Ugrás tartalomhoz


Fotó

Ki a legjobb, miért és melyik könyve?


 • Válasz írásához lépj be
359 hozzászólás érkezett eddig

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4237 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2007.01.18, 20:34

Jobb híján itt kérdezem meg.

Mostanában elkezdtem Rejtőt olvasni, eddig valahogy elkerültem. Elég sokat olvastam és nagyon tetszik. DE. Van egy dolog, ami már idegesít. Konkrétan az egyik visszatérő mellékszereplő. Levin.

KICSODA A NAGY LEVIN? :)

Mindig csak annyi van, hogy megsértődik, mert nem tudják ki ő.

DE KICSODA A NAGY LEVIN? :)

Persze a kérdés csak akkor áll, ha le van írva valahol...

ardan

ardan

  Ghosthunter

 • Fórumita
 • 234 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2007.01.12, 22:03

Nos, mint minden jó könyv, így az általad említett Dekonstrukció is beszerezhetetlen az interneten, marad az antikváriumi vadászat és a remény, hogy valaki nem annyira komolyan lopta el a fszek-ből (bár valahol lealacsonyodás, de megrugdosnék egy-két ilyen enyveskezű bölcsészt, a könyvtári adatok alapján van belőlük bőven) ilyen még Grondintól a bevezetés a filozófiai hermeneutikába... :)
Derrida egyik újabb könyvét(Az idő adománya) most vettem meg, várom már erősen a vizsgaidőszak végét, hogy foglalkozhassak vele, meglepődéssel vettem tudomásul, hogy egy nálunk (EKF) tanító ipse ferdítette, ez ügyben még érdeklődöm
Logika-nyelv vonalon nekem nagyon tetszett Neumer Katalin tanulmánya a Bizonyosságról végén, illetve az általa szerkesztett Nyelv, gondolkodás, relativizmus, Freget is jónak találtam, bár tőle keveset olvastam
A Ruzsa féle könyvek( A logika elemei, Bev. a modern logikába) alaposan az időigényes-tanulós kategóriába tartoznak de kemény a téma is szal egyelőre nincs jobb út
Wittgensteinhez érdekes adalék Hans Peter Duerr, bár ő elég érdekes módon ír, így egyelőre ebbe is csak belekukkantottam(LW-t mellesleg ő is és Eco is misztikusnak titulálja)
Pesten egyelőre a Testes könyvvel se találkoztam :D
Logikához még ezt találtam, az első pár oldal alapján egész jó:
Bevezetés a logika filozófiájába
Ja és még valami! Nem tudod, hogy régebbi Helikonokat hol lehet beszerezni, mondjuk a neten? Egy két kardinális szám érdekelne és a kiadót már kifosztottam, de a két leglényegesebb(recepcióesztétika/dekonstrukció) persze nincs meg, a könyvtárinak meg kitépték a felét :aaaaa: :) :aaaaa:

Módosította ardan: 2007.01.12, 22:08


Mr_Steve

Mr_Steve

  Mesélő Arc

 • Fórumita
 • 277 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2007.01.11, 12:05

Logikában meg Wittgensteinben nem nagyon jeleskedem igazság szerint (meg az angolszász analitikusokkal is fenntartásaim vannak :rohog:). Azért a Tractatust muszájból-becsületből szoktam forgatni (az elejét és a végét leginkább). Engem Derrida és az első vonalas kontinentális dekonstrukció, ami a leginkább érdekel. Ehhez van egy elég jó szekundér írás Dekonstrukció címmel. A Horror Metaphysicae sorozatban jelent meg, és alapozónak elég jó. Meg persze a Bókay-féle tankönyv. Meg minél több primér szöveg, kezdve a Différance-szal.

Foucaulthoz nagyon sok tanulmányt lehet találni a Testes Könyv II. kötetében, és a Posztmodern irodalomtudomány féle szöveggyüjteményben, de a legjobb ha Sutyák Tiborral tudsz beszélni, vagy áthallgatni az óráira. Ő nagy Foucault fordító és nyilván rengeteget foglalkozik vele.

A logikához meg össz-vissz a Bevezetés a modern logikába című Ruzsa-könyvet ismerem. A Mikor igazolt egy hit? című antológia meg elég jó a modern analitikusokhoz, gondolom ez a vonal érdekel jobban.

Logikához jó volna ha te adnál meg nekem irodalmat, valami alapot, mert igazán nem vágom. :normaalis:

ardan

ardan

  Ghosthunter

 • Fórumita
 • 234 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2007.01.10, 21:33

Nos, Heideggerrel már barátkozom(A metafizika alapfogalmai), alig várom, hogy vége legyen a vizsgaidőszaknak...Kierkegaardtól a Gondolatnál megjelent válogatás van meg, de még nem volt időm belekukkantani...voltaképpen minden érdekel, fenomenológia, hermeneutika(Gadamer kell az irodalomelmélethez,meg érdekel is) de a nagy kedvenc az bizony Wittgenstein, még logikát is elkezdtem tanulni önszorgalomból :nuke: és néha egész jókat lehet bírkózni a Tractatusszal :vitatkozik: :)
Nos ezekben a témákban érdekelne mindenféle színvonalas bevezető jellegű v. másodlagos irodalom. Neumer Katalin írásairól vmit, hogy hozzátesz-e vmit LW-hez, meg ilyesmi :dilis:

Sartretól milyen a Mi az irodalom? Aztán, mi az amiről úgy gondolod, hogy Foucault, Derrida megértéséhez kulcsfontosságú az ismerete?
kérdés az van bőven :)

Módosította ardan: 2007.01.10, 21:37


Mr_Steve

Mr_Steve

  Mesélő Arc

 • Fórumita
 • 277 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2007.01.10, 14:46

Hamvas Béla mondjuk nem a legjobb szerző, ha filozófiáról van szó szerintem. Ő inkább misztikus (lásd. Scientia Sacra). Ha filozófiát szeretnél olvasni akkor Soren Kierkegaard-ot, mint életfilozófust ajánlom jó szívvel. Vagy a XX. századi egzisztencialistákat: Albert Camus, J-P Sartre, Karl Jaspers, Martin Heidegger stb. Persze csak ha egzisztenciális kérdések érdekelnek.
Viszont Kierkegaardba mindenképp érdemes beleolvasni (legfőképp a VAGY-VAGY című szövegbe), ő szépírónak is nagyon jó, persze ez igaz a két említett franciára is.
Milyen terület érdekel konkrétan?

metalli.cat: Abban igazad van, hogy a Szilmarilok és a Babó elolvasása mélyíti a Gyűrűk Ura olvasásának élményét, de nem hiszem, hogy anélkül nem állna meg a saját lábán. A többi szöveg ismerete nélkül is nagyon élvezhető szerintem. Én legalábbis előbb olvastam a Gyűrűk Urát és nagyon nagyon tetszett, csak utána vettem kézbe a Szilmarilokat, meg a Babót.

Módosította Mr. Steve: 2007.01.10, 14:52


_Richard Rahl (NPC/NJK)

_Richard Rahl (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.01.08, 17:59

Terry Goodkind a legjobb író,kész passz,ennyi ,nincs vita! :gyagya: :rohog:
Télleg a legjobb könyv,és hogy sokan megszólják szegényt,de nekem akkor is ő az etalon.Najó,a Tűz Lelke nem volt túl jó,de a Bukottak Hitében,már hozza a formáját. :aboci:

Diitman

Diitman

  Human Leviathan

 • Fórumita
 • 93 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2007.01.08, 10:04

ardan

Mennyire olvasol, illetve szeretnél szakszöveget olvasni? Én Hamvas Bélát olvasok mostanában, és csak ajánlani tudom mindenkinek. Vannak súlyosabb szövegei is, de nemrég olvastam el az A Bor Filozófiája c. egészen vékony könyvecskét (mielőtt továbbadtam volna v.kinek karácsonyra :ejj: ), és nagyon jól érint mély témákat úgy, hogy fel sem tűnik az olvasónak.

ardan

ardan

  Ghosthunter

 • Fórumita
 • 234 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2007.01.01, 19:46

Egyetértek veled, meg nem is ......
A gyűrűk ura (ezalatt értem a trilógia három részét) valóban egy páratlan csillaga a fantasy könyveknek. Tolkien prof. olyat alkotott amelyet edig még senki más, és véleményem szerint mostanában semki más nem is fog....
....de! Ha már gyűrűk uráról beszélünk, szerintem nem lehet a teljes megértést elérni a kiegészítő művek elolvasása nélkül(pl.: A babó, Szilmarilok)  Szóval a művek szerintem csak így, ezekkel együtt, élvezhetőek csak igazán :D  :szent:  :)


Ez szerintem is így van, ha a GYU egy gyönyörű kép, akkor a Szilmarilok az a keret ami a maximumig fokozhatja az olvasás(egy kis középpföldei lét) örömét.
Mostanában egyre több filozófust olvasgatok, valakinek vmi jó ötlete ezzel kapcsolatban?

_metalli.cat (NPC/NJK)

_metalli.cat (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.12.29, 19:54

Egyetértek veled, meg nem is ......
A gyűrűk ura (ezalatt értem a trilógia három részét) valóban egy páratlan csillaga a fantasy könyveknek. Tolkien prof. olyat alkotott amelyet edig még senki más, és véleményem szerint mostanában semki más nem is fog....
....de! Ha már gyűrűk uráról beszélünk, szerintem nem lehet a teljes megértést elérni a kiegészítő művek elolvasása nélkül(pl.: A babó, Szilmarilok) Szóval a művek szerintem csak így, ezekkel együtt, élvezhetőek csak igazán :D :) :sor:

_Arta (NPC/NJK)

_Arta (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.12.29, 19:00

Tolkien. Gyürük ura. Tolkien nagyon szépen ír. A gyürük ura nem egy akció könyv. Kevesebb benne a spricelő vér és a csonkolt végtag, mint általában a műfajban. Amikor olvasom a gyürük urát, akkor ott érzem magam középföldén. Ez annak a részletes helyszín és táj leírásnak köszönhető amivel Tolkien nem csak egy világot, de egy műfajt teremtett.
A gyürük ura, nem csupán egy jó könyv, piciny ablak arra a hatalmas világra, ami sokkal részeltesebben kidolgozott, mint bármilyen másik világ, ami már csupán ennek az eredti ötletnek a koppintása.
Tolkien egy élet munkáját süritette egyetlen könyvbe, és ez adja azt a részletgazdagságot, amitől utolérhetetlen.

Aszki

Aszki

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 150 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.29, 01:23

Rengeteg írót és könyvet szeretek, sok-sok műfajban.
Viszonylag rendszeresen játszunk különfelle társaságokban "mit érdemes elolvasnit" :dilis:
Legkedvencebb: H. Böll: Biliárd fél tízkor :felvon:

KXL

KXL

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 353 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.27, 17:33

Lee Child krimi hangulatú regényeket ír. A főhős Jack Reacher egy negyven éves volt katonai rendőr, vagy mi :bravo: Minden könyve igencsak izgalmas cselekedetü, ha szereted a nyomozgatós, végén mindenre fényre derülős témát, akkor ez neked való ;)


Lee Child kellemesen sablonos, nem művész, de jó mesterember.
Számos ismélődő "panelt" használ, amitől otthonosan érzi magát az ember a történetben, de általában elég jók és egyéniek (már persze a sorozaton belül) a sztorik ahhoz, hogy "új" élmény legyen.

Rengeteg jól megírt apró epizód van benne, ami nem életszükséglet a történet fővonala szempontjából, de hangulatos és soxor utólag valahogy "előkerül" és jelentést kap.

blaisec

blaisec

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.27, 09:59

Köszi majd utánanézek Lee Child-nak. Szeretem az olyan könyveket amiben van rejtély.
Kedvenceim:
G.R.R. Martin: Jég és Tűz dala ciklus
Steven Erikson: Malazai Bukottak ciklusa
Neil Gaiman: Amerikai Istenek, de tulajdonképpen minden ami hozzáférhető tőle.
Clive Barker: Korbács csak ez tőle, esetleg még az Öröklét tolvaja, ami gyermekkönyvnek készült, de szerintem ahhoz kissé sötét lett.
John Connely könyvei.
Maurice Druon: Elátkozott királyok
Wilbur Smith: Folyó istene-Hetedik tekercs-Mágus, meg még néhány könyve. PL. : Amikor az oroszlán zabál, Napmadár.
Dan Simmons: Hyperion
Isaac Asimov művei
Steven King néhány regénye, de inkább novellái, kisregényei.
Dean R. Koontz pár regénye
Sven Hassel könyvei
Régebben kb. 6-8 évvel ezelöttig Rejtő Jenő meg Lörincz L. László, de Rejtőtől gyakorlatilag mindent olvastam, Leslie L. Lawrence pedig már nem tud lekötni sőt idegesít.
Ja Star Wars regényt az eredeti film trilógiát olvastam ,de akkor inkább a Dűne

Módosította blaisec: 2006.11.27, 10:01


_Al Ashrad (NPC/NJK)

_Al Ashrad (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.11.23, 22:48

Lee Child krimi hangulatú regényeket ír. A főhős Jack Reacher egy negyven éves volt katonai rendőr, vagy mi :) Minden könyve igencsak izgalmas cselekedetü, ha szereted a nyomozgatós, végén mindenre fényre derülős témát, akkor ez neked való :rohog:
Stanley a szerencse fia egy gyerekkönyv, de nem gyerekes, elég komoly témáról szól, aranyos humorral, és igencsak jó sztorival.
A toreádor tényleg nagyon jó, a malkávot nem olvastam hálaisten, de a tremere-t sajnos igen :rohog: Én assamite párti vagyok, nevemből is láthatod. Hazimel szeme fogott meg nagyon, még kalandot is csináltam asztali vampiréhez belőle...
A Drizzthez annyit, hogy tényleg sablonos, lehet tudni sokszor, hogy mi lesz, de nekem már a szívemhez nőtt Drizzt, úgyhogy így is tetszenek, ráadásul pont az első trilógiát nem olvastam :rohog:
Olvastál már SW-t? Ne a filmek alapján ítélj...
Neked mi a kedvenc regényed?

blaisec

blaisec

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.12, 09:43

J. K. Rowling - Harry Potter összes - lehet nevetni
Darren Shan - összes (vámpír 12 könyv, démon 2 könyv)


Ez izlés dolga

Lee Child - összes


Nem ismerem.

James Clavell - Shogun
Karl May - összes
Dumas - D'Artagnan trilógia


Nincs mit hozzátenni.

World of Darkness könyvek (pl: vámpír klánregények)


Hát igen elég vegyes társaság, nem mindegyik jó, sőt többsége vacak . Malkávot ragadnám ki példának érthetelen zagyvaság, de Toreador se jó. S ezek csak példák.

R. A. Salvatore - összes (föleg Drizzt)


Az első trilógia tényleg jó a Drizztből, de itt be kelett volna fejeznie, mert a többi, tele van sablonos dolgokkal, egyhangú történetmenettel. Pap-ciklus az még jó.

A pókkirálynő háborúja sorozat


el lehet olvasni.

Dal és Kard sorozat


Nekem nem jött be, bár csak az első kettőt olvastam.

Louis Sachar - Stanley, a szerencse fia - a film is nézhető


Megint csak nem ismerem.

Star Wars könyvek tömkelege, főleg azok tetszenek, amik a filmek után játszódnak


Én speciel nem szeretem a SW-t

Anthony Sheenard összes könyve ( misterious universe, 7 tenger)


Nem vitatkozom vele.
Többi meg tényleg jó.

_Al Ashrad (NPC/NJK)

_Al Ashrad (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.11.11, 20:16

Az én kedvenc könyveim:
James Clavell - Shogun
Karl May - összes
Dumas - D'Artagnan trilógia
Lee Child - összes
J. K. Rowling - Harry Potter összes - lehet nevetni
Darren Shan - összes (vámpír 12 könyv, démon 2 könyv)
World of Darkness könyvek (pl: vámpír klánregények)
R. A. Salvatore - összes (föleg Drizzt)
A pókkirálynő háborúja sorozat
Dal és Kard sorozat
Louis Sachar - Stanley, a szerencse fia - a film is nézhető
Anthony Sheenard összes könyve ( misterious universe, 7 tenger)
William Golding - A legyek ura
Star Wars könyvek tömkelege, főleg azok tetszenek, amik a filmek után játszódnak
Egri Csillagok, Pál utcai fiúk (ezek érzelmileg is megrendítettek :normaalis: )
Szóval ezeket a könyveket ajánlom mindenkinek, mert szenzációsak.
Peace

algernon_b

algernon_b

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 35 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.10, 20:12

Már majdnem minden kedvencemet leírtátok (de a fórum végigolvasása után lett egy másfél oldalas listám arról, hogy miknek kell nekiállnom), de ha jól emlékszem nem szerepeltek:
1. A kis herceg: szerintem örök darab, nagyon jó mondanivalóval
2. Herman Hesse: Demian
3. Jostein Gaarder: minden könyve, talán a legjobb A kártya titka

Robin Hobbtól a Látnok-ciklust nemrég olvastam el, őrületesen jó, nálam ez volt az első fantasy, ami felvehette a versenyt Martin Song of ice and fire ciklusával. Zseniális mindkettő!! :normaalis:
/és mellesleg szvsz sokkal jobb, mint a GYU/

fefceman

fefceman

  Törzs-fórumozó

 • Inactive
 • 639 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.07.19, 16:06

A.B.Cee:

1.-Star why-szólitson csak bandinak.
2.-A röppencs-menjen le bandiba!

Ütős könyvek :dilis: .
Van több is?vagy csak ez a kettő?

Mr_Steve

Mr_Steve

  Mesélő Arc

 • Fórumita
 • 277 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.06.29, 13:35

Gilnorral én is egyetértek! Nem tudja valaki mikor jön a következő? :D

gilnor

gilnor

  Törzs-fórumozó

 • Inactive
 • 854 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.06.29, 12:39

Terry Pratchett összes műve mindenek felett. :D


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]