Ugrás tartalomhoz


Fotó

MAGUS kérdések és válaszok


 • Válasz írásához lépj be
4385 hozzászólás érkezett eddig

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5108 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.08, 19:04

Fegyverhasználat MF, ha van HGB akkor pusztítás. Egy két nyelv. Lovagként kevés a kp sokminden nem fog összejönni.Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.08, 17:48

Rowonka: Most mondjam hogy mesélőtől függ? Egyébként a Nehézvértviselet Mf nagyon hasznos tud lenni, 24/27 KP, hipp-hopp összejön ha nem kell tudományos képzettségekre költeni. A Pszit már megbeszéltük, de ezt is érdemes felvenni mielőtt megkapod, mert a Pszi-pontok is szintenként nőnek, és nagyon nem mindegy mekkora pajzsokat tudsz építeni belőlük! Amit nem becsülnék le (de ez is mesélőtől függ) az a nyelvtudás, amiből a lovag amúgy is kap négyet induláskor, Krad vallásához jól illik ha fejleszti őket. Ha nem teljesvértben jár, és kommandózósat játszatok, akkor érdemes a Mászás/Lopakodás/Rejtőzés százalékokra is tenni. A Herbalizmus+Sebgyógyítás bármikor jól tud jönni, vagy a Vadászat. De érdemes megnézni mi lesz a csapatban, és olyasmire gyúrni ami nem csak a karakteredhez illik, de nekik is hasznukra válik.Rowonka

Rowonka

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 45 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.08, 15:40

Még lenne olyan kérdésem, hogy lovagként milyen képzettséget érdemes felvenni? Veterán Mágusozóként gondolom tudtok mondani olyanokat, amiknek értelme is van kalandozás során. Nyílván függ mindentől, a környezettől, a történettől, attól, hogy hol kalandoztok, de mik azok a képzettségek, amiknek az esetek túlnyomó többségében valódi haszna van?KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 18:55

KLM:
A sötét térítőben Alyr sem viszi túlzásba a dolgokat miután kiiktatták az ellenfél mágiahasználóit pedig ezek után  egy 17. szintű varázsló nem kis zavart tudna kelteni a krániak soraiban.  

 

Kivéve, ha azoknak elég combos védő varázstárgyai vannak. Abban az esetben a mágikus támadó képesség kiiktatása is szép eredmény.Gkar

Gkar

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 349 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 18:43

KLM:
Mint Ordan az amundokat? Mondjuk az elég komolytalanra sikeredet. Valami öreg szakadt de nagy hatalmú tűzvarázsló átváltoztatta magát fekete lánggá, közben meg oda kozmált a 20000 fős amund sereg a nagy robbanásban. Ja és természetes a nagyvilág azt hiszi, hogy egy ordani sereg morzsolta fel őket.
A sötét térítőben Alyr sem viszi túlzásba a dolgokat miután kiiktatták az ellenfél mágiahasználóit pedig ezek után  egy 17. szintű varázsló nem kis zavart tudna kelteni a krániak soraiban.  Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 17:40

Rowonka: Ezt a mesélővel kell megbeszélni, úgyis azt kapsz amit ő jónak lát. Ha gazdag a családod vagy a rended gazdag, akkor miért is ne. Ha azt mondja mindenki X arannyal kezd, akkor meg abból kell gazdálkodni. (Úgy emlékszek a lovag vértet, lovat, és 2k6 aranyat kapott induláskor.)
A páncélokról olvastam egy jó kis tanulmányt, ha gondolod akkor megkeresem, csak a játékba ne akard belekeverni. :)KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 17:30

 

KLM:
Szóval az egyik fél  mágiája "semlegesíti" a másik fél mágiáját, hogy aztán döntsön az acél? A varázshasználók elszórakoztatják egymást majd miután  végeztek jöhet a csata eredményt is hozó része.

 

Kivéve, hogy ha az egyik fél mágiája SOKKAL nyomja le a másikat (mint Ordan az amundokat), akkor az az érdemi rész is, mert szépen leatomozták a füligszeműeket.

 

Egyébként annál bonyolultabb a dolog, hogy "elszórakoztatják" egymást. Nem csak az ellenség varázstudóit, védő varázstárgyait támadhatják, hanem az élőerőt is - és közben a fejvadászok, mesterlövészek megpróbálják ugyanezt.Rowonka

Rowonka

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 45 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 16:50

Rowonka: Álljon meg a menet, senki nem mondta, hogy nem lehet felavatott lovag. Lehet. De lesznek olyan rendek is, ahol többet várnak. Ez játéktechnikailag úgy nyilvánul meg, hogy egyes rendekben a frissen avatott lovag már 2. vagy akár 3. szintű. De innen is jöhet 1. szintű, Lovag kasztú JK, csak akkor meg kell beszélni, hogy nem lesz felavatott lovag. Nemes lesz persze, akár lovagi felszerelése is lehet, de nem viselheti a rend címerét, nemesként és nem lovagként mutatkozik be, ilyesmi. Ezt csapaton belül kéne megbeszélni, mondjukrá a haonwelli Krad-hitű világi lovagrend jóval alacsonyabb feltételeket támaszt mint az ereni masgariták. Vagy akár fordítva, ha nektek úgy jobban tetszik. (Inspirációnak meríthetsz még szerintem a Jedi-lovagokból is.)

 

Azt én sem mondtam, hogy nem lehet felavatott lovag. Viszont reálisnak tűnik, hogy az ipse ha elindul egy kis Kradhátamögötti világi rendből, akkor nem vágnak alá egyből több száz arany felszerelést (harci mén, fegyverek, teljes vért, stb.) 1. tsz-en, hanem mondjuk 3-on megkapja, meg a címzetes lovaggá avatást is. Én erre gondoltam.

Egy kis rend amelyik szűkösen gazdálkodik az erőforrásaival, nyílván nem fog egyből minden igényt kielégíteni, hanem először megnézik, hogy "na a Félelf Józska mire jó".

Pont olvastam egyébként, hogy a földi lovagkor vége felé olyan drága volt a lovagi felszerelés, hogy volt olyan apród aki már jóval a 21-et is meghaladta (ez volt a lovaggá ütés ideje), de még mindig apródkodott, mert nem tudta összeszedni a rávalót. Szóval ja.


Módosította Rowonka: 2017.10.07, 16:52


Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 14:47

KLM: Szerintem ez az egész, hogy mit akartak, mit sikerült, és mit vállalnak belőle ma, egy nagy katyvasz amiből mindenki azt hoz ki amit sikerül.
Syburrt pedig (megintcsak szerintem) a megrendelő, azaz Pyarron intézte, főleg hogy a zsoldosok aztán ott is maradtak.

Gkar: Geofrámia kétszer volt a kezemben, mindkétszer visszatettem a polcra, és nem bántam meg. Ha tényleg ezt írja, az már csak azért is érdekes, mert tudtommal gazsibandi egyszemélyes projektje volt, márpedig épp ő írja a Garmacorban, és a háttéranyagokban hogy nem volt semmi térkapu, hajóztak meg gyalogoltak. MAGUS. :)

"Szóval az egyik fél  mágiája "semlegesíti" a másik fél mágiáját, hogy aztán döntsön az acél?"
Ehhez csak annyit, hogy ha az egyik fél mágiája nem semlegesíti a másikét mert gyengébb, vagy egyáltalán nincs, akkor az acélnak is nehezebb a dolga.Gkar

Gkar

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 349 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 14:01

Kaloz: 

De pont a dúlás során. Geofrámiában a hetedkor hajnalánál. Oldalszámot nem tudok (azt már nincs scannelve). 
Igen a magus irodalmi részével pont ez a bajom, hogy egy csomó jól hangzó dolgot összehordanak, amikbe ha belegondol az ember hatalmas baromsággá áll össze.

KLM:
Szóval az egyik fél  mágiája "semlegesíti" a másik fél mágiáját, hogy aztán döntsön az acél? A varázshasználók elszórakoztatják egymást majd miután  végeztek jöhet a csata eredményt is hozó része. Egyébként az ilyen célkeresős nyílvessző bűbájt szívesen használtuk volna mi is az rpg-ben  csak hát a bárhonnan 100%-os instant kill bullsit az irodalomban sem hangzik túl jól, ahogy az embereket átlövő sorozatlövő kézi nyílpuska sem. (az ilyenek miatt nálam az a 3-5 könyv is használaton kívül szokott lenni)
 Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 1945 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 14:01


Tehát a tüzérség helyett van mágia (persze nem azonos ám), lőfegyverek meg vannak. Pld.

Az abasziszi számszeríjak mágia vezérelte, de­rengő vesszei átcikáztak a sorok között, megkerülték az útjukba akadókat, csakis boszorkánymesterek tor­kába, mellébe fúródtak

 

 

Illetve előtte van a jelenet, ahogy Antoh papjai több száz vesszőt megbűvölnek (hogy egy hónapig ne rozsdásodjanak :P ), majd kicsivel később a megbűvölt vesszőkön elkezd pislogni a zöld led.

 

Szóval hasonlít, de még a XIX. sz. is csak kiindulási pont.

 

 

Egen, ez pont olyan ponyvafogás, mint amikor Gorduinék jót szexeltek valami templomban, mert csak.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 13:47

KLM: Szerintem ez inkább az alkotók érdeklődésének (korabeli sci-fi és akciófilmek) köszönhető, és nem tudatos tervezés eredménye.
 

 

 

Valamennyire tudatos volt, de mindenképp vázlatos. GA például igyekszik szép nagy "fekete dobozokat" berakni - azaz valamit, amiről tudjuk, hogy "ezt csinálja", de nem tudjuk hogyan, ezzel elfedve a vázlatosságot (ami teljesen korrekt irói eszköz).

 

Ilyen pld. hogy a Csepp és Tengerben van egy fél mondat, hogy a Szigetbirtok mágikus védelmét valakit tönkretették és elmenekültek (más jöttek mások helyreállítani), amivel kikerülte azt, hogy részleteznie kelljen, mégis tudjuk, hogy van ilyesmi és fontos/erős.

 

Gkar: A Dúlás idején biztos nem (arról most születik az írás, de előzetes már van) a godoni támadásról sosem olvastam, de lehetséges. Viszont ezesetben is csak az alapok voltak meg, és a pyarroni varázslók intézték a többit.

 

 

Esetleg a shadoniak. Mert hát olyanok is vannak (csak a beavatási fokozatokat szúrták el).


Módosította KLM: 2017.10.07, 13:51


Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 13:20

KLM: Szerintem ez inkább az alkotók érdeklődésének (korabeli sci-fi és akciófilmek) köszönhető, és nem tudatos tervezés eredménye.

Gkar: A Dúlás idején biztos nem (arról most születik az írás, de előzetes már van) a godoni támadásról sosem olvastam, de lehetséges. Viszont ezesetben is csak az alapok voltak meg, és a pyarroni varázslók intézték a többit.
A haditechnika épp nem XIX. századi, csak a többi. És az is csak ott ahol viszonylag békés és folyamatos volt a fejlődés. A harcászatról írta hogy Napóleon-korabeli, de nekem ezzel kapcsolatban is lennének kételyeim, mert ahhoz képest, hogy állítólag történelemtanárként végzett, gazsibandi elég emberes baromságokat tud mondani.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 13:17

Kaloz:
Lehet hogy tévedek, de volt valahol egy írás, hogy a godon vs krán idején a godoniak támadást indítottak krán ellen és valószínűleg az egyik akkoriban létrehozott ilyen kaput használták fel amikor Syburrt megalapították és/vagy a dúlás idején segítséget nyújtottak nekik. De lehet hogy csak valamilyen nem hivatalos írás volt.
 

 

 

Akkor javaslom találd meg, ha ezt akarod annak megalapozására használni, hogy "erre a hetedkorban nem képesek" (az már apróság, hogy Godon a Hetedkorban létezett, ezer vagy hány évig a PÁSZ-al párhuzamosan.)

 

Nekem csak az a bajom a XIX. századi hadi technikával hogy ott már a lőfegyverek+szuronyok és a tüzérség dominál míg Yneven (észak lángjai) kardos pajzsos páncélos katonák csépelik egymást mágikus rásegítéssel.

 

 

Tehát a tüzérség helyett van mágia (persze nem azonos ám), lőfegyverek meg vannak. Pld.

Az abasziszi számszeríjak mágia vezérelte, de­rengő vesszei átcikáztak a sorok között, megkerülték az útjukba akadókat, csakis boszorkánymesterek tor­kába, mellébe fúródtak

 

 

Illetve előtte van a jelenet, ahogy Antoh papjai több száz vesszőt megbűvölnek (hogy egy hónapig ne rozsdásodjanak :P ), majd kicsivel később a megbűvölt vesszőkön elkezd pislogni a zöld led.

 

Szóval hasonlít, de még a XIX. sz. is csak kiindulási pont.Gkar

Gkar

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 349 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 13:02

Kaloz:
Lehet hogy tévedek, de volt valahol egy írás, hogy a godon vs krán idején a godoniak támadást indítottak krán ellen és valószínűleg az egyik akkoriban létrehozott ilyen kaput használták fel amikor Syburrt megalapították és/vagy a dúlás idején segítséget nyújtottak nekik. De lehet hogy csak valamilyen nem hivatalos írás volt.
Nekem csak az a bajom a XIX. századi hadi technikával hogy ott már a lőfegyverek+szuronyok és a tüzérség dominál míg Yneven (észak lángjai) kardos pajzsos páncélos katonák csépelik egymást mágikus rásegítéssel.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 12:41

GA a fórumán olyasmit írt, hogy a haditechnika lassabban fejlődött mint a többi, és inkább a XIX. szászad technikai színvonalára kéne alapozni, nem a sötét középkorra.

 

Igazából LEGALÁBB a XIX. sz. mert pteroptás légideszanttól kezdve minden van.

 

Ja és nem véletlenül kommandósfantazi a M* - a fejvadász vagy kalandozócsapatok is sok konfliktust döntöttek már el.Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 12:32

Gkar: Nekem a John Deere lebegett a szemem előtt, de egye fene, MTZ is jó. Ráadásul a fejlettebb országokban a kulák a jellemző, és nem a szegényparaszt, vannak szövetkezetféle közösségi művelésű földek, satöbbi.
A térkapukat a repterekhez szokták hasonlítani, a konkrét példa (Syburr mgalapítása) ilyen szempontból az ogadeni légihídnak felelne meg szerintem, és csak időszkos térkapuról írnak, hogy godoni lenne az honnan jött?
GA a fórumán olyasmit írt, hogy a haditechnika lassabban fejlődött mint a többi, és inkább a XIX. szászad technikai színvonalára kéne alapozni, nem a sötét középkorra.

Rowonka: Álljon meg a menet, senki nem mondta, hogy nem lehet felavatott lovag. Lehet. De lesznek olyan rendek is, ahol többet várnak. Ez játéktechnikailag úgy nyilvánul meg, hogy egyes rendekben a frissen avatott lovag már 2. vagy akár 3. szintű. De innen is jöhet 1. szintű, Lovag kasztú JK, csak akkor meg kell beszélni, hogy nem lesz felavatott lovag. Nemes lesz persze, akár lovagi felszerelése is lehet, de nem viselheti a rend címerét, nemesként és nem lovagként mutatkozik be, ilyesmi. Ezt csapaton belül kéne megbeszélni, mondjukrá a haonwelli Krad-hitű világi lovagrend jóval alacsonyabb feltételeket támaszt mint az ereni masgariták. Vagy akár fordítva, ha nektek úgy jobban tetszik. (Inspirációnak meríthetsz még szerintem a Jedi-lovagokból is.)Rowonka

Rowonka

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 45 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 12:18

 

A Krad-lovagok a tudást mennek begyűjteni majd (rendszerezve, megszűrve) terjeszteni. Nekik nem egyszerűen le kell csapni a környéket terrorizáló boszorkánymestert, hanem elfogni és kivallatni, hogy mit, miért csinált, honnan jött, honnan szerezte a hatalmát, stb.

 

OK, ennek van egy kis ámerikai szagú "demokráciaexport" beütése, de mondjuk, hogy akiknél megjelennek Krad lovagjai és iskolát nyitnak, ott a helyieknek jobb lesz. És nem kell Krad-kólát inniuk a kötelező Kradburger mellé :P

 

 

:D Amúgy pont ezért tetszenek a Krad-lovagok. Valahol Indiana Jones és "Conan a könyvtáros" között tudom elképzelni őket.

Akkor bezony valami tekercset vagy kézzelfoghatót menne megszerezni.
 


Módosította Rowonka: 2017.10.07, 12:20


Gkar

Gkar

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 349 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 12:17

Talán vegyél kicsit vissza, ha megkérhetlek. Amíg még kérlek.

Már bocs, de had tarthassam már hülyeségnek "az ynev fejlettebb mint a mai föld" koncepciót. Ynev max a 16. századi Európa fejlettségén van (annak is az elején). A mágia miatt bizonyos területeken komoly előnyük lehet de összességében messze elmaradnak még így is. De attól mert még a papok képesek gyógyítani, áldani és sok mindent csinálni, a több száz fős gyülekezetük problémáinak csak töredékét tudják megoldani. Most komolyan 1-3 szintű papok járják a szántást és naphosszat castolják az áldást hogy pörögjön a termelés?

Te szoktál mindig azzal jönni, hogy 3-5 könyvön kívül mást nem szabad figyelembe venni. Ezekben a művekben mágia jelen van, de csak amolyan hát ilyen is van szinten. Tetszik nem tetszik.    

"Van térkapu IS, a mostani hálózat mióta is üzemel?" és "Mekkora terület is változott át üveggé az Ibarából?" 
Nem nézem meg, pedig meg tehetném, gondolom majd te leírod. Bár értelme ennek se sok lesz.  

Ynev annyira fejlett hogy az észak lángjaiban egy csapat síkutazós földi muskétás pikás zsoldos kergette volna szét a fekete hadurakat a sagrahasi csatában. Ezt írta régebben GA, de szerencsére maradt a több ezer kilométert vágtázó tiadlani felmentő sereg. (Mert ugye a toroni hatalmasok megint nem csináltak semmit szokásukhoz híven.)KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.10.07, 12:07

 

Ugyanígy az én lovagom is elmehetne, hogy bizonyítsa a rátermettségét. Mondjuk gyűjtene útközbe trófeákat, vagy valami (orkfogakat, banditafüleket, ilyesmi). Na jó ez eléggé szadista volt, de valamivel bizonyítsa azt, hogy a tetteivel alkalmas arra, hogy megkapja a lovagi címet és mondjuk a vértezetét. Addig meg jó neki a fegyvernöki felszerelés.

 

 

A Krad-lovagok a tudást mennek begyűjteni majd (rendszerezve, megszűrve) terjeszteni. Nekik nem egyszerűen le kell csapni a környéket terrorizáló boszorkánymestert, hanem elfogni és kivallatni, hogy mit, miért csinált, honnan jött, honnan szerezte a hatalmát, stb.

 

OK, ennek van egy kis ámerikai szagú "demokráciaexport" beütése, de mondjuk, hogy akiknél megjelennek Krad lovagjai és iskolát nyitnak, ott a helyieknek jobb lesz. És nem kell Krad-kólát inniuk a kötelező Kradburger mellé :P
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]