Ugrás tartalomhoz


Fotó

Mit olvasol eppen?


 • Válasz írásához lépj be
1759 hozzászólás érkezett eddig

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4417 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.01, 10:58

Mostanában...

 

Pratchett-től olvastam három regényt (Hazafiak, Agyaglábak, Őrség!Őrség!). Alapvetően nem rosszak, de valami nem stimmel. Szerintem ezeknek nem áll jól, hogy Korongvilágba erőltette be őket. Olyasmikre gondolok, mint a márkával rendelkező tárgyak, hogy a szereplők a számszeríjat sörétes puskakánt használják, hogy biztosítást lehet kötni, hogy van újságpapír (ezek szerint újság is van)... Sokkal jobban élveztem volna, ha vagy kihagyja ezeket, vagy az egész sztorit egy technológiailag fejlettebb helyen meséli el.

További problémát okoznak számomra a viccesnek szánt párbeszédek. Pl. mikor Görcsiről kiderül, hogy arisztokrata ősei vannak: "nem hiszed el, pedigrét kaptam" "akkor tegyél csak magad alá egy kis újságpapírt". (ennél igényesebben van megfogalmazva, de kábé ez lenne a poén) Ezekből nagyon sok van, és ilyen tömegben nagyon fárasztó. (megmondom őszintén, hogy az ilyen helykitöltő, vicces párbeszédeket már inkább átlapoztam)

Maga a sztori sem volt annyira lenyűgöző. Az agyaglábak tetszett a legjobban, bár ezt mindenki olvashatta, mint mesterséges intelligenciás sci-fit. A hazafiak érdekes is lehetett volna, de a való életből vett szituációt (angliában élő arab bevándorlók) nem igazán sikerült jól ráhúzni a regény világára.

Összességében be kell látnom, hogy Pratchett nem nekem való.

 

 

 

Esterházy: Utazás a tizenhatos mélyére

Szokás szerint tetszett. A könyvben összegyűjtött anekdotáknak szokás szerint csak érintőlegesen van köze a választott témához (ami a foci). Nagyon szeretem, ahogy Esterházy egy-két mondattal képes érzékeltetni bonyolult szituációkat.

Van benne egy rész, ahol egy keletnémet vendéglátója elmondja neki, hogy a felesége jelentett róla a Stasinak (az író nem érti, hogy ezt miért mondja el). Majd éjjel ugyanez az ember felhívja, hogy tudja, hogy mindenki róla beszél úgy, hogy jelentett a feleségéről, de ez nem igaz. (valójában senki nem foglalkozott ezzel) Egy egykori spicli miért tesz meg mindent, hogy egy teljesen kívülálló, akivel soha többé nem fog találkozni, elhiggye neki, hogy nem volt spicli?

Idézet:

egy gimnáziumi osztálytalálkozón halálpontosan meg lehet mondani, ki az, aki időközben kiment nyugatra. Nem fájdalom, inkább nyúzottság látszik. A sejteknek valami fegyelmezetlensége, trehánysága, valami nemtörődömség. Valami olyan rossz, amiről nem vettük észre, hogy az is mi vagyunk; azt hittük, hogy az csupán a rendszer. Nagy, paradigmatikus tévedése a posztszocialista országoknak!

 

 

Kipling: Indiai történetek

Két rövid novelláskötet, az író Indiában szerzett élményei alapján. Alapvetően két dolog miatt tetszett. Az egyik, hogy nem azt mutatja be, hogy a "gyarmatosítás rossz", hanem azt, hogy miért van az, hogy néhányan mégis lubickoltak benne? A másik pedig az, hogy nagyon jól bemutatja az akkori Indiát. Elsősorban az angolok szemszögéből, de nem kizárólag.

 

 

Hasek: Svejk

Ez egy nagyon fura olvasmányélmény volt. Ha őszinte akarok lenni, akkor be kell vallanom, hogy nekem egyben kicsit sok volt. Túl tömény, illetve néhány motívum túl gyakran ismétlődik. (veszélyes helyzet - Svejk játssza a hülyét, de okosan terelgeti az eseményeket - a legrosszabbat megússza) Gyorsan kiegészíteném azonban annyival, hogy ha lennének még papír alapú újságok, akkor alig várnám a vasárnapokat, hogy elolvassam a következő fejezetet.

Kiváló szatíra a századelő prágai viszonyairól, beleértve ebbe a monarchia talpnyalóit, az elvtelen opportunistákat, és a cseh "hazafiakat" is, mindenki megkapja a magáét. Előre szólok, hogy a humor sokszor inkább fekete humor, amin kínunkban nevetünk, és helyenként igen kemény tud lenni! (ld. Svejk reakcióját az alábbi sztorira)

 

Amikor Szerbiában voltam - mondta Vodicka - a mi dandárunknál cigarettát kaptak azok, akik jelentkeztek komitácsit akasztani. Minden felakasztott pasasért tíz Sport cigaretta járt, nőkért és gyerekekért öt. Aztán az intendatúra spórolni kezdett, és inkább csapatosan agyonlőtte őket. Velem szolgált egy cigány, és mi sokáig nem tudtunk róla, hogy ezt csinálja. Csak az volt a feltűnő, hogy éjszaka mindig behívták az irodára. Akkor a Drinánál álltunk. Egy éjszaka, mikor a cigány elment, valakinek eszébe jutott, hogy átkutatja a holmiját, és a bitangnak három százas csomag cigarettacsomagja volt a hátizsákjában. Aztán hajnal körül visszajött a csűrbe, ahol háltunk, és mi rövid úton elintéztük. Leterítettük a földre, és egy Beloun nevű bajtárs egy szíjjal megfojtotta. A bitang olyan szívós volt, mint egy macska.

Vodicka az öreg árkász, köpött egyet: - Az istennek se akart megfulladni, már összecsinálta magát nekünk, kidülledt a szeme, és még mindig életben volt, mint egy kakas, amelyiknek csak félig vágták el a nyakát. Erre ketten a fejét fogták, ketten a lábát, és kitekerték a nyakát. Ráhúztuk a hátizsákját, a cigarettákkal együtt, és szépen bedobtuk a Drinába. Ki is akart volna szívni olyan cigarettából? Reggel aztán mindent tűvé tettek érte.

- Jelenteni kellett volna, hogy megszökött - jegyezte meg bölcsen Svejk - hogy már régen készülődött rá, és mindennap mondta, hogy meg fog lógni.

- Eh, ki gondolt ilyesmire - felelte Vodicka - mi megtettük a magunkét és a többivel egyáltalán nem törődtünk. Ott nagyon könnyű volt az ilyesmi, mindennap eltűnt valaki, aztán a Drinából halászták ki. A felpuffadt komitácsik nagyon szépen úsztak ott a Drinán a Duna felé, a mi szétlőtt landvereseink mellett. Egy-két tapasztalatlan fiúcska, aki először látott ilyet, egy kis lázat is kapott tőle.

- Azoknak kinint kellett volna adni - mondta Svejk.


Módosította galu22: 2018.11.01, 10:59


Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2279 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.09.28, 14:25

Wesselényi Polixéna: Olaszhoni és schweizi utazás (1842)

 

A bárónőnek már a neve sem piskóta, de a stílusa egyenesen lenyűgöző, mint a rövid részlet is mutatja:

 

"A művészet példányait forró vággyal felkeresve s látva, szerencsés valék jeles műértőkkel is társalkodni, véleményeiket hallani, s így képes magamnak némi saját véleményeket alkotni. A művészek neveit és számos műszavakat meghagyom úgy, mint világszerte nevezik, értik, s nem vonom magyarosító kaptára. Véleményem szerint félreértett magyarság lenne a Belvederi Apollónak jól kipödrött bajuszat csípni oda." encian42eskesz

encian42eskesz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 3 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.09.24, 16:36

Benedek István: Mandragóra

 

A cím az okkult hiedelmek sokarcúságára utal modern szemszögből (a mandragórát ugyanis mindenre és mindennek az ellenkezőjére is alkalmasnak tartották a régiek, a tudomány jóval később kiderítette, mi benne a hatóanyag, de univerzális csodaszer azért nem volt). A könyv orvostudománytörténeti értekezés józan és felvilágosult hangvétellel (kb. Várkonyi Nándor világos és bölcs szövege jut az olvasó eszébe) a világ egzotikus vidékein dívó ősi gyógyászati hiedelmekről, az 1. kötetben Tibetről (eddig elég ijesztő), a 2. Indiáról, több nem tudom, hogy volt-e, de lehetne.

 

Aranyos. Ha megélem, eolvasom üjra.

 

Bármi Dööotor Teklátől? Bálint Sándor? Ipolyi i Arnold ?Volt egy Fókusz-beszámoló emberekről, akik daturát ettek valahol Indiában. Ne, Próbájd, Meg.

 

Meg van ez az orosz népmesekönyv, A Rézhegyek Királynője. Egyiknek sem volt jó vége.

 

Írj tovább,encian42eskesz

encian42eskesz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 3 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.09.24, 16:13

Üdv!

Most éppen Rejtő Jenőtől olvasom az Ellopott futárt. Nagyon haláli, mondjuk kicsit ciki, amikor a vonaton felröhögök, és mindenki engem bámul, mintha valami földön kívüli, vagy háborodott lennék legalábbis.

Emlékszem ilyesmire, sztem nem ciki volt, hanem vicces, chillapodjMarvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2279 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.08.03, 14:12

Scott Frost: Dale Cooper naplója

 

A szerző tényleg létezik és tényleg Mark Frost testvére, nem csak a '90-es évek eleji kezdő magyar piacgazdaság kreatív képzeletének szülötte. A könyv egész jó, ilyen vicces mondatokkal, mint: "A Band Box Theater leégett. Itt láttam a Bonnie és Clyde-ot. Azt hiszem, én voltam az egyetlen néző, aki a rendőröknek drukkolt."telge

telge

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 13 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.07.24, 00:46

Eliezer Yudkowski: Harry Potter and the Methods of Rationality

 

http://www.hpmor.com/chapter/1

 

Alapvetõen nem komálom a fanfictionöket, de ez elég jól sikerült.Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2279 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.07.21, 19:28

Benedek István: Mandragóra

 

A cím az okkult hiedelmek sokarcúságára utal modern szemszögből (a mandragórát ugyanis mindenre és mindennek az ellenkezőjére is alkalmasnak tartották a régiek, a tudomány jóval később kiderítette, mi benne a hatóanyag, de univerzális csodaszer azért nem volt). A könyv orvostudománytörténeti értekezés józan és felvilágosult hangvétellel (kb. Várkonyi Nándor világos és bölcs szövege jut az olvasó eszébe) a világ egzotikus vidékein dívó ősi gyógyászati hiedelmekről, az 1. kötetben Tibetről (eddig elég ijesztő), a 2. Indiáról, több nem tudom, hogy volt-e, de lehetne.Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5240 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.07.05, 13:12

Közben tudtok nekem olyan Magus regényt mondani, ami nem arról szól, hogy übertáp karakterek szuperkompetensen megoldanak séróból minden eléjük kerülő feladatot, miközben az élet gyarlóságain filozofálnak?

A Kráni krónikák antológiában Jan van den Boomen: Homokszem, mind megannyi… c. novelláját ajánlom. Az alapfelállás hasonló, mint amit leírtál, de mégse

SpoilerAcelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 225 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.07.03, 19:54

Gondoltam, felelevenítem a Magus életérzést, és hogy ezt tiszta forrásból tegyem, elkezdtem olvasni Dale Avery: A renegát című könyvét. De valószínűleg túl sok dark&gritty dolgot olvastam, és a Trónok harca is túl magasra tette a mércét harci jelenetek terén, mert amikor a hősök a sokszoros túlerő ellenére is könnyedén harcolgatnak, és két kiscsaj is csupán reggeli tornaként legyak egy teljes városőr-szakaszt, akkor felmerült bennem a gondolat, hogy miért vesztegetem én erre az időmet. A történetvezetést pedig bármely random Forgotten Realms regény übereli. Nem is jutottam 20%-nál tovább, pedig nem egy hosszú regény.

Szerencsére Nyúl most már jobban fotóz, mint anno írt.

Ugyanitt Requiem szerepjáték alapkönyv eladó.

 

Közben tudtok nekem olyan Magus regényt mondani, ami nem arról szól, hogy übertáp karakterek szuperkompetensen megoldanak séróból minden eléjük kerülő feladatot, miközben az élet gyarlóságain filozofálnak?scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 627 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.29, 11:43

...
Csodálatos regénysorozat, csak a szerző kiléphetne már George R. R. Martin szerepéből, és befejezhetné, amit elkezdett! :D

Ja, már ez is legendás.
Még a 13 Reasons Why sorozat dvd kiadásának extráiban is felmerül, Justin Prentice kamerán keresztül üzen a szerzőnek.

Módosította scaurus: 2018.06.29, 11:43


bahon

bahon

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 91 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.28, 19:51

Csikász Lajos: Megátkozottak

 

Az Anjou sorozat 0., azaz előzmény része, ahol Kun László királyunk körül forognak az események.Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2452 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.27, 06:42

 

Oké, Patrick Rothfuss akárhányológiájának a második részét (Bölcs ember félelme) olvasom, fantasy, jó nagyon, ha épp egy másik valóságot akarsz, mint a tiéd. Vagy ha érezni akarod a bodza és almabor illatát, akárhol vagy. (Vagy az alkímiára fogni, hogy meghúztak a vizsgán.) Nekem tetszik. Kilazít meló után.

 

 

Trilógia lenne, de a harmadik már egy évtized óta készülőben. Van még pár novella és egy kis mellékszálas kötet (A szótlan tárgyak lassú szemlélése). Csodálatos regénysorozat, csak a szerző kiléphetne már George R. R. Martin szerepéből, és befejezhetné, amit elkezdett! :D
 encian42eskesz

encian42eskesz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 3 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.14, 18:46

Henry Miller: A légkondicionált lidércnyomás

 

Amikor a szerző éppen le tud állni meglehetősen gyermeteg Amerika-anyázásával (ami furcsa módon még az átkosban íródott magyar előszóban is előkerül, mármint hogy kicsit el van túlozva), érdekes életképeket kapunk a múlt század közepének tengerentúljáról.

 

Úristen, Marvin, te még itt? 

 

Oké, Patrick Rothfuss akárhányológiájának a második részét (Bölcs ember félelme) olvasom, fantasy, jó nagyon, ha épp egy másik valóságot akarsz, mint a tiéd. Vagy ha érezni akarod a bodza és almabor illatát, akárhol vagy. (Vagy az alkímiára fogni, hogy meghúztak a vizsgán.) Nekem tetszik. Kilazít meló után.Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2279 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.13, 09:09

Henry Miller: A légkondicionált lidércnyomás

 

Amikor a szerző éppen le tud állni meglehetősen gyermeteg Amerika-anyázásával (ami furcsa módon még az átkosban íródott magyar előszóban is előkerül, mármint hogy kicsit el van túlozva), érdekes életképeket kapunk a múlt század közepének tengerentúljáról.bahon

bahon

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 91 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.25, 19:44

Most olvasom ki kedvenc magyar íróm, Csikász Lajos utolsó számomra ismeretlen művét, a Rákóczit. Zseniális! A többi történelmi regényéhez képest alig van benne csatajelenet, vér, viszont annál több a humor, az érzelem, a stílusos pajzánság. Mondhatnám, hogy nőiesebb regény született, de nem tehetem, ízig-vérig Csikászos lett most is! Nem is tudom, hogy melyik korszaka, stílusa tetszik nekem jobban; mindet szeretem!

Várom a folytatást! (...és az ünnepi könyhetet, ahol remélem dedikáltathatom legújebb remekét!)Hoild

Hoild

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 210 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.04.13, 21:07

Bő 15 év elteltével Stefan Heym - Ahasvérus című regényét olvasom újra.

A könyvről bővebben a Helvéczia topikban.

 Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3318 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.22, 17:45

100 éve nem jártam ebben a jó kis fórumtémában, de ha már itt...

 

Dan Simmons: Terror

Egészen friss szerzemény, és meglepően vaskos - vártam már, hogy megjelenjen végre, ma este start!


Módosította Nocturna: 2018.03.22, 17:51


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4417 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.11, 21:05

Nemrég újra kiadták magyarul a Krabatot, elkezdtem olvasni, eddig tetszik, hangulatos.
Harry Potter sorsa nehéz? A srác árva, a harminc éves háború alatt koldul, elszegődik egy varázslóhoz úgy, hogy azt sem tudja mibe vág bele, aki mellesleg halálra dolgoztatja...


És kész is! Hangulatos marad végig, kifejezetten ajánlom mindenkinek. (elsősorban szerintem 10-14 éveseknek való, de mint a példa mutatja, 30 felett is szórakoztató) Talán kicsit hirtelen ér véget, de ennyi.darkspace

darkspace

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 14 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.10, 10:52

A Nibelung-énekHoild

Hoild

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 210 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.06, 23:14

Paul J. McAuley angol nyelvű SciFi kisregényeit és novelláit. Eddig az alábbi szabadon hozzáférhetőeket találtam értékesnek, vagy legalábbis érdekesnek ezekből, téma szerinti bontásban:

 
BioTech/BioHacking:
 
CP2020, ShadowRun, WH40K, vagy akár (Mega)Traveller kedvelőknek egy ravasz SciFi változat az "artifact varázskard" témára:
 
A fenti két téma kombinálva (minusz varázsfegyver):
 
Blade Runner rajongóknak:
 
Igen szép és szolid klasszikus (Hard)SciFi:
 
..és nagyon konzervatív alternatív történelemírás az űrverseny korszakáról:
 
Jó olvasást hozzájuk!
 [Fantasy háttér] [Sötét háttér]