Ugrás tartalomhoz


Fotó

Olvasási szokások


 • Válasz írásához lépj be
68 hozzászólás érkezett eddig

diasdan

diasdan

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 85 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2011.06.25, 10:23

Üdv!

Régebben én is zene mellett olvastam, nálam kizárólag Oldfield jöhetett szóba, de leszoktam róla. Kissé idegesítő, mikor egyszerre figyelnék a könyvre és a zenére, mert mindkettő túl jó... Úgyhogy most már csak csendben vándorlok körbe-körbe a szobámban (mert máshol nem tudok koncentrálni), és csodálkozom, h ha az ágyon kezdtem el a regényt, mit keresek a fotelban v a szőnyegen kucorogva...

Yahel

Yahel

  UFO seeker

 • Fórumita
 • 333 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2010.12.07, 13:31

Nem kötekedésképp, mert én is az elektronikus zenét kedvelem, és gyerekkoromban bírtam dj Bobot,de milyen könyvek mellé tudod te ezt elképzelni? Pusztán kíváncsi vagyok.
Y

SusScrofa

SusScrofa

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2010.12.02, 14:32

Sziasztok !

Én is zene mellett szoktam olvasni nagy részt. Régebben jellemzően Dj BOBO néhány száma mellett olvastam. Fejezeteket én se szoktam megnézni, mert könnyen lehet, hogy elárul valamit a történetéről, vagy egy eltűnt, meghalt szereplő újra feltűnését sejteti, vetíti előre.
Egy rossz szokásom van amit nem tudok kinőni, az az oldalszám megtekintése. Így két dolog szokott történni, vagy alig várom már h a végére érjek és azon gondolkodok, hogy a maradék oldalon hogy lesz befejezve a cselekmény, vagy a vége felé egyre inkább azt kívánom bár csak tovább tartana és ne fejeződne be a cselekmény.
Egy javaslat mindenkinek: Kritika alapján ne ítéljetek semmit el, vagy magasztaljatok, mert ahány ember annyi szokás és ízlés.

orka

orka

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2010.10.17, 14:28

Egy jól megválasztott fejezetcím megelőlegezi a fejezet hangulatát.
Én egyébként szeretem, ha van tartalomjegyzék is.

Leophane

Leophane

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.09.05, 10:10

Én utólag szoktam átfutni a fejezetek címét. Egy időben pedig egy fiktív könyv fejezeteit találtam ki, próbálgava a jól hangzó címeket.
Egyébként nekem az angol nyelvű könyvekből szokott hiányozni a tartalomjegyzék. Miért nem szokás, azt nem tudom, de ha véletlenül visszaolvasnék egy részt, hogy tisztább legyen, neki kell álljak keresgélni.

_Kyra Stacci (NPC/NJK)

_Kyra Stacci (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.08.15, 12:07

Én sosem nézem meg előre a fejezetek címét, mert félő, hogy sejtetni enged majd valamit annak tartalmával kapcsolatban. Ha meg már tudom, mi fog az adott fejezetben történni, akkor miért is olvasnám el azt?

Shakti

Shakti

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 85 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2008.06.25, 12:17

Én a fejezeteket lesem folyton, rendesen számolom. Az utolsóaknál már kívülről szoktam fújni, mi lesz a következő fejezet címe.

_xgigix (NPC/NJK)

_xgigix (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.05.25, 18:11

Én például ha belekezdek egy új könyvbe,nem bírom megállni,hogy ne nézzem meg az utolsó lap utolsó szavát,nálam ez egy rossz szokás és úgy tűnik nem növöm már ki.

Én is mindig megnézem, de nekem nem elég egy szó. van amikor egy mondat, egy oldal, vagy egy fejezet lesz belőle. Telhetetlen vagyok :felvon:

_Johanna (NPC/NJK)

_Johanna (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.05.20, 12:11

Én is szeretem a zenét a könyvekhez. Ha a könyvhöz készült, pláne.

Most épp nagy kedvencemet, a Nyomorultakat olvasom (sokadjára), és amikor olyan részhez érek, hallgatom a musical "odavágó" részeit. Tegnap aztán kiborultam, mert elértem Javert öngyilkosságáig, na most ezt olvasni, és közben hallgatni is Philip Quast-tal, több, mint amit érzékeny női lelkem kibír, úgyhogy bőgve leraktam a könyvet és még vagy félóráig szipogtam. :)

Áh, szentimentális vagyok. :sor:

Sirak_Richard

Sirak_Richard

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 11 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2008.05.15, 18:03

Én például ha belekezdek egy új könyvbe,nem bírom megállni,hogy ne nézzem meg az utolsó lap utolsó szavát,nálam ez egy rossz szokás és úgy tűnik nem növöm már ki.

Leophane

Leophane

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.04.21, 19:37

Igen, igen, alátámaszthatom! Főleg, hogy a kijelző idegesít, csak elvonja az ember figyelmét és számolgat, hogy "igen, még tíizenöt.. gyerünk.. tíz..."
A könyv tökéletesen ráillik nálam a kijelzőre, a kormányra támaszkodok és hajrá.

(OFF)Amíg megírtam a hozzászólást, megváltozott Goraq avatarja... :ok:(/OFF)

Módosította Leophane: 2008.04.21, 19:38


Goraq

Goraq

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1259 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2008.04.16, 12:01

Legutoljára a szobabiciklin kezdtem olvasni.és meglepően jól ment mindkettő. :rohog:

Leophane

Leophane

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.01.26, 12:24

Ó, nekem a különböző számok inkább személyekhez kapcsolhatók, vagy mert volt is kapcsolat (mert az illető egyén küldte) vagy pedig egyszerűen, mert a saját belső világomban az érzések így diktálják.

Mindazonáltal vannak jól körülhatárolható, az olvasással is összefüggésben lévő zenék; Tolkienhez egyértelműen "A Gyűűk Ura" filmzene illik. Mindenesetre olvasáshoz mindig valami nagyobb volumenű, általában szimnfonikus zene kell nekem. A kedvenceim, Nightwish vagy éppen Within Temptation nagyon elvonná a figyelmem.
Teszem azt, Apocalyptica körülbelül a kettő határán mozog nálam.

Jómagam még nagyon régen, kisfiú koromban ifjúsági könyvekkel kezdtem, talán az első igazi könyv amit végig is olvastgam, egy fiú naplója volt. Azt tudom, hogy negyedikes koromra minden létező és otthon fellelhető Karl May-t elolvastam, aztán persze Cooper és a többiek. Aféle kisfiúként apám egész Delfin-sorozatát végigolvastam és az összes könyvet amit apám-anyám gyerekkorában olvasott, de anyám törekvései a manapság "komolynak" nevezett irodalom felé terelés felé még nem igazán sikerültek - mindazonáltal ötödik osztály felé eljutottam Jókai, Gárdonyi műveihez.
Ó, igen. Hatodikas koromban, vakbélgyulladással voltam a kórházban. Hosszú és fájdalmas történet... Már egy hónapja voltam benn, amikor az utolsó egy-két héten nem tudtam mit csinálni, elhozták nekem a rádiómat, kazettákat (ó a régi szép idők) és apám elhozott egy Vernét, egy Aldiss-t és egy MetaGalaktikát.
Mondanom sem kell, elég rövid ideig tartottak a könyvek, bár nekem Verne sosem volt... hm, talán velem egyívású.
Azonban a Galaktika megfogott, a mentalitása, a science fitction - mintha magam is a hatvanas évekbe kerülnék, két világbirodalom korába, az "űrkorszak hajnalának korába" - mennyi erő, energia és élni vágyás! Egy hónapig voltam othon hazakerülésem után és ez alatt olyan mélyre ástam magam a science fictionban...
Ó igen, ott kezdődött. Egy évvel később már a főbb saga-vonalban minden Asimov, ezen kívül jelentős mennyiségű Aldiss, Clarke, Bradbury volt mögöttem, nem is beszélve a Galaktika-gyűjteményről.... a Nemerékről és tovább.

Emlékszem, a fantasy később kezdődött, amikor már komolyan szerepjátékoztam, mai felfogásom alapjainak letevése közben - persze az aktuális világban, a m*-ban elmerüléssel. Addigra már a korbbi "komoly" irodalom nagy hányada is meghódítva volt.
Hosszú történetek sora....

amt

Nero

Nero

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive
 • 449 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.01.25, 22:23

Nálam volt egy alkalom, hogy amíg kiolvastam egy könyvet, végig egy szám ment. :dilis: Nem, nem untam meg. Azóta, amikor meghallom azt a számot, mindig elfog a könyv hangulata...

Bakou-1

Bakou-1

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.01.25, 20:37

Múltkor lefelejtettem a zene meglétét olvasás mellett - pedig 99%-ban a kettő együtt műkszik nálam. Eleinte főként csak afféle aláfestő zenéket, filmzenéket hallgattam, ahol nem volt szöveg (vagy csak ritkán), de az Amerikai isteneket már kőkemény Green Carnation és NiN-el a fülemben olvastam. Ezután már megszokott, hogy hozzáillő zenét keresek a könyvekhez - Mai Yamane, Björk, Riverside ésatöbbit...(magyart sose, érdekes).Jó példa, hogy Haruki-t úgy a legjobb, ha közben igazi japán blues, pop, vagy jazz szól. Ők már egybeforrtak... :dilis:

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.01.25, 16:57

:dilis: Azt hittem, a helyszín miatt van...


A helyszín annyiban számít, hogy ilyenkor a karnyújtásnyi távolságban fellelhető olvasmányokra vagy utalva.


"Házam legkisebb helyiségében üldögélek. Előttem a tudósítás Havas doktor nyaralásáról. Hamarosan mögöttem lesz..." :hc:Én az obligát Pál utcai fiúk - Koppányi aga testamentuma - Micimackó - Tom Sawyer / Huck Finn - Távolban egy fehér vitorla / Timur és csapata után intenzíven Karl May-t és Vernét olvastam, majd kicsivel később Rejtőt és Coopert; illetve pl. Welskpf-Henrich indiánregényeit (Tokei-Itho, Nagy medve fiai), meg egy rakat más ún. "ifjúsági regényt". Aztán kicsivel később Jókai, Gárdonyi és Mikszáth; majd David Attenborough, Kittenberger Kálmán, Széchényi Zsigmond... :D Másfelől meg krimik: Kántor, Mág Bertalan művei (emlékiratai?), Aghata Christie, stb.

Első sci-fijeim Nemere ifjúsági regényei voltak; aztán Zsoldos Péter és Lőrincz L. László, majd Asimov... A fantasy általában annyira nem fogott meg; mondjuk Tolkientől a Gyűrűk urán kívül olvastam a Szilmarillokat, a Babót és a Gyűrű keresését (mindet többször). Meg a M* világához olvasok el szinte mindent... Azon kívül alig olvastam fantasyt. A sci-fit ellenben még mindig imádom, Asimov, Lem gyűjteményes kötetei a polcomon figyelnek :sor: Újabban kezdem olvasni Gibbson és P.K. Dick műveit, imádom Galántai Zoltán írásait (sajna nincs túl sok). Ésatöbbi ésatöbbi. Huhh. :sor:

Ami ezen kívül van: (a nem annyira szórakoztató, de időm túl nagy részét sajnálatosan felzabáló szakmai anyagokon túl ;) ) mind a mai napig elszórakoztatnak Leslie L. Lawrence kalandregényei; azon kívül néha Eco, Parti Nagy Lajos, Moldova... Stephen King pl. szintén nem fogott meg annyira: a Ragyogás és a Tűzgyújtó mondjuk nagyon jó volt, a Cujo viszont pl. nagyon nem jött be.

Sajnos persze mostanában alig van időm olvasni, pedig mind a mai napig nagyon szeretek. Gyakorlatilag bárhol, de ha lehet, akkor hason fekve ;) Közlekedés közben inkább csak vonaton, a buszon hamar megfájdul a szemem. Kádban nem szoktam, de már volt rá példa. "Házam legkisebb helyiségében" könyvet nagyon ritkán, leginkább csak képregényt (Garfield) vagy Readers Digest Válogatást ;)

Hirtelen fantasy vagy sci-fi témában nem tudok olyat mondani, ami régen nagyon tetszett volna, de ma már nem... Ami mondjuk ma nem tetszik, és nem olvasnám el mégegyszer, az annak idején se tetszett annyira.

:dilis:
d.

Arich

Arich

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive
 • 304 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.01.25, 15:07

:dilis: Azt hittem, a helyszín miatt van...


A helyszín annyiban számít, hogy ilyenkor a karnyújtásnyi távolságban fellelhető olvasmányokra vagy utalva. Így kerül sor a ritka pillanatra, mikor olyasmit tapasztalsz, amit máskor sosem. Haonló ez egy végállomásig tartó földalatti utazáshoz, mikor könyv, újság híján 38x olvasod el a reklámot a falon. Amúgy talán sosem.

Nero

Nero

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive
 • 449 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.01.25, 10:51

:D Azt hittem, a helyszín miatt van...

Arich

Arich

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive
 • 304 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.01.25, 10:49

Mit tudok meg, ami rendes körülmények között kimaradna az életemből? Egy nagy talicskányi dolgot:

Például, hogy a bogyós gyümölcsök érett árnyalatait idéző pezsgő vörös rúzsok eleganciája méltó megkoronázása az ünnepeknek. Választ kaphatok arra, hogy a negyvenes évek díváira jellemző sminket a nők mivel és hogyan párosíthatják a legjobban. Vagy épp egy Szexverseny-re érkezett pajzán pozitúrákról szerezhetek tudomást. Esetleg hogy az elmúlt hónapban melyik meleg közéleti személyiségnek volt gátszakadása, meg hogy várhattam volna egy hónapot laptopvásárlással, mert most megkaptam volna 30 ezerrel olcsóbban. Szóval ezekről a szaraságokról szerezhet az ember tudomást.

Na ne mondjátok nekem, hogy ezekről már rég tudtok mindent! :D

Nero

Nero

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive
 • 449 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2008.01.25, 10:31

Székelés közben, hirdetési újságokat, bulvár és női magazinokat. Rengeteg olyan dolgot tud így meg az ember, amit rendes körülmények között soha!

:D Mit tudsz meg így, amit rendes körülmények között nem...?


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]