Ugrás tartalomhoz


Fotó

MAGUS kérdések és válaszok


 • Válasz írásához lépj be
5368 hozzászólás érkezett eddig

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1390 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.06, 17:55

Nem tudom, hallottál-e már arról a teóriáról, hogy az emberek az amundok, és dzsennek keverékei.

Erről még nem hallottam, és nem is sok értelmét látom. Az emberek már jóval az amundok és a dzsennek megjelenése előtt Yneven voltak.
Ami viszont "tény": a dzsad a dzsennek és az emberek keveredéséből létrejött (al)faj.

Üdv:
Diocletianus

vigo

vigo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1540 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.06, 16:40

Nem tudom, láttátok-e már ezt az oldalt: http://gportal.hu/gindex.php?pg=2591355&am...6f7db9529cc07be
Na, ami itt folyik, azt sajnos nem tudom hova sorolni. Valahogy úgy érzem, hogy mindenki bele akart rakni a MAGUS világába egy keveset, és mi lett a vége.... Még szerencse, hogy ez nem a hivatalos kiadás.Amit megneztem belole, pl, vilagleirasnal mintha kikopiztak volna a Szurkeket...

V.

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.06, 16:04

üdv!

Ha csak az első ETK van meg, akkor nem vagy érte okolható, de a Sumiban, a Fajok Könyvében az elfek történetét leíró párszáz aboci.gif oldalból világosan kiderül, hogy az elfek sem ynevi lények. Mi több, életük motivációját az adja, hogy el tudjanak menni Ynevről.


Ezt nem tudtam, köszi!

(OFF)és egyébként nem értem, hogy miért az amundokon lovagolsz, ezer más barmolás van Yneven, kezdve a sáskaharcosoktól a drakaudarokon vagy mi a hangyaszaron át a madáreberekig.. Az amund és a dzsenn egyike a mondjuk 6-7 "legjátszhatóbb" fajnak (ugye ember, elf, félelf, törpe, ork (udvari is -na sztem meg ez a baromság) dzsenn, amund.. és jó még biztos van pár), és szvsz a legötletesebbek, nekem legalábbis ők inkább jelentik Dél-Ynevet mint Chei vagy a 13ak. Arról nem is beszélve, hogy Magus előtti világokban (pl Tolkien) már láttuk az összes említett fajt, pont a dzsenneket és az amundokat leszámítva. Innen nézve ez a két faj az első "eredeti" Magus-lény bigsmile.gif De ezért már jönni fognak a kövek pirul.gif .(/OFF)


Nem tudom, láttátok-e már ezt az oldalt: http://gportal.hu/gindex.php?pg=2591355&am...6f7db9529cc07be
Na, ami itt folyik, azt sajnos nem tudom hova sorolni. Valahogy úgy érzem, hogy mindenki bele akart rakni a MAGUS világába egy keveset, és mi lett a vége.... Még szerencse, hogy ez nem a hivatalos kiadás.

Nem tudom, hallottál-e már arról a teóriáról, hogy az emberek az amundok, és dzsennek keverékei. Én ezt személy szerint felesleges magyarázkodásnak találom (ennyi erővel a napnak, meg a bolygónak ne találjunk ki valami jó, fantasy-s eredetet???). Abban igazad van, hogy feleslegesen lovagolok az amundokon, a többi, általad is említett fajokkal "még több baj" van. Egyrészt, Yneven nem gyakran viselnek el különböző fajokat (tessék csak az ork lenézésére gondolni), viszont, ha teljesen ugyanolyan az ember, akkor nem külön faj. Én még azt is érthetetlennek tartom, hogy az elf és az ember hogy képes egymással szaporodni, ha két külön fajba tartoznak...

És egyébként olvastad a MTK-t? Ha nem, feltétlenül tedd meg, az amund meg dzsenn részleget kölönösen ajánlom smile.gif Mert nehéz úgy bebizonyítani neked valamit, hogy nem azonos forrásból dolgozunk...


Sajnos nem hogy nincs meg, de még nem is láttam :S

Feanor

Feanor

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 301 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 21:49

Kukac:

A kell arra volt, hogy pont az amundokat "kellett" berakni, holott egy csomó más fajt is be lehetett volna rakni (esetleg olyanokat, amelyek Yneven is előfordulnak, nem más létsíkokról jöttek)

Olvasgattam, olvasgatam, aztán ez megihletett :D
Szerény véleményem szerint, és talán kiabálhatok, mert a többség egyetért, az amunok és a dzsennek ugyanolyan szerves részét képezik a jelenkor Ynevének mint az elfek, a törpék ésatöbbi. A világ elválaszthatatlan részei, és ezt ők maguk is elismerik nem is emlékeznek már a másik síkra ahonnan jöttek. Thehát ez nem probléma a játék szempontjából.
Ha csak az első ETK van meg, akkor nem vagy érte okolható, de a Sumiban, a Fajok Könyvében az elfek történetét leíró párszáz :) oldalból világosan kiderül, hogy az elfek sem ynevi lények. Mi több, életük motivációját az adja, hogy el tudjanak menni Ynevről. Ilyen szempontból az elfek még idegenebbek Ynevtől, mint a dzsennek vagy az amundok. A különbség az hogy az elfek az első korban érkeztek, a dzsennek meg az amundok meg az 5.ben.
(OFF)és egyébként nem értem, hogy miért az amundokon lovagolsz, ezer más barmolás van Yneven, kezdve a sáskaharcosoktól a drakaudarokon vagy mi a hangyaszaron át a madáreberekig.. Az amund és a dzsenn egyike a mondjuk 6-7 "legjátszhatóbb" fajnak (ugye ember, elf, félelf, törpe, ork (udvari is -na sztem meg ez a baromság) dzsenn, amund.. és jó még biztos van pár), és szvsz a legötletesebbek, nekem legalábbis ők inkább jelentik Dél-Ynevet mint Chei vagy a 13ak. Arról nem is beszélve, hogy Magus előtti világokban (pl Tolkien) már láttuk az összes említett fajt, pont a dzsenneket és az amundokat leszámítva. Innen nézve ez a két faj az első "eredeti" Magus-lény :D De ezért már jönni fognak a kövek ;) .(/OFF)

Én viszont sokkal idegenebbnek tekintem, mivel más "létsíkról" jöttek, és nem "törzsgyökeres" yneviek.

Erre ugye az imént válaszoltam, lásd elfek, Sumi első száz oldala.

És egyébként olvastad a MTK-t? Ha nem, feltétlenül tedd meg, az amund meg dzsenn részleget kölönösen ajánlom :D Mert nehéz úgy bebizonyítani neked valamit, hogy nem azonos forrásból dolgozunk...

Módosította Feanor: 2007.11.05, 21:51


Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1390 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 21:11

Szvsz az udvari orkoknál az orkok bevitele lehetett a cél, csak hát "A Tolkien-i alapok" (kövezzetek meg, de a fantasynál ez mindig felháborít. Nem lehetne egyszer ezektől a kliésektől elvonatkoztatni?) miatt az ork egy "gonosz" és "agresszív" faj (pedig ez egy örökzöld: gonosz az, amit mi annak nevezünk), ezt akarták kissé emberközelibbé tenni azzal, hogy "nemesítették".

Van számodra egy meglepetésem: a nem-udvari (vad) ork is játszható faj.

Igazság szerint a MAGUS-irodalomban több helyen tűnnek fel ork szereplők, mint amundok...

Üdv:
Diocletianus

Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 20:38

Üdv

A fegyverek (egy része)(kardok, buzogányok), a kasztok (egy része)(harcos, lovag, pap), és a világ (egy része)(várak, országok), szerintem igen erősen középkor alapra hajaznak.

Emlékeim szerint kb 3 kaszt van az alapkönyvben, ami nem használ alapból pszít, és talán kétszer ennyi, ami nem használ mágiát. Vagyis az eredeti kasztok többsége - és az összes újabban megjelent kaszt - supernatural képességekkel bír. A fegyveres megjegyzést nem igazán értem, fantasyben elég sűrűn fordulnak elő középkori fegyverek... A világ mondjuk szvsz sosem volt egységesre szabva

A kell arra volt, hogy pont az amundokat "kellett" berakni, holott egy csomó más fajt is be lehetett volna rakni

Ha igaz, a 2.TK-t lényegében a Renegát írója "követte el". Adott tehát egy fejlesztő, akinek vannak preferenciái, "kedvencei". Ennyi. Ha Boomen írta volna a 2.TK-t, biztosan kyrek lettek volna benne amundok helyett ;)

Ezzel az a bajom, hogy emiatt a többi játékos fog problémázni (mekkora erőbónusza lehet egy sárkánynak???), ami miatt széteshet egy csapat.

Probléma nincs: akkor mindenki sárkánnyal játszik. Szvsz bármilyen erőszinten lehet mesélni, csak a társak és a kihívások is ennek feleljenek meg

Módosította Noro: 2007.11.05, 20:40


Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1390 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 20:05

A szerepjáték egy szórakozás és ha valakit az szórakoztat, hogy egy amund, egy aquir, vagy épp egy sárkány bőrébe bújva játszik, ki vagyok én, hogy "megakadályozzam" ebben, vagy elítéljem emiatt?

a gonosz KM, aki rögtön kinyírja az ilyenjellegű karikat ;)

Á, dehogy! Csak alkalmazom a világ belső logikájából eredő következményeket. Ennek mondjuk tényleg az a mellékhatása, hogy az emberi civilizációk területére tévedő nem-emberi lények élete jelentősen nehezebbé válik. Ha nem lehetetlenné...

Üdv:
Diocletianus

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 20:01

Ynev szerintem a kezdetek óta mágiában gazdag világ, (nem annyira, mint a pl. az Earthdawn, de az Ars Magicánál jobban), így szerintem sosem volt igaz az, hogy "középkor alapú". Legfeljebb bizonyos elemeiben középkor-ihletettségű. (Remélem, lehet érzékelni a különbséget...) Más kérdés, hogy a mágia mindenki Ynevén más és más gyakoriságú. Egyesek szerint az átlag ynevi paraszt minden további nélkül leéli az életét úgy, hogy valaha mágiát látna. Mások szerint Yneven a mágia - helyenként váltakozó mértékben - az élet integráns részét képezi.


Sajnos a fent említett két címmel még nem volt alkalmam találkozni, ezért sajnos nem tudok mihez viszonyítani ;)

A fegyverek (egy része)(kardok, buzogányok), a kasztok (egy része)(harcos, lovag, pap), és a világ (egy része)(várak, országok), szerintem igen erősen középkor alapra hajaznak.

A mágiai behatásban igazat adok neked, mindenképp KM függő.

Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy a Renegát c. nagysikerű regényben vlt amund mellékszereplő, és elképzelhető, hogy akkoriban sokan kipróbálták volna, milyen egy amund bőrébe bújni.


Igen, egy ilyen jellegű választ akartam :D

De ha kérdéssel akarnék válaszolni, megkérdezhetném, hogy szerinted honnan jött az ötlet, hogy pont udvari orkkal "kell" játszani? (Ezért meg valószínűleg az Észak lángjait vádolnám.)


A kell arra volt, hogy pont az amundokat "kellett" berakni, holott egy csomó más fajt is be lehetett volna rakni (esetleg olyanokat, amelyek Yneven is előfordulnak, nem más létsíkokról jöttek)

Szvsz az udvari orkoknál az orkok bevitele lehetett a cél, csak hát "A Tolkien-i alapok" (kövezzetek meg, de a fantasynál ez mindig felháborít. Nem lehetne egyszer ezektől a kliésektől elvonatkoztatni?) miatt az ork egy "gonosz" és "agresszív" faj (pedig ez egy örökzöld: gonosz az, amit mi annak nevezünk), ezt akarták kissé emberközelibbé tenni azzal, hogy "nemesítették".

Ezt mondjuk nem értem. Az amund semmivel nem idegenebb az embertől, mint mondjuk egy törpe, vagy egy elf.


Én viszont sokkal idegenebbnek tekintem, mivel más "létsíkról" jöttek, és nem "törzsgyökeres" yneviek.

Én egyébként úgy tapasztaltam, hogy sokkal többen játszanak, vagy akarnak játszani aquirral (aquir-vérűvel), mint amunddal.


JK: lehetek aquir?
KM: Lehetsz.
JK megdöbbenten: Igen? Milyen kaszttal?
KM: Például nyílpuskával.


Kérdésedre válaszolva: Igen, ez szerintem is így van! :)

A szerepjáték egy szórakozás és ha valakit az szórakoztat, hogy egy amund, egy aquir, vagy épp egy sárkány bőrébe bújva játszik, ki vagyok én, hogy "megakadályozzam" ebben, vagy elítéljem emiatt?


Ezzel az a bajom, hogy emiatt a többi játékos fog problémázni (mekkora erőbónusza lehet egy sárkánynak???), ami miatt széteshet egy csapat. Szvsz ezért voltak lekorlátozva a játszható fajok.

Mindezekkel egyet kell hogy értsek veled, okfejtésed számomra logikus!

Klizen

Klizen

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1969 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 19:55

A szerepjáték egy szórakozás és ha valakit az szórakoztat, hogy egy amund, egy aquir, vagy épp egy sárkány bőrébe bújva játszik, ki vagyok én, hogy "megakadályozzam" ebben, vagy elítéljem emiatt?


a gonsoz KM, aki rögtön kinyírja az ilyenjellegű karikat ;)

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1390 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 19:29

@kukac@: azért (is) nehezen értelmezhető a kérdésed, mert sokakban Ynevről nem feltétlenül a szerepjáték kapcsán alakult ki kép, hanem a korábban - illetve szimultán - megjelenő regények és novellák nyomán. Márpedig ezekben az írásokban már egészen a korai időktől kezdve elég dominánsan jelen volt a mágia.

Ynev sosem volt egy Ars Magica-szerű világ, ahol a mágia (bizonyos helyeken, bizonyos formákat kivéve) üldözött valami lenne, sőt! Már a kezdetek kezdetén arról volt szó, hogy egyes, meghatározó helyeken kemény magiokrácia (Doran, Ordan), máshol szakrális mágiával bőven ellátott teokrácia (Pyarron, kisebb mértékben Shadon, Gorvik) van, a papok - és így a papi mágia - pedig a mindennapi élet részét képezi.

Ynev szerintem a kezdetek óta mágiában gazdag világ, (nem annyira, mint a pl. az Earthdawn, de az Ars Magicánál jobban), így szerintem sosem volt igaz az, hogy "középkor alapú". Legfeljebb bizonyos elemeiben középkor-ihletettségű. (Remélem, lehet érzékelni a különbséget...) Más kérdés, hogy a mágia mindenki Ynevén más és más gyakoriságú. Egyesek szerint az átlag ynevi paraszt minden további nélkül leéli az életét úgy, hogy valaha mágiát látna. Mások szerint Yneven a mágia - helyenként váltakozó mértékben - az élet integráns részét képezi.

mit gondolsz, honnan jött az ötlet, hogy pont amundokat kell játszani?

Azt hiszem, senki sem mondta, hogy amundot kell játszani. Megjelenése óta megvan a Második Törvénykönyv, de soha, egyszer sem játszottam amunddal és nem emlékszem, hogy lett volna egy is a csapatban. Mindenesetre kérdésedre válaszolva: fogalmam sincs. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy a Renegát c. nagysikerű regényben vlt amund mellékszereplő, és elképzelhető, hogy akkoriban sokan kipróbálták volna, milyen egy amund bőrébe bújni.

De ha kérdéssel akarnék válaszolni, megkérdezhetném, hogy szerinted honnan jött az ötlet, hogy pont udvari orkkal "kell" játszani? (Ezért meg valószínűleg az Észak lángjait vádolnám.)

Összességében az a véleményem, hogy az amund játszhatóvá tétele semmivel nem rosszabb, mint az elfé, a félelfé, vagy a törpéé. És ugyanez a véleményem az orkról, a goblinról, a gnómról és a dzsennről is.

erővel lehetett volna démonokat, aquirokat, vagy isteneket is játszani nem?

Ezt mondjuk nem értem. Az amund semmivel nem idegenebb az embertől, mint mondjuk egy törpe, vagy egy elf. Ellentétben a démonokkal, vagy az istenekkel. Én egyébként úgy tapasztaltam, hogy sokkal többen játszanak, vagy akarnak játszani aquirral (aquir-vérűvel), mint amunddal. És a magam részéről semmi kivetnivalót nem találok benne. A szerepjáték egy szórakozás és ha valakit az szórakoztat, hogy egy amund, egy aquir, vagy épp egy sárkány bőrébe bújva játszik, ki vagyok én, hogy "megakadályozzam" ebben, vagy elítéljem emiatt?

Üdv:
Diocletianus

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 18:29

megjegyzem, az amund JK karakterbe való illesztése azt sugallja nekem, hogy erre volt kereslet. szvsz. és mit gondolsz, honnan jött az ötlet, hogy pont amundokat kell játszani? ennyi erővel lehetett volna démonokat, aquirokat, vagy isteneket is játszani nem? (bár a az alacsonyabb rendű démonokat leszámítva kicsit unalmas lett volna a játékmenet ;) )

én azonban szeretnék visszatérni egy korábbi hozzászóláshoz, ahol magárol az összképről kértem véleményt (mármint a régi, középkor alapú, és az új, mindenféle fantasy alapú. szvsz nem kéne több fantasy-t belevinni a játékba, mint amennyi kell neki. meg is mondom miért: míg a középkorban bottal üldözték a mágiát [ami, ha létezett volna mágia, nem sokat ért volna], és ezzel egyezett a mágiát [és pszit] még hírből sem ismerő ynevi nép gondolkodásmódja. ha most pl a mágia szokványos dolog, akkor a közönséges emberek máshogy gondolkodnak, [szvsz] más tartanak "gonosznak". így az egész világ teljesen más irányba "menne el").

erről kérnék véleményeket, hátha nekem is megjönne a kedvem az új AK megvételéhez

egy régebbi hozzászólásomra edit: mikor azt írtam, hogy csak az ETK volt meg, és semmi kieg, akkor úgy értettem hogy nekem, nem úgy, hogy nem jelentek meg. mielőtt még megköveznétek

üdv

@kukac@

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1390 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 18:10

az amundok túleröltetésével szoktam találkozni, de ha most belegondolok, hogy az MTK-ban jelent meg először, felvetődik bennem a kerdés, hogy miért? (poénból nem adnak ki ilyet. ha az első TK tökéletes lett volna, akkor nem adtak volna ki másodikat ;) ) valószínűleg már akkor is volt az ilyenekre kereslet.

egy személyes tapasztalatból tudok következtetni, ugyanis az egyik társam is megveszetten akart egy amund fejvadászt indítani (bár nemtom ez mennyire lett befolyásolva a tömeg ízlésével.)

@kukac@: ugye nem gondolod, hogy egy alap szabálykönyvbe minden belefér? Optimális esetben nem azért adnak ki szerepjáték-kiegészítőt, hogy javítsák az alapkönyv hibáit, hanem hogy bővítsék a játékosok előtt álló lehetőségeket, megmagyarázzanak vitás, vagy egyáltalán nem tisztázott kérdéseket, illetve hogy kielégítsák a rajongók jogos kíváncsiságát. De őszintén szólva nem emlékszem, hogy 1995-ben nagyobb lett volna az igény az amundokra mint most. Annak idején az elfek/törpék helyére éppúgy kerülhettek volna az amundok, vagy a dzsennek, mint azok mellé. Egy egyszerű döntés kérdése volt, hogy a Nagy Zöldbe a klasszikus fantasy-fajok kerültek és nem az utóbbiak.

Azt meg, hogy az egyik játékos-társad amunddal szeretne játszani, szerintem nem egyenlő azzal, hogy úgy általában túlerőltetnék az amundokat. Nem?

Üdv:
Diocletianus

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 17:57

üdv,

kösz a hozzászólást, majd felkutatom az ETK-ban (bevallom, valahogy átsiklothattam (vagy mit csináltam) fölöttük).

az amundok túleröltetésével szoktam találkozni, de ha most belegondolok, hogy az MTK-ban jelent meg először, felvetődik bennem a kerdés, hogy miért? (poénból nem adnak ki ilyet. ha az első TK tökéletes lett volna, akkor nem adtak volna ki másodikat ;) ) valószínűleg már akkor is volt az ilyenekre kereslet.

egy személyes tapasztalatból tudok következtetni, ugyanis az egyik társam is megveszetten akart egy amund fejvadászt indítani (bár nemtom ez mennyire lett befolyásolva a tömeg ízlésével.)

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1390 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 17:43

Mivel mindenhol az amundokról, meg az egyéb nemtommikről írnak, gondoltam, erre van kereslet. Épp ezért szeretném megtudni, mi is volt az, ami ezeket kiváltotta (a kitalálását elindította).


@kukac@: némileg értetlenül állok a kérdésed előtt, mert fogalmam sincs, hol írtak mostanában amundokról... A faj a Második Törvénykönyvben jelent meg játszható fajként 1995-ben, de mindig is a világ részét képezték. Amundok már a MAGUS-t megalapozó regényben, az először 1990-ben megjelent "A Halál havában" c. műben is szerepeltek, említés szintjén pedig már a legelső szabálykönyvben is. (A te könyvedben is benne kell lenniük! Ld. Dél-Ynev leírásában "Az emberiség éjszakája" és "Dzsad államalakulatok" bekezdéseket, illetve az Ynev-kalauz c. fejezetben az Amhe-Ramun, A Nap Harmadik Titkos Városa, Homoki História, Themes, Vaskezű Alex címszavakat!)

Ugyanolyan integráns részét képezik Ynev világának - és képezték mindig is - mint a törpék, vagy az elfek, vagy akármelyik emberi kultúra.

Egyébként kb. egy kezemen meg tudnám számolni azokat a forrásokat, ahol amundok szerepelnek és mindegyik legalább 5 évvel ezelőtti. És azt sem nagyon látom, hogy az átlagosnál nagyobb érdeklődés lenne irántuk. Te hol találkoztál ilyesmivel?

Üdv:
Diocletianus

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 16:46

Válaszolok rögtön kettőre is: mint írtam, 7 évvel ezelőtt csak az első ETK volt meg, és egy kieg se. Ez kicsit más játékélményt eredményez.

Második: a saját véleményemet nem felvágásnak írom, hanem mert mások nézőpontját is meg akarom ismerni. Mivel mindenhol az amundokról, meg az egyéb nemtommikről írnak, gondoltam, erre van kereslet. Épp ezért szeretném megtudni, mi is volt az, ami ezeket kiváltotta (a kitalálását elindította).

(OFF)Mert ugye arra lennék igazándiből kíváncsi, hogy a nagy többség miben érdekelt, hogy így át kellett alakítani a világot. A nagyobb tömegeket általában az AK-k érik el, én is innen szedtem az amundok elleni merényletemet;)(/OFF)

Módosította @kukac@: 2007.11.05, 16:49


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 16:41

Tekintettel arra, hogy 7 évvel ezelőtt is kb. ezek a kiegek voltak a piacon (az AK-t leszámítva kb.), olyan sok változás nem történt.

De a M* világa azért is jó, mert ha nagyon akarod, az általad leírtakat is simán le tudod játszani, akár most is. High fantasyt játszanál? Shadon belsejében, Viadomoban, Lar-dorban, a Dwyll Unióban, a Városállamokban, stb. azt csinálszt amit akarsz. Egy bötű amund nem lesz, ha nem akarjátok.

Szóval a problémádat nemigen értem...

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.05, 16:34

Üdv mindenkinek!

Régen M* játékos voltam, de már egy elég nagy ideje (kb 7 év) nem nagyon játszottam a játékkal (régen is csak az első ETK-val). Nemrég azonban újra kezdtük a M* karrierünket, és jócskán ledöbbentem, mennyit változott minden ;) . Mikor annak idején játszottunk, egy középkori világ tárult a szemem elé, megvadítva 4 "fantasy" fajjal, és egy vékony réteg mágiával. Mikor azonban körülnéztem a mostani világleírásokon, és jelentősen ledöbbentem: a M* világa már jobban hasonlít egy teljes "Máguskönyvre", ahol minden sarkon egy újabb "faj" bukkan fel (már amennyiben lehet a különböző emberi rasszokat fajnak nevezni), a csapból is mágia folyik (igen, kahrében már azt is feltalálták), kaptunk dzsenneket és amundokat más létsíkokról (meg egy csomó más fajt)(sztem ezt a két fajt felesleges volt úgy magyarázni mint az emberek elődjeit. Az ember cseppet se fantasy faj, akkor miért kell fantasy-san megmagyarázni az eredetét?), ráadásul minden "kalandozó" legalább olyan hatalmas, mint egy isten. Mi történt ezzel a világgal? Régebben szerettem, ha betértünk egy várba, megnéztünk (esetleg résztvettünk) néhány lovagi tornán, esetleg megpróbáltunk valami munkával pénzt keresni. Ennek ellenére, újabban azt látom, hogy a karakterek csak ülnek egy mágiával átitatott kocsmában, nem csinálnak semmit, csak várják a "szürke csuklyás mission adót", hogy elküldje őket megküzdeni mindenféle furcsa lénnyel, menjenek át más létsíkokra, és ott csapjanak egy partit. Erre lenne vevő a mostani közönség? Nem értem nagyon nem... (főleg a más létsíkos részt... az minek kellett ide?)

Szivélyes üdvözlettel

@kukac@

Mr_Nemo

Mr_Nemo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 935 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.04, 20:44

Link az nincs, de mivel most pont ráérek begépelem neked az ERŐ táblázatát.

"3 alatt
Izomsorvadás vagy egyéb ok miatt olyan gyenge, hogy felkelni sem tud. Mások segítségére szorul mindenben. Nem túl hősies...
3-7
Gyenge, mint a harmat. Nem tud fizikai munkát végezni, mert pillanatok alatt elfárad, kimerül. Fegyvert nem forgat, legfeljebb tollat. 15-20 kilónyi jól elosztott terhet tud cipelni, de nem túl hosszú távon. Ha ennél nagyobb zsákot akasztanak a hátára, hanyatt esik.
8-12
Átlagos testalkat. Nem gyenge, nem erős. 30-40 kilóval majdnem kényelmesen tud közlekedni. Futni nem!
13-15
A sok fizikai munka, a harc vagy tudatos gyakorlatok irigylésre méltó izomzatot eredményeztek. Porondon mutogatni ugyan még nem érdemes, de sokan csodálják már. 60-70 kiló meg sem kottyan neki.
16-18
Ereje tiszteletet parancsol, félelmet kelt. Erőművészként is megkeresheti a kenyerét. Több, mint 100 kilót tud hosszasan vinni. Képes felborítani egy megrakott szekeret.
19-20
Mesebeli. A legendák hősei, istenek gyermekei. A felső határ csak a józan meggondolás(?)."

Na, kb. ilyen lenne. A többi képességhez képest kissé vérszegény leírás, de a célnak megfelel.

Torgar

Torgar

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 269 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.02, 18:31

A téma és a pl-k engem is érdekelnének... viszont Codex-könyv az nuku...nem tudnád átküldeni a leírását? v. vmi linket? előre is kössz!

Mr_Nemo

Mr_Nemo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 935 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.02, 17:53

Most lehet, hogy egyes fanatikus MAGUS hívők meg fognak kövezni, de...

All in: nézz meg egy Codex alapkönyvet, abba szerintem flottul le van írva, hogy melyik főérték mit jelent, példák is vannak rájuk írva. A HC reality-show fanoknak persze elhúzódik erre a szája, de mivel egy heroikus fantasy rednszerről van szó, szerintem tökéletesen megfelelő.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]