré nevü nephilimes zsenialitást -> érdemes elgondolkodni rajta, sokat segít

(Ja és ha nincs igazad: Ismerd be. Sokat segít :aaaaa: Erös jellemformáló hatása van :nono:)

Takezo_

Takezo_

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.24, 23:08

Awenhai:

Csak azokat a kérdéseket tartod értelmetlennek, amik hátteret adnak a karakternek, és többé teszik őt egy hentre kidolgozott adatsornál.

Ez eléggé olyan, mintha azt mondanád, hogy AZT a stílust játszuk :( A másik dolog ezzel kapcsolatban, ami feltűnt a partimnál, hogy nincs egy olyan karakter se, hogy: 1) szülei nemesek 2) beíratják lovagnak 3) lovag lesz 4) elküldik tanulni a nagyvilágba. Értsd: mindenki olyannyira nem akar szokásos lenni, hogy az átlagkalandozók kihalnak. Szerintem egyáltalán nem szükséges olyan hűdenagyon különleges karaktert indítani! Még valami. Idézek a CoC szabálykönyvből, a példakarakter háttere:

A mélyebb háttértörténet:
Harvey Walters játékosa kijelenti, hogy Harvey a Miskatonic Egyetemre járt, és ott szerzett újságírói diplomát. Azt is kijelenti, hogy Harvey bátor. Azt már tudja, hogy a karaktere magávalragadó személyiség, de fizikailag és érzelmileg is sebezhető. Még nem döntötte el, mit jelképez Harvey alacsony Ereje, de kezdetben lustaként ábrázolja majd, olyannak, aki megtalálja a módját, hogy valaki más cipelje helyett a csomagot vagy cserélje ki a kilyukadt automobil-kereket.
Közli, hogy Harvey nagyapja a Polgárháborúban nagy vagyont szerzett, de Harvey apja és bátyja ennek nagy részét már elverte szerencsejátékon, vagy olyan titokzatos ügyletekben, amelyekről nem hajlandók nyilatkozni.
Ez minden, amit a játékosnak tudnia kell most. Harvey szerepének eljátszása során a jövőben egyre többet tud meg róla, és ez az, ami igazán szórakoztató a szerepjátékban.

Ezt az utolsó mondatot ki is emelném...
maradok tisztelettel
Takezó

Poison

Poison

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.24, 11:35

Igen. Viszont van még egy fontos momentum...: nem minden ember tud ám novellát írni. Nem kell művészi szintre gondolni - nagyon sokan, ha írni kezdenek, szinte ösztönösen rövidítgetni fognak és sűríteni. Egy jól kidolgozott karaktertörténetnél sem lesz hosszabb az egész fél oldalnál. És inkább olyan lesz, mint egy önéletrajz: pontos, minden benne van, de inkább dokumentum és feljegyzés... Így nyilvánvaló, hogyha vkinek nincs kedve/nem tud novellát írni (és a legtöbb emberrel azt hiszem ez a helyzet ...) és kényszeríteni akarja magát az írásra, akkor abból erőlködés lesz, nem pedig szórakozás...

Awenhai

Awenhai

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1095 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.24, 07:05

Líthas, ifjú emberek!

Takezó: Nem azt mondtam, hogy azt a stílust játsszátok, de az a karileírás egy olyan képet vetít az ember elé, nem olyat, ahol lényeges a háttér... azt hittem, hogy jobban lejön. Tehát még egyszer: az a karileírás csak a tápra megy szerintem, nincs meg a karinak a hangulata, egy adathalmaz csupán, nem kár érte, ha meghal. Egy részletesebb történet esetén már a KM is lehet lágyszívűbb, mert látszik, hogy a játékos is törődik a karijával.

Takezo_

Takezo_

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.24, 03:16

Visszaolvasva csúnyább lett, amit írtam, mint akartam volna :( Tényleg megadhatja a karakter hangulatát, ha neked - vagy bárkinek - erre van szüksége, csinálja és ne hallgasson rám, hülyeségeket beszélek :aaaaa:

megjegyzés: feltűnt, hogy 2003.08.23-i hozzászólásomban a végén a "játszunk"-ot dupla sz-el írtam. Nem az akart lenni .)

Daelin

Daelin

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 136 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.24, 00:04

Üdvözletem!


Takezó: Egy novellaszerű előtörténet, ha nem is tökéletes irodalmilag, mégis lehet nagyon jó és jobban megteremti a karakter hangulatát, mint egy gondolatjelekkel írt vázlat! Ugye nem gondoltad, hogy minden író úgy született, hogy rögtön világszinvonalú írásai voltak??!!! Valahol mindenkinek el kell kezdeni! És ha nem ír valaki egy GYU-hoz fogható regényt, akkor ne is írjon semmit??? Vagy ha nem tud úgy festeni, mint Rembrandt /remélem jól írtam a nevét/ tudott, be se menjen a rajz órára?? :(


Dae'lin

Módosította Daelin: 2003.08.24, 00:05[Fantasy háttér] [Sötét háttér]