Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kalandötlet #2


 • Válasz írásához lépj be
1268 hozzászólás érkezett eddig

_Ruty (NPC/NJK)

_Ruty (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.11.03, 21:19

Én őszintén szólva egy egyszerű falucska képét szeretném megteremteni ahol elélnek az emberek és pont, nincs semmi ami virágoztatná a falut, de nem is nyomorban élnek, a lehető legegyszerűbb helyet szeretném létrehozni, egy unalmasat amit "feldob" a háború.... ;)

Nagyváros kis települése ez ami termel ércet, ennyi az elképzelésem, semmi több.
Faliu ahol ismerik egymást az emberek és békesség van, még a zsörtölődős kovácsot is szereti mki.
Iesmi

G46

G46

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2690 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.11.03, 17:37

Üdv!

Nem hiszem, hogy bárki bemenne utánad. Inkább megvárják, amíg az éhségtől szédelegve kitámolyogsz vagy rádomlasztják a bejáratot. Ez egy átlagos, kisebb bánya esetén elég ciki.


Ne felejtük el azt, h. egyszerű emberek vagyunk, egyszerű eszközökkel, meg egy 2. szintű papppal a faluban. Valószínűleg nincs a faluban román stílusban épült templom, ami egy 250 kg-os második világháborús bombát is röhögve túlél. Tehát: ha megtámadnak, a legcélszerűbb védelem a bánya. Tudjuk, h. meg fognak támadni, és tudjuk, h. ránk omlaszthatják. Tehát: a tartalék élelmet eleve ott tároljuk. És ásunk rejtett szellőzőnyílásokat, amiken keresztül egyesével kiférnek az emberek. Az "átlagos, kisebb bánya" kitételen jót mosojogtam. Én bányász faluból származom, aminek volt 1 db kis kőszénbányája. Az, ami ipari léptékkel kicsi, a valóságban egy többszintes, sinekkel-csörlőkkel ellátott, számtalan oldalelágazással tarkított labirintusrendszer. Erre lehet azt mondani, h. jó-jó, de itt középkorról beszélünk. Erre meg én azt, h. több generáció alatt csákánnyal is keresztül-kasul lehet fúrni a hegyet. Szal ha én a M*-ban bányászcsaládból származnék, és bányászokat kellene kicsiny csapatommal kifüstölni a saját bányájukból, nos, igencsak próbálnám lebeszélni erről elöljáróimat.

Kieron

Kieron

  Homályszövő

 • Fórumita
 • 971 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.11.03, 16:35

G46:

Nos, ha én lennék egy bányászfalucska lakója és háborús hejzet van, hova mennék? BE A BÁNYÁBA! Jöjjön utánam, aki mer!

Nem hiszem, hogy bárki bemenne utánad. Inkább megvárják, amíg az éhségtől szédelegve kitámolyogsz vagy rádomlasztják a bejáratot. Ez egy átlagos, kisebb bánya esetén elég ciki.

G46

G46

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2690 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.11.03, 16:17

Üdv!
Nos, ha én lennék egy bányászfalucska lakója és háborús hejzet van, hova mennék? BE A BÁNYÁBA! Jöjjön utánam, aki mer! Gyengén aláföldelt oldaljáratok, sújtólég, gödrök, föld alatt élő veszedelmes lények- amiket persze a bányászok békeidőben messze elkerülnek stb...
És akár dandzsön-játék is lehet belőle- az egyik omlás után ismeretlen rúnákkal telerótt, tökéletesen ép labirintus...
Egy bányásztelelpülésen a férfiak a bányában dolgoznak, a nők/nagyobb gyerekek pedig a soványka kis földet művelhetik. Ha a bánya nem nagyon magasan van, termőföld mindig van. Egy középkori jellegű világban pedig minden talpaltnyi földet kihasználnak, h. saját élelmet gyártsanak- elvégre ki tudja megérkezik-e az élelemszállító társzekér.

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5091 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.11.03, 13:53

Ruty:

Nem hinném, hogy a bányatulajdonos kiköltözne a bánya mellé.

Ha jól emlékszem a töriórákra a bányászati jogot jutalomképpen adták a földesuraknak. Volt valahol földjük, meg kúriájuk, de nemigen költöztek ki a melósokhoz. Főnökre nyilván szükség van, akit pl. háromhavonta elszámoltat a földesúr majordomója.

Ha 15 családot veszünk, akkor szerintem 20-25 bányász biztos van (az apák és néhány bányára érett korú - 14 éves? nem látok tisztán a munkábaállással kapcsolatban - gyermek)

*****

Ez eddig egy elég lehúzós hangulatú 'telep' nemtom ilyet akartál-e. Férfiak este jönnek haza/mennek a kocsmába, elverik az asszonyt, aztán a kölyköket.

Ennek elég barátságtalan, 'vadnyugati telepes' hangulata van..
Ha valami 'mesésebb' helyet akarsz, akkor célszerű lenne kicsit nagyobbá tenni a helyet, meg a bánya mellett elhelyezni néhány egyéb megélhetési forrást.

Pl. gyógyforrások-fürdők, fakitermelés-feldolgozás, vadászat, esetleg szőlő- és bortermelés, (bár nemtom lehetséges-e ez egyáltalán. Földrajzból sose voltam jó)
Így már kicsit nagyobbra lehet hízlalni a lakosságot, több ember végezhet szolgáltató munkát (több kocsma ;) , pap, egy-két kereskedő, pár örömlány...), ami városiasabb ízt adhatna a helynek.

_Ruty (NPC/NJK)

_Ruty (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.11.02, 21:15

Hát lehet kicsit akkor szándékaimnak nem megfelelő az az 50 bányász+család, kicsit sok, nem gonoltam végig teljesen, node azért írtam ide 5letemet, hogy az ien "apró" részletekre ráébresszetek...:(

Asszem elég lesz egy 15 családos+ 3 vezetőség...
Mellé az élelmiszeres, azaz vegyesboltos, neki megvan a raktára, ki szekere amin a kaját hurcolja...
Kell ugyebár egy valamirevaló kovács, aki javítja a szerszámokat.
Akkor a kocsmáros, neki is szekere amin szállítja a SÖRT!
Pap bácsi aki vezeti a ceremóniákat, egyebeket...
Akkor kapjon a falu egy vezetőt, akinek van egy kúriája a település középpontjában. Neki van a birtokában a bánya termelése, és az ebből származó bevételből adózik (mondjuk). Neki viszont van egy külön gárdája akik szállítják az ércet. Ez legyen mondjuk 3 kocsi, 3+1 igás lóval, és az ehhez szükséges 5 emberrel (ebben benne van a 3 kocsihajtó és a két ember aki a lovakkal és a szekerek javításával foglalatoskodik. Az ő szállásuk a falu szélén lévő istállóval van egybe építve, ahol a kocsikat is tárolják. A falu szélén van még egy raktár ahol az el nem szállított érc (vas) pihen. Talán így....
Na akkor legyen ez az új felállás, nemtom, mostmár alakul?

alal

alal

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 417 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.11.02, 20:40

ezek gyerekeinek már iskola kell a falunak


Képzelem az esti családi beszélgetést... "Fiam, már megint egyest hoztál haza olvasásból meg számtanból! Mindig csak kint a réten játszol, ahelyett, hogy tanulnál a könyved felett! Hogy lesz belőled így jó bányász???" :( :szent:
A lényeg, hogy már tízéves koruktól "a fiúk a bányában dolgoznak"... :aaaaa: Szó nincsen drága taníttatásról...

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3482 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.11.02, 18:05

Üdv!

Még vmi.(amellett hogy még ezen a fórumon nem vagyok tag azért hozzápofáznék :( )A megláltásom pedig az lenne h a falunak azért kell lennie előljárónak is,sőt ezek a bányászok álalában vkinek dolgoznak(király, egyház pl pyarroni, lovag v földesúr) ezekből tök jó kis bonyodalmat lehet utána kialakítani :aaaaa: Aztán nemcsak vbolt de KOCSMA is kő..Ötven bányászcsalád az már egy igen nagy falut feltételez (apák,nagyapák fiúk-3 generáció kb 200-300 munkás) ezek gyerekeinek már iskola kell a falunak(bár már lassan bányavárossá avanzsál :szent: védelemre van szüksége-bakteek,zsandárok)

Nagyjából egyet értek (kell előljáró, kié a bányajog, kocsma), de a kiemelt résznél (kiemelés tőlem) hátast dobtam... ugye ez nem volt komoly?

Maradok tisztelettel: Alister

Mart

Mart

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 70 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.11.02, 14:33

Még vmi.(amellett hogy még ezen a fórumon nem vagyok tag azért hozzápofáznék :( )A megláltásom pedig az lenne h a falunak azért kell lennie előljárónak is,sőt ezek a bányászok álalában vkinek dolgoznak(király, egyház pl pyarroni, lovag v földesúr) ezekből tök jó kis bonyodalmat lehet utána kialakítani :aaaaa: Aztán nemcsak vbolt de KOCSMA is kő..Ötven bányászcsalád az már egy igen nagy falut feltételez (apák,nagyapák fiúk-3 generáció kb 200-300 munkás) ezek gyerekeinek már iskola kell a falunak(bár már lassan bányavárossá avanzsál :rohog: védelemre van szüksége-bakteek,zsandárok)
Tessék csak nyugodtan ebben gondolkodni...de kösz igy most nálam is születőben van 1 új kaland :szent:
Üdv:Mart


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]