Ugrás tartalomhoz


Fotó

Középfölde fajai


 • Válasz írásához lépj be
369 hozzászólás érkezett eddig

Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.06.08, 13:22

Egy érdekes fejtegetés arról, mi a megbízhatóan kanonikus infó és mi nem - az biztos, hogy maga Tolkien sem könnyítette meg a kérdést a többértelmű megnyilvánulásaival, és a homályos utalgatásokkal:

https://www.tolkiensociety.org/blog/2017/05/yes-but-is-it-canon/

 

 

"Here may be Entwives" - Az ilyesmi kitűnő kalandötlet lehet, függetlenül az esszé központi kérdésétől - az én fantáziám már be is indult... :kavar:  Számomra annyira abszurd még maga a feltételezés is, hogy Dorwinion környékén lehetnének (vagy nem) entasszonyok, hogy az már-már tetszik. :nos:  Mindig is úgy gondoltam, a legreálisabb lehetőség az az, hogy a legtöbb entasszony Dol Guldur kohóiban végezte tüzelőként. De végül is a Barnaföldektől nincsen annyira messze Dorwinion...  :sherlock:

 

Michale Martinez nagyon jól ír, mindig élvezetes az esszéit olvasni (magyarul a Középfölde életre kel című esszégyűjtemény jelent meg eddig).


Módosította Garaboncias: 2017.06.08, 13:25

 • Orastes kedvelte ezt

Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.11, 14:07

Ez az oldal amúgy a legkánonibb Gyűrűk Urás oldal amit el lehet érni mi? Vagy itt is vannak változtatások?

 

A TolkienGateway.net? Mint minden wikipedia/wikia-oldal, ez is szabadon szerkeszthető, de szigorúan veszik a forrásmegjelölést és a hivatkozásokat, továbbá Középfölde-témában a legalaposabb a versenytársai közül. Éppen ezért használható: nagyon könnyen ellenőrizheted, hogy az adott szócikk mire alapozza az állításait (akárcsak a Wikipediánál), így nem keverednek össze kanonikus és nem kanonikus dolgok. Ha egy állításhoz nincsen lábjegyzet, azért nem árt óvatosnak lenni, de egyébként nekem jó mankó, mert felgyorsítja a keresgélést és megspórol egy csomó utánajárást.Blade

Blade

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 64 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.11, 12:24

Pedig nagyon reménykedtem benne mert mondom, ha van ember akinek ezek megvannak az pont te főleg, hogy kened vágod a dolgokat...mondjuk Orastes is nagyon benne van. Mondjuk gondolom nem kis meló lenne ez. 

 

''ott is innen-onnan kell összeszedegetni.''  Pont ez zavaró számomra...jó nem azt mondom, hogy minden legyen egy helyen, de örvendetes lett volna, ha a mester összeszedi ezeket áttekinthető formába.

 

Ez az oldal amúgy a legkánonibb Gyűrűk Urás oldal amit el lehet érni mi? Vagy itt is vannak változtatások?Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.10, 19:37

Sajnos nincsen, Tolkien könyveiben sincsen egy helyre összeszedve az összes infó, ott is innen-onnan kell összeszedegetni. :( Áttekintésnek mondjuk jó A Gyűrűk Ura függelékeinek vonatkozó része, de eléggé elnagyolt. Én ezért szoktam inkább a TolkienGateway.net wikijét használni, és az ottani szócikkek hivatkozásaiból visszakeresni az eredeti szövegeket - csak hát az meg nem magyar nyelvű.Blade

Blade

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 64 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.10, 17:49

Engem elsősorban maga Tolikien világa érdekelne csak ez tiszta rémálom, hogy ez most ebbe a könyvbe található meg a másik meg a másik füzetbe a harmadik meg a padláson egy kis noteszbe....ilyen téren teljesen egyetértek azokkal akik nehezményezik, hogy erről meg arról miért kéne tudni, és teljesen igazuk van....

 

Pedig beleolvasva nagyon jól épít fel mindent részletes öltözék, kultúra, szokások, vallás, és ami külön tetszik benne, hogy leírja más népekhez milyen viszonyt ápolnak ez külön tetszett e kiadványba. VIszont ennyi erőből akkor a Gyűrűk Ura Szerepjáték a maga kis rövid mondataival is kánonbelibb akkor:D 

 

Neked Garaboncias testvér nincs esetleg ilyen anyagod ahol tényleg kánon szerint van leírva minden faj/nép? 

 

Mondjuk persze azért vannak itt a Merpbe amik nekem is feltűntek, hogy bővítve van, de azok is megfelelően van színesítve, és ilyen téren nekem nagyon bejön.


Módosította Blade: 2017.04.10, 17:51


Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.10, 15:12

A MERP a jelenleg létező összes Középföldés szerepjátékok közül a lehető legkevésbé ragaszkodik a kánonhoz. Ha a kánonban létező dolgokról ír, azokhoz is hozzátesz.

 

De ez nem baj akkor, ha csupán az a célod, hogy színesebbé tedd a játékaidat. :)

Nyilván ha Tolkien művei érdekelnek, akkor semmiképpen sem ezt ajánlanám, de szerepjátékhoz érdekes és használható ötleteket ad. Viszont játékhoz is csak azt érdemes felhasználni belőle, amire valóban szükséged van mesélőként, tudás-kódexek összeállítására semmiképpen sem.


 • Orastes kedvelte ezt

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 5891 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.10, 11:20

Sok faj nem kánoni benne (pl a fél-törpök) de azért összességében törekszik a kánon betartására, nyilván ez egy olyan szerepjátékos kiadványtól nem várható el, ahol nem jogok összessége volt a tulajdonukban.Blade

Blade

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 64 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.10, 10:57

Miután sikerült beszereznem a Merpes Középfölde kiadványt elsősorban a fajok / népek leírására voltam kíváncsi mert olvastam annó, hogy elég részletesen van leírva főleg a Gyűrűk Ura Szerepjátékhoz képest. 

 

Na most így nagyjából átfutva tényleg elég kidolgozott, és részletes, de mennyire kánon jellegű? Java része? Vagy csak töredéke?Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 23:05

A legeslegelső orkok valóban nem igazán készülhettek emberek felhasználásából, de később, az emberek ébredése után már simán.

Savior

Savior

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 64 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 22:36

Kikerestem az ominózus részt:

 

"Voltak néhányan, akik kevésbé ismerték õket, s azt állították, hogy Morgoth csakis ebbõl a fajból tenyészthette ki az orkokat. Ezeknek így válaszoltak az eldák: „Morgoth kétségkívül különbözõ embernépekbõl tenyésztette ki az orkokat, hisz õ maga élõ dolgot nemigen teremthetett; ám a drúadanok bizonnyal megmenekültek a Homálytól, hisz nevetésük oly távol áll az orkok röhögésétõl, mint Aman fénye Angband sötétségétõl.” Ennek ellenére nem kizárt, hogy fennáll köztük valamilyen távoli rokonság, amely magyarázatot nyújtana kölcsönös gyûlöletükre: az orkok és a drûgok ugyanis mindkét részrõl árulónak tartották egymást. [A szerzõ jegyzete.] – A szilmarilok szerint Melkor az orkokat foglyul ejtett tündékbõl tenyésztette ki (58. o.; vö. 110. o.); ám ez csak egyike az orkok eredetérõl szóló különféle feltételezéseknek."

 

(Befejezetlen regék)

 

Ez csak azért lenne furcsa, mert a Szilmarilok szerint Fëanort már orkok serege várta (Dagor-nuin-Giliath) Beleriandban, és ez még biztos, hogy az emberek ébredése előtt volt. Persze ez felveti azt a kérdést, hogy igazából mi is tekinthető kánonnak, ha a legtöbb történetnek több változata is van. Én abból indulok ki, hogy a Szilmarilok, de lehet, hogy később kiderült, hogy outdated tartalom került bele. Erről van valami egyezményes elképzelés?

 

Orastes: abban persze igazad van, hogy folyamatosan volt modellfrissítés, lásd uruk- és olog-haik, stb., bár a három általam ismert könyv alapján Szauron már tényleg csak ezen a szinten ügyködött, a sárkányok már meghaladták a képességeit. :)


 • Orastes kedvelte ezt

Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 20:33

Koboldok-orkok és a látás, az idézet "A hobbit" kritikai kiadásából, remélem elég jó forrásnak: "Amikor ezt a koboldok felfedezték, kioltották fáklyáikat, és puha talpú cipőt húztak, aztán kiválasztották leggyorsabb futóikat, akiknek füle és szeme a legélesebb volt. Ezek rohantak legelöl, oly sebesen, akár a menyét a sötétben, és zajt sem csaptak nagyobbat, mint a denevérek." Akkor valahogy mégis elvannak a sötétben, pár oldallal korábban taglalja a könyv, hogy azok a foglyok, akik nem bírják fény nélkül, hamarabb elhullanak. :nos:

 

Pár sorral lejjebb írja ugyanitt, hogy Gandalf világít a botjával, ezért jól láthatóak a koboldok számára. A foglyokra meg nyilván nem pazarolnak fáklyákat.
 Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 5891 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 20:30

Koboldok-orkok és a látás, az idézet "A hobbit" kritikai kiadásából, remélem elég jó forrásnak: "Amikor ezt a koboldok felfedezték, kioltották fáklyáikat, és puha talpú cipőt húztak, aztán kiválasztották leggyorsabb futóikat, akiknek füle és szeme a legélesebb volt. Ezek rohantak legelöl, oly sebesen, akár a menyét a sötétben, és zajt sem csaptak nagyobbat, mint a denevérek." Akkor valahogy mégis elvannak a sötétben, pár oldallal korábban taglalja a könyv, hogy azok a foglyok, akik nem bírják fény nélkül, hamarabb elhullanak. :nos:Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 20:16

Az orkok mindig fáklyákat meg tüzeket használnak a sötétben, szóval szó sincs arról, hogy fény nélkül elboldogulnának.

 

A Nap, a Hold és a csillagok eredetüknél fogva mind szent és tiszta fényt árasztanak magukból, amelyek nem-, vagy csak nehezen viselhetőek el a Homály szolgái számára (még Gollamot is bántotta a fényük). Nyilván a Nap fénye mindnél erősebb, ezért az érinti őket a legsúlyosabban (ezért csak éjszaka merészkednek elő), a többi inkább csak kellemetlen és zavaró lehet számukra az esetek többségében.Blade

Blade

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 64 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 19:30

Főbb vonalakban. A részletekbe ott is bele tudnék kötni.
Az orkok eredetének problematikájáról mintha lett volna már itt szó. Erdőkbe egészen biztosan nem menekültek orkok, az nem nekik való, nincs is értelme erdei orkok alfajáról beszélni - a bakacsinerdei orkok Dol Guldur szolgálatában kerültek oda. És sosem voltak olyan jó bányászok, mint a törpök. Az orkok és törpök háborújáról nemrég írtam: Thrór halálának megbosszulása volt a cél, nem Moria visszafoglalása.

 

Viszont éjszakai látásuk jó, de holdfénye nekik is kell nem? Vagy számukra az se kell? Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 19:15

Kikerestem az ominózus részt:

 

"Voltak néhányan, akik kevésbé ismerték õket, s azt állították, hogy Morgoth csakis ebbõl a fajból tenyészthette ki az orkokat. Ezeknek így válaszoltak az eldák: „Morgoth kétségkívül különbözõ embernépekbõl tenyésztette ki az orkokat, hisz õ maga élõ dolgot nemigen teremthetett; ám a drúadanok bizonnyal megmenekültek a Homálytól, hisz nevetésük oly távol áll az orkok röhögésétõl, mint Aman fénye Angband sötétségétõl.” Ennek ellenére nem kizárt, hogy fennáll köztük valamilyen távoli rokonság, amely magyarázatot nyújtana kölcsönös gyûlöletükre: az orkok és a drûgok ugyanis mindkét részrõl árulónak tartották egymást. [A szerzõ jegyzete.] – A szilmarilok szerint Melkor az orkokat foglyul ejtett tündékbõl tenyésztette ki (58. o.; vö. 110. o.); ám ez csak egyike az orkok eredetérõl szóló különféle feltételezéseknek."

 

(Befejezetlen regék)


 • Orastes kedvelte ezt

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 5891 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 18:19

Arra gondolok, hogy Morgoth és Szaruon is sok lényt kitenyésztett, ott vannak a sárkányok, amiből voltak mindenfélék, a szárnyas alfajok voltak a legerősebbek, de voltak olog-hai trollok, amik bírták a fényt: lehet hogy orkokból is volt olyan fajta, ami nem vált be annyira, ezért más fajokkal is kísérletezett. :nos: Ideje volt rá, meg hatalma is.Savior

Savior

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 64 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 16:46

Az orkok kapcsán van olyan felvetés, hogy a drúadánokból lettek kitenyésztve, mert a két nép igen hevesen gyűlöli a másikat és árulóknak tartják egymást kölcsönösen. Ez "A Gyűrű keresésében" van megemlítve. Persze ez is csak egyike az orkok eredetéről szóló mendemondáknak.

 

Mármint az Uruk-haik, vagy Szarumán félorkjai, nem? Amikor az első orkokat csinálta Morgoth, még emberek sem voltak, nem hogy drúadánok. De előbbire valami utalás nekem is rémlik, talán még a Gyűrűk Urából, vagy a függelékéből.Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 13:13

Valószínűleg mindegyik eredetmonda-változatnak lehetett valami igazságmagvacskája, ki tudja? Mindenesetre az orkokat mindenki gyűlöli, még ők maguk is egymást.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 5891 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 13:03

Az orkok kapcsán van olyan felvetés, hogy a drúadánokból lettek kitenyésztve, mert a két nép igen hevesen gyűlöli a másikat és árulóknak tartják egymást kölcsönösen. Ez "A Gyűrű keresésében" van megemlítve. Persze ez is csak egyike az orkok eredetéről szóló mendemondáknak.Garaboncias

Garaboncias

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.04.04, 12:59

Főbb vonalakban. A részletekbe ott is bele tudnék kötni.
Az orkok eredetének problematikájáról mintha lett volna már itt szó. Erdőkbe egészen biztosan nem menekültek orkok, az nem nekik való, nincs is értelme erdei orkok alfajáról beszélni - a bakacsinerdei orkok Dol Guldur szolgálatában kerültek oda. És sosem voltak olyan jó bányászok, mint a törpök. Az orkok és törpök háborújáról nemrég írtam: Thrór halálának megbosszulása volt a cél, nem Moria visszafoglalása.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]