Ugrás tartalomhoz


Fotó

Könyvajánló


 • Válasz írásához lépj be
1136 hozzászólás érkezett eddig

Soloviel

Soloviel

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 220 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2003.01.13, 17:38

Baalzebub!
A Geoffrey Chaucer The Canterbury Tales tényleg jó, főleg óangolul! Baalzebub olvastad már óangolul?
Ajánlom!

Baalzebub

Baalzebub

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 283 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2003.01.13, 13:40

Ajánlom hogy olvassatok könyveket!

Bocs :(

Baalzebub

Baalzebub

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 283 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2003.01.12, 19:51

Sziasztok!
Aki még nem olvasta volna, az nézzen utána Chaucer Canterbury mesék című művének...sokat nem akarok írni róla, kicsit Dekameron szerű, de nekem sokkal jobban tetszett.
Ezen kívül nem tudna valaki útba igazítani? Annak idején latinórán olvastunk a Dekameron és a Canterbury mesék történeteihez hasonló sztorikat. A szerző római, a sztorik pedig kifejezetten durvák - főleg a dekameronhoz képest. A kérdés: nem tudjátok véletlenül, ki lehet a szerző?
Ja és olvassatok limeringeket! :(

Failure

Failure

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2003.01.12, 01:20

Üdvözlet!

Remek a topic, csak győzze mindenki olvasni a felsoroltakat. :)

Mondok pár könyvet én is, bár gyanítom messze lesznek a fantasy/sf vonaltól, mivel ott már nem sok minden jut eszembe, amit ne írtatok volna:

Arthur Herzog-tól: Delej, v. Földmoraj, v. Hőség, v. Rajzás (de bármely más munkája: 17 nap rettegés, Cet, A forgácsoló gyilkos, A kos jegyében)
A zárójelen kívül említett művek sajátossága, hogy egyfajta katasztrófa regények: mind egy-egy valós veszéllyes fenyegető katasztrófa típust dolgoz fel, amolyan mi lenne ha... stílusban. A dologban az a jó, hogy az úriember minden esetben lelkiismeretesen utánajár a dolgoknak, vezető tudományos szakemberekkel konzultál, nem ritkán évekig készülve egy könyvre. Sok könyvéből film is készült, bár ez szvsz mind másodosztályú selejt és nem ér a könyv nyomába egyik sem.
A zárójelben megadott címek csak annyiban különböznek az előbbiektől, hogy nem katasztrófákkal foglalkoznak, de hasonló körültekintéssel készültek. Tehát pl megtörtént gyilkosságot dolgoz fel, minden tárgyi írásos bizonyítékot figyelembe véve, az író minden tanúval beszélt, minden bírósági jegyzőkönyvet átrágott stb. Tehát Herzog úr munkája figyelemreméltó tárgyszerűsége miatt.
Ráadásul sok régebbi kiadású könyve olcsón beszerezhető antikváriumoknál. Az utóbbi években a LAP-ICS adta ki, ami szintén garancia az olcsó, leértékelt példányok beszerzésére. :D

Más:
Nem került szóba eddig Robin Cook se. Bár hosszú távon unalmas, sok könyve egy kaptafára készült, pár remek darab szvsz mégis akad köztük.
Ilyennek gondolom az Inváziót, és a Járványt.
Bár lehet, hogy az utóbbihoz csak azért tagaszkodok, mert ezt olvastam először tőle, és maradandó élmény.
Az Invázió ellenben mindenképpen érdekes elképzelés egy esetleges földönkívüli invázióról. Tul. képpen ez egy sf regény, s szerintem kifejezetten érdekes! Bár hozzáteszem, tipikus Cook regény, tehát nem kapkodja el a dolgot... Szerintem ilyen szempontból Cook Kingre hasonlít, jól el tud szöszmötölni. Ebből szintén készült asszem 2 részes TV-film, nem túl jó, amolyan közepes.
Mindkettő IPC gondozásában jelent meg 90-es évek végén...

Randall Wallace: Rettenthetetlen
Gondolom ezt nem kell bemutatni. Könyvben is van olyan, mint filmen... No comment.
LAP-ICS kiadás. Láttam már magyarországon eredeti angol kiadását is kószálni.

Mary Shelley: Frankenstein
Aki nem olvasta, nem tudhatja, miből maradt ki. Szerintem rettenet jó, a filmek meg sem közelítik. Az egész szerintem szörnyen nyomasztó...
azt hiszem legutóbb Szukits adta ki.

Tudnék még mit írni, de akkor mi marad legközelebbre? :) Úgyhogy egyelőre ennyi...

Jah! Padre Aldo-nak csak annyit, hogy rendelkezek egy Lopakodó árnyak antológiával. :lol: :(

_deutschepunk (NPC/NJK)

_deutschepunk (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.10, 23:50

Na erre aztán tényleg kiváncsi lettem.... :(

Derhelm

Derhelm

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2003.01.10, 00:09

Sally, véleményem szerint azért a két könyv nehezen összehasonlítható, a témájuk különbözik. Nekem is jobban tetszik ugyan a Gólem, de azért a Vörös Oroszlán se rossz...

_Fereste (NPC/NJK)

_Fereste (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.09, 16:31

kíváncsi vaok mien lehet az a könyv, amely után egy félmosolyt dobhatok a Vörös Oroszlánnak és Szepes Máriának.. asszem ennyivel nem intézhető el SzMária. rengeteg könyvét olvastam, köztük a Vörös Oroszlánt is, és az az egyik kedvenc könyvem. ha sikerül, beszerzem ezt a Gólemet is, de hogy egy félmosollyal nem fogom elintézni SzMáriát az biztos >:szent:

Bala

Bala

  Programmer of FELDB

 • Moderátor
 • 3760 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2003.01.09, 15:16

Okkult hajlamúaknak: Gustav Meyrincktől pl. a Gólem. Ha meg tudod emészteni, talán dobsz egy elnéző félmosolyt Szepes Máriának Vörösoroszlánostul.  


Nem hallottam meg rola, kiado, kiadas eve, konyvesbolt, ahol megveheto vagy a cimed, ahol kolcsonkerheto? ;-)
Kivancsi vagyok ra, mar csak a Szepes Marianak kuldott felmosoly miatt is - ui en a Voros Oroszlant nagyon sokszor olvastam, es mindig egyre melyebbre es mellyebbre hatoltam. :aboci:

(Elnézést mindenkitől, az utóbbi művésznőtől csak az említett kétfelvonásost olvastam, engem nem győzött meg. Mint regény, ízlés dolga, de "ezoterikus szemszögből": hogy írhat le pl. olyasmit (szó szerint értve), hogy "férfi lélek női testben", amikor a nemek csak a tesben érelmezettek, a lélek önmagában nemtelen - a rózsakeresztesek szerint, akiket elvileg propagálni akar...  :D Mielőtt még átzavarnátok a kapcsolódó topikra, nincs több hozzáfűznivalóm a témához    :D )  


Nem tudom mi a a topic, ahol ezt kitargyalhatjuk, de elmondom, mint gondolok. :-)
Igaza is van, es nem is. Teny, hogy a lelek nemtelen es a testben nyeri el a nemi identitasnak megfelelo dolgokat... es ez igaz is es nem is.
Ugyanis a karma szerint azert lesz valaki no,hogy olyan tapasztalatokat szerezzen, amelyeket noi testben kell megelnie. Ha valaki "ferfi lelek noi testben", ott a karma olyan modon nyilvanul meg, amelyet csak egy teljes tobb letidot ativelo vizsgalattal erthetunk meg. - szerintem.

persze tevedhetek is :szent:. Erdekes, en a fenti mondatot eszre sem vettem a konyvben.

Bala
ps: sose gondoltam, hogy ezt egy rpg.hu forumon fogom leirni. :D

_Sally (NPC/NJK)

_Sally (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.07, 22:27

Rorimack: Thanx... :lol:

[Javítva: 2003.01.07 írta: Sally]

Rorimack

Rorimack

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2003.01.07, 21:50

Halihó!

Jé, azt hittem, hozzászóltam...

Na mindegy, akkor újra.

Szóval Szun mester művét a Terebess is kiadta, az icipici sorozatában, de akit csak a szöveg érdekel, az megtalálhatja a honlapjukon, s talán a MEKen is.

(a második kiadás a Budo kis könyvtár lenne? )

Sally: félig off, mármint főleg okkult téren:
"hogy írhat le pl. olyasmit (szó szerint értve), hogy "férfi lélek női testben", amikor a nemek csak a tesben érelmezettek, "

Michel Foucault járt utána egy érdekes esetnek, s az eredményeket "Herculine Barbin, más néven Alexina B." néven olvashatjuk.

Aki e kis könyvben pletykákon csámcsogást, pikáns kalandokat olvasna, az inkább ne is keresse, de a fenti lélek-probléma "kutatóinak" pár kellemes órát szerezhet.
(jószöveg könyvek, 1997)


Csak mérete és terjedelme miatt hasonló Stanis£av Lem legújabb magyar nyelvű remeke, a Szempillantás nevű félelmetes eszmefuttatása, korábbi "futurológiai" köteteinek újra- és továbbgondolása.

Bár bizonyos részleteibe szakmailaig talán bele lehetne kötni, mégis elképesztő, mennyire élesene, "lemesen" látja jövőnket, jelenünket.

A kötet meglehetősen borsos árú, s a könyvesboltban a scifi polc helyett a filozófiánál keressétek :lol:.

(Typotex, 2002)

Ja, és igen, Bierce-t olvassatok, jól :)
(a lefordíthatatlan Devil's Dictionary egy majdnem teljes kiadása, és néhány novella, valamint a fergeteges mesegyűjteménye letölthető a gutenbergről (eredeti nyelven))

R.

_Sally (NPC/NJK)

_Sally (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.07, 19:40

Ja, és köszönet a fórumnyitó vampának a Passuth-ajánlást :lol:

_Sally (NPC/NJK)

_Sally (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.07, 19:35

Ti vagytok Isten!

Képes voltam az elejétől elolvasni a fórumot, hogy ne ajánljak olyasmit, amit esetleg már (többen) megtettek... Ha mégis előfordul, nézzétek el. A megszólítást is... Bár nem vagyok teljesen járatlan scifiben, de én még csak most grokkolom Heinlein remekét, az Angyali üdvözletet... :lol:

És ami még nem volt:
Ambrose Bierce. Lovecraft honfi- és kortársa, azzal a külömséggel, hogy kevesebb az írásaiban a kimondhatatlan iszonyat, de talán több a feszültség. A Bagoly-folyó c. novelláskötetét nagyon megéri elolvasni annak, aki kedveli az effajta sötét, nyomasztó és furcsa sztorikat.

Ha már a "furcsaságoknál" tartunk, Jorge Lois Borges. Nagyon elvont, de a maga módján szórakoztató. Félelmetes spekulációk akadémiai komolysággal tálalva :) Bár teljesen más műfaj, de Pratchett leírása az Egyetem könyvtáráról engem kicsit Borgesra emlékeztetett.
(Pratchett is szivem csücske, dehát Őt már mindenki oda-vissza ismeri :D )

Okkult hajlamúaknak: Gustav Meyrincktől pl. a Gólem. Ha meg tudod emészteni, talán dobsz egy elnéző félmosolyt Szepes Máriának Vörösoroszlánostul.

(Elnézést mindenkitől, az utóbbi művésznőtől csak az említett kétfelvonásost olvastam, engem nem győzött meg. Mint regény, ízlés dolga, de "ezoterikus szemszögből": hogy írhat le pl. olyasmit (szó szerint értve), hogy "férfi lélek női testben", amikor a nemek csak a tesben érelmezettek, a lélek önmagában nemtelen - a rózsakeresztesek szerint, akiket elvileg propagálni akar... :D Mielőtt még átzavarnátok a kapcsolódó topikra, nincs több hozzáfűznivalóm a témához :D )

Ja, és persze a kedvencem, Hermann Hesse minden mennyiségben, és Umberto Ecco, bár gondolom őt sem kell bemutatni :lol:

További boldog új évet Mindenkinek.

_boebe (NPC/NJK)

_boebe (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.06, 18:05

Ez a Göncölös csak az egyik kiadás, (nekem megvan kettőben is) és spec. a drágább.
Létezik egy küllemre nagyon gagyi kis papirkötés kb zsebnotesznyi méretben egy rajzolt szamurájjal a cimlapon. Ha erdekel utananezek, ki adta ki (azaz eloszedem a fiokbol :sor: )
Amúgy - mindamellett persze, hogy mindenütt alapműként emlegetik - mai szemmel elég pitinek is tűnhet: tele van ilyen apró alapigazságokkal, ld küzdelemben helyezkedj okosan, pl az ellenfeled nézzen a nap felé meg hasonlók. Egyszer tényleg érdemes elolvasni.

_morihei (NPC/NJK)

_morihei (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.02, 00:35

<:felvon:
valóban megleptél...
kérlek, küldd el a címüket...

Keshik

Keshik

  főnökasszony

 • Fórumita
 • 1427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2003.01.02, 00:27

Morihei !

Nagyon meg fogsz lepödni, mint ahogy en is meglepödtem.
Budapesten a XXI. kerületben ( tehat Csepel ), a Csepel Plazai Libri könyvesboltban. A kiadoja a Göncöl kiado, a forditast pedig Edes Balint keszitette. a cimüke ha erdekel küldöm per u2u.

Pisti meg egy pezsgöt !

_morihei (NPC/NJK)

_morihei (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.01, 20:21

Hol talatal te olyat?!
(Sun Tzu: A hadviseles tudomanya)

Meg meg az is erdekelne, hogy lattatok-e mostansag valahol a Hitehagyott trilogia 2. kotetet.
Raoul Renier irta

Es hogy hirtelen en is ajanljak valamit:
Robert Graves-tol a Vitez Belizar serintem nagyon jo.

Keshik

Keshik

  főnökasszony

 • Fórumita
 • 1427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2002.12.31, 18:49

Tegnap szereztem be es mar tul is vagyok rajta !

Hogy pontositsak, ajanlom a Sun Tzu fele A hadviseles tudomanya. Az 1906-os angol forditas alapjan keszült a magyar forditas.

Es az iras termeszeteböl fakadoan, nem csak valodi es kepzelt tabornokoknak ajanlom, sok dolog hasznosithato az üzleti eletben is.

Pisti a pezsgöt !

B.U.E.K. !

:felvon:


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]