Ugrás tartalomhoz


Fotó

MAGUS kérdések és válaszok


 • Válasz írásához lépj be
4514 hozzászólás érkezett eddig

Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 486 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.12.09, 13:39

Nekem megvan az a térkép, amit András a legutóbb feltöltött, a legújabb könyve kapcsán, ezt lehet szerintem a legfrissebb, hivatalos verziónak tekinteni. Mivel mindenki számára elérhető módon töltötte fel, így szerintem nem sértek senkit és semmit, ha ezt felteszem ide, csak nem tudom hogyan kell képet csatolni. :) Ha adsz e-mail címet, elküldöm neked.

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1052 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.12.09, 10:46

Anarion: A hadurak megölését Alyr Arkhon mesélte Tier Nan Gorduinnak az Észak lángjaiban, aztán ez ihletett meg valakit. Lehet hogy pár év múlva a másikról is születik egy novella. :)
Térképügyben teljes a káosz, nekem van két abszolút hivatalosnak mondott térképem még a valhallás időkből, és már azok sem egyformák. (De ezek egyike szolgálhatott alapjául a Szürkecsuklyások térképének.) Állítólag tervben volt egy nagy és pontos térkép elkészítése, GA töltött is fel pár képet valahova, mint abszolút kanonikus, és valamennyire hivatalos térképeket, ha megjavítják a fórumot talán elérhető lesz.anarion

anarion

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 793 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.12.09, 07:37

Mivel a DV fóruma nem elérhető, és tudom, hogy páran elő szoktak onnan fordulni a DV részéről itt is. :)

 

Úgy vélem, hogy legtöbben még a Szürkecsuklyás.hu által készített nagy felbontású, színes Ynev térképeket használjuk a játékok során, és csak mostanában kezdem felfedezni, hogy bizony jelentős eltérések vannak ezek, és a hivatalosnak elfogadott térkép(ek) között.

 

Legutóbb újra kezembe került az az Észak-Ynev térkép, amelyen a térkapu hálózat látható - még Novák Csanád készítette - ezt hivatalosként jelölte a DV anno az egyik novella pályázatánál pár éve. Ekkor szembesültem vele, hogy bizonyos városok hiányoznak a Szürkecsuklyás térképekről, és az országok méretében, fekvésében is vannak eltérések.

 

Gondolok itt arra, hogy pl. Via-Shien nincs rajta a Szürkecsuklyás térképen, míg a másikon Eren része, a hivatalos térképen az Anublien tavaknak megint van csatlakozása a Quiron-tengerhez (ahogy az az első magus térképen is volt, és így van azon a GA által posztolt térképen is, amelyen a XIV zászlóháború hadmozdulatai vannak feltüntetve), ezt a Szürkecsuklyás anno felülírta, illetve pl az Északi szövetség országai sem ott és úgy húzódnak (pl. Erennek eszerint nincs közös határa a Dwyll Unióval, mert délről is Erigow határolja - maximum egy kis hármas határ -, és így Erigow formája is teljese eltérő.
 

Van olyan - hivatalos - Ynev térkép (bevallom, engem főleg Észak-Ynev érdekel), ami tükrözi az alkotók jelenlegi elképzeléseit?

Valahol olvastam, hogy sokszor maguk az írók is a Szürkecsuklyás térképet veszik alapul, amikor írnak, holott ezek szerint azért jelentős eltérések vannak.

 

Van, vagy készül olyan térkép, ami - star warsos példával élve - canon, nem pedig legend? :D
 

 

Illetve még egy kérdés a XIV. zászlóháborúról:
Az ÉL könyvben írják, hogy az I. (Erigow) és a II. (Tiadlan) vörös hadurát kelepcébe csalják, megölik, a lobogójukat elragadják. Mindez még a zászlóháború kitörése előtt történik hónapokkal (vagyis inkább Psz. 3691 vége felé, mint 92 kora tavaszán). 

Az elsőről találtam egy novellát (toron jussa), azonban a másodikról van valahol bővebb információ, vagy csak ez a félmondat?

 morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 234 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.23, 17:05

Szétnéztem az interneten, mit ír a rubinokról. A legnagyobb 8500 karátos, bár kétlem hogy ez Yneven megfelelő tisztaságúnak minősülne. A legdrágább 25,59 karátos volt (ebbe viszont nem sok mana fér) és 2015-ben 30 millió dollárért kelt el. Ezek persze földi árak, csak gondoltam legyen mihez hasonlítani.

 

Szerintem az tény hogy drágakőmágia létezik, sőt külön szervezetek (mondjuk elég kicsik) specializálódtak rá, arra utal hogy:

 

- Yneven jóval több, magas karáttal rendelkező drágakő van

- Ezekkel többé-kevésbé aktívan is kereskednek

- Ebből következik hogy ugyan drágák (A Cundior által idézett UTK leírás szerintem jó támpont, habár ez nagyon függ attól hogy a csapat hogyan kezeli, de szerintem az UTKs "egy paraszt évi két aranyat keres" kontextusában működik), de egy gazdag varázsló akár több, igen tiszta darabbal is rendelkezhet.

 

Természetesen az ár mindig attól függ hogy az adott csapat hogyan játszik, de a fenti arány szerintem elégséges. Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 486 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.23, 13:57

Talán egy új látásmós megismerése segíthet, vagy az egyszerűsége okán megtetszhet, úgyhogy bemásolom az ÚTK-s árakat, aztán majd eldöntitek, hogy mit kezdtek vele:

ÚTK 399. oldal "Az igaz drágakövek értéke karátonként 3-5 arany, a féldrágaköveké pedig 5 ezüst és 3 arany között változik attól függően, hogy hol kívánja beszerezni őket a varázsló. Például a Gályák-tengere mentén valószínűleg már 10 aranyért egy nagyobbacska gyöngyöt is vehetünk, míg ugyan ez a darab az Északi Szövetség területén akár az ötszörösébe is kerülhet."

De hangsúlyozom, a tapasztalati úton készített varázstárgyak nem a drágakőmágia módján működnek. Ezek specializáltak, nincs lehetőség a kombinálásukra, megváltoztatásukra, de egyszerűségükben abban az egy dologban, amire készülnek, sokszor hatékonyabbak társaiknál, így itt nem kell karátokat számolgatni. Legalábbis semmi erre utalót nem ír a könyv.

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1052 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.23, 12:16

Szétnéztem az interneten, mit ír a rubinokról. A legnagyobb 8500 karátos, bár kétlem hogy ez Yneven megfelelő tisztaságúnak minősülne. A legdrágább 25,59 karátos volt (ebbe viszont nem sok mana fér) és 2015-ben 30 millió dollárért kelt el. Ezek persze földi árak, csak gondoltam legyen mihez hasonlítani.Creo

Creo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 245 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.23, 11:39

Az ETK-ban található drágakő ár táblázat, 20 karátos kövekre vonatkozik, amirubinok, smaragdok, gyémántok és zafírok esetében egy kisebb vár költségébe kerülnek. :D

Régebben az Egyetemes lexikonból kinézett keménység/sűrűség alapján kiszámolgattam néhány méretet (gömb alakban), mondjuk akkor még nem volt internet, meg fogott az agyam. ;)Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 486 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.23, 08:14

Mindkettő. A Hatalom amulettjéből viszont csak az képes kinyerni a manát, aki legyártotta és beletöltötte.


A varázstárgy leírásánál (390. oldal):

"A rubint tulajdonosa - de bárki más is - képes feltölteni mágikus energiákkal (Mana-pontokkal), hogy azt később, szükség esetén kinyerje onnan."

Szóval az nem fontos, hogy maga gyártsa, de az sem egyértelmű, hogy maga kell feltöltenie azt, hogy kinyerhesse. Elvileg lehet úgy értelmezni, a szöveg erre az esetre nem tér ki (ha mint mesélő mondanád nekem, egy másodpercig se vitatkoznék), de nincs a szövegben kizárva, hogy más által feltöltött követ használj, és ez a Mana természetéből se következik. A Mana, eltérően például a Pszi-ponttól, ami a te képességeid, szellemi állapotod mértékét mutatja, nem a te Manád, hanem "közös forrás". Egy varázsló például könnyen lehet, hogy energiagyűjtéskor, korábban mások által már használt Manát gyűjt a fejébe. :) Tehát (bár ez egyértelműen nem eldönthető), szerintem ki lehet nyerni más által feltöltött kövekből is, de készítőnek biztos nem kell lenni hozzá.

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11202 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.23, 01:22

Ha már boszorkánymesterek és mágia. Felmerült nálunk a kérdés, hogy a Hatalom amulettje mennyibe is kerül a boszorkánymesternek.

Annyit ír a könyv (ETK - Első törvénykönyv) a tapasztalati úton készült varázstárgyaknál, hogy tiszta rubin kell hozzá, és 2 ezüst az ára (amely 386. oldal 3 bekezdése alapján a tárgy elkészítéséhez szükséges összes összetevő árát magába foglalja) és annyi mana pont, amennyit benne kíván tárolni.

Viszont van aki meg azt mondja, hogy itt is a drágakőmágiánál leírtakat kell figyelembe venni, így ha 30 MP-t akar benne tárolni, akkor 30 karátos rubin kell, amelynek az ára 30 arany.

Melyik a helyes?


Mindkettő. A Hatalom amulettjéből viszont csak az képes kinyerni a manát, aki legyártotta és beletöltötte.

Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 486 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.22, 21:41

Mi a varázstárgyak árait, a rúnamágiánál említett 1,5 arany belefektetett Manapontonként "szabály" szerint szoktuk számolni. Ez általában egy jó értékarány, valamint a kérdéses varázstárgyat szerintem amúgy se a drágakőmágia módján kell meghatározni. Egyrészt ott a rubin ára 500 aranyban van megadva (mértékegység nélkül...), ráadásul 10-es szorzásról is ír, mivel "a drágakőmágiához használt kövek sokkal tisztábbak..." (ÚTK-ban ez jobban ki van találva). Másfelől a Hatalom amulettjénél azt írják, hogy annyi manát lehet benne tárolni, amennyi a használója max. Manapontja, nem karátfüggő mennyiséget.

Én úgy gondolom, ez egy más jellegű dolog, ez egy tapasztalati úton készíthető varázstárgy, ami árban és működési logikában is különbözik a drágakőmágiától. Ha én feltétlen olyan árat szeretnék szabni neki, ami elgondolkodtatja a játékost, hogy befektessen-e rá, akkor az aktuális max. Manapontjait szoroznám 1,5-el aranyban, de ez persze sokban függ attól is, hogy nálatok mekkora a kalandozók vagyona.

Nálunk a példádból eredő 45 arany azért számottevő mennyiség, össze lehet szedni, de ennyi "fölösleg" általában nincs senkinél. Szóval szerintem döntsétek el mi a nektek reális, mert szabály az nincs rá.

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1324 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.22, 20:48

Mi ezt úgy kezeltük, hogy a 2 ezüst a foglalat ára, a rubin pedig ezen felül van, arra meg alkalmazzuk a drágakő mágia szabályait. Tehát attól függ, mekkora mágikusan tiszta rubinhoz jut hozzá, annyi mp-ot tud benne tárolni.
Ezt nem nevezném a szabály helyes értelmezésének, de nekünk bevált.

Üdv:
D.

anarion

anarion

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 793 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.22, 20:36

Ha már boszorkánymesterek és mágia. Felmerült nálunk a kérdés, hogy a Hatalom amulettje mennyibe is kerül a boszorkánymesternek.

 

Annyit ír a könyv (ETK - Első törvénykönyv) a tapasztalati úton készült varázstárgyaknál, hogy tiszta rubin kell hozzá, és 2 ezüst az ára (amely 386. oldal 3 bekezdése alapján a tárgy elkészítéséhez szükséges összes összetevő árát magába foglalja) és annyi mana pont, amennyit benne kíván tárolni.

 

Viszont van aki meg azt mondja, hogy itt is a drágakőmágiánál leírtakat kell figyelembe venni, így ha 30 MP-t akar benne tárolni, akkor 30 karátos rubin kell, amelynek az ára 30 arany.

 

Melyik a helyes?KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11202 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.15, 11:31

 

KLM:

Ha van kb. 3 név amiről tudunk, és megjegyezte az utókor, akkor az nem arra utal, hogy ezek a felfedezések azért vannak nagy becsben, mert értékesek és ritkák?

 

 

IRL azt tudjuk, hogy ki találta fel (legalábbis kinek tulajdonítják) a fekete lőport Európában. Azt viszont nem, hogy ki volt az az eszelős géniusz, aki a párától is óvott lőpor gyártásánál rájött, hogy ha nedvesen darálják össze a hozzávalókat, akkor nem robban fel.

 

Tehát aki magát a banarát feltalálta, ismerjük.

 

Ha valaki viszont csinál olyat, ami maradandó arclerohadást csinál, azt nem jegyzik fel.

 

A CX három körös varázstudóit véve, második közös van bőven, harmadik körös vagy olyan, több arkánumban második körös, aki tud szemita arkánumot gyártani, az kevés (Yneven "végesen sok")


Módosította KLM: 2018.10.15, 11:34


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5257 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.15, 10:20

Diocletiabus:

Ezekkel kb. egyet is értek, és nincs is ellentétben az általam leírtakkal.

 

KLM:

Ha van kb. 3 név amiről tudunk, és megjegyezte az utókor, akkor az nem arra utal, hogy ezek a felfedezések azért vannak nagy becsben, mert értékesek és ritkák?

 

Nemigen örökíti meg a történelemkönyv Szabó L. Jánost, a MÁV könyvelőjét, aki sorozatban hetedik éve készítette el hibátlanul a cég mérlegét. Marika nénit a sarki cukiból, aki már 15 éve ad vissza hibátlanul a nagyobb címletekből, stb.

 

 Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1324 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.14, 20:43

Sőt, a boszorkánymesteri tetoválások (újra)felfedezése (széles körben ismertté tétele?) is egy Ein Endorel nevű abasziszi származású, de Toronban tanult boszorkánymesternek köszönhető. (Rúna I/5.)

 

Én a tapasztalati hagyományok (elsősorban a boszorkányok és boszorkánymesterek) mágikus repertoárját mindig úgy kezeltem, hogy az alapkönyvben szereplő varázslatok alkotják a "legkisebb közös többszöröst". Ezek azok a varázslatok, amelyeket a legnagyobb bizonyossággal (mondjuk 90% eséllyel) ismer egy adott hagyományhoz tartozó varázshasználó.

 

De ez az is jelenti, hogy vannak olyan iskolák, rendek, ahol nem ismerik/oktatják mindegyik alapkönyves varázslatot, és még több olyan, amelyek ezeken felül még számos másikat is tanítanak. Szerintem hangulatos, ha az azonos hagyományokhoz tartozó különböző rendeknek más-más mágikus repertoárja van*, csak ezt nem egy alapkönyvnek kell lefednie.

 

Szerintem a nagyobb rendekben komoly mágikus kutatás&fejlesztés folyik és egymás elől minden rend/iskola úgy titkolja a saját felfedezéseit, mint a hidegháborúban a nagyhatalmak a katonai kutatásaikat. Aztán az, hogy a kutatás&fejlesztés hogyan zajlik, új utakkal kísérleteznek, vagy régi, elveszett varázslatokat, módszereket próbálnak feltámasztani, (esetleg riválisoktól ellopni) az már részint az adott rendtől, részint az adott kutatótól függ.

 

Mondjuk a nagyon régi (hetedkor előtti) igék egyáltalán nem biztos, hogy működnek (vagy nem úgy működnek), mint annak idején, mert megváltozott a mágikus környezet is.

 

Üdv:

D.

 

* A ködök város c. novellámban ezért van az, hogy a fidiori boszorkány különböző kígyómágiákat, az alidaxi Sinil Dialaid tanítványa meg nekromantikus varázslatokat használ.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11202 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.13, 12:45

 

A banara kráni eredetű, ahol ugyebár olyan varázslók nevelődnek, akik a bm mágiához is értenek. Szóval nem lehetséges, hogy nem tapasztalati úton alakult ki a bannara, hanem mozaikmágikus úton? 

 

A Banara a Rusnya I/8-ban jelent meg, Sionar Gal-A-Nay egy (kráni befolyás alatt álló) városállamban tevékenykedő BM fejlesztette ki, Krán (akkor még "a kráni központi kormány") meg akarta öletni, de egy nagyobb rakás hulla után inkább meghívták Kránba, ahol azonban még mindig bárkit tanítanak - készpénzért.

 

 

 

A BM gyógyítás alapkönyves. Konkrétan mire gondolsz?

 

 
Az ETK-ban már benne volt, de először a Rusnya I/4-ben jelent meg, P.sz. 3120 környékén született Pererrio de Garraro shuluri BM fejlesztette ki.


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5257 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.13, 11:16

 

Varázslat fejlesztése (Tapasztalati mágia persze): 

Én azt mondom, hogy mivel a két leírt "szakirány" (banara és BM gyógyítás) egy-egy (N)JK-hoz tartozik (nevesített mindkettő) és mindkettőben elég sok varázslat van, ezért:

A banara kráni eredetű, ahol ugyebár olyan varázslók nevelődnek, akik a bm mágiához is értenek. Szóval nem lehetséges, hogy nem tapasztalati úton alakult ki a bannara, hanem mozaikmágikus úton? A BM gyógyítás alapkönyves. Konkrétan mire gondolsz?


Módosította Dronner: 2018.10.13, 11:17


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11202 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.13, 11:10

De azért Krán nem a szomszédban van. Ha olyan könnyű varázslatot fejleszteni, akkor minek vesződni vele?

 

Nézd, én nem azt mondom, hogy nem lehetséges új varázslatokat kifejleszteni, hanem azt, hogy reálisan kínszenvedés. Ezért akinek nincs, megpróbálja ellopni a másét, mert ha reálisan egy kráni tudás megszerzésénél megéri éveket egy magas szintű magiszter képzésére, beépülésére, és potenciális elvesztésére áldozni, akkor a kockázatnak pariban kell lennie a nyereséggel.

 

 

Varázslat fejlesztése (Tapasztalati mágia persze): 

Én azt mondom, hogy mivel a két leírt "szakirány" (banara és BM gyógyítás) egy-egy (N)JK-hoz tartozik (nevesített mindkettő) és mindkettőben elég sok varázslat van, ezért:

 

- Teljesen új varázslatot fejleszteni tényleg macerás, magas képzettségigénnyel, hosszú idő, stb.

 

-Ellenben meglévő varázslatot átalakítani könnyebb és viszonylag gyorsan megvan (tehát amint megvolt az első varázslat, a többi már könnyű volt - a "feltalálónak" mindenképp).

 

Varázslat ellopása:

https://en.wikipedia.org/wiki/No_Kum-sok

 

Az illető azzal került be a törikönyvekbe, hogy 1953-ban, a Koreai Háború lezártát követően dezertált egy MiG-15-össel. Amiről ő viszont nem tudott, hogy a jenkik teleszórták É-Koreát röplapokkal és minden rádiófrekvencián nyomatták, hogy aki elsőként dezertál egy "tizenötössel" az 100 e dolcsit kap.

Pedig akkor már lelőttek egy rakás MiGet, tudták, milyen motor van benne, tudták a méreteit, tömegét, stb,, sőt a 13:1-es győzelmi arányt is elérték vele szemben. 

Ennyit számít egy nagyhatalomnak, hogy PONTOS információkhoz jusson - ráadásul az USA ilyen-olyan szolgálatai között sokkal barátibb a légkör, mint a toroni, egymást szó szerint egy-egy kanál vízben is megfojtó Házak között (tehát a Jó Széllel... toroni partija lehet, hogy nem az első és biztosan nem az utolsó próbálkozás volt, valamint könnyen lehet, hogy az előzőek némelyike már sikerült.Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5257 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.12, 23:13

De azért Krán nem a szomszédban van. Ha olyan könnyű varázslatot fejleszteni, akkor minek vesződni vele?

 

Nézd, én nem azt mondom, hogy nem lehetséges új varázslatokat kifejleszteni, hanem azt, hogy reálisan kínszenvedés. Ezért akinek nincs, megpróbálja ellopni a másét, mert ha reálisan egy kráni tudás megszerzésénél megéri éveket egy magas szintű magiszter képzésére, beépülésére, és potenciális elvesztésére áldozni, akkor a kockázatnak pariban kell lennie a nyereséggel.

 

Az meg, hogy sok ismeretlen varázslat létezik, simán lehet azért, mert :

 • az alapkönyv nem fed le mindent
 • sokezer év telt el csak pyarron alapítása óta, előtte korszakok voltak, sok-sok mágiahasználóval. Ha az esély minimális is, ez idő alatt matematikailag is kijön az esély jópár új varázslatra. De ezerévek alatt, nem két falu között, lóháton, a szárított húst majszolva...

Szóval szerintem az, hogy nehéz legyen kifejleszteni valamit, az nem ellentmondásos azzal, hogy vannak nem alapkönyves varázslatok.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11202 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.12, 22:57

 

 

KLM
Nem ez a kérdés, hanem az ütem.

A banara meg ha olyan könnyen fejleszthető, miért kellett Kránnal összerúgni a toronikanak a port, kockáztatva jópár értékes ember életét? Egyszerűbb lett volna saját fejlesztés. Lett volna banarájuk "akár tucatjával"...


Attól még, hogy Kránból próbálták beszerezni, lehet nekik saját, de mindig érdemes megtudni, hogy másnak mije van.

 

 

Ne haragudj, de ezt elég gyenge érvnek találom. ;-) Tudsz te jobbat is :)
 

 

 

Lehetnek egymással rivalizáló toroni szervezetek is, amelyek közül azért nem mindnek van meg a tudás.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]