Ugrás tartalomhoz


Fotó
UTK

MAGUS d100 - Kérdések, válaszok, vélemények • Válasz írásához lépj be
2565 hozzászólás érkezett eddig

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1449 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 16:29

csináljatok egy wikit M* perfect néven :)
abban kivehettek mindent, ami nem tetszik.

Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1292 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 15:36

,,1. Az UT-t hanyagoljuk, ne azt nézzük, mi volt az UT-ban, azt nézzük, mi van most. Az egy dolog volt, ez meg egy másik." ??? Próbáld összefüggésében értelmezni az olvasottakat. Az UT-t azért hoztam fel, mert sokan nincsenek tisztában vele, hogy Laci bácsi és Manyi néni nem ötödik fokon birtokolják a jártasságot (lásd Tékozló fiú reagja a témában). Ha szerinted ez nem kurrens infó jelenleg, akkor nyugodtan hagyd figyelmen kívül. :)

,,2. És az reális, hogy a világ legnagyobb csapdamesterei min. 8. szintűek, úgy, h. közben gyakorlatilag semmit sem csináltak? Ellenben az 5. fokú történelemismeret 75 Kp-ból felvehető úgy, hogy a nyelvismeret és írás is a 0. szintről indult!"
Az első fokú történelemismeret talán belefér abba a kategóriába, hogy néhány idősebb bölcs meséiből megpróbálod leszűrni a tanulságot, max. bejársz pár falvacskát a környéken :gyagya: A gyakorlatilag nem csináltak semmit részt nem igazán értem, valószínűleg felkeresték a világ legnagyobb csapdakészítőit a világ néhány pontján, évek óta minden idejüket leköti jártasságuk fejlesztése (már ha ötödik fokot akarnak elérni). Mire gondoltál pontosan?

,,3. Az utolsó mondatodhoz hadd idézzek. Khmm, khmm. Számtan/mértan 4. fok. "...mértanilag már röppáját számol... fojamatábrákkal dolgozik. 5. fok: ...bír a nagy egyenletrendszerek tudományával." Na, ha ez gimnáziumi szint..."
Mert mi ez, ha nem gimnáziumi szint? Speciel nem voltam matek tagozatos, de ettől még azért én sem esem hanyatt. Abban egyetértek, hogy nem feltétlen kerettanterv része IRL, esetleg tényleg erre kéne fordítani plusz két hetet monjduk az integrálás helyett. :lol: Továbbra is tartom, hogy egy mai végzős gimnazista megalázná az Ynevi matematikusokat, akik 3-as (!) szinttel, azaz a hivatásos szinttel rendelkeznek, te pedig a negyedik és ötödik fokot idézed (aminek aztán végképp semmi köze az említett két jártassághoz).

,,Egyébként jómagam diplomás vegyész volnék, a szakmában is dolgozom, és hadd áruljam el: ha v.ki nem reakciókinetikával vagy kvantumkémiával kíván foglalkozni, a 4 alapművelet, a %számítás és a gyökvonás elegendő a diplomához! Jómagam is tanultam deriválni meg mátrixolni, de az azóta eltelt 7 évben egyszer sem kellett használnom! Jómagam az 5. fokú alkímiához 5. fokú számtan/mértan kell c. tételt csak akkor tudom elfogadni, amennyiben az ynevi alkimista receptek működéséhez ezek szükségesek. Pl.: "Mikoron a vörös hold legközelebb van Satralishoz, és a Nagy vadász karja 30 fokos szöget zár be az Aquir Szemével, akkor öntsél rézcsőbe ujjnyi tiszta sósavat..." De ez meg leginkább Csillagászat és asztrológia, ijen képzettség meg nincs."
Nem kétlem, hogy jobban értesz az kémiához, de pl. nekem gimiből rémlenek mindenféle kötési szögek, különböző töltések ide-oda vándorlása, atom modellezés, csöppes sem egyszerű molekulaszerkezeti modellek, ráadásul többismeretlenes egyenletrendszerek megoldása, stb. Nem állítom, hogy egy Ynevi alkimistának ezekre mind szüksége van, csak úgy hiszem, hogy a számtan/mértan negyedikfoka tartható. Ha egy harmadiknak jobban örülnél, akkor felőlem meggyőzhetsz, de azért ez az egy szint különbség (jó esetben) nem hiszem, hogy okot adna az elmúlt pár jópofa sarkításra - hogy mindenkinek írás ovasás kell a létezéshez, meg mittomén.

_Amon (NPC/NJK)

_Amon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.11.20, 14:16

Véleményem az ÚTK-val kapcsolatban megtalálható itt
Sajnos túl hosszú lenne ide bemásolni.

Módosította Amon: 2007.11.20, 14:17


G46

G46

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2690 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 12:57

Üdv!

Egyébként a főjellemzőkhöz kötött értékek (és főleg, hogy szinte csak rajtuk múlik) nem nyerték el tetszésemet. Tényleg ugyanolyan jól tud harcolni 1. Tsz-en egy tizenévekig könyvek fölött tanuló varázsló, mint egy 3-4 évig minden nap szüntelen gyakorlással táborozó harcos, pusztán azért, mert szüleik 13-as ügyességgel és gyorsasággal és erővel áldották meg őket?

A gyakorlást hivatott jelezni a szintenkénti HM, meg az, hogy a harcos fegyverforgatást, pajzshasználatot, stb. vesz fel. A könyvek fölé görnyedés miatt pedig nem lesz 18-as ereje, csak 13-as. Vagy ha 18-as ereje lesz, akkor kevesebb jut a szellemi tulajdonságokra. Nekem ezzel a részével nincs problémám, bár elsőre én is meglepődtem.

A számtan/mértan kapcsán filóztam, hogy talán szerncsésebb lett volna egy picit bonyolítani a képzettségeket. Pl. a számtan és a mértan kapcsolata. Szorozni meg összeadni tudni kell a mértan alapjaihoz, de egy mértan 5. fokhoz nem szükséges a számtan 5. fokú ismerete. Egy alkímiához szükséges számolni, de- mint korábban írtam-a mesterré váláshoz biztosan nem szükséges az 5. szint. De ha meg elkezdjük boncolgatni a képzettségeket, akkor ÚT lesz belőle. Végül is az alkímián és a csapdaállításon kívül más, általam hibásnak gondolt dolgot nem találtam benne (persze lehet, meg ez szvsz.), szóval egy elég egyszerű rendszer a 80 képzettségből 78-at jól kezel, azért az nem rossz.

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 12:15

[A csapdakészítést aláírom hogy komoly tudomány egy fokon túl, de a 4. fokú matematika (ami eggyel áll a kifejezetten matektudós, az elérhető csúcs szint alatt) kicsit durva. Olyan dolgokkal számolni mint ballisztikus röppálya, surlódási erő, nehézségi gyorsulás stb. gimnáziumi matematika/fizika anyag, és korántsem igényel olyan széleskörű matematikai ismereteket... ráadásul pl egy súlyérzékeny csapdát nem kell dekára pontosan beállítani, sőt még kilóra sem... ha 5-10 kilótól aktiválódik nem jó, ha 40-50 kilótól jó, ha csak 150 kilótól akkor tuti nem jó :) Az időzítő pedig jópár egyszerű mechanikai módon megoldható a tartályba csorgó víztől a lassan elégő zsinóron át millió és millió megoldásig... (pl. a csapdaaktiválás nem a csapdát aktiválja csak elindít egy golyót... mikor a golyó célba ér X idő múlva aktiválja a csapdát, pl egy lezáródó falat az áthaladók elött és mögött)


Programozóként valami olyasmit tudnék felhozni példának, hogy vannak a 2 egyetemi diplomás programozó matematikusok, akik minden feladatra fejből tudják az algoritmust, és akár papíron is tökéletesen leprogramozzák a dolgokat. Meg vannak a lekes középiskolás srácok, akik ugyanazt a programot minden különösebb előképzettség nélkül megírják, a programozási tételek ismerete híján kilogikázzák, mit is kellene csinálnia, és az első néhány héten csak szenvednek a hibáktól, míg addig próbálgatják, javítgatják a dolgot, amíg nem sikerül.
A két program végeredményben lehet teljesen egyforma, csak az uitóbbi sokkal lassabban jutott el ugyanoda. (Viszont valószínűleg fejlődött is közben.)

Vagyis, valami olyasmit is be lehetne illeszteni a rendszerbe, hogy ha nincs meg a szükséges előképzettség, akkor kevésbé sikerül, vagy több ideig tart a dolog.
Vagy pl. számon tartani, hogy mi az, amit már sikerült egyszer megcsinálnia, vagy részletesen betanították neki, és akkor azt már matematikai háttér nélkül is meg tudja csinálni, mivel emlékszik rá.

Vagy valami ilyesmi...

Kadmon

massza

massza

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 385 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 11:32

G46: Bár le lehet söpörni az Út-t azzal, hogy most nem arról beszélünk, de nekem a képzettségrendszer (és az ezen alapuló harc és mágia felépítése is) sokkal jobban hajaz rá, mint a zöldre.

„...Massza: azért a rendszert elég gyökeresen megváltoztatták, a világban pedig nem ígértek komoly változtatásokat, csak korrekciókat a logika mentén. Mégis mi többet vártál? Különben a zöld klón kifejezés nem áll annyira messze a valóságtól, ti. ez lett beígérve (visszanyúlás az alapokhoz, újabb alapkönyv d100 szerint), bevalottan másoltak sok dolgot, de ez önmagában szerintem nem hiba annak, aki szerette az ETK-t....”

Krynn: Ööö…mik is azok a gyökeres megváltozások? új harcrendszer? új mágiarendszer?
Hol is vannak a várt korrekciók a világban? Az lenne mindössze, hogy bele került Yankar, egy mini Erion klón? Számomra még mindig inkább ÚT-ra hajaz (ami szintén D100, nemde :) ), mint a nagy Ződre.

Egyébként a főjellemzőkhöz kötött értékek (és főleg, hogy szinte csak rajtuk múlik) nem nyerték el tetszésemet. Tényleg ugyanolyan jól tud harcolni 1. Tsz-en egy tizenévekig könyvek fölött tanuló varázsló, mint egy 3-4 évig minden nap szüntelen gyakorlással táborozó harcos, pusztán azért, mert szüleik 13-as ügyességgel és gyorsasággal és erővel áldották meg őket?

Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1373 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 10:40

Az a 20 E-s elemi erő aura 120 Mp időmágia nélkül(!) - 13+ szint. Ha ezt egy mozaikmágiához nem értő pap 80 Mp-ért (8+ szint) egy másik varázsló ennél sokkal olcsóbban szétzúzza az szerintem valahol elég ellenszer az ultimate'n'undestructable elemi erő tank ellen. Valóban, nem minden bokorugró pap képes rá, de nem is minden varázsló novícius képes ilyesmi megidézésre.


Ez mind szép és jó, csak éppen a fent említett 13+ szintű varázslót egy 8888. szintű harcos, vagy éppen 8888 főnyi ork sereg se tud megsebezni harcban mágikus támogatás nélkül, és ez a játékegyensúly totális csődje.

Megj : 20MP-ért szétszedni egy 120MP-s varázslatot is némikép aránytalan, mégha vissza is fogja a fentartott varázslatokat. És aránytalan az is hogy valakinek 20 MP ami másnak 80 KP... (megj 2. : hamár "hivatalos" vagy akkor tartsad magad a saját Kegypont elnevezésetekhez légyszives :))

A csapdakészítést aláírom hogy komoly tudomány egy fokon túl, de a 4. fokú matematika (ami eggyel áll a kifejezetten matektudós, az elérhető csúcs szint alatt) kicsit durva. Olyan dolgokkal számolni mint ballisztikus röppálya, surlódási erő, nehézségi gyorsulás stb. gimnáziumi matematika/fizika anyag, és korántsem igényel olyan széleskörű matematikai ismereteket... ráadásul pl egy súlyérzékeny csapdát nem kell dekára pontosan beállítani, sőt még kilóra sem... ha 5-10 kilótól aktiválódik nem jó, ha 40-50 kilótól jó, ha csak 150 kilótól akkor tuti nem jó :gyagya: Az időzítő pedig jópár egyszerű mechanikai módon megoldható a tartályba csorgó víztől a lassan elégő zsinóron át millió és millió megoldásig... (pl. a csapdaaktiválás nem a csapdát aktiválja csak elindít egy golyót... mikor a golyó célba ér X idő múlva aktiválja a csapdát, pl egy lezáródó falat az áthaladók elött és mögött)

Hellguard666

Hellguard666

  The Fallen One

 • Fórumita
 • 2313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 09:57

Mhosah:

Meg lehet rendelni.

Irhatsz a Tuannak az info@akonyvesbolt.com email címre, de szerintem jobban járnál ha privát üzenetben kérnéd meg Pearl-t és/vagy Lathan-t a Tuan fórumon hogy postázzanak neked egy ÚZ-t...

Én ilyen módon rendeltem meg, és egy nap alatt - időgarantált feladással - megkaptam a könyvet.
6080 forint volt a cucc mindenestől, és Siófokra rendeltem.

Peace and happiness!

Mhosah

Mhosah
 • Archívum
 • -1 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 09:14

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy internetről meg lehet-e rendelni ezt a könyvet mert a hivatalos kiadó honlapján nem találtam a webshopba és nem tudom megrendelni... Ha tudtok adjatok linket! Előre is köszi!

Tekozlo_fiu

Tekozlo_fiu

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1573 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 01:22

Tha'thassa armudar!

zsoc_wargear,

"Szerintem próbáld ki mielőtt ilyen következtetéseket vonsz le, pusztán mások hozzászólásából."

Mintha némi élt éreznék ki a szavaidból. Szerintem nem jogosan. Ad1: nézd, nem fogok megvenni egy 6000 forintos könyvet, amíg a lehető legalaposabban nem győződtem meg arról, hogy tetszik, főleg, hogy mivel '93 óta magusozom, nagyon is tudom, hogy mi az, ami nem tetszik nekem a rendszerben, és mit szeretnék másképpen látni benne. Sok minden, úgy tűnik nekem, továbbra is hiba maradt, illetve kerültek új hibalehetőségek a rendszerbe.


A kipróbálás nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is kell venned. Biztos van az ismeretségi körödben, aki megvette, kérd el, olvass bele, vagy ha van aki kipróbálja játékban, akkor csatlakozz hozzájuk egy kalandra. Szvsz legalaposabban _így_ tudsz meggyőződni róla...

Csapdaállítás 5. fokhoz és Krynn írásához hozzáfűzve: 5. fok alatt a törpe mestereket kell elképzelni, akik tarin helymélyi tárnáit óvják áthatolhatatlan csapdarendszerekkel (súlyérzékelős és időzíthető csapdákkal, nem bukózsinórra kiugró karókkal), nem pedig az erdőkerülőt, aki hurokcsapdával akar nyulat fogni...

Tékozló fiú, Lathan:
Szerintetek az megoldás, ha a jelzett 20E-s elemi erő aurát egy pap 80 Mp-ért meg tudja szüntetni? Az kb. hányadik szintű papnak felel meg? Milyen szintet foglalhat el az adott egyház hierarchiájában (azaz mennyi az esélye annak, hogy utcai harcba keveredhet, mert a főpapoknál erre kb. 0,00001 %), és milyen gyakorisággal szaladgálnak Yneven ilyenek?
Az mindenképpen pozitív, hogy végre a szakrális mágia is a helyére került a varázslóival szemben (elvégre Ynevet keresztül-kasul az egyházak templomai/szakrális fókuszpontjai hálózzák be, nem a varázslók tornyai/manafókuszai), de akkor ez varázslatszinten miért nem jelent meg? Szerintem az elv jó, de a megvalósítás ebben a formában nem az igazi.


Az a 20 E-s elemi erő aura 120 Mp időmágia nélkül(!) - 13+ szint. Ha ezt egy mozaikmágiához nem értő pap 80 Mp-ért (8+ szint) egy másik varázsló ennél sokkal olcsóbban szétzúzza az szerintem valahol elég ellenszer az ultimate'n'undestructable elemi erő tank ellen. Valóban, nem minden bokorugró pap képes rá, de nem is minden varázsló novícius képes ilyesmi megidézésre.

Tékozló fiú

G46

G46

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2690 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 22:37

Üdv!
Ezen azért még nem lépnék túl:

A csapdás/alkimista dologhoz: szerintem elég rosszul látjátok a kérdést. László, a barátságos erdőkerülő és Manyi néni a bibircsókos banya a falu szélén valóban nem lesz matematikus, de hol vannak ők a képzettség ötödik(!) fokától?! Legjobb esetben is alapfokot, harmadik fokot kaphatnák meg (hivatásos?). Akik már négyes (ne adj isten ötös) szinten bírnak egy ilyen jártasságot, azok már nagy valószínűséggel nem egyszerűen a mindennapi tevékenységek ellátásra specializálódtak, nem az élet volt a tanítómesterük (vagy legalábbis akkor elég pörgős kis életük kellett hogy legyen smile.gif ). AKi ismeri az UT-t az nagyjából láthatja, hogy a legtöbb jártasság egy szinttel lejjebb kúszott. Ami az UT-ben 2. szint lenne, az itt 1., és így tovább. Az ötödik fokon képzett csapdakészítő a világ legbonyolultabb mechanikai szerkezeteit kellett tanulmányozza, amihez nem ártott a fizika, matematika törvényszerűségeink ismerete + némi speckó, csak a témához tartozó elszállt dolog. Szerintem simán elvárható ez a 120+ Kp, 8. szint környékére könnyedén meg is lesz (az meg hányas szint volt a régi rendszerben, 4-5? smile.gif ). Ráadásul ezt nem is nevezheted elsüllyedt költségnek, mert kaptál vele néhány elég jól használható járulékos képzettséget, ami még sok másik jártassághoz felhasználható követelményként. Az alkímiára kb. ugyan ezt lehetne mondani analóg módon.
Azt is gondoljátok végig, hogy ugyan tényleg nincs szükség a kvantumfizika/kvantumkémia, stb. ismeretére az Ynevi alkímiához, de a vonatkozó szükséges jártasságok sem a mai korban létező maximumot mutatják. Egy Ynevi matematikus tudását egy mai gimnazistáé simán verhetné.

1. Az UT-t hanyagoljuk, ne azt nézzük, mi volt az UT-ban, azt nézzük, mi van most. Az egy dolog volt, ez meg egy másik.
2. És az reális, hogy a világ legnagyobb csapdamesterei min. 8. szintűek, úgy, h. közben gyakorlatilag semmit sem csináltak? Ellenben az 5. fokú történelemismeret 75 Kp-ból felvehető úgy, hogy a nyelvismeret és írás is a 0. szintről indult!
3. Az utolsó mondatodhoz hadd idézzek. Khmm, khmm. Számtan/mértan 4. fok. "...mértanilag már röppáját számol... fojamatábrákkal dolgozik. 5. fok: ...bír a nagy egyenletrendszerek tudományával." Na, ha ez gimnáziumi szint...
Egyébként jómagam diplomás vegyész volnék, a szakmában is dolgozom, és hadd áruljam el: ha v.ki nem reakciókinetikával vagy kvantumkémiával kíván foglalkozni, a 4 alapművelet, a %számítás és a gyökvonás elegendő a diplomához! Jómagam is tanultam deriválni meg mátrixolni, de az azóta eltelt 7 évben egyszer sem kellett használnom! Jómagam az 5. fokú alkímiához 5. fokú számtan/mértan kell c. tételt csak akkor tudom elfogadni, amennyiben az ynevi alkimista receptek működéséhez ezek szükségesek. Pl.: "Mikoron a vörös hold legközelebb van Satralishoz, és a Nagy vadász karja 30 fokos szöget zár be az Aquir Szemével, akkor öntsél rézcsőbe ujjnyi tiszta sósavat..." De ez meg leginkább Csillagászat és asztrológia, ijen képzettség meg nincs.

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 21:29

Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Ezek alapján úgy döntöttem, hogy meg fogok próbálkozni vele :)


Én általában varázsló/okos harcos/ravasz zsivány karaktereket játszottam, de egyszer nyitottam egy barbárt, hogy végre hagyjam a csapatot érvényesülni, meg hogy pihenhessek végre, és ne nekem kelljen állandóan gondolkozni helyettük.
A játékok során persze állandóan tőlem - a barbártól - vártak tanácsot, és mivel ilyenkor elakadt a játék, be-be nyögtem egy-két okosságnak tűnő dolgot, amire én is úgy éreztem, hogy nem illik a karakteremhez, félrevezető butaságokat viszont nem akartam mondani, hogy ne miattam rontsák el a küldetést. A végén a mesélővel megbeszéltük, hogy én a sámán tanonca volt, de úgy érezte, hogy az apja örökségét kell követnie, ezért otthagyta a sámánt, és elment kalandozni. A mesélő felvitte az Intelligenciáját 14-re (azt hiszem, az volt a maximum a barbárnak), hogy passzoljon az okosságához, és így máris meg lett oldva az "okos barbár" problémája.
Ez a háttér, de a mostani játékban nem tudom, hogy lehetne megvalósítani. Pl. egy harcos alapot lehetne neki venni, vagy tényleg ki lehet használni a szabad pontosztás lehetőségét (bár az olvasottak alapján nem érdemes)

Kadmon

gomennasai

gomennasai

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 170 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 19:25

Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Ezek alapján úgy döntöttem, hogy meg fogok próbálkozni vele :)

Módosította gomennasai: 2007.11.19, 19:25


Darkspell

Darkspell

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 769 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 19:15

Természetesen a játéktechnikailag értett barbárt értettem alatta, könyvmoly alatt pedig azt, aki nem bír leállni az olvasással és általában van a kezében egy könyv (már ha épp a keze ügyébe kerül), és mindezt a saját örömére. Szóval harcos, akinek az olvasás a hobbija (már persze a gyakorláson kívül, hogy túlélje a csatában) :gyagya:
Még nem vettem meg a könyvet, mert még nem állt össze egy csapat, ezért kérdezem, hogy mennyire megy szembe a rendszerrel. Ha igen, akkor kitalálok inkább valami mást.


M&M, flow: könyvbuzi :lol:

Krynn

De azért a C'N'V elég gáz... Vagy nem? Beismerem, még nem olvastam, de lehet valamelyik nap megpróbálom.
Mindenesetre üdvözölendő ötlet, és végre valami történik M* háza táján. Mármint játéktechnikailag és nem regényileg...
Renegát újrakiadás? Tuan :)

gomennasai

A barbárok szerény családjában nem mindenki "kétkézre-fogom-a-kardot-és-nekimegyek-az-első-embernek-akit-meglátok". Mint ahogy a kyreknél sem mindenki varázsló, az orkoknál sem mindenki sámán, stb. Csak megfelelő covert story kell hozzá, és simán belefér.
Pl. valami ősi családi titkot akar megfejteni, és ehhez kutatja a történelmet, estébé-estébé. Csak fantázia kérdése.

Módosította Darkspell: 2007.11.19, 19:17


Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 19:14

gomennasai: a rendszerrel sztem azért nem "megy szembe" (ha jól értem, mit akarsz kérdezni), mert ha egy barbár a "barbár" csomaggal indul, akkor kb. meglesz neki mindaz, ami a "barbárság" alapjellemzője. Ha ezután felvesz szintenként kb 10 HM-et és 10 Fp-t, még mindig marad 15 Kp-je, amit arra költ, amire akar. De veheti az előbbieket még lejjebb is, csak akkor hogy néz szegény anyukája szemébe? :)

Én igazából talákoztam "tiltott" képzettségekkel - a nemes bárdoknál, akik nem vehetnekföl bizonyos alvilági képzettségeket. Sztem ez abból származik, hogy a bárdot nagy erőkkel akarták differenciálni (zsivány/nemes/harcos) és néha túlzásokba estek. Én mindenesetre figyelmen kívül hagynám az ilyeneke, már csak azért is, mert attól, hogy valaki X iskolában kezdett, nem biztos, hogy egész életét ennek megfelelően éli.
Sőt, az 1.szint utáni szabad karakerfejlesztés(amit valljuk be, megvalósítottak) pont arrol szól, hogy nem.

A barbárodnál tulajdonképp jóval nehezebb, amit én próbálok: egy nemesi származású varázsló pályáját felvázolni, aki afféle botcsinálta bajvívóvá szeretne válni. Számolgatásaim szerint 1.szintre össze lehet hozni egy asztrál/mentálmágust, aki alapszinten jártas a kardok forgatásában. 2-4.szinteken asszem be lehet hozni a többi "alapvető" mágiaformát, ha szintenként olyan 20-30 Kp-ket adok neki, a maradékból pedig Mp-t. Ettől kezdve, ahogy én látom, van egy kész varázslóm, akit ezen a vonalon (úm. képzettségek) nem muszáj tovább fejleszteni. Tehát leveszem a Kp-it minimumra és kb a következő megoszlásra állok át: 5-6 Mp, 5-6 HM és 3-4 Pp szintenként.

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1449 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 19:05

az ötödik szintű barbársághoz nem kell negyedik szintű írás/olvasás?

Klizen

Klizen

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1969 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 18:47

akkor már csak az a kérdés hogy egy barbár hogyan jutott egyáltaalán első könyvének közelébe, kitől tanult meg olvasni, miért szerette meg, honnan szerez magának könyveket és miért nem csatabárdot forgat mint minden tisztességes barbár :)

ha ezeket logikusoan meg tudod válaszolni akkor nyugodtan lehet indítani, ha nem, akkor fog szembemenni a világgal

gomennasai

gomennasai

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 170 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 18:37

Természetesen a játéktechnikailag értett barbárt értettem alatta, könyvmoly alatt pedig azt, aki nem bír leállni az olvasással és általában van a kezében egy könyv (már ha épp a keze ügyébe kerül), és mindezt a saját örömére. Szóval harcos, akinek az olvasás a hobbija (már persze a gyakorláson kívül, hogy túlélje a csatában) :)
Még nem vettem meg a könyvet, mert még nem állt össze egy csapat, ezért kérdezem, hogy mennyire megy szembe a rendszerrel. Ha igen, akkor kitalálok inkább valami mást.

Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1292 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 17:32

gomennasai: Definiáld mit jelent nálad a barbár, aztán azt, hogy mit jelent nálad a könyvmoly. Ha a kettő között nincs ellentmondás, akkor nyugodtan, de ez nem rendszer, inkább világfüggő. Hiába képzettség alapú a rendszer (már amennyire), a világbeli logikátlanságokat a mesélők úgyis ki fogják gyomlálni, szóval ezt a kérdést inkább a KM-ednek tedd fel.

Noro, két teljesen más dologról beszélünk. Nem azért tettem fel, hogy egy varázsló ugyan akkora mértékben figyel a pszire és a manára, mert nekem ez lelki kielégülést okoz (vagy azt gondolom, hogy ez a legjobb módszer egy erős varázsló elkészítésére). Az eddigi rendszerekben sem kellett feltétlenül pluszt költened a pszi pontokra, pl. ha a varázsló szintenként 1-et kapott, mert nem vásárolt Tp-ből (neki csak mana kellett, hiszen attól lesz jó erős :gyagya: ), akkor értelemszerűen számára a pszi pont kevesebbet ért hasznosság terén. Csak hogy amint azt már leírtam egyszer, nem a hasznosság szempontjából, hanem a ritkaság (mennyiség) oldaláról közelítettem meg. Innen nézve pedig ha mindent megtett, akkor sem lehetett több pszi pontja, mint mana pontja (ugyan ez igaz a többi kasztra is, ahol értelmezhető a tétel). //Különben a varázslók esetében a egy pszipontot jóval több pszipontra válthattad, a szorzó a módszertől függ, de ez most picit off, mivel én általánosan akartam levonni a következtetést.// Szóval a feltevésem, miszerint egyiket sem szereti jobban, csupán egyszerűsítés, hogy ne kelljen még egy, teljesen esetfüggő tényezővel számolni. Értem én, hogy kicsit kukacoskodásnak tűnik, mivel nem sok gyakorlati haszna van az észrevételnek, de esetleg jó tudni a régi diszciplínák konvertálásakor - pl. abszolút látás - vagy a dzsenn fajnál - mentálmagic psziből-, esetleg a pszimesternél - siopa teljes egészében.)

Narmianael, nem kell, és lehet.

A csapdás/alkimista dologhoz: szerintem elég rosszul látjátok a kérdést. László, a barátságos erdőkerülő és Manyi néni a bibircsókos banya a falu szélén valóban nem lesz matematikus, de hol vannak ők a képzettség ötödik(!) fokától?! Legjobb esetben is alapfokot, harmadik fokot kaphatnák meg (hivatásos?). Akik már négyes (ne adj isten ötös) szinten bírnak egy ilyen jártasságot, azok már nagy valószínűséggel nem egyszerűen a mindennapi tevékenységek ellátásra specializálódtak, nem az élet volt a tanítómesterük (vagy legalábbis akkor elég pörgős kis életük kellett hogy legyen :) ). AKi ismeri az UT-t az nagyjából láthatja, hogy a legtöbb jártasság egy szinttel lejjebb kúszott. Ami az UT-ben 2. szint lenne, az itt 1., és így tovább. Az ötödik fokon képzett csapdakészítő a világ legbonyolultabb mechanikai szerkezeteit kellett tanulmányozza, amihez nem ártott a fizika, matematika törvényszerűségeink ismerete + némi speckó, csak a témához tartozó elszállt dolog. Szerintem simán elvárható ez a 120+ Kp, 8. szint környékére könnyedén meg is lesz (az meg hányas szint volt a régi rendszerben, 4-5? :) ). Ráadásul ezt nem is nevezheted elsüllyedt költségnek, mert kaptál vele néhány elég jól használható járulékos képzettséget, ami még sok másik jártassághoz felhasználható követelményként. Az alkímiára kb. ugyan ezt lehetne mondani analóg módon.
Azt is gondoljátok végig, hogy ugyan tényleg nincs szükség a kvantumfizika/kvantumkémia, stb. ismeretére az Ynevi alkímiához, de a vonatkozó szükséges jártasságok sem a mai korban létező maximumot mutatják. Egy Ynevi matematikus tudását egy mai gimnazistáé simán verhetné.

Specializált karakterek/sokoldalú karakterek: általánosságban elmondható, hogy annál használhatóbb egy kari, minél jobban lehetővé teszi azt a kaland jellege. Ha történet egyoldalú játékot kíván meg, pl. tipikus hentelős, akkor tök felesleges felvenni egyéb jártasságokat a hentelést elősegítőkön kívül. Ha pedig a karakterek sok területen kell megállják a helyüket, pl. intrikázós-nyomozgatós-hentelős-stb. akkor pedig jobb sok dologhoz érteni. Tehát a vitát kb. úgy lehetne zárni, hogy helyzetfüggő = nincs jó választás. Itt is él az ősi mondás, ismerd a partid, ismerd a mesélőd, a többi csak a kockán múlik :lol:

,, "Örülök" hogy SFÉ növekedés címen viszontláthatom a VÉ leírását. " -by Cain. Na ezt kéne elküldeni a Tuannak. :)

Massza: azért a rendszert elég gyökeresen megváltoztatták, a világban pedig nem ígértek komoly változtatásokat, csak korrekciókat a logika mentén. Mégis mi többet vártál? :) Különben a zöld klón kifejezés nem áll annyira messze a valóságtól, ti. ez lett beígérve (visszanyúlás az alapokhoz, újabb alapkönyv d100 szerint), bevalottan másoltak sok dolgot, de ez önmagában szerintem nem hiba annak, aki szerette az ETK-t.

Hellguard666

Hellguard666

  The Fallen One

 • Fórumita
 • 2313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 17:15

gomennasai:

Szerintem teljesen.
Nem csinálsz mást, mint egy barbárt, aki játéktechnikailag iskola nélküli, és szabadon elosztod a pontokat.

Vegyél neki írás/olvasást, meg tudományos képzettségeket egy-kettőt induláskor... oszt már meg is vagy. Háttértörténetileg meg a karaktered mondjuk a barbár történetmondók közül került ki, csak éppen ő járt valamiért a Városállamokban valami ügyben, ahol megszerette a könyveket...
Itt már nincsenek Tiltott Képzettségek.

Peace and happiness!


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]