Ugrás tartalomhoz


Fotó

Könyvajánló


 • Válasz írásához lépj be
1136 hozzászólás érkezett eddig

cipas

cipas

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 174 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2013.07.19, 10:42

Sziasztok

Olvasta valaki Dan Simmons: Hyperion c. könyvét?
Véleményt szeretnék kérni, hogy érdemes-e elolvasni ezt a könyvet, úgy hogy nem vagyok egy kimondottan nagy sci-fi rajongó, inkább a sci-fi műfajból a "könnyebben emészthető" vonalat olvastam/olvasnám el. Star wars/Terminátor könyvek, Éhezők viadala-trilógia....ezeket olvastam és ezek bejöttek, de olvastam Philip K. Dick-et ami nekem sok helyen túl zavaros volt, és inkább a szereplőkben lévő saját kis világukat mutatta be, ami miatt a történet elveszett(szerintem)...jobban szeretem a cselekmény/akció dúsabb regényeket....

Na a lényeg, hogy a Hyperion egy nagyközönségnek íródott sci-fi vagy inkább csak a sci-fi rajongók fogjanak bele?

Módosította cipas: 2013.07.19, 10:42


Arcana

Arcana

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1335 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.07.18, 15:18

Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben

Hugo-díjas sci-fi egy hazánkban kevéssé ismert szerzőtől, amiről csak jókat olvastam korábban.

A sztori a távoli jövőben játszódik, a galaxisunkat mindenféle fajok népesítik be, és az emberiség mindössze egy jelentéktelen szereplő a színpadon. A galaxis un. gondolati zónákra tagolódik, amelyekben másfajta fizika érvényesül. A magot körülölelő Gondolattalan mélység életre alkalmatlan, még a gondolkodás is lehetetlen. Ekörül húzódik a Lomha zóna, amelyben az általunk ismert fizikai viszonyok uralkodnak, míg a Kívülben a technológia olyan szintjét lehet elérni, amiről a beljebb élők csak álmodnak. A galaxis peremén húzódó Transzcendencia pedig egyenesen a csodák birodalma, isteni hatalommal bíró lények lakóhelye. Sok faj célja, hogy kijusson a Kívülbe, vagy akár még tovább is, így van ezzel az emberi ősökkel rendelkező Straumli birodalom is. Amelynek tudósai egyik Transzcendenciában található laborjából elszabadul egy olyan hatalom (perverzitás), ami az egész galaxis létét fenyegeti...

Igéretes kezdés után az ötvenedik oldal körül magálltam, és letettem pár napra a könyvet. Ekkor jöttek be a képbe a "kutyák", amik ugyan ötletesen vannak megfestve, de én mégis csak a fejemet vakartam, hogy ez most komoly? Értem, hogy egy az emberitől teljesen idegen társadalmat akar Vinge bemutatni, de a kutyaszerű lények helyett igazán kitalálhatott volna valami kevésbé idétlent is. Aztán erőt gyűjtve folytattam, de azt kell, hogy mondjam, elég lassan indult be a regény. Az első kb 300 oldalt a felére is le lehetett volna csökkenteni, gyakran éreztem, hogy totál felesleges dolgokon időzik el a szerző. Átlépve a 400. oldalt (féltáv!) ott tartok, hogy tetszik a könyv, és minél hamarabb a végére akarok jutni. (Valójában az elejénél csak jobb lehet a második fele.)

Steelrat

Steelrat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 794 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.07.18, 12:11

William Gibson - Bruce Sterling: A gépezet

A lenti linken ajánlották ott találtam rá. Gibsontól kétszer is elolvastam a Neurománcot, habár mindkétszer elég érthetetlen és nehézkes írás volt.

A gépezet egy fokkal könnyedebb hangvételű. alternatív London,1850es évek, steampunk, meg ami kell. A hangulat átjön, jól mutatja be az alternatív múltat.
Viszont az egésznek nincs lezárása. Három főszereplő szemszögéből mutatja a történetet, de túl hirtelen a vágás köztük, egyik szál sincs elvarrva rendesen. A végén van vmi lezárásféle de elég kesze-kusza az olvasó nem lesz okosabb tőle.

5/3 szerintem (5/4 lenne egy jó lezárással)


A Gépezet engem nagyon megfogott, a világból nagyon sok mindent ki lehetett volna még hozni, még pár tucat regény beleférne. Sajnos kicsit zavaros a plot, a lezárást én is hiányoltam és sajnáltam hogy nem érnek össze a szálak...

Untergang

Untergang

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 69 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.06.29, 17:30

Nagyon ajánlom Walter Tevis: The Queen's Gambit című regényét. Arról szól, hogyan válik egy árvaházi kislányból a világ egyik legjobb sakkozója (persze már felnőttként). Életét állandó nyugtató- és alkoholproblémák kísérik. Gyönyörű könyv, időnként pedig nagyon szomorú. Annak is ajánlott, aki nem ismeri a sakkjáték szabályait.

blaisec

blaisec

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.02.17, 13:16

Stieg Larsson: A tetovált lány

Előljáróban: nem mondom, hogy nem jó könyv a Milleneum-trilógia első része, csak azt a felhajtást nem érdemli meg ami van körülötte. Csak az első kötetet olvastam, így nem tudok a teljes történetről nyilatkozni.
Észrevételek:
1. A sztori levezetése elég elcsépelt Biblia és sorozatgyilkos már olyan klisé amit sokan sokféleképpen tálaltak ezelött is. A nácizmus belekeverése is feleslegesnek tünt, mert erőszakos apa náci múlt nélkül is van. (Bár a svéd nácizmus története azért mindenképpen érdekes adalék.) Sok családtag csak lóg a levegőben, ahogy a sziget legtöbb lakója is, nem osztanak , nem szoroznak, legtöbbjük fel sem tűnik. Mintha egy dél-amerikai szappanoperát olvastam volna olyan a történet.
2. a címszereplőről (ez nem a regény hibája, hanem azoké akik feminista címszót ráagatták Lisbethre). A lány semmi esetre sem feminista, csak góth. S ez nagy különbség, az , hogy utálja az erőszakoskodó férfiakat nyilván múltjából-jelenéből adódik s nem meggyöződéséből. Életstilusa, testi jegyei, viselkedése, mind góth mivoltára utalnak.
3. A könyv teljes egészében elvarrja a szálakat, semmit sem hagy függőben, így nem értem csak divat miatt lett trilógia vagy olyan mint pl egy Ed Mcbain regény ahol nagyjából ugyanazok a szereplők vannak (rendőrőrs) csak más az események láncolata. Mindenesetre a sztorit akkor is gyorsan kellett megírnia, mert a könyvben szerepel 2001 09 11 utáni szigorúbb reptéri ellenörzések bevezetése és Larsson 2004-ben hunyt el.(Bár ez utólag is bekerülhetett a sajtó alá rendezés közben).
Erények:
Bepillantás az újságírás kulisszatitkai mögé (Larsson maga is újságíró volt.).
Az emlitett történelmi adalékok s kb. ennyi.
A többi kötetet is megpróbálom elolvasni ennek ellenére, de már nem olyan nagy elvárásokkal, mint körötte levő felhajtás miatt tenném.

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6245 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.22, 09:30

Nincs mindenki haragban a világgal!


LOL!

Az első könyv kb. első kétharmada, amely egy ravaszul felépített fejlődésregény és nem pusztán zsáner vámpírfantasy.Mondjuk ezt kifejthetnéd. Fejlődést nagyjából az apa figurájában látni a történetben (akire a filmben is jól sikerült a casting-ja).

Semmi bajom amúgy a fiatalokkal, még a Twilight-kedvelőkkel sem, van a tanítványaim között nem is egy, meg olyan is bőven, aki hetente "meghal" mert otthagyta élete szerelme, aztán jövő héten már mással látom: csak mosolyogok rajta, aztán mikor meglátja, akkor ő is elneveti magát, mert eszébe jut, hogy négy nappal azelőtt még egy másik fiú miatt volt "tök depi" az órámon. Szóval ha valaki, akkor én aztán nem haragszom a világra. Csak nem tarthatom bizonyíthatónak, hogy a Twilight rendelkezik irodalmi értékkel.

(Szemben mondjuk a Szent Johanna Gimi -vel, ami a másik kedvenc a tinilányok körében, csak mivel magyar találmány, kevesebben ismerik. Ott az írónő a főhősön keresztül igyekszik a komolyabb, szépirodalmi művek felé terelni az olvasóit. Ha a Twilight-ot szeretted, akkor szerintem ezt imádni fogod! :))

Bulldy

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1556 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.22, 04:36

Nincs mindenki haragban a világgal!

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6245 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.21, 17:08

Szóval a Twilight jelenség szerintem nem tisztán szar. Csak a gejl brand, a hype és az egyre szarabb filmek és könyvek ügyesen elfedték az eredeti ötlet zsenialitását.


Ezt valamiért kétlem. Én a filmet láttam, abban a mellékszereplők értékelhetőek voltak, a helyszínek hangulatosak, csak a két főszereplőt meg az idiótaságukat tudnám feledni.

Irodalmár ismerős szerint pedig a nyelvezete egy 8 éves szintjén mozog. (Ugyanő a Harry Potter könyvek nyelvezetét a célközönségnek megfelelőnek tartja és kedveli a sorozatot, szóval nem egy elitista műsznobról van szó.)

Egy időbe kacérkodtam vele, hogy az első részt elolvasom, de ezek után letettem róla.

A rossz hír az, hogy a legtöbb embernek azért tetszik, mert ugyanolyan "semmilyen" az életük, mint a főszereplő kislányénak és ugyanazon a nulla érzelmi-értelmi szinten mozognak.

Pl.: "Szerelmes vagyok bele, mert..." és miért is? Pusztán azért, mert így alakítják a cselekményt. Ugyan olyan, mint a tinilányok szerelmei: nagyon-nagyon szerelmesek egy fiúba, mert az mutat egy képet magáról. Aztán három nap "együttjárás" után "kiüresedik" a "kapcsolat". A könyvben/filmben viszont működik az, ami az életben nem, így egyfajta reménykeltő, bár hamis mintaként áll a fiatalok előtt.

(Mielőtt valaki nagyon kötözködne: iskolában dolgozom, sokat beszélgetek a gyerekekkel és van nem egy lány is köztük, aki úgy látja ahogy én. Fura mód ezek a lányok a saját kortársaik életvitelét sem értik, elítélik, de elég okosak ahhoz, hogy ennek ne adjanak nyíltan hangot és így ne legyenek közutálat tárgyai.)

Zseniális marketinget nem emlegetnék itt, inkább csak azt, hogy műanyag érzelmeket adnak egy műanyag érzelmekre kondicionált célközönségnek.

Bulldy

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1556 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.21, 13:55


A két (és fél) főszereplő abszolút semmilyensége és ennek a ténynek az elleplezése több száz milliós eladást hozott és azért ehhez érteni kellett. Tudatos írói szándéknak tartom, patikamérlegen kiporciózott szereposztásnak. Szerintem emiatt zseniális.


koszi :)
akkor nem ugyanarrol beszeltunk, en azt hittem hogy 'muveszi' szempontbol tartod zsenialisnak, holott lenyegeben csak marketingszempontbol az
ezzel amugy egyet is tudok erteni, ezt bizonyitja az is hogy ez a szar milyen ketsegbeejtoen sikeres :(

I must insist! :bezzeg:

Amit Alfdam írt, az igencsak jó elemzés és egyetértek vele, ugyanakkor tippem szerint nem Meyer a zseniális üzletember, hanem a menedzserei/kiadója/akármilye :)

Számomra az egész Twilight két dolog miatt fontos: Érdekesnek találom, hogy az Anne Rice féle gótikpornó keresztezése a mormon háttérrel milyen bizarr fantasy világképet eredményez :)

Ami pedig nem csak érdekes, de szerintem még értékes is: Az első könyv kb. első kétharmada, amely egy ravaszul felépített fejlődésregény és nem pusztán zsáner vámpírfantasy. Csak ez sajnos a három idegen vámpír megjelenésével jóvátehetetlenül megtörik. Emiatt a két ok miatt engem még a vámpírcsillogás sem zavar, sőt, igazából logikus változtatásnak találom.

Szóval a Twilight jelenség szerintem nem tisztán szar. Csak a gejl brand, a hype és az egyre szarabb filmek és könyvek ügyesen elfedték az eredeti ötlet zsenialitását.

bokorn

bokorn

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 307 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.16, 15:56

"Meg annak is aki pornót nézne, de épp' nincs otthon egy felnőtt DVD-je sem."

Annak ott van az internet. :konstruktív:


ok, akkor tegyuk fel hogy aramszunet van es/vagy szokas szerint nem mukodik a t-home net :D

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2227 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.16, 15:53

"Meg annak is aki pornót nézne, de épp' nincs otthon egy felnőtt DVD-je sem."

Annak ott van az internet. :konstruktív:

bokorn

bokorn

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 307 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.15, 09:58

Harrison Fawcett: A Katedralis harcosaiEz egy kimondottan jó könyv.
DE!
És ez most hosszú lesz…
Már a regény legelején orrba vágja az embert a darabos stílus.
„Ez azt jelenti hogy egy speciálisan felkészített ember ugrásra készen várja hogy átmenjen az időn”
Na nee… most komolyan? Ilyen mondatokat lelkes de tehetségtelen tinédzserek írnak le, nem egyébként nagyon színes fantáziáról tanúbizonyságot tevő, értelmes, tehetséges írók…
Szerencsére az ennyire gyerekes, primitív mondatok ritkák, bár a ZS kategóriás sci-fi borzalmakba illő „átmegy az időn” kifejezés néhány oldalanként az olvasó elé ugrik, gonoszan fintorogva. A stílust egy szóval hullámzónak tudnám leírni.
Ugyanez a hullámzás megfigyelhető a szereplőkön is. Helyenként nagyon erőltetetten próbálja rettentő eredetinek, sokrétűnek feltüntetni őket, de ettől inkább következetlennek tűnnek. Az egyik pillanatban a teljesen egyszerű figura még tőmondatokban beszél és káromkodik, majd hirtelen irodalmi megfogalmazásokban bővelkedo kis esszét rittyent elő élőszóban.
A szereplők irritálóan, sterilen hősiesek. Rossz tulajdonságaik, hibáik nincsenek, ha vannak, azokról is kiderült hogy tulajdonképpen a csodálatos hősiességük és erkölcseik azok, és nem hibák.
A stílusról még annyit, hogy elképesztően sok „idézőjelezett” szó és kifejezés „szerepel” a regényben, ami „egy idő után” baromi „idegesítő” tud lenni.
A stíluson túl maga a cselekmény is erősen problémás sok helyen. Kezdjük azzal, hogy minden harmadik oldalon megdugnak, leszopnak vagy kinyalnak valakit. Néha ezeket keverve vagy egyszerre, akár többen. Értem én hogy Római Birodalom, meg szabadosság, de könyörgöm, nem pornót akarok olvasni ha egyszer sci-fiként aposztrofálják! Ez egyben meg is magyarázza a regény(ek) nem hétköznapi hosszát: pornó nélkül simán elférne egy kötetben is… Esetleg lehetne mellékelni hozzá valami pornó DVD-t ha már ez az író perverziója.
Szintén zavaró (bár sokkal enyhébben) hogy az elvileg a XXIII. század végén játszódó regényben mindenhonnan a XX. század vége ömlik az olvasóra. Folyton háromszáz évvel a regény jelene előtti tárgyakat használnak, ottani szokásokat vesznek fel, de még a topmodell is Claudia Schifferről beszél (még jó hogy nem fantáziál vele egy leszbikus jelenetet, a többi közé bőven passzolna…). Az egymás közti beszédben is rengetegszer hivatkoznak huszadik századi személyekre és eseményekre, mintha az elmúlt háromszáz év alatt a technikai fejlődésen kívül az égvilágon semmi nem történt volna.
Sok esemény, döntés teljesen értelmetlen és megalapozatlan, az egyetlen célja hogy az író által elképzelt irányba mozdítsa a sztorit és/vagy egy újabb pornójelenetre adjon ürügyet. A milliókért kiképzett elit szuperkatonák gyakran olyanok mintha műanyag fegyverekkel játszó óvodások lennének.
Na de hogy ne folyamatos sárdobálásnak tűnjön a véleményem, jöjjenek a pozitívumok:
Az alapsztori nagyon jó, a történetvezetés (a logikai bakiktól eltekintve) kimondottan ötletes, olyan ami egy jó sci-fitől elvárható.
Külön tetszettek a helyenként elegánsan odavetett egy-két szavas vagy mondatos poénok, amig hihetetlen eltalált módon ültek, pl:
"… ne felejtsük el hogy Schliemann is az Iliászt a kezében tartva kezdte el keresni Tróját, és mint tudjuk, meg is találta.
– Legjobb tudomásom szerint a Katedrális is ott volt."
A történelem több ismert eseményéről is kiderül ily módon hogy az időutazó szervezet keze van benne, sőt, helyenként a cselekmény részeként használják ezt fel. Nagyon jó ötlet, nagyon jó megvalósítás, csak sajnos ritkán bukkannak fel.
Szóval a könyv jó, ajánlom mindenkinek, főleg aki bírja a remekül kitalált, csavaros időutazós sztorikat. Meg annak is aki pornót nézne, de épp' nincs otthon egy felnőtt DVD-je sem :D

bokorn

bokorn

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 307 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.14, 11:43

A két (és fél) főszereplő abszolút semmilyensége és ennek a ténynek az elleplezése több száz milliós eladást hozott és azért ehhez érteni kellett. Tudatos írói szándéknak tartom, patikamérlegen kiporciózott szereposztásnak. Szerintem emiatt zseniális.


koszi :)
akkor nem ugyanarrol beszeltunk, en azt hittem hogy 'muveszi' szempontbol tartod zsenialisnak, holott lenyegeben csak marketingszempontbol az
ezzel amugy egyet is tudok erteni, ezt bizonyitja az is hogy ez a szar milyen ketsegbeejtoen sikeres :(

Alfdam

Alfdam

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 908 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.14, 11:06

Miért zseniális a Twilight?
(bokorn-nak)

Mivel vannak nálamnál kissebb lánytestvéreim kötelességemnek éreztem elolvasni mindent, amit ők is olvasnak, különös tekintettel a mainstream sikerekre. Nem csak azért, hogy tudjak róla beszélni, de azért is, hogy megértsem mi alakítja a tudatát annak a célközönségnek, ami nem én vagyok. :D
Átrágtam magam az összes regényen és rettenetesek voltak... de zseniálisak is egyben, mint valami szuperokos sorozatgyilkos testrész installációi vagy rejtvényei. Miért zseniális a Twilight?
1.) Akármilyen női olvasó 12+ korosztályban nagyjából negyven éves koráig tökéletesen bele tud helyezkedni Bella szerepébe. Ugyanis Bella semmilyen. Hihetetlenül nehéz megírni egy olyan női karaktert, aki valójában semmivel kapcsolatban nem foglal állást és nem is csinál valójában soha semmit, mégis létezik (létezget). Kedveli a barátait, meg nem is. Jóban van a szüleivel, meg nem is. Vannak átlagos tinédzser problémái, meg nem is. Nem tudjuk milyen zenét szeret, mit szeret olvasni, mi a kedvenc színe, virága, de ha van is valami, az is csak olyan félgőzzel. Bella akárki lehet. Gyerekes is néha, meg nem is. Felnőtt is, meg nem is. Bellának egyetlen valódi érzelme és történése van és az:
2.) Edward. Ő a Tökéletes Férfi. Ugyanis Edward fiatalka, de közben vagy száz éves, az az tapaszalt, még sem öreg. Hihetetlenül szenvedélyes, de visszafogott. Többször is elhangzik, hogy nincsen semmilyen más vágya, mint hogy MEGVÉDJE Bellát, még éjszaka is bámulja. Tökéletes biztonságot nyújt, kvázi legyőzhetetlen, képes olvasni a kibaszott gondolatokban és közben végtelenül belátóan nem teszi. A teste mint egy adonisz, sose fog meghalni, és végtelenül, végtelenül elkötelezett Bella mellett, még csak fel sem merülnek más nők a sorozat folyamán. Jah igen, Edward nagyon jó fiú, de régen nagyon rossz fiú volt. Ha érted mire gondolok. Edward gyakorlatilag minden férfiminta abszolútúmával rendelkezik, több ellentétessel egyszerre is, hogy minden igényt képes legyen kielégíteni. Az már csak hab a tortán, hogy többször is elhangzik, hogy Bellát NEM a testéért, hanem a lelkéért szereti, hiszen nincs szex egészen az utolsó kötetig (itt jön a képbe oldalról az írónő heveny mormonsága, de nem is igazán számít), de Bella, mint minden igazi nő, azért szeretné. De Edward kitart.

Valójában a regények folyamán (a néha érdekes és teljesen elhanyagolt mellékszálakat kivéve) nem történik semmi más, mint hogy az Akárki Nő találkozik a Tökéletes Férfival. Minden más cselekmény csak aláfestő zene ehhez a romantikapornóhoz. Feltűnő motívum ugyan a szexuálisan roppant vonzó farkasgyerek, de ő is csak azért van benne, hogy Bella (az az olvasó), akkor is tökéletesen biztonságban érezze magát, ha Edward éppen nincsen a színen, illetve azért, hogy a mainstream Edward imádatnak dacból ellenálló rajongók is kapjanak egy csontot. Nyilván Jacob is tökéletes, igaz, ő csak majdnem. Egyetlen tulajdonságban különböznek, (minden látszat ellenére), hogy ő valóban fiatal. Minden más egyezik: a védelem, a halhatatlanság, a Bella fókuszáltság, stb...

A két (és fél) főszereplő abszolút semmilyensége és ennek a ténynek az elleplezése több száz milliós eladást hozott és azért ehhez érteni kellett. Tudatos írói szándéknak tartom, patikamérlegen kiporciózott szereposztásnak. Szerintem emiatt zseniális.

Módosította Alfdam: 2013.01.14, 11:08


Narmi

Narmi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 232 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2013.01.03, 20:03

Hali!

Lee Child krimit olvasott-e valaki, mi a véleménye?

zsolln08

zsolln08

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 217 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.12.24, 21:27

Sziasztok!

Valaki olvasta/játszotta a "Ahol a Gonosz lakik"-Ian Borouge által írt könyvet?

Lapozgatós könyv és véleményekre lenne szükségem vele kapcsolatban.

Előre is köszönöm!

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5116 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.12.17, 07:50

Pintér Bence & Pintér Máté: A szivarhajó utolsó útja

Alternatív történelmi/steampunk regény, az alternatív vonal erősebb a kettő közül és jobb is. Kémes intrikálós nyomozós regény egész jó cselekménnyel. Nem tökéletesen megírt viszont elsőkönyvesnek (ha jól tudom) szerintem megfelel. Nincs túlzásba víve a magyarkodás meg a karcsörgetés pont elégséges. (ami mondjuk zavart h Belgrád 1856-os alternatív ostromára csak '56-osként emlékeznek és megemlítik hogy maradt falban pár golyó. Ezt nem kellett volna szerintem)
Folytatása várható, legalábbis a történet nincs lezárva.
5/4nek mondanám.

Fülszöveg:

Az 1848-49-es szabadságharcot megnyertük, és megvalósult Kossuth Lajos nagy álma, a Dunai Konföderácó!
Kossuth Csaba – Kossuth Lajos unokája –, fiatal lovastiszt feladatot kap a hadügyi államtitkártól, hogy juttasson el egy bizalmas iratot a Konföderáció fővárosába, Belgrádba. A vonatot azonban szerb szeparatisták támadják meg, és az iratok eltűnnek, a helyszínen csupán egy pikk király marad.Ezalatt a Budai Ganz gyárból egy rejtélyes feketeköpenyes alak elköti a Konföderáció legújabb titkos fejlesztését, egy hadi szivarhajót, és útnak indítja Belgrád felé.Kossuth Csaba egy szépséges kémnővel ered a titokzatos és mindenre elszánt idegen nyomába, akinek célja nem kevesebb, mint a Konföderáció elpusztítása függetlenül attól, hogy ez hány emberéletet követel.
Pintér Bence és Pintér Máté regénye új műfajjal színesíti az ifjúsági regények palettáját. A szivarhajó utolsó útja olyan alternatív történelmi kalandregény, amely egyszerre szerez örömet Jules Verne olvasóinak és a James Bond-rajongóknak.

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3312 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.12.12, 22:24

Hella!

Nem vag pont a temaba, de lehet arrol valamit tudni, hogy a Barker-fele Abarat ciklus harmadik, zaro darabja megjelenik-e valaha is magyarul, es ha igen, mikor?

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5116 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.12.12, 13:46

William Gibson - Bruce Sterling: A gépezet

A lenti linken ajánlották ott találtam rá. Gibsontól kétszer is elolvastam a Neurománcot, habár mindkétszer elég érthetetlen és nehézkes írás volt.

A gépezet egy fokkal könnyedebb hangvételű. alternatív London,1850es évek, steampunk, meg ami kell. A hangulat átjön, jól mutatja be az alternatív múltat.
Viszont az egésznek nincs lezárása. Három főszereplő szemszögéből mutatja a történetet, de túl hirtelen a vágás köztük, egyik szál sincs elvarrva rendesen. A végén van vmi lezárásféle de elég kesze-kusza az olvasó nem lesz okosabb tőle.

5/3 szerintem (5/4 lenne egy jó lezárással)

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5116 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.12.04, 13:05

Végignéztem őket, a magyarul elérhető könyvek jó része vmi vámpíros, vérfarkasos, szerelmi, romantikus dolog a leírás alapján. Kb három értékelhetőt találtam, szóval ha van még ötlet szívesen látom őket.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]