Ugrás tartalomhoz


Fotó

Krán


 • Válasz írásához lépj be
3263 hozzászólás érkezett eddig

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.26, 19:57

Hali.

Hellguard:

Ismerem a NagyZöld Krán-képét, ne fáradj az egész begépelésével! :ugri:


A régi Krán is nagyon erős. Viszont a P.e. X. századi Godoni Birodalommal 2 ÉVEZREDEN keresztül harcoltak és csak aztán tudott Krán diadalmaskodni. Magyarán nem világelsöprő erő, hanem olyan hatalom, amely politikai, taktikai, és stratégiai fölényt egyszerre vet be ellenfele ellen, és eztán győz. De ez nem valami kocsonyás takonynak köszönhető, amelyik elcuppogott az ellenig, ott fingott kettőt, és erre összeroskadt az egész állam, hanem hadsereg, feketemágia, tervezés, orgyilkosság ÉS aquir segítség erejével teszi.

???

És a Summarium világképe szerint...?

Ott is két évezreden át harcolnak. Tysson Lar ellen meg néhány hónapig. A Kye-Lirion Szövetséget meg politikai manőverekkel verték szét. A Summarium szerint is. A NagyZöld szerint is.


A régi Krán is nagyon erős. Bingo. Hát tessék megkapaszkodni: fő gondom, hogy A RÉGI KRÁN SOKKAL ERŐSEBB, MINT AZ ÚJ! Az új Kránban is erős a sötét elf, de a régi Kránban sötét elf fejvadász-különítmények vannak! Jó, nincs kidolgozva a Nemes Nyelv, de van
helyette brutál lopózás meg rejtőzés, meg halálos lövés a nyílpuskából. A régi Krán ráadásul egy vasmarokkal összefogott monarchia, a vasmarkú uralkodó pedig Shackallor.
Megkérdezném: miért nem vet be ilyen fejvadász-különítményeket mondjuk Syburr meg Enysmon uralkodója ellen?!

Egy régi Rúnában volt szó erről, egy levélíró kérdezte, hogy Mogorva Chei kiiktatására miért nem küldenek sötét elfeket. A válasz az volt, hogy Chei isteni kegyelt, és mint ilyen, túl nagy falat akárki sötét elfnek. Nade a 3 (4) Pajzsállam uralkodói csak nem isteni kegyeltek mind...?

Krán miért nem hódítja meg Dél-Ynevet? Vagy akár az egészet? Milliós orkhordák, többkasztú varázslók, sötét lovagrendek; és az offenzíva előestéjén sötét elf fejvadászok végeznek a célpont állam uraival, meg a védelmüket ellátó nagybetűs Kalandozókkal. Miért nem szállta meg Krán a tönkrevert Pyarront? Vagy Godont? Miért nincs állandó (legalább) állóháború Syburr és Yllinor ellen; ahol a krániak háromfejű
wakrarákat (vagy miket) vetnek be, meg idézett démonokat, varázsló-boszorkánymestereket, sötét harcművészeket, kráni ménen lovagló feketeacél kardos Ranagol-paplovagokat, meg ilyeneket. Ehelyett szórványos összecsapások vannak a Fekete Határon, az yllinori lovasok meg kedvükre portyáznak Kránban, "vonuló seregek oldalába marnak", meg minden.
Megjegyezném, hogy a puszta hangzásával őrületet okozó aquir nyelv a kráni varázstudók körében viszonylag alapvető tudás; a legerősebb mérgeket Kránban állítják elő; és igaz, hogy még gyülevészek és gyöngék, de milliószámra tenyésznek orkok, olcsó nyílfogók, és ráadásul ajzószer is van bőven.

Biztos vagyok benne, hogy ezekre az anomáliákra van magyarázat, csak azért nem ismerjük, mert csupán szilánkok jelentek meg Kránról; de engedtessék meg nekem, hogy a Változás Törvényére épülő világképet fogadjam el. Nem azért, mert hochkult, vagy etalon, hanem mert következetesen és támadási felület nélkül nyújt megoldást és magyarázatot, szemben a másikkal. Ez nem azt jelenti, hogy a másik "rossz", vagy "kevésbé értékes", de én hiányolom belőle a következetességet. Ennyi.
(Kicsit olyan, mintha a 6 film alapján gondolkodnék el azon, hogy is mennek a dolgok a SW univerzumában. Bizony gondban lennék! Mondjuk Asimov Alapítvány-univerzumáról ez nem mondható el, ott akármennyi kérdést feltehet az ember. Ez persze továbbra sem jelenti azt, hogy a SW világa, netán maga az SW kevésbé volna értékes...)

naturálisan kivesézzük a szószedetben, hogy bizony Káosz-Khakt hívei odaszarnak Ranagol oltárára, és így áldoznak neki,

Hm...
:pipe:
"...gyalázzák (...) Ranagolt, vér helyett fekáliát és testi váladékokat áldoznak neki."
:dilis:

Másrészt ha adva van egy inhumán vallás, ahol az istenség szűkebb aspektusai kerülnek megszemélyesítésre Káosz-Angyalként, és az istenséghez vezető útként, az egyik aspektusként ott szerepel maga a "Tagadás" is (szvsz zseniális gondolat); akkor ne csak azt vegyük le az egészből, hogy jaj odaszarik és ráveri, a másik meg jaj elrohasztja megát, a harmadik meg jaj vért iszik. Gondolom, Te sem ennyit jegyeztél meg belőle.
-> A Síró fém O'Connor talán legjobb műve. Többlövetű szereplők, tapintható feszültség és gonoszság, elgondolkodtató lelki vívódások, szájbarágott tanulság nélkül... szvsz remek. Persze csak akkor, ha nem dobjuk félre avval, hogy nemá, tengeralattjáró.
Szvsz ez is ilyen dolog.


oldalakon ecseteljük hogy mennyire undorítóan eltorzult egy ember, hála az aquir izébizéknek a testében. (...) ez undorító.


Bezony, undorító!
...ez előtt vagy ez után jut eszébe Vyergasnak, hogy nagyon régóta tudja már: "A Legnagyobb Úr semmit sem ád ingyen"...?
Mert így viszont már más a leányzó fekvése. Már szerintem.

A Lovecraft-epigonosdit hagyjuk; nem szeretem Lovecraftot, számomra unalmas és mesterkélt. (Na, ha az eddigiekkel nem is, evvel TUTIRA elkapálom magam, végérvényesen és visszamenőleg is... :D :D :D )

A könyékig belekben turkálással meg az öncsonkítással pedig nem a "Gonoszság" kerül ábrázolásra, hanem mondjuk ilyenek, hogy eltökéltség, érzelemmentesség, ilyesmik. Amikor a szamuráj szeppukut követ el ura becsületének védelméért, akkor az magasztos és lenyűgöző; pedig a szarszag és a bő vér az olyankor is áradt, de még hogy. Vagy említhetnénk a kemény narkóst mint "emberidegen embert", aki lassú kínhalált vállal a folyamatos önmérgezéssel, csak mert a mérleg másik serpenyőjében ott van az alkalmankénti néhány órányi öröm...
Ó jessz, Krán idegen mindattól, ami emberi. Wow, és hadd kérdezzem meg, a NagyZöld Kránját mi tette volna emberivé...? A barlangokban önnön gonoszságukban tobzódó aquirok, a milliós orkhordák, vagy a húszezer éve Ynevet járó félisten-mágus uralkodók...? Persze, legtöbben azért az emberek vannak, nade a NagyZöld Ranagol-hite mennyire emberi? Amikor más halálra kínzásával vezekelek a saját bűneimért...?

Hehe, jó kis beszélgetés lesz ez! :)
:sor: :D :D :D

d.

Módosította daekow: 2006.08.26, 19:59


Prof_William

Prof_William

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 391 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.26, 18:32

Akkor az utolsó Postomat berakom ide is. Hátha már nem olvas vissza senki. :dilis:

"Nem néznek minket épp elegen sátánistának?"

Már látom a jövő cikkjeit.

"KRÁN A SÁTÁN BIRODALMA nyilatkozott több egyázfő."

"Aquirnak képzelte magát a sorozagyilkos fiú"

"A Kránból vettem az ötletert - valja a hugát a konyhaasztalon feláldozó fiú."

"XY az ismert XXXXX párti politikus bevalja hogy a szerepjátékok vették rá a több milliárdos sikkasztásokra, visszaélésekre, embertársainak semmibeveésére és a korrupcióra.
- A kránban is így csinálják. - nyilatkozott lapunknak a politikus. "
Mellesleg miért kell néha új témát nyini?

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3482 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.26, 17:39

Üdv!

Hellguard666:

daekow:

Az hozzászólásodra írt reagom marha hosszú lett volna, sok idézettel a '93-as Nagy Ződből, de sajnos egy áramszünet megakadályozott abban hogy elküldjem.

Így zömítem:
1. A régi Krán Birodalom. Számtalan apró kis szövetségi állammal. 13 Birodalmi Tartomány, 30-35 Szövetséges Tartomány, és számtalan Szabad Tartomány. Élén Shackallor, aki vasmarokkal vezeti ezt az államot, és ebben SEGÍTI őt 12 testvére, akik anno P.e. XIV. évezredben kerültek Ynevre. Ott is megy a széthúzás és egyebek, de van egy vasmarok ami összetartja és egy irányba tereli a feleket. Shackallor.
2. A régi Krán is nagyon erős. Viszont a P.e. X. századi Godoni Birodalommal 2 ÉVEZREDEN keresztül harcoltak és csak aztán tudott Krán diadalmaskodni. Magyarán nem világelsöprő erő, hanem olyan hatalom, amely politikai, taktikai, és stratégiai fölényt egyszerre vet be ellenfele ellen, és eztán győz. De ez nem valami kocsonyás takonynak köszönhető, amelyik elcuppogott az ellenig, ott fingott kettőt, és erre összeroskadt az egész állam, hanem hadsereg, feketemágia, tervezés, orgyilkosság ÉS aquir segítség erejével teszi.

(OFF)No offens, de Krán esetében a régi Ződ az autentikus, de a gorviki fejvadászoknál nem? :dilis: (/OFF)


Nem látom be miért jelent reálisabb gonoszságot, ha naturálisan kivesézzük a szószedetben, hogy bizony Káosz-Khakt hívei odaszarnak Ranagol oltárára, és így áldoznak neki, vagy ha oldalakon ecseteljük hogy mennyire undorítóan eltorzult egy ember, hála az aquir izébizéknek a testében. Ez nem gonoszság, vagy eredeti, ez undorító. Ráadásul az ilyesfajta dolgokban R.R. lehet hogy Lovecraft epigon akart volna lenni, de szvsz marhára nem sikerült lenni. Ugyanis míg Lovecraft szörnyeinek volt hangulata - viszont nem voltak hatalomszavai  - és nem csupán úgy lettek összedobálva "legyen undorító, furcsa és TÁP" jeligére!

(OFF)Lovecraft "szörnyeihez" képest az ősaquirok is csak kiscserkészek lehetnek.... A Mérhetetlen Vének és a Külső Istenek az élettől mint olyantól idegenek, az univerzum arctalan erőinek megtestesítői. Az ősaquirok, bár felfoghatatlanul idegenek és hatalmasok, de ÉLNEK, a szó köznapi értelmében. Szvsz apoteóziusk végen vállnának olyan lényekké, mint Lovecraft iszonyatai. Kornya epigonságát és az eredetiség kérdését egy vonatkozó topikban szívesen megvitatom.(/OFF)

Nem szereted az aquirokat, oké. Akkor -mivel amúgy is előszeretettel írod át Ynevet- meséld úgy, hogy nálad kihaltak. Alkalmazd a régi Krán-képet, saját kútfőből kipótolva a hiányzó részeket (ha elkészül, én szívesen tanulmányoznám). A lényeg, hogy Krán a változtatás után is dacolni tudjon minimum egész Dél-Ynevvel, mivel másként nem maradhatott volna fent.

Maradok tisztelettel: Alister

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.26, 11:00

A nyugállományba vonult előző Krán topik folytatása. További jó fórumozást!

Módosította Alyr Arkhon: 2006.08.26, 11:02[Fantasy háttér] [Sötét háttér]