Ugrás tartalomhoz


Fotó

Flame / főpróba


 • Válasz írásához lépj be
912 hozzászólás érkezett eddig

_Bikkesbakk (NPC/NJK)

_Bikkesbakk (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2010.10.02, 17:23

Ehhez az is kell, hogy a megmaradt közösségek játék orientáltak és legalább egy szintig befogadók legyenek - és amit láttam belőle, az alapján a M* fóruma ma ebben nem remekel.Mert a DnD topic az baromira befogadó, megvannak ott is a megkövesedett hagyományok, amelyeknek felemlítése fikázást indít el. Hiába próbál az ember építő kritikát megfogalmazni. :(

Meg ott van az Attila gyerek, szerintem eléggé meggondolandó magunk közül választani moderátort. Mindenképpen valaki vesztesnek foglya érezni magát.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4389 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 11:30

Engem sokkal inkább aggaszt, hogy az egész rpg.hu kihaltabb, mint mondjuk 3-5 éve volt. A régi gárda kiöregedett, elképzelései kijegecesedtek, vitázni csak a vita kedvéért hajlandó, álláspontját sosem változtatja meg (mikor volt utoljára: igazad van, köszi). S a fiatalok/újoncok számára ez a kioktató, egymást gyalázó stílus riasztó lehet...

Ez a súlyosabb probléma, és nekem is feltűnt. Nagyon sok mindent nem lehet vele tenni, u.i. a magyar játékkiadás már egy évtizede meghalt, és a hobbiból kiszóródottakat nem pótolták elegen. Szerintem kisebb hobbiként, amatőr közösségek formájában (v.ö. K&M) a szerepjátékos hobbi hosszabb ideig életképes maradhat, de csak a mainál alacsonyabb szinten. Ehhez az is kell, hogy a megmaradt közösségek játékorientáltak és legalább egy szintig befogadók legyenek - és amit láttam belőle, azalapján a M* fóruma ma ebben nem remekel.

A megoldásban szerintem Attila első javaslata, megvalósításában Dronner pontjai segíthetnek. És bármennyire pusztába kiáltott szó, kell moderátor. Nem, nem tudom ki, nem olvasom rendszeresen az M*-témákat.

Módosította elGabor: 2010.10.02, 11:31


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 10:10

BePe:
Konstruktív tanácsok:
:( tényleg kéne egy aktív és korrekt moderátor.
:) húzni kéne egy vonalat, mittomén nov. 1. ami után a moderálási szabályok keményebbek. De ezt mondjuk, kirakhatnád szalagra, vagy /all privát üzenetben megkaphatná mindenki, hogy ne legyen kifogás, hogy nem látta.
:kirohog: a M* topicot én learchiválnám az adott dátummal, és tiszta lapot nyitnék, ahova már csak az új szabályok szerint lehet írni. Válaszokat is. Esetleg bizonyos témákat lehetne összegezni, és mint archív előzményt fel lehetne rakni (ha volt valahol értelmes összegezni való az elmúlt években), ebben akár szívesen részt veszek (pl. 3-4 topicot szívesen összefoglalok).

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 10:03

Kimondottan mágus-topik témában:

Amellett, hogy egy felhasználói purgálás/fegyelmezés/szobatisztaságra nevelés is jól jönne, érdemes volna két, jól látható részre osztani ezeket a fórumokat. Az egyikbe mehetne az a banda, amelyik a világgal kapcsolatos dogmarendszereket munkálja - ez az, amelyik a mai napig képes előrántani azt a Rúna alcikket, amiben azt írták -, a másikba meg az, amelyik konkrétan játékkal kapcsolatos dolgok mennek.


Moderátori ötletekben esetleg van még az a megoldás, már nem emlékszem, hol láttam, hogy a bannolásnál az usert nem tiltják le, mindössze a hozzászólásai válnak láthatatlanná mindenki számára - kivéve természetesen őt. Ez egy kifejezetten win-win megoldás, mivel nem terheli a fórumos közösséget, de mivel nem tud arról, hogy más nem olvassa őt, boldogan gépel tovább, nem kreál új nicket, legfeljebb azon dühöng, hogy senki sem foglalkozik a beírásaival.

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4649 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 09:55

Már átküldtem az rpg.net moderációs policyt, aminek a legalább részbeni átvétele szerintem segítene egy kicsit.


koszonom, ez forditas es implementalas alatt van.


Blackjack
ha gondolod, irdd meg u2uban melyik ez a forum.
szivesen tanulok uj modszereket, ha hosszutavon is idoben gazdasagosnak tunik.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 09:46

az en kerdesem inkabb igy hangzik: hol vannak a _konstruktiv_ javaslatok, felajanlasok? (nem anyagi. rendszeres ido/energia/munka szintjen.)


Már átküldtem az rpg.net moderációs policyt, aminek a legalább részbeni átvétele szerintem segítene egy kicsit.

Jelentkezzek esetleg moderátornak is? :(

Blackjack

Blackjack

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 832 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 09:33

Üdv,

Néhány gondolat.

A M*-fórum sajnos az utóbbi időben sajnos nagy minőségi zuhanást produkált, a tömény f***verés miatt látogatom egyre ritkábban, hozzászólni meg a legtöbb témához meg egyszerűen felesleges.

Tény, hogy átlag félévente a körbehányás felerősödik, és az is tény, hogy ki(k) ezeknek a körbehányásoknak a főszereplője(i). KLM. Soha életemben nem láttam még senkit, aki ekkora vehemenciával írja a baromságokat, kényszeríti rá saját szubjektív véleményét másokra, ignorálja, ferdíti el mások hozzászólását, támadja teljes erővel a fórumtársait, majd próbálja öcsisajtozással bizonyítani szellemi felsőbbrendőségét. Mindezt érvek nélkül, de annál több ferdítéssel és bicskanyitogató stílusban. Láthatólag van néhány kedvence, akik hozzászólásaira ugrik - és láthatólag telerecskázza a monitorát, amikor az illetők visszaszólnak. (igen, itt elsősorban Dronnerra és daekow-ra gondolok).

Részemről megértem, hogy említett két fórumtársam már csak KLM látásától is kiborul, bár daekow talán kicsit jobban kezeli a szituációt - még próbál effektív vitát folytatni.
Sokan mások (köztük én, de a jelek szerint pl. Jula is) inkább elmaradoznak a fórumtól, mert ezt a szellemi maszturbációt már nem veszi be a gyomruk. Megintcsak érthető - rövid időn belül úgyis megérkezik a Végső Igazság Letéteményese, hogy megaszondja a Személyes, És Ezért Mindenkire Kötelezően Érvényes Megdönthetetlen Véleményét. A vita pár hozzászólás után átmegy szardobálásba, nyáladzásba, és személyeskedésbe.
EHHEZ meg a legtöbb embernek semmi kedve.

A topicok szétfosását az koronázza meg, amikor megérkezik vmelyik szomszédos alfórumról 1-2 freelance megmondóember, akik jól megmondják, mennyire fos a M*, és ezért már régen nem játszanak vele, már ha valaha is játszottak vele. Nah, ezek lesznek elküldve melegebb éghajlatra közösségileg. De a topic már szét van fosva, az eredeti kérdésfelvetés elmerült a hányadékban...

@BePe:
egy másik fórum tapasztalatai szerint működik, ha az Admin nyílt figyelmeztetést ad ki a renitenseknek (saját topicban, láthatóan, visszakövethetően). Három figyelmeztetés után a delikvens repül. Ilyenre hét év alatt talán 3-4 alkalommal került sor, pedig nagy fórumról van szó. A legtöbb renitens inkább saját maga szedelődzködik, minthogy megvárja a kirúgást.

(ne értsd félre, nem akarom megmondani, mit tegyél, csak a tapasztalatokat osztom meg)

10teletem

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4649 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 09:30

Orastes
sorry, de ez /nosztalgiazas, alapveto tenyek kozlese es a `valakinek csinalni kene de most mar tenyleg`/ sajnos nem otleteles. :(
ezekbol annyi van, hogy kiparkettazhatom veluk a sportcsarnokot, de elobbre makszemnyit sem visz.

ez a site igenregota mar nemcsak rpg-rol szol, a neve viszont vegletesen bekategorizalja es ebbol onerobol nem tud kitorni.
a szerepjatek pedig sem mint hobbi, sem mint biznisz nem tud fenntartani onmagaban semmit.
/ennek az okait persze megint lehet 30 oraban elemezni, de az sem mutat elobbre./

az en kerdesem inkabb igy hangzik: hol vannak a _konstruktiv_ javaslatok, felajanlasok? (nem anyagi. rendszeres ido/energia/munka szintjen.)

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6277 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 08:38

termeszetesen lehet, de ne kerem ne sporoljuk meg a gondolkozast, ha mar velemenyrol/javaslatrol van szo.
mert ez pl igencsak veretes volt: `nem lehetne a ez egész MAGUS-szekciót levédeni egy jelszóval, amit csak moderátor adhat ki? `


ok, ez igaz, csak egy hirtelen ötlet volt, nem túljó...

`ez rendben, de mivel senkinek sincs admin/super moderátor jogköre, így nehéz is ezt megtenni`
ez lenyegtelen. a vegso felelosseg mindenkepp az enyem. kiadhatnam a one-click-ban jogot barmilyen random veresszaju forumitanak, de ugyis nalam csapodnanak le a hullamok. ezert kertem a beiras elotti vegiggondolast.


arra gondolok, hogy azért nem csak "véresszájú fórumiták" látogatják a siteot..
nem akad egy sem a több száz aktív userből? Fura lenne..`Bulldy-n kívül lett valaki felkérve moderátornak? `

Bulldyn kivul itt (ebben a beszelgetesben) latsz valakit alkalmasnak?
/itt egyebkent csak arra akartam utalni, hogy akinek felelossege is van, lathatoan kevesbe dobalozik kovekkel/banokkal./


lásd az előző pontot (gondolom, nem csak egy beszélgetés-folyamból lehet szűrni)
(magamat pl nem tartanám alkalmasnak, túl elfogult lennék, az fix, meg nem érdekel a MAGUS, a fórum már inkább). Bannolni senkit nem akartam eddig sem, de bizonyos helyekre ráférne némlegi erősebb moderáció (már ha lenne aki vállalja, alkalmas lenne rá, vagy ráérne, stb -ördögi kör)

(flém helyett csak próbálok ötletelni, hátha menne valami, de valahogy azt látom, hogy az rpg.hu fóruma -függetlenül az egyes fórumozóktól- sajnos eléggé túl van a fénykorán,mondhatni, erősen pangás van)

Módosította Orastes: 2010.10.02, 08:41


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 08:09

Blob:
Azért ha vennéd a fáradságot, és utánanéznél, KLM és köztem az utóbbi időben nemigen láthattál heves vitát (sőt, mással sem volt heves vitám - sőt vitám se úgy általában). Kisebb csörteváltást max. Szóval te is lassan lecuppanhatnál a sztereotípiádról.

evil_abrosz

evil_abrosz

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 98 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 08:04

Elvileg kiemelkedő kognitív képességeim vannak, mégsem értem ezeket a felhorgadásokat. KLM-mel egyszer vitatkoztam, nem nevezném a figyelem csimborasszójának meghódítója címre, de két kör után csak belátta tévedését / megsértődött, és elhallgatott, szóval nem vészes (Dallasz pl. sokkal fárasztóbb volt).

Aki életvitelszerűen fórumozik, mind imádattal csüng a saját szövegén, ezt egy személynek felróni bűnbakképzés. Nem kötelező hozzá szólni, pláne nem sorozatban, ignore gomb nélkül elég némi önfegyelem. Persze, ha a jók wall of text-je elmarad, győz a gonosz, és oda az elégedettség :)

Blob

Blob

  Kockavadász Ogre

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 07:35

Éppen erre próbáltam rávilágítani az előző hozzászólásomban... Hogy hiba a hasonló helyzetekért a M* fórumok közösségét, az azt látogató fórumozókat okolni! Pont azért, mert annak is oka van, ha valakiből ilyen viták során "előjön az állat". Van VALAKI, aki az oka.Személye válogatja. Belőlem például Te és Dronner stílusa hozza ki az "állatot". Mert egyik kutya, másik eb. Sőt, én is az vagyok.

Amiben viszont inkább igaza van a topiknak, az az ugyanolyan témák teljes kisajátításával történő körbeszarásával elkövetett fórum-blogolás. Rég világos, hogy Dronner és KLM gyökeresen ellentéteset képviselnek, s egyikük elképzelése sem egyeztethető össze egymással, többnyire azért, mert nem is hajlandóak hasonlóan gondolkodni. Viszont vitázni a vita kedvéért f***a. Csak épp riasztó lehet.

Engem sokkal inkább aggaszt, hogy az egész rpg.hu kihaltabb, mint mondjuk 3-5 éve volt. A régi gárda kiöregedett, elképzelései kijegecesedtek, vitázni csak a vita kedvéért hajlandó, álláspontját sosem változtatja meg (mikor volt utoljára: igazad van, köszi). S a fiatalok/újoncok számára ez a kioktató, egymást gyalázó stílus riasztó lehet...

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4649 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 06:00

termeszetesen lehet, de ne kerem ne sporoljuk meg a gondolkozast, ha mar velemenyrol/javaslatrol van szo.
mert ez pl igencsak veretes volt: `nem lehetne a ez egész MAGUS-szekciót levédeni egy jelszóval, amit csak moderátor adhat ki? `


`ez rendben, de mivel senkinek sincs admin/super moderátor jogköre, így nehéz is ezt megtenni`
ez lenyegtelen. a vegso felelosseg mindenkepp az enyem. kiadhatnam a one-click-ban jogot barmilyen random veresszaju forumitanak, de ugyis nalam csapodnanak le a hullamok. ezert kertem a beiras elotti vegiggondolast.


`Bulldy-n kívül lett valaki felkérve moderátornak? `

Bulldyn kivul itt (ebben a beszelgetesben) latsz valakit alkalmasnak?
/itt egyebkent csak arra akartam utalni, hogy akinek felelossege is van, lathatoan kevesbe dobalozik kovekkel/banokkal./

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6277 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.01, 21:35

en pedig megkoszonnem mindenkinek, ha nem az enyemmel vernek a csalant, mert a felelosseg es egy esetleges ban utan valo `munkak` elvegzesenek kotelessege nem az ovek.

***

az most itt megszolalok kozul egyedul Bulldy vegez moderatori munkat, neki ezuton is koszonom.


ez rendben, de mivel senkinek sincs admin/super moderátor jogköre, így nehéz is ezt megtenni (másrészt, nem tudom, rajtad kívül mennyire aktívak ők, lehet-e nyomát látni a munkájuknak? Passz..)

Bulldy-n kívül lett valaki felkérve moderátornak?

véleményt nyilvánítani azért csak lehet egy adott problémára vetítve, nem? :(

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.01, 15:46

Lehet, hogy segítene valamit, ha a mágus fórumok moderátora látogatná még az rpg.hu-t?

Jula

Jula

  Dandárkugli

 • Fórumita
 • 1146 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.01, 15:28

(úgy értem, kb. a szokásos szintjét hozza, mellédumálás folyamatosan, f***ságok ömlesztve, stb) épp csak évek óta folyamatosan bedönt egy sokak által látogatott fórumcsoportot. A fórumozókon nem múlik a dolog.

Éppen erre próbáltam rávilágítani az előző hozzászólásomban... Hogy hiba a hasonló helyzetekért a M* fórumok közösségét, az azt látogató fórumozókat okolni! Pont azért, mert annak is oka van, ha valakiből ilyen viták során "előjön az állat". Van VALAKI, aki az oka. Nem a személyes ellenszenvem mondatja ezt velem - ahogyan már írtam is, a kialakult és elfajult vitáknál meg lehet nézni, hogy mi volt a kiindulási alap, stb. A személyeskedő, romboló magatartás. Ez tény, nem pedig ellenszenv kérdése.

És ahogyan szerinted nem helyes valakire rásütni az "egyszemélyes felelős" jelzőt, úgy szerintem még ENNÉL is alaptalanabb az, hogy emiatt egy egész közösség kapjon hideget/meleget. (Mert jelen helyzetben - ahogyan azt írtad is - van alapja annak, amit mondtam.)

persze, mindenki szeretne, ha a kommunikacioban fogyatekosak elhagynak a siteot.

Jóllehet elfogult vagyok (ahogyan ezt írtam is az előző posztomban), de szerintem a hozzászólásom alapvetően nem arról szólt, hogy hangot adjak KLM iránt érzett ellenszenvemnek. Azt már megtettem korábban.
Itt a problémám alapvetően az volt, hogy a M* fórumokon aktív, az esetek legnagyobb részében konstruktív fórumitákat bélyegzik meg. Szerintem ok nélkül. Köszönhetően a lent kifejtetteknek.

Nem kívánok sem Neked, sem az oldal fenntartásában és karbantartásában közreműködőknek plussz munkát adni. Nem is azért írtam, amit írtam, hogy valakit bannoljanak ki. De előttem írtak páran, hogy az jelenthetne megoldást, ha többeket eltávolítanának. Ami szerintem nem lenne helyes.
Ugyanis a közösségnek alapvetően van saját védekező mechanizmusa a renitensekkel szemben. Amikor valaki személyeskedik, nyilvánvalóan hülyeséget beszél, a többség rászól, és ha csak pillanatnyi megingás volt, akkor a delikvens egy bocsánatkérés mellett újra felveszi a beszélgetés normális fonalát. Ha nem, akkor erre is vannak megoldási módszerek: például átjönnek az elfajult vitával a flémre, az eredeti topic további személyeskedéssel és offolással történő teleszemetelésének elkerülése érdekében. Aztán ott az ACSD-díj. És szerintem itt nagyjából ki is fújt - de az esetek 90%-ban ennyi elég is.

Viszont mit lehet csinálni azzal, amit pl. KLM képvisel? Mert a fentiek nem jártak sikerrel - többszöri (sokszori) alkalmazás esetén sem. (Megjegyzem, nem csak és kizárólag a M* fórumon nyújtott alakításaiért került már ide.) És egy dolog az, ha valaki "kommunikációban fogyatékos", és megint más, ha destruktív, lekezelő, személyeskedő, csúsztató, bicskanyitogató stílusú, romboló magatartást tanúsít. Folyamatosan. Több fórumon.
És nem, én személy szerint nem azt várom, hogy pl. Te bannold. Őszintén nem. De vannak olyan helyzetek, amikor a közösség már nem tud lépni - vagy ha megpróbál, akkor annak az a vége, hogy az egész bagázsra rásütik az idióta jelzőt. (Amit valahol megint csak megértek, mert így 59-szerre biztos halál unalmas, hogy megint egy ottani vitából alakul ki "flém". Ugyanakkor hol máshol folytassák, ha nem itt? És mit tegyen az ember, ha a "rendelkezésre álló" eszközök hatástalanok?)

Szóval összességében engem ez zavar.Szép napot,
Jula

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4649 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.01, 14:33

en pedig megkoszonnem mindenkinek, ha nem az enyemmel vernek a csalant, mert a felelosseg es egy esetleges ban utan valo `munkak` elvegzesenek kotelessege nem az ovek.

termeszetes, hogy mindenkinek vannak nemszeretem figurai a siteon /is/.
de onmagaban a `nekem nem szimpatikus` kitetel meg nem jott elo bannolaskor, mert ugyan a regisztracios feltetelek erre lehetoseget adnak nekem, nem szoktam elni vele.

persze, mindenki szeretne, ha a kommunikacioban fogyatekosak elhagynak a siteot.
a kerdes az, hogy ez mekkora policyvaltast igenyel es utana mennyi extramunkat kell vegezni a policy kovetkezetes betartasa soran.
EZZEL kapcsolatban meg lenyegesen kevesebb lelkes felajanlas erkezik, mint a bannal kapcsolatban.
nem fura?

az most itt megszolalok kozul egyedul Bulldy vegez moderatori munkat, neki ezuton is koszonom.

a tobbieknek meg a hirtelen jott lenduletes kodobalas helyett a fentiek tekinteteben egy atgondolast javasolnek.
/erdemi es megvalosithato javaslatokra tovabbra is nyitott vagyok, de keretik elobb vegigfuttatni a fenti szurokon.../

koszonom.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6277 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.01, 14:19

Jula, a dolog szerintem nagyrészt Bepe tűrésküszöbén múlik, KLM igazán hangsúlyos baromságot nem mondott (úgy értem, kb. a szokásos szintjét hozza, mellédumálás folyamatosan, f***ságok ömlesztve, stb) épp csak évek óta folyamatosan bedönt egy sokak által látogatott fórumcsoportot. A fórumozókon nem múlik a dolog.
szerk: ok, van még pár hangsúlyosabb kretén (pl néha Dronner) meg pár másik, csak ne az jöjjön ki az egészből, hogy egy valaki rá van sütve a bélyeg, és ő egyedül lesz bűnbak
Bízom Bepében :D

Módosította Orastes: 2010.10.01, 14:23


Jula

Jula

  Dandárkugli

 • Fórumita
 • 1146 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.01, 13:41

Sziasztok!


Ha már a téma átkerülése révén szóba került a dolog...

Az mondjuk kevésbé szórakoztató, hogy ezek nyomán lassan fű sem nő a fórumokon. Kinek van kedve ezekbe a szellemi emésztőgödrökbe írni? Kinek vannak hasznára ezek a szarrágások? Használta bárki az itt olvasottakat játékban?


azokban az irgalmatlan hosszú és részletgazdag levezetésekben leírtakat játékban is felhasználjátok, vagy csak úgy?


mert sajna valoban van nehany egyed, akik kepesek kinyirni barmilyen gondolatmenetet az N alkalommal begepelt K oldal hosszu elmerogyasaikkal.
a legtobb latogatonak meg nem adatik meg erot/idot tekintve, hogy uazokat a koroket lefussa es inkabb keres vmi olyan helyet/siteot ahol ezek az emberek nem fordulnak elo.
/nekem mint adminnak meg EZ nem tavlati celom./


Jóllehet nyilvánvalóan elfogult vagyok a témában, a fenti gondolatokra, mint hasonló témájúakra azért reagálnék néhány szót.
Amióta regisztráltam az RPG.HU-ra, a M* fórumok látogatottsága mindig változó volt. Időszakosan és "térben" (témában) is változó. Volt idő, amikor párhuzamosan pörgött rengeteg téma, relatíve kevés hozzászólással naponta, máskor a - sok esetben 4-5 oldalnyi - napi termés csak 1-2 topicra koncentrálódott. A vitákban/beszélgetésekben/problémafelvetésekben résztvevő fórumiták is mindig vegyes képet mutattak, de az "archetípusok" azért mindig fellelhetőek voltak. Így például a régi fórumita, aki a vitában ÉS egyébként is aktív hozzászóló; a régi hozzászóló, aki csak az adott témában szokott megnyilatkozni; "ifjú titán", aki lelkesen hozzászól mindenhez, kérdéseket/problémákat tesz fel/vet fel; olyan újoncok, akik csak egy-egy probléma körbejárása erejéig aktivizálják magukat; stb. Mindig voltak olyan fórumozók, akik egy-egy vitában nem vettek részt - személyiségük függvényében pozitív vagy negatív értelemben, de mindig érezni lehetett a hiányukat.
Időszakonként is eltérő volt a látogatottság: amikor új rendszer(ek) láttak napvilágot, az aktivitás érezhetően felpörgött. Amikor új, korábban sosem tárgyalt témák bukkantak fel - no pláne, ha a téma természete miatt önálló topicot érdemelt -, szintén gyorsult az információáramlás; máskor, az uborkaszezonokban, kiadói közlemények/megnyilatkozások/tervek nélkül az érdeklődés lanyhult, a témák befagytak.

Anélkül, hogy a M* világába különösebben belemásznánk (belemásznék), meg kell említeni, hogy a viták többsége alkalmas arra, hogy a rendszeren (rendszereken) belüli ellentmondásokat feloldja, a vitapartnerek számára (vagy csak egy részük számára) a világkép adott szegmensét egységesítse, stb. Ilyen értelemben ezek a beszélgetések nagyon hasznosak - főleg azok számára, akik érdeklődnek a téma iránt. Köszönhetően az összeszedett, részletekbe menő megnyilatkozásoknak, a fórumtársak kialakult világképe feltárul, az ő értelmezésük alapján mások is feloldhatnak bizonyos ellentmondásokat, ezzel is egységesítve a világképet. Sok téma (legutóbb az északi kontinensrész mágikus potenciáljának számszerűsítése) azzal a nem titkolt szándékkal kerül felvetésre, hogy a fórumközösség próbáljon meg dűlőre jutni, és alakítsák ki a regények/kiegészítők/világleírások átfésülése alapján az "egységes(ebb)", későbbi közös hivatkozási alapnak számító világképet. Legalább egy adott témában. Hogy arra alapozva újabb és újabb bizonytalanságok legyenek feloldhatóak. Nem ragozom tovább...
A LÉNYEG viszont az, hogy e beszélgetések hasznosak, fontosak, és sokak (pl. a résztvevők) számára segítséget nyújtanak. Ez gyakorlatilag folyamatos világfejlesztés, amely - véleményem szerint - hangsúlyos szerepet kap a későbbi játékok során. (Nem akarom elszubjektivizálni teljesen a dolgot, de az én ynevi világképem is több tekintetben változott az ilyen és ehhez hasonló beszélgetéseknek köszönhetően.)

Én összességében így látom, ez a tapasztalatom. Csakhogy!

Ha megnézzük azt a topicot, ahonnan a mostani vita indult, akkor látható, hogy nem pár ember véleménycseréje zajlik, hanem szerintem kifejezetten "sokrésztvevős" vitát láthatunk. ( Én korábban sem tapasztaltam nagyon olyat, hogy átlagosan egy téma, egy vita egyszerre ennél több embert mozgatott volna meg.) És a résztvevők között ismét megkülönböztethetőek az archetípusok. Az archetípusok, és KLM.

Attila e témát érintő első hozzászólásával a magam részéről KLM-re vonatkoztatva teljesen egyetértek. Nincs még egy olyan fórumozó, aki a harmadik Csörgősipkája után is ilyen következetesen lenne ekkora pöcs. Sőt, egyáltalán, nincs még egy fórumozó, aki a harmadik Csörgősipkáját megérte volna. Nincs még egy olyan fórumozó, aki a tevékenységével az évek során annyi embernél vágta volna ki a biztosítékot, mint ő. (Szeretném megint hangsúlyozni, hogy nem magamról kívánok beszélni, de gyakorlatilag KLM az oka annak, hogy én "igazán" aktívan pár éve már nem fórumozom... Mindennek oka pedig az, hogy KLM hülye. Nagyon hülye. Teljesen értelmetlen bármihez is hozzászólni, mert az ember csak felidegesíti magát...)

Igyekszem nem közhelyes lenni, de tény, hogy mindenkinek vannak hibái. Ugyanakkor azok a hozzászólók, akik még próbálnak KLM-el "vitázni" (ami szvsz amúgy fogalmilag kizárt), szerintem a legkevésbé sem említhetőek egy lapon ezzel a szerencsétlennel. Ugyanis semmi mást nem kell megnézni, mint az "egyéb" hozzászólásaikat... Ők ugyanis konstruktívak, lehet velük érdemben vitázni, normális meglátásaik vannak, stb. Természetesen az utóbbi időben nehéz olyan megnyilvánulásokat találni a részükről, ami nem KLM-el kapcsolatos, de ez rohadtul nem a többi fórumozó hibája... Raon tavaszi szavait idézve, ha KLM "nem hányná tele a kedvenc fórumait napjában hatszor hét oldalban", akkor nyilvánvalóan könnyebb lenne olyan beszélgetéseket találni, ahol nem ezzel a nyomoronccal vitáznak. Arról szerintem ne a fórumközösség többi tagja tegyen, hogy KLM krónikus hozzászólási kényszerben szenved, és nem képes elviselni, ha nem végez a napi legtöbbet hozzászólók toptenjében.

Persze, lehet mondani, hogy ignorálni kell, de szerintem nem ez a megoldás. Ugyanis akkor sem változna semmi. Egyrészt azért, mert szarik a fórumozókra (ezzel ő ignorálva mindenki mást - ebből következően az ignorálás kétoldalúvá tétele nem változtatna semmin), és az sem hatja meg ha a harmadik Arany Csörgősipkát szavazzák meg neki. Másrészt meg azért, mert KLM magával beszélget. Saját magának írogat. A felvetett dolgokra nem reagál, azokat nem is értelmezi, sőt, el sem olvassa. Mindemellett megállás nélkül ferdít, csúsztat, hazudik... ééééés alternatívan értelmezi a múltat. Nem elég neki a Sipka tavaszi betakarítása, ő az őszi vetést is magának akarja - mi sem jelzi ezt jobban, hogy ismét felhozta a "saját értelmezésében" az akkori kommunikációs zsákutcába futását... ééééés nem kell természetesen meglepődni azon, hogy ő "másként emlékszik".
Megoldás lenne akkor nem foglalkozni vele? Ha senki nem szólna hozzá, attól ő még ugyan úgy fosná a baromságait. Nem számítana... Ha senki nem szólna hozzá, akkor magával beszélgetne... Másrészről pedig szerintem teljes mértékben unfair dolog lenne elvárni az ÖSSZES TÖBBI fórumozótól, hogy inkább ne írogassanak... Ez a topicok további pangásához vezetne, ami pedig nyilvánvalóan nem lehet cél. Mindezek mellett pedig ha valaki bemegy egy étterembe, és telerókázza a salátabárt, akkor szerintem nem a többi vendégre kell rászólni, hogy ne foglalkozzanak vele, hanem a rókázó parasztot kell kipenderíteni. Ahogyan azok a vendégek sem feltétlenül érdemlik meg, hogy a salátára hányóval említsék őket egy lapon, akik ilyen esetekben megpróbálják meggyőzni arról, hogy a svéd gombasaláta finomabb a déli borsófőzelék emlékeit őrző gyomortartalom nélkül...

Nincsen még egy olyan fórumozó, aki kommunikáció címén ÉVEK ÓTA szaladgálna körbe-körbe a fórumokon úgy, hogy a fejére rászorult a saját segge. KLM önjelölt megmondóemberként, és az igazság egyetemes, egyetlen és örök letéteményeseként minden témában megnyilatkozik "igazi szakértőként", lett légyen szó középkori hadviselésről, buszvezetésről, afrikai konyháról, ynev hatalmairól, aerodinamikáról, faktoring-szerződésekről, a szerepjáték jövőjéről, a trombocita aggregáció-gátló szerekről, krimináltechnikáról, a durkheimi társadalmi munkamegosztásról, a silat és a taekwon-do összehasonlításáról, a szauropodák táplálkozási szokásairól, világítástechnikáról, a japán bambuszfurulyákról, a Bohr-féle atommodellről, vagy akár disznóelletésről. Teljesen mindegy, hogy mi a téma, ő szakértőként hozzászól, ő tudja, és megfellebbezhetetlen okosságát leírja, ezzel próbálva bizonygatni maga előtt, hogy a heréinek száma meghaladja az egyet.

A probléma nem a M* fóruma, vagy annak fórumozói. A probléma egy fórumozó. :DKöszönöm a lehetőséget!

A legjobbakat,
Jula

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.01, 11:54

nem lehetne a ez egész MAGUS-szekciót levédeni egy jelszóval, amit csak moderátor adhat ki? :D


A törzshülyék átrohannának egy másik fórumra és ugyanazzal a lendülettel rejszolnának tovább.

Én aszondom: ban.Bulldy:

Ott a pont, pontosan erről van szó.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]