Ugrás tartalomhoz


Fotó

Játék ellentétes nemű karakterrel


 • Válasz írásához lépj be
780 hozzászólás érkezett eddig

_rancidblade (NPC/NJK)

_rancidblade (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.31, 09:41

Ha már rólam van szó reagálnék. Nem nélkülöztem mindenféle interkaciót, ami a nememmel lett volna összefüggésben. Legalább is én úgy érzem. Ehhez tulajdonképp itt senkinek semmi köze, hogy megítélje szóval szájatok le a feltételezgetésekről köszi :pirul: . Minenki foglalkozzon a saját játékával. Soloviel meg ha baja volt vele kicsit konkrétabban fogalmazzon, de nem itt és ne három év után!

_Zool (NPC/NJK)

_Zool (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.31, 08:31

LadyCrow:
Ti is használjátok a "nőies" és "férfias" jelzőket, miközben azt mondjátok, hogy a jellemvonások uniszexek. Akkor mi alapján lehet valaki nőies vagy férfias?
Nem értek egészen egyet Eye-el, de a jellemvonások egy jó részét szerintem be lehet sorolni, mert kortól, kultúrától, neveléstől inkább jellemzőbb az egyik vagy másik nemre.

Egyébként szerintem azt, hogy ki hogy játszana el nőt, csak akkor tudnánk, meg, ha megpróbálná, és az ellenkező nem képviselői leosztályoznák a teljesítményét (mert még mindig hiszem, hogy azt, hogy igazán milyen nőnek lenni csak egy nő tudhatja..)

Lloth:
Gondolom Soloviel arra utalt, hogy a játékosa mindenféle interakciót nélkülözött, ami a nemével lett volna összefüggésben (pl. olyan magasra tette a mércét, hogy rá se néz egy halandóra, stb..)
Egyébként ha nem igazán ismered a nőket, akkor nem marad más hátra, mint a sztereotípiák, amik megjegyezném, hogy valószínűleg azért alakultak ki, mert jellemzőek (voltak)..

Lloth

Lloth

  a Pókkirálynő

 • Archívum
 • 1109 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.31, 07:43

b]rancidblade[/b]
Nem mondhatnám, hogy játszottál valaha is női karaktert max egy lányt, igen lányt, egy olyat aki férfi és nő kapcsolatáról semmit sem tud, így ebben nem volt nehézség, továbbá ott volt a szüzességi fogadalmat tett paladincsaj...hát ez megint nem tekinthethető norm női játéknak.

Bocsáss meg, hogy egy kicsit beléd kötök, én kedves KM-em! :sor: De egy nő kijátszása csak abból áll, vagy elsősorban abból, hogy pasizik? :pirul: Szerintem egy jó játékos anélkül is tudja éreztetni, hogy milyen nemű a karaktere, hogy az ellenkező nemmel az komolyabb kapcsolatba kerülne. Szvsz ez egy kissé sztereotip, hogy ha nőt játszik valaki, akkor annak feltétlen nemi és/vagy érzelmi kapcsolatot kell létesítenie férfiakkal. Mi van pl. egy olyan női karakterrel, aki egyszerűen magasra tette a mércét, és nem dől be minden jött-mentnek? Ha egyszerűen sem a JK-k, sem az NJK-k között nincs olyan, aki "bejönne" neki, ezért nem mutat különösebb érdeklődést?

Soloviel

Soloviel

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 220 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.31, 03:32

Húúú, már sok barátom beszélt erről a topicról, gondoltam én is felmutatom a névjegyem.
Először is, amint látom megy az egymás szídása és az egymás meggyőzése rendesen...pedig az elejétől elolvasva Petro kétszer is elmondta, hogy ez csak kíváncsiságból van, hogy ki hogyan látja a helyzetet, nem egymás meggyőzése a cél. :pirul:

Továbbá, hogy én is hozzátapasszam a véleményem, számomra úgy áll a dolog, hogy ellene fogok szólni, szóval, ha valaki a ló másik oldalán áll és nem tetszik neki az itt abba is hagyhatja az olvasást.

Ha egy férfi nőként játszik női karaktert vagy visa-versa, szóval nagyon is hiteles, amit csinál, akkor semmi problémám nincs a dologgal, de ha ott megakad a játék, hogy egy férfi nem akar férfiakkal közelebbi kapcsolatba kerülni, vagy ugyanez a női oldalról. Szóval például szüzességi fogadalmat tett, meleg, vagy anyám kínja és falat tesz a kalandmester elé ebben az ügyben, és ez fullra látszik, hogy ezért tette, akkor kalandmesterként megkérem, hogy játszon normálisan/játszon más karaktert/takarodjon a p*csába. Játékosként legjobb esetben inkább kiszállok, hogy hadd élvezze az illető a játékot, de nekem ehhez nincs kedvem, hogy megint sztereotípiákat lássak, amikor én szórakozni mentem.

Hitelesség: tudom, hogy egyéneket kell látni a társadalomban és nem az egészet egyben, de mégis ott van az átlag, ami egy olyan irányelv, mint a fantasyban egy faj leírása, amire az ember támaszkodhat, nos ez az irányelv nagyon nagy szakadékokat tud nyitni, ez az irányelv olyan dolgokat határoz meg, ami nélkül hitelességet veszít a karakterjáték, mégpedig a gondolkodásmód, beállítottság, érzések. És itt eljutottunk a 2-es ponthoz, ha egy hetero-t beállítottságú ellenkező nemű karaktert kellene eljátszani, a többség nem lenne képes rá, mert akkor számára a dolog olyan gay lenne, emiatt ráállnak direktben a meleg karakterre, na emiatt vannak előítéleteim az új játékosokkal kapcsolatban, akik ellenkező nemű karaktert akarnak játszani, mert túl sok bénaságot tapasztaltam ahhoz, hogy elhiggyem, hogy valaki képes rá.

Eye
türelem - n
vakbuzgóság - f
bizalmatlanság - f
felületesség - f
konokság - f
falánkság - n
kiváncsiság - n
önteltség - f
magabiztosság - f
szerénység - n

Ehhez annyit, hogy ismerek férfiben és nőben is olyat, akik a leírt adatoknak a fordítottját vallhatják maguknak egy az egyben, így ezt statisztikának veszem, és a statisztika hazugság.

rancidblade
Nem mondhatnám, hogy játszottál valaha is női karaktert max egy lányt, igen lányt, egy olyat aki férfi és nő kapcsolatáról semmit sem tud, így ebben nem volt nehézség, továbbá ott volt a szüzességi fogadalmat tett paladincsaj...hát ez megint nem tekinthethető norm női játéknak.

Lolth
Igen a tolvajfickó igenis jó karakter volt, bár lehet élőben nem engedtem volna meg a rossz tapasztalataim miatt, de egész jól meg tudtad oldani, még udvaroltál is ugye a sivatagi szépségnek a karaktered módján, igen ilyen karakterjátékot kellene mutatni mindenkinek, aki mindenképp ellenkező nemű karaktert akar játszani.

További szépeket,
Soloviel

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.30, 22:42

na, kiváncsi leszek mi jön össze, én is elküldtem pár havernak és totális szórást mutatnak az eddigi visszajelzések.

turin

turin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3237 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.30, 19:47

Eye: miközben nem teljesen értek egyet veled, asszem egy esetben tért el az én besorolásom. :pirul:

LadyCrow

LadyCrow

  Nachtkäfer

 • Fórumita
 • 2261 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.30, 18:29

Hát ez baromi érdekes megállapítás, miután azt hangoztatjátok, hogy a jellemvonások uniszexek.
Mégis hogyan lesz uniszex jellemvonások összességéből egy nemhez passzentos koncepció??? :pirul:

Vannak bizonyos koncepciók, sémák, amiket - attól függetlenül, hogy a fő jellemvonásaikat ki milyennek sorolná - szívesebben látnék női vagy épp férfi karakternek.

És meg tudnád fogalmazni, hogy mi a közös ezekben a jellemvonásokban?

Jep, sokan a nőkhöz társítják őket. Amitől SZVSZ nem lesznek nőiesek.

De tessék, ha ellentmondásnak érzed, akkor szájbarágósan: igen, vannak jellemvonások amiket a mi nyugati kultúránk férfiakhoz vagy épp nőkhöz társít szívesebben, ezt nem is tagadtam. Például a nyávogós picsogást nőkhöz, a logikus, hideg merevséget férfiakhoz kapcsolják bazisokan. Egész sok dologról el tudom dönteni, hogy a többség számára ez valszeg milyen nemhez kapcsolható. DE ettől nem kötnek sem karakteralkotásnál, sem máshol az ilyen archetípusok. Sémákként, sztereotípiákként kezelem őket, és szvsz semmivel sem hitelesebbek, mint hogy "az alacsony emberek agresszívek, mert így akarják kompenzálni alacsony növésüket".
És igen, tudom, hogy a horoszkóposok szerint a rák jegyű ember az családcentrikus és érzékeny, de ettől még ugye nem kell hinnem a horoszkópban? A nemi "princípiumok" mennyiben igazabbak?

Amúgy persze, a szimbólumoknál vannak evidenciák, a termékenység cuccot persze, hogy nőies dolognak tartják, mivel a nők ellenek, nem a férfiak. A fizikai erőt meg férfiasnak tartják, mert a férfiak erősebbek. Meg ja, a kagyló olyan nőies cucc, a pózna meg olyan férfias, egen, mert esetleg egy adott nemi szervre bírnak hasonlítani. De pl a Holdat nem minden kultúra társította a nőiességhez - ha jól rémlik, a suméroknál pl hímnemű volt a holdisten.

Persze megtehetjük, hogy a jellemvonásokat osztályozzuk "nőies" és "férfias" konzervekbe - a lenienn által említettek közül monnyuk én egyiket se tudnám - és akkor ki fog jönni egy olyan eredmény, hogy minden ember - nemtől függetlenül - visel nőies és férfias vonásokat is. Na de akkor kérem, minek osztályozgatni?

Spoiler

Módosította LadyCrow: 2006.08.30, 18:33


Khaos

Khaos

  A Bundáskenyér...

 • Fórumita
 • 391 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.30, 15:49

Eye::
Ezek a dolgok a spoilerben nem kellettek volna. Néhánynak magától értetődő ellenpéldái vannak amikre talán te magad is fogod a fejed. De ebbe inkább nem kötnék bele, mert ezen vitatkozhatunk ítéletnapig, mellesleg megjegyezném: a nemiség és jellemzői ebben a formában már offolás...

De:

Mik ezek a nagy eltérések?

Nos az ezelőtti postomban ellítek ilyen nagy eltérést.

És az emberfeletti erők/szimbólumok hatása az archetípusokra?
Szvsz a fantasy világokban mindenképp, de az rpg-k nagy részében bizonyosan főként ezek a legfőbb magyarázatai az archetípusok eltéréseinek...

Üdv :felvon: :D

Módosította Khaos: 2006.08.30, 15:49


lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.30, 13:14

Eye

nem zárom én ki az intuiciót, de vitatom azt, hogy minden jellemvonás, jelenség egyértelműen és kizárólagosan besorolható a két nem valamelyikébe.

vannak kulturális kapcsok, meg hagyományok, meg minden, de pl. a lenti jellemvonások többsége minden emberre jellemző (lehet) nemtől függetlenül.

egyszerűen ezek emberi tulajdonságok.
attól, hogy a nagy többségnek az anyaság jut eszébe a földről, a termékenységről és emiatt sok nyelvben a föld nő nemű szó, attól még létezik a német fatherland kifejezés, meg vannak nyelvtani nemek nélküli nyelvek is. (a franciában a bor hím, a sör nőnemű, pedig az ember pont fordítva gondolná, nemde?) szóval ne keverjük már bele a babonákat, a szokásokat, a vallási hiedelmeket a nemi sajátosságokból és az eltérő biológiai felépítésből következő (és valóban létező) különbözőségekbe.

ha gondolod, oszd fel a világot két részre, és sorolj mindent be ezek szerint, de picit erősnek érzem a "vakok vitáját a szinekről" párhuzamot erre.

***

szerintem a nemek közötti különbségek elenyészőek a minden emberben meglévő hasonlatosságok mellett, talán ezért is lehetséges, hogy képesek írók és szinészek ellenkező nemű karakterek hiteles és meggyőző ábrázolására és valszeg ezért van, hogy nagyon-nagyon kevés azon tevékenységek száma, amit ne tudna tökéletesen elvégezni bárki: férfi avagy nő.

Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.30, 12:22

bizonyos koncepciókhoz jobban passzol egy adott nem.

ez a helyes megfogalmazás.

Hát ez baromi érdekes megállapítás, miután azt hangoztatjátok, hogy a jellemvonások uniszexek.
Mégis hogyan lesz uniszex jellemvonások összességéből egy nemhez passzentos koncepció??? :felvon:

Mondjuk nekem van érzékeny, picsogós, csipkelelkű hímkarakterem,

És meg tudnád fogalmazni, hogy mi a közös ezekben a jellemvonásokban?

Gondolom véletlenül sem az, hogy nőies vonások, és mint ilyenek, tökéletesek ahhoz, hogy megalapozzanak egy nőies férfikaraktert. :D

és határozott, alulemocionált, logikusan gondolkodó, minden picsaságot nélkülöző  aszexuális nőkarakterem.

Itt fel sem teszem a kérdést, mert magad már megválaszoltad az általam kiemelt résszel.
Egy nyilvánvalóan férfias karaktert komponálsz csupa szélsőségesen férfias vonással, amit azzal hangsúlyozol, hogy a nőies vonásokat tökéletesen száműzöd belőle.
Ezek után pedig aszondod:

Pedig nem hinném, hogy az előbbit férfiasnak, az utóbbit nőiesnek lehetne nevezni, bár fordítva sem igaz.

No comment.

Szerintem barmilyen jellemvonasrol el tudom donteni, hogy inkabb ferfi, vagy noi jellegu. Igen.

no, ez érdekes.
türelem. vakbuzgóság. bizalmatlanság. felületesség. konokság. falánkság. kiváncsiság. önteltség. magabiztosság. szerénység.
csak így hirtelen. sorold be, kiváncsi lettem.

Namostan ha neked semmilyen megérzésed nincs azzal kapcsolatban, hogy ezek a tulajdonságok milyen nemi minőséghez tartoznak, akkor én hiába pötyögöm ide, hogy szerintem melyik hova tartozik.
Nade azért megteszem, hogy legyen min csáncsogni.
Viszont ha már így alakult, akkor megkérem a topik látogatóit, hogy ha van kedvük és idejük, akkor küldjék el nekem u2u-ban a saját tippjeiket!
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire oszlanak meg a vélemények.
Íme az én válaszaim:
Spoiler

Meg az is lehet, hogy a konvencionalis-hagyomanyos dolgoknak is meg van a maguk hatarozott oka.

ja, lehet, viszont akkor miért van, hogy koronként és kultúránként ezek meglehetősen nagy eltéréseket mutatnak?

Mik ezek a nagy eltérések?

Nekem úgy tűnik, hogy a Teremtő Atya, Nap, Ég, Kiáradás, Teremtő Erő, Jang néven futó dolgok univerzális előfordulást mutatnak minden kultúra alapjaiban, akárcsak a Föld Anya, Hold, Befogadás, Termékenység, Jin néven futó dolgok. Tetszik, nem tetszik, ezek a szimbólumok ott figyelnek a fejedben és megmutatják, hogy mi a férfi és a nő archetípusa.

Ha azonban valaki ennyire zárt mindenféle intuícióra, akkor itt nem sok tere van a további disputának.

Lloth

Lloth

  a Pókkirálynő

 • Archívum
 • 1109 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.30, 08:04

Lehet egy ferfi erzekeny, de az erzekenysege benne noies vonas lesz.
Lehet egy no harcias, de a harciassaga benne ferfias vonas lesz.

Nem tudom, én legalább annyi érzékeny férfival találkoztam, mint nővel, és legalább annyi harcias nővel, mint férfival. Így ezeket a tulajdonságokat én nem tudnám nemhez kötni. Persze más szemében lehetnek ezek férfias, vagy nőies tulajdonságok.
Van, aki úgy gondolkodik, hogy tulajdonságok vannak, s ezek alapján alkot meg egy karaktert, és van, aki csoportosítja ezeket úgy, hogy mit tart férfias, illetve nőies tulajdonságnak. Ő ez alapján fogja kitalálni a jellemet. De ez szvsz nézőpont kérdése.

Mondjuk nekem van érzékeny, picsogós, csipkelelkű hímkarakterem, és határozott, alulemocionált, logikusan gondolkodó, minden picsaságot nélkülöző aszexuális nőkarakterem. Pedig nem hinném, hogy az előbbit férfiasnak, az utóbbit nőiesnek lehetne nevezni, bár fordítva sem igaz.

Igazad van, ezért írtam, hogy ha valaki hisz abban, hogy vannak férfias, illetve nőies tulajdonságok, akkor általában ezek határozzák meg a karakter nemét. De azt hiszem

bizonyos koncepciókhoz jobban passzol egy adott nem.

ez a helyes megfogalmazás.

LadyCrow

LadyCrow

  Nachtkäfer

 • Fórumita
 • 2261 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.29, 22:20

Lloth:

Szvsz úgy játssza az ember a karaktert, ahogy elképzelte, azokkal a jellemvonásokkal, ahogy megszületett a fejében. Ha ezek közül a többséget "nőiesnek" vagy "férfiasnak" tartja, az ált. meghatározza a karakter nemét.

Mondjuk nekem van érzékeny, picsogós, csipkelelkű hímkarakterem, és határozott, alulemocionált, logikusan gondolkodó, minden picsaságot nélkülöző aszexuális nőkarakterem. Pedig nem hinném, hogy az előbbit férfiasnak, az utóbbit nőiesnek lehetne nevezni, bár fordítva sem igaz. Egyszerűen bizonyos koncepciókhoz jobban passzol egy adott nem.

Eye:
És mi szabja meg, hogy mi nőies, mi férfias? Az, hogy jellemzőbb egy bizonyos nemre? Az, hogy jellemzőbbnek tartották egy adott kultúrában egy nemre? Az, hogy Hamvas Béla aszondta'?

Persze, vannak dolgok, amiket a legtöbben egy adott nemhez asszociálnak. Ha sírós, szentimentális rinyáról van szó, a legtöbbeknek nő jut eszébe, ha élvebelezésről, akkor a legtöbbeknek férfi, oké, de ettől ezek a dolgok nőiessé vagy férfiassá válnak? Szerintem egyénfüggő, ki mit kapcsol az adott nemekhez, ha kapcsol egyáltalán - bár persze vannak sémák és sztereotípiák, de azok nem feltétlenül tagadhatatlanul igaz dolgok ugye.

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2664 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.29, 22:05

gillz: Affrancba, tényleg. Kiment a fejemből, de az a plázacica wraith legalább 20 éves volt, nem 16, még ha a viselkedéséből nem is derült ki. Meg jellemzően bazi nagy sztereotípia-gyűjtemény, és mire túlléphettünk volna esetleg a közhelyeken, a mesélőnket pont elkapta az alkotói válság. Pont 3 éve, hüpp.

Hellguard: Kb. ahogy lenienn mondja, a karakterek neme a mese szempontjából legtöbbször sokadlagos jelentőségű. Bár ha az, akkor elvileg ugye nyugodtan lehetnék nővel is, de valamiért mégis természetesebben érzem magam férfibőrben, kész.

Khaos: Azta, akkor én nagyon profi játékos lehetek, ui. előfordult, hogy egy kicsit sem nőies, sőt, határozottan szélsőjobbos redneck hím karakteremnek megrajzolgattam egyenként, hogy milyen kitűzőket tűz a bőrkabátjára ("Peace through superior firepower", "Az atomcsend komcsi fondorlat!", ilyenek); szóval lehet, hogy ez sem nemfüggő.______________
Beauty in dorkness.

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.29, 21:17

pl. az intrika, a hatterben kavaras, az erzelmekkel es manipulacioval torteno opercaio jellemzoen noies, mig a nyilt konfrontacio, mint amilyen egy haduzenet, jellemzoen ferfias.

ez ugye evidencia, lévén a nők jobbak a kommunikációban, a férfiak meg az erőszakban, de ebből levonni azt a tényt, hogy pl. a diplomácia "női" dolog, az erőszak meg "férfi"... hát elég merész logikai ugrásnak tűnik.

azért mert valamit régóta egy nemhez kötünk, attól az még nem feltétlenül kapcsolódik is hozzá kognitívan. mert az ilyen gondolatmenetek végén fog kiderülni, hogy a mosogatás női dolog.

* bocs a duplázásért, kicsúsztam a javítási időhatárból.

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.29, 21:09

Szerintem barmilyen jellemvonasrol el tudom donteni, hogy inkabb ferfi, vagy noi jellegu. Igen.

no, ez érdekes.
türelem. vakbuzgóság. bizalmatlanság. felületesség. konokság. falánkság. kiváncsiság. önteltség. magabiztosság. szerénység.
csak így hirtelen. sorold be, kiváncsi lettem.

Meg az is lehet, hogy a konvencionalis-hagyomanyos dolgoknak is meg van a maguk hatarozott oka.

ja, lehet, viszont akkor miért van, hogy koronként és kultúránként ezek meglehetősen nagy eltéréseket mutatnak?

Khaos

Khaos

  A Bundáskenyér...

 • Fórumita
 • 391 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.29, 20:53

Ahogy én látom ez nem egészen így van. Persze minden attól függ ki honnan származtatja magát (és mit játszunk... legyen pl mókus).
Az Északi szövetségben ez a konvencionalitás talán helytálló, de például Chei mesteréknél már nem hinném hogy meglepő ha a leány inkább a nyereg innenső oldalán érzi jól magát íjjal a kezében...

Erről ennyit, de kezdünk offolódni ezzel a nemi jellemzők milyenségéről szóló vitával...
Na üdv :felvon: :D

Módosította Khaos: 2006.08.29, 20:53


Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.29, 20:52

Lehet egy ferfi erzekeny, de az erzekenysege benne noies vonas lesz.
Lehet egy no harcias, de a harciassaga benne ferfias vonas lesz.

teljesen biztos vagy benne, hogy minden jellemvonáshoz hozzá lehet rendelni egy nem-forrást? tuti? :felvon:

Szerintem barmilyen jellemvonasrol el tudom donteni, hogy inkabb ferfi, vagy noi jellegu. Igen. Es abban is biztos vagyok, hogy nem en vagyok az egyetlen evvel a mesebe illo kepesseggel.

nem lehet, hogy ezek veretes konvencionális-hagyományos sztereotíp rögzülések?

Az is lehet. Meg az is lehet, hogy a konvencionalis-hagyomanyos dolgoknak is meg van a maguk hatarozott oka.

vagy egy matriarchális társadalomban minden nő férfias? és minden férfi nőies? maraggyá má.

A sajat logikam szerint egy matriarchalis tarsadalmat azert neveznek matriarchalis tarsadalomnak, mert a hatalom noi jellegu. Es ez nem azt jelenti, hogy a kiralynak puncija van, hanem hogy alapvetoen noi jellegu berendezkedesrol van szo.

Hamvas nagyon szepen ir errol egy esszejeben, de nem emlekszem melyik ez. Arra emlekszem viszont, hogy pl. az intrika, a hatterben kavaras, az erzelmekkel es manipulacioval torteno opercaio jellemzoen noies, mig a nyilt konfrontacio, mint amilyen egy haduzenet, jellemzoen ferfias.

Erdekes modon en ugyanezeket a jellegzetessegeket a mindennapi eletben is egyertelmuen tapasztalom.
Most nem allok neki peldakkal elarasztani a topikot, mert feleslegesnek erzem. Aki egyetert, az egyetert igy is, aki nem, azt meg valszeg ugysem tudom meggyozni.

Teljesen egyetértek. Azért mert mondjuk a többség erre azt mondja jellemző még lehetnek kivételek.

Kivel ertesz egyet?
Mert ha aszondod, hogy vannak jellemzo dolgok, meg kivetelek, akkor nekem ugy tunik, hogy velem ertesz egyet.
Ha azt mondod, hogy a kivetelek azt bizonyitjak, hogy a jellemzo dolgok csak megszokason alapulo tevedesek, akkor leniennel.

_rancidblade (NPC/NJK)

_rancidblade (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.29, 20:25

Teljesen egyetértek. Azért mert mondjuk a többség erre azt mondja jellemző még lehetnek kivételek.

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.29, 20:18

Lehet egy ferfi erzekeny, de az erzekenysege benne noies vonas lesz.
Lehet egy no harcias, de a harciassaga benne ferfias vonas lesz.

és ezt csak így, csípőből? egyéb infók az egyetleg igaz ösvényről?

teljesen biztos vagy benne, hogy minden jellemvonáshoz hozzá lehet rendelni egy nem-forrást? tuti? :felvon:

nem lehet, hogy ezek veretes konvencionális-hagyományos sztereotíp rögzülések?

vagy egy matriarchális társadalomban minden nő férfias? és minden férfi nőies? maraggyá má.

Módosította lenienn: 2006.08.29, 20:22


Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.29, 20:13

Így a játékos egyéni gondolkodásmódján múlik, hogy ő mely tulajdonságokat tartja "nőiesnek" illetve "férfiasnak".

Ne mondd mar, he!

Lehet egy ferfi erzekeny, de az erzekenysege benne noies vonas lesz.
Lehet egy no harcias, de a harciassaga benne ferfias vonas lesz.

Kezd olyan erzesem lenni, mintha vakok probalnanak itt uj utat torni annak a meggyozodesnek, hogy szinek marpedig nincsenek, csak feketeseg.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]