Ugrás tartalomhoz

Egy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?Egy Rogue Trader mesélő naplója - 2The Witcher 2 – megjelent a REDkit, indulhat a modolásEgy Rogue Trader mesélő naplójaThe Forest – új horrorjáték a láthatáronVillámhírek - 2013.05.10.Év végén érkezik a Wolfenstein: The New Order

Bosszúállók (Avengers) – filmkritika

- - - - -

• Nem írhatsz ebbe a témába
24 hozzászólás érkezett eddig

# 1945829
Narmor

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 640 Hozzászólás
Tegnap volt szerencsém megtekinteni. Nagyon jó film volt. Én élveztem minden percét, teljesen oda tudott szögezni a moziszékbe. A karakterek között megtalálták az egyensúlyt, mindenkinek voltak jó dumái, mindenkire jutott elég idő. A rendező remekül megoldotta.

Sajnálom, hogy nem láthattam angolul, felirattal, mert így csak sejtem, hogy Stark a Shakespeare összessel arra célzott, hogy Thor régiesen beszél. Az hatalmas volt egyébként. :) "Jó anyád tudja, hogy ruháit viseled?"

De az egész filmet tényleg az elejétől a végéig imádom.

Amerika Kapitány szerintem remek volt, én imádom. Egyébként az ilyen filmek nézése közben nagyjából átélem az "amerikainak lenni" feelinget, (2 és fél órára amerikai lettem a Bosszúállók alatt is) s ezért egyáltalán nem zavar az amerikanizmus. Amúgy nem véletlenül játszódik a legtöbb ilyen film New Yorkban, hisz ha nem is járt ott még soha, azért rögtön tudja az ember, hogy na ez New York, ráadásul emblematikus dolgokat is azonnal megismer.

Alig várom a második részt. :) Thanos kicsit keményebb dió lesz, mint Loki, úgy érzem.
Egyébként Loki remek főgonosz volt, szerintem nagyon jól hozta a karaktert. Elég sok kedvenc karakterem lett így a végére, még Hulkot is megszerettem, pedig az ő előzményfilmjét nem láttam. Szóval totál elégedett vagyok a filmmel. S még a barátnőmnek is tetszett, pedig ő Justice League rajongó inkább. :)

# 1945823
navaratna

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 112 Hozzászólás
Tiger91: Thor lekerülésére volt légypiszoknyi utalás

Spoiler

Mások szerint is Loki gyengébb volt megszokottnál? Mármint erejét tekintve. Manipulálták/fenyegették a háttérből, emiatt közel sem volt olyan erős és magabiztos, mint a Thor filmben.

# 1945811
Herbie

Régi fórumozó

• Super Mod
  • 1119 Hozzászólás
Tiger91: Az Avengers olyan furmányosan lopott az általad említett filmekből, hogy utána visszautaztak 50 évet az időben (nyilván a Tessaract segítségével), és kitaláltak egy képregénysorozatot és abban írták meg a dolgaikat, hogy senkinek se tűnjön fel. Átláttál a szitán. A többit mások már megválaszolták. A "Touché!" különdíjat Bulldynak osztanám ki az utolsó sorért. :D

# 1945801
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3535 Hozzászólás
Amerika Kapitány:

Ő az AMERIKAI NEMZET (igen, így, nagy betűvel) megtestesítője, az Amerikai Álom (rags-to-riches, akarattal mindent elérhetsz) megtestesítője, a legkiválóbb amerikai erények megtestesítője.

Kiváló figura volt a 2. világháborúban, ahol pont egy ilyen propaganda-karakter kellett, hogy feltüzelje az embereket a háborúra. A Marvel ott követte el a hibát, mikor 1964-ben, majd 50 éve, visszahozta a karaktert.

A Kapitány képességei (fizikai tulajdonságok az emberi maximumon) és felszerelése (egy darab pajzs, ami elpusztíthatatlan, visszatér hozzá, de akkor is csak egy pajzs) alapján nagyon kevés a Bosszú Angyalaiba (eredetileg így hívták az Avengers-t magyarul), a taktikai zseni meg nehezen jön ki egy akció-képregényben. Viszont kitenni sem lehet, mert hogy nézne ki, ha "piti" bűnözőkkel harcolna, mint Pókember vagy a Megtorló. Hiszen ő a nemzet jelképe. Komolyabb felszerelést sem kaphat, mert akkor elvesztené a figura a lényegét (mindenből maximálisan ember). Szóval marad az, hogy ő egy taktikai zseni, akire a jelleme miatt mindenki felnéz és elfogadja parancsnokának. Mert amerikában nem az tesz vezérré, hogy van pénzed (Tony Stark), erős vagy (Hulk), esetleg természetfeletti hatalmad van (Thor), hanem az, hogy megingathatatlan emberi értékekkel rendelkezel.

Ezt persze nehezen veszi be a nem-amerikai gyomor és hajlamosak vagyunk rá amerikanizmust kiabálni - mert végül is az is. :)

Ami meg az ellenséget illeti:
Az alap hozzáállás (Loki részéről) ugye az volt, hogy az emberek kis férgek, akiket el lehet taposni. (Mert ezt tapasztalta a Thor-ban, ahol az emberek semmit sem tudtak kezdeni a Pusztítóval, Thor kellett hozzá, hogy legyőzzék. És úgy tudta, hogy Thor nem tud jönni, mert megsemmisült a Byfrost, tehát az emberek védtelenek.) Ő ezt jelentette a "főnökének", aki erre készenlétbe állította az alap inváziós sereget. Mint a Rizikó társasjátékban: Egy katona van a területen? Odaküldök 10 gyalogost és lenyomjuk a vérbe, a lovasok és az ágyúk a komoly frontra kellenek...
A föld jól járt, mert így a még nem teljesen összecsiszolódott Bosszú Angyalai is (mint a Rizikó titkos tartaléka) le tudták nyomni az alapsereget. Lokiéknak szívás, de biztos, hogy legközelebb már valami komolyabbat küld a főnökének a főnöke, ami ellen kell az összeszokottság, meg lehet még 1-2 másik hős is. Szóval a föld megnyerte az első, bemelegítő csatát.

A Bosszúállók film valóban nem a csapattagok eredettörténete volt. Arra ott vannak az egyéni filmek. Ez a Bosszúállók, mint csapat eredettörténete volt. Szóval csak eredettörténetet kaptunk megint.

Amúgy akinek ennyire nem megy egy ilyen egydimenziós film átlátása, az miért akar komolyabb tartalmat? ;)

Bulldy

# 1945789
Blazious

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 171 Hozzászólás
Ami hiányzott sztem, az egy klasszikus főgonosz. Loki jó volt, a színész is, viszont vele nem lehet verekedni. Ebben a Chitaurik sem voltak elegendőek, nem igazán voltak veszélyesek. A következő rész úgy néz ki ebből a szempontból jobb lesz:)

# 1945788
Blazious

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 171 Hozzászólás
A kritikák valahol jogosak, mégis Bulldyval értenék egyet. Ez a film erről szól, ahogy a képregény is. A moralizálást meg jellemfejlődést, meg mittoménmit majd a Batmantől várom, az Avengers nem erről szól. Amit vártam, azt kb hozta a film: látványos, vicces, és legfőképp hű a képregényhez és a karakterekhez. Jó a csapatmunka, nem sikkad el senki, és sztem Sólyomszemnek és Fekete özvegynek is van szerepe. Sólyomszemet amúgy is utáltam mindig, de itt tetszett.

Idézet

Nos. Hulknak tényleg semmiféle oka nincs a "jófiúk" oldalán harcolni...főleg, hogy annak előtt meg akart ölni egyet-kettőt közülük.
Nagyjából a képregényben is így van, hol uralja magát, hol nem. A különbség annyi volt a két átváltozás között, hogy előbbi a düh és loki jogarja miatt történt, nem is uralta magát, a másodiknál viszont ő maga változott át, világos motivációval, hogy legyőzze a földet veszélyeztető élieneket. Látszik, hogy itt sem uralta magát teljesen, de különbséget tudott tenni a baát és ellenség között. A Hihetetlen Hulk filmben is uralta magát a végén.

Idézet

Hogy a pi**ába került Thor a Földre????
Nekem vannak elméleteim, de valószínű, hogy a Thor 2-ben választ kapunk a kérdésre.
Spoiler: Egyrészt a képregény szerint a mjölnirrel is tud átjárót nyitni, ezt itt kihagyták, de valószínű, hogy valahogy egy asgardi, kevésbé jó istenhez lesz köze.

Egy kicsit a gonoszokkal tényleg van gond. Loki nem is a félelmetessége miatt gáz, hanem, hogy nem hozza annyira a nagy cselszövő énjét. Viszont a színész sztem nagyon jó volt, szóval megbocsátható. A chitaurik már gyengébbek, ennyi erővel lehettek volna skrullok, vagy legalább kicsit fejlettebbek, mint a képregényben. Hiába jött a nagy szörny, simán legyőzték.

Idézet

Nem derül ki számomra az sem, hogy Amerika Kapitány hogy vívja ki a respektet a többieknél, mikor kb. 1 órán át csak utálják egymást, utána meg vígan elfogadják a parancsait.
Valóban, ráadásul nálam az sem derül ki se ebből, sem az am.kapitányból, hogy mitől is lesz olyan f***a vezető hirtelen a kis nyikhaj gyerekből. Ennek ellenére nem annyira gáz a karakter, én a képregényben sosem szerettem, itt viszont nincs vele baj. A dvd-n lesz állítólag fél óra extra, ennek egy részében ő ismerkedik majd az új világgal.

Idézet

A SHIELD és Nick Fury meg nevetséges. A világ legjobban felszerelt kémhálózatának elsötétített arcú öreg bácsik és nénik diktálnak? Ez az összeesküvés-elméletek barátainak további muníciót fog adni, már látom előre... Ki sem derül, hogy Nick Fury miért olyan király szuperkém.
Ezzel nincs is annyira gond, majd talán kiderül kik azok, meg kellett egy kicsit ahhoz, hogy ne Fury legyen a főfő főnök. Amúgy tényleg nem igazán derül ki, miért olyan király. Inkább az zavart, hogy simán bejutott az ellenség a főbázisra, az elég zavaró volt azért.

Idézet

Nálam még mindig az X-Men filmek az etalonok képregényadaptáció szempontjából, mert ott leszámoltak ezzel a nézettel és csak azt vitték filmre, amiről tudták, hogy meg lehet valósítani.
Összességében nekem bejött az avengers, a legjobb marvel adaptáció. Az x-men sem volt rossz, de nekem az első sorozat egy diolog miatt nem jött be, amit itt viszont remekül hoztak: nem tudta kezelni a karaktereket, végig Farkasról/Rozsomákról szólt (+talán Vadócról), a többiek mellékszereplők voltak. Küklopsz egy piperkőc nyálgép lett, holott a képregényben Amerika Kapitánynál is királyabb stratéga, vezető, fájt nagyon, ahogy elbántak vele. Árnyék volt még jó, meg Magneto, a többiek viszont nem. Vihar sem sajnos.
Az x-men elsők jobban tetszett, ott csak Magneto-Xavier 2 hetes "legendás" barásága tarottt rövid ideig (bár a 2. filmben még folytatódhat). A karaktereket kicsit összekutyulták, de még az sem volt annyira gáz, egyedül Beast megjelenése nem volt az igazi.

Módosította Blazious: 2012.05.02, 09:47

# 1945766
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3535 Hozzászólás
Egészen pontosan mikor ment át az Avengers zúzós akció-képregényből önmarcangoló emodrámába? olyasmiket kértek számon a filmen, ami már a képregénynek sem a sajátja.

Az Avengers mindig is arról szólt, hogy jön valami kozmikus félismerős ellenség leigázni a földet, mert csak és a normál hadsereg valamint a "street-level" szuperhősök (Pókember, az X-Men csapat, stb) nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, így olyan alakok kellenek, akik felső kategóriás szuperhősök (Bosszúállók, F4). És ami ebből kikerekedik, az egy olyan zúzás, ami felemészti az USA adóbevételeinek a kétharmadát újjáépítés formájában.

Erről szól az Avengers képregény és erről szól a film is. Nagyon helyesen az összes romantikus szálat kiiktatták még idejekorán, így az sem rontotta az élményt.

Amerika Kapitány szerepeltetését meg nem-amerikai szemmel úgysem élhetjük át sosem, de ha valakit érdekel, leírom a véleményem a karakterről.

Szóval, tisztelt fanyalgók, legközelebb mit kértek számon, hogy a Gyűrűk Urában nem volt erkélyjelenete Aragorn-nak és Arwen-nek?

Idézet

Ó, Arwen, mért vagy te Arwen
Tagadd meg az atyád, neved hajítsd el
S ha nem teszed meg, esküdj édesemmé
És nem leszek Északi Kósza én se többé

Pfff....

Bulldy

# 1945734
Tiger91

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 28 Hozzászólás
Nos.
Aki a film tartalmára kíváncsi: Fügettlenségnapja, sok will Smith-el.

Spoiler(?):

Nos. Hulknak tényleg semmiféle oka nincs a "jófiúk" oldalán harcolni...főleg, hogy annak előtt meg akart ölni egyet-kettőt közülük.

Hogy a pi**ába került Thor a Földre????

Amerikakapítányról annyit, hogy nagyon jó propaganda, hiszen ha belegondoltok, jön egy kétlábú amerikai zászló és megmondja a frankót...egyhangú demokrácia. :)

ÉS EGYÉBKÉNT IS, MINEK A SOK SZEREPLŐ? NÁLUNK KÉT HALLHATATLAN VOLT A MÁSIK OLDALON MEG EGY...
(Így is-úgy is nyerünk, csak tovább tart.)

A shurikról ténlyeg nem tudunk meg semmit, csak azt, hogy őket is Függetlenségnapi berepüléssel lehet elpusztítani és ők is egy központi géppel(???) vannak irányítva...

Nagyon sok lopott cucc volt benne szerintem...csillagkapu,függetlenségnapja stb.stb.stb.

Spoiler off

Maradjunk annyiban, hogy egy filmnek jó, látványos, szép, vannak benne baromi jó szövegek, de itt-ott gyengécske.
Sokkal többet ki lehetett volna hozni sztori szinten...

# 1945720
Tantris

Lovag

• Fórumita
  • 729 Hozzászólás
Huhh, hát én lehet, hogy már öreg vagyok, de nekem pusztán az nem elég, ha a régi hőseimet látom a vásznon - tartalomra is szükségem van.

Kissé kényelmetlen, hogy ez előttem szólók csak szupelatívuszokban beszéltek róla (mintha nem is ugyanarról a filmről lenne szó), de nálam egyáltalán nem ütött akkorát.

Az egész olyan, mintha valaki Michael Bay Transformers-filmjeit akarta volna utánozni.

LIGHT SPOILER:

A fele történetben a hősök kb. egymással küzdenek és ami a legjobban zavart, hogy a mozi nagy része egy térben játszódik. Ráadásul Hulkot szerintem nagyon pongyolán kezelték: magának a szörnynek nem sok motivációja volt arra, hogy a többiek oldalán harcoljon. És keveset is szerepel a többiekhez képest... Erre még a rajzfilmsorozatban is jobban ügyeltek.

Másrészt a gonoszok szerintem egyáltalán nem félelmetesek. Lokin kívül a bukósisakos alienek motivációja ki sem derül a néző számára, csak az hogy "húdegonoszok" és hogy "megakarnakminkethódítani". Ráadásul a nagy repülő "rájaféregűrhajók" elég nevetséges formájúak...

Nem derül ki számomra az sem, hogy Amerika Kapitány hogy vívja ki a respektet a többieknél, mikor kb. 1 órán át csak utálják egymást, utána meg vígan elfogadják a parancsait. Az is fájó, hogy egy karakter (Robert Downey Jr. Vasembere) viszi kb. a hátán a filmet, a többiek csak hozzászólnak az ő dolgaihoz. Nála valóban jók a párbeszédek és megjegyzések, a többiek viszont elég sótlan alakoknak tűnnek mellette, holott Thor és Hulk is felvillant egy-két jó poént.

A SHIELD és Nick Fury meg nevetséges. A világ legjobban felszerelt kémhálózatának elsötétített arcú öreg bácsik és nénik diktálnak? Ez az összeesküvés-elméletek barátainak további muníciót fog adni, már látom előre... Ki sem derül, hogy Nick Fury miért olyan király szuperkém.

A Tesseractról szintén nem derül ki, hogy micsoda: mondják róla, hogy energia, hogy kapu, hogy ősi tudás, hogy fegyver... És a film végén csak egy átjárót nyit? Elég lapos, szvsz.

Összegzésként: egy közepes filmről van szó, ahol azt hitték, hogy ami képregényen jó, az a vásznon is. Nálam még mindig az X-Men filmek az etalonok képregényadaptáció szempontjából, mert ott leszámoltak ezzel a nézettel és csak azt vitték filmre, amiről tudták, hogy meg lehet valósítani.

Elnézést, ha belegyalogolok mások lelkivilágába a véleményemmel, lehet vele nem egyetérteni, de szerintem ezek a pontok igen gyengék a filmben.

# 1945442
navaratna

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 112 Hozzászólás
Ma láttam moziban, tetszett!
Csatlakoznék azokhoz, akik szerint emlékezetes az ominózus Loki-Hulk találkozás. Epic jelenet!!! :D :D

# 1945160
Ork

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1138 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaBlazious írta 2012.04.28, 23:30 -n:

Ma néztem, Loki és Hulk találkozása odabasz úúúúúúúúúúúúúúú :)

Igen, az mindent visz :lol:

# 1945156
miklas

Érdeklődő fórumozó

• Fórumita
  • 59 Hozzászólás
Whedon csont nélkül megcsinálta a lehetetlent. Számomra ez a mozgókép olyan műremek lett, mint Nolan Sötét Lovagja.
A film odaszögezett a moziülésre és nem engedett a játékidő hossza alatt.
Zseniális párbeszédek, pazar poénok és szemkápráztató látványvilág jó színészi játékkal. Nem hiszem, hogy kell ennél több.

# 1945138
Blazious

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 171 Hozzászólás
Ma néztem, Loki és Hulk találkozása odabasz úúúúúúúúúúúúúúú:)

# 1944966
ashwithchainsaw

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 18 Hozzászólás
Én is szeretem a Hulk filmet.

...vagyis a Hulk filmeket :).

Mindkettőnek vannak értékei, meg gyenge pontjai is, de mindkettő bőven a szerethető kategóriában van. Amikor a zöld szörny tombol, az mindig nagyon hangulatos :).

A korábbi Hulk feldolgozásban Ang Lee szerintem annyit rontott el, hogy nagyon el akart távolodni a képregénytől egy többrétegű, mondhatni "művészfilmes" irányba, emiatt a sztori megbicsaklott, és a folyamatos moralizálás agyonnyomta a cselekményt. A rendezése egyébként látványos és hatásos volt (az óriás mutáns uszkárokat és pudlikat most inkább hagyjuk...), elég csak a képregény paneleket idéző osztott képernyős megoldásokra gondolni .

Az Edward Norton-os verzióban a rendezés tűnt egyszerű, becsületes iparosmunkának, a sztori és a képregényes hangulat a helyén volt.

A Bosszúállókban meg elég rendesen helyreállították Hulk becsületét, nem panaszkodhatnak a fanok :D

# 1944952
Jakirte_Jak_Cyr

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1276 Hozzászólás
Üdv!
A Thor szerintem nagyon kellemesre sikeredett. Ugyan nem tudom, hogy a fagyóriásos eredetsztori rendelkezik-e némi képregényes előzménnyel, de szerintem marha jól sikerült Loki karaktere. Emberi lett, és nekem nem hiányzott a gonoszsága.

Amerika kapitány annyira nekem sem jött be. Ellent mondanék viszont az ismertetőnek. a Hulk számomra rendkívül hangulatos lett, közelebb hozta a karaktert.

# 1944931
Yahel

UFO seeker

• Fórumita
  • 330 Hozzászólás
Az Amerika Kapitány szerintem borzalmas, a Thort még nem láttam, de majd pótlom. Bosszúállókra azért kíváncsi leszek.

# 1944908
Blazious

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 171 Hozzászólás

Idézet

A Thorban is több volt, az eleje és a vége tetszett, a közepe viszont elég lapos volt. De én még ennyit sem vártam tőle, Kenneth Brannagh kifejezetten jól hozta a figurát, Loki valamivel gonoszabb is lehetett volna, de összességében ez sem volt rossz.

Chris Hemsworth. Fogalmam sincs miért írok helyette mindig K.B.-t :)

# 1944893
Blazious

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 171 Hozzászólás
Hát nekem is jobban bejött a Thor. Az amerika kapitányban nekem főleg az eleje tetszett, de aztán valahogy leeresztett. Pl amikor egy bizonyos szereplő meghal, annak semmi súlya, de a magyar szinkron miatt a Vörös Koponya is inkább idegesítő, mint félelmetes ellenség. Az akció is jobban tetszett a Thorban. A szerelmi szál egyikben sem volt erős, de a Thorban tényleg gyengébb volt.

Az A.K. nekem kb feléig tetszett, utána nem igazán bontották ki a jeleneteket, kapkodóssá vált az egész. Pl a Traileres jelentekhez semmit nem adtak hozzá, egy az egyben ugyanazok voltak: a.K beront valahova, pufogtat a pisztolyával, és ennyi. Meg repkednek össze-vissza a vh-s európában, mintha az olyan egyszerű lenne.
De amúgy ennek ellenére is tetszett.

A Thorban is több volt, az eleje és a vége tetszett, a közepe viszont elég lapos volt. De én még ennyit sem vártam tőle, Kenneth Brannagh kifejezetten jól hozta a figurát, Loki valamivel gonoszabb is lehetett volna, de összességében ez sem volt rossz.

Mondjuk tényleg az X-men volt a legjobb, de azért abban is maradtak hibák. Engem főleg az zavart, hogy Xavier-Magneto legendás barátsága kb 2 hétig tartott:)

# 1944822
Ork

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1138 Hozzászólás
Az Amerika kapitány nekem is jobban tetszett, mint a Thor.

Thor: tényleg nem volt rossz, de fene tudja, valahogy nem volt az igazzy. Bennemaradt egy nagy adag lehetőség, vagy nemtudom. Thor figurája valóban jó, de a sztorit gyengének találtam, meg időnként gyermetegnek is. Pl. Thor haverjainak megérkezése a városba, mindenki ki van rajtuk akadva, meg húha, de Loki bazinagy páncél-robotja negyedennyire nem döbbentette meg az embereket, stb.

Amerika kapitány: nem csalódtam, nagyon jó film lett! Akciódús, pörgős, humoros, meglehetősen képregényhű, szóval ütős! Ebből nem hiányzik az a plusz, ami pl. a Thor-ból.
Fórumokon hőbölögtek, hogy micsoda egy amcsi propaganda film ez. Lúzerek, hát persze, hogy az, de hát maga Capt. America is egy propaganda figura! Mit is várhatnánk egy 1941-ben debütáló szuperkatona figurától? :-D Ez azonban semmit sem von le a szórakoztató értékéből, nekem tetszett!

# 1944769
Narem

Árnymester

• Moderátor
  • 3920 Hozzászólás
"Joe Johnston (Rocketeer) Amerika kapitánya is kellemes, könnyed akciófilmnek bizonyult. Az összképen csak Kenneth Branagh kevésbé ütősre sikeredett Thorja"

Hát nem tudom milyen filmet néztél a moziban, de az Amerika Kapitány semmivel sem volt jobb mint a Thor. Sőt a Thor látványban sokkal jobban odavert, mint az Amerika Kapitány, ráadásul a története (a földi szerelmi száltól tekintsünk el) ráadásul a karakter ábrázolása is jobbra sikerült.

Az Amerika Kapitány kvázi egy második Rocketeer film, semmi kiemelkedő nincs benne.

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett