Ugrás tartalomhoz


Fotó

Jedik és más erőhasználók


 • Válasz írásához lépj be
1313 hozzászólás érkezett eddig

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.28, 17:38

A Jedi nagyon nem paladin, de ebben már megegyeztetek. Amúgy a Jedi inkább hasonlít egy szamurájra... ami ugyancsak nem paladdin. :)

Dylaxo: Nagyon határozottan nem. A könyvben egyértelműen le van írva, hoyg ha valaki később szeretne Jedi lenni, akkor neki _már_ meg kell, hoyg legyen az erőérzékeny featje, minden korban és érától függetlenül. Akármelyik szinten felveheti, amikor felvehet feateket. Ja és fontos, a vérpistikénet megelőzendő, a karakter amíg nincs Jedi szintje ne próbáljon olyan feateket meg skilleket felvenni/tanulni, ami majd a Jedi szintjeit tápolja. Nálunk volt spekulálás, hogy felvehetem a nemtudommilyen kéziharc tápoló feat-et, mert hát kézzel is harcolok. Miért tenné egy katona, aki a könnyű ismétlőfegyverrel nyomul a kaland során. Nem tudom, hoyg ez nagy szigor-e de vészes tápoláshoz vezet. Ja és ha megkapta az első Jedi szintjét, akkor nem kap semmilyen más feat-et az erőérzékeny helyett, mert az neki már megvan...
(lehet, hogy azért vagyok túl szigorú, mert utálom a Jediket egy partiban...)

Dylaxo

Dylaxo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.27, 11:40

Hi!

Mi az, hogy "ki sem alakult"? A 26 ezer éves Kötársaság alatt volt ideje kialakulni, és ki is alakult.

Ja, nem vagyok annak a híve, hogy a Közt, hirtelen menjen össze ezer évesre. A szabálykönyv is 25 (vagy 26?) ezerről beszél.

Péter

Dylaxo

Dylaxo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.27, 11:28

Hi!

Gyerek:
Holl hallottátok, hogy nem lehet gyereke egy Jedinek? Lehet, hogy valahol le van írva, de én elsőre nem igazán értek egyet ezzel. Ráadásul mindegyik film tele van szerelmi szálakkal. Az aktív Jedi Guardian-oknak nehezen férhet össze a hivatásukkal, de egyébként miért ne?

Krumlipüré:
Egy Erőhasználónak (Jedi, vagy más) az Erő ugyanolyn természets dolog, mint a levegő. Szerintem nyugodtan odalabegtetjheti a kajáját. Amiért talán mégsem teszi az az lehet, hogy nem szertnek feltűnést kelteni maguk körül a Jedik.

Üdv:
Péter

Dylaxo

Dylaxo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.27, 11:10

Hello!

Zacc, igazad van, mikor azt mondod, hogy a Jedi nem "paladin", hisz láttuk, hogy Qui-Gon is Erővel próbálta rábeszélni Watoot, hogy fogadja el a Köztársasági Váltót, pedig neki az egyáltalán nem kellett. Utána meg "rásegített" a kockadobásra: egyértelmű csalás volt.
A Jeiket úgy is lehet kezelni, hogy a karakter nem Jedikként kezd, hanem később vált kasztot. Ha a Birodalom ideje alatt játszunk, akkor ez evidens. Elötte már nem megy, mert nem vesznek fel az akadémiára.
Ilyenkor szerintetek már előre fel kell venni a Erő Érzékenység képességet, vagy ráér megvárni a kasztváltát, hisz' akkor úgy is megkapja ingyen. Elvileg, ez az utóbbi mód is megengedető, mert a könyvben nem olvastam arról, hogy csak első szinten lehetne felvenni ezt a feat-et.

Péter

_zacc (NPC/NJK)

_zacc (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.19, 19:40

Érdemes a könyvben átrágni a Force fejezetet. Nagy segítség a jó, szürke, rossz kategóriákhoz.

Pl: érdekes az a kijelentés, (a szöveghűség igénye nélkül) hogy a Jedi akkor húzza elő a kardját, ha felkészült arra, hogy vért fog ontani. Tehát egyáltalán nem minősül gonosz cselekedetnek ha megölsz valakit (az evidensekre ne térjünk ki).
Ha jól átolvassa az ember, akkor rájön, hogy egy jedi lophat csalhat és hazudhat ölhet, ha azzal a rendet szolgálja.
A jedi nem paladin.

(átolvastam amit írtam, egy kicsit lehet hogy kioktató, de ez nagyon távol állt tőlem a sorok írásakor :lol: )

üdv

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.11, 08:42

Mordred: nem tudom, de valahoyg a dark side marauderről a magic-abuser jut eszembe. De msot ez mitől szürke. Mert alapjábanvéve nincs szürke Jedi.

Togokai: olvasd a revised rulebook-ot, ott eléggé vissza vannak erősítve, nem panaszkodhatnak egyáltalán.

De most azért mert valaki nem nyálfolyós Luke, attól még simán lehet lawful good fehérjedi. Szóval egyik sem pacifista. Meg mit tegyen a Yoda a klónhadsereggel -> "Open war is upon you whether you risk it or not" :(. Szóval ez SZVSZ nem szürkeség.

Teron

Togokai

Togokai

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 37 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.11, 00:39

Teron: a Outcast nagyon jó játék, de Kyle Katarn képeeségei finoman szólva is eltúlzottak. Amolyan überjedi a pasas :). Szvsz ilyen Lucas szerint nincs, ezt nyílván azért csinálták, hogy a játék eladhatóbb legyen.
Ehhez a szürke nem szürke témához. Szerintem Yoda elég szürke mikor az EpII-ben amiatt agódik, hogy a jedi rend elveszti befolyását a szenátusban. Vagy amikor felhasználják a klónokat (az én szemben éppoly emberek, mint mások, csak a genetikai módósítások gyakorlatilag rabszolgává tették őket).
Visszatérve a jedikre. Szvsz a D20-as alapkönyvben még le is vannak gyengítve a film világához képest (ott nem szvsz nem vitality-ből nyomják a (alapkönyvnél jóval erősebb) Erő-alkalmazásokat... Szóval egy jó kalandmester ki tudja egyensúlyozni a jedik előnyeit :(. De mindezzel együtt is igazatok van abban, hogy elég nehéz összetartni mondjuk egy jedikből, (köztük egy renegát "parasztjedi" :D) és egy csempészből álló csapatot. Én ugyanis pont ezzel küszködöm...

Togokai

Togokai

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 37 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.11, 00:19

Ha ilyen eset fennállna, akkor nyilván a jedi tanács döntene arról, hogy mit kellene tenni, szóval őket kérdezd:lol:. De ez valószínűleg nem történt még meg és nem is valószínű, hogy valaha is megfog. Két okból sem: előszőr is a jedi rend meglehetősen hatékonyan nevel, egy évezrednyi történet alatt alig húsz jedi lépett ki... A másik ok: nyilván, ha egy (jó) jedi kilépne a rendből és gyerekei születnének, akkor a rendre bízná a nevelésüket. Hiszen ő is tudná, hogy nem véletlenül választják el a jediket a szüleiktől (lásd: Anakin!). A kurmpli püré miatt meg maximum leszidna a mestered, hogy az Erő nem kényelem eszköze, a gyengéket védd, ne a hasad kényeztesd stb.

_Drower (NPC/NJK)

_Drower (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.10, 18:10

IRL: Szerintem a Jedik művészete nem halhatott meg ha még ki sem alakult. :party: ... Reakciótok: :szent: :aboci: :D :D :D :sor: :D :sor: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party:

_Tzc (NPC/NJK)

_Tzc (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.10, 13:49

Tudja valaki mi történik akkor, ha kilépek vagy kizárnak a Rendből? Nem használhatom az Erőt? És azt mégis, hogy ellenőrzik, ha a krumplipürét odalebegtetem magamhoz, ahelyett, hogy elmásznék az asztal széléhez?

Más! Ugyebár egy Jedinek nem lehetnek gyerekei (bár Leianak is lettek).
Mi van akkor, ha kilépek a Rendből, összehozok egy pár gyereket, kitanítom őket és én leszek az új Jedi klán feje? Félreértés ne essék a Sötét Oldalnak ehhez semmi köze.

Mordred

Mordred

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 134 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.10, 00:12

Szerintem a "szürke" kategóriát úgy is el lehet érni, hogyha gyakran használod nem-hősies vagy nem-gonosz cselekedetek felerősítésére a mindenféle force pontokat (főleg a dark side-t, mert az jön csűstül, ha már jön). Nekem (lehet, hogy rosszul) a Dark Side Marauder jut erről így az eszembe...

edboy

edboy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.09, 21:05

az csak azért van, hogy az egyszeri 12 éves amcsi felhasználó, aki csak nyomni akar valami sztárvárszosat, villámmal is apríthassa az ellent Lóful Gud létére, mert az olyan cool.

Amúgy szerintem is baromság, nem kell komolyan venni.:szent:

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.01, 10:25

Szia !

A d20 rendszerben az a gáz, hoyg a Jedi kezdő szinten is erős. Szinte semmi hátránya nincs. Illetve egy nagy hátránya van. Az, hogy vitality pontból használja az erőt. Ez elég komoly kiegyensúlyozás, mikor ugye tudjuk, hogy a lövések is a vitality-det szedik le, meg minden fizikai bántalom és utána jön a wound, ami meg már elég halálos dolog. Tehát a Jedi tud varázsolni, de mindig érdemes elgondolkozni rajta, hogy varázsol most-e, mert ha szétvarázsolja magát aztán harba kerül, akkor bizony menekülhet, nehogy eltalálják :felvon:. Bár ilyenkor meg befigyel a deflect blasters képesség, amit a revised editionban eléggé kidombirítottak, tehát sajnos az a Jedinek egy elég nagy tápja. A jedi ráadásul ugyanúgy kapja az attack bonusját, mitn egy warrior. Ez probléma :)).

A Dark Side sourcebookból nekem méginkább az szűrődött le, hogy egy erőhasználó vagy jó vagy gonosz, igazán szürke nincs. Szürkévé csak akkor válhat, ha nem foglalkozik az erővel. Mara Jade ezért olyan "szürke" erőhasználó, mert elfordult az erőtől, nem, fiygel rá és már nem érdekli. AZtán újra lightside-os lett luke mellett... De előtte meg ekmény darksider volt a Császár kezeként.

Lovagok varázsolnak, de nem úgy, mint egy varázsló. Egész más, amikor a lovag varázsol egy partiban ahol ott figyel raistlin meg a többi varázsló, mint egy olyan világban ahol csak ő képes varázsolni...

Ez igaz, hoyg nem akarják m,egváltani a világot, igazad van.

Ami viszont érdekes Kyle Katarn alakja a Jedi Outcast-ban... Hogy értékelitek? Mert kicsit furcsa amilyen erőalkalmazásokat használ össze.

Teron

Dylaxo

Dylaxo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.01, 01:26

Hi!

Jó, jó a Jedi tényleg erős. Ez látszik a filmben, a régi d6-os rendszerben és az újban sem sikerült ezek szerint orvosolni.
A jóra való érzékenység: Luke nem e miatt vált külön a többiektől. Ő eleve magányos farkas alkat volt. Mellesleg a másik Jedi, egy csempészthez ment hozzá :-)
Másrészt a Jedik (mármint tágabb értlemben az Erő használók) nem mindig a jóság megtestesítői (főleg miután belenéztem a The Dark Side Sourcebookba :-). Szóval elég sok átmenet van. Mara Jade pl totál ilyen karakter, aki eléggé "szürke" és abból is a sötétebbik. Én egy DnD partit sem tudok úgy elképzelni, hogy egy lovag és egy CEvil hullagyalázó necromanta-kéjgyilkos együt szaladgál...
Az, hogy erős, az persze más kérdés. Mesélőnek rendesen oda kell figyelnie. Szerintem az elején (d6-os emlékek) nagyon gáz ifiú jedivel jönni. Legalább annyira, mint alacsony szinten Wizard-al DnD-ben. Aztán mégis az utóbbiból lesz a legyőzhetetlen csatamágus, aki gondolatni idő alat égeti hamuvá ellenfeleit. Vagy nem így van?

A lovagok meg igenis varázsolnak. Mint mágusban, mint DnD-ben, mint Codexben (már amelyik...) csak, hogy kötözködjek. Persze korántsem ér fel ez a jedi powerekkel.

Jedik nem mindig akarják megváltani a világot. Pl abszolute nem akarták felszabadítani a rabszolgákat Tatooine-on. Lazán nem érdekelte őket. Jó megint túlzás, de tény, hogy nem sokmindent tettek, és abból is a fele töketlenkedés volt. (most arra gondolok, ami nem volt benne a filmben, de biztos volt valami diplomácia stb., de hát ez csak tökölészés)
Mellesleg Anakin miért nem ment vissza korábban az édes anyjáért??? Na mindegy.

Üdv!


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]