Ugrás tartalomhoz


Fotó
UTK

MAGUS d100 - Kérdések, válaszok, vélemények • Válasz írásához lépj be
2480 hozzászólás érkezett eddig

Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1212 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt Tegnap, 12:08

Cundior,

Akkor inkább itt folytatva:
 

...de nekem eleve problémám van az olyan képzettségekkel, amiket felveszel és utána szintenként ad valamit.


Hát igen, én azt sem értem, egy képzettség egyáltalán miért ad HM-et, manát, pszi pontot, Fp-t? Fejleszted 2. fokról 4. fokra a fegyverhasználatodat 18 KAP-ért, és ezért kapsz 50 KAP-nyi HM-et... Szerintem úgy volna működőképesebb egy szabad karakteralkotó rendszer, ha egyértelműen elválasztanák egymástól a különféle területeket, és motiválnák (vagy valamelyest megkötnék) a fejlesztédüket. Így viszont van egyértelműen jó választás és egyértelműen rossz...

 

 

Amit figyelmen kívül hagysz, az a specializálódás. Ha veszel 18 KAP-ból 9 Té-t, akkor minden fegyverrel megnőtt a támadód. Ha helyette ebből veszel 4. szintű fegyverforgatást, akkor kizárólag azzal az egy fegyverrel nő meg a harcértéked. Van olyan része is a specializációnak (jártasságszint növelésnek), amit nem is vehetsz meg KAP-ból (pl. méretkategóriák elleni értékek).

Tehát van egyértelműen jó választás, amíg kifejezetten egy (vagy akár 2-3) fegyverre akarsz koncentrálni. Viszont ha ezeket megszerezted, akkor esélyesen nem fogsz a többi 15 fegyverre a könyvben szintén 4. szintű fegyverforgatást tanulni, hanem onnantól tiszta HM-re költesz. Így nem értelmetlen a rendszerben HM-et venni, hanem arra ösztönzi a fegyverforgatókat, hogy a saját fegyverükkel előbb bánjanak mesterfokon, és utána költsenek HM-re.

 

Alapvetően egyet értek, de nagyon fontossak a konkrét számok. Megfordítva a kérdésedet, minek van fegyverhasználat képzettség? Ha (0-ról indulva) 23 KAP-ért megkapod a képzettség adta dolgokat (lefegyverrzés, fegyvertörés, átütés, méretkategória, +1 tulajdonság), akkor az egy választás, egy lehetőség, de ha még ehhez jön +50 KAP-nyi HM is, akkor a fegyverhasználat elveszti az eredeti rendeltetését. Nem egy képzettség lesz, amit megvásárolhat, hanem egy kötelező dolog, amit hülye leszel nem megvenni. Tehát nem az a bajom, hogy jön belőle valami, hanem hogy ráteszik a karaktert egy kényszerpályára, tehát elveszik a választási lehetőséget, másnéven a szabad karakteralkotást.

A másik kérdés, a képzettség alapú rendszer. Az ÚTK az? Szerintem nem. Semmit sem képzettségből használsz, esetleg az ad valami módosítót hozzá (általában +1-et), de ezt leszámítva minden képzettségfüggetlen (esetleg a pszi diszciplínák fokokra szétosztása nem).
 

 

Először is a fegyverhasználat tényleg nagyon megéri. De ha megnézed a korábbi rendszereket, akkor ott is létezett, hogy minden fegyverforgató mesterfokot kapott legalább egy fegyverre. Ha zavar téged, hogy ennyire erős bónuszt ad, akkor vegyél le plusz HM-ből. Ettől még a koncepció, hogy HM-et ad önmagában nem rossz, csak a mértékén vitatkozunk.

 

Az ÚTK egy hibrid, nem tisztán jártasságalapú - sajnos. Pl. varázsolni nem tudsz 3. fokú mágikus jártasság nélkül, de bizonyos iskolák meg kaszt jellegű speciális képességekkel bírnak, amiket semmilyen jártasság nem ad meg. Szóval sok esetben tényleg képzettség kell, máskor meg nem.

 

 

 

Elöljáróban annyit mondanék, hogy szerintem szimplán nem túl szerencsés, hogy ugyanabból a "pool"-ból veszed meg a karakter "tápszintjét" növelő dolgokat, mint a szerepjátékot színesítő elemeket. Ez rendszerszinten küld egy eléggé rossz üzenetet arról, hogy hogyan kéne kinézniük a karaktereknek.


Kicsit eltérültem (vagy eltérítettem magam), de ez a lényeg, ez tökéletes megfogalmazás! Ebből a szempontból baj a nagyon jó és nagyon rossz képzettség, hogy valamiből más is jön, hiszen egy közös forrásból vásároljuk őket. ETK-ban még elment, hogy ha harcos voltál akkor a Kp-dat HM-re váltottad egy képzettség segítségével, de ha minden KAP, akkor mit váltasz mire? Kevés KAP-ot sokra? Vicc...

 

Az ETK-ban még rosszabb volt a balansz, mert pl. pont a harcos elképesztően gyenge volt. Gyakorlatilag semmilyen alap jártasságot nem kapott - sem első, sem későbbi szinten. A szintenkénti kp nagyon kevés volt ahhoz képest, hogy milyen drága jártasságokat kaptak ingyen más kasztok későbbi szinteken. 

 

 

 

 

 

Szerintem nincsenek olyanok, hogy "szerepjátékot szinesítő elemek".

Szerintem a gond akkor kezdődik, ha valaki ezeket "színesítő elemeknek" kezdi tartani. Nem, ezek a karakterek szerves részei. Jó példa pl. a szexuális kultúra. Ha nem veszi fel a karakter 1. fokon, akkor elvileg szűz. 1 Kp a dolog "költsége", és mégis sokan problémáznak rajta. De fordítsuk meg: miért is baj, ha a karakter nem volt még nővel/pasival? 

 

Tudom, hogy ez csak egy példa, de szerintem ez egy nagyon vicces baromság volt (ha jól emlékszem az Új Tekercsekből jött). :D Szerencsére UTK-ban már átírtak, hogy "a karakter elvesztette a szüzességét és tanult belőle." Elképzelem, ahogy a karakter fizikailag nem tudja játék közben elveszíteni a szüzességét, mert nincs 1 kp-ja, hogy megvegye. Ez az igazi erényöv! 

 

Sajnos volt szerencsém olyan mesélőnél játszani, aki ha nem volt 1. szintű értékbecslésed, akkor a karakter szó szerint semminek nem ismerte az árát, emiatt kb. bármilyen áron el lehetett neki adni bármit - tízszeres áron kapta az almát a piacon... Értem én, hogy IRL sokan vannak, akik nem tudnak lovagolni, úszni, tüzet gyújtani, csomót kötni, stb., de ha ebben a játékban kemény kalandozókat kéne alakítani, akkor ezeket akár nyugodtan meg is adhatnánk plusz könyvelgetés nélkül. Hasonlóan tartózkodnék attól, hogy külön jártasság kelljen a szüzesség elvesztéséhez, a pohár sör megivásához, a házi(!)állatok felismeréséhez, és még lehetne pár ilyen dolgot sorolni a jó öreg ÚT kapcsán.

Nem az a baj, hogy a karakter szűz, hanem az, hogy egy rendszer azt gondolja, hogy jártasságok szintjén kell kezelni ezt a kérdést, és emiatt nekem 20 különböző, amúgy a karakteremet nem érdeklő, de a mindennapi élethez szükséges jártasságból kell felvennem 1-1 szintet. Ez rossz design.

 

Nem tudom, de az alap Kp-ja mindenkinek Intelligencia. Na már, nehogy ne tudj 10+ Kp-ból színesítő bűvészetet vagy főzést, vagy vadászatot felvenni. Ez a bármi mást fejlesztek HM-en kívül, akkor rosszabb leszek harcban meg nettó vérpistike hozzáállás. Van egy kampányunk, egy tolvaj és egy mágikus tehetségű szektás, a 8 szint alatt konkrétan 0 HM-et vettünk ketten együtt és volt nagyjából 4 csatánk. Szóval ez hozzáállás és stílus kérdése, nem matekoptimalizációé. Ha meg külön pontok lennének, akkor meg az összes harcos pont ugyanolyan erős harcos lenne, szóval onnantól mi értelme harcost indítani, ha csak egy leszel a tömegből? Ja, hogy te bűvészkedni tudsz, a másik meg főzni? Hatalmas különbség, tényleg. Lehet is D&D-zni.

 

Azért azt tegyük hozzá, hogy ez egy nagyon szélsőséges példa, ami a játék tervezett stílusától (ha van ilyen) elég messze áll. Inkább azt mondanám, hogy aki nem érti, hogy a játékban fontos a harc (és emiatt érdemes rá pontot áldozni), az ne játszon pontelosztós rendszerben, hanem kasztrendszer való neki. Kisebb szabadság, kisebb kockázat, hogy egy elcseszett karaktert hoz össze, akivel végigunatkozza az összes harcjelenetet egy kalandozó fantasyben.morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 21:08

Gyors addendum:

 

A KAP (nálunk esetek 95%-ban ez 1:1 kp) nem csak a szintlépéskor elkölthető, hanem "el lehet tenni későbbre" ha a játékos úgy érzi, hogy a karaktere ott és most nem tanult sok dolgot. Ez akkor szokott előjönni, ha valamiért nincs komoly időbeli különbség két kaland között, ami elég ritka.

 

Illetve, a játék közben is megszerezhető "ingyen" egy két 1-2.fokú képzettség (mondjuk nyelvtudás/kultúra olyan dolog amiket nem kell "szándékosan" tanulni), esetleg pár HM/kegy pont/pszi ha a karakter olyan dolgot visz végbe (tanul pár trükköt a messze híres párbajhőstől, istenének nagy szolgálatot tesz satöbbi). De ezek sosem közelítik meg a szintlépésnél kapott mennyiséget, ha ez az eset állna fel, akkor tipikusan inkább csak szintet lépnek a karakterek, hogy ne boruljon a szintskála. morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 20:55

@Dronner: igen és úgy szar az egész ahogy azt kitalálták. Ellenben ÚTK-ban megtehetem, hogy harcosként felveszek 2-3-4 tolvaj képzettséget, hogy én legyek Conan a harcos/tolvaj/kalózkapitány stb.

 

@morgorito: akkor már csak azt áruld el nekem, hogy ez mégis miben különbözik a 'nem vettem KAP-ból HM-et, mert más tanultam az elmúlt időben'-től? :hogymi: Mert a KAP pont azt jelenti, hogy mire szánod az idődet. Aztán, ha az egyik gyakorol, akkor HM-et vesz, a másik meg ha nőzik, akkor szexuális kultúrát.

 

Egyszerű.

 

1. Lecsökkenti a "szélsőértékek" közötti különbséget. Van egy maximum és nagyjából egy minimum is, amennyi harcértéket minden karakter kaphat. Ezért egyrészt lehet tervezni vele (a világ erőszintjén belül is), másrészt kihangsúlyozza a többi képzettséget (ezért mondjuk nem feltétlenül HM-ben kell mérni, teszem azt a harci láz hasznosságát aka "a ráköltött KP-ből vehettem volna HM-et is" betegség). Nem lesz valaki attól rosszabb harcos, hogy nem csak HM-et vesz.

 

2. Mivel a karakterek csak is a képzettségeikből élnek, teljesen képzettségalapú lesz a játék. Ez nekem tetszik, lehet neked nem.

 

3. Kevesebbet kell vele szintenként számolni (ez mondjuk nem éppen a legerősebb érv, de tényleg megspórol egy kis időt). 

 

4. Nincsenek a harcosok jobban szívatva a rendszer által. Mert ha kevesebb a manád, azt ki lehet cselezni, de ha bizony túlütnek (egyébként ez az a játékmechanika, ami a legjobban megkövetel valamiféle szabályt) mert HM helyett más vettél fel az kínos picit. Szóval, mostmár teljesen figyelmen kívül hagyhatják a HM/FP vásárlást, és törődhetnek az -egyéb ezen értékeknél sokkal érdekesebb- képzettségeikkel. Amik akár lehetnek harciak is, mert ugye nem csak a HM-ből áll a harcrendszer.

 

A te példádon szemléltetve: a szintlépés azt fejezi ki, hogy a karakterek az eltelt hónapban/évben mivel foglalatoskodtak. Tehát mondjuk mindkettő harcos gyakorolt is ÉS emellett az egyik megtanult nőzni, a másik tanult pár extra fogást (mondjuk Vakharcot satöbbi). A második harcos lehet hogy sokoldalúbb lesz, de az első sincs lekörözve teljesen, azért mert éppen nem csak is a harcosi tudásának a fejlesztésével volt elfoglalva.

 

Ha valaki -egyáltalán nem kíván foglalkozni a tudásának a fejlesztésével- (ugye a gyakorlásból következik a HM szintenként) akkor nem fogja megkapni a HM-et/manát satöbbit. Viszont ezen képzettségek magas foka legalábbis komoly elmélyülést feltételez, esélyesen abban, amit a karakter az életpályája során gyakran használt.

 

Miután visszavonul (teszem azt ötödik szinten, már mint helyi hatalmi figura) nem esélyes hogy egy de maximum kettő szintnél többet lép az életében (az utóbbi már kifejezetten ritka). A nagyon magas (8-9) szintek csak igen mozgalmas élet esetén valószínű ("világmegmentő" parti volt pl. nyolcadik szintű). 

 

Magyarul, vannak kivételek amiket nem a szabályok szigorú követésével szimulálunk, de azért alapvetően -fel lehet tételezni- hogy egy varazsló/harcművész/gladiátor/akvér féldesznó nem hagyja el teljesen az életének eddig X (tipikusan 25+-30 a karakterek tipikus kora a  kezdőszinten, varázshasználóknál inkább több) évét komolyan betöltő foglalkozást. A rendszerszintű megoldás is -alapjárton- erre számít.

 

Ha valaki éppen máshogy akarja, azt meg simán meg lehet oldani okosan. Teljes mértékben él a WoD könyvekből származó aranyszabály ebben az esetben.


Módosította morgorito: 2019.12.08, 20:57


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 20:27

@Dronner: igen és úgy szar az egész ahogy azt kitalálták. Ellenben ÚTK-ban megtehetem, hogy harcosként felveszek 2-3-4 tolvaj képzettséget, hogy én legyek Conan a harcos/tolvaj/kalózkapitány stb.

 

ETK/ZÖLDben is. Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2083 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 20:21

@Dronner: igen és úgy szar az egész ahogy azt kitalálták. Ellenben ÚTK-ban megtehetem, hogy harcosként felveszek 2-3-4 tolvaj képzettséget, hogy én legyek Conan a harcos/tolvaj/kalózkapitány stb.

 

@morgorito: akkor már csak azt áruld el nekem, hogy ez mégis miben különbözik a 'nem vettem KAP-ból HM-et, mert más tanultam az elmúlt időben'-től? :hogymi: Mert a KAP pont azt jelenti, hogy mire szánod az idődet. Aztán, ha az egyik gyakorol, akkor HM-et vesz, a másik meg ha nőzik, akkor szexuális kultúrát.Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5488 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 14:41

Selmo:

Csak egy apró pontosítás: a M* is ismeri a váltott ill. ikerkasztúságot. Ha 3 szint harcos után te tolvaj akarsz lenni, simán megteheted akár otthagyva a harcos kasztot teljesen, akár ikerkaszként megtartva.morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 13:56

Nem, te értetted félre. Én azt mondtam, hogy két harcos 6. szinten 66 HM-et elosztva nem sokban fog különbözni egymástól. Hacsak az egyikük nem gyúr rá nagyon valamire, max 2HM/szint eltérés lesz közöttük, ami k100-on még mindig csak 12%. S mint lent is írtam, nekem az nem tetszik, hogy bármit is akarok játszani, ha harcost indítottam, akkor is harcos maradok, ha a fene fenét eszik is, hiába tanulom ki mondjuk a tolvajmesterséget, vagy állok be papnak, mert a ti rendszeretek determinálja az ehhez kellő értékeket. Azért megnézném a partid arcát, ha a k***a felmosná velük a padlót, mert 2 szintig harcos volt, de aztán beállt luxusk***ának, mert sokkal kevesebb a veszély, jobban fizet és még a szexet is szereti, a politikai kavarást meg egyenesen imádja, aztán így összeszedett még pár szintet, de ugye továbbra is harcosként kapja a HM-et. Aztán ha így se tiszta, akkor: "Let's agree to disagree".

 

Ah, értem lehet akkor ezt nem írtam le, csak akartam.

 

Előszöris, megint elmondom hogy -egyszerűsítettem- bárki bármikor kialakíthat saját iskolát (IAP rendszer alapján) ami ugyanúgy kaphat 10 KAP értékben szintenként pontokat, ami akár KP is lehet (tolvaj kap ilyet pl). Tehát nem vagy "belekényszerítve" egy osztályba se, viszont a legtöbb kidolgozott iskola lefedi a tipikus eseteket, mert ugye megintcsak dióhéjban akarom leírni az egész rendszert.

 

A harcosokhoz, meg csak annyit, hogy a gyakorlat nem ezt mutatja. Jóval többet jelentenek a felvett képzettségek, és a felszerelés. Magas szinten lehet probléma lenne (az alapkönyv nem az általunk használt 1-10, de inkább 3-8-as szintskálával számol, is gondolom te sem), de eddig állás szerint nem volt 8.szintű karakternél magasabb. Én is féltem hogy így lesz, de ez a félelmem alaptalannak bizonyult.

 

Indokolt esetben "iskolaváltás" is lehetséges, de mivel kivonatoltam egy háziszabályrendszert, ezt eddig nem írtam le. Alapvetően ez annyiban nyilvánulna meg, hogy a karakter felveszi a szükséges képzettségeket (mivel a kalandok között évnyi intermezzók gyakoriak, teljesen belefér az alapvető tudás elsajátítsa, mondjuk egy boszorkánymestertől stb) és ha a játékos és a mesélő úgy látja, akkor az iskola is megváltozhat.

 

Emellett, és lehet hogy itt van a legnagyobb saram, ezek a képzettségek a mi olvasatunkban -feltételezik- a megfelelő mértékű gyakorlást, és a mesélő és a játékosok felelőssége ennek a betartatása. Hiszen a szint nem egy szám, hanem a tudás növekedését jelképezi Tehát ha a luxuprosti nem töltötte a napja nagy részét gyakorlatozással, akkor nem igazán adnám meg neki a HM-et. Szóval, nem csinálnánk semmit mert ilyen karakter nem létezne a rendszerben.

 

Röviden is tömören, ez az abszurd szituáció csak a rendszer rossz használata esetén jön ki, ha valaha is "ki akarnám adni" szabályt kéne rá hozni, de otthon nem okoz problémát nekünk a megfelelő alkalmazása.


Módosította morgorito: 2019.12.08, 13:57


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 13:40

(...), csak ezekben a rendszerekben az összes harcos pont ugyanazt nyújta azonos szinten, mint ahogy a varázsló is pont ugyanazt nyújtja, sehol nem lesz nagyobb eltérés, meglepetés,(...)Csak azt nem értem, hogy ha nektek ez kell, miért nem ETK-val játszotok, az pont ezt adja.

 

Ha a kivágásokkal jól értelmeztem a hozzászólásod mondanivalóját, akkor szerintem tévedsz.

 

A különböző harcosok (fejvadász, harc-kardművészt ideértve) azonos szinten, sőt, azonos TP-n is drasztikusan másképp TUDNAK kinézni egy-egy konkrét taktikai helyzetben.

Sőt, talán az is összejött, hogy pusztán a "harcos kasztú harcosok" között egyes "buildek" a taktikai helyzetek nagyobb részében voltak "nyerők". 

 

Már a ZÖLDben is.

 

Én azt mondtam, hogy két harcos 6. szinten 66 HM-et elosztva nem sokban fog különbözni egymástól. Hacsak az egyikük nem gyúr rá nagyon valamire, max 2HM/szint eltérés lesz közöttük, ami k100-on még mindig csak 12%. 

 

 

Egy Mf fegyverforgatás, lopakodás-rejtőzés(-ébeség, ha és mikor bejön) Af kétkezes harccal + Mf lőfegyver az esetek többségében "üti" a konzervlovagot... 

 

Ja és a szabadon elosztható HM súlyozásáról szó sem volt. 


Módosította KLM: 2019.12.08, 13:45


Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2083 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 13:35

Nem, te értetted félre. Én azt mondtam, hogy két harcos 6. szinten 66 HM-et elosztva nem sokban fog különbözni egymástól. Hacsak az egyikük nem gyúr rá nagyon valamire, max 2HM/szint eltérés lesz közöttük, ami k100-on még mindig csak 12%. S mint lent is írtam, nekem az nem tetszik, hogy bármit is akarok játszani, ha harcost indítottam, akkor is harcos maradok, ha a fene fenét eszik is, hiába tanulom ki mondjuk a tolvajmesterséget, vagy állok be papnak, mert a ti rendszeretek determinálja az ehhez kellő értékeket. Azért megnézném a partid arcát, ha a k***a felmosná velük a padlót, mert 2 szintig harcos volt, de aztán beállt luxusk***ának, mert sokkal kevesebb a veszély, jobban fizet és még a szexet is szereti, a politikai kavarást meg egyenesen imádja, aztán így összeszedett még pár szintet, de ugye továbbra is harcosként kapja a HM-et. Aztán ha így se tiszta, akkor: "Let's agree to disagree".morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 03:06

 

@morgorito @kukac: egyébként pont erről beszélek. Amint harcra kerül a sor, ezek a harcosok bármikor felcserélhető klónok lesznek, mert tök ugyanazok az értékeik. És innentől felőlem lehet mondani, hogy civilben az egyik kőfaragó, a másik nőcsábász, a harmadik meg hajóács. Harci helyzetben csak Klón A, B és C. Ami mondjuk a mesélőnek tök kényelmes, mert centire be tudja lőni, hogy mennyire erősek legyenek az ellenfelek.

A fentebb említett vikinges kampányban például egy író/olvasó, mesemondó, szociális skillekre gyúró harcossal játszottam. Abszolút szociális karakter, de amikor harcra került a sor, simán levertem a nálam 2 szinttel alacsonyabb harcosnőt, mert ugye harcosként kapom a támadót, védőt, mentőt. El is vittem szobára és reggel remegő térdekkel jött le, mert ugye jó a kitartás mentőm, de ez nem tartozik ide.

Én megértem, ha valaki azt mondja, hogy egy harcos értsen a harchoz, egy varázsló meg tudjon varázsolni, csak ezekben a rendszerekben az összes harcos pont ugyanazt nyújta azonos szinten, mint ahogy a varázsló is pont ugyanazt nyújtja, sehol nem lesz nagyobb eltérés, meglepetés, csak azonos harcértékű klónok. De ez alapvetően stílusbeli különbség, de pl. én ezért nem játszom D&D-t és preferálom a szabad pontosztásos rendszereket, főleg ha csak iránymutató kasztjai vannak, mint pl. a shadowrunban. Csak azt nem értem, hogy ha nektek ez kell, miért nem ETK-val játszotok, az pont ezt adja.

 

 

Már hogy lennének ugyanolyan harcértékeik? Csak a szintenként kapott HM-ek/FP-k (az utóbbi mondjuk elég kérdőjelesen) -összege- lehet hasonló -harcos főkasztú karakterek esetén-.

 

Ezzel az állítással se az elosztást, se a felszerelést, se a képzettségeket se bármi mást nem veszel figyelembe. Egy harcművész és egy gladiátor közel se ugyanúgy néz ki, és mindkettejüktől különbözik a lent emlegetett ramierás gorviki nemesifjú, vagy egy harcos bárd, vagy egy harcos tűzvarázsló...

 

Mások a harcértékek, páncélok, fegyverek időigénye és sebzése...plusz ugye még valaki varázsolhat is. Nagyjából annyi a hasonlóság, mint az alap UTK esetén, sőt szerintem az "eredetiben" kevesebb "jó" opció volt.

 

Szóval szerintem -erősen- félreértetted azt, hogy hogyan működik az általam alább vázolt rendszer.


Módosította morgorito: 2019.12.08, 03:09


Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2083 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.08, 01:55

@Cundior: mivel a mesélőnél vannak a karakterlapok, nem tudok pontos értékeket mondani, de a tolvajom másodállásban luxusprosti és hivatásos szarkeverő, szóval van neki szexuális kultúra, diplomácia, alkímia. most készülök a mestertolvaji vizsgámra, mert már bármit ellopok, bárhová elbújok, és bármit kinyitok, de pl. nem tudok írni/olvasni (még). A szektás tud írni/olvasni, ért a nyelvekhez, a rúnákhoz, meg vannak mindenféle ismeretei, vallás, történelem, legenda stb.

 

@KLM: a harmadik társunk egyébként egy kiégett, lecsúszott, alkoholista, nőcsábász (ex)bajvívó, aki hozzánk képest egy isten harcban, mert ő fejlesztette, ezen kívül szociálisan használható, mert az elején mi azon a síkon tök haszontalanok voltunk, most kezdtünk kikupálódni. (Csak a játékosának lett több ideje az egyetemen, így inkább meséli a vikinges kampányunkat és így már nem tud jönni játszani.) De értelemszerűen egyeztetni szoktuk a mesélővel, hogy milyen mese, milyen karakterek és így nem fordulhat elő, hogy szociális mesébe valaki hozzon egy vad barbárt. Vagy ha mégis, hát vessen magára.

 

@morgorito @kukac: egyébként pont erről beszélek. Amint harcra kerül a sor, ezek a harcosok bármikor felcserélhető klónok lesznek, mert tök ugyanazok az értékeik. És innentől felőlem lehet mondani, hogy civilben az egyik kőfaragó, a másik nőcsábász, a harmadik meg hajóács. Harci helyzetben csak Klón A, B és C. Ami mondjuk a mesélőnek tök kényelmes, mert centire be tudja lőni, hogy mennyire erősek legyenek az ellenfelek.

A fentebb említett vikinges kampányban például egy író/olvasó, mesemondó, szociális skillekre gyúró harcossal játszottam. Abszolút szociális karakter, de amikor harcra került a sor, simán levertem a nálam 2 szinttel alacsonyabb harcosnőt, mert ugye harcosként kapom a támadót, védőt, mentőt. El is vittem szobára és reggel remegő térdekkel jött le, mert ugye jó a kitartás mentőm, de ez nem tartozik ide.

Én megértem, ha valaki azt mondja, hogy egy harcos értsen a harchoz, egy varázsló meg tudjon varázsolni, csak ezekben a rendszerekben az összes harcos pont ugyanazt nyújta azonos szinten, mint ahogy a varázsló is pont ugyanazt nyújtja, sehol nem lesz nagyobb eltérés, meglepetés, csak azonos harcértékű klónok. De ez alapvetően stílusbeli különbség, de pl. én ezért nem játszom D&D-t és preferálom a szabad pontosztásos rendszereket, főleg ha csak iránymutató kasztjai vannak, mint pl. a shadowrunban. Csak azt nem értem, hogy ha nektek ez kell, miért nem ETK-val játszotok, az pont ezt adja.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6238 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.07, 18:14

Szerintem nem kell mindent szabályokkal lefedni. Az ilyen egyszerűbb dolgokat pláne nem,ezért jók a szabálykönnyebb rendszerek, amik az ilyesmit macera nélkül kezelik.

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1013 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.07, 17:31

 

Spoiler

 

Azt hiszem, pont azt ajánlgatod, amit Selmo nehezményez :)

 

Ráadásul az első kettő kiadásban tényleg minden harcos hosszúkard+fullkonzerv volt, maximum annyi a különbség, hogy a gyengébbik kézben pajzs vagy rövidkard volt.

 

 

Dehogy ajánlgatom, csak megjegyeztem, hogy D&D-ben pont azért hasonlóak a harcosok képességei, hogy különbözőek legyenek. Egyszerű dizájnbeli különbség, és ebből adódóan fel se merül, hogy ha valaki rajong egy régi varázsló tetteiért, az rosszabb legyen harcban (mert KAP-ból kell felvennie Történelemismeretet.) Ott nem a szerepjátéknak kell visszafognia a tápolást, hanem a szerepjátékos fluff, és mechanikus cruch képességek/képzettségek/tulajdonságok el vannak egymástól választva.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.07, 17:21

Spoiler

 

Azt hiszem, pont azt ajánlgatod, amit Selmo nehezményez :) 

 

Ráadásul az első kettő kiadásban tényleg minden harcos hosszúkard+fullkonzerv volt, maximum annyi a különbség, hogy a gyengébbik kézben pajzs vagy rövidkard volt.kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1013 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.07, 17:11

Ha meg külön pontok lennének, akkor meg az összes harcos pont ugyanolyan erős harcos lenne, szóval onnantól mi értelme harcost indítani, ha csak egy leszel a tömegből? Ja, hogy te bűvészkedni tudsz, a másik meg főzni? Hatalmas különbség, tényleg. Lehet is D&D-zni.

 

(OFF)Mondjuk ott az az elképzelés, hogy a karaktereknek nem rendszerszinten kell egyedieknek lenniük, ne azért legyen személyreszabott, mert az egyiknek a védője nagyobb egyel, a másiknak meg az írás/olvasása. Az hogy egy harcos szereti a csokit, a másik kleptomán, a harmadik minden nővel összeakar jönni, de mindig kikosarazzák, a negyedik meg szabadidejéből festeget, az ne a rendszer része legyen, hanem mellette legyen. Ajánlom az 5E Personality fejezetét.(/OFF)morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.07, 16:27

Selmo:

 

Hát, van nekünk két harcosunk. Szintenként hasonló (nem teljesen, hiszen képzettségalapú a rendszer immáron szinte teljesen), mennyiségű HM-et és FP-t kapnak, a képzettségeikből is az iskolájukból. Ettől eltekintve teljesen másak mind harcmodorban, mind egyéb képzettségekben. A nagypofájú kocsmai verekedő harcos és a tehetséges gorviki nemesifjú nem éppen ugyanazok a karakterek, pedig "ugyanazokat az értékeket" kapják. A tulajdonságaik, a HM-elosztásuk, az egyéb (akár más harci) képzettségeik a felszerelésük. Mivel mindketten felvettek mindent ami szintenként ad nekik HM-et a kezdő szint után ezzel ne kell foglalkozniuk, nem kell "adót fizetniük" minden szinten. 

 

Akkor ez a kettő karakter azonos? Mert ugye, mindkettő megközelítően (ugye megintcsak, ez már egy teljesen képzettségalapú rendszer, tehát nem kötelezően, csak valószínűleg) ugyanannyi HM-et kap. 

 

Ha szerinted igen, akkor ezen a ponton ángélusul: "Let's agree to disagree".

 

Viszont eléggé nem értem, hogy miért probléma a szintenkénti vásárlás átváltása képzettségekre. Alapvetően teljesen más karakterek készülnek, és tökéletesen működik. Az egyetlen komoly hatása az volt, hogy -kevesebbet- kell figyelni a karakter értékeire, mert így is, úgy is rendben lesz a harci tudása, sokkal kevesebb matek (ha a játékos akarja fixen arányosan eloszthatja a kapott HM-et öt másodperc alatt, is akkor ennyit kellett törődnie ezzel), több hangulatos képzettségválogatás. Logikusan, ki kell játszani a képzettségből következő gyakorlás mennyiségét.

 

KLM:

 

Már miért lenne kibaszás? Tök érdekes interakciók kerekedhetnek belőle, csak sok "haszon" nem lesz belőle, mert esélyesen pont kinézik így a társaságból. Viszont tökéletesen bizonyítja, hogy akkor a képzettségek mégsem annyira egyenlőek, hiszen míg van amelyik univerzális, sok azért eléggé szituációfüggő.

 

A földbuta harcoshoz meg csak annyit, hogy az alapvető KM-i hiba, ha bármi csak azért történik meg, hogy "legyen akció". Ha viszont a parti kiérdemelte az orgyilkos támadást, annak szerintem illik meg is történnie, akkor is ha valószínűsíti a TPK-t. Feltéve ha az a közös megegyezés, hogy ilyenkor a világ integritása az első, nem a "kaland". 

 

Ha meg a harcos játékosának úgy egyébként nem élvezetes a karakter kijátszása, akkor lehet rossz karaktert választott. 

 

 KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.07, 14:50

ui.: Kicsúsztam a szerkesztésből, de remélem azért kevés erőfeszítéssel értelmezhető, hogy kitől mit idéztem és mi volt már az én agymenésem.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.07, 14:42

Tudom f***ság a példa sok szempontból,

 
Ha te mondod.... :)
 

de ha kicsit el tudtok vonatkoztatni, ez olyan, mintha WoW-ban csak úgy húzhatnád a szakmáidat, hogy csökkented cserébe (vagy nem növeled, végeredményben ugyan az) a DPS-edet,

 
Elég nehéz attól elvonatkoztatnom, hogy csak "A" Warcrafttal játszottam, Azerothból annyi elég is volt.
 


Minden karakter volt gyerek, mindenki felnőtt valahol, 

 

 
Van azért pár kevéssé gyerekbarát hely Yneven, amelyekez képest Twist Oliver egész heppinek minősítené a gyermekkorát, mégis egész sok "tipikus" kalandozó származik onnan...   

- - - -
 

. Lehet, hogy wowban dps-kiesés lenne, ha udvari etikettet veszel Kp-ből, nem manát (ha lehetne értelmezni ezt wowban), de Yneven, legalábbis az ÉN Ynevemen az etikettel nagyon sok esetben többre mész.

 
Kezdetnek sokkal kisebb eséllyel kerülsz olyan szituba, hogy ne legyen elég a meglévő DPs-ed  :P :sor:
 
Spoiler

 
- - - 


Ezzel az a baj, hogy nem mindegyik képzettség egyenértékű a diplomáciával. Nem arról van szó hogy emiatt nem vennének fel a karakterek Írás/Olvasást, hanem arról hogy azok az elvontabb képzettségek amik esetleg illenek a karakterhez (mániája a vadászat, pedig városban intrikálós játékot játszunk és nem esélyes hogy az életút nagyon ki fog onnan mozdulni, ezért van arra Szakmája, Nyomolvasása, Időjóslása stb.), de az adott partiban/kalandban egyszerűen kevésbé lesznek hasznosak.

 

 
Speciel a városi intrikálós mesékben, ha nem csak ágyba kell vinni a bárónőket, akkor ÁLTALÁBAN a nemesurak ki szoktak menni, ráadásul olyan toxikusan maszkulin dolgokat csinálnak, hogy lándzsával mennek vadkanra. Tehát aki vadászni és piálni tud, az már nem lesz elveszve az akárcsak távolról is katonanemes társadalmak felső rétegeiben.
 
Ha meg az adott társadalom tényleg csak a lóverseny/gladiátroviadal/vérnász jellegű dolgokat favorizálja, akkor vagy a mesélő genya, hogy figyelmeztetés nélkül beengedte vagy a játékos bevállalta, hogy nem a meséhez való karaktert hozott.
Végül is, Gorviki partiba is beszállhatsz dzsad-félelf karakterrel, ha szeretsz nyakörvet és pórázt viselni... 
 Nem tudom, de az alap Kp-ja mindenkinek Intelligencia. Na már, nehogy ne tudj 10+ Kp-ból színesítő bűvészetet vagy főzést, vagy vadászatot felvenni. Ez a bármi mást fejlesztek HM-en kívül, akkor rosszabb leszek harcban meg nettó vérpistike hozzáállás. Van egy kampányunk, egy tolvaj és egy mágikus tehetségű szektás, a 8 szint alatt konkrétan 0 HM-et vettünk ketten együtt és volt nagyjából 4 csatánk. Szóval ez hozzáállás és stílus kérdése, nem matekoptimalizációé.
 

 
Ugye, ugye. Ha hozzátok állt volna be egy földbuta, de a háromkezes agyonváglakot mesterien forgató udvari ork, akkor ő sokat unatkozik, ha meg a mesélő a játékalkalmankénti k3 rajtaütéses, kikerülhetetlen, kidumálhatatlan encountert erőltette volna, akkor otthagyjátok. 
 

Ha meg külön pontok lennének, akkor meg az összes harcos pont ugyanolyan erős harcos lenne, szóval onnantól mi értelme harcost indítani, ha csak egy leszel a tömegből? Ja, hogy te bűvészkedni tudsz, a másik meg főzni? Hatalmas különbség, tényleg. Lehet is D&D-zni.

 


Na igen. CX Tiltott Kantonban "versenymodul", "hozzatok sytisi harcos nemes partit" (Sytis, az umlatos y-al a világ Velencéje, szteroidokon) - a többség a különféle ninnyafejvadásztőrköpeny variációkkal próbálkozott, mi "büntiben" lévő "űrgárdistákkal".
 
Bementünk a bálra, feszengve lezabáltuk a svédasztalt, megnéztük a pengemosolyú, macskamozgású, kérgesre bütykösödött öklű lakájok hosszú sorát és a kötelező pofavizit után megszégyenülten visszakullogtunk a megbízóhoz. :)

Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 616 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.07, 14:33

Selmo, az említett tolvaj és szektás milyen kasztjuktól független szakértelemmel, hobbival rendelkezett, mihez értett még?

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2083 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.12.07, 13:58

Nem tudom, de az alap Kp-ja mindenkinek Intelligencia. Na már, nehogy ne tudj 10+ Kp-ból színesítő bűvészetet vagy főzést, vagy vadászatot felvenni. Ez a bármi mást fejlesztek HM-en kívül, akkor rosszabb leszek harcban meg nettó vérpistike hozzáállás. Van egy kampányunk, egy tolvaj és egy mágikus tehetségű szektás, a 8 szint alatt konkrétan 0 HM-et vettünk ketten együtt és volt nagyjából 4 csatánk. Szóval ez hozzáállás és stílus kérdése, nem matekoptimalizációé. Ha meg külön pontok lennének, akkor meg az összes harcos pont ugyanolyan erős harcos lenne, szóval onnantól mi értelme harcost indítani, ha csak egy leszel a tömegből? Ja, hogy te bűvészkedni tudsz, a másik meg főzni? Hatalmas különbség, tényleg. Lehet is D&D-zni.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]