Ugrás tartalomhoz


Fotó

Changeling the Lost


 • Válasz írásához lépj be
493 hozzászólás érkezett eddig

szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.15, 08:46

Attól függ, hogy te és a játékos mit társítotok a Gravewighthoz - mit is? :)

Átnéztem a leírásokat, de azok alapján nem ellentétes semmi a vázolt koncepcióval. Sem a Seeming sem a Kith nem egy kötött "kaszt", szerintem, csupán variációk egy témára. Ahogy egy Fearist is lehet undort keltő, ugyanúgy egy Darkling (feltéve, hogy a JK az) is lehet harcias - esetleg orvgyilkos, az talán jobban passzol hozzá... de már ez is sztereotípia :D

Szerintem pont ebben rejlik a játék varázsa, bármelyik tündér típusból kihozhatsz akármit. De ha neked ez nem fér bele, akkor dumáljátok meg a JK-val, abból baj nem lehet.dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.15, 07:52

Egyre inkább érzem magam elveszve. A player (summázva) ezeket a dolgokat találta ki a Gravewight karakterének.

-japán kisfiú akit az Aokigahara erdejéből rabol el egy tündér (a játék btw New York lesz)
-elrablója éppen háborúban áll tündérrel/tündérekkel és szellemekkel szeretné megnyerni ezt a háborút
-gyilkost farag belőle
-rájön, hogyan tudna megszökni a szellemek segítségével

 

Rutintalanságom (és szűk látóköröm?) miatt nekem ez nagyon nem Gravewight feeling :( .szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.14, 11:22

Akkor félreértés volt, de legalább előástam a régi cuccokat, majd felhasználom őket :D

Korlátozni én sem korlátoznám, de ha szeretnéd kerülni a témát, a kísértetek lehetnek ritka jelenségek, így nem lesz olyan hangsúlyos. Ha a changeling-hez szeretnéd passzintani, akkor olyat tudnék javasolni, hogy a lidércek idővel goblin/hobgoblin formában léteznek tovább. Nem konkrétan a személy "születik újjá", hanem a megmaradt erős érzelmek anyagiasulnak a Sövényben, de kezdetben csak a Homályban léteznek - "báb állapotban", furcsa kísértetekként. Pl.: a szenvedélyes emberekből pajzán lidércek lesznek, akik játszanak az emberi érzelmekkel - lásd: tündérek és szépasszony a népmesékben. A haragos szellemek mérges kis koboldként lökdösik le a poharat az asztalról. Ilyesmik.

 

Esetleg bevetheted a Túl a kerítésen sorozatból a nagy csattanót. SPOILER: mikor kiderül, hogy az öreg fickó lámpásában nem is a lánya lelke ég tovább, és végig a Szörnyeteget táplálta az ember-olajjal. dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.14, 10:40

Ha be is vetem a dolgot (nem foszthatom meg a képesség hatékony ellövésétől a játékost), akkor valószínűleg a szabadid által említett "filmes klisék" közül fog előkerülni egy, ami nem viszi el más irányba a játékot - vagyis ez lenne a terv. Hihetetlenül ritkán tudunk játszani, de ha már sikerül, akkor legyenek changelingek és őket érintő események a középpontban.

Őszintén bevallom, nem is szeretnék elmerülni a holtas/kísértetes dologba túlságosan - a player sem fog az alapkönyv / winter masques könyveken kívül mást nagyon átlapozni a kithet illetően.

Btw a karakterről konkrétan még semmit sem tudok. Egyedül, "titokban" alkotja pedig örömmel segítenék, mert első changeling (és nWoD) karaktere lesz, amit egyedül alkot.Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 964 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.13, 18:11

Ha a changeling-hez akarod igazítani a kísérteteket, a helyedben átnéznék pár néprajzos könyvet a szellemekhez kapcsolódó babonákat illetően. Ha a halálon túli lét nem olyan abszolút dolog, játéktechnikailag objektívan meghatározotva mint ahogy a Geistben szerepel, hanem az emberek szokásai, hagyományai határozzák meg (mint sok bane-t, tokent, contractot a changelingben), akkor rögtön jobban illik a settingbe. 

Így első hallásra azt mondanám még hogy a túlvilág koncepcióját kerülni kéne mint a tüzet, mert túlságosan borítja a Ctl kozmológiát. 


Módosította Baka: 2017.09.13, 18:11


dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.13, 16:17

Jövök egy nagy bocsánatkéréssel mert úgymond rosszul kérdeztem - így járok, ha munkahelyen, sutyiban kezdek el írogatni.
Az elsődleges problémám a képességgel, hogy "túl ütős" (mert amint látom, ezer+1 tipp jött azonnal), de nem szeretném a Changeling játékot Geist vagy más nem-changeling játékká változtatni miatta. Ugyanakkor a játékosnak sem mondhatom azt, hogy "nem látsz semmit/az összes kísértet elment Jersey-be".
Természetesen egyszer-egyszer el lehetne lőni egy Lostba passzoló kísértetes sztorit (ahol pl. egy changeling kísértete adná a "missiont"), de gyorsan kisiklana a játék, ha lépten-nyomon elkezdene minden kísértetet kergetni. Tavaly augusztus óta ezt az egy (és első) játékot sikerült összehozni, így játékok aránya eléggé a béka alatt és ez valószínűleg marad is a kb. 1 játék/4+ hónap.
 Csontrago

Csontrago

  New Promethean

 • Fórumita
 • 447 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.13, 15:41

Szabadid tök kafa dolgokat írt, de esetleg még lehetne azt is, hogy miután a ghostok észreveszik, hogy figyelik őket, szándékosan hozzá kezdenek el beszélni, suttogni. Hiszen végre valaki látja őket, lényegében olyan lenne mintha megostromolnák a karaktert a figyelméért. Ki így- ki úgy, nem mindenki szereti ha nézik :D 

 

Persze nem tudom, hogy mennyire látják a ghostok, ezen képesség használóját de érezhetik, hogy valami megváltozott és figyelik őket. 

 

Az anyagi világban meg esetleg csak annyit látnának, hogy a szeme színe megváltozik, mondjuk olyan lenne mintha két fekete gödör lenne a szeme helyén amíg átpillant.  Különösen vagy "bambán" maga elé réved és csak bámul. szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.13, 13:07

Szerintem erre millió meg egy filmes klisé akad :D

Először is, a szabállyal ellentétben, bizonyos esetekben (ha erős a kísértet jelenléte, gyenge a fizikai valóság és a Homály közötti határ, stb) Káprázat pont nélkül is aktiválnám a képességét. Akár suttogások, halovány szellemalakok formájában - aztán ha érdekli mi is zajlik pontosan odaát, majd ő akaratlagosan is aktiválja, hogy tisztuljon a kép.

Én a Geist sztori során (ahol ez nagyon hangsúlyos volt, hiszen 0-24-ben érzékelte a játékos a lényeket) a következő ötleteket vettem elő:

- Polgárháborúban elhunyt katonák, akik minden este újravívják a harcokat.

- Tömeges baleset, merénylet áldozatainak visszajáró lelkei (mi ugye New Yorkban játszottunk, és ott a 9/11 miatt adott volt a téma). 

- Idegen kultúrák szellemalakjai, pl.: az ázsiai étteremben a keleti mondák bizarr kísértet típusai.

- Öngyilkossági hullám; nálunk ez volt a fő sztorivonal (a karakter több öngyilkosságot látott testközelből és a hullát frissen elhagyó lelket rögtön elragadta valami nem-emberi rémség, de vajon miért? És miért csak az öngyilkosok lelkét? És vajon miért szánták magukat erre?)
- Gyerekek képzeletbeli barátai, akikről kiderül, hogy valójában lidércek.

 

Egyszer terveztem, hogy mesélek olyan történetet, amiben a Sövény és az Alvilág összeérnek. Nem dolgoztam ki különösebben, de annyi lett volna az alapja, hogy a Sövény bizonyos részein (temetők, kripták, kiszárad óriási fák odva, sziklahasadék) le lehet ereszkedni az Alvilágba. Ezekhez az átjárókhoz azonban különleges "kulcs" kell; egy szó, egy gondolat, egy apró tárgy, mozdulat, stb. 

 

Egy másik changeling sztori kapcsán előjött a síró angyal alakja. Nálunk ez egy changeling menedékház (kb a nyár udvar, Dzsentri mentes nyaralója, szökésben lévő tündéreknek) kertjében állt, gazzal benőtt, repedezett, régi szobor volt. Furcsa mágia vette körbe, a hatósugarában nem lehetett kaput nyitni a Sövénybe (így védve voltál az Igaz Tündérektől is), viszont az állatok rendszeresen oda jártak meghalni. Mélyebben ezt sem dolgoztam ki, de talán te tudsz vele kezdeni valamit.

Nagyon ajánlom a Gesit-hez megjelent Ebon Gate modult (én abból emeltem ki a szuicid szálat, de akad benne terrorista vonal is, feltéve, ha kedvelitek az ilyesfajta aktualitást a játékokban) illetve olvasásra, de csak az illusztrációk miatt is vedd elő a Gesit könyveket. :)

 dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.13, 11:30

Úgy tűnik, hogy az egylövetűnek szánt játék mégiscsak kap egyfajta folytatást. Az egyik player karaktert fog cserélni, egészen konkrétan egy Gravewight lesz. Ezzel eddig nem is lenne gond, de hirtelen nem tudom, hogy hogyan tudnám a kith képességét élvezhetően mesélni.Tudna valaki ezzel kapcsolatban tanácsot adni?


Módosította dekszter: 2017.09.13, 11:33


dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.08.01, 09:08

szabadid: :) köszi, megvan a ma esti programom :) .
morgorito: 10 éve van meg, megvan az összes könyv... sosem játszottam vele, bár a karakteralkotás hangulatáról szerencsére nekem is vannak még emlékeim :) .

 

Még mindig piac: halandók szoktak "vendégeskedni" vásárokon? Például ha egy changeling viszi magával. Az ott vásárolt "egyszerűbb" dolgok működnek nekik/velük/rajtuk?

 

És még mindig... Olyan tárgyat keresnék, ami arra ösztönzi az illetőt, hogy elmenjen egy bizonyos helyre. Például egy képeslap, ami egy olyan helyet mutat, ahol a jövőben (holnap?) a vevő számára fontos dolog fog történni; szakadt újságcikk hasonló tartalommal; törött távcső amin keresztül csak az adott helyet látni. Hirtelen ezek jutottak eszembe, de egyiket sem tartom túl ütősnek :( .morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 199 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.08.01, 00:19

Tulajdonképpen régen érett már ez a poszt, de tulajdonképpen itt érzem a leginkább on-topicnak.

 

Magamat mindig is egy főleg oWoD párti figurának tartottam, sokkal jobban bejött az a Vampire, WW és Mage mint az "új". Sőt, mondhatnám úgy is, hogy kifejezetten a "hangosan méltatlankodók" közé tartoztam/tartozok. Nem túlságosan kedvelem az új irányzatot ami, bár rendelkezik előnyökkel, nem éppen abba az irányba tolta el a settinget amit én kedvelek. Most az olyan vadhajtásokat mint a nemrégen kiadott "Beast" nem említem mert az minden ezzel foglalkozó helyen vad utálatnak örvend, többnyire jogosan.

 

Ezek tükrében viszont azt kell mondanom, a Changeling: The Lost igazán megfogott engem. Már úgy január óta rendszeresen veszek részt játéküléseken, és kifejezetten érdekesnek találom őket. Mind a mesélő kifejezetten jó (nekem ilyen szempontból elég vegyes tapasztalataim vannak, de itt lottót nyertem), mind a setting megfogott. Ellenben be kell valljam, a maga módján sokkal sötétebb ez mint a többi. Mert a szerencsétlen játékos karaktereknek nem lesznek nagyon hihetetlen erőt nyújtó képességei az elrablásuk után sem (na jó, oké magas szinten talán, de egy kezdő Mage még mindig felsöpri velük a padlót), csupán pár különböző trükkel. Aminek a puszta megléte megint sokkal szörnyűbb, hiszen egy emlékeztető Arcádiából.

 

Ezzel el is érkezek ahhoz, amiről ez az egész rövid iromány szól: Hihetetlen hangulata van egy ilyen karakter megalkotásának, és a vele való játéknak. Nagyon nagy szabadság, és a megkötések is inkább izgalmasak (nekem) mint bármilyen módon hátráltatóak. Komoly hangsúly van a karakterek jellemén, azon, hogy képesek-e önmaguk, egy önálló egyéniség maradni (hiszen a Clarity tulajdonképpen ez). Hogyan teszik túl magukat azon, hogy erőszakkal megfosztották őket az előző életüktől (ez maga nem új, kábé. a Vampire legelső kiadása óta megvan az ötlet), úgy hogy erről viszont csak a sorstársaik tudnak, hisz elváltozásaikat el tudják rejteni. Ellenben egy ilyen trauma után beilleszkedni lehetetlen, legalábbis a "normális" társadalomba. Viszont, és ez talán pozitívum, a többi changeling igen is segíthet, hiszen minden változás ellenére még vannak emberi érzéseik. Kizárni tehát nem lehet ezt az új helyzetet, valamit kezdeni kell vele. Így, hiába utálják akár egymást, együtt kell dolgozniuk. Viszont az igazi változás itt az, hogy nincs egy ellenség, vagy egy konkrét feladat. Az új élet értelmének megkeresése szerintem központi pont az egész játék alatt, mert ez a setting nem ad még igazán irányt se, de mégis meghatároz bizonyos kereteket. Pont annyit, hogy segítsen tájékozódni, de ne túl sokat, hogy zavaró legyen (pedig én igen nagyon szeretem a már-már kínos részletességet).

 

De mielőtt nagyon belevetném magam ennek az elemzésébe azt kell mondjam, hogy ez egy ritka telitalálat, legalábbis az én szememben. Régen éreztem magamat ilyen jól egy session alatt, ami nagy szó, mert az "offline" játék számomra még mindig sokkal jobb marad mint az interneten keresztüli.

 

Egy szónak is száz a vége, aki szereti a főleg személyiség és nem eseményközpontú (bár persze azok is igen fontosak) jellegű szerepjátékokat ezt melegen ajánlom. Ellenben azt mindenképpen meg kell említenem, hogy a játék közben feszegetett témák néha akár a kedves játékos és kellemetlen szituációba hozhatják. A szabad akarat, az ezen tett (metaforikus vagy konkrét) erőszak, a gyökértelenség, és az eddig értékek megváltozása/torzulása igen erősen jellemzőek tapasztalataim szerint. Szóval, jól jön az erős gyomor.

 

Remélem sikerült részben átadnom a gondolataimat, mert elég mély benyomás tett rám az utóbbi kicsit több mint fél év, heti egy játékalkalom.szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.07.31, 14:38

Ihletforrásként ajánlom a Túl a kerítésen c. rajzfilmet (csak 5 darab 20 perces részből áll).dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.07.24, 08:53

Szia

 

Igen, ezt én is megtaláltam :) . Lapozgattam a fórumot, hátha elém ugrik egy hasonló topic, de hasonlóval sem találkoztam - most mindenhonnan a 2e dől :) .Csontrago

Csontrago

  New Promethean

 • Fórumita
 • 447 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.07.24, 07:23

Szia 

 

Én ezt találtam a TheOniyxPath oldalán ami hasonló téma: 

 

http://forum.theonyxpath.com/forum/main-category/main-forum/the-new-world-of-darkness/changeling-the-lost/806781-goblin-markets-how-can-i-capture-that-magical-mos-eisley-moment

 

remélem segít. dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.07.21, 23:03

Üdv

A megboldogult WW fórumon anno volt egy (több) topic, ami a Golbin Markettel, egészen pontosan az ott vásárolható dolgokkal és a "fizetőeszközökkel" foglalkozott. Ezer meg ezer dolog volt felsorolva (sokkal több mint a GM és a többi könyvben összesen), de sajnos sehogy sem tudom elővarázsolni, még archivum szinten sem :( .Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 964 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.12.31, 12:36

Hát ha tulajdonképpen az egyetlen mágikus funkciója, hogy "könnyebben tárolható" akkor valóban inkább 2-re lőném be.szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.12.31, 11:23

Nem, nem hidegen kovácsolt vaspallosról van szó :D

A hatalmasat a méretére értettem, tekintve, hogy egy kasza - ami valóban gyilkos fegyver, mert halálosat sért az ellenfélen. Szóval teljesen más kaliber, mint amire te gondoltál :)Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 964 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.12.31, 10:10

Ha hatalmas és gyilkos fegyver akkor 4 vagy 5. :)
De komolyra fordítva lehetnénk kicsit specifikusabbak. A hatalmas és gyilkos fegyver nem mindegy egy zsebkés helyigényével  bíró cold iron claymore (3 pont).  Vagy a Gáe Bhulg ( http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1e_Bulg )  (5pont).

Ha fegyver, és komoly harcértékkel, ne adj isten bónusszal bír, négy pont alá szvsz nem adnám.szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.12.30, 19:52

Tudom, hogy ubrokaszezon van, de hátha idetéved valaki még szilveszter előtt.

 

Egy token megalkotásában kérnék némi segítséget. Lényegében egy apróscska tárgy, amit ha aktiválnak, akkor igen hatalmas és gyilkos fegyver válik belőle. A hátránya, hogy mindenképp vért kell ontania, ha egyszer aktiválták, különben nem változik vissza - jobb híján a fegyverforgató önmagát is megvághatja.

A pontértékét azonben nem tudom belőni; 2-3 pontos tokennek saccolnám, de érdekelne a véleményetek. Esetleg a hivatalos tokenek közt akad hasonló?szabadid

szabadid

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.08.06, 21:12

Elsőre ennyi jutott eszembe:

 

Snowskin:

*Élő jégszobor, akit lassan - fájdalmasan lassan alakítottak át -, jégbe zárt szépség, akit élve konzerváltak. Ha láttad a Viasztestek c. filmet, akkor érted szerintem :)

 

*Hús, tartalék a hosszú, téli napokra. Láncon föllógatva egy jégbarlangban, várva, hogy a Keeper egy nap majd kiválassza, leakassza és elhurcolja... de ez a nap soha nem jött el. Szerencsére ki tudott szabadulni a jégverem fogságából, mielőtt a Keeper felfalta volna.

 

Airtouched:

*Steampunk birodalom, smog, köd, átláthatatlan gázfátyol, ami beborítja a várost. A mérgező pára behatol minden apró nyíláson, minden lélegzetvétellel egyre mélyebbre és mélyebbre hatol a tüdődben. Lassan emészt, rág a métely, míg végül elsorvaszt, belülről fal fel. Belehalsz, illetve... lidérc leszel te is, a ködben bolyongó lélek. Halk suttogás, egy arc a gomolygó fellegben, ennyi marad belőled.

 

*
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]