Ugrás tartalomhoz


Fotó

Changeling: The Lost


 • Válasz írásához lépj be
536 hozzászólás érkezett eddig

dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.17, 10:56

Dekszter:

 

Így már érthető, köszönöm. Akkor ez ízlés/játékstílus különbség lesz. Számomra a helyi folklór egy szerves része bármelyik Changeling kampánynak.

 

De ahány ház, annyi szokás, nincs ezzel semmi gond.

Ne hagyjuk ki a gyakorlati rutintalanságomat se :D ! Szeretem és imádom, de nagyon kevés aktív órám van a játékban.

 

A hétvégén megvolt a bevezető játék. Szépen elhúzódott (4-5 aktív óra volt), de élvezték. A játékosok nem ismerték a játékot, a karakterek (volt is meglepődés itt-ott) is majd most lesznek véglegesre csiszolva (pont ezért pl. sima nWoD karakterlapot használtunk, Contractok még nem voltak), így azzal még lesz pici munka :) . A végső felállás a következő lett/lesz:

Wizened, Soldier

Fairest, Flowering

És az előző "kampányból" érkezett Elemental, Firehart (Summer Court) :)morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 551 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.16, 19:54

Dekszter:

 

Így már érthető, köszönöm. Akkor ez ízlés/játékstílus különbség lesz. Számomra a helyi folklór egy szerves része bármelyik Changeling kampánynak.

 

De ahány ház, annyi szokás, nincs ezzel semmi gond.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.14, 09:25

szabadid :sor: yep, Anglia-Skócia-Írország tobzódik a tündérmesés dolgokban :) . Londonról nekem elsőre mindig a viktóriánus kor ugrik be - a Sherlock filmek és a Victorian Lost pedig rádob még pár lapáttal.
New York + 9/11 dolgot én is próbáltam az előző játékba belecsempészni (Darkling, Gravewight), de végül kimaradt "karakter ötlettelenség" címén.

morgorito: a tipikus városok nálam azért kedveltek, mert gyakorlatilag az ikonikusabb helyeket mindenki ismeri belőle, plusz (égő vagy nem égő :D ) én tényleg szeretem őket. Az ilyen giga híres városok ráadásul nációk hatalmas kavalkádjai - akik aztán hozzák magukkal a saját dolgaikat ala American Gods :) .
Hátulütője, hogy sokszor elrettent a méretük. A legutóbbi New Yorkos játékban pl. nem vittem ki őket Manhattanből.

Amit említettetek (meg én is...), hogy helyi/hozott legendák. Sajnos olvasatlanságom miatt nagyon ritkán kerülnek akár tervként is a játékba :( . Túlnyomó részt a könyvek "lényeit" használom ha sikerül játszani. Ha jól saccolom, két kezemen több ujjam van, mint ahány CtL játékot sikerült levezényelnem 2007 óta :D .

Időnként elkap a vágy, hogy saját várost kreáljak (igen, rád célzok Damnation City térkép részletek...), de annyira nem érzem magam ügyesnek és kitartónak + a kevés játék sem hat túl inspirálóan.

Ynas_Midgard: Scarface, Miami Vice :D ?Ynas_Midgard

Ynas_Midgard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1081 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.13, 16:25

Vampire-ben (VtR) egy nagy álmom van: 80-as évek Miami. Visszatartó erő, hogy az egyik playerem pl. a 90-es évek végén született... :D .

 

Filmeket kell vele nézetni, nincs mese :Pmorgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 551 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.13, 16:03

Én a Changelinghez mindenképpen szeretek helyik mítoszokat, mondavilágot belevinni. A metropolisz inkább meghagyom más WoD játékokhoz.

 

Évszázadok óta ott tanyázó "rendszeresen látogató" Fae, a régi történetek egy alakja (aki akár egy ősöreg changeling is lehet, aki valamiért nem hal meg  soha) satöbbi, mind remek lehetőségek, és az ilyen helyeken szinte karnyújtásnyira vannak. 

 

Ilyet nem nagyon tudok az említett nagyvárosokban, ezért én biztosan nem raknék oda kampányt. Viszont esélyesen nálatok más szempontok vezérlik a választást.

 

Tudnátok esetleg kicsit konkrétabban megfogalmazni hogy miért szeretitek őket? Tényleg érdekel, mert könnyen lehet hogy én siklok el valami felett.

 

 szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 599 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.13, 15:05

CtL-hez én Los Angelest és Londont szeretem helyszínnek választani. LA pezsgő és sokszínű, London pedig különös elegye a modern és ódon elemeknek - minden gyorsétteremre jut egy elfeledett kőszobor.

 

New Yorkot inkább sötétebb tónusú játékokhoz tudnám társítani, én egy Geist játékot telepítettem oda - a 9/11 utáni "alvilági káosz" elég nyüzsgővé tette.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.13, 10:01

Talán unalmas vagyok, de én mindig USA párti voltam. Egyetlen egy, ősrégi VtM játékunk volt ami Moszkvában játszódott - a másik nagy kedvencem Szentpétervár -, de azt leszámítva mindig USA vagy Kanada (Toronto) volt a helyszín.
Az eddigi egyetlen (szerintem kissé balfék) CtL játékunk/kampányunk New Yorkban játszódott - pontosabban Manhattan -, de mindig is rémületesen nagynak találtam a várost, hogy visszatérjünk oda. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy megint NY lesz. Többen is lesznek a playerek és ezúttal keményebb kézzel fogom a karakteralkotásnál a kezüket. Nem szeretném, ha megint Mr. Beanként becsapódnának a világba, mintha tegnap születtek volna.

 

Vampire-ben (VtR) egy nagy álmom van: 80-as évek Miami. Visszatartó erő, hogy az egyik playerem pl. a 90-es évek végén született... :D .morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 551 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.11, 20:52

 

Vannak kedvenc vagy bejáratott WoD városok? Ez az egyik vesszőparipám/gyengém lassan már évek óta... :(

 

Changelingnek:

 

Lucerne Svájcban. Picit varázslatos, nekem bejött.

 

Egyébként meg "más" WoD-ban, Vampirehöz vagy Magehez kapásból Prágát vágnám rá :D.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.11, 10:20

A vizsgálós ötlet nekem is tetszett nagyon, de az egyszerűség érdekében, ha lesz is, valószínűleg egyetlen changeling fogja betölteni a szerepet - hirtelen egy rámenős és dörzsölt Summer changeling ugrik be :) .

Olman: nem lennének rosszak, de valami kevésbé "meséset" vagy inkább - ha ez jó szó - modernebb megoldást keresnék. Én is azokat/hasonlókat találtam amiket morgorito írt, de valahogy azokra sem áll rá a szám :D . Alapvetően nem szeretek lefordítani ilyeneket, de az egyik playeremnek nagyon sokat segítene ha látna vmi minimális fordítást pár dolog mellett.

Az alakuló parti:
Elemental, Fireheart
Wizened, Soldier (frissen szökött)
Fairest, ? (frissen szökött)

 

Vannak kedvenc vagy bejáratott WoD városok? Ez az egyik vesszőparipám/gyengém lassan már évek óta... :(Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2476 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.11, 04:31

 

Vainglory magyarul. Millió lehetőséget találtam, de hirtelen egyik sem tetszett annyira - vagy csak nekem hangzik furcsán.

 

Vainglory meg egy nagyon jó szó, magyarul nem is tudok hasonlót. Virtuskodás, hencegés stb. elég gyengén hangzik. Erre most sajnos nincs jó ötletem. :/

 

 

A Tündérpompa vagy Tündérfény nem jó?

https://www.arcanum.hu/en/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-szotara-czuczorfogarasi-55BEC/t-6E0A8/tunderpompa-6F7C6/

https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/T%C3%BCnd%C3%A9rf%C3%A9ny
 


Módosította Olman: 2020.02.11, 04:33


morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 551 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.10, 13:55

Akkor nem gondoltam/csináltam nagy hülyeséget :) . Olvastam olyan "fórumos" játékot, ahol külön vizsgáló emberek voltak az új changelingekhez, hogy kiszűrjék a loyalist és társai féle, nem kívánatos egyéneket.

A Lords of Summerben olvastam, hogy a legtöbb freeholdban vannak changelingek által üzemeltetett cégek pl. taxitársaság, az OnyxPath fórumán pedig láttam még a naaagyon régóta futó Malibu Dream House-t, ahol egy klubot vezetnek a playerek. Használt valaki ilyesmiket :) ?

 

Vainglory magyarul. Millió lehetőséget találtam, de hirtelen egyik sem tetszett annyira - vagy csak nekem hangzik furcsán.

 

Egy nagyobb populáció (50-60 felett) esetén ahol évente több új érkező is van teljes mértékben logikus egy ilyen "bizottság" kialakulása. Én mondjuk biztosan mindegyik courtot bevonnám és több oldalról közelítenék meg. A Tavasz megpróbál a bizalmába férkőzni, a Nyár Fae fegyvereket keres rajta (ez a leggyengébb ötlet a négy közül), az Ősz megkísérti tudással/teszteli nem tud-e túl sokat, a Tél meg a tipikusabb titkosrendőrséges megfigyelést nyomán mindezek alatt. Nem dolgoztam ki részletesen, de érdekes fűszere lehet egy játéknak. A fórumos játéknál elég bomba ötlet, mert ott folyamatosan érkezhetnek új játékosok.  :sor: -t annak aki kitalálta.

 

Freeholdban lévő cégeknél meg erezd el a képzeleted. Nekem régi koncepcióm, amivel sajnos játszani még nem tudtam, egy Gravewright telejósdával, aki egyébként -tényleg- tud a szellemekkel beszélni (legalább négyes vonatkozó contract), de ki gyanakodna egy efféle kuruzslóra? Úgy mond Hiding in Plain Sight, angolosan. :D

 

A changelingek nagyon közel élnek az emberi társadalomhoz, szóval a freeholdnak -tényleg- szüksége van egy igazi pénzforrásra. Ennél a fajta természetfölöttinél szerintem tökre normális ha a karaktereknek van "rendes melója". A csapattól függ mennyire mélyülnek ebbe bele, de a karakterek "normális" és "igazi" élete közötti súrlódás/ellentét remek játéklehetőségeket teremthet. Hiszen jó dolog ha valakinek más changeling a partnerje, de azért több az esély arra, hogy ez nem így alakul. Ki hogyan kezeli ezt? Beavatja-e a -valódi- életébe? Ezt hogy fogadja a párja? Hogy csak a legsablonosabbakat említsem. 

 

Vainglory meg egy nagyon jó szó, magyarul nem is tudok hasonlót. Virtuskodás, hencegés stb. elég gyengén hangzik. Erre most sajnos nincs jó ötletem. :/dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.10, 13:37

Akkor nem gondoltam/csináltam nagy hülyeséget :) . Olvastam olyan "fórumos" játékot, ahol külön vizsgáló emberek voltak az új changelingekhez, hogy kiszűrjék a loyalist és társai féle, nem kívánatos egyéneket.

A Lords of Summerben olvastam, hogy a legtöbb freeholdban vannak changelingek által üzemeltetett cégek pl. taxitársaság, az OnyxPath fórumán pedig láttam még a naaagyon régóta futó Malibu Dream House-t, ahol egy klubot vezetnek a playerek. Használt valaki ilyesmiket :) ?

 

Vainglory magyarul. Millió lehetőséget találtam, de hirtelen egyik sem tetszett annyira - vagy csak nekem hangzik furcsán.morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 551 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.07, 13:17

1) morgorito: :sor: (elmaradt...)

2) Van bevett/megszokott szabály ha egy changeling megérkezik egy városba? Értem ez alatt a tényleges odaköltözést és (főleg) az Arcadiaból való szökést is :) .
Ha másik városból érkezik, akkor - ismerve a freeholdok működését - illik megkeresni a freehold aktuális vezetőjét?

Szökés után meg előbb-utóbb belebotlik egy helyibe, aki végül bemutatja...?

 

Friss érkezett:

 

Én mindig úgy képzeltem, hogy ahol kikecmereg a Hedgeből (ami a világon bárhol lehet) és olyan helyre téved ahol vannak más changelingek (amit feltételezzünk, hiszen máshogy nincs nagyon játék), akkor szerintem elég gyorsan felismerik a "gyakorlottak", hogy mivel van dolguk.

 

Logikusan ilyenkor esélyes egy pánik az "új" changeling részéről, de a "befogadó" fél egy kis toleranciával valószínűleg rá tudja venni a szocializációra. Habár gyanakvóbbak lehet megpróbálják kideríteni hogy nem-e egy Fae trükk az egész.

 

Miután erról meggyőződnek és a kedves "fiatal" túlesik az első "nem vagyok egyedül" sokkon, szerintem normális esetben elkezdik oktatni, segíteni, bemutatni a fejeseknek stb. Nem feltétlenül jószándékból, pragmatikus okok miatt is fontos hogy beilleszkedjen a társadalomba, mert nincs olyan sok changeling. 

 

Az Arcadiából való szökés meg szerintem szándékosan van nyitottnak hagyva. Ahogy a karakter nem sokra emlékszik a Duranceból, úgy ha nem túl lényeges esetleg képekre emlékezhet a szökésből is. Egyébként akár erről is kérdezhetnek ha gyanakodnak rá, túl részletes válasz például -nagyon- gyanús lehet, illetve az is ha "túl sokat tud" egy frissen szabadulthoz képest. Vagy éppen "túl keveset". :D

 

 

Másik város:

 

Fogós kérdés, mert a világon nem minden freehold működik ugyanúgy. De szerintem mindenképpen illik felkeresni a helyi vezetőt, hisz a paranoia teljesen normális a changelingeknél és egy "szabadon járkáló" felvethet kérdéseket.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.07, 12:24

1) morgorito: :sor: (elmaradt...)

2) Van bevett/megszokott szabály ha egy changeling megérkezik egy városba? Értem ez alatt a tényleges odaköltözést és (főleg) az Arcadiaból való szökést is :) .
Ha másik városból érkezik, akkor - ismerve a freeholdok működését - illik megkeresni a freehold aktuális vezetőjét?

Szökés után meg előbb-utóbb belebotlik egy helyibe, aki végül bemutatja...?morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 551 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.12.18, 13:56

Skinmask + "appropriates": jogos. Nem maga a tárgy a lényeg, hanem a lopás.

A Mercurcial Visage kockái okozhatnak bajokat. Elvileg ha csak hasonlít az illetőre, akkor a hozzá nagyon közel állóknak (család, élettárs) elvileg feltűnne(?), hogy valami nem ok, de ha a kockák úgy akarják, akkor akár az ikertestvére előtt sem bukna le?

Kilátásban van egy próba játék (szerintem ezeket a kijelentéseimet sorszámozni kellene...) és az egyik player egy Darkling/Mirrorskin karaktert hoz - talán a legkevésbé szeretett párosom :pajzs: -, így elkerülhetetlen, hogy megpróbálja majd kombinálni a kith képessséget a Contracttal, amit én nem nagyon szeretnék engedni. Vagy a kith képesség (ingyen van, de nem a legjobb) vagy a Contract (trükkös/drága, de nagyon meggyőző) működjön csak.

 

Hát, igen. +3 kocka nWoD alatt -elég- sok, habár ez messze nem a legbrutálisabb kith képesség (nem tudom hogy egyáltalán átgondolták-e a succubus/incubusét).

 

Én személy szerint engedném a kombót, mert ha erről szól a karakter, akkor miért is ne. Ez véleményem szerint ugyanolyan, mintha egy Goblint nem engednénk a saját fegyverét/csapat fegyvereit feljavítani, mert túl erős lenne az az átlagosan +2-3 kocka. Egyébként meg nem csak annyi az álcázás, hogy jól dob az ember. Úgy is illik tudni viselkedni mint a célpont, és ha aztat nem tudja, elég könnyen lebukhat. Ráadásul valószínűleg a helyi "többiek" ismerik hogy ki ő, miféle, és hogy általában hogyan szokta alkalmazni ezt a képességét (és ha most egy -másik- Mirrorskin akit viszont nem ismernek csinál galibát....)

 

Feltéve persze, ha ez nem borítja meg a játék koncepcióját, mert ugye ami valahol nem probléma, az máshol a játék értelmét venné el. 

 

De te meséd, de döntesz. Csak szerintem azért nem eszik olyan forrón a kását.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.12.18, 12:10

Skinmask + "appropriates": jogos. Nem maga a tárgy a lényeg, hanem a lopás.

A Mercurcial Visage kockái okozhatnak bajokat. Elvileg ha csak hasonlít az illetőre, akkor a hozzá nagyon közel állóknak (család, élettárs) elvileg feltűnne(?), hogy valami nem ok, de ha a kockák úgy akarják, akkor akár az ikertestvére előtt sem bukna le?

Kilátásban van egy próba játék (szerintem ezeket a kijelentéseimet sorszámozni kellene...) és az egyik player egy Darkling/Mirrorskin karaktert hoz - talán a legkevésbé szeretett párosom :pajzs: -, így elkerülhetetlen, hogy megpróbálja majd kombinálni a kith képessséget a Contracttal, amit én nem nagyon szeretnék engedni. Vagy a kith képesség (ingyen van, de nem a legjobb) vagy a Contract (trükkös/drága, de nagyon meggyőző) működjön csak.morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 551 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.12.17, 16:40

Contracts of Mirror (p130)
Skinmask (**)
Ha a changeling birtokában van a catchnél leírt tárgy, akkor lényegében ingyen alkalmazhatja a contractot újra és újra, gyakorlatilag ingyen felvéve az illető alakját tetőtől-talpig?

Mirrorskin (p106)

The Mercurial Visage
Ez "ugyanaz" mint a Skinmask, csak dobás, Glamour és catch nélkül, bónusz kockát adva a megszemélyesítéshez?

 

Skinmask:

 

Én úgy értelmezem a "Catch: The changeling appropriates an object belonging

to the individual whose features she plans to reproduce."-t, hogy mindig el kell lopnia egy tárgyat. Mondhatni, a tárgy ellopása, mint cselekedet, része a catch-nek. 

 

Szóval én azt mondanám hogy biztosan nem.

 

Mirrorskin:

 The Mercurial Visage:

 

He can change the cast of his

features to resemble (if not completely mimic) anyone
he has met. The player may do this at will, gaining a +3
dice bonus to Wits + Subterfuge disguise attempts (see
the World of Darkness Rulebook, p. 87). This bonus
applies to both mien and Mask.

 

 

Ez szerintem azért jóval lájtosabb mint maga a contract. Először is csak -hasonlít- rá, továbbá én nem engednék nagyon extrém hatásokat vele. 

 

De igen, alapvetően van itt egy átfedés. Tulajdonképpen a Mirrorskinek ennek a contractnak tudják a felvizezett változatát használni, bónusz kockákkal és akkor amikor akarják. Nem rossz dolog egyáltalán. dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.12.17, 15:16

Contracts of Mirror (p130)
Skinmask (**)
Ha a changeling birtokában van a catchnél leírt tárgy, akkor lényegében ingyen alkalmazhatja a contractot újra és újra, gyakorlatilag ingyen felvéve az illető alakját tetőtől-talpig?

Mirrorskin (p106)

The Mercurial Visage
Ez "ugyanaz" mint a Skinmask, csak dobás, Glamour és catch nélkül, bónusz kockát adva a megszemélyesítéshez?dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.02.14, 11:37

Az alapkönyvben (ha jól emlékszem) a Nyár Udvar nem hajlandó átadni a koronát, megszakítva ezzel az Udvarok forgását. Ez általánosan (vagyis ha x Udvar nem hajlandó) hogyan hathat ki a többi Udvarra, azok szokásaira? Mi vihet rá egy Udvart ilyen tettre?dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5746 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.01.24, 07:36

Changeling the Lost 2E Jumpstart :) (nem ingyenes)


Módosította dekszter: 2019.01.24, 07:38[Fantasy háttér] [Sötét háttér]