Ugrás tartalomhoz


Tolvajok


 • Válasz írásához lépj be
492 hozzászólás érkezett eddig

olvastar

olvastar

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 60 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.29, 13:21

Hát jah... Igazad van.

(OFF)De ebben a hozzászólásban sokkal több volt a ha... Jól érzem? :szent: (/OFF)


Lloth

Lloth

  a Pókkirálynő

 • Archívum
 • 1109 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.29, 12:34

Igen, de ha teszem azt az átlag ember megtudja a kedves karakterünkről, hogy tolvaj, akkor könnyen lehet, hogy feljelenti, félvén attól, hogy esetleg ő lesz a következő, akit megrövidít.
Az pedig, hogy a party hogy fogja fel, mint alább írtam, jellembeli kérdés. Te eltűrőd más törvénytelenségét, de szerintem ismersz olyat, aki simán feljelentené...sokan csak azért nem teszik meg, mert félnek a "barátaitól" az illetőnek. Ha van egy karakter, teszem azt, aki zsigerből gyűlöli a törvénytelenséget, az lehet, hogy a városőrök kezére adja a tolvajt akkor is, ha hasznát venné a képességeinek. Vagy lehet, hogy nem szabadítaná ki, ha valami bajba kerül.
Ez a lényeg: lehet, hogy hasznos lenne valami, de ha a karakter jelleme egyszerűen nem tűri meg, akkor - szerintem - nem játszhat a személyisége ellenére csak azért, mert ezzel megkönnyítené a kaland megoldását.

olvastar

olvastar

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 60 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.29, 12:21

Tulajdonképpen ez elég gyakori és nagy szerepjátékos hiba is. Szinte mindenki tudja a karakterről, hogy bűnöző, megis kedvesen előreinvitálják egy bezárt ajtó láttán. Ez így nem jó. Én addig tartom élvezetesnek a tolvaj karaktert egy törvényes társadalomban, amíg azt hiszik róla, hogy valami más a szakmája. A lényeg, hogy ne tudják, mivel foglalkozik igazából. Ha úgy bír sokáig praktizálni az igazán hangulatos tud lenni.


A feltevés jogos csak éppen ki van élezve.... Tolvaj-csúnya rosz nem szabad! Szvsz ez nem teljesen így működik. Csak gondoljatok bele:
Hát most Ádámtól Évától... Bocs mindenkinek.
A szerpjáték ugye egy "más bőrben más világban" való élet... Eddig oké.
De mi van akkor ha a valós életet vesszük. Van egy haverom aki szerintem ahány országban járt annyiszor 10 évet kellene ülnie. Tolvaj, rabló, meg mittudomén mi... Namármost én törvénytisztelő állaTpolgárnak tartom magam. Nem lopok nem csalok nem hazudok (najó a nőmnek de az más), és mégis ha valami bajom van egy zárral pl, akkor hívom. Nem rohanok a rendűrségre ha éppen bankrablásról beszél. Kit érdekel? Csinálta? Csinálni fogja? Had csinálja! Ha pedig szarba kerül és van rá lehetőségem segíteni fogok neki. Nem azért mert barát. Mert közel se van a legjobbak közt. Nem vagyunk egy csapat nincs hozzá sok közöm. De ismerem. és akit az ember ismer annak nem szokott keresztbetenni (márha nem fűződik hozzá valami haszna/érve) és ha tud azért segít neki...
A kalandjáték is ilyen. Egy party ismer valakit aki nem a legfehérebb ösvényen vonul... ÉS? Akkor most mi van? Ha egyszer segít a csapatnak akkor nem mindegy? Ismerik (jobb esetben nem rühellik) és ha elkapja a városőrség megpróbálják kihozni. Miért? Mert ők egy csapat.

Lloth

Lloth

  a Pókkirálynő

 • Archívum
 • 1109 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.29, 09:32

És valamit még eszembe juttatott: Mitől tekintünk egy karaktert tolvajnak?

Szerintem a játék (kaland/küldetés stb.) szempontjából az a tolvaj, aki rendszeresen lop, és/vagy jártas az alvilági körökben, képes információkat gyűjteni stb. ahogy Eye is írta. A közember számára persze az a tolvaj, aki lop, mindegy, hányszor.

Módosította Lloth: 2007.05.29, 09:34


Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.29, 08:15

Én inkább érdekesebb kérdésnek tartom, hogy meddig marad tolvaj, illetve meddig tekintik annak.

Sztem a tolvaj az rpg-ben sosem jelentette a hagyományos értelemben vett tolvajt (a zsebmetszőt, a lopót), hanem ettől jóval többet.

Egyrészt maga az archetípus egy jól megfogható, karakteres identitás, amit inkább neveznék egyébként kalandornak, zsiványnak.
Másrészt ha tekintem a DnD-ben és Magusban rendelkezésre álló szakértelmek listáját, akkor is az látszik, hogy itt egy igen szerteágazó dologról van szó.
Harmadrészt, bár összefüggésben az első kettővel, az a szerep, amit a tolvaj a csapatban betölt, a lopástól rendszerint több, és fontosabb (gyakorlatilag komplett hírszerző ügynök tevékenység fantazi köntösben).

Ezek alapján sztem nem olyan érdekes kérdés, hogy mettől-meddig tolvaj a tolvaj, hanem inkább az, hogy milyen irányba lehet érdekesen elmozdítani az eredeti archetípust, illetve, hogy a szabályok adta kereteken belül milyen lehetőségeket nyújt ez a kaszt.

Ha pedig olyan értelemben vizsgáljuk, minthogy honnan indul és merre vihet egy ilyen karrier, akkor elég csak megnézni néhány gengszter/nepper/rablos/tolvajos/maffia-filmet, aztán máris egy csomó ötlet adódhat: a piti zsebmetszőtől (new york bandáiban cameron diaz! :cool:) a felkapaszkodott drogbáróig (scarface! :ok:).

Eversong

Eversong

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 261 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.29, 02:04

A miért lett tolvaj a karakter kérdésre sokféle válasz lehet, és ennek megélése is személyiségtől függ...ha valaki olyan közegben nőtt fel, ahol nem jelentett gondot a törvénytelenség (teszem azt utcakölyök, vagy mondjuk, szülei, vagy egyik szülője is ebből élt, és egyáltalán nem tartotta rossz dolognak, hogy gyermeke is ezt folytassa), nyilván könnyebben megbarátkozik a gondolattal, ha viszont törvénytiszteletre nevelték, és valamely okból mégis lopni kényszerül, bizony komoly erkölcsi dilemmát okozhat neki.
Hogy boldog-e? Ha esetleg nem tapasztalta még meg a komolyabb árnyoldalait a dolognak (fenyegetések, életveszély), és nem foglalkozik azzal, hogy ő törvényt sért, hanem tökéletesen megfelelőnek, és elfogadhatónak találja ezt a életformát, még akár élvezheti is, lehet boldog is. Vagy lehet, hogy voltak már szorosabb helyzetei, de mindig talált kiutat, és az eddigi sikerei alapján azt hiszi, hogy ez nem is lehet másként...szerintem lehet boldog egy tolvaj is, ha nem szégyenlli a "szakmáját".

Én inkább érdekesebb kérdésnek tartom, hogy meddig marad tolvaj, illetve meddig tekintik annak.
Indít valaki egy karaktert, és azt mondjuk rá, hogy az egy tolvaj. Olyan képességei és tapasztalatai vannak, és eddig olyan életmódot folytatott, ami alapján ezt az állítást elfogadhatjuk. De nem biztos, hogy ez végig így marad. Hiszen nyílván nem attól tolvaj valaki, hogy képes valakinek a zsebéből kihorgászni a tárcáját. Hiszen ha nem foszt ki senkit, akkor nem nevezhetjük tolvajnak.
Ha csak rákényszerült a lopásra, akkor megfelelő társaságba keveredve egy idő után megszűnhetnek a problémái, és már nem lenne szükséges, hogy így folytassa az életét.
Ha élvezi, amit csinál, akkor nem valószínű, hogy egykönnyen abbahagyná, de még ekkor sem lehetetlen.
A játékos mi alapján döntse el, hogy a karaktere mikor jutott el arra a pontra, hogy felhagyjon eddigi életével? Milyen események válthatják ki ezt a karakterből? No és a mesélő mennyire próbáljon rásegíteni a karakter ilyen irányú változására?
...
Az a baj, hogy ezek a kérdések így még túl általánosak. Ha megpróbálnánk válaszolni rájuk, nyílván csupa teljesen egyedi esetet kéne felsorolnunk. Mindegyik karakter, amelyik végigmegy egy ilyen változáson, azt az egész élettörténete alakulásának köszönheti, és ha vannak is közös vonások, nem biztos, hogy érdemes lenne összegyűjteni, és végiggondolni őket. De érdekesnek tartom a kérdést, és majd még gondolkodok rajta.
És valamit még eszembe juttatott: Mitől tekintünk egy karaktert tolvajnak? Ha egyszer az életében lopott? Ha néhanapján szokott? Vagy csak akkor számit "hivatalosan" tolvajnak, ha rendszeresen teszi?
Hogyan értsem, ha valaki azt mondja, hogy az ő karaktere egy tolvaj? Kéne valamilyen elvárásokat támasztanom vele szemben? Például: "Már három napja nem loptál. Biztos, hogy a karaktered így cselekedne?" Ezt enyhén szólva erősnek érzem. Pedig tényleg nem tudom, hogy tudnám eldönteni, hogy valaki jól játszik-e egy tolvajt. Azt még meg tudnám mondani, hogy mennyire életszerűen viselkedik a karakter, mennyire érvényesülnek a jellemvonásai, na de, hogy ez alapján tolvaj-e?

(OFF)(Azon gondolkozom még, hogy ez máshol is ugyanígy előjöhet. Avagy mágus-e a mágus, ha egyszer sem varázsol? :cool: Nem vagyok benne biztos, hogy itt is ugyanazt gondolnám, mint a tolvaj esetében.
Elnézést a hirtelen és összeszedetlen eszmefuttatásért, de valahogy megfogott az ötlet.)
Mindenesetre kedvet kaptam egy olyan kampányhoz, ami arra van kihegyezve, hogy alaposan megváltoztassa a karakterek hozzáállását a világhoz. (Úgy 180°-kal :ok: )(/OFF)


Lloth

Lloth

  a Pókkirálynő

 • Archívum
 • 1109 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.28, 20:42

Hogy a családdal hogyan egyezteti össze? Most hirtelen két eshetőség jutott eszembe: az egyik, ha a kedves feleség/férj is hasonló körökből származik, akkor neki nem lesz nehéz elmagyarázni, illetve, ha egyszerűen nem mondja el, hanem kitalál valami kamut (itt persze megvan a lebukás veszélye).
Akárhogy is van, a féltés mindig ott lesz, fokozottan, ha gyerekek is vannak, mert őket felhasználhatják ellene. Tolvajunk valószínűleg nem híreszteli úton-útfélen, hogy családja van, de ezt kideríteni sem nehéz. Talán viszonylagos védettséget nyújt, ha egy olyan közösségbe (klánba) tartozik, amely védelmét kiterjeszti a tagok családjára is. Ha viszont egyedül van...kellemetlen.

Egy olyan partyban, ahol a tagok többsége szintén hajlamos a törvény ellen tenni, nem kavar nagy port, ha kiderül róla, mi is a "mestersége", de egy olyan partyban, ahol csupa törvénytisztelő van, már bajos lehet, főként akkor, ha a karakterek nem ismerik még egymást, mivel ekkor a "jók" minden bizonnyal előítéletekkel lesznek vele szemben. Ha azonban már kamatoztatta képességeit egy olyan ügy érdekében, ami a csapat törvénytisztelőbbik felének is érdeke, talán elnézőbbek lesznek, bár valószínűleg így is megvetik majd a módszereit, de elfogadják amolyan "jobb híján" megoldásként. Egyébként érdekes lehet kijátszani az ilyesfajta konfliktusokat, de ehhez nyilván tényleg az kell, hogy a kedves party ne csak azt nézze, hogy milyen jól jött nekik ez a tolvaj, hanem hogy karaktereik mennyire, és milyen helyzetekben tűrik el a törvénytelenséget.

A miért lett tolvaj a karakter kérdésre sokféle válasz lehet, és ennek megélése is személyiségtől függ...ha valaki olyan közegben nőtt fel, ahol nem jelentett gondot a törvénytelenség (teszem azt utcakölyök, vagy mondjuk, szülei, vagy egyik szülője is ebből élt, és egyáltalán nem tartotta rossz dolognak, hogy gyermeke is ezt folytassa), nyilván könnyebben megbarátkozik a gondolattal, ha viszont törvénytiszteletre nevelték, és valamely okból mégis lopni kényszerül, bizony komoly erkölcsi dilemmát okozhat neki.
Hogy boldog-e? Ha esetleg nem tapasztalta még meg a komolyabb árnyoldalait a dolognak (fenyegetések, életveszély), és nem foglalkozik azzal, hogy ő törvényt sért, hanem tökéletesen megfelelőnek, és elfogadhatónak találja ezt a életformát, még akár élvezheti is, lehet boldog is. Vagy lehet, hogy voltak már szorosabb helyzetei, de mindig talált kiutat, és az eddigi sikerei alapján azt hiszi, hogy ez nem is lehet másként...szerintem lehet boldog egy tolvaj is, ha nem szégyenlli a "szakmáját".

_Tadeusz (NPC/NJK)

_Tadeusz (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.05.28, 16:44

Világtól független felvetésnek gondolnám, hogy hogyan egyezteti össze a szakmáját a tolvaj a családjával, a külvilággal?
Persze ez is megoldódik, ha olyan környezetbe kerül, ahol a képességei előnyt jelentenek, nem bűnlajstromot, de kiindulhatnánk abból, hogy törvények által rendszabályozott világról van szó, ahol senki nem szereti, ha megrövidítik.
Tulajdonképpen ez elég gyakori és nagy szerepjátékos hiba is. Szinte mindenki tudja a karakterről, hogy bűnöző, megis kedvesen előreinvitálják egy bezárt ajtó láttán. Ez így nem jó. Én addig tartom élvezetesnek a tolvaj karaktert egy törvényes társadalomban, amíg azt hiszik róla, hogy valami más a szakmája. A lényeg, hogy ne tudják, mivel foglalkozik igazából. Ha úgy bír sokáig praktizálni az igazán hangulatos tud lenni.

A másik lényeges dolog: miért lett tolvaj a karakter? Hiszen a bűnözéssel járó stresszt, veszélyt és a többit nem egy leányálom elviselni. A legtöbbeket a körülmények sűlyesztenek idáig, de van egy-két adrenalin-függő is, aki csak "kalandot keresett"...Az utóbbit elég elcsépeltnek tartom, az elöbbit pedig ritkán képzelném boldog személynek.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.28, 00:12

Hm, tény, hogy ahány világ, annyi féle módszer a tolvajok kezében, de szerintem lehetne róluk általánosságban beszélni. Például, hogy az egyes körülmények között mik jelenthetnek nehézséget egy tolvajnak, hogy ezeket hogy lehet leküzdeni.


én adnék ennek a topiknak némi "próbaidőt" -mégha nem is az indító post miatt, hanem Lloth felvetése esetleg működhet. Meg aztán, én is kedvelem ezt az alvilági karaktertípust (az alfajaival együtt). Várjunk még egy ideig, hátha lesz valami nem "világspecifikus" felvetés is. :cool:

Lloth

Lloth

  a Pókkirálynő

 • Archívum
 • 1109 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.27, 15:41

Hm, tény, hogy ahány világ, annyi féle módszer a tolvajok kezében, de szerintem lehetne róluk általánosságban beszélni. Például, hogy az egyes körülmények között mik jelenthetnek nehézséget egy tolvajnak, hogy ezeket hogy lehet leküzdeni. Hogy az egyes világokban (ésm itt a technikai fejlettségben eltérőkre gondolok) hogyan alakulnak a különböző "tolvaj típusok" (pl. besurranó, információszerző, zsebtolvaj stb.) Tudom, ezek sztereotipiák, de talán jelenthetnek segítséget valakinek, aki ilyet akar eljátszani.
Bár az is lehet, hogy tényleg igazad van, túl világspecifikus, és értelmetlen erről beszélni. Majd meglátjuk, tud-e valaki feltenni egy "általános" kérdést.

Módosította Lloth: 2007.05.27, 15:45


Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1813 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.27, 10:06

Hát ez ide szerintem tök fölös. Egyrészt a kérdés maga kizárólagosan m* specifikus, másrészt nincsenek nagyon általános kérdések, amiket meg lehetne vitatni rendszer függetlenül. Ha mégis, akkor azt kellene feltenni, nem ilyet.

Lloth

Lloth

  a Pókkirálynő

 • Archívum
 • 1109 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.05.27, 09:23

Hm, konkrétan a Magus tolvajairól lenne itt szó? Mert ahhoz talán inkább egy moderátort kéne megkérni, hogy nyisson a Magus fórumán belül neki topicot (mivel ez itt egy általános részleg). De szerintem lehetne úgy alapjában véve a tolvajokról, vagy ahhoz hasonlókról beszélni, szerintem életben maradna a téma.

_Ducklord (NPC/NJK)

_Ducklord (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.05.27, 07:51

Hello mindenki!

Ezt a témát azért nyitottam, mert úgy vélem, hogy a tolvaj kaszt nem elég árnyalt pl a fejvadász, lovag és nemis tudom még milyen kaszthoz képest, amely már megjelent külön házi kiegészítőként. Ezen szeretnék segíteni azzal h írok egy tolvajok könyvét egyfajta összefoglalást a különféle tolvajklánokról. Ehhez azonabn még kevés tudás áll a rendelkezésemre.

Szívesen venném ha mindenki aki már játszott tolvajt vagy csak tud valamit a témában esetleg volt már hasonló próbálkozása az írna ide.

Tud valaki például valamit a shuluri Kékkaruak vagy Cápákról? Kobrák és Szürkecsuklyásokról? Dzsad tolvajok, és az ő "tolvajmágiájuk" amit igazából enyhe kétkedéssel fogadok de még sehol nemláttam leírva ha valakinek megvan azis nagy segítség lenne.
Bármilyen klánról amely még ismert vagy megismerésre érdemes kérlek írjátok mindent amit hasznosnak véltek, akár kidolgozott koncepciókat is!

Köszi előre is!


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]