Ugrás tartalomhoz


Tolvajok


 • Válasz írásához lépj be
492 hozzászólás érkezett eddig

Seul

Seul

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 66 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.07.01, 16:14

Elolvastam a cikkeket és írnék néhány javaslatot, bizonyos felvetődött témákban-problémákban.

Felvetődött, hogy egy bűnszervezet-tolvajklán több városban is működhet-e egyszerre?
A M.A.G.U.S. világában a Kobrák szervezetét több városra-országra kiterjedő hálózatként írták le. Szerintem, de csak szerintem, ez úgy működhetne nagyobb baj nélkül, ha egyfajta franchise-rendszerben üzemeltetnék. Például Erionban működik a Kobrák szervezete, amely vezetői, a Család egyik rátermett rokon tagját megbízzák, hogy egy északabbra levő városkában telepedjen meg néhány Kobrás "alkalmazottal", térképezzék fel a területet és ha úgy találják, akkor szervezzék meg a Kobrák helyi szervezetét. Elsődleges feladatuk lenne az Erionból érkező lopott áruk "tisztára mosása" vagy a csempészett áruk kísérete például. Ezért a helyi rendvédelmi szervekkel megfelelő viszonyt alakítanak ki, például, a Kobrák nem tolvajkodnak a városban és nem hagyják érvényesülni a többi tolvajt, cserébe a rendvédelmi szervek szemet hunynak a csempészet és az orgazdaság felett, mert elvileg nem a település lakóit károsítják meg és nem akarnak feleslegesen kötekedni a Kobrákkal, mert hírük nemcsak Erionban, hanem messzebbi településre is elérhetett. Szerintem ez jó szituációs feladatot adhatna a JK-nak, hogy például megérkeznek a kalandozók egy településre, ott a fogadóban iszogatnak-beszélgetnek és közben a helyi tolvajszervezet egyik tagja megfigyeli őket, az öltözetüket-viselkedésüket-beszédstílusukat stb. Ha úgy látják, akkor egy "ál-megbízással" megkeresheti őket a szervezet inkognitóban levő tagja, hogy kiderüljön, csak átutazóban vagy konkrét balhét akarnak-e itt csinálni. Ha beválnak, akkor lehet, hogy később a szervezet megbízza őket olyan feladattal, melyet a szervezet az embereivel nem tudna megvalósítani, vagy kifejezett érdekük, hogy ne merüljön fel a nevük az esetnél. Gondolok én ilyenre, hogy a településen meg akar telepedni egy Orwella szekta és a szervezet konkurenciát-veszélyt érez a jelenlétükben, arról nem is beszélve, hogy a legkevésbé hiányzik nekik az Inkvizíció ténykedése a településen, ezért megbízzák a kalandozókat, hogy végezzenek velük. Nektek mi a véleményetek erről?

Seul

Seul

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 66 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.06.23, 16:34

Ez mind ok, és hasznos, de mégis, mi legyen a legelső lépés? Hogyan találja meg egyáltalán az alvilág tagjait? Kocsmákban? Esetleg egy drogokat és egyebeket áruló illető lehet a kulcs? Ilyesmire volnék kíváncsi, és hogy pontosan hogyan is keltse fel maga iránt az érdeklődést. Nyilván nem állíthat be úgy, hogy "hé haver, be akarok szállni az üzletbe".


Lloth erről eszembe jut egy film. Egy Bud Spencer-es film, Akit Bulldózernek hívtak a címe. Bud Spencer-nek meg kellett szerveznie a Amerikai Football csapatot. Aki ismeri ezt a sportágat az tudja, hogy sokféle típusú játékosból áll a csapat és szükség volt egy nagyon fürge egyénre. Úgy emlékszem ő tőle ellopott egy nagyon fürge tolvaj valamit. Ezért felkereste a helyi zálogházast és a megszokott "meggyőző" erejével rábírta, hogy bökje ki ki az a fürge tolvaj. Ez csak egy példa.

_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2009.02.14, 09:41

Hát ha az illető tudására, képességeire a későbbiekben nincs szükség akkor legjobb megoldás a lobotómia, léket a koponyájára és kész. Nem kell mindenhez mágia. Vagy elég megvakítani, ujjait, lábait eltörni. Esetleg tolószékbe küldeni és egy toronyba, ahová csak létrán lehet feljutni bezárni. Kivégezni még ki lehet, a szeretteinek még értékes lehet így csökkent minőségében is.

Fantasy és High-tech környezetben is érdekes megoldás lehet az illúzió börtön. Esetleg fejlettebb világban a jégtömbbe hibernálás. Nehéz megszöknöd ha alszol egy 2x2 m-es jégkockában. Illetve a szöktetésedre sietőknek is ki kell valahogy olvasztaniuk. Tételezzük fel, hogy a károsodásokat az orvostudomány már ki tudja küszöbölni.

Már látom is legújabb SR modulom körvonalait... :nuke:

Tuti lesz benne egy levágott gyűrűs ujj, (gyűrűvel együtt), amit az ismerős postás hoz csomagban és "véletlenül" kibontja... De meglepődik amikor az ügyfél Grace nénijének szokásos sütije helyett amit önkényesen megdézsmál ezt találja.

Meg egy jégtömbbe fagyasztott valakinek is szerepelnie kell majd .

Módosította Kilhalm: 2009.02.14, 09:44


Shadow

Shadow

  A szent kanál őre

 • Archívum
 • 565 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.11, 18:09

én alapvetően abból indultam ki hogy ugye magas szintű egyénről van szó azaz alapból nagyon sokat kéne áldozni arra, hogy ő maga ne tudjon kiszökni illetve mások ne tudják kiszabadítani. És amennyiben egy kristályban vagy egyéb cuccban csücsül a lelke pár dologra rögtön nem kell figyelni, már csak az lehet a gond ha valaki ezt a cuccot megpróbálja ellopni.

Illetve ha valakire már komoly mágikus bebörtönzést szánunk kb ugyanannyiból lehet megoldani ugyanezt hozzácsapva az esetleges felélesztést vagy csak beleplántálni a lelkét egy másik testbe. Plusz pont hogy addig magát az eredeti testet felhasználhatjuk valami teljesen másra.

Persze nem számoltam pontosan utána csak egy megérzés, hogy M*-ben nem lehet nagyságrendekkel nagyobb energia ráfordítás ez. Aztán lehet hogy tévedek.

Bár most így belegondolva eszembe jutott, hogy sokkal kevesebb energia ráfordítás mágikusan agymosni és ne adj isten visszafordthatatlanul átírni a memóriájtá vagy valami

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2431 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.11, 18:08

Shadow:

Ha high securityről beszélünk és teszem azt úgy is volna egy magas szintű varázslónk aki kirekesztő meg ilyen-olyan varázsköröket rajzolna fel akkor nem biztosabb már kinyírni az illetőt, a lelkét bebörtönözni valamibe és zsebre vágni vagy egyéb megfelelő helyre?


Sics válaszával egyetértve én másik szemszögből közelítem meg: kérdezz meg játékost, akinek tolvaj karaktere van.... :)

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.11, 17:44

Üdv!

Shadow
> nem biztosabb már kinyírni az illetőt,
> a lelkét bebörtönözni valamibe és zsebre
> vágni vagy egyéb megfelelő helyre?

Kérdés mi a fogva tartás célja. Nekem egyértelműen az, hogy a fogvatartott az általam kívánt ideig életben legyen, értelemszerüen nem jótékonyságból, hanem későbbi felhasználás céljából ill. azért, hogy később határozhassak a sorsa felől.

És ugye kinyírni bármikor kinyírhatom, ez egyszerü. De ha egyszer megmurdelt, azt már nehézkesebb visszacsinálni.

Későbbi lehetséges felhasználás:
- mikor már kellően unja a banánt, teszek neki egy visszautasíthatatlan ajánlatot
- megkegyelmezek neki, hogy népszerübb legyek valakik szemében
- ünnepélyes külsőségek közepette kivégeztetem egy népünnepély keretében, valami állami vagy egyházi ünnepnap alkalmából
- túszként tartom fogva és kicserélem saját elfogott emberemre vagy valami másra (ha van olyan, aki ad érte valamit... ja hogy a haverjainak adom-e át, vagy olyasvalakinek aki nálam is jobban utálja és akár fizetni is hajlandó érte hogy ő kínozhassa halálra... az nekem voltaképp mind1)
...

A lehetőségek tárháza igen bő, csaknem végtelen. Biztos, hogy indokolt hamari módon becsuknom magam előtt ezeket a lehetőségeket?

bye
Sics

Shadow

Shadow

  A szent kanál őre

 • Archívum
 • 565 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.11, 17:10

tolvaj fogvatartásához:

Ha high securityről beszélünk és teszem azt úgy is volna egy magas szintű varázslónk aki kirekesztő meg ilyen-olyan varázsköröket rajzolna fel akkor nem biztosabb már kinyírni az illetőt, a lelkét bebörtönözni valamibe és zsebre vágni vagy egyéb megfelelő helyre?

Vagy Toronban pl a boszorkánybörtön vagy hogy a fenébe hívják azt is egy opció :)

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.05, 04:27

Hopp, itt van még egy érdekes:

http://index.hu/politika/bulvar/tolvajp0825/

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.05, 03:37

Ezt olvassátok el - tolvaj bűvészkedik ékszerboltban :-)

http://index.hu/politika/bulvar/tlvjprf9361/

bye
Sics

RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.05, 13:34

KLM - Köszi a választ és az ötleteket! :pirul:

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.05, 11:04

Hali!

Még egy kör, M*-ban...

"Fülig szaros mint mink" megoldás, azaz falusiak tartanak fogva valami
tápos latort: Applikálni rá 30 méter kötelet, az ujjait egyenként U-szeggel
rögzíteni egy nagyobb deszkához, szemet és szájat bekötni és Biri
nénje a faluszéli másfeledik szintű boszorkány (füves- és bábaasszony
főfoglalkozásban, másodsorban házasságközvetítő és "orvos") adagol
neki valamit, amitől szép színes fényeket lát és azokra muszáj figyelnie.

Durván hangzik, de igazából pár kék folttal, horzsolással és szolid
két hetes másnapossággal meg lehet úszi.

----
Egy - mondjuk toroni - "maximum security facility" esetében egyrészt
gondolkozz el azon, hogy egy 9+k6 szintű mozaikmágus, akinek van
jelmágia botja (vagy mi a szösz, ami felezi a mágikus rajzolatok manaigényét)
milyen kirekesztő és bebörtönző varázsköröket tud felrajzolni - mert
ugye hivatalosan nem tudni, mi van egy rúnatoronyban, pedig már vagy
15 éve tudjuk, hogy ilyenek vannak...

Ezen felül barátunk kaphat nehéz vasat, beleértve egy olyan sisakot is
(opcionálisan az arcot is takarja), amelyen olyan asztrál és mentálbélyegek
vannak (igen, ezek végtelen erősséggel hatnak az alanyra) hogy hatásukban
a Sics által írottakat hozzák.

Adios
KLM

Módosította KLM: 2009.01.05, 11:05


RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.04, 22:35

RedSign: ezúton hadd jelezzem, hogy bocs, de erre a felvetésedre nem áll szándékomban reagálni :D

CX-ben illetõleg Abrysson egyszer terveztem egy börtönt - elég érdekes hely lett, valahol tán megvan még a leírása ... rémlik, hogy a tegumentumban volt egy olyan védõmágia, ami kioltotta a fogvatartottakban a kijutási vágyat, totális tompultságot, reménytelenséget, stb. ültetve a helyébe. Rémlik még, hogy több fogvatartási szint volt, kezdve a tök átlagos rablógyilkosokkal, egésze a különlöges elbánást és õrzést igénylõ foglyokig. Asszem a zárakkal machináltam valamit - hogy bizonyos átjárók felnyitásához több kulcs is kellett és persze mindegyik kulcs másnál van ill. másnak a kezében mûködik :wow: ... külsõ behatolónak azt is macerás kiderítenie, hogy kinél vannak az adott fogvatartott kieresztéséhez szükséges kulcsok - a hamisításuk meg eléggé lehetetlen, tekintve hogy szimpatikus viszonyban állnak a zárral, amibe valók (egyazon meteorvas tömbbõl kovácsolták õket)... és ezt az azonosságot is a tegumentum ellenõrzi. OK: ha valaki le tudja nyomni a tegumentumot, vagy képes benne leplezetten varázsolgatni, úgy, hogy a tegumentum - defenziszek ne vegyék észre az ügyködését ... elvileg nem lehetetlen, csak nekem nem sikerült kitalálni,hogyan tudnám feltörni :P ... esetleg ha néhány kulcspozícióban levõ személyt sikerülne egyidejûleg átállítani, ráadásul úgy, hogy ne bukjon ki a dolog.


Sics - Köszönöm a leírást, hasonló megoldásokra gondoltam... :D ...köszi! :pirul:

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1740 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.04, 22:21

Üdv!


Pár gondolat a témához.

1.
Amikor mesélünk/világot tervezünk, ügyelnünk kell arra, hogy nem tekinthetjük és nem kezelhetjük egységesnek sem a földi középkort, sem pedig a különféle fantáziavilágokat. Sõt még egy adott világ különbözõ részeit sem.

Még egyazon országon belül is igen durva különbségek lehettek/lehetnek joggyakorlat szempontjából. Most nem arra gondolok, hogy napjainkban a fõvárosi és vidéki bíróságok másként mérik meg ugyanazon cselekmény elkövetõjét, hanem arra, hogy még jelenünkben, a papíron közel erurópai színvonalú írott jogunk mellett is elõfordulnak olyan primitív népcsoportok, akik a vérbosszú, a szemet szemért elv történelmi szintjén élnek, saját kezûleg vagy a "nagycsalád" tagjai által végrehajtva.

Amúgy ebben szerintem nincsen semi meglepõ - a társadalom és a jog fejlõdhet, változhat, de az ember... valami Nobel-békadíjas író mondta, hogy ma is ugyanolyan emberek vagyunk mint a kõkörszakban, csak ma kõbunkó helyett géppisztollyal és atombombával rohangálunk ... és gyilkoljuk egymást. De tudományosabbra fordítva a szót: az ember, az emberi pszihé legbelül valóban ugyanaz, és csak a szocializáció során felszedett viselkedés/értékrend adja a civilizációnak azt a vékony mázát, ami a mai embert megkülönbözteti a kõkorszaki szakitól ... és stresszhelyzetben ez a vékony máz seperc alatt semmivé lesz.

Az persze megint csak érdekes kérdés, hogy egy fantáziavilág lakójának pszihéje miben különbözhet egy földi emberétõl. ( Volt már errõl szó...) Pld. hogy egy isten-világban meglehetõsen gyakoriak lehetnek az olyan módon viselekedõ emberek, mint mondjuk Ghandi, Teréz anya és Dugonics Titusz.

Ekkor viszont a helyi törvénynek rájuk is felkészültnek kell lennie.


2.
Mi fõleg a magyar történelembõl vesszük a példákat - ebben szerintem semmi meglepõ nincs. Hisz ezt ismerjük a legjobban. És ne felejtsük el: a játékosok is ezt ismerik a legjobban - a közösen álmodott/játszott világhoz nem ártanak a közös háttér-ismeretek.

( Ne felejtsük el azt sem, hogy magyar nyelven tízszer akár százzor több hazai jogtörténeti vonatkozású anyag férhetõ hozzá. Mármint idehaza, nyomtatott formában. )

Persze a magyarországi feudalizmus eléggé fura - bár az angol, francia, német, olasz, oroszországi stb. feudális társadalmak is mind-mind elég sajátosak voltak. ( És akkor még nem próbáltuk iderángatni Bizánc, Japán és Kína adott korszakbeli joggyakorlatát.)

3..
Nagyon nagy hiba a mai joggyakorlatot mintának tekinteni akkor, amikor egy, a maitól jócskán eltérõ társadalmi/gazdasági környezetet modellezünk.

Elõször is: a jogrendszer azon alapul hogy milyen értékeket, milyen érdeket tekint fontosnak a jogalkodó ... végsõ soron a társadalom ill. a társadalom vezetése. Nyilvánvaló, hogy egy, a mintául vett földi társadalomtól eltérõ kultúra másmilyen jogrendszert fog alkotni magának.

Hogy földi példát hozzak: a judeoketesztény kultúrkör másképp tekint a halálra, mint a buddhista és taoista tanokat követõ népek ... ez viszont meghatározó mértékben befolyásolja nem csak úgy általában az értékrendjüket, de a halállal kacsolatos érzéseiket is ... és ez a különbség teljesen érthetõvé teszik, hogy a két kultúrkör népei miért tekintenek másképp a halálbüntetésre.

Ugyancsak az értékrendhez kapcsolódó problémakör, hogy az utilitáriánus értékrend mellett elképzelhetõ etikai és esztétikai értékrend is - ezek a földi történelem nemesi (vezetésû) társadalmaiban még mint a közgondolkodást formáló komoly tényezõk voltak jelen. Egy klasszikus fantazi világban a vallás ill. a belõle fakadó erkölcs valszeg még a földinél is erõsebb befolyásoló tényezõként lesz jelen - kérdés, miféle értékrend következik a helyi vallásból, és ez miképp hat a helyi joggyakorlatra. ( Bónuszkérdés: gondoljunk mindebbe bele egy politeista panteon esetében... )

Ugyancsak fontos a jogrendszer története: milyen társadalmi történéseken/folyamatokon keresztül, hogyan alakult olyanná, amilyen ... egy másmilyen történetû világban egymémely dolgok másképp lehetnek!

Gondoljunk csak arra, hogyan változtak jogrendszerek a rabszolgaságtól a törvény elõtti egyenlõség eszményének megjelenééséig. Vagy hogy a nemzetközi jogban hogyan alakult ki a diplomata-státusz, hogyan a hadijog, miképp fogalmazódtak meg a hadifoglyokkal vagy a háborús bûnösökkel kapcsolatos elvárások.

És tegyük fel a kérdést magunknak: hogy vajon miképp nézhet ki ezen területek szabályozása egy másmilyen történelmû világban?

4. Ha van elképzelésünk a játszott/mesélt világról és az ottani jogrendszerrõl/jogalkalmazásról, és az is megvan, hogy a világ melyik szegletében vagyunk és ott milyen is ez, még ekkor is szembekerülünk a konkrét helyzet szülte kérdésekkel:
- mi is pontosan a jogeset
- kik is pontosan az érintettek (elkövetõ/vádlott ... nem mindegy, hogy senkifia jöttment idegen, rendes embernek ismert helybéli, vagy nemesi netán egyházi státuszú személy ... stb. )
- ki az eset bírája, érdekelt-e valamiképp, érzelmi szinten akár

5.
Hosszú rabság és a foglyok kezelése téma:

Ez megint olyan téma, ahol elõjön pár nagyon fontos kérdés, amikre válaszolnunk kell ahhoz, hogy kitalálhassuk az eredeti kérdésre a választ.

Ilyen kérdések:

- A fogvatartó mit feltételez a fogvatartott(ak) jövõbeli sorsáról? ( Az egyik végpont, hogy várhatóan latorként kezelik majd õket, és a halálbüntetés valami különösen kegyetlen formája vár rájuk ... a másik végpont, hogy a családjuk megfizet egy meglehetõs összeget valamilyen címen (vérváltság, büntetés, akármi ) mely összeg megfizetését követõen az illetõ fogoly szabadon és bántatlanul távozhat.

- Mivel vádolják/mit követett el? ( Ugye nem mindegy, hogy lovat lopott vagy több családot legyilkolt ... elõfordulhat, hogy a lólopásért is kötél jár ... )

- Mennyire vehetõ biztosra hogy õ követte el ? Vagyis hogy mennyire tûnik alaposnak a gyanú. Ha nem biztos hogy õ követte el, és emiatt sokan nem tartják bûnösne (illetve ebbõl adódóan akár a felmentõ ítélet is valószínû eshetõségnek tûnik), meglehet, másképp viszonyulnak a fogvatartotthoz,

- Mennyire vehetõ biztosra hogy elítélik érte? ... Még ha valszeg õ követte is el, valszeg más lesz a fogvatartás mikéntje akkor, ha sanszos, hogy mindennek ellenéze még sem fogják elítélni.

- Lényeges kérdés, hogy a fogvatartottnak vannak-e kint olyan jóakarói ( gazdag és hatalmas patrónusai, vagy legalább cimbirái) akik könnyíthetnek a sorsán ...

- Tényleg: mi is a helyi szokás ... ?

- ... és még számos tényezõ képzelhetõ el.

***

(OFF)
evil_abrosz 2008.12.31, 18:01
> Nem akadtam ki semmin, csak szeretek vitatkozni.

Én nem szeretek vitatkozni. Már régóta nem.

Hajlandó vagyok eszmecserére, számomra érdekes témáról, korrekt módon kommunikáló emberekkel.
(/OFF)


bye
Sics

Ps:

RedSign: ezúton hadd jelezzem, hogy bocs, de erre a felvetésedre nem áll szándékomban reagálni :pirul:

CX-ben illetõleg Abrysson egyszer terveztem egy börtönt - elég érdekes hely lett, valahol tán megvan még a leírása ... rémlik, hogy a tegumentumban volt egy olyan védõmágia, ami kioltotta a fogvatartottakban a kijutási vágyat, totális tompultságot, reménytelenséget, stb. ültetve a helyébe. Rémlik még, hogy több fogvatartási szint volt, kezdve a tök átlagos rablógyilkosokkal, egésze a különlöges elbánást és õrzést igénylõ foglyokig. Asszem a zárakkal machináltam valamit - hogy bizonyos átjárók felnyitásához több kulcs is kellett és persze mindegyik kulcs másnál van ill. másnak a kezében mûködik :D ... külsõ behatolónak azt is macerás kiderítenie, hogy kinél vannak az adott fogvatartott kieresztéséhez szükséges kulcsok - a hamisításuk meg eléggé lehetetlen, tekintve hogy szimpatikus viszonyban állnak a zárral, amibe valók (egyazon meteorvas tömbbõl kovácsolták õket)... és ezt az azonosságot is a tegumentum ellenõrzi. OK: ha valaki le tudja nyomni a tegumentumot, vagy képes benne leplezetten varázsolgatni, úgy, hogy a tegumentum - defenziszek ne vegyék észre az ügyködését ... elvileg nem lehetetlen, csak nekem nem sikerült kitalálni,hogyan tudnám feltörni :D ... esetleg ha néhány kulcspozícióban levõ személyt sikerülne egyidejûleg átállítani, ráadásul úgy, hogy ne bukjon ki a dolog.

Shadowrun: tök felesleges bármit írnom, Findley meglehetõsen akkurátusan összefoglalta az erre vonatkozó elképzeléseit a LS Handbookban, én csak meghajolni tudok az Õ nagysága elõtt! :-)

RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.04, 21:53

D&D-re nem tudom átfordítani, de gondolom a szintrendszer hasonló a M*-hoz, ahogy a varázslatok is... :pirul: ...akkor konkrétabban, mivel ketten vagytok ezért egy a és egy b verzió:

- milyen erőforrások állnak rendelkezésre a börtönhöz

a.) korlátlan erőforrások materiális és mágikus téren is
b.) amit átlagos emberek a puszta kezükkel képesek megalkotni

- mennyi idő telik el az ítéletig

a.) Három nap
b.) Három nap

- ha elzárva akarják őket tartani, akkor ez mennyi idő? hetek, hónapok, évek, évtizedek? Esetleg évszázadok?

a.) lásd előbb
b.) lásd előbb

- huzamosabb ideig történő elzárás esetén milyen körülmények között akarják tartani őket? Vigyázni rájuk, mint a hímestojásra? Legyenek épségben, de azért némileg mostoha körülmény belefér? Egészségkárosodást is szenvedhetnek huzamosabb idő alatt? Mentálisan épnek kell maradniuk, vagy nyugodtan megkattanhatnak?

a.) Egy felvilágosult társadalomban történt a bűn elkövetése.
b.) Egy hagyományos fantasy falusi környezet, ahol a segítség nyújtok kapták el a tettest.

- mennyire könnyen és gyorsan lehessen őket előállítani, ha szükséges? Bármikor, percek alatt, órák alatt, napok alatt? Milye sáráséggel fordulhat ez elő?

a.) bármikor, akárhányszor
b.) egyszer, ha a bíró megérkezett

- mennyire publikus a fogvatartás (szöktetés kockázata, példa statuálása stb.)?

a.) teljesen publikus
b.) teljesen publikus

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2431 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.04, 20:52

Még egy kérdéssel bővíteném turin sorozatát:

- mennyire publikus a fogvatartás (szöktetés kockázata, példa statuálása stb.)?

turin

turin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3229 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.04, 20:44

RedSign: először is nekem az M* 10+ sz. nem mond sokat, ha ezt átfordítanád esetleg DnD-re (ha tudod), akkor jobban hozzászólhatok. Gondolom, a varázslatok lehetőségei hasonlók mindkét rendszerben.

Aztán számos tényezőtől függ a válasz:

- milyen erőforrások állnak rendelkezésre a börtönhöz
- mennyi idő telik el az ítéletig
- ha elzárva akarják őket tartani, akkor ez mennyi idő? hetek, hónapok, évek, évtizedek? Esetleg évszázadok?
- huzamosabb ideig történő elzárás esetén milyen körülmények között akarják tartani őket? Vigyázni rájuk, mint a hímestojásra? Legyenek épségben, de azért némileg mostoha körülmény belefér? Egészségkárosodást is szenvedhetnek huzamosabb idő alatt? Mentálisan épnek kell maradniuk, vagy nyugodtan megkattanhatnak?
- mennyire könnyen és gyorsan lehessen őket előállítani, ha szükséges? Bármikor, percek alatt, órák alatt, napok alatt? Milye sáráséggel fordulhat ez elő?

Úgy 3 perc alatt ennyi kérdés jutott eszembe.

RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.04, 19:26

Dallasz - Köszi a választ a kérdésemre, igaz jól elsüllyedt a "kisebb kommunikációs" zavarban... :D ...mindegy még egyszer megpróbálom... :D

Ha már így belejöttetek, felmerült bennem egy kérdés - jobban mondva kíváncsi vagyok -, hogy milyen eszközökkel tartanátok az ítélkezésig börtönben/felügyelet alatt egy magas szintű tolvajt/partit? Illetve milyen eszközöket használhatnak egy ilyen magas szintű karaktereket bezárva tartó börtönben? :pirul:


Mivel ez így pontatlan kicsit kiegészíteném: Rendszer M*, TSZ: 10+

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2431 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.01, 20:31

evil_abrosz: legközelebb pontosabban fogalmazok, kösz. Téma lezárva.

Módosította Dallasz: 2009.01.01, 20:37


evil_abrosz

evil_abrosz

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 98 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.01, 20:15

Dallasz, miután végre sikerült kifacsarnom belőled annak legalább implicit elismerését, hogy hülyeséget írtál és utána letagadtad, és ennek ellenére még most is neked áll feljebb, álvitánk folytatásának nem látom értelmét, különösen mert összesen egy darab magyar jogtörténeti könyv elolvasása után érzed magad óriási tudornak, holott azt sem érted, hiszen idézeted ("A fontosabb ügyekben a döntés joga mindjobban a földesúr kezébe jutott, s ez az úriszék kialakulásához vezetett.") maga tökéletesen ellentmond álláspontodnak.

"elég hamar különvált (játékban is) a nemes/birtokos és bíró személye(...), mihelyst kiderült a nemesről, hogy szarik ezen feladatára/kötelességére"

"Persze, hogy nem találsz semmilyen írást arról, hogy a nemesnek "terhes kötelessége" a bíráskodás, mert ilyen értelmű kijelentést senki sem tett"

Ítélkezni kötelesség? - "Nem, szerintem jog."

Ha a nemes szarik ítélkezni, akkor neki ítélkezni teher? - "Igen."


Talán vegyél vissza egy cseppet, "embergyerek". Szervusz.

Módosította evil_abrosz: 2009.01.01, 20:17


Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2431 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.01, 13:40

(OFF)turin: ha engem zavarj a másik pontatlan megfogalmazása, akkor megkérem a gondolata kifejtésére. Ezt tettem evil_abrosznál is például. Valós: ő azt állította, hogy hülyeségeket írok, de a hozzászólások felhangja és a kötekedő hozzáállása számomra félreérthetetlen volt. Más azonban konkrétan kijelentette, hogy hülye vagyok, de az a meccs még nincs lejátszva.
Azt, hogy a hozzászólásaimat csavargatját, továbbköltik stb., már megszoktam. Fene akar felesleges köröket róni, de ez nem csak rajtam múlik.(/OFF)[Fantasy háttér] [Sötét háttér]