Ugrás tartalomhoz


Fotó

CoC kiegeszitok, modulok


 • Válasz írásához lépj be
1620 hozzászólás érkezett eddig

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.24, 12:09

Mordred - a karakterek sorsa semmiképpen nincs predesztinálva. A vezérkarakter megőrzi teljes cselekvési szabadságát: őrültsége semmilyen tekintetben nem korlátozza, csupán motivációt ad neki. Továbbá, ha realisztikusan tekintjük a dolgot, a modul bevezetésében bekövetkező eseményekre teljesen logikus emberi reakció, ami a főkarakterrel történik. Az egyetlen hosszú távú kihatás az esetleges túlméretezett SAN-veszteség, ezt azonban a kaland végén a mesélő kompenzálhatja a hasonlóképpen túlméretezett SAN-jutalommal, természetesen csakis a vezérkarakterre vonatkozólag.

Raoul Renier

Mordred

Mordred

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 134 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.22, 20:35

Hali!
Hááát, erre én azt mondanám, hogy modulról van szó, nem regényről, ergo nem jó, ha predesztinálva van(nak) a karakter(ek) sorsa.
Egy "rossz állapotú" halott látványa 1/1d6, ha valaki közel álló az "illető", akkor az lehet +1 vagy +2, azaz összesítve 1d3/1d8.
Ha az a cél, hogy valamelyik karakter megőrüljön, akkor szerintem jobb, ha ezt előre közlöd a leendő mesélőkkel a modulban, ilyenkor a keeper megteheti azt, hogy "előre ledobja" a sanity veszteséget (akár annak a karakternek vagy akár a partynak az egész mesére is), és a maximumot adja. Ezt azonban -legalábbis mifelénk- nem szeretik a játékosok...

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.21, 18:21

Üdv, Mordred!

Nem szabtam el a SAN-veszteségeket. A modul alapindítása kezdettől fogva az volt, hogy a partit vezető karakter

SPOILER
már alapból megőrüljön - olyan formában, ahogy a leírásban részleteztem -, és az ő őrültsége jelentse a továbbiakban  a parti számára a legfőbb ösztönző tényezőt.


Tehát: a SAN-veszteség szándékosan volt ilyen túlzottra kalkulálva. Elvégre a karakternek az egyetlen fia vész oda; ez azért némi ok rá, hogy bekattanjon, nemde? :)

Raoul Renier

Mordred

Mordred

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 134 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.15, 21:53

Sure!

Egyébként végül én is megoldottam a dolgot, bár maga a játék elég rosszul sült el ;)

Amikor a kritikát írtam, még nem voltam biztos benne, de azóta utánanéztem:
Elszabtad az épelméjűség veszteségeket :)
SPOILER
Amikor a nyomozó meglátja saját fiának széttrancsírozott holttestét a legnagyobb rosszakarással is  maximum 1d2/1d6+1 (esetleg MAXIMUM 1d3/1d8) pontot kéne vesztenie ...már ha ragaszkodunk a szabálykönyvek ajánlásaihoz. A végén érzésre hasonló a dolog, ha tényleg lesz abból a cikkből valami, utánanézek a többinek is (ugyanis ez volt kb. a második Cthulhu mesélésem :D


Nálunk, sőt nálam kimondottan nagyon nagy gondot okozott régebben a party irányítása, régebben mindíg próbáltam terelni őket, aztán ha nem arra mentek, amerre akartem, előfordult, hogy belehaltak a terelésbe.

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.15, 15:30

Üdv, Mordred!

Van egy olyan tervem - most egyeztetem BePével -, hogy az rpg.hu-s anyagaimra érkező legszínvonalasabb reflexiókat ki lehetne gyűjteni a honlapomra, külön kis csoportozatban a vonatkozó írás alatt. Nem tudom, számíthatnék-e a te írásodra? Kicsit át kellene szerkesztened, fórumos hozzászólásból cikk formátumba (spoilerek jelzetek kiszedése, egyebek), de ez nem valami egetrengető munka. Benne volnál? Ha tisztázódnak BePével a körvonalak, jövök a konkrétumokkal.

SPOILER
Kritikai megjegyzéseid közül a leginkább találónak egyébként a csatornák kifogásolását éreztem. Igazad van: Jimmy jobb helyen lenne valami parkos-erdős területen. Talán tudat alatt az az epés törekvés vezérelt, hogy felhánytorgassam az ezeréves unott dungeon-kliséket. (Mert ugye, amelyik parti nyomozás helyett lemászik Jimmy után a csatornába, az gyakorlatilag már el is veszítette a játékot.)


Hasonlóképpen igazad van a nyomozati szálak tekintetében; ám ezek végső soron a megadott információkból akár rögtönzés szintjén is kiegészíthetők és tovább építhetők, ha a mesélő észnél van és nem feledi a kovetkezetességet. Szóval ez nem akkora koncepcionális döccenő, mint az előző (aminek a helyesbítéséhez át kell hangszerelni a kaland egy lényeges hányadát).

Ami viszont a játékosok lázadozását illeti, úgy látszik, én keményebben fogom a magam társaságát, mint te a tiédet, jóllehet tizenöt éves szerepjátékos múlttal rendelkező veteránokról van szó. (Havi rendszerességgel vezetek CoC-t.) Bár meglehet, talán éppen ezért fogadják el tőlem - a jelzett tizenöt év alatt ugyanis szinte kizárólag csak én meséltem nekik, és zsigerileg tudják, hogy bármilyen durván indítok, a célom a minél megrendítőbb közös élmény megszerzése lesz. Az ősrégi összeszokottság ilyenkor nagyon sokat számít.

Tisztelettel köszönöm hozzászólásodat:

Raoul Renier

Módosította Kornya.Zsolt: 2003.07.15, 15:38


Mordred

Mordred

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 134 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.28, 18:24

kritika Kornya Zsolt: Éhezem!... címü moduljáról

Nekem kimondottan tetszett a kidolgozottság, a szereplők, és az, hogy az író ügyelt még a korra jellemző, a miérnktől eltérő dolgokat is kihangsúlyozni, mint például
SPOILER
Miss Hawthorne és a halott fiú kapcsolatának megítélése, az abolíciós törvényhez való hozzáállás kérdése, de pl. ami nem is annyira köthetö korhoz, Bjelinov mássága

Látszik, hogy alapos mü, nem is a dícséretet akarom halmozni, inkább arról írnk, milyen tapasztalatokat adott a lemesélés, illetve, hogy tisztán szerepjáték szempontjából szerintem a leendö mesélőknek min kéne még elgondolkozni.
Engem tuti lefejeztek volna, ha úgy kezdem a mesét, hogy najó,
SPOILER
akkor a te karaktered legidősebb fiát meggyilkolják.
Tudom, hogy ez Chulhu, meg lehet, hogy nem elég jó szerepjátékos az illetö, de nálunk nagyon nem jött volna be, máshogy is intéztem.
Mindenképpen nehéz lesz a játékosok rohanásvágyát ( jobba szót nem tudok) visszafogni, hiszen ha nem vérbeli játékosok, nehéz lesz várniuk az egyes nyomokra, nem lesznek tekintettel másokra (mint ahogy ezek a jelen kor fiaira jellemzőek). Nálam pl. első éjjel még meg kivánták látogatni
SPOILER
az utolsó gyilkosság helyszínét, a barátnőt, illetve a fiú albérlőtársit.
Pláne nem bírták, hogy nem juthatnak azonnal minden infóhoz hozzá a rendőrségen. Úgyhogy erre készülj!
Tisztán "játéktechnikai szempontból nem értek egyet a következőkkel:
SPOILER
Akármennyire is jól el lehet nyomozgatni az eddígi áldozatok után, az nem viszi őket közelebb a megoldáshoz, KIZÁRÓLAG csak az Albercrombie-féle szál, és a többivel hihetetlen sokat el tudnak tökölödni a játékosok, a hangulataónak pedig a legnagyobb ellensége ugye az unalom.
Bár idáig nem jutottak el, szerintem nem könnyű rájönni arra, hogy a gyilkos Mrs. Albercrombie "félszerzet" fia, bár tippre az én játékosaim nem szép szavakkal, hanem dinamittal próbálkoztak volna Jimmynél.
Ami meg Jimmyt illeti, mit keres egy Dark Young a csatornákban? Ezerszer könnyebben elképzelném akár az elhagyott gyárudvaron, akár egy parkban elbújva, vagy akár folyamatosan vándorolva parkos területen, hiszen ugye próbálna hazajutni szegény :D

Szóval szerinte összességében kicsit kevés "valódi" nyom van, igen türelmes és tehetséges társaságnak kell lennie annak, aki mindent fel akarna deíteni.
Mégegyszer kiemelném, mennyire tetszett egyébként a rengeteg, feltárásra váró lehetőség és a lehetséges folytatások!
SPOILER
Még valami! Érdemes nem nagyon erőltetni a szeszcsempész vonalat, ha lehet még az eddígieknél is félrevezetöbb lehet ebben az irányban vizsgálódni...


Goram

Goram

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 70 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.26, 12:01

Üdv!
Már elég régen kértem, gondoltam újra megpróbálom, hátha...

Szóval; akinek esetleg van az küldjön legyenszíves magyar(!) modulokat. Akár gyárit (van ilyen?), akár sajátot.
Jöhet U2U-ban, ímélen, postagalambbal, gondolatátvitellel (bár erre nem vagyok nagyon fogékon :) )

Helyette tudok adni angolt, persze akinek nincs annak is szívesen elküldöm :) (esetleg egy laza fordítást kérnék cserébe :( )

Köszönettel:
Goram
:)

_mika|ankh (NPC/NJK)

_mika|ankh (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.04.10, 09:42

hmmm... nem akarod felrakni ftp-re, vagy ilyesmi??? :-))) vagy csak egy sima linket adni hozza??? :-)))

Mas. Olvasta mar valaki az uj Le Renald kotetet??? Ez is van olyan jo mint az eddig megjelent irasai??? Mer akkor lehet beszerzem...

Salander

Salander

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 115 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.04.09, 19:06

beszerezheto... 120 megas pdf-kent :]]

_mika|ankh (NPC/NJK)

_mika|ankh (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.04.09, 18:25

Sergethrion: Vazzzzz, kosz az infot... keraly lesz...

Bolch: Es meg csodalkozol hogy ezutan valaki erdeklodik a DG irant??? :-))) Azt tanacsolom zarkozz be par hetre, es kezgy el valami naon kegyetlen idezo ritualet, amig odanem ernek a MiB-ek :-)))

Salander: En meg eloben nem is lattam DG konyvet... es asszem nemis sokat fogok... amugy nemhiszm hogy barki tervezgetne ekkora meretu konyv forditasat CoC-bol... vagy tevedek???
Jah egyebkent valahonnan esetleg beszerezheto a DG???

Salander

Salander

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 115 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.04.09, 12:55

Senki sem tervezi a Delta Green kiegészítő magyarra fordítását?

Bolch

Bolch

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 121 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.04.08, 17:52

Hoppá! Kösz az infot!

(Halkan jegyzem meg, hogy épp aznap van a születésnapom. Hogy is mondják? Nincsenek véletlenek?...) ;)

Sergethrion

Sergethrion

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 45 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.04.08, 17:12

Nem tudtam hova írjam, hát ide írom:

ÁPRILIS 19. SPEKTRUM 14:15 EGY ÓRA MŰSOR LOVECRAFTRÓL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HALLELUJAAAAAA... ööö... akarom mondani IA! IA!
Shub-Niggurath! ERDŐK FEKETE KECSKÉJE EZER IVADÉKKAL!

Cthulhu fhtagn!!!!!!! és minden egyéb ;)

Goram

Goram

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 70 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.04.01, 22:22

Ühüm, értem! Köszi!

Az igazság, hogy nem tudok oildalszámot, meg ilyeneket, mert nekem csak txt-ben van meg. Egy pár hasonló novellával együtt. Ha érdekel elküldöm.

_mika|ankh (NPC/NJK)

_mika|ankh (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.04.01, 22:07

Carlson, Chester Floyd    
Related: Business Biographies  

1906-68, American inventor; b. Seattle, Wash. A patent lawyer, he invented (1938) xerography , a method of electrostatic printing, and made a fortune from the Haloid Co. (later the Xerox Corp.). The first Xerox copier was marketed in 1959.  
 


Ez az Encyclopedia.com-rol van. Magyarul az elso fenymasolo 1959-ben jelent meg. Egyebkent ez kb hanyadik oldalon van a novellaban (es melyik kotetben)?

Goram

Goram

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 70 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.03.11, 23:29

Üdv!
Csak nálunk (Mo.) nagy szám a 80-as években a fénymásoló?
Szóval: most olvasom a Charles Dexter Ward esete c. novellát, amit tudomásom szerint H.P.L. írt. Abban az fogott meg, hogy 19-20 környékén játszódik, és a főhős "LEFÉNYMÁSOL"!!! néhány iratot. Most én vagyok csak eltévedve? Vagy rossz fordítás került hozzá? Vagy mi van? :D
Kicsit gyanús volt, hogy Einstenre való utalással is találkoztam, bár még nem néztem utána, hogy mikor is élt (fejből nem tudom :buli:) de azt gyanítom, hogy valamivel később, úgy 20 évvel. Nem?
Segítsetek ki légyszi!
Köszönettel
Goram
:)

Bolch

Bolch

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 121 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.15, 20:36

Hát... nem. Nem igazán, ezt el kell ismernem. (Egyébként kénytelen vagyok megjegyezni, hogy Price tiszteletes többi novellájában is nyugtalanítóan gyakran fordulnak elő - kissé perverz - szexuális utalások. Másrészt viszont olvastam tőle egy-két jól sikerült, ötletes novellát, és egy csomó intelligens, nagy műveltségről árulkodó, élvezetes stílusú Lovecraft-tanulmányt meg műelemzést, úgyhogy tényleg nem tudom hova tenni ezt az embert... :lol: ) No, és ezeken kívül még melyikeket olvastad el? Szerintem azért van egy pár, ami elég ütősre sikeredett és hű maradt a lovecrafti hangulathoz, úgyhogy ne add még fel a reményt! (Az olvasási sorrend persze fakultatív, de azért egy tanácsot adok: a "Sárga Királyos" novellák közül - A Hírnevek Helyrehozója, A Sárga Jel, A lidérces álmok folyója, Több fényt! - mindenképpen a Hírnevek Helyrehozóját érdemes előre venni, mert igazából ebben "mutatják be", miről van szó, és enélkül a többit nem lehet majd teljesen megérteni. Persze, így sem lesz könnyű... :D )

Sergethrion

Sergethrion

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 45 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.15, 20:01

Na végre, újraéledt ez a fórum.

Azt hiszem túlzott elvárásokat támasztottam ezekkel a novellákkal kapcsolatban... Ha ezeket olvastam volna először, és aztán Lovecraftot, akkor biztos másként értékelném, de sajnos úgy érzem, hogy talán egyedül az Őrület univerzuma ad vissza valamit a ½Lovecraft-feelingből½.

Az a helyzet, hogy ezek az emberek - és általában az ilyen irodalommal foglalkozók - rendre nem teljesen egészséges emberek...(Lovecraftnak is rohamai voltak időnként, ha jól tudom, Poe sem volt teljesen egészséges.) A különbség ott van, hogy ki mennyire tudja formába önteni a benne rejlő szorongásokat...

Ez az Ezer ivadék meg nekem továbbra sem emészhető... Azért nem tudom látni benne ezt az iróniát, mert a záró sorok - amik ha jól értem Shub-Niggurathot mutatják be- nem éppen a humoros, hanem a gyomorforgató, beteges hangulatot adják...

Ha meg ezt el felszentelt pap írta... hát akkor rossz hivatást választott. Számomra teljesen perverznek tűnik, hogy egy pap leül az asztal mellé, és egy ilyet hoz össze... ilyen dolgokat fogalmaz meg és RÉSZLETEZ.
Abba gondolj bele, hogy pl. Neked eszedbe jutna-e ilyesmiket LEÍRNI és közzétenni...

Bolch

Bolch

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 121 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.15, 10:14

Lesütött szemekkel vallom be, hogy nekem tetszik az Ezer Ivadék. Első olvasatra tényleg elég meghökkentő, de aztán rájöttem, hogy a hozzáállásommal volt a gond: ez ugyanis valójában nem ijesztő, hanem inkább humoros mű (kicsit önmaga paródiája). Legalábbis szerintem erre utal a narrátor tudálékos, fontoskodó, karikírozott stílusa, amit - miután sikerült elvonatkoztatnom attól, hogy MIRŐL ír - kimondottan élveztem. Meg aztán van valami humoros a novella tartalmában is: itt van ez a visszataszító alak, aki azzal áltatja magát, hogy ő a legperverzebb fajzat a világon és minél undorítóbb valami, annkl nagyobb örömét leli benne... a végén pedig a saját kárán kell ráébrednie, hogy ő bizony csak egy "kispályás" az igazi nagy fiúk mellett. :lol: Mintha csak példabeszéd lenne arra a híres (kínai?) mondásra, hogy "Vigyázz, mit kívánsz, mert a végén még megkapod." És persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a történet szerzője egy felszentelt pap (ez komoly!), aki hajlamos arra, hogy ironikusan kikacsintva szemlélje saját magát és Lovecraft munkásságát. Persze ezzel nem akarok senkit sem meggyőzni arról, hogy szeresse ezt a művet: ha másfelől nézzük, tényleg beteges, tényleg undorító... de szerintem nem kell komolyan venni, az írója sem annak szánta.
Annak viszont örülök, hogy az Őrület Univerzuma bejött, mert eddig elég kevés dicséretet kapott. Holott szerintem ez a novella - szemben az előzővel :D - hű maradt ahhoz a lovecrafti alapgondolathoz, miszerint az ember elhagyatva néz szembe egy elképzelhetetlenül iszonyatos világegyetemmel, ahol a tudatlanság jelenti neki az egyetlen menedéket. (A hangulata kissé hasonlít a Halálhajó (Event Horizon) c. jól sikerült horrorfilmhez.) Mindemellett nagyon ijesztő is, amit viszonylag kevés szerzőnek sikerült elérnie (még magának Lovecraftnak sem sokszor).

Sergethrion

Sergethrion

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 45 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.03, 17:20

na elkezdtem emészteni a novellákat :)

Pechemre először az Ezer ivadék c. került a kezembe...
hhháááááááááááátt... mit mondjak, szerintem az a novella egy moslék, és akkor finoman fogalmaztam. Nem is tudom, hogy lehet ilyet írni úgymond ½Lovecraft nyomán½. Szégyen. gusztustalan és semmi extra nincsen benne.
De az Őrület univerzuma viszont NAAAGYON jó!!!!

De fordítással no problem!!!! :)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]