Ugrás tartalomhoz


Fotó

Changeling: The Lost


 • Válasz írásához lépj be
509 hozzászólás érkezett eddig

szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 587 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.10.17, 10:35

Voltak különállóan udvarok is, nem mindenki tudott/akart beszállni ezekbe a "klubokba" is.

 

A téludvari színtársulatnak Búcsúbáj volt a neve (ezt a Hollókirály írójának egyik művéből csórtam). Kb ilyen önsegítő, terápiás csoport volt, akik nagyon amatőr előadásokat szerveztek, hipster nézőközönségnek.

 

A Nyárudvar kapcsán: a mostani CtL kalandunkban (amit épp jegelünk) szintén ezt a bandát használtam. Kb ír motorosok voltak, a bandavezérnek pedig kocsmája volt (Keresztutak néven).

 

Az Őszudvaron belül volt egy kis wicca coven, az tényleg nagyon szűkkörű volt, de nagyon sok olyan rítust szerveztek, ami nyílt volt, bárki odalátogathatott. Pl.: halloween parti, ahol volt tűzugrás, próbaházasság (ami 1 évre szóló ilyen fogadalom, de bármikor fölbontható).
Emellett a coven "belső köre" szervezett komolyabb szertartásokat állatáldozattal, szellemidézéssel, ilyesmivel. De oda csak a kiváltságosok mehettek.

 

A Tavasz pedig valóban egy hippi kommuna volt - nyilván itt sem minden udvarbéli tartott velük az LSD túrákra, de a lehetőség megvolt. Legutóbb azt találtam ki, hogy a Tavasz egy mobilis Freehold-ot használ. Lényegében egy virágokkal kifestett hippibusz volt, aminek a hátsó ajtaja a Sövénybe nyílt, és a belső tere óriási volt, plüss falu szobákkal, óriási babzsákokkal.

 

Remélem, tudtam valamit segíteni, de ha még van kérdés, akkor bátran :)dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.10.17, 08:30

Hierarchiáról:

Nálam általában csak laza csoportosulások; legutóbbi játékunkban (ami nem tegnap volt :D ): a téludvar egy amatőr színházi társulat volt, a tavasz egy hippi kommuna, a nyár amolyan "gettó angyalai" típusú banda, az ősz pedig kis wicca coven. Nem voltak éles ellentétek, inkább egymást egészítették ki, ha épp baj adódott. Persze itt nem voltak valami népesek az udvarok, összesen lehetett talán 100 changeling az egész városban.

Ezek a kis csoportok viseltek nevet? Például ténylegesen az egyes Udvarok évszak vagy alternatív neveit, esetleg a motley neve volt "beszédes"?dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.18, 00:05

Ööö... nem emlékszem erre a csávóra :/

:)

Spoiler

 szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 587 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.17, 18:28

Ööö... nem emlékszem erre a csávóra :/dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.15, 14:25

Hű! Köszi :) . Ez az emlékes/goblinos és a mozis is nagyon tetszik :) . Kellően "zakkantak", mégsem fog sok idő elmenni velük.

A prológus hosszában nem vagyok teljesen biztos, de valószínű, hogy akkor megpróbálom ketté bontani. A leghatásosabb talán Doll háza előtt lenne, de nem tudom, hogy milyen tempója lesz a dolognak.

 

Spoiler.

Spoilerszabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 587 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.15, 13:23

Szerintem lemesélhető egy hosszabb alkalom keretében, de lehet, hogy érdemes kettébontani, ha előtte még prológust is szeretnél.

Egyszer találtam egy gyűjteményt ilyen random sövény találkozásokra - érdemes rákeresni. Egy-két elem rémlik fejből, amiket én is használtam:

- Elveszett emlékek szemétdombja: nagy kupacnyi szeméthalmok, amiben mindenféle régi ócskaság van. Ahogy a karakterek elhaladnak a dombok mellett, észrevehetnek egy-egy ismerős tárgyat, amit ha közelebbről megvizsgálnak, eszükbe jut a hozzá kötődő emlék. Nagypapa régi zsebórája, belevésve a házasságának évszámával; egy törött játék a JK gyerekkorából, amit elveszített, de sosem talált meg; az első szerelmétől kapott régi kulcstartó, stb.
Esetleg a szemétdombok között bóklászhatnak olyan nyomorult goblinok, akiknek semmi emlékük nincs ezért folyamatosan túrják a szemetet, hátha rábukkannak a múltjuk egy darabjára. Ők esetleg lehetnek agresszívak, összeveszhetnek a JK-val a megtalált tárgyakon. Vagy lehetnek segítőkészek is, adhatnak útba igazítást, ha cserébe segítenek nekik előkeríteni egy-egy fontos emléktárgyat.

- Pletyka-bokrok: a sövény egy részén, levelek helyett, gyűrött újságpapír terem a bokrokon. Legfeljebb a szalagcímet lehet elolvasni, minden más szöveg elmosódott, viszont minden oldalt telefirkáltak. Pl.: a "Halálra ítélték a gyilkost" cím alatt a fotón szereplő vádlottra angyalszárnyakat rajzoltak, a bírónak meg ördögszarvakat. Vagy: "Továbbra sem találják az eltűnt gyereket", a képen egy csapat rendőr és önkéntes, akik a kutatásban részt vettek, mindegyikük szemét kisatírozták.

- Szabadtéri mozi: a sövény közepén egy kis tisztás közepén egy régi típusú vetítőgép áll, benne filmtekerccsel. Előtte nincs vászon, de ha bekapcsolják (vagy akár magától is beindulhat a szerkezet), akkor a vetítő előtt, a levegőben egyfajta hologramként jelennek meg a fekete fehér, szemcsés alakok. Ezek lehetnek akár a JK egy-egy megelevenedő álomképei, gyerekkori képzeletbeli barátai, vagy múltbéli alakok. dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.14, 22:31

Nálunk 2 játékos (általam alkotott karakterek, erős indokokkal, hogy kizárjam a passzivitást), és a manhattani krónika elhalálozása miatt egylövetű történet. Ez nem tesz jót az npc frontnak, de hátha nem is traccsparti lesz belőle, hanem Dunkirk feeling, ahol Tom Hardy-t non stop óraketyegés kíséri.

 

Dettó spoilerek!

 

-PC1: az egyik elrabolt gyermek a rokona (snowskin, minimális harci tudással)

-PC2: önmagát semmibe véve szerelmes PC1-be (soldier, kardokra kihegyezett arcadiai "lovag")

A player rabolja el az "áldozati gyereket" dolgot én is be szeretném tenni, csak nem tudom, hogy tényként kezelve (és itt lehet, hogy nem is tudja mindenki, hogy ő volt), vagy a prologue során nagyon rövid flashbackként, lejátszva.

 

A Hedge-ben való bóklászást eddig is nagyon élvezték, szerencsére itt is akad lehetőségük rá, viszont a sztoriban lévő összes random encounert ellőttem korábbi sztorikban :( . Van esetleg 1-2 tippje valakinek rövid találkozásokra, eseményekre?

 

Ha az egész eseménysoron végigmennek (a srác után mennek, megtalálnak mindenkit aki kell, találkoznak a végén a Fae-vel), belefér a sztori egy alkalomba? Nekem úgy tűnik, hogy igen, de látatlanban könnyű tévedni.szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 587 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.14, 19:24

Játszottam és meséltem is (kicsit átdolgozva), szerintem korrekt.
Nyilván, ha már egy működő kampányba akarjuk beilleszteni, akkor érdemes lehet felcserélni egy-egy NPC-t a már megismert alakokkal.

 

Innentől spoileres, ha ez bárkinek számít :P

 

Mikor játékosként vettem részt benne, akkor a felvezetésnél az egyik JK rabolta el az "áldozatnak szánt" srácot. Ha van sötétebb lelkületű JK, ezt én is bejátszanám - kis szívesség az Udvarának és a Freeholdnak.

Én annyi extrát tettem bele, hogy az a changeling, akihez végül a srác került (az eredeti neve nem jut eszembe, nálunk Babaként szerepelt), korábban is kísérletezett már. Ő elvileg a halott férjét szeretné visszahozni a sírból - ezért kell neki a kisgyerek foga -, előtte azért kihantolt maradványokkal tesztelte az eljárást. Ebből született egy tucat mini-frankeinstein rémség, nagyjából úgy festettek, mint a Chucky. Nem ártó szándékúak, olyanok, mint a gyerekek, bújócskáznak Baba sövénykertjében, játékra invitálják a karaktereket... cserébe rohadt ijesztőek. Esetleg a Sövény pusztulhat körülöttük - lásd: Promethean játékok -, a halottakat feltámasztani tabu, még természetfeletti körökben is, így szép lassan megfertőzik a környéket. dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.14, 11:09

A múltkori Clarity vesztésem után "lemondtam" a játékról, de a csapatom sztrájkol más játékok ellen, így levettem a polcról a The Fear-Maker's Promise-t. Valaki mesélte/játszotta már esetleg?morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 218 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.03, 11:08

Ezzel kicsit elkéstem, de a Courtok kérdéskörében szerintem döntő az egyediség. Minden helyen más-más lesz a felállás. 

 

A legutóbbi játékban amiben volt szerencsém játszani, a következő volt a helyzet.

 

Maga a város minden év telén (Karácsony körül) ostrom alatt állt egy olyan igen erős True Fae által, akinek ez volt a "heppje" szórakozásból keserítette meg a freehold életét. Ez a szituáció egyenes úton vezetett egy kvázi softos katonai diktatúra kialakulásához, amit természetesen a Nyár vezet. Neki a legfontosabb szövetségese az Ősz. A Tavasz létezik, de kb. 0 jelentősége van, vezetője csak névleg. A Tél pedig egy eléggé megvetett, alacsony státuszban van, szervezettség nélkül. Kvázi mindenkit egyéni alapon ítélnek meg, gyakran egészen agresszívan követelve azt, hogy "vegyék ki a részüket a munkából" (azaz valamilyen úton-módon segítsenek küzdeni a Fae ellen, általában közvetett módon a habitusokból adódóan, volt itt hírvivő és sebész is). Ebből adódóan viszont, eléggé nem működnek a sztereotípiák, sok olyan ember van akár Nyár Courtban is, hiába illene a szellemisége inkább a valamelyik másikhoz. Barátok vagy státuszszerzés céljából (ugye, a kettő kis Court eléggé megnehezíti az érdemi "előremenetelt", tekintve azt, hogy mindkettőben csak az ideák iránt nagyon elkötelezettek vannak).

 Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2452 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.22, 14:00

Wow, meghoztátok a kedvem egy kis Changeling olvasgatáshoz!dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.20, 17:16

Thx :sor: .

Azt hiszem nem erőltetem tovább a dolgot.szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 587 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.18, 13:09

Az Udvarok szervezik, de bárkit szívesen látnak, sőt, sokszor más udvarbéliek segítségét kérik az előkészületekben.

 

-------------------------------

A changeling pontosan azért nagyon jópofa játék, mert az Udvarok közötti viszonyrendszer akárhogyan kinézhet a parti szájízének megfelelően. :)
Az általad vázolt alap helyzet nekem inkább a vampire játékokat idézi - ami nem feltétlenül rossz, csak más az elgondolásunk az Udvarok kapcsán. A vampire frakcióktól eltérően az Udvarok nem egymás ellen, hanem egymásért vannak - legalább is szerintem. Mindegyiknek más és más a funkciója a freeholdban, amit egész évben ellátnak, attól függetlenül, hogy épp kicsoda a soron következő uralkodó. Persze ez a koncepció egy nagyon összetartó, bizalomra épülő közösséget feltételez.

 

A legutóbbi CtL sztoriban a Tavasz király eltűnt, hogy miért és hogyan arra még nem derült fény. A Tél királynő pedig elárulta a freeholdot, így erőszakkal váltották le - amúgy is uralkodó váltás lett volna, csak nem jelent meg a rituálén, hogy átadja a Tavasznak a koronát így egy darabig még nála maradt a királyi cím. Ennek ellenére egyik udvar sem szűnt meg, hiszen attól, hogy b@lf*** volt a vezetőjük, az Udvarokra ugyanúgy szükség van.

Nem véletlen, hogy a Státusz és a Palást meritek elkülönülnek - lehet, hogy az Udvarod nem örvend túlzottan jó megítélésnek a freeholdban (alacsony Státusz), de a "lelkedben lakó évszakot" nem tudod leplezni (magasabb Palást).

 

Esetleg olyat tudnék elképzelni, hogy az "illegalitásba vonult" udvarok tagjai továbbra is igyekeznek megtartani a rítusokat, szokásokat. Amolyan földalatti, titokban szervezett összejöveteleken. Ezekre már csak azért is szükség lehet, mert elvileg az évszakok rendezett egymásutánisága (a ciklikusság, a logika, a kiszámíthatóság) az, ami megvéd a Tündérektől. Akár ez is lehet egy kiindulópont: a Nyár, vagy Ősz uralkodó tartósan magánál tartja a hatalmat, hogy rendezze a freeholdban dúló káoszt, de ezzel megreked az évszakok kereke; jön a szokatlan időjárás, a fölboruló természeti rend idővel utat nyit a Tündéreknek.

 

Én ha nagyon gonosz akarnék lenni, akkor valahogy úgy építeném fel, hogy az Ősz uralkodó elméje megbomlott, szövetségre lépett egy Tündérrel... hova tovább, lehet, hogy olyan hatalomra tett szert, hogy ő kezd fokozatosan Tündérré válni. A "kifejlődéséhez" azonban nem alkalmas a klíma, vagyis az évszakok rendje, a káosz és a zűrzavar gyorsítaná az átalakulását.
Ennek érdekében valahogyan keresztbe tett a Tavasz uralkodónak; pl.: a Sövényben szervezett ivós-hányós partin titokban goblinokat csalt elő, hogy a részeg changelingeket felprédálják. A lényeg, hogy a Tavasz Udvarra haragította a freeholdot, így a Nyár idő előtt ragadta magához a hatalmat - így a télből minden átmenet nélkül lett nyár. Most a Nyár uralkodó becsvágyát és indulatos természetét kihasználva biztatja, hogy ítélje el a vétkeseket, törölje el a Tavasz Udvart, vegye magához kvázi végleg a hatalmat, így a freeholdban újra rend lehet.

Közben ahogy az évszakok menete felborul, a freeholdban nő a paranoia és a káosz, az Ősz ura valahol "bebábozódik" és nemsokára szörnyen csodás Tündérként bújik elő. Majd idővel elkezdi kialakítani a saját kis birodalmát - kicsit Silent Hillbe illő módon -, a város kisebb nagyobb részeit kiszakítva a valóságból és a saját képére formázva azt.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.17, 12:00

Ezeket az ünnepeket közösen ünneplik az Udvarok? Esetleg alapvetően ezek Udvaros ünnepek de szívesen látnak mindenkit?

Alapvetően az lenne a (rossz?) elképzelésem, hogy a Tél (túlzott rettegő passzivitás?) és/vagy a Tavasz (harsány "örömködés" és nemtörődöm figyelmetlenség?) Udvarok miatt a freehold hatalmas veszteségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban.
Így szeretnék egy alapból éles ellentétű várost létrehozni, ahol ezek után egyértelműen a Nyár és/vagy Ősz Udvarok próbálnák összekaparni a megmaradt dolgokat és foggal-körömmel védeni a freeholdot.
A Tél és/vagy Tavasz Udvar pedig nem létezne/megsemmisült/hihetetlen kisebbség/száműzöttek. Udvartalannak lenni nem szerencsés a tetőfokára hágott paranoia és szigor miatt.
Ez esetleg működhet...? :aboci:szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 587 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.16, 19:55

Én az ünnepeken keresztül közelíteném meg, minden évszakhoz más és más rítusok kötődnek.

Tavasszal megünneplik a hazatérést: közös sütögetés, hajnalba nyúló borozás, mentor-diák összejövetelek "Ó, emlékszem, tavaly ilyenkor még azt sem tudtad, mi az a Sövény, ma meg már saját kerted van. De bájos. Erre iszunk!" 

Nyáron jöhetnek az erőpróbák: tél-nyár barátságos rögbi mérkőzés, ivóverseny, a tökösebbeknek tűzugrás, tűzön járás. A nyári napfordulón éjszakába nyúló ünnepség, ahol elűzik a gonosz szellemeket - jelképesen leszúrnak és elégetnek egy tündért (egy szalma bábut).

Ősszel jöhet a halloweeni készülődés: álarcos bál, szüret a Sövényben, író-olvasó találkozó egy goth költővel. Ayahuasca szertartás changeling módra - a Sövényben termű különleges, hallucinogén növényekből készült főzettel belső utazás a saját tudatalattid mélyére.

Télen beköszönt a gyászidőszak: mindenki elhalkul, csendes összejöveteleken váltják a korábbi mulatságokat. A Sövényben máglyát gyújtanak, jelképesen hamvasztják a soha vissza nem tért changelingeket. dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.15, 12:29

Sziasztok

Új helyszín, új történet küszöbén.

Amatőr kérdés #1
Miben nyilvánulhat meg az, hogy x vagy y Udvar van éppen hatalmon? Olvasatom szerint a freehold biztonságáért elvileg mindegyik Udvar közösen harcol és tesz meg mindent. Ha például a Tél Udvarnál van éppen a korona, akkor ők nem fogják megtiltani pl. a Nyár Udvarnak, hogy lecsapjanak a nemrégiben felfedezett lojalistákra, vagy az Ősz nem fogja visszatartani azt a contractot/tokent, amivel le lehet győzni Fae-Cthulhut.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.12, 15:46

Későbbi játékban azért jó lehet még :) . Az augusztusi játékunkban pl. az egyik pc egy fetch volt a játékos tudtán kívül :) . Volt is döbbenet, amikor ajtót nyitott saját magának :) . Zavaros rémálmok gyötörték a changeling visszatérésekor, de ennél több "képessége" nem volt.pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 605 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.12, 14:52

Áh, értem. Akkor a hozzászolásom nem sokat segitett. Bocs.

dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.12, 12:20

A fetch npc lenne és eddig még nem futottak össze, a közeljövőben tervezem a dolgot. A játékos karakter próbálna visszazökkenni az előző életébe (mindössze pár hónapot volt távol a játékbeli időt nézve), de ez elég bajosan megy neki. Nem tudom, hogy szándékában áll-e bántani vagy megölni a fetch-et, aki jelenleg jóban van a testvérével, új barátja van és közösen nevelik a fickó kisfiát.

Ha a fetch látná őt (és csak őt), az adna egy érdekes csavart a dolgoknak, mert a fetch közvetlen környezetében akad még changeling, akire a szóban forgó pc eléggé... khm... pipa.


Módosította dekszter: 2018.02.12, 12:31


pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 605 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.02.08, 18:42

Nem,arra céloztam, hogy nyugodtan adhatod alsó szintűnek is, de legyen erös hátránya (a legmondénabb: hosszú fejfájás használat után, de lehet, hogy nem tudja, hogy amit lát, az valóság-e: ha mindenkinek állatfeje van, akkor mindenki tündér-e, senki vagy néhány, az emberfejüek tényleg embert jelez-e stb. A magasabb szint csak azt jelenti, hogy lassan megtanul "látni". Mint ahogy a vakok mütét után azonnal láthatnak, de abban nem lesz sok köszönet. Jobb, ha szép lassan gyakorol...)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]