Ugrás tartalomhoz


Fotó

Star Wars d20 Saga Edition


 • Válasz írásához lépj be
439 hozzászólás érkezett eddig

SaGa_Jr

SaGa_Jr

  Síkok Vándora

 • Fórumita
 • 3049 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.23, 13:18

Mondjuk nekem a járműves harc megoldása bonyolultnak tűnik és ebben a formában nagyon nem tetszik. Meg az NPC-k is iszonyat gyengék. Tömeggel sem mennek semmire egy csapat ellen. Illetve még gondjaim vannak ennek a sérülési fokozatos dolognak az értelmezésében. Ha jól értettem akkor ha a damage treshold-ot is meghaladja a sebzés, akkor 1 fokozatot romlik a delikvens állapota. Namost ezt 3 akcióval kibekkeli, illetve ritka egy eset hogy valaki kibirjon életben maradás mellett 2 ilyen sebzést. Ennek így nincs értelme. A kábítás meg ha igazán beüt akkor totál kiüti a delikvenst, ha meg nem sebez elég nagyot semmit nem csinál...

avengir

avengir

  Az Aranybéka

 • Fórumita
 • 184 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.23, 11:44

Sikerült szereznem egy példányt amíg az enyém megérkezik és gyors átlapozás után :aboci: :)

Nagyon jó lett. Bár próbajáték csak 2 hét mulva lesz vele, de ahogy átnéztem kijavítottak szinte minden idegesítő vagy lassító dolgot ami a revisedet jellemezte. A talent tree nagy 5lett, nincs az, hogy ha megvan ez a feat meg az a prestige class, akkor lesz csak jó a karakter.

Tetszik! Határozottan :)

SaGa_Jr

SaGa_Jr

  Síkok Vándora

 • Fórumita
 • 3049 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.23, 08:00

Hali!

Nem tudom volt róla szó vagy sem, de azért elég jelentős különbség van a d20-as és a Saga edition esetében a 4 szintenkénti tulajdonságnövelésben. Eddig 4 szintenként 1 plusz pontot kapott a karakter, most viszont 2 pontot oszthat le, igaz 2 különböző tulajdonságára. Ez azért igencsak jól felturbózza a közepes-magas szintű karaktereket.

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.23, 07:03

Csak azért írtam magas szintet, mert a teljes sikerhez nem árt kitanulni az Ataru fénykard forma alkalmazását sem (erő helyett az ügyesség bonusz, vagy két kéz esetén annak kétszerese számít bele a sebzésbe), ami viszont csak a jedi lovag presztizskasztnak elérhető, vagyis legkorábban 8. szinten.

Thorin

Thorin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.22, 21:58

Inkább gond, hogy néhány fegyver nem alapból ezzel a feat-el számolandó (mintha meglenne) és az volna vele a külön kunszt (feat), ha valaki erőből forgatja őket

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5256 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.22, 16:03

Nah sikerült beszereznem nekem is.

Ahogy nézem +1 BAB kell csak a weapon fitness-hez. mondjuk az más kérdés ki mior veszi fle ezeket hog yérzi jónak.

SaGa_Jr

SaGa_Jr

  Síkok Vándora

 • Fórumita
 • 3049 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.22, 15:49

auer:
Írva lett, hogy feat megoldás van rá, de magas szintre lesz elérhető. Ebből nekem annyi jön le, hogy megemelték a finesse feat követelményét, így nem az alacsony szintű/kezdő karakterek tápja lesz.

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5256 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.22, 15:11

magas erő (mert fénykard az közelharci fegyver, +erő bónusz támadás, +2xerő bónusz sebzés két kéznél; bár magas szintre featek és talentek árán ez helyettesíthető ügyességgel);


Ebből a részből kiamradta a kecses fegyver feat? Csak mert felénk azt szokták használni (persze sebzés más tészta)

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.21, 08:43

Nos, ahogy említettem, a múlt heti játékban volt egy jedi karakter, ő kezdett próbálkozni - bár talán könnyebb lett volna a dolga, ha előre elmesélem neki, hogy is működnek a powerek. Nem akartam előre túl sok időt húni.

Egyébként az alaprendszer nekem tetszik, működőképes.

Pár dologra felhívnám a figyelmet:

1. A jedik a legérzékenyebbek a jó tulajdonságokra. Egy jól célbalövő soldier-t leet két jó (DEX, CON), egy-két közepes (STR, esetleg INT vagy WIS), megy rossz tulajdonságokból (CHA, meg esetleg WIS vagy INT)is csinálni; jedihez kell:
- magas bölcsesség (különben a force training feattel túl kevés force powert tud "megtanulni";
- magas karizma (mert ezzel kell dobni a use the force próbákat)
- magas erő (mert fénykard az közelharci fegyver, +erő bónusz támadás, +2xerő bónusz sebzés két kéznél; bár magas szintre featek és talentek árán ez helyettesíthető ügyességgel);
- a magas ügyesség mindenkinek kell, ha másért nem, hát a reflex védekezés (=régi AC is!) miatt;
- a magas egészség mindenkinek jó (hp, fortitude védelem, sebtűrés);
- a magas intelligencia sem árt, tekintve, hogy a jedi kezd a legkevesebb képzett skillel (mindössze 2-t kap), és azok közül is az egyik feltehetően a Use the Foce lesz, márpedig a bonusz skillek magas IQ-ból jönnek.

2. A jedi karakternél kell a legtöbb dologra figyelni, ők a legkomplexebbek. Csak a Use the Force skillel vagy ötféle dolgot lehet csinálni, plusz a force powerek, azoknak a Use the Force próba eredményétől függő hatása, plusz a jedi talentek (presztizsszinteken technique/secret is).

3. Néhány power... nem könnyű. A múltkori példám a Vital Transfer lett, ahol nehéz eldönteni, lehet-e ezt magadra használni, vagy sem (különösen figyelembe véve, hogy ugye harcon kívül annyiszor használsz force power-eket, ahányszor akarsz - így meg nem lenne akadálya, hogy egy óra alatt az egész party-t maximumra gyógyítsa a jedi (a saját hp-i árán), majd saját magát is).
Egy "force disarmot" (mint pl. Vader Han Solo ellen a Bespinen) próbált még használni a jedink például, az nem nagyon jött össze. Játék közben derült ki, hogy kicsit magas a célszám: Use the Force próbát kell dobni az ellenfél Reflex védekezése + 10 értékre. Jó, mondjuk a hagyományos, fizikai disarmot is erre kell dobni, de az kevésbé izgalmas. Így még egy use the force skill focus-os jedinek is elég jót kell dobni, ha nem alacsonyszintű ágyútöltelékekre akarja használni a powert.

Thirlen

Thirlen

  Browncoat

 • Fórumita
 • 1195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.20, 21:15

Én is! :sor:

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4539 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.20, 17:55

Még nincs a kezemben a könyv, de egyre jobban várom. :D

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.20, 17:07

Sziasztok !

A Saga Edition ismertetését az egyik leglényegeseb dologgal folytatnám, ez pedig az ERŐ.

Mivel konkrét tapasztalatom nincs, hogy miképpen működne a dolog egy valós helyzetben, ezért lehet, hogy itt-ott a szubjektív kommentjeim belekerülnek az ismertetésbe.

Szóval van a jól ismert force sensitive feat. Emellé most nagy változás jött, mégpedig az, hogy az erőalkalmazások nem skill-ek. Egyetlen skill van, ez pedig a "Use the force" skill. Bármikor az erőt használod, erre a skillre dobsz, és a megfelelő powertől függ nyilván az eredmény.

Van aztán még egy alapvető összetevő, ami változott, ez a Force point. Itt a force point átalakult amolyan d6-os karakterpontba, ami kevesebbet tud, több van belőle, viszont a force userek sokkal több hasznát veszik, mint a sima userek. Ugyanis, 5 + karakter szint fele erőpontod van. Viszont minden szintlépéskor a nem elhasznált erőpontokat elveszted és újra kapsz helyébe 5 + karakter szint fele erőpontot. Tehát gyakorlatilag buzdítanak bizonyos szinten, hogy ezeket el kell használni. A sima karakterknek megint csak bónuszt ad a dobáshoz, viszont az erőhasználók ebből élnek. Ők spec powerekkel visszakaphatják őket meg ilyesmi, de tényleg nagyon sok felhasználása van az erőpontoknak egy erőhasználó karakter számára. Amúgy lehet dark side pontokat csökkenteni, halálból menekülni vele meg ilyesmi.

A következő fontos feat, a Force Training. Ezt akárhányszor felveheted feat. Egyszeri felvétel esetén a Wisdom modifier + 1 force powert tanulsz meg. Egészen konkrétan úgy fogalmaz a könyv, hogy Wisdom modifier +1 force powerrel növel a force power suite-odat. És tényleg.

Itt jön mindenki félelme. A force powereket memorizáljuk, és aztán egy use-the-force próba keretében elsütjük. A dolog azonban ha belemegyünk a részletekbe messze nem olyan rémisztő, mint elsőre kinéz, sőt nekem tetszik, bár élőben valós karakterekkel jó lenne kipróbálni. Akkor jöjjenek a részletek.
 • Ez a force suite harcon kívül, egy percnyi pihenés után újratöltődik. Tehát rögtön ott tartunk, hogy a nem harci powerek szabadon lőhetők el, persze, nyilván várni kell egy percet, ha az adott powert csak egyszer vette fel a suite-ba. Azért szerintem ez eleve egy sokkal jobb dolog. Persze harc közben rögtön ott van a limitálás, mert ha elfogy akkor lőttek a sok darkmagicnak.
 • A helyzet azonban korántsem ilyen sötét. Egy force pointért visszakapunk egy powert a harcban. Ami nagy csaták végső megoldásánál nagyon is jól jön, főleg, hogy az erőpontokból sokkal több van. Van például olyna force technique (amiről később), hogy minden encounter után automatikusan visszakapunk egy erőpontot, amit elhasználtunk.
 • Van külön alter, control és sense talent tree, amiből mint talent szabadon válaszhatnak az erőérzékeny emberkék. Na ezek is segítenek, hogy az erő suite ne fogyjon el olyan hamar. Például a Telekinetic savat talent szinte az összes telekinézis alapú power esetén, egy swift action idő alatt egyet visszaad (one per encounter)
Tehát ha értékeljük a puszta tényeket, konkrét tapasztalat nélkül, akkor azt látjuk, hogy a jedi erőhasználata harcban nyilván sokkal korlátozottabb, mert úgymond "kifárad", amit én nem tartok problémának, de ottvan még a fénykard, ami miatt láthatjuk, hogy azért olyan nagyon nincs elveszve szegény. Harcon kívül meg megy minden simán. Nagyon nincs elszúrva az erőrendszer, átnézve nekem kifejezetten tetszik, mert ügyesen megoldották, hogy erőt lehessen használni korlátlanul, de mégis, éles helyzetben ne legyen a karakter túl durva és abuzálja az erőhasználatot.

Akkor pár szó a force technique és force secret-ekről. Ezek sima feat-szerűségek, amiket csak erőhasználó Prc-ben lehet megtanulni, mondván kell egy konkrét csoport aki tanítja neked. Nagyrészt ezek ilyen 50%-al nagyobbat sebzel, meg take10-elhetsz meg hasonló stílusú dolgok.

A force powerek azok kb a filmekben látottak. Itt is vannak gonosz powerek, amik sötétoldalpontot adnak. Ezeket a powereket nyilván játékban kéne kipróbálni, hogy hogy muzsikálnak, ezért nem foglalkoznék velük részletesebben.

Ja egy kis sötét oldal. AZ kb ugyanaz mint az előző verzióban. Max wisdomnyi sötétoldalpontot szedhetsz össze, aztán akkor átállsz a sötét oldalra. Egy erőpont meg kiolt egy sötétoldalpontot, ha vezekelsz bűneidért.

Kb ennyi. Akinek van konkrét tapasztalata, az ne tartsa vissza magát. Meg persze a rendszer véleményezése is mehet.

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.17, 08:56

Na, túl vagyunk az első próba-próbajátékon. Az én első tapasztalataim pozitívak voltak, de azért nehéz megítélni ebből még. Igazság szerint este jöttünk eleve össze, akkor kezdtem végigmenni a főbb ujjdonságokon a fiúkkal (bár igazából d20 star warst se játszottunk sose, viszont akutt DnD játékosként a rendszer így se volt éppen ismeretlen). Szóval mire meglettek a karakterek, és belevágtunk, hát már jócskán benne voltunk az estében, tippre 10-11 óra felé, aztán játszottunk hajnali kettőig - nem a legideálisabb egy próbajátékhoz.

Ennek ellenére nagy gond nem volt. Igazából egy-két játékosnak volt olyan karakterkoncepciója, amit nem tudtam egy az egyben lefordítani, de hamar megegyeztünk egyszerű megoldásokban. A végén lett egy Kel Dor jedi padawanunk, egy duros leendő csúcspilótánk (scoundrel), egy megkeseredett ember zsoldosunk (soldier), és egy ember vadászunk (scout).

A játék egy premvidéki világ urbánus, alvilági területein indult, hamar némi keresgélésbe, mini-nyomozgatásba torkollott. A képzettség rendszer jónak tűnik, a skill összevonások ügyesek. Persuasion, Gather Information, Perception bizonyultakk itt a leghasznosabbnak. Deception egyelőre nem volt... a mechanizmusok tiszták és gyorsak. (A célpont Will defense-ére dobálás például frappáns).

Aztán egy gyors összecsapásra is sor került, 4 veszedelmes thuggal (non-heroic level 2) mérték össze magukat hőseink, gyors és pozitív eredménnyel. Egyedül szegény jedi kapott be egy csúnya túlütést sugárpisztolyból, valami huszonpár hp-nyit, és még hárítani se sikerült neki a lövést. De megúszta. Egyébként gyorsan végeztek velük - kihasználva a peremvidék laza rendszabályait, főként blaster puskákkal járkálnak a drágáim, egy lövés, egy halott thug.

Később egy komolyabb nyomozgatós rész következett - semmi gond, attól eltekintve, hogy eddigre már végképp kómásak lettünk, úgyhogy félbe is hagytuk a dolgokat.

Szóval eddig nagy gond nincsen. Eddig egy komolyabb fennakadás volt: a jedi szeretett volna jedi gyógyítást, és érdeklődött, hogy tudja magára használni. Ennek a vital transference képesség látszik megfelelni, de nem tudtuk eldönteni, használhatja-e magára - ha igen, akkor kicsit tápnak tűnik a dolog. Utánanéztem a wizards fórumokon, egyébként elég szép errata / FAQ van összegyűlőben. Na, éppen foglalkoztak is vele: a jelek szerint a fejlesztők maguk is megosztottak ebben a kérdésben, úgyhogy nincs kvázi-hivatalos válasz se. Mondjuk a gyógyító transz technikákkal a jedi amúgyis húszszor olyan gyorsan gyógyulhat, mint a halandók... de akkor is.

SaGa_Jr

SaGa_Jr

  Síkok Vándora

 • Fórumita
 • 3049 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.16, 13:08

Fonky:
Olvassad el az ismertetőt a főoldalon itt az RPG.HU-n vagy menj át a d20-as topicba itt a SW részlegben. Ott is olvashatsz infókat az újdonságokról.

A lényeg, hogy normalizálták a D20 hülyeségeit és inkább az egyszerűsített, pörgős játékmenetre fektették a hagnsúlyt. Kicsit valóban hasonlít a D6-os hangulatra, de annak szabadságát nagyon nem tudja visszaadni.

Fonky_Family

Fonky_Family

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2032 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.16, 13:05

Érdekelne, hogy milyen újítások vannak az új editionban, én az előző verziót játszom, kis saját módosításokkal. De amiket itt leírtatok az már nem tetszik. :P

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.14, 17:29

Tényleg rövidebb egy 100 oldallal, de nekem mégis az az érzésem, hogy több van benne.

A mindenféle spam képet kiszedték belőle, sokkal tömörebb a tálalás, ezért mondták többen, hogy a d6-ra hasonlít. A hangulatot megteremtik, de nem kapunk orrba-szájba képeket, tényleg jobb valahogy. Ha szabályt keresel vagy statot jobb megtalálni.

Az eras of play-ben tényleg alig vannak szereplők bemutatva, jóval rövidebb, de ennek örülök. A lényeges szereplők megvannak, a többi eddig is csak helykitöltés volt. Legalábbis engem nem érdekelt egyáltalán, hogy most Leia melyik filmben milyen statokkal rendelkezett.

Az űrhajóknál a statblokkok tömörek velősek, és a szokásos "minden alapkönyvben eddig bennevolt" űrhajó bennevan. Asszem egyedül a mon calamari cirkáló hiányzik. De a többi mind bennevan.

Ami kevesebb az az NPC leírás a végén. Ez talán baj, de talán nem. Mármint a tipikus karakterek bennevannak, de nincs részleteses 4 féle változat mindenből, és nem is annyi, mint az eredeti alapkönyben volt. Nem tudom, különösebben nem baj, de valaki hiányolhatja.

Igazából még semmi olyat nem találtam, ami annyira hiányozna, hogy mérgelődésig fajulnék, mert amik hiányoznak, azok nekem sosem hiányoztak, mindig spamnak tartottam őket.

A galactic gazetteerről egy kicsit többet.
Ez alapvetően egy lista a bolygókról. Úgy néz ki, hogy bolygó statblokk, aztán pedig egy olyan rész, hogy knowledge social meg knowledge space valami dobással milyen nehézségen mit tudunk meg a bolygóról. Ez nagyon tetszik.
Mégpedig azért, mert a bolygóról valóban leírást ad, és rögtön szabályokba is foglalva, tehát semmi helypazarlás.
Nagyon jó kezdeményezés, nagyon szeretnék látni, nem tagadom régi vágyam egy teljes könyv galactic gazetteert látni, ahol hasonló módon bemutatják az egész galaxist, de azért térképpel. Mert az kimaradt. Na jó, ez tényleg hiányzik. ;)

Thirlen

Thirlen

  Browncoat

 • Fórumita
 • 1195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.14, 16:49

Teron: Semmi baj, akkor legfeljebb törlöd! :)
Egyébként ha gondolod, másold be ide a másik fórumról a vonatkozó ismetetődet, legalább egy helyen lennének a vonatkozó dolgok. Esetleg ki is bővíthetnéd eközben... ;)

Az új kiadással az egyetlen bajom egyébént, hogy így látatlanban kicsit rövidnek tűnik. Kisebb formátum, és vagy száz oldallal rövidebb az előző kiadásnál? Tényleg az?

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.14, 16:03

Végül is szétválaszthatjuk, csak félek, hogy nem lesz annyi post, ami kihoz egy topicot, de sebaj.

Hm most kezdem nézni az erőalkalmazásokat, de ez nekem egyenlőre furcsa. Olyan mintha memorizált varázslatok lennének. Remélem tévedek.

Thirlen

Thirlen

  Browncoat

 • Fórumita
 • 1195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.14, 09:29

Glowface ismertetőjét az új kiadásról itt találjátok, Teron kedvcsinálóját pedig egy fórummal arrébb.

Thirlen

Thirlen

  Browncoat

 • Fórumita
 • 1195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.06.14, 08:58

Ide jöhet minden, ami a Star Wars Roleplaying Game: Saga Edition-nel kapcsolatos. Azt hiszem, jobb szétválasztani az előző két D20-as kiadástól.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]