Ugrás tartalomhoz


Fotó

ÉSzKöz


 • Válasz írásához lépj be
447 hozzászólás érkezett eddig

Hektor

Hektor

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 69 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.19, 13:56

Homár:
Nem rád írtam, hogy na akkor te nem tudnál élni ezzel, hanem általánosságban írtam le, hogy hogyan is intézik ezt. Köze nem volt hozzád, Noferatu-nak szólt, meg a tévedésekről.


Leo: Már megint belémkötsz, és már megint teszed ezt úgy, hogy közel sem szóltam hozzád, mondtam neked bármit is.
És már megnt gúnyolódsz is. Bocsásson meg a világ, hogy indokot is írtam a távolmaradásra, és nem csak úgy belöktem, hogy na nem leszek ott. Az, hogy az indokom tőled távol áll az okés, ettől még nem ad rá okot, hogy gúnyolódj.
Hagyjuk már ezt a kölcsönösség dolgot is, nem hiszem el, hogy lehet így ferdíteni a dolgokat. Nem állok le itt boncolgatni azt, hogy mennyire nem volt közük azoknak az embereknek a KTV-hez, nem is onnan keresztül kerültek a játékba, nem is ott hallottak róla. A hagyományőrző egyesület keretén belül jöttek oda. Fals dolog a jelenlétük miatt KTV-re hivatkozni.
Én úgy tudom nyitottam feléd, azóta se kerestél, meghívtalak téged\titeket, te ezt hányszor tetted? Sorozatosan kimondottan hadi játékról beszélsz csak azért, de még egyszer sem voltál, hogy megnézd.
Mostmár nagyon kíváncsi vagyok neked mi a bajod, mert az hogy nekem bajom van mert okot szolgáltattál rá, az világos volt eddig is, de hogy én mikor adtam kimondottan neked okot erre, azt részletezhetnéd. Ne itt, továbbiakban U2U, sőt még egy annál is jobb ötletem van. de majd ott írom

Hektor

Belzenrupper_Mordred

Belzenrupper_Mordred

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 276 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 22:29

Diszkriminációról:
a játékot joga van a játékosnak bojkottálni: van másik alapon(mert mindig van másik! még ha csendesen mozognak is nem a fórumon döngetve vagy a neten kiplakátokva

a szervezőnek joga van nem befogadni bizonyos embereket, akik felforgatóak lennének bár a listáik nem nyílvánosak, nehogy a barátaik kedve elmenjen a játéktól

hogy ezt már az LSzT-re is ki kellett terjesztenie néhány szervezőnek...

no comment, bár ez esetben nem értem Engem miért engedtek a 8.-ik LSzT közelébe, hiszen akkor még csak álmaim voltak ITP-ról

létszámcsökkenés:

4-8 fő király játékot tud összehozni és félszavakból értik egymást, heti/havi szinten összejátszanak valamit
szabadok, és nem érzik szükségét külső tekintély beavatkozásának, hogyan kellene csinálni.

ezekből egyre több van fiatalok, lelkesek, de fékezhetetlenek!
kb mint a vének a kezdetekben, de összefogásról nem akarnak hallani, mivel az a szabadságukból venne el, s nem álnak be olyan helyre ahol nem az ő igényeik vannak kiszolgálva, fenemód ismert játékra sem!

Uraim (és hölgyeim)!
egy nagy robbanás előtt állunk, meggyőződésem!
kérdés az ki fogja megtalálni a szót velük!
és ezt nem abból szűröm le, hogy az ITP két év alatt hatszorosára nőtt, mert ez még mindíg mindössze egy tucat vén és abszolut kezdő intrikus játszmája, ami gyerekbetegségekkel küzd, de a csapatban látni ki merre tartana, és kikből lesznek szervezők, mert az érdeklődők gyűlnek, s a hadijáték és a két Vampire mellett most ez az ami a LARP-ot képviseli a környéken.

Szeretném ha nem mi lennénk viszont az egyedüliek a térségben, ahogy szeretett haditornász kapitányom mondogatta: nem muszáj nálunk lenni, rajtunk kívül még van egypár csapat! hogy tudjunk specializálódni,
Az hogy játszanék e a másiknál? most is ezt tesszük, csak messzebb :nos: tehát ha nem diszkvalifikál a következő hadijáték a régióban, oda is szívesen megyek, bár én karakterjáték párti vagyok erősen.
viszont ahol nem éreztem jól magam/sokszor kiestem a szerepből vagy a szervezés még a szabályokra sem terjedt ki, nem megyek többé, illetve nem próbálom visszahozni a múlt dicső árnyait...
ja én igazán nagyokra nem szeretek járni, de a CJ.t idén bevállaljuk néhányan a csapatból, mivel most nem a LC-vel ütközik és a bemutatkozása az újaknak eléggé kedvet csinált, valamint a csapatból már tudtuk, hogy más is tervezi ezt és eddig is csak jót tudott mondani


ja a LCK és a KTV regionális együttműködés akárcsak a Nyíregyi MH live vagy a RT csapatával is

DHJ-n is volt jó néhány KTV-s akikkel Hektor együtt haditornázik, ugyanazt a netes reklámszórást is megkapta a DHJ mégse kerültünk a "szárnyvizére" a rossz nyelvek szerint, miért? mert ez a segítség nem kölcsönös, de nem is várunk semmit Hektortól sem, ha jön majd a XI.-re akkor ismét találkozunk és tisztázhatunk pár félreértést és élcet, ha nem jön akkor otthon marad vagy tangózik a haverjaival ahogy kedve szottyan...

LSZT mint összefogásról:
Tisztelt megjelentek, azért gyűltünk itt össze mindannyian, hogy ne legyünk szerteszét!
Feladatunk a jövőben, mint eddig: az ország közös légterében kiszolgálni a játékosok egyre növekvő igényeit, és ezt mind a nélkül hogy folyton a másikba való belekötés nélkül tennénk (ami alapvető emberi tulajdonságunk) s hogy elmondhassam én a JANI VAGYOK, AKI A LEGKIRÁLYIBB JÁTÉKOT SZERVEZI AZ ORSZÁGBAN, TEHÁT HA MARAD KEDVETEK A SAJÁT MELLETT HOZZÁM GYERTEK!
-hopp ez nagybetűvel ment, bocsi-

a Sirás okai
nem szeretnek, elkerülnek, mindenki hülye, többet kell fizetni, rosszak az emberek, mit válogatnak, van ami van!

ami mosolyt fakaszt:
csak az jöhet akit szeretek, aki kerülget azzal leülök beszélni, tanulnom kell holtamban is, Ötlet+munka/anyagköltség=minőség!
Spoiler
nem szeretheti mindenki a tonikot sem, a konkurens végzi a felét az én reklámomnak (néha többet) emellett segít szelektálni...


ha kérdezik mi a LARP: fura ruhákban hülyeségeket beszélünk
ha kérdezik mibe kerül: amire nincs szükség, azt újraértelmezed
Miért csinálod: Haverok, friss levegő, sátorozás, bográcsos diéta, kreatív játék és fantasy sport

ja ez a mezei és nem a "Tru" irányvonal szájreklám propagandája, de mindent el kell kezdeni valahol

persze ez csak szájtépés ismét ahelyett , hogy a "kupakomat" fejeztem volna be ma este a pincében.

Módosította SirThomas: 2009.05.21, 16:01


Homar

Homar

  Caelumi Játék

 • Fórumita
 • 953 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 21:02

Hektor. Ha lehet akkor nem kéne.

Ha ennyire érdekel a téma akkor http://jesz.ajk.elte.hu/szentkuti15.html 3.5 és 3.6 fejezetek. De ITT kérlek ne tovább, végre elindul vmi kommunikáció ne ássunk vissza a szmötyibe.

Mivel velem kapcsolatos poszt akár törölhető is lenne mindkettő, de kérem az alábbit hagyjuk benn.

Én Homár kijelentem, hogy nem fáj nem sért és nem zavar a fórumban feltűnt személyemet érintő rágalmazás. A kapcsolódó kérdéseimet már feltettem, a válaszra ígéretet kaptam, amit U2Uban intézünk. Nem igénylem a moderálását, sem az igazolását.

Van más témánk is.

on:
Az utánpótlással kapcsolatosan közben utánakotortam a játékainknak, és ami kifejezetten örvendetes, hogy pl 2008-ban nemcsak hogy volt olyan aki szülőt is hozott hogy játszhasson, de közel 40 fiatal- vagy kiskorú volt a Arxban. Tovább a 25 fölöttiek is igen ritkásan képviseltették magukat, még ha volt 40 feletti is :felvon: A tárgyév létszáma 150 körüli létszám volt, ebből alig huszonegynéhányan voltak 25+ évesek. Elsőliveosok arányáról nincs pontos adat, de tény minden játékunkon akad jópár, és ami külön büszkeséggel tölt el, hogy már nemegy lelkes csapat kezdett neki a szervezésnek az itteni tapasztalatai után...

Módosította Homar: 2009.05.18, 21:04


AshiValkoinen

AshiValkoinen

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 24 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 21:02

Jajjhalódunkválsááág vs. érvek témakör:

Aki akar, halódjon. Aki nem akar, játsszon. Itt kár flamelni erről, egyrészt azért, mert nemsokára úgyis lesz erről publikáció, másrészt pedig ezt kellett volna mondjuk LSZT-n megbeszélni. Csak a halódós témák nem kerültek bemutatásra...

Ja pedig tényleg halódunk, akkor miért itt beszélünk róla? Aki halódik, megfogalmazta már a szükséges lépéseket ahhoz, hogy elcsábítsa a fiatalabbak a WoW és a számítógép elől?

A hirdetések nagyon szépek (szórólap, kiadvány), de igazából ezeket az ember nem nagyon veszi el az utcán sem, egy RPG-s boltban vagy klubban is max. egy pillantást vet rá. Bizony, akinek van ideje egy-egy egyesületből, annak személyesen kell foglalkoznia 2-5 új emberrel. Nálunk működött.

Hektor

Hektor

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 69 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 20:44

Nosferatu:
Azért ez nem teljesen így van ahogy mondod, vagyis a felsorolásod, bemásolásod, az oké, az tényleg úgy van, de ez közel sem az, ami érvényesül. Ezért nem jó ha féltudással rendelkezik egyes tudományokon belül, mert részleteiben, és alternatíváiban nem látja át az egészet. Azoknak az alkotmányos jogoknak számtalan pragrafusa van még, kiegészítése, és cikkelye, és van egy PTK-nk is, amiben meg egy sor más dolog is le van írva, ami kicsit cifrábbá teszi a dolgot.
Hangzatos jogi passzusok, és a szaknyelv helyett csak annyit mondanék, hogy még egy hivatalos rendezvényről is, akár egy színházból is ki lehet rakni valakit, és panasszal lehet ugyan élni ,de nem bírósági feljelentéssel.
Pláne sokkal egyszerűbb a helyzet egy nem is hivatalos rendezvénynél, amit egymásnak szerveznek az emberek. Meghírdethetem én a egész országban, és mondhatom hogy na te ne gyere, eljöhetsz, és valóban nem tilthatlak ki az adott erdő területről, de megmondhatom mindenkinek, hogy te nem vagy játékos, és ne foglalkozzanak veled. Ez tényleg annak a szintje, mint, hogy a haverokkal focizunk együtt a placon, és ha nem veszük be Pistit akkor nem. Pisti aztán mehet feljelenteni a rendőrségre, vagy az ügyészségre, hogy "de kérem nem engedtek játszani", most komolyan nem gondolod, hogy ez nevetséges lenne?
Mert valljuk be egy live leszervezése bár sokkal több feladat, meló, és egszen más tevékenység, de akkor is hivatalosság szempontjából olyan, mint ha egy nagy focimeccset rendeznénk egymásnak.
Az megint más ha non-profit, vagy gazdasági egyesületet alapítunk, és az alapszabályzatban nem szerepelhet semmilyen diszkriminatív kitétel, különben a cégbíróság el sem fogadja. Nos ekkor bizony aki be szeretne lépni azt be kell léptetni, el lehet persze tanácsolni problémák miatt, ki lehet zárni, stb, de igaz hogy ez esetben az ok nem lehet olyan, ami neme, nézetei, etnikuma stb stb ellen szólna.

Ez az internetet ezt mondta, azt mondta rólam, és ezért beperelem, meg a netes szolgáltatót dolog meg azért nem működik, mert bár van egy törvény, meg benne jogszabályok, stb stb, de van egy olyan is hogy bírói gyakorlat, ide leignkább a bírói eljárásjogi gyakorlat. Ezek minden esetben előrébb valóak, azaz a jogalkalmazás során a bíró a bevált gyakorlatot követi a törvény pontos szövege helyett.
Egy netes vitát pedig nem fog rágalmazásnak, és becsületsértésnek venni. És kérlek, ki bizonyítja hogy pl xy volt akkor a saját userneve alatt, és nem más. Ez az egész hülyeség, max egy kiröhögést kapsz. Ennyi erővel minden nap mindenki több tucatszor perelhetne.
Nem véletlen, hogy joggal\ogalkalmazással kapcsolatban van néhány nagyon alapvető elv, ezek közül most csak egyet had emeljek ki:
a jog nem száraz, törvények, paragrafusok, betűk halmaza, amelyeket szó szerint alkalmazunk.

Azért szóljatok ha valaha lesz egy ilyen szerepjátékos a szerepjátékos elleni feljelentés, ami ráadásul még bíróság elé is jut. Fizetek egy láda sört. :felvon:

Hektor

Homar

Homar

  Caelumi Játék

 • Fórumita
 • 953 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 19:26

Erről később részletesebben, de ha már Gem felhozta a témát:

Milyen volt a max 25 év és alattiak vs. felettiek aránya 5 évvel ezelőtti kérdőívezésnél? Fiatalabb: 65% Idősebb:35%

És a mostani felmérésben? Fiatalabb 78% Idősebb 22%

Az első minta kb 200 emberes volt, amelynek kb kétharmada volt "aktív" liveos (tehát már volt köze livehoz)

A második minta 120 emberes volt, ahol jócskán 90% feletti volt aktív larper.

Ezek a száraz tények, s bár nem tudjuk hogy mekkora lehet a tényleges maximális aktív larper létszám, de feltételezéseink szerint maximum 500 ás 1000 közé tehető a számuk. Ez alapján becsülve legalább 10-20%os a mintavételezés, ami bőven reprezentatívnak számít.

Gem_Kapocs

Gem_Kapocs

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 251 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 19:01

Csövi!

Ugyan nem voltam LSZTn, de attól mgé afórum arra való hogy nyilvánosan véleményt nyilvánítsunk :felvon:
Játékosszám csökkenése: Lehet hogy én járk kevés játékokra, vagy pont azokon a játékokon van szerencsém részt venni ahol ez a tendencia nem figyelhető meg, de részemről az utóbbi 2-3 évben akárhány játékon jártam, mindig találkoztam legalább 2-3 emberrel kisebb játékok (pl Cathedral live) vagy 8-10 emberrel nagyobb játékok (tavalyi CJ pl, bár itt a pontos megfogalmazás hogy a játék előkészületei során megtudtam hogy jönnek) esetén, akiknek az a játék volt az első vagy a második játékuk. Lehet hogy régi játékosok kiesnek, de szerintem drasztikus létszámcsökkenésről nem beszélhetünk, inkább csak kismértéküről, vagy inkább stagnálásról. Persze ez nyilván játék függő is, az új játékok közönsége először mindig nő, aztán egy idő után elkezd apadni, de az általános játékoslétszám szerintm viszonylag stabil. Persze erre nem tudok kérdőívet vagy felmérést mutatni, csupán saját tapasztalatból és megfigyelésből beszélek.
Abban aláírom Sir Tomot, hogy bizony a hazai RPG élet egyéb területein ritkák az olyan új emberek, akik huzamosabb ideig meg is maradnak ennél a hobbinál, nálunk körülbelül egy éve van 2-3 új srác mióta én csatlakoztam a klubbhoz. Viszont a régi emberek közül is körülbelül ugyanennyi tűnt el teljesen mióta klubbozok, sőt, van egykét ember aki újra felvette a stafétabotot.

Palladin

Palladin

  Az adószedő

 • Archívum
 • 307 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 18:26

Üdv.

<OFF> Nosferatu: az emberi jogok, és a fórumos jogok, meg a több mint 100 éves alkotmány felhozatala szép dolog, de mint tudjuk, a szabad vélemény nyilvánítás tökéletes ellentétben áll minden mással, teszem azt a diszkriminációval, és a rasszizmussal. Ugyanis ha nekem jogomban áll szabadon véleményt nyilvánítani, akkor nyugodtan nevén nevezhetném az egyes etnikumokat. Mellesleg kicsiny országunkban ez már odáig fajult, hogy egy "hetero" felvonulás már rasszizmus lenne, de a meleg felvonulás pedig kell az ország image-ének.
</OFF>

Játékosok csökkenése:

Lehet, hogy sokak nem látják, de ténylegesen fennáll, jómagam is öreg játékosnak számítok már, és több régi társam már nincs köreinkben, mert, tanulmányaival, munkával, vagy barátnővel foglalkozik, esetleg úgy érzi, ő már kinőtte ezt a játékot, és megpróbál konzervatív felnőttnek látszani.
Mindemellett alig találni új játékosokat, nincs egy plakát, vagy egy elvetemült szórólapozó, a mai diákok 90%-a már a WOW-on és egyéb MMORPG-ken nevelkedik, és fogalma sincs, hogy ezt másképp is lehet.
Mindemellett, itt a gazdasági válság, a csapból is ez folyik, és csak az veszi észre, akinek vannak hozzátartozói olyan munkahelyeken, ahol folyamatosak a leépítések, mert a nagyobb cégek visszamondják a munkákat. Most már egy nyári diákmunkát is nehezebb találni, és ahogy Tom is megmondta sorra mennek csődbe a Fantasy kiadók és cégek Magyarországon.
Ha nincs munka, nincs pénz, ekkor már a régi öreg veteránok sem fognak játékokra menni, mert nem lesz miből.

SZ.V.SZ. neki kéne állni új játékosokat toborozni, vérfrissítés kell, nem azt kell nézni, mi volt tavaly, meg mi van most, hanem 5 évre előre vetíteni.

Uff, beszéltem.

SirThomas

SirThomas

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2056 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 17:36

Az alábbi hsz részemről nem kesergés, csupán válasz Kildar kérdésére.

Korábban részben, vagy egészben független játékoscsapatok (idézőjelben) tömegei látogatták a játékokat, most pedig jóval alacsonyabb ez a szám. Az, hogy a Cell Live 55 főről eljutott létszámhatáros 55 főre, az nem igazán mutat növekvő tendenciát. Ha hozzáveszem, hogy egyre bejáratottabb játékról van szó, akkor ez legjobb esetben is pangást jelent. Nehogy úgy érezd, hogy kötözködnék, egyáltalán nem szándékom. Csak azt mondom, hogy kevesebb a játékos.

Azt is hozzáteszem, hogy nem csak itt. A szerepjátékos réteg gyorsan öregszik és bár itt-ott sok újoncot látni, meg sem közelíti a régi pezsgést az rpg közélet. Szép lassan fuccsolnak be a kiadók, a klubbok, a boltok, a honlapok látogatottsága is csökken.

Abban egyetértek veled, hogy nagyobb a válogatás a játékok közt, mint korábban. A réteg fejlődik, már nem mindenevő. Ez viszont egyben a csapat öregedését is mutatja. Persze vannak kivételek; a Teut Os fiataljaival valószínűleg csökkenti az átlagéletkort, vagy készséggel azt is elhiszem, hogy a Cell Live játékosok közt is csökken az átlagéletkor, ha ezt mondanád. De hogy ez általános lenne... hát... kételkedem...

Módosította SirThomas: 2009.05.18, 17:38


taniko

taniko

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 141 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 16:35

Sziasztok!

Végre odáig jutottam, hogy átolvastam a forumot és meg tudom fogalmazni gondoltaimat az LSZT-ről.

Mivel múlt hét vége felé nem nagyon jutottam a forum közelébe, azért csak út közben, illetve Jászfányszarura megérkezve szembesültem azzal, hogy mennyien nem jöttek el. Ezt nagyon sajnálom, mert jó lett volna megismerni még több embert, a személyüket, véleményüket, hozzáállásukat. Ennek ellenére is nagyon jól éreztem magam. A Lumina Cornu hagyományos vendégszeretete ismét garantálta a jó minőséget.

Kezdő live szervezőként mentünk oda, és sok érdekes tapasztalattal gazdagodtunk. Jó volt látni, hogy mások milyen módszerekkel szervezik a maguk live-ját. Jó volt látni, ahogy a net korlátai miatt kialakult félreértéseket beszélnek meg az emberek, vagy éppen csapatok.

Ehhez kapcsolódva beszélnék egy kicsit arról, hogy számomra mi az LSZT értelme. Lehet, hogy hülye hasonlat lesz, de mivel eü. dolgozó vagyok, talán elnézitek nekem. Számomra az LSZT olyan, mint azok a konferenciák, amikre a munkahelyemmel szoktam járni. Azért hasonlítom ehhez, mert számomra hasonló a lényege. Elmenni valahova, találkozni olyan emberekkel, akik azzal foglalkoznak, mint mi, megbeszélni a problémákat, és a rá adott megoldásokat, új eredményeket megismerni, tanulni mások eredményeiből. Számomra ezt jelenti az LSZT, én ebben látom értelmét. Ezért támogattam, ezért segítettem munkámmal és ezért mentem el rá. Nagyon remélem, hogy sok hasonló rendezvényen tudok még majd részt venni.

Ennek szellemében a KTV felajánlotta, hogy megrendezi a következő LSZT-t, ezúttal Debrecenben!

M_Sanyi

M_Sanyi

  Tesco gazdaságos larpszervező

 • Fórumita
 • 624 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 16:30

Két szó, ami annyiszor elhangzott a 10. LSZT-n, hogy akár kulcsszava is lehetne: Igényalapú szervezés.

Vegyük a következő premisszákat:
- Van "X" mennyiségű ember.
- Ezek közül legyen X1, X2 és X3 azok száma, melyeknek A, B, illetve C típusú játékokra van igénye, illetve az adott típust kedvelik legjobban.
- Mind az X ember szeretne adott időtartamon belül legalább egy játékon részt venni, de ezekből csak Y-nak van egynél többre pénze/ideje/kedve. Tegyük fel, hogy X > Y
- Vegyük Y1, Y2, Y3-nak X1, X2 és X3 azon részhalmazait, melyeknek csak adott csoportokból van egynél többre pénze/ideje.
- Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy X1+X2+X3=X, és Y1+Y2+Y3=Y, illetve hogy X1,2,3 > Y1,2,3

Ha adott időtartamon belül csak egy live van, ami mindegy, hogy milyen, annak értelemszerűen X számú résztvevője lesz, de ebből nem fogja mindenki maradéktalanul élvezni a játékot.

Ha adott időtartamon belül van A, B és C játék is, akkor a létszámok így alakulnak:
A-nak X1+(esetleg)Y2+Y3
B-nek X2+(esetleg)Y1+Y3
C-nek X3+(esetleg)Y1+Y2

A teljes játékosszám továbbra is X, így lehet, hogy a résztvevőszámok csökkennek, ellenben a játékok sokkal inkább a játékosok igényeire vannak igazítva, így az élvezeti értékük növekszik. Ebben a formában pedig senki sem állíthatja, hogy az egyik módszer jobb lenne, mint a másik, viszont azt senki sem tilthatja meg, hogy adott időszakon belül több játék legyen.

Élből tudok példákat is mondani az igények szerinti részvételre, illetve a teljesen eltérő célközönségű és résztvevőgárdájú játékokra is, csak pár példa:
- GKJ, melyen nem állítólagos sérelmek miatt, hanem az abszolút eltérő igényeink miatt nem veszünk részt
- Pár kivételtől eltekintve teljesen más a DHJ és a Demgardi Krónikák játékosköre, mert más igénykategóriákat fednek le

Illetve még egy bónusz példa az állítólagos játékosszám-csökkenésre:
Cell-Live / Demgardi Krónikák létszámok:
2005: 12
2006: 55-60
2007: ~65
2008: ~55, ugyanis bevezettük a játékosok előzetes szűrését, így a tavalyi játékosok közül körülbelül 35-40 (!) fő nem tudott vagy nem akart ilyen feltételek mellett részt venni a játékon. Szűrés nélkül ugyanez a létszám tehát bőven 80 fölötti lett volna. Az első olyan játékunk, melyet a jelentkezési díjakból (500 Ft) körülbelül kétezer forintnyi plusszal zártunk.
2009: Nincs adat, a játék még nem zajlott le, viszont 55 főnél létszámhatárt húztunk, efölött nem fogadunk újabb jelentkezéseket. A nevezési határidő előtt két hónappal a tavalyinál is több részvételi feltétel mellett is 46 részlegesen vagy abszolút teljesített előjelentkezésünk van, mely már most több, mint a tavalyi előjelentkezettek száma (42).

És még azt sem lehet mondani, hogy régióspecifikus játék vagyunk, hiszen rendszeresen vannak játékosaink Jászberényből, Szegedről, vagy éppen Nagyváradról.

Daverns

Daverns

  illúzionista

 • Fórumita
 • 533 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 16:13

Teljesen igazad van Tom....ez a nagy helyzet....ha egy játék ezt még nem érzi, az nem azért van, mert kiváló a játék, hanem mert:

- A csapat alaptagjai "még" összetartanak, még senkit nem köt le annyira a tanulás, munka, házasság, gyerek
vagy
- Még nincs a környéken jobb és megteszi az is
vagy
- A szervező be tudja pénzelni a játékot úgy, hogy ne essen a színvonal ( vagy a környékbeliek nem igénylik a színvonalas játékot annyira)
vagy
- Jó a színvonal, jó minden és nem hibáztak soha...sőt még a reklám is kiváló és jönnek az újak

Regresszió érinteni fogja:
- Játékra költhető pénzmennyiség apucitól
- Játékra költhető pénzmennyiség saját zsebből, amiért keményen megdolgoztunk, ám akkor 20x átgondoljuk megyünk-e
- Ha dolgozunk a pénzünkért, akkor a játékra fordítható idő
- ugyanaz a pénzmennyiség már nem elég
- a fiatalabb játékosok nem tudnak érdemben tájékozódni, így elvágódik az utánpótló generáció (már nem nagyon plakátolnak rendezvényeket)
- az idősebb játékosok nagyobb igényeikkel könnyebben lemondanak játékokat, és nehezebben tudnak a mindennapi elfoglaltságok mellől kiszabadulni.

A regresszió egyedül a jó értelemben vett megszállott játékosokat nem érinti.... :felvon:

SirThomas

SirThomas

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2056 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 15:44

Szerintem azért az nem kérdés, hogy csökkennek a játékosszámok. Régebben viszonylag egyszerű volt 100+os játékosszámot összehozni, még jóval fejletlenebb technikai színvonalon is. Egy debreceni, vagy luminás játék simán kitermelhetett volna a 100-150 főt régebben ezen a szervezési szinten.

A kevesebb ember kevesebb bevételt jelent (azonos nevezés mellett), ami kevesebb mozgási szabadságot, ami gyengébb megvalósulást. Hívhatom ezt bárminek, a lényeg a csökkenés. Persze lehet, hogy Dave másra gondol, nekem a regresszióról ez jut eszembe.

M_Sanyi

M_Sanyi

  Tesco gazdaságos larpszervező

 • Fórumita
 • 624 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 15:37

Csak egy mondattal kötekednék: Továbbra sem találjuk sehol azt az állítólagos tetőző regressziót, pedig tényleg nagyon kerestük, szóval ha lehetne, mutasd meg, hol és miért van.

Daverns

Daverns

  illúzionista

 • Fórumita
 • 533 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 15:30

A regionális összefogásban Tom-nak igaza van. Hasonlóról indítottam volna témát a "hatékony kisközösségek együttműködése" - illetve a regresszió - ami igazán most a válság hatására fog tetőzni - kivédése.

Ami szerintem félreértésre adhatott okot, az az, hogy az összefogásban én nem azt gondolom, hogy egy világ, egy rendszer, egy diktatúra, hanem a különböző játékok különbségeinek, kiemelkedő előnyeinek kihangsúlyozása, illetve a kisközösségek egymást támogató rendszere. A közösségeken belüli közös kellékrendszer használata, ami már alakul nálunk és így a szervezők vételezik fel egy raktárból, biztosítva, hogy a Live-ra ölt pénzzel maradandót és minőségit alkossanak (így lehet nálunk saját veretes pénz, aranymedál díjazás.....stb) MINŐSÉG...akármennyire közhely mégis kulcsszó. - és van itt még nagyon sokminden, amit a játékosok, és kifejezetten a szervezők is kapnak.....igen ....... végre elérjük a tiszteletdíjas rendszert is.... - szerintem ez már egy másik szemlélet, és fejlődése annak az iránynak, amit kint is megvalósítottak, és amiről Tom is beszélt....

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4677 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 14:39

ha szemet szur, kerlek hivj moderatort. azert van ott az a gomb MINDEN hozzaszolasnal.

Spoiler


de ha megfigyeled, azok az emberek akik `perelhetnenek` legalabb ugyanakkora mertekben maguk is `perelhetok lennenek`.
ugyhogy szerintem ugorhatunk.

M_Sanyi

M_Sanyi

  Tesco gazdaságos larpszervező

 • Fórumita
 • 624 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 14:29

nosferato: Csak zárójelben jegyezném meg, hogy ez most nem a fórumról szól, hanem egy azon kívüli rendezvényről, így ennek már tényleg semmi köze a témához.

nosferato

nosferato

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 6 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 14:14

Először is nekem nem áll se módomban, sőt nincs is annyi időm, hogy állandóan figyeljem a fórumba beírt üzeneteket, és hogy moderátort hívjak hozzá. Ami viszont szemet szúrt az az hogy több ilyen hozzászólás után láttam moderátor írásait, és az előző üzenetek valahogy elkerülték a figyelmét és nemhogy nem törölte őket még volt amit kommentált.
És pont emiatt az rpg.hu-t ugyanúgy terhelheti felelősség a hozzászólás ottléte miatt, mint ugyanúgy terheli a hozzászólót.
Ha megteszitek azt ami a regisztrációs feltételekben van akkor nem vagytok semmilyen módon felelősségre vonhatóak, de így hogy nem, emiatt a felelősség egy része rátok is hárulhat. És én nem a 100% os felelősségre akartam figyelmeztetni senkit, hanem a részbeni felelősségről, ami ugyanúgy bírságot vonhat maga után. A felelősség nagyobb része mindenféleképpen a hozzászólóé, és nem az rpg.hu-é, de ne felejtsük el, hogy egy bíróság sose tekint el a részletektől, és ilyen esetekben vizsgálja a felelősség megoszlását is.

Az hogy mit kell tenni, hogy ez ne forduljon elő, az a regisztrációs feltételeknél nagyon szépen le van írva. De ha valaki ezt elmulasztja akkor simán felelőssé tehető az rpg.hu is, szóval vagy nagyon figyeljetek oda, vagy amiért én is figyelmeztettem a többieket, próbáljátok ezt leállítani még mielőtt elfajul, és akár problémát okozhat.

"Figyelmeztetünk, hogy Te vagy a felelős a hozzászólásaidért. A fórum üzemeltetői nem ellenőrzik tartalmilag és nem felelősek ezen üzenetekért. Az üzenetek azok küldőjének nézőpontját, véleményét fejezik ki, amely nem szükségszerűen egyezik meg a Fórum üzemeltetőinek véleményével illetve nézőpontjával. Bármely felhasználó, aki úgy érzi, hogy egy adott üzenet kérdéses lehet, jelezze a fórum üzemeltetői felé ezen véleményét illetve az adott üzenettel kapcsolatos aggodalmát üzenetben.

A fórum üzemeltetőinek jogában áll ilyen üzenetek törlése, szükség esetén az adott hozzászólást létrehozó személy kitiltásara a fórum használatából, mindezt, amennyiben valójában szükséges, akkor ésszerű határidőn belül megteszik.

Mint fórum felhasználó, egyet értek vele, hogy ezen szolgáltatás használata során nem küldök semmilyen információt ami: 'tudhatóan téves információ', illetve 'félrevezető információt', 'sértő', 'támadó', 'vulgáris', 'gyűlöletet vagy félelmet keltő', 'obszcén tartalmú', 'szexuális jellegű', 'magánszférát sértő', vagy a törvény által tiltott. Egyet értek azzal hogy nem küldök szerzői jog védelme alá eső információt semmilyen formában, kivéve ha én vagyok ezen információk szerzői jogi tulajdonosa. Elfogadom, hogy a Fórum használata nem jog, hanem privilégium, melyet a site adminisztrátorai tetszés szerint bárkitõl, bármikor megvonhatnak.
A Súgóban levő fórumszabályzatot áttanulmányozom és betartom."

Ismételten szép napot, és mint mondtam nem igazán áll módomban állandóan a hozzászólásokat olvasni, emiatt valószínűleg holnap fogok legközelebb jelentkezni.

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4677 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 13:43

nosferato
pls olvasd el ujra a regisztracios szabalyzatot amit Te is elfogadtal. (mielott felkoveren leirsz marhasagot az rpg.hu hazavagasarol :felvon: )
/az en evtizedes netes tapasztalatom alapjan furcsanak tartom, hogy a jogaikkal leginkabb azok vannak a legjobban tisztaban, akik az alapveto tarsasagi szabalyokkal nincsenek :) es ha mar nincs semmi erdemi ervuk, akkor elohozzak az alkotmanyos jogokat. /

sajnos konkretumot meg mindig nem irtal. az, hogy az alkotmanybol idezel, nem nagy kunszt.
konkret idezet, hozzaszolas-szam, stb az konkretum.
ahogyan korrekt es jogkoveto forumitahoz meltoan mar eddig is IDOBEN moderatort kellett volna hivnod azokhoz amik kifogasolhatok.
(azzal nyilvanvaloan semmire nem megyunk, ha most 50-100 hozzaszolast feljelentesz utolag.)

en is ertelmezhetnem ugy az altalad leirtakat, hogy valojaban burkolt fenyegetes, es kivaghatom a felesleges hisztit.
szabadsagomban all, de attol ugyanugy marhasag marad. nem?

na, tovabbi boldog napokat.

nosferato

nosferato

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 6 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.05.18, 13:25

Üdvözletem!

Mivel előző hozzászólásom nem volt teljesen érthető emiatt kicsit szemezgettem:

kezdjük a diszkriminációval:
Diszkrimináció
Diszkriminációról olyan tényleges hátrányos helyzetek létrejöttekor beszélünk (amely
kialakulhat mind egyenlőtlen bánásmód mind túlkapások révén), amelyek a hatalmi
asszimetriára épülnek fel és magukba foglalják a közvetlen és a közvetett
diszkriminációt. Diszkriminációra való felhívás maga is diszkriminációnak minősül.
Tehát ha egy nyílt rendezvényen a szervező diszkriminál valakit és pl.: nem engedi be arra a rendezvényre, és arra nincs megfelelő indoka mint pl.: erőszakos viselkedés, mások testi épségének veszélyeztetése, akkor az a szervező bármikor beperelhető diszkriminációért.
Hogyha a saját birtokodra nem engedsz be valakit, az a te saját jogod, de ne keverjük már ezt az olyan nyílt rendezvényekkel mint pl.: az LSZT. Sőt ha szervezel egy live-ot és előre úgy hirdeted hogy nyílt rendezvény, azaz nem meghívásos alapon működik, akkor arról se tilthatsz ki senkit, mert egyébként ugyanúgy beperelhet. Szívás de így van, szóval ha valaki akit nem kedvelsz megjelenik az általad szervezett live-on és az nyílt, nem meghívás alapú, akkor ha kiteszed onnan beperelhet, és minden bizonnyal meg is nyeri, hacsak nem volt ittas, illetve nem beszámítható állapotban.

Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport
a) neme,
b) faji hovatartozása,
c) bőrszíne,
d) nemzetisége,
e) nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozása,
f) anyanyelve,
g) fogyatékossága,
h) egészségi állapota,
i) vallási vagy világnézeti meggyőződése,
j) politikai vagy más véleménye,
k) családi állapota,
l) anyasága (terhessége) vagy apasága,
m) szexuális irányultsága,
n) nemi identitása,
o) életkora,
p) társadalmi származása,
q) vagyoni helyzete,
r) egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzője
miatt részesül más, összehasonlítható helyzetben levő személyhez vagy csoporthoz képest kedvezőtlenebb bánásmódban.

Az alábbi felsorolások a Magyar Köztársaság Alkotmánya alapján mutatják be az (egyébként nemzetközi szerződéseknek megfelelően kötelezően biztosítandó) alapvető emberi jogokat, típusaik szerint csoportosítva.

Kollektív szabadságjogok

A kollektív szabadságjogokat a polgárok valamely közössége gyakorolhatja. Sem az államnak, sem másnak nem áll jogában megakadályozni a különböző célokkal létrehozott közösségek létezését és működését, illetve a polgárok kapcsolatba kerülését az adott közösségekkel. Ezek a jogok a következők:

1. Egyesülési jog
2. Gyülekezési jog
3. Szabad gondolatközléshez, illetve véleménynyilvánításhoz való jog
4. Gondolatszabadsághoz való jog
5. Lelkiismeret-szabadsághoz való jog
6. Vallásszabadsághoz való jog
7. Nemzeti és etnikai kisebbségek jogai

Személyi szabadságjogok
Bővebben: Személyhez fűződő jogok

Ahogy azt a Magyar Köztársaság Alkotmánya XII. fejezetében (Alapvető jogok és kötelességek) kimondja, minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, és ettől senkit nem lehet önkényesen megfosztani. Ezen túl a következő személyi szabadságjogok vannak rögzítve:

1. Személyes szabadsághoz való jog
2. Személyes biztonsághoz való jog
3. Szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának joga
4. Jó hírnévhez való jog !!!
5. Magánlakás sérthetetlenségéhez való jog
6. Magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog
7. Tulajdonhoz és örökléshez való jog

Kiemeltem azokat amiket manapság a fórumon elég sokszor sértettek meg. Mindegyiknél simán beperelhetnék azokat a személyeket akik megsértették ezeket. A három felkiáltójel csak jelzés értékű, hogy tudjátok meddig szabad pocskondiázni a másikat.

Mindemellett ezek csak felhívás jellegűek, csak a célt szolgálják, hogy se az LSZT, se az rpg.hu ne kerüljön ritka kellemetlen helyzetbe, egy-két agyament ember miatt, mivel pár ilyen per eléggé hazavágná mind kettőt.

Nem volt célom ítélkezni senki felett, az előző hozzászólásomban a magánvéleményemet, és ehhez fűződő dolgokat taglaltam. Remélem ez válasz volt azoknak, akik nem értettek mindent az előző irományomból.
"Pusztábakiáltott általanosságok nélkül" ezek lennének amikről beszéltem, hogyha valamit nem értenétek csak szóljatok, vagy írjatok akár u2u-ban. (Ha valaki szeretné hogy kifejtsem a kiemelteket, akkor szívesen megteszem, mivel már elő van készítve az az alig 20 oldalnyi szöveg ami taglalja.)

További szép napot.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]