Ugrás tartalomhoz


Fotó

Mit olvasol eppen?


 • Válasz írásához lépj be
1953 hozzászólás érkezett eddig

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 14:22

Jókai Mór: Minden poklokon keresztül
 
Romantikus kalandregény, a szeretett férfiért mindent vállaló hitves útja, amihez háttéret II. András szentföldi kalandja szolgáltat.
Igazi Jókai abból a szempontból, hogy afféle folyóként magával ragadja az olvasót. Picit ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor a nagyi mesél az unokának az életéről: elkalandozik, átugrik részeket, mellékes dolgoknál időzik el, de mégis lebilincselő.
 
Sajnos igazi Jókai abból a szempontból is, hogy a főszereplők végletes alakok, és emiatt nagyon nehéz velük azonosulni: Mária és Brüszkináld szinte már szent, Lebée László pedig egy strici.
 
A cselekmény egyébként nagyon hasonlít a Damokosokra, és azt hiszem pont az ottani néprajzos elemek, szokások, na meg persze a Háry János (Czirjék Boldizsár) székely bácsi hiányzik innen.
 
Azért nem rossz, olyat úgy tűnik Jókai nem tudott írni.


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.09.22, 07:33

Lee Child: Sohanapján (Blue moon, 2019)
 
Az első Jack Reacher film tetszett, az alapján egy nyomozós történetre számítottam, némi erőszakkal és keménykedéssel. 
 
Reacher. Érdekes figura, engem Conanra emlékeztet. Hozzá hasonlóan nagydarab, tagbaszakadt fickó, aki ugyanúgy otthon érezné magát a gettóban és az arénában is, ennek ellenére elsősorban ravaszságával oldja meg a problémákat. Érdekes módon még az örök vándorlás motívum, és az ösztönök, természetes reflexek felemlegetése is stimmel.
 
Maga a regény viszont nem igazán detektívregény. Gondolkodtam, hogyan tudnám frappánsan megnevezni a stílust, ugyanis a thrillerek, klasszikus noir nyomozások, neo-noir nyomasztás, kilencvenes évek eleji akciófilmek (Utolsó cserkész és társai) egyaránt megjelennek benne. 
Aztán beugrott, hogy ez a regény egy western, abból is az Egy maréknyi dollárért című Leone-mozihoz áll közel.
 
Két dolgot említenék gyengeségként. Az egyik, hogy a szerződnek van néhány mániája, amit folyamatosan előrángat. Ezek közül a legzavaróbb a reflexek, ösztönök leírásakor használt ősanya-soksok generáció leírás, ami az indokoltnál sokkal többször kerül elő. 
A másik problémám a szervezett bűnözés bemutatása. Olyan sajnos csak a mesében létezik, hogy egy személyt kiiktatva megszűnik a városban a prostitúció, az uzsora és a védelmi pénz szedés, vagy hogy napjaink albán, ukrán bandáinak erkölcsisége az öreg Corleone romantikus gondolatait idézi.
 
 
Nem rossz, amennyiben nem várunk többet, mint egy lendületes városi western. Kíváncsi vagyok ugyan a régebbi regények is hasonlóak-e.


Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2669 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.09.20, 19:25

Karel Capek: Harc a szalamandrákkal (nincs meg a cseh kalapos cö betű)

 

Az elején idejétmúlt, modoros viccöskedésnek tűnik kicsit a hangnem, kb. mint Rejtő Jenő, aztán mélyebbnek és rétegzettebbnek bizonyul, bár a végére sajnos megint visszamegy prédikálásba (az ostoba emberiség a rövid távú haszonért mindenre hajlandó + szűklátókörűségében kitenyészti az ellenségeit, ó jaj). Az összkép azért jó.

 

- Boleslav Jablonsky a nevem - figyelmeztetett szégyenlősen a szalamandra. - Véleményem szerint szép név. A könyvemből választottam ki magamnak. 

- Mit izen tehát nemzetünknek, Jablonsky úr?

A szalamandra egy pillanatra elgondolkozott.

- Mondja meg honfitársainak - szólt végül mély meghajlással -, mondja meg nekik... hogy ne essenek az egyenetlenkedés ősi szláv vétkébe, és őrizzék meg háládatos emlékezetükben Lipany, de főleg a fehérhegyi csata emlékét! Alászolgája, ajánlom magamat - fejezte be hirtelen, uralkodni igyekezvén érzései felett. 

Elgondolkozva és megilletődve távolodtunk csónakunkkal. Barátunk a sziklán állt, és integetett utánunk; úgy tűnt, hogy valamit kiált. 

- Mit kiabál? - kérdé nőm.

- Nem tudom - mondtam -, de valahogy úgy hangzik, mintha azt mondaná, hogy "Üdvözöljék nevemben doktor Baxa főpolgármester urat". galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.09.15, 07:05

Roger Crowley - Kalmárköztársaság (2018, Park kiadó)
 
Az angol történészekkel kapcsolatos ismereteim nagyon hiányosak, csak John Keegannel ismerkedtem meg alaposabban. Ráadásul még az ő esetén sem tudom hová tenni a munkásságát: bár A csata arca a maga nemében zseniális (bár meglepően szűk fókuszú), Az első világháború viszont tele volt hajmeresztő pontatlanságokkal, elsősorban a Monarchiát és Oroszországot illetően. 1-1
 
Érdekes módon a Keegan esetén megtapasztalt kétarcúság Crowley Velence könyvében is jelen van, talán még koncentráltabban, de kezdjük inkább az erényekkel.
 
Ez a könyv afféle kedvcsináló, ismeretterjesztő irodalom, ami a régió egyik fontos, de a magyar történelemoktatásban inkább statisztaként szereplő Velence történe iránt kelti fel a figyelmet.
Direkt írtam, hogy figyelmet kelt fel, nem pedig ismertet. A szerző a drámai hatás kedvéért csak két-három kulcsmomentumra koncentrál, kifejezetten Velence szempontjából. A kezdetek mellett bővebben a negyedik keresztes hadjáratot (Zára és Konstantinápoly kifosztását), valamint a köztársaság magányos (!) harcát fejti ki.
Emiatt a könyv olvasmányos, érdekes, igazi kapudrog olyanoknak, akiknek egyébként nem hobbija a történelem.
 
Ennek kapcsán azonban meg kell említenem, hogy a könyv történelem iránt érdeklődőknek nem szolgál újdonsággal, sőt kifejezetten bosszantó ferdítéseket, vagy ha jóindulatú akarok lenni, akkor tájékozatlanság miatti pontatlanságokat tartalmaz. Utóbbira jó példa, hogy az író Zára kifosztása kapcsán azzal próbálja kimosdatni Velencét, hogy a magyar király is felvette a keresztet, de esze ágában sem volt csatlakozni a hadjárathoz. Ebben az időben Imre volt az uralkodó, keresztes hadjáratra pedig Imre apja, III. Béla vállalkozott. 
Alapvetően egyébként is mostoha a balkáni területek kezelése. A török elleni harc Velence magánháborújaként van tálalva, a bizánci, szerb, moldáv, albán, magyar, spanyol, cseh, mongol, német (osztrák) segítségről, szöveteségesekről, hadszínterekről említés sem történik. Ez jól illeszkedik az ismertető elején említett dráma vonalba, de a nemzetközi kitekintés teljes hiánya fájó pont egy egyébként érdekes történelmi munkában.
 
Szerencsére a kiadó is érezte, hogy ez így sovány lesz, és íratott egy harminc oldalas kiegészítést B Szabó Jánossal... Ami azt illeti szerintem ez a könyv legjobban sikerült része, ami azért nem biztos, hogy rendben van.
A kiadvány önmagában nem rossz, bár a tanulság számomra az, hogy szívesebben olvasnék Velencéről B Szabó János tollából.


scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 689 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.09.09, 16:20

Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei (Children of Time, 2015)

Az emberiség terraformálásba kezdett, mielőtt kipusztította önmagát.
Egy űrhajónyi maradék (tízezres nagyságrend, jórészt hibernált) új, lakható bolygóra bukkan.
Azonban az évezredekkel korábbi terraformálás és genetikai kísérlet nem várt eredménnyel járt a bolygón, így egy felemelkedő és hanyatlóban lévő civilizáció találkozik.

Valóban tudományos-fantasztikus mű, érezhető, hogy a szerző valóban tanult állattant és pszichológiát.

Két civilizáció nagyívű története (reflexiókkal az emberi természetre), amihez a szereplők (különösen az emberi faj maradéka) pusztán eszközök, így jellegtelenek, nevükre se igen emlékszik az ember.

Néha aránytalan (melyik tudós regénye nem?), előfordul, hogy apróságok túl részletesek, máskor meg fontos részletek elnagyoltak.

Nekem nagyon tetszett nem SF rajongóknak is bátran ajánlom!

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.09.06, 13:06

Simon X. Rost - Aki sosem alszik (Der Mann, der niemals schlief, 2012)
 
Az amerikai polgárháború után játszódó kalandregény, detektívtörténet, és tabló egy Mississippi melletti porfészekről. Nagyon röviden: a néhai elnök bűntudattól gyötört ex-testőre hazatér feltöltődni, de otthon is csak problémák várják. Nagynénje temetése is éppen elég lenne, de a vádlott ráadásul gyerekkori jóbarátja, aki szökése után a környező mocsárban bujkál.
 
A regényt olvasva biztos voltam benne, hogy Rost színházi ember lehet, a jelenetek nagyon filmszerűek, dinamikusak, a szereplőket nagyon röviden, de életszerűen mutatja be. Később utánanézve kiderült, hogy nem jártam messze az igazságtól, a szerző ugyanis forgatókönyvíró.
További pozitívum számomra a város és a vidék bemutatása. Habár a polgárháború lezárása után vagyunk, azért az egykori rabszolgák helyzete korántsem irigylésre méltó, főleg a cselekménynek otthont adó St. Petersburgben.
 
Talán egy dolgot tudnék említeni, ami nem egyértelműen pozitív. Az író nagyon sok kalandfilmes klisét használ. Olyanokra gondolok, mint a dulakodás közben az ellenfelet kupán vágó femme fatale, a vasúti sínekre kötözés, a véletlenül kihallgatott beszélgetés, vagy a puszi után elcsattant pofon. Nem tudom eldönteni, hogy ez gyengeség, vagy inkább a klasszikusok iránti főhajtás. Jóindulatúan inkább az utóbbira szavazok.
 
Szándékosan a végére hagytam Tom Sawyert. A főszereplő ugyanis Mark Twain híres figurája, a legjobb barát Huckleberry Finn, a femme fatale természetesen Becky. Ugyan hihető felnőttekké váltak Rost regényében, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy jelentősen hozzáad az élményhez, hogy Tom Sawyer és nem egy névtelen Pinkerton-ügynök nyomoz.
 
Összességében egy szórakoztató, könnyed kalandregény.


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.31, 08:20

Borz Tamás: Az érsek vitéze (2016)
 
Történelmi kalandregény Esztergom 1543-as ostromával a központban. Kifejezetten cselekményközpontú, lendületes írás, a szereplők lelkivilágával kevés kivétellel nem igazán foglalkozik. 
 
Az író három történetszálat használ. Az ostrom hőse, Horváth Bertalan érseki vitéz mellett otthon maradt fia, János egy zavarosban halászó helyi potentáttal veszi fel a harcot. A harmadik főszereplő érdekes módon az ostromló sereggel érkező családcentrikus török szpáhi, aki a regény legjobban sikerült figurája.
 
A hitelesség és a lendület mellett szerintem ez a regény legnagyobb erénye: a hódító törökök is be vannak mutatva, méghozzá átlagos emberként.
 
Negatívumokat nem tudok sorolni, csak egyet említenék meg. A regény felvezető szakaszában elég sok infodump beszélgetésben vesznek részt a szereplők, amiket nem sikerült életszerű csevegésnek álcázni. Olyasmiről van szó, hogy "32-ben is erre jut a szultáni fősereg és csak Kőszeg állította meg Jurisics parancsnoklása alatt". Ezeket jobb lett volna lábjegyzetként feltüntetni, mert így picit Delfin-könyvek hangulatúak ezek a párbeszédek.
 
Remélem Borz Tamás ír még nekünk pár hasonlót!


auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5251 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.25, 06:49

 

Jack McDevitt: Tűzmadár (Firebird, 2011)
 
Chase és Benedict ezúttal egy hibás alkatrész miatt eltévedt űrhajók után nyomoz, érintőlegesen pedig ellátogatnak egy AI-k által működtetett bolygóra is.
Körülbelül ennyi az egész, lináris cselekmény, meglepetések nélkül, helyenként tapintható feszültséggel. Strandra ideális thriller.
 
megjegyzés: a sci-fi csak egy máz, nincs végiggondolva a meglévő technológia valódi hatása. Több évszázadot megélt emberek, akiknek soha nem kell nélkülözniük, lehetőségük van másik bolygóra költözni, megismertek egy idegen fajt, házi AI-juk mindent elintéz. Mindezek ellenére ugyanúgy viselkednek, mint napjainkban. Talán ez az, ami a leginkább zavar ebben a sorozatban, még akkor is, ha a szerző tudatosan thrillert ír. Azt hiszem ezt el kell engednem.

 

 

Hosszabb távon a sorozat inkább sci-fi krimi lesz, ahol különböző kozmikus rejtélyeket old meg Sherlock (Benedict) és mi Holmes szemszögéből (Chase) követjük. Szerintem viszonylag élvezhető és ötletes részek vannak érdemes olvasni.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.25, 06:43

Jack McDevitt: Tűzmadár (Firebird, 2011)
 
Chase és Benedict ezúttal egy hibás alkatrész miatt eltévedt űrhajók után nyomoz, érintőlegesen pedig ellátogatnak egy AI-k által működtetett bolygóra is.
Körülbelül ennyi az egész, lináris cselekmény, meglepetések nélkül, helyenként tapintható feszültséggel. Strandra ideális thriller.
 
megjegyzés: a sci-fi csak egy máz, nincs végiggondolva a meglévő technológia valódi hatása. Több évszázadot megélt emberek, akiknek soha nem kell nélkülözniük, lehetőségük van másik bolygóra költözni, megismertek egy idegen fajt, házi AI-juk mindent elintéz. Mindezek ellenére ugyanúgy viselkednek, mint napjainkban. Talán ez az, ami a leginkább zavar ebben a sorozatban, még akkor is, ha a szerző tudatosan thrillert ír. Azt hiszem ezt el kell engednem.


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.14, 06:34

Borisz Vasziljev: A hajnalok itt csendesek
 
Háborús, de talán inkább háborúellenes kisregény a keleti frontról. A tüzérlányok és az üteg egyetlen férfi tagjának mindennapjai Angyalbőrben-szerű vígjátékot ígérnek, de elég hamar drámába fordul a cselekmény, mikor az erdőben összefutnak két német felderítővel.
 
A szerző elsősorban a háború emberi oldalára koncentrál, és a terjdelmi korlátok ellenére képes nagyon közel hozni az olvasóhoz a lányokat. Annak ellenére, hogy 1972-es regény, meglepően kevés pátoszt vagy propagandát tartalmaz, bár nyomokban azért előfordul.
 
Egy darabig hiányoltam a németek bemutatását, akik sokkal inkább díszletek, mint valódi szereplők. A végére persze beláttam, hogy így sokkal elengánsabb, ugyanis a fő téma nem maga a harc, hanem hogy mit keresnek ezek a fruskák a fronton egyáltalán.


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.01, 19:02

David Gemmel: A sötét herceg (greek series #2)

 

Az első részt tetszett, nyilván nem hagyom félbe a regényt!

 

Olvasás közben úgy gondoltam, hogy a szerző jól meglepett. Míg az első regény alapvetően történelmi kalandregénynek tűnik, az utolsó oldalakon némi fantazi fűszerrel, itt azonnal egy alternatív világban, a görög mondák földjén folytatódik a történet.

Egyfelől tetszett ahogy Gemmel a görög mitológiához nyúlt, nem egy-az-egyben használta fel az elemeit, és a végeredménynek jót tett a változtatás. Viszont Parmeniónból, aki az első részben egy politikus-stratéga-hadvezér volt, egy standard fantazi bajnok lett, ami jelentősen egyszerűsíti a dilemmákat amikkel szembesül... Ezt visszalépésnek nem nevezném, de mindenképpen beszűkítette mind a főszereplő, mind az író lehetőségeit.

 

A cselekmény ennek ellenére azért sodró lendületű marad, egészen a természetes csúcspontig, ahol megjelennek a mitológiai lények, egy sebezhetetlen démoni hadvezér, kiderül kicsoda Sisak, az átkozott harcos, végre hős lesz a spártaiakból, Parmenión pedig újra megtalálja a boldogságot.

 

Csakhogy még hátra van száz-százötven oldal, amiben Alexandrosz címszavakban lezavarja Perzsia meghódítását, miközben küzd belső démonaival.

 

Még így pár nap pihentetés után sem tudom hogy értékeljem így a regényt. Végül arra jutottam, hogy ezt nem így kellett volna. A történet csúcspontja a csata amit említettem, szerintem ott le kellett volna zárni a sztorit. Alternatív megoldás lehetett volna egy harmadik kötet, bővebben kifejtve Alexandrosz perzsa hadjáratát.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.01, 18:41

B. Szabó János: Erdély tragédiája 1657-1662

 

Újabb hiánypótló írás napjaink talán legjobb ismeretterjesztő történészétől. Ezúttal kevesebb tévhitet kell eloszlatnia, mint Mohács vagy Muhi esetén, hiszen maga a téma közel sem annyira népszerű. (amennyire emlékszem, talán egy bekezdés volt a gimis törikönyvekben Bethlen és II. Rákóczi Ferenc közt)

 

A könyv két részre oszlik. Körülbelül az első fele II. Rákóczi György lengyelországi beavatkozásával, a második fele pedig a fejedelemség pusztulásával foglalkozik. Mindkét részt megelőzi egy Európai kitekintő, ami nagyon jól érthetővé teszi a nagyobb hatalmak reakcióját, továbbá az első rész előtt található egy gyorstalpaló is Erdélyről (feltételezem nem magyar származású olvasóknak?).

 

Összességében egy jól követhető forgatókönyv a térség egy sokáig kevéssé kutatott sorsfordító eseményéről, felhasználva az utóbbi harminc (?) év eredményeit, és a szerző saját kutatását is. Mellékesen érdekes jellemzés egy alapvetően tehetséges, de az irreális elvárásoknak, ambíciónak megfelelni nem tudó fejedelemről.

 

 

Habár kicsit szárazabb, valamint kevésbé mítoszromboló mint a korábbiak, de ajánlott olvasmány.Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2669 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.01, 13:52

Thomas Ligotti: The conspiracy against the human race

 

A híres rejtőzködő horroríró hosszan riffelget az elég triviális felfedezésre (elviselhetetlen létezését az ember csak nem kevés önámítással tudja fenntartani, továbbá mind meghalunk), az áttekintés a természetfeletti horrorirodalom kezdeteiről érdekes, de az a rövidebb része.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.07.11, 07:54

David Gemmel: Makedónia oroszlánja (greek series #1)

 

Az első könyvem Gemmeltől, nem igazán tudtam mire számítsak. Röviden összefoglalva tetszetős történelmi kalandregény, a vége felé egyre hangsúlyosabb fantazi elemekkel.

 

A címe alapján Nagy Sándorra asszociáltam, de a szerző ennél ügyesebb volt. A főszereplő Parmenión, egy spártai származású zsoldos, aki végül majd Fülöp, és később Alexandrosz hadvezére lesz.

A kaland rész epikus ugyan, de még éppen hihető, a mellékszereplők pont annyira emlékezetesek, amennyire szükséges, a cselekmény is változatos. A környezet, azaz városállamok (Spárta-Athén-Thébai) marakodása a makedón hódítás előtt kifejezetten érdekes.

 

Mindössze két kisebb problémám volt a könyvvel. Azt el tudom fogadni, hogy Parmenión egy tervező alkat, ennek megfelelően a regény érdekesebb részei a csatákhoz vezető diplomáciához, hadvezéri tanácskozásokhoz kapcsolódnak... De ettől még meg lehetett volna írni érdekesen a csatákat, ami nem igazán sikerült, még az olyan közismert összecsapások esetén sem, mint Leuktra. Itt konktéran a valós ötlet (asszimetrikus hadrend) sokkal ötletesebb, mint ami a regényben történik.

 

A másik problémám a fantazi elemek aránya. A könyv során ez minimális, főképp néhány prófécia, varázslónő és már-már misztikus hatalmú orvos képviseli ezt a vonalat. Az utolsó 50-100 oldalon viszont ezt teljesen megváltozik, alvilággal, sötét úrral, stb.

 

Alapvetően egy jó a gonosz ellen történet, de Gemmel pont annyit csavart rajta, hogy érdekes legyen. A fantazi rész nem tudom menyire lesz zavaró, lehet a két regényben együtt már jó lesz az arány, de önmagában az első részben picit oda nem illő volt a csavar.

 

Alapvetően tetszett!Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2669 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.07.08, 18:59

William Burroughs: The cat inside

 

A híres homokos heroinista felforgató öregkorában, amikor underground celebként sem tudta/akarta fizetni a pincebérletet New Yorkban, visszaköltözött szülőhelyére, nyugalmas redneckségben tölteni hátralévő éveit. A hozzá beköltözött macskák sztorijait tartalmazza ez a vékony kis könyv, macskarajongáson kívül a szokásos látomások a meleg vágyképek és kegyetlen narkósvíziók helyett most megható emlékek inkább. Árához képest igen rövid, de legalább nem csak elkezdtem, hanem végre ki is olvastam egy könyvet.

 

"I award Fletch a four-star cuteness rating. Like most qualities, cuteness is delienated by what it isn't. Most people aren't cute at all, or if so they quickly outgrow their cuteness. Elegance, grace, delicacy, beauty, and a lack of self-consciousness: a creature who kows he is cute soon isn't. Diminutive size: a leopard is too big and too dangerous to be cute. Innocence and trust. I remember forty years ago in my East Texas pot patch I looked up from examining a plant and there was a baby skunk. I reached and stroked it and it looked at me with absolute trust."galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.28, 11:16

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána (2018)

Az Ingókövek nyelvezetét nagyon szerettem, de voltak problémáim a történetvezetéssel, így érdekelt, hogy milyen is Lőrinczy Judit második regénye.

Röviden talán úgy tudnám összefoglalni, hogy minden tekintetben négyzetre emelte amit Sztálingrádban tapasztaltam, beleértve azokat a hibákat is, amit ott még a rutintalanság számlájára írtam.


Erények:
- a szerző továbbra is szépen fogalmaz, sokszor jártam úgy, hogy újraolvastam tetszetős mondatokat
- hangulatépítésben ügyes, ez vonatkozik a könyv kétharmadát kitevő viktoriánus városi fantazira, és az utolsó harmadban található utazásra is
- kiemelném, hogy bár ismert témákat választ, egyik részben sem használ sablonokat. Főképp a határon túli világ van tele olyan ötletekkel, amikre még Moorcock vagy Wolfe is büszke lehetne
- számomra meglepő végkifejlet. A regény elején fel sem vetődött bennem ennyire cinikus  világkép, pedig elég mélyről indultunk (viktoriánus-szakszervezetes nyomor, súlyosbítva vallási fanatikus titkosrendőrséggel)

De azért vannak dolgok, amik nem tetszettek:
- végig problémát jelent a cselekmény üteme. Az író hosszasan elidőz olyan karaktereknél, történetíveknél, amiknek a lezárás ismeretében semmi értelme.

Spoiler

- túl sok ötlet. Egyrészt nagyon éles a váltás a regény két fő része között, másrészt az alapozás mélysége miatt nagyon furcsa, hogy a magyarázat annyira elkapkodott. Ez a regény szerintem jobban működött volna két különálló történetként.
- nagyon zavaróak a nevek. Sadness Springs, Omerigo, Alberd Butch... Nehezen tudom megfogalmazni, de látszik rajtuk, hogy mesterséges nevek. A legrosszabb alighanem Hubb Hogart (Humphrey Bogart :( ) Azt hittem meg tudom majd szokni, de még a regény végén is zavartak.
- a legfontosabb azonban az, hogy a szereplők egyszerűen nem említenek meg fontos információkat addig, amíg a cselekményt előre kellene mozdítani valahogy. Mikor a szerző egy ilyen pontra ér, viszont elkezdenek beszélni, függetlenül attól, hogy ez illik -e a jellemükhöz vagy nem. Grr...


Összességében picit több negatívumot soroltam fel, de ennek az az oka, hogy igazából a fantasztikusabb elemek működnek jól, azokat pedig nem akarom leleplezni. Mivel kifejezetten ritka a fantasztikumban gazdag fantazi (fura, de így van), ezért hibái ellenére nincs szívem közepest adni neki.
ui.:
A könyv kb. felétől az foglalkoztatott, hogy miért nem szerkesztette a regényt a szerkesztő? Végül arra jutottam, hogy ez nem fair, ugyanis a kéziratot nem láttam, tehát lehet ez volt a legtöbb, amit ki lehetett hozni belőle. Mindenesetre lehet jobban járt volna a regény, ha egy szigorúbb szerkesztő jelentősen megrövidíti az írást. Lőrinczy Judit személyesen viszont nem feltétlenül járt volna jobban így, szóval ki tudja.

 

3,5 vagy 4 / 5galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.14, 12:27

Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Érdekes Agatha Christie-regény.
Egyrészt a nyomozás sokkal kevésbé érdekes a megszokottnál, ráadásul az utolsó csavar kifejezetten alávaló.

Spoiler

Másrészt sokkal több érdekes figura szerepel benne, mint a szerző más írásaiban; mivel az írónő esetén ezeket legalább annyira szeretem, mint magát a nyomozást, összességében egy erős közepesnek mondanám.


Van azonban valami, ami szöget ütött a fejembe. Miss Oliver, a könyvben szereplő írőnő (és amatőr nyomozó) ezt mondja:

Vannak olyan napok, amikor csak úgy tudok dolgozni ha újra meg újra elmondom magamnak, mekkora összeget kaphatok a következő regény folytatásos közléséért. Tudja, ez aztán munkára sarkallja az embert. Miként a bankszámla is, amelyen már régen nincs fedezet .

 

Ez talán magyarázatot adhat Agatha Christie regényeinek ingadozó színvonalára. Bár igazán rosszat még nem olvastam tőle, de a Murder of Roger Ackroyd-hoz hasonló brilliáns regény is elég ritka.


Módosította galu22: 2020.06.14, 12:28


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.08, 15:54

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok (The gone world)
 
Ritkán járok úgy, hogy egy regényt ajánlás és utánajárás nélkül kezdek el olvasni, és utólag tetszik. A Letűnt világok ebből a szempontból kivételes, sokat adott az élményhez, hogy nem tudtam mire számíthatok. Mivel a regény egy-két szerkesztési bakit leszámítva nem túl bőbeszédű, és kifejezetten a cselekmény a lényeg, ezért spoilermentesen nehéz róla írni.
 
Egy dolgot mindenképp elmondanék róla, a fülszövegen úgyis szerepel... Sweterlitsch-nek nagyon jól sikerült az időutazást központi elemként használni. Csak a jövő irányába lehetséges, és mindig csak egy alternatív jövőbe, ami az utazó távozásával azonnal meg is szűnik. Így csak korlátozottan alkalmas a jelen megváltoztatására.
 
A szerző továbbá nagyon ügyesen vezeti le a korlátozott időutazás főszereplőre való hatását, kezdve az ismerősöknél gyorsabbnak tűnő öregedéstől az alternatív jövőben megismert szimpatikus emberek haláláig (amint távozik, megszűnnek létezni). Nem időzsaru, kifejezetten megterhelő egy ilyen út a regényben.
 
A számba vett erények között az utolsó a túlzó magyarázatok hiánya. Sci-fi regényekben elég gyakori, hogy a hátteret jelentő elméletet megpróbálják elmagyarázni az olvasónak, ami jelentősen kizökkenti a cselekményt. Itt ezeket kifejezetten frappánsan sikerült elintézni, bár szükség is volt rá, mégiscsak thrillerről van szó.
 
A könyv azonban nem hiba nélküli, bár a problémák felett könnyű szemet hunyni.
Az egyik legnagyobb problémám a főszereplő, Shannon figurája. Ahhoz képest, hogy kiképzett rendőr (NCIS), folyamatosan olyan hibákat vét, amik még nekem is feltűnnek. Nem életet ment, hanem egy fegyverest üldöz, nem fel akar számolni egy terrorista sejtet, hanem berúgja az ajtót egyedül. A Hollywood-i kliséknek megfelelő női akcióhős, de annak ellenére nem túl életszerű, hogy a szerző jelentős energiát fektetett abba, hogy hihetőnek tűnjön. Vannak traumái, testi fogyatékossága, értékes gondolatai, de ezeknél sokkal hatékonyabb lett volna, ha néha gondolkodik, ha már nyomozó.
 
A másik problémám, hogy ráfért volna egy szerkesztő, az író helyenként túlságosan elidőzik egy-egy funkciótlan jelenetben. A legjobb példa mikor Shannon barátkozik egy alternatív jövőben (Cole és Nestor). Eredetileg talán az lehetett a cél, hogy kicsit több legyen a végeredmény, mint egy kiváló ponyva, de ezt a célt nem sikerült elérni ezekkel az oldalakkal. El is érkeztünk az utolsó problémámhoz. A regény többnek akar látszódni, mint ami. Ez egy nagyszerű kikapcsolódást jelentő időutazós thriller, de az írónak ez nem volt elég. A regény utolsó harmadában sajnos egyre szaporodnak a komolynak szánt gondolatokk, helyenként céltalanná válik a bemutatott erőszak, az epilógus pedig Christopher Nolan legrosszabb pillanatait idézi.
 
 
A kezdetei lelkesedésem csökkent ugyan, de ez a regény egy remek időutazós thriller. Aki nem bírja az ilyesmit, vegye figyelembe, hogy két-három helyen meglepően erőszakos.
 
olyan 4/5 vagy 4,5/5


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.29, 11:24

Indrek Hargla: Melchior és a Kerekeskút utca lidérce
 
Az első részt szórakoztatónak találtam, de Tallin és Melchior miatt, nem pedig a nyomozás miatt, ami kisebb csalódást okozott.
 
Ezúttal kicsit fordult a kocka. Bár két-három helyen feltűnik egy tizenötödik századi város, az érdekes korabeli szokások és bolondos szereplők, de most sokkal érdekesebb a nyomozás. Számomra meglepő módon Hargla horrorszerzői múltjához is ügyesen nyúlt vissza, helyenként elég aljas bűnökkel találkozik az olvasó.
 
Továbbra is nagy előnye a sorozatnak, hogy ügyesen elkerüli a középkori regényekekre, filmekre jellemző nyomorpornót, de nem modern gondolkozásúak a főhőseik. Erre jó példa a városi bíró Wenczel Dorn, aki a regény elején azon szomorkodik, hogy hiába akart jót, nem tudhatta előre, hogy azzal, hogy korbácsolásra ítélt egy tolvajt kézlevágás helyett, aláírta a halálos ítéletét.
 
A regény erényei mellett továbbra is vannak benne funkció nélküli 18+ fejezetek. Bár nem sok ilyen van, továbbra sincs semmi szerepük a történetben.
 
Összességében szórakoztató olvasmány, ezúttal kevesebb észt országimázs, de érdekesebb nyomozás. Nyomokban horrort tartalmaz.


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5107 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.25, 07:17

Agatha Christie: Gloriett a hullának (Dead man's folly)
 
Nem tudom elképzelni, hogy valaki ne tudja mire számíthat egy Agatha Christie regénytől, így nem is térnék ki a cselekményre. Egyébként is a szokásos. A belga nyomozó és a rendőrség, ezúttal az alapos Bland felügyelő (micsoda név már!) sok nem együttműködő személlyel készít interjút, sok részlet félrevezeti őket, de mivel Poirot sosem adja fel, az utolsó tíz oldalon kiderül az igazság.
 
Abból a szempontból kifejezetten érdekes az eset, hogy miután Poirot elmagyarázza, hogy mi történt, kiderül, hogy tényleg minden nyom a rendelkezésemre állt, de addigra már régen feladtam a találgatást.
 
A humor a szokásos módon működik, Poirot kedvelhető figura, vannak fura mellékszereplők, és AC-től meglepő módon ezúttal még megvethető gazdagok is.
Bár sok újdonságot nem nyújt, nem Agatha Christie TOP5, de hozza a szokásos színvonalat. Igazán rossz Poirot még nem olvastam (szerencsére).
 [Fantasy háttér] [Sötét háttér]