Ugrás tartalomhoz


Fotó

Changeling: The Lost


 • Válasz írásához lépj be
507 hozzászólás érkezett eddig

dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.18, 00:05

Ööö... nem emlékszem erre a csávóra :/

:)

Spoiler

 szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 577 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.17, 18:28

Ööö... nem emlékszem erre a csávóra :/dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.15, 14:25

Hű! Köszi :) . Ez az emlékes/goblinos és a mozis is nagyon tetszik :) . Kellően "zakkantak", mégsem fog sok idő elmenni velük.

A prológus hosszában nem vagyok teljesen biztos, de valószínű, hogy akkor megpróbálom ketté bontani. A leghatásosabb talán Doll háza előtt lenne, de nem tudom, hogy milyen tempója lesz a dolognak.

 

Spoiler.

Spoilerszabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 577 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.15, 13:23

Szerintem lemesélhető egy hosszabb alkalom keretében, de lehet, hogy érdemes kettébontani, ha előtte még prológust is szeretnél.

Egyszer találtam egy gyűjteményt ilyen random sövény találkozásokra - érdemes rákeresni. Egy-két elem rémlik fejből, amiket én is használtam:

- Elveszett emlékek szemétdombja: nagy kupacnyi szeméthalmok, amiben mindenféle régi ócskaság van. Ahogy a karakterek elhaladnak a dombok mellett, észrevehetnek egy-egy ismerős tárgyat, amit ha közelebbről megvizsgálnak, eszükbe jut a hozzá kötődő emlék. Nagypapa régi zsebórája, belevésve a házasságának évszámával; egy törött játék a JK gyerekkorából, amit elveszített, de sosem talált meg; az első szerelmétől kapott régi kulcstartó, stb.
Esetleg a szemétdombok között bóklászhatnak olyan nyomorult goblinok, akiknek semmi emlékük nincs ezért folyamatosan túrják a szemetet, hátha rábukkannak a múltjuk egy darabjára. Ők esetleg lehetnek agresszívak, összeveszhetnek a JK-val a megtalált tárgyakon. Vagy lehetnek segítőkészek is, adhatnak útba igazítást, ha cserébe segítenek nekik előkeríteni egy-egy fontos emléktárgyat.

- Pletyka-bokrok: a sövény egy részén, levelek helyett, gyűrött újságpapír terem a bokrokon. Legfeljebb a szalagcímet lehet elolvasni, minden más szöveg elmosódott, viszont minden oldalt telefirkáltak. Pl.: a "Halálra ítélték a gyilkost" cím alatt a fotón szereplő vádlottra angyalszárnyakat rajzoltak, a bírónak meg ördögszarvakat. Vagy: "Továbbra sem találják az eltűnt gyereket", a képen egy csapat rendőr és önkéntes, akik a kutatásban részt vettek, mindegyikük szemét kisatírozták.

- Szabadtéri mozi: a sövény közepén egy kis tisztás közepén egy régi típusú vetítőgép áll, benne filmtekerccsel. Előtte nincs vászon, de ha bekapcsolják (vagy akár magától is beindulhat a szerkezet), akkor a vetítő előtt, a levegőben egyfajta hologramként jelennek meg a fekete fehér, szemcsés alakok. Ezek lehetnek akár a JK egy-egy megelevenedő álomképei, gyerekkori képzeletbeli barátai, vagy múltbéli alakok. dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.14, 22:31

Nálunk 2 játékos (általam alkotott karakterek, erős indokokkal, hogy kizárjam a passzivitást), és a manhattani krónika elhalálozása miatt egylövetű történet. Ez nem tesz jót az npc frontnak, de hátha nem is traccsparti lesz belőle, hanem Dunkirk feeling, ahol Tom Hardy-t non stop óraketyegés kíséri.

 

Dettó spoilerek!

 

-PC1: az egyik elrabolt gyermek a rokona (snowskin, minimális harci tudással)

-PC2: önmagát semmibe véve szerelmes PC1-be (soldier, kardokra kihegyezett arcadiai "lovag")

A player rabolja el az "áldozati gyereket" dolgot én is be szeretném tenni, csak nem tudom, hogy tényként kezelve (és itt lehet, hogy nem is tudja mindenki, hogy ő volt), vagy a prologue során nagyon rövid flashbackként, lejátszva.

 

A Hedge-ben való bóklászást eddig is nagyon élvezték, szerencsére itt is akad lehetőségük rá, viszont a sztoriban lévő összes random encounert ellőttem korábbi sztorikban :( . Van esetleg 1-2 tippje valakinek rövid találkozásokra, eseményekre?

 

Ha az egész eseménysoron végigmennek (a srác után mennek, megtalálnak mindenkit aki kell, találkoznak a végén a Fae-vel), belefér a sztori egy alkalomba? Nekem úgy tűnik, hogy igen, de látatlanban könnyű tévedni.szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 577 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.14, 19:24

Játszottam és meséltem is (kicsit átdolgozva), szerintem korrekt.
Nyilván, ha már egy működő kampányba akarjuk beilleszteni, akkor érdemes lehet felcserélni egy-egy NPC-t a már megismert alakokkal.

 

Innentől spoileres, ha ez bárkinek számít :P

 

Mikor játékosként vettem részt benne, akkor a felvezetésnél az egyik JK rabolta el az "áldozatnak szánt" srácot. Ha van sötétebb lelkületű JK, ezt én is bejátszanám - kis szívesség az Udvarának és a Freeholdnak.

Én annyi extrát tettem bele, hogy az a changeling, akihez végül a srác került (az eredeti neve nem jut eszembe, nálunk Babaként szerepelt), korábban is kísérletezett már. Ő elvileg a halott férjét szeretné visszahozni a sírból - ezért kell neki a kisgyerek foga -, előtte azért kihantolt maradványokkal tesztelte az eljárást. Ebből született egy tucat mini-frankeinstein rémség, nagyjából úgy festettek, mint a Chucky. Nem ártó szándékúak, olyanok, mint a gyerekek, bújócskáznak Baba sövénykertjében, játékra invitálják a karaktereket... cserébe rohadt ijesztőek. Esetleg a Sövény pusztulhat körülöttük - lásd: Promethean játékok -, a halottakat feltámasztani tabu, még természetfeletti körökben is, így szép lassan megfertőzik a környéket. dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.14, 11:09

A múltkori Clarity vesztésem után "lemondtam" a játékról, de a csapatom sztrájkol más játékok ellen, így levettem a polcról a The Fear-Maker's Promise-t. Valaki mesélte/játszotta már esetleg?morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 213 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.03, 11:08

Ezzel kicsit elkéstem, de a Courtok kérdéskörében szerintem döntő az egyediség. Minden helyen más-más lesz a felállás. 

 

A legutóbbi játékban amiben volt szerencsém játszani, a következő volt a helyzet.

 

Maga a város minden év telén (Karácsony körül) ostrom alatt állt egy olyan igen erős True Fae által, akinek ez volt a "heppje" szórakozásból keserítette meg a freehold életét. Ez a szituáció egyenes úton vezetett egy kvázi softos katonai diktatúra kialakulásához, amit természetesen a Nyár vezet. Neki a legfontosabb szövetségese az Ősz. A Tavasz létezik, de kb. 0 jelentősége van, vezetője csak névleg. A Tél pedig egy eléggé megvetett, alacsony státuszban van, szervezettség nélkül. Kvázi mindenkit egyéni alapon ítélnek meg, gyakran egészen agresszívan követelve azt, hogy "vegyék ki a részüket a munkából" (azaz valamilyen úton-módon segítsenek küzdeni a Fae ellen, általában közvetett módon a habitusokból adódóan, volt itt hírvivő és sebész is). Ebből adódóan viszont, eléggé nem működnek a sztereotípiák, sok olyan ember van akár Nyár Courtban is, hiába illene a szellemisége inkább a valamelyik másikhoz. Barátok vagy státuszszerzés céljából (ugye, a kettő kis Court eléggé megnehezíti az érdemi "előremenetelt", tekintve azt, hogy mindkettőben csak az ideák iránt nagyon elkötelezettek vannak).

 Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2448 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.22, 14:00

Wow, meghoztátok a kedvem egy kis Changeling olvasgatáshoz!dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.20, 17:16

Thx :sor: .

Azt hiszem nem erőltetem tovább a dolgot.szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 577 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.18, 13:09

Az Udvarok szervezik, de bárkit szívesen látnak, sőt, sokszor más udvarbéliek segítségét kérik az előkészületekben.

 

-------------------------------

A changeling pontosan azért nagyon jópofa játék, mert az Udvarok közötti viszonyrendszer akárhogyan kinézhet a parti szájízének megfelelően. :)
Az általad vázolt alap helyzet nekem inkább a vampire játékokat idézi - ami nem feltétlenül rossz, csak más az elgondolásunk az Udvarok kapcsán. A vampire frakcióktól eltérően az Udvarok nem egymás ellen, hanem egymásért vannak - legalább is szerintem. Mindegyiknek más és más a funkciója a freeholdban, amit egész évben ellátnak, attól függetlenül, hogy épp kicsoda a soron következő uralkodó. Persze ez a koncepció egy nagyon összetartó, bizalomra épülő közösséget feltételez.

 

A legutóbbi CtL sztoriban a Tavasz király eltűnt, hogy miért és hogyan arra még nem derült fény. A Tél királynő pedig elárulta a freeholdot, így erőszakkal váltották le - amúgy is uralkodó váltás lett volna, csak nem jelent meg a rituálén, hogy átadja a Tavasznak a koronát így egy darabig még nála maradt a királyi cím. Ennek ellenére egyik udvar sem szűnt meg, hiszen attól, hogy b@lf*** volt a vezetőjük, az Udvarokra ugyanúgy szükség van.

Nem véletlen, hogy a Státusz és a Palást meritek elkülönülnek - lehet, hogy az Udvarod nem örvend túlzottan jó megítélésnek a freeholdban (alacsony Státusz), de a "lelkedben lakó évszakot" nem tudod leplezni (magasabb Palást).

 

Esetleg olyat tudnék elképzelni, hogy az "illegalitásba vonult" udvarok tagjai továbbra is igyekeznek megtartani a rítusokat, szokásokat. Amolyan földalatti, titokban szervezett összejöveteleken. Ezekre már csak azért is szükség lehet, mert elvileg az évszakok rendezett egymásutánisága (a ciklikusság, a logika, a kiszámíthatóság) az, ami megvéd a Tündérektől. Akár ez is lehet egy kiindulópont: a Nyár, vagy Ősz uralkodó tartósan magánál tartja a hatalmat, hogy rendezze a freeholdban dúló káoszt, de ezzel megreked az évszakok kereke; jön a szokatlan időjárás, a fölboruló természeti rend idővel utat nyit a Tündéreknek.

 

Én ha nagyon gonosz akarnék lenni, akkor valahogy úgy építeném fel, hogy az Ősz uralkodó elméje megbomlott, szövetségre lépett egy Tündérrel... hova tovább, lehet, hogy olyan hatalomra tett szert, hogy ő kezd fokozatosan Tündérré válni. A "kifejlődéséhez" azonban nem alkalmas a klíma, vagyis az évszakok rendje, a káosz és a zűrzavar gyorsítaná az átalakulását.
Ennek érdekében valahogyan keresztbe tett a Tavasz uralkodónak; pl.: a Sövényben szervezett ivós-hányós partin titokban goblinokat csalt elő, hogy a részeg changelingeket felprédálják. A lényeg, hogy a Tavasz Udvarra haragította a freeholdot, így a Nyár idő előtt ragadta magához a hatalmat - így a télből minden átmenet nélkül lett nyár. Most a Nyár uralkodó becsvágyát és indulatos természetét kihasználva biztatja, hogy ítélje el a vétkeseket, törölje el a Tavasz Udvart, vegye magához kvázi végleg a hatalmat, így a freeholdban újra rend lehet.

Közben ahogy az évszakok menete felborul, a freeholdban nő a paranoia és a káosz, az Ősz ura valahol "bebábozódik" és nemsokára szörnyen csodás Tündérként bújik elő. Majd idővel elkezdi kialakítani a saját kis birodalmát - kicsit Silent Hillbe illő módon -, a város kisebb nagyobb részeit kiszakítva a valóságból és a saját képére formázva azt.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.17, 12:00

Ezeket az ünnepeket közösen ünneplik az Udvarok? Esetleg alapvetően ezek Udvaros ünnepek de szívesen látnak mindenkit?

Alapvetően az lenne a (rossz?) elképzelésem, hogy a Tél (túlzott rettegő passzivitás?) és/vagy a Tavasz (harsány "örömködés" és nemtörődöm figyelmetlenség?) Udvarok miatt a freehold hatalmas veszteségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban.
Így szeretnék egy alapból éles ellentétű várost létrehozni, ahol ezek után egyértelműen a Nyár és/vagy Ősz Udvarok próbálnák összekaparni a megmaradt dolgokat és foggal-körömmel védeni a freeholdot.
A Tél és/vagy Tavasz Udvar pedig nem létezne/megsemmisült/hihetetlen kisebbség/száműzöttek. Udvartalannak lenni nem szerencsés a tetőfokára hágott paranoia és szigor miatt.
Ez esetleg működhet...? :aboci:szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 577 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.16, 19:55

Én az ünnepeken keresztül közelíteném meg, minden évszakhoz más és más rítusok kötődnek.

Tavasszal megünneplik a hazatérést: közös sütögetés, hajnalba nyúló borozás, mentor-diák összejövetelek "Ó, emlékszem, tavaly ilyenkor még azt sem tudtad, mi az a Sövény, ma meg már saját kerted van. De bájos. Erre iszunk!" 

Nyáron jöhetnek az erőpróbák: tél-nyár barátságos rögbi mérkőzés, ivóverseny, a tökösebbeknek tűzugrás, tűzön járás. A nyári napfordulón éjszakába nyúló ünnepség, ahol elűzik a gonosz szellemeket - jelképesen leszúrnak és elégetnek egy tündért (egy szalma bábut).

Ősszel jöhet a halloweeni készülődés: álarcos bál, szüret a Sövényben, író-olvasó találkozó egy goth költővel. Ayahuasca szertartás changeling módra - a Sövényben termű különleges, hallucinogén növényekből készült főzettel belső utazás a saját tudatalattid mélyére.

Télen beköszönt a gyászidőszak: mindenki elhalkul, csendes összejöveteleken váltják a korábbi mulatságokat. A Sövényben máglyát gyújtanak, jelképesen hamvasztják a soha vissza nem tért changelingeket. dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.15, 12:29

Sziasztok

Új helyszín, új történet küszöbén.

Amatőr kérdés #1
Miben nyilvánulhat meg az, hogy x vagy y Udvar van éppen hatalmon? Olvasatom szerint a freehold biztonságáért elvileg mindegyik Udvar közösen harcol és tesz meg mindent. Ha például a Tél Udvarnál van éppen a korona, akkor ők nem fogják megtiltani pl. a Nyár Udvarnak, hogy lecsapjanak a nemrégiben felfedezett lojalistákra, vagy az Ősz nem fogja visszatartani azt a contractot/tokent, amivel le lehet győzni Fae-Cthulhut.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.12, 15:46

Későbbi játékban azért jó lehet még :) . Az augusztusi játékunkban pl. az egyik pc egy fetch volt a játékos tudtán kívül :) . Volt is döbbenet, amikor ajtót nyitott saját magának :) . Zavaros rémálmok gyötörték a changeling visszatérésekor, de ennél több "képessége" nem volt.pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 602 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.12, 14:52

Áh, értem. Akkor a hozzászolásom nem sokat segitett. Bocs.

dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.12, 12:20

A fetch npc lenne és eddig még nem futottak össze, a közeljövőben tervezem a dolgot. A játékos karakter próbálna visszazökkenni az előző életébe (mindössze pár hónapot volt távol a játékbeli időt nézve), de ez elég bajosan megy neki. Nem tudom, hogy szándékában áll-e bántani vagy megölni a fetch-et, aki jelenleg jóban van a testvérével, új barátja van és közösen nevelik a fickó kisfiát.

Ha a fetch látná őt (és csak őt), az adna egy érdekes csavart a dolgoknak, mert a fetch közvetlen környezetében akad még changeling, akire a szóban forgó pc eléggé... khm... pipa.


Módosította dekszter: 2018.02.12, 12:31


pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 602 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.08, 18:42

Nem,arra céloztam, hogy nyugodtan adhatod alsó szintűnek is, de legyen erös hátránya (a legmondénabb: hosszú fejfájás használat után, de lehet, hogy nem tudja, hogy amit lát, az valóság-e: ha mindenkinek állatfeje van, akkor mindenki tündér-e, senki vagy néhány, az emberfejüek tényleg embert jelez-e stb. A magasabb szint csak azt jelenti, hogy lassan megtanul "látni". Mint ahogy a vakok mütét után azonnal láthatnak, de abban nem lesz sok köszönet. Jobb, ha szép lassan gyakorol...)

dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5498 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.08, 12:10

morgorito: ez a fetch csak a saját changeling párját látja, nagyon tetszik :) . Köszi :) .

A szem jelenleg egy NPC-nek kellene, ezért gondoltam valami kevésbé erősre/nem tokenre, de a későbbiekbek esetleg még jól jöhet ez a tokenes dolog is, gyakorlatilag bármilyen testrész cserénél :) .

 

A Hedge-ben eddig kétszer jártak (a második alkalommal csak az egyikük) és nagyon bejött nekik a veszélyek ellenére - vagy talán pont miatta. De nem szeretném túlhasználva kiölni belőle az izgalmas részeket.

A neten egy online játéknál találtam egy teljesen OOC térképet az ottani helyi Hedge-ről. Elsőre azonnal a Skorpiók Mocsara lapozgatós könyv és az útközben rajzolt térkép ugrott be róla :) . Az ötlet nagyon megtetszett, mert így a bejáratott, "biztonságos" csapásokat és pl. Hollow-kat vagy hobgoblinokat könnyen fejben lehetne tartani :) .morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 213 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.07, 16:13

Sziasztok :)

Kérdés özön.

-Attuned to the Wyrd (Fetch)
Nekem ez a képesség egy csomó (hangulatos) dolgot lelő azzal, ha átlát a Maszkon - az augusztusi játékban a jk fetch-től pl. el is vettem ezt a cuccot. Azzal, hogy "szörnyeket" lát, teljesen más viselkedést szül, nekem teljesen hiteltelenné válik a "normális életet él" dolog.
Szerintetek nagyon rossz döntés lenne, ha nem mindegyik fetch rendelkezne vele, vagy csak bizonyos Wyrd szint felett?
-A Hedge-t milyen gyakran éri meg használni, mint hosszabb-rövidebb kalandhelyszín? Eddig egy alkalommal jártak benne (utolsó menekülési lehetőségként), de a következő alkalommal is szándékozom őket beterelni. A veszélyekkel az első alkalom után is tisztában vannak már - az egyikük majdnem ott maradt.
-A Goblin Marketen minden megtalálható. Tudnátok mondani pár tippet, ha valaki elveszíti a szemét, akkor azt mivel lehetne pótolni? Puszta fény, üveggolyó, mechanikus szemüveg, más changelingek szemei, állati/hedge beast/hobgoblin szemek?

 

Fetch ability: Én mondjuk kötném ahhoz a changelinghez akinek a fetche. Szerintem ez volt a cél, a képességgel alapvetően. Add hozzá azt, hogy mindig megismeri csalhatatlanul azt akit helyettesít. SZVSZ, a fő "dráma" forrás nekem a "ha én te vagyok, de te már nem vagy te, akik mi most kik vagyunk?" tűnik. (Habár minden WoD játékban fontos kérdés az identitás krízis, ez changelingben a legerősebb).

 

Hedge: Hasznos plot device tud lenni, ha valamit csak ezen keresztül lehet elérni, esetleg it kell üldözni/megtalálni valamit. Plusz, asszem a changelingek Kithje befolyásolja azt, hogy hogyan néz ki a Hedge körülöttük, pláne a Hollowban. Szerintem ez nagyon hangulatos tud lenni.

 

Szem: Amit akarsz, pont ez a lényeg. Én mondjuk egy tokent használnék (1-2 pontos, nem túl drága), egy érdekes hátránnyal. Pl. A szemet bizonyos időközönként ki kell venni, is ki kell fényesíteni (ha egy acélgolyó, vagy más fém), látványosan nem emberi, stb.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]