Ugrás tartalomhoz


Fotó

MAGUS kérdések és válaszok


 • Válasz írásához lépj be
4514 hozzászólás érkezett eddig

Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 500 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.08, 14:45

Értem én, nincs is ezzel gond.

Viszont egy apróság. A lényelkotással szemben a varázslatalkotás egy a karakterek által felvehető képzettség része, tehát szánt szándékkal, és teljesen egyértelműen a JK-k kezébe szánták. Különben mit keresne ott?

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.08, 14:37

Cundior:

Persze, hogy csak lehetőség, azért is írtam annyi helyen, hogy "nálam", "szerintem".

 

Az, hogy van varázslatalkotásra szabály, az nem jelenti azt, hogy az JK-k kezébe szánt, és nem KM eszköztár. Van pl. iskola- és lényalkotásra is szabály, mégse hiszem, hogy JK-knak saját rendet kellene alapítaniuk, illetve lényeket kéne létrehozniuk. ;) Persze, elképzelhető, hogy valaki erre vetemedne, de az azért egy marginális kisebbség.

 

Szóval nem hiszem, hogy szembe menne az általam leírt bárhol is a szabályokkal, de ha mégis, szerintem ettől még tudok teljes életet élni . :)

 

 

De persze csak javasoltam, ill. a saját álláspontomat írtam, aki akarja, használja, aki nem, az nem :)

 

 

 Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 500 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.08, 14:27

Dronner, sorrendben válaszolok a felvetéseidre.

1. Alapvetően igazad van, a tapasztalati és a magasmágia között valóban ez a különbség, de ha elolvasod a leírásokat láthatod, hogy rengeteg rend/iskola/szekta/...stb. van Yneven, akik saját varázslatokat dolgoztak ki. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy erre bárki képes, de néhány kimagasló tehetségű és tudású varázshasználó igenis meg tudja azt tenni. Sok példát hozhatnék, de hogy egyet mondjak, honnan származnak a hergoli villámmesterek egyedi varázslatai, vagy miért tudják jobban alkalmazni őket? Mert megtalálták egy rági kyr villámmágus tekercseit? Nem hiszem, ez a rend vívmánya.

Szóval nehéz, kevesen képesek rá, ők is csak megkötésekkel (létező alapokra építve), de a világ ismeretében egyértelmű, hogy a tapasztalati mágia is fejleszthető, új varázslatok létrehozhatóak, különben nem léteznének a különböző rendek.

A másik érv, hogy a hivatalos kiegészítők, rúnacikkek is folyton jelentették meg az új varázslatokat, tehát sosem volt egy kaszt varázslatbázisa szent és sérthetetlen egész.

Vagy, hogy a témánál maradjak, miért kutatnák a Fény ösvényét járó tűzvarázslók a tűzmágiát? Úgyse értik. :)

Még egy gyors indok, ÚT óta hivatalos a varázslatalkotás, ezt szerintem már ne kérdőjelezzük meg.

2. Nem könnyű kifejleszteni. Doran magiszterei is "csak" 4. fokú mágiahasználók (tehát képtelenek rá), az 5. fok a legenda szintje. NJK lehet, hogy az egész életét erre áldozza, de a JK-nál más a helyzet, ott ezt egyszerűen nem lehet elvárni.

A tapasztalati szint is ilyen. Egy NJK varázsló ki egész nap a tornyába zárva kutat, mondjuk idős korára lesz 5-8. szintű (mondjuk, mivel egyéni világ függő), de egy JK-nál nem mondhatjuk, hogy 7. szintű vagy, ezért aggastyán vagy. Egyszerűen más a mérce.

3. Persze, hiszen erről beszélgetünk. :) De a viccet félretéve, valóban hangulatos, ha a varázshasználó kutatásai után, ősi romok feltárásával szerez meg egy új varázslatot, ez nem is kérdéses. (Illetve a 3K10-es tűznyíl, mint már elmítettem egy rosszul megválasztott, csak az érvelés logikáját alátámasztandó példa volt, arra szerintem sincs szükség.) Ellenben erre az érvedre nem igazán tudok egy tisztán objektív választ adni. Ha valaki szeretne ilyet, akkor arra szüksége van. Miért ne lehetne, miért baj ez?

Amit te tanácsolsz egy jó és hangulatos jutalom, valamint motiváció egy játékosnak, a másik pedig egy lehetőség, egy pontok rááldozásával elérhető képesség. Nem látom, hogy ezek hol helyettesíthetik egymást.

Tehát az érveidet megértem, és alapvetően tetszenek is, egy hangulatos világot írnak le, melyek szerint kalandoztunk régen mi is. De amit írsz, csak egy lehetőség, szerintem nem állja meg a helyét, mint mindent eldöntő "szabály", hiszen ellentmond a megjelent kiadványokkal és a világ milyenségével, az ott fellelhető dolgokkal.

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.08, 12:18

Hali!

 

Nekem a varázslatalkotással az a bajom, hogy a tapasztalati mágia nálam olyan, mint az egyszeri számítógép-felhasználó. Nem tudja, miként működik a rendszer, de azt igen, hogy ha a kis x-re kattint, bezárja a programot. Anno voltak "programozók", pl. kyr hatalmasok, stb., akik összerakták a számítógépet, de mára csak a gép maradt a programokkal, amiket többé-kevésbé tudnak használni.; régi, többre hivatott mágiák elbutult változatát használják (amik azért így sem piskóták), mert megtanították nekik, hogy mit kell csinálniuk a hatásokért.

 

Nálam ebbe az új varázslat fejlesztése nemigen fér bele. Max. úgy, hogy megtalál egy, a hagyományához kapcsolódó ősi iratot, azt próbálja értelmezni, adeptálni (pl. bizonyos együttállások után már nem vethető be egy az egyben.) Ehhez kellhetnek bizonyos képzettségek. Szóval, ha lehet, akkor ne akarjon új varázslatot egy tapasztalati mágiás.

 

Szintén ellenérv, ha könnyű kifejleszteni, akkor az elmúlt x ezer év alatt hogy nem árasztották el a világot a varázslatok-varázslat-variánsok. Ha egy-egy varázslat feljesztésére tényleg rá kell áldozni egy életet, akkor talán érthető, hogy miért korlátozottabb a "varázslatlista"; a többségnek nem éri meg rááldoznia az életét.

 

A harmadik kérdés, hogy valóban szükség van-e az új varázslatra? Pl. a 3k10-es tűzlabdára. csak azért, hogy több mindenre kelljen figyelni, nincs értelme új dolgokat kitalálni. Ha meg valóban forradalmi, és szükség lenne az új varázslatra, akkor megkaphatja valami nehéz úton-módon külső forrásból (célzottan felkutatott ősi fóliáns), vagy ha a játékos sikerélménye nagyon fontos, találkozhat valakivel, aki erre áldozta az életét, és valami nehéz feladványt megoldva hozzásegítheti az áttöréshez. Így más áldozta rá az éltét, de mégis hozzájárult a JK az új varázslat létrejöttéhez.Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 500 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.08, 09:23

Kashuka, érdekesen hangzik a dolog, csak mondjuk tényleg messzire vezethet. Aludva egyet a kérdésre, én inkább maradnék a fix varázslatos, tapasztalati mágia jellegnél, most úgy érzem a kaszt egyedisége sérülne, ha túlzottan varázslósodna. De az ötlet amúgy jó, nem biztos, hogy igazam van. :)

Morgorito, sajnos egyet kell értsek azzal amit írsz, csak ennek a legfájóbb pontja az, hogy már meglévő karakter szeretne varázslatokat fejleszteni. Szóval valóban ezzel a tervel tűzvarázslót indítani hülyeség, inkább valami egyedi renegát iskolát, ahogy te is írtad, csak ugye most nem ez a szituáció... :(

Köszönöm a segítséget! Úgy látom ez nem csak nekem tűnik átgondolatlannak a készítők részéről.

Módosította Cundior: 2018.10.08, 09:24


morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 246 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.08, 00:32

Hogy ne csak szubjektív, vagy a játékot mindössze érintő dolgokról essen szó, volna egy gyakorlati ÚTK-s kérdésem.

Eddig még nem került elő nálunk a saját varázslat alkotás lehetősége (bár már gondolkodtam rajta, talán itt is volt már róla szó), de most (újra) utánaszámoltam. Egy tűzvarázsló esetében, a szükséges belefektetett KAP mennyiség (tapasztalati mágia, őselemi mágia, őszi nyelv 5. fokon, írás/olvasás és nyelvtudás 4. fokon) 137 KAP!!! Ez 5-el több, mint 3 teljes szintlépésnyi pont, a legjobb esetben is, mindenféle háttér nélkül, amiért cserébe nem kapunk szinte semmit.

Az őselemi mágia elvileg javíthatna a tűzmágián, de nem teszi, csak varázslóknak jó, ami szerintem önmagában hülyeség, az ősi nyelv sem járul hozzá semmihez, pedig annak is lehetne valami gyakorlati haszna (könnyebben formálja a varázsigéket, akármi), nem is beszélve az írás/olvasás és nyelvtudásról. Műveltebben beszélheti a karakter az ordani nyelvet, és mutatós okleveleket készíthet, fantasztikus... Az egyetlen valós előny, néhány játékban soha be nem következő szerepjátékos szituáció elméleti lehetőségét leszámítva, a tapasztalati mágiából fakadó +2 Manapont szintenként. No de 45 Manát veszít a rááldozott pontokkal (vagy 68 TÉ-t, ...stb. :) ).

És mit kap érte? Készíthet saját varázslatot, amit úgyis egyeztetni kell a mesélővel, de illik az egész csapattal, melynek eredménye minden esetben egy kiegyenlített varázslat lesz, ami nagyjából olyan erős, mint a már meglévők. Nem hiszem, hogy valaki engedné, a Tűznyíl II. varázslatot, ami E-nként 3K10-et sebez, holott 45 manányi tűznyilat kell áldozni érte.

Szóval ez a legcsekélyebb mértékben sem éri meg. Nálatok előkerült ez már, megoldottátok valahogy?

 

Rövid válasz: Nem, nem igazán, mert elég durvák a követelmények és gyakorlatilag életszerűtlen egy olyan varázslat ami megérné a befektetést, mint azt te is leírtad.

 

Hosszú válasz:

 

Tulajdonképpen ezen felül igazán problémás is tud lenni a dolog. Mert ugyan a tapasztalati mágiahasználóknál valóban hasznos lehet egy új varázslat, úgy érzem hogy a mozaikmágus simán jobban jár azzal, hogy más képességeket (lélktan, pszí stb.) vesz, és úgy bővíti a mágikus repertoárját. Ha ezen felül még manát is többet vesz, a specializált varázshasználónak nem sok előnye van.

 

Ha én érdekes koncepciót szeretnék játszani, inkább készítenék egy új iskolát egy speciális előnnyel, mint hogy majd valamikor sokadik szinten vagy lesz egy extra varázslatom, vagy nem.Kashuka

Kashuka

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 160 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.07, 23:04

Ez a tűzmágia, mozaikmágiásításának ötlete viszont érdekes gondolat. Nem tudom végeredményben jó lenne-e, de érdekes eljátszani az ötlettel. Hogy képzeled amúgy, vagy csak úgy beugrott?

 

Könnyebben pont a többi varázshasználó mágiáját lehet ezzel kiegészíteni, a tűzvarázslónál hírtelen nem sok minden jut eszembe, mit lehet még hozzátenni a mozaik alaú + formázott elemi mágián kívül.

Néhány azért a példák közül: időtartam és hatótáv drasztikus megnövelése, térkapu vagy varázskör megfelelője máglyákkal (ala. Harry Potter).
Ha nagyon engedékeny a mesélő akkor akár a Lélek- vagy Anyagmágiát is belekeverheti a tűzbe, de ez nekem már sok lenne (bátorságot sugárzó fáklya vagy hasonló - SZVSZ nem az ő szakterületük).

Ez a szabály kicsit Ars Magica/Mage-es irányba viszi el a varázslást, csak ahhoz meg nem lettek leírva semmilyen irányelvek. :w00t:


Módosította Kashuka: 2018.10.07, 23:05


Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 500 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.07, 19:51

Tetszik ez a varázslat ötlet! Amúgy én is hasonlókra gondoltam, a példámat rosszul választottam meg, csak arra céloztam bármilyen varázslat készülne, az úgy is be lenne korlátozva a józan ész szerint, tehát nem válna tőle a karakter "erősebbé", főleg nem annyival, amennyit vesztene. Persze nyilván nem a tápolás a lényeg, de azért az ár-érték arány nagyon rossz. :) Ha elvárjuk a játékostól, hogy olyan varázslatot dolgozzon ki, ami még belefér, ami elmegy, akkor ne kérjünk tőle cserébe 3 teljes szintet, meg még egy kicsit.

A képzettségek hasznával nem értek teljesen egyet. Mivel minden képzettség ad tulajdonságbónuszt, ezért ez szerintem nem szempont, hiszen ha más, használhatóbbat veszek, azt akkor is megkapom. Bár abban igazad van, hogyha manát, vagy TÉ-t, akkor nem. A +3 mana pedig csak +2, hiszen 3. fokról indulunk, ahol már van +1. Na mindegy is, most csak az apróságokon kötözködöm, de amúgy értem amire gondolsz. :)

Ez a tűzmágia, mozaikmágiásításának ötlete viszont érdekes gondolat. Nem tudom végeredményben jó lenne-e, de érdekes eljátszani az ötlettel. Hogy képzeled amúgy, vagy csak úgy beugrott?

Kashuka

Kashuka

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 160 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.07, 19:02

Hogy ne csak szubjektív, vagy a játékot mindössze érintő dolgokról essen szó, volna egy gyakorlati ÚTK-s kérdésem.

Eddig még nem került elő nálunk a saját varázslat alkotás lehetősége [...]

 

Hogy a kérdést gyorsan meg is válaszoljam előre: nem, még sosem jött elő éles játék közben. Ha jól emlékszem, egyetlen BM játékosom volt akivel beszélgettünk róla két játék közben, a balance kérdésén el is kedvtelenedett (nem emlékszem milyen varázslatot akart).

Magyarázat meg egyéb gondolatok:
 

[...] a belefektetett KAP mennyiség (tapasztalati mágia, őselemi mágia, *ősi nyelv 5. fokon, írás/olvasás és nyelvtudás 4. fokon) 137 KAP!

[...] Az egyetlen valós előny a tapasztalati mágiából fakadó +2 Manapont szintenként. No de 45 Manát veszít a rááldozott pontokkal (vagy 68 TÉ-t, ...stb. :) ).

 

A nyelvtudás kivételével mindegyik ad tulajdonságpontot 4. szintjéért. Nem teljesen bölcs dolog KAP-ból tul. pontot venni, de szigorúan nézve ez 80 ingyen KAP.
5. fokon +3 mp-t kap szintenként, ez 9 KAP ingyen ->  a megmaradó 57-et elosztva 7 szint alatt teljesen visszahozzák az árukat.
Persze el lehet értelmesebben is költeni 137 KAP-ot TÉ-re és miegyébre, de ha varázsló vagy, amúgy is a fentieket vennéd meg nagyjából, legfeljebb 1-2 szinttel alacsonyabban.
 

Az őselemi mágia elvileg javíthatna a tűzmágián, de nem teszi, csak varázslóknak jó, ami szerintem önmagában hülyeség, [...] az ősi nyelv sem járul hozzá semmihez [...]

 

Egyszerűen engedni kell a TV-nek hogy ugyanúgy használhassa a tüzet mint a mozaik mágus - most hogy megnéztem tényleg elég hülyén van leírva, de elég logikus, engem már a régi rendszerekben is zavart ennek a hiánya.

A többi képzettség teljes használhatatlanságát vitatnám, pont az Ősi nyelvvel egy értelmes mesélő nagyon hangulatos fordulatokat köthet a varázsló felismeréseihez.
 

És mit kap érte? Készíthet saját varázslatot, amit úgyis egyeztetni kell a mesélővel, de illik az egész csapattal, melynek eredménye minden esetben egy kiegyenlített varázslat lesz, ami nagyjából olyan erős, mint a már meglévők. Nem hiszem, hogy valaki engedné, a Tűznyíl II. varázslatot, ami E-nként 3K10-et sebez, holott 45 manányi tűznyilat kell áldozni érte.

Szóval ez a legcsekélyebb mértékben sem éri meg. Nálatok előkerült ez már, megoldottátok valahogy?

Nekünk sem sikerült sose meglépnünk, szerintem elég jól összeszedted a miérteket. Annyit tennék még hozzá, hogy a kreatív ötleteknél se működik túl jól a rendszer, mert ott meg sokszor nincs mihez viszonyítani az erősség-ár arányt.

Ezzel együtt is, én vagy a mozaik mágia utánzására használnám, vagy valami teljesen újszerű, kreatív varázslat megalkotásához, nem a szokásos sebzés-gyógyítás-védelem hatásokat próbálnám fokozni.
TV-s példának: a kémtűz és az arelita állati kémek Mp-varászláshossz-időtartamai mintájára csinálnék egy Kémfüst varázslatot, amivel egy megbűvölt tábortűzből fölszálló füstfelhőt tud irányítani, és "látni" vele.
 


Módosította Kashuka: 2018.10.07, 19:04


Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 500 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.07, 16:23

Hogy ne csak szubjektív, vagy a játékot mindössze érintő dolgokról essen szó, volna egy gyakorlati ÚTK-s kérdésem.

Eddig még nem került elő nálunk a saját varázslat alkotás lehetősége (bár már gondolkodtam rajta, talán itt is volt már róla szó), de most (újra) utánaszámoltam. Egy tűzvarázsló esetében, a szükséges belefektetett KAP mennyiség (tapasztalati mágia, őselemi mágia, őszi nyelv 5. fokon, írás/olvasás és nyelvtudás 4. fokon) 137 KAP!!! Ez 5-el több, mint 3 teljes szintlépésnyi pont, a legjobb esetben is, mindenféle háttér nélkül, amiért cserébe nem kapunk szinte semmit.

Az őselemi mágia elvileg javíthatna a tűzmágián, de nem teszi, csak varázslóknak jó, ami szerintem önmagában hülyeség, az ősi nyelv sem járul hozzá semmihez, pedig annak is lehetne valami gyakorlati haszna (könnyebben formálja a varázsigéket, akármi), nem is beszélve az írás/olvasás és nyelvtudásról. Műveltebben beszélheti a karakter az ordani nyelvet, és mutatós okleveleket készíthet, fantasztikus... Az egyetlen valós előny, néhány játékban soha be nem következő szerepjátékos szituáció elméleti lehetőségét leszámítva, a tapasztalati mágiából fakadó +2 Manapont szintenként. No de 45 Manát veszít a rááldozott pontokkal (vagy 68 TÉ-t, ...stb. :) ).

És mit kap érte? Készíthet saját varázslatot, amit úgyis egyeztetni kell a mesélővel, de illik az egész csapattal, melynek eredménye minden esetben egy kiegyenlített varázslat lesz, ami nagyjából olyan erős, mint a már meglévők. Nem hiszem, hogy valaki engedné, a Tűznyíl II. varázslatot, ami E-nként 3K10-et sebez, holott 45 manányi tűznyilat kell áldozni érte.

Szóval ez a legcsekélyebb mértékben sem éri meg. Nálatok előkerült ez már, megoldottátok valahogy?

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2000 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.06, 13:00

Mármint valaki felvásárolja a kiadó valamelyik tagjának az adósságait és bevasalja rajta, hogy ne tudja a Cpunk 2020 kiadásáért kifizetni a nyomdát?
A CX-el ez történt.

Ez valakivel történt. A CX-et otthagyták az árokparton megdögleni. Érdekes, pár év múlva ki tudták adni a Requiemet. Ennyi erővel a CX-et is lehetett volna folytatni. Nyilván a dolog nem ilyen egyszerű, de azért hiszem, hogy ha lett volna akarat...

 Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.06, 09:48

 

Selmo: Nekem is tetszik a gondolat, de volt aki épp a játéktechnikát hiányolta a Toronból. Pedig ha jól tudom az Északi szövetségben sem volt, az Enoszukéban meg inkább ne lett volna.


Lehet, hogy volt aki a játéktechnikát is hiányolta a Toronból, de leginkább a játéklehetőségeket (lásd "kalandötlet") szokás hiányolni.

 

Pl. én is hiányolom belőle a játéktechnikát. Szerintem jelentősen rontott a piacképességén az, hogy nem tartalmazott semmit, mivel így csak egy olvasmányos regény, nem nélkülözhetetlen kiegészítő. Értsd: egy csapatba elég egy, míg ha új kasztok, ill. varázslatok, stb. lett volna benne, a játékosok is motiváltabbak lettek volna, hogy megvegyék. A "kalandötlet" is egy ember számára érdekes, a mesélő számára. Mindenesetre én "hivatalos kalandötletből" még sose írtam kalandot. Kiadványban elhintett érdekességből számtalanszor.

 KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11280 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.06, 08:12

Selmo: Nekem is tetszik a gondolat, de volt aki épp a játéktechnikát hiányolta a Toronból. Pedig ha jól tudom az Északi szövetségben sem volt, az Enoszukéban meg inkább ne lett volna.


Lehet, hogy volt aki a játéktechnikát is hiányolta a Toronból, de leginkább a játéklehetőségeket (lásd "kalandötlet") szokás hiányolni.

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1064 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.05, 21:21

Selmo: Nekem is tetszik a gondolat, de volt aki épp a játéktechnikát hiányolta a Toronból. Pedig ha jól tudom az Északi szövetségben sem volt, az Enoszukéban meg inkább ne lett volna.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11280 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.05, 14:47

Még ha el is készül az LTK - amiben kételkedek -, akkor is 100%, hogy a Codex sorsára jut és max 1-2 kiegészítőt él meg.


Mármint valaki felvásárolja a kiadó valamelyik tagjának az adósságait és bevasalja rajta, hogy ne tudja a Cpunk 2020 kiadásáért kifizetni a nyomdát?
A CX-el ez történt.

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2000 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.05, 13:33

Pontosan, ezért is mondom évek óta, hogy adjanak ki egy Ynev leírást, aztán az alapján mindenki olyan rendszerben játszik, amilyenben akar. Még ha el is készül az LTK - amiben kételkedek -, akkor is 100%, hogy a Codex sorsára jut és max 1-2 kiegészítőt él meg.Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1064 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.05, 12:11

Avangion: A jogászkodást félretéve, ez egy olyan könyv volt, amire mindketten rábólintottak. De már a húsz éves, abszolút hivatalos, mindkettejük nevével ellátott regény sem elég jó, ha gazsibandi úgy gondolja. Így milyen szabálykönyvet lehet írni és milyen világra? Főleg ha UTK-s példára bedurcizik közben, és akkor még az ő világképére formált szabálykönyv is mehet a kukába.Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 826 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.05, 09:27

 

Nemá, ez most komoly? Ezt honnan lehet tudni? És ha ez a Föld, akkor ez a múltja vagy a jövője?

 

Ez mindig is így volt, Tolkien eredetileg a "kelta" teremtésmítoszok helyett/mellett írta, ezért kellett a Föld múltbeli állapotát mutatnia. Ha jól emlékszem, az Ötödik Kor az Első Világháborúval ér véget, a Hatodik Kor pedig csak a két világháború közötti időt foglalja magába. Középfölde valójában a mai Európa, a Megye Anglia környékére esik, míg Mordor kb. Anatólia.

 

(Aztán eljön Garabonciás, és jól kijavít.)

 

 

Ha jól emlékszem, mi most a hetedkorban élünk.

A földrajzi megfeleltetések kapcsán fontos leszögezni, hogy egy az egyben nem lehet ráhúzni Középfölde földrajzát a mi világunkéra, Tolkien maga is csak olyan bizonytalan támpontokat adott meg, mint pl. a Megye Oxford vonalában lehetne, Minas Tirith pedig egy észak-olasz városéban. Az általunk ismert Középfölde-rész nagyjából az Európa-Mediterránium-Közelkelet mítikus megfelelője lehetne.Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 826 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.10.05, 09:17

 

 

* Pontosabban: két tünde nyelvet (sindarin és quenya) majdnem teljesen, és még néhányat töredékesen. :D

Arda tündéi ráadásul tizenkettes számrendszerben számolnak tizes helyett, naptárból pedig többféle is van. Viszont könnyítés, hogy elvileg a mi Földünkről van szó, tehát csak a naptárok felosztása más. Ez persze nem akadályozza meg a tolkienitákat abban, hogy Bilbó és Frodó születésnapját a mi naptárunk szerinti szeptember 22-én ünnepeljék, a Gyűrű megsemmisüléséről pedig a mi naptárunk szerinti március 25-én emlékezzenek meg. ;)

 

 

Nemá, ez most komoly? Ezt honnan lehet tudni? És ha ez a Föld, akkor ez a múltja vagy a jövője?

 

 

Egy fiktív, mítikus múlt, s mint ilyen, nem is minden esetben szó szerinti történelemnek értendő. Ráadásul nem is vegytiszta eredetű és összetételű mitopoézis: az eredetileg nyugati tündék által megfogalmazott mítoszokat tündebarát hobbitok és emberek tolmácsolásában és szerkesztésében írták le, Tolkien fikciós játéka szerint ő ezeket "fordította le" angolra.

 

Tolkien leveleiben és a Középfölde Históriája-sorozatban (History of Middle-earth) vannak elszórva erről az infók. Ugyanakkor Tolkien maga sem mindig következetes: Arda alatt néha csak a bolygót érti, néha az egész naprendszert. Ahogyan azt is variálta élete során, hogy a bolygó mindig is gömbölyű volt-e (legkésőbbi írástöredékei), vagy Númenor pusztulásáig egy korong (a Christopher Tolkien átlal szerkesztett és publikált A szilmarilok).kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 755 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
  2     3                  

Kelt 2018.10.05, 09:13

Nemá, ez most komoly? Ezt honnan lehet tudni? És ha ez a Föld, akkor ez a múltja vagy a jövője?

 

Ez mindig is így volt, Tolkien eredetileg a "kelta" teremtésmítoszok helyett/mellett írta, ezért kellett a Föld múltbeli állapotát mutatnia. Ha jól emlékszem, az Ötödik Kor az Első Világháborúval ér véget, a Hatodik Kor pedig csak a két világháború közötti időt foglalja magába. Középfölde valójában a mai Európa, a Megye Anglia környékére esik, míg Mordor kb. Anatólia.

 

(Aztán eljön Garabonciás, és jól kijavít.)


Módosította kukac: 2018.10.05, 09:13[Fantasy háttér] [Sötét háttér]