Ugrás tartalomhoz

Ynev jövője

• Zárt téma Téma lezárva
1049 hozzászólás érkezett eddig

# 1344473
Blackjack

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 832 Hozzászólás

Idézet

Kedves Blackjack, kérlek, moderáld önmagad, köszönöm

he? Egyébként szívesen...

Idézet

Ha megfigyeljük Orwella degradációs hatását Kyriával szemben, megláthatjuk, milyen is, ha egy élő istenség manifesztálódik egy Anyagi Síkon. Voilá. Itt a következő. A magyarázat, hogy mennek neki Gorviknak.

lehet, hogy az influenza ráment az agyamra, de nem igazán látom a kapcsolatot Orwella megjelenése és Shadon ténykedése között. Ha a földreszállt istent akarják hajkurászni, akkor miért Gorwickba mennek és nem az Ibarába? (az egész MH-leírás irgalmatlan logikátlanságát most figylemen kívül hagyva)

Idézet

Krán TÉNYLEG kivonja a csapatait. Neki az elsődleges cél egyrészt El-Sobira volt, másrészt más felépítésű küzdelmet folytatnak, mint a többi fél.

mer miér is vonja ki? Ez az egyik legnagyobb baromság.
Nemcsak hogy lemond ezáltal pármillió választópolgárról, hanem még oda is ajándékozza őket a konkurenciának. Plusz feladja az egyik aduját a Nagy Játszmában...

A következő bekezdés értelmezésével most per pillanat erős problémáim vannak.
Az a baj, hogy Domvik papsága reflexből megsütné a hirtelen feltűnt, hatalmi konkurenciát jelentő magisztereket, akik élből nem Domviktól nyerik a hatlamukat? Bocs, de amióta Shadon a térképen van, ezt csinálják, és többek között ezért van ott Shadon, ahol van. A minimum az, hogy a papság nagy része nekiugrik a megérkező godoniaknak, és velük együtt magukat és fé Shadont is megsütnék. Olyan, hogy egymás nyakába borulnak, és boldogan élnek, míg egy aquir rájuk nem talál, Shadonban elképzelhetetlen!

Idézet

Én Ynevet pont ezért szeretem - ez szüli a relitás termékeny káoszát. Nincs kizárólagos központi dogma - még a hivatalos, forrásszerű leírások is elent mondanak egymásnak. Ez ezért nem mesevilág.

csak csatlakozni tudok alister mestrhez

10teletem

# 1344466
alister

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3205 Hozzászólás
Üdv!

Hozzászólás olvasásaLeophane írta 2008.01.16, 23:51 -n:

Godon újjászületése olyan elkerülhetetlen, hogy ebbe inkább nem is megyek bele.
1. :sir: :sir: :gyagya:
2. Ha nem lenne egyértelmű: mégis bele kéne menned... :)

Idézet

Ha megfigyeljük Orwella degradációs hatását Kyriával szemben, megláthatjuk, milyen is, ha egy élő istenség manifesztálódik egy Anyagi Síkon. Voilá. Itt a következő. A magyarázat, hogy mennek neki Gorviknak.
A hogy eddig is tiszta volt :D Elindulnak keletre, egyik láb után a másik. A kérdés a miért.

Idézet

Krán TÉNYLEG kivonja a csapatait. Neki az elsődleges cél egyrészt El-Sobira volt, másrészt más felépítésű küzdelmet folytatnak, mint a többi fél.
Már a Krán csapatokat küld rész baromság, de ez ne zavarjon.

Idézet

Az, hogy Shadon nélkül Krán már a Délvidék egészét újra terrorba hajtotta volna... hát az pitiáner dolog.
Szerintem ennek fuss neki még egyszer. :P

Idézet

Domvik egyháza pedig... A legnépesebb, a pyar pantheon után az egyik legáltalánosabban elfogadott és gyakorlott vallás, ami egy olyan égit követ, aki szörnyen szűklátókörű de hát van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy morcos kedvében nem csak csúnyákat mond a rossz fiúknak, de jórészt el i stünteti őket, ami a gyakorlat nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy saját jól megalapozott becslésem szerint a Délvidék legalább kétszer ennyi mocsokban, káoszban úszna, mint most - lévén Krán és Shadon a káosz és a sötét, torz istenségek, démonok, sötét, torz szennyének a legnagyobb pusztítója.
Érvek a számításod mellett? Ha már megalapozott...

Idézet

Az a bigott és rémes shadoni inkvizíció, ami úgy bántja a varázstudókat, hát nem is kell nekünk. Most eljesen mellékes az, hogy munkája révén Délkelet-Ynev gyakorlatilag védve van a tharr-hittől, az orwellistáktól és te is tudod még mi ennél szörnyűbbektől. A másik oldalon meg ott van Krán. És Pyarron.
A Tharr-hittől a Délvidéket inkább Krán és Ordan védi, nem Shadon.

Idézet

Csak úgy zárójelesen megjegyezném, hogy egy ilyen múltú államban - Godon mágikus háborúi, beszivárgások, majd Shadon idejében is folytatódó intrika; Krán csak mágikus eszközökkel tud egy ekkora birodalom közvetlen közelébe kerülni nyílt háború komoly veszteségei nélkül
Mágikus világban mágikus eszközöket használnak? De érdekes... :P
(OFF)Nem arról van szó, hogy Krán nem tudná fegyveres erőszakkal eltörölni Shadont is, ha akarná. De Krán nagyjai inkább gondolkodni szeretnek... :D (/OFF)

Idézet

- nos egy ilyen birodalomban, ahol a bűnben fürdő nagyvárosokban rohadni lehet a sötét tanoktól, hát végül is, teljesen szükségtelen és nonszensz a kemény kezű szigor. A máglyára jutó boszorkányok és boszorkánymesterek mind kivétel nélkül ártatlanok és nyilván nem öncélból pláne nem ártó szándékkal öltek embereket, rontottak meg nőket, gyerekeket vagy épp áldoztak fel lelkeket, haltak bele a bűzös praktikkáikba.
1. Szükségesnek szükséges, de nonszensz :D
2. Nem mindenki ártatlan. Úgy kábé 20% bűnös. Valamiben.
3. Attól, hogy valaki boszorkánymester, boszorkány, szerafista, stb., az még nem jelenti azt, hogy gyilkos lélekáldozó. Maximum valószínűsíti. :D

Idézet

Shadowmasters,
Én Ynevet pont ezért szeretem - ez szüli a relitás termékeny káoszát. Nincs kizárólagos központi dogma - még a hivatalos, forrásszerű leírások is elent mondanak egymásnak. Ez ezért nem mesevilág.
:sir: :freud: :sir:
Asszem te vagy az első, aki erénynek látja azt, hogy a MAGUSban világkoherencia helyett baromságtenger van... :rohog:
:sir: :) ;)

Maradok tisztelettel: Alister

# 1344411
Leophane

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 547 Hozzászólás
minden messze menő,

Ha még idenéz valaki, hadd fogjam iledelmesen a fejem. Lehetetlen így vitatkozni, ilyen hangnemben.

Godon újjászületése olyan elkerülhetetlen, hogy ebbe inkább nem is megyek bele.

Kedves Blackjack, kérlek, moderáld önmagad, köszönöm.

Következő pont. Igen, szidjuk Shadont, alázzuk, azok a Domvik-papok, hát, rettentő, mit csinálnak, nem is értem ,hogy tűrhetjük meg. Mellékes, hogy Dél-ynev második katonai, gazdasági és társadalmi potenciálja. Az, hogy Shadon nélkül Krán már a Délvidék egészét újra terrorba hajtotta volna... hát az pitiáner dolog. Domvik egyháza pedig... A legnépesebb, a pyar pantheon után az egyik legáltalánosabban elfogadott és gyakorlott vallás, ami egy olyan égit követ, aki szörnyen szűklátókörű de hát van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy morcos kedvében nem csak csúnyákat mond a rossz fiúknak, de jórészt el i stünteti őket, ami a gyakorlat nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy saját jól megalapozott becslésem szerint a Délvidék legalább kétszer ennyi mocsokban, káoszban úszna, mint most - lévén Krán és Shadon a káosz és a sötét, torz istenségek, démonok, sötét, torz szennyének a legnagyobb pusztítója.

Az a bigott és rémes shadoni inkvizíció, ami úgy bántja a varázstudókat, hát nem is kell nekünk. Most eljesen mellékes az, hogy munkája révén Délkelet-Ynev gyakorlatilag védve van a tharr-hittől, az orwellistáktól és te is tudod még mi ennél szörnyűbbektől. A másik oldalon meg ott van Krán. És Pyarron.

Csak úgy zárójelesen megjegyezném, hogy egy ilyen múltú államban - Godon mágikus háborúi, beszivárgások, majd Shadon idejében is folytatódó intrika; Krán csak mágikus eszközökkel tud egy ekkora birodalom közvetlen közelébe kerülni nyílt háború komoly veszteségei nélkül - nos egy ilyen birodalomban, ahol a bűnben fürdő nagyvárosokban rohadni lehet a sötét tanoktól, hát végül is, teljesen szükségtelen és nonszensz a kemény kezű szigor. A máglyára jutó boszorkányok és boszorkánymesterek mind kivétel nélkül ártatlanok és nyilván nem öncélból pláne nem ártó szándékkal öltek embereket, rontottak meg nőket, gyerekeket vagy épp áldoztak fel lelkeket, haltak bele a bűzös praktikkáikba.

Shadowmasters,

minden végsőkig,

utánam a tűz.

# 1337833
_Tola da Radora (NPC/NJK)

• Látogató
:szent:
- He! Domvik! Láttál te már Tyrannoszauruszt?
- Ettem is!
;) ;) :D

# 1249187
Ghat

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 243 Hozzászólás
Speciel én is csak elméleti szinten beszélgetek a dologról, mivel nem játszottam és nem is fogok játszani ebben a jövőben, dehát ez már egyedi problémám, beszélgetni azért lehet róla :aaaaa: :normaalis: :drool:

# 1248565
Shadowmasters

Yeti lovag

• Fórumita
  • 1082 Hozzászólás
üdv!

Blackjack: Ó az régen rossz, ha szerinted csak a káoszkor ilyen.
A M*ban alapól van pár(? :aboci:) logikátlanság és ehhez jön még hogy egyre inkább folt hátán folt jellegűvé változik, ahová mindenki be akarja rakni a saját egyedi dolgait, s ezzel még nem is lenne is lenne baj, de teszi ezt úgy, hogy 1) nincs tekintettel az eddigiekre 2) a "közízlésre"... ha az alapok hibásak csodálod, hogy a felépítmény is dülöngél?
//ennek ellenére mégis szeretjük a magust nagyon csak kicsit módosítunk a hivatalos (:szent: ) álláspontokon//

Idézet

sok lúd disznót győz. Kispapok, nagypapok, paplovagok, főpapok, esetleg néhány angyal és küldött, és a kedves godoni mágus-bácsiból nem marad semmi, csak egy marék szállongó hamu...
Domvik tanításai szerint sok lúd valóban legyőzi amaz disznót, de kérdem én látott-e Domvik valaha tyrannoszauruszt? :D

# 1248512
Blackjack

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 832 Hozzászólás
Szép jó reggelt!

f***t kell elfogadni!

Én személy szerint a Fehér Borzalmat meg a Gettót egyszerűen nem ismerem el létezőnek (mint ahogy a partim és legtöbb ismerősöm sem), és szépen játszunk psz 3690 körül...

Ebből az egész idővonalból nekem az szüremlik le, hogy vki
a, szét akarta b***ni Ynevet,
b, fantáziaszegénységben szenvedett, és így akarta megindokolni az új káoszkort
c, tökre beivott/beszívott, bepötyögött vmit a gépébe, ami vmi másik beivott/beszívott embernek hála bekerült a "hivatalos" álláspontba,
d, egy másik játék kedvenc részeit akarta Yneven is látni
e, mindezek együtt.

Ez az ami nem teccik.

Idézet

Próbáljanak meg csak a shadoniak lecsapni egy godoni mágust, mert villódzik már puszta megjelenésétől a mana...

sok lúd disznót győz. Kispapok, nagypapok, paplovagok, főpapok, esetleg néhány angyal és küldött, és a kedves godoni mágus-bácsiból nem marad semmi, csak egy marék szállongó hamu...

10teletem

# 1248422
Klizen

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1952 Hozzászólás
Próbáljanak meg csak a shadoniak lecsapni egy godoni mágust, mert villódzik már puszta megjelenésétől a mana...

amúgy sztem is baromság az egész, de hát el kell fogadni (a terrortámadásos ötlet nagyon jó :szent: )

# 1248044
Blackjack

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 832 Hozzászólás
Szép jó reggelt!

@Kalóz:
nem csak a feketemágiát használóknak nagyon rövid Domwikiában a várható élettartama, hanem mindenkinek, aki éppen nem Domwik-pap, és bármi olyasmit művel, amit akár távolról is varázslásnak lehetne tekinteni (beleértve a nem-Domwik-papokat is)

Mondjuk ez az egész Krán-kivonja-a-csapatait-a-manifesztációs-buliból sem igazán teccik...
elméletileg 3692-ben tör ki a háború, és 3703-ban érne véget? Ha Krán kivonta a seregeit, az Ősaquir hogyan/miért tudta legyőzni a Manifesztációt, plusz mi az, hogy a több fronton hadakozó amundok még Gorwickot is lealázzák?

Nem tudom, az illető mit ivott, de hozhatne nekem is egy rekesszel belőle...

10teletem

# 1247967
Kaloz

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 372 Hozzászólás
A feketemágiáért jár máglyahalál. A többit enyhébben büntetik. Más kérdés persze, hogy ki dönti el, mi és mikro számít feketemágiának... Amúgy egy amund lerohanás és egy kráni cserbenhagyás után gorvik népe nem tudom lesz-e olyan hülye hogy nekimenjen az egyetlen ütőképes seregnek ami megóvhatja az országukat... Amúgy meg nem éppen totális megszállás lesz szerintem (Szent légió... és még csak nem is valami nagyfejű áll az élén hanem egy kurtanemes). Szóval aki ugrálhatna az az amundoknak ugrál, a többiek meg mosolyognak és tűrnek... mert ki tudja? Talán nem csak a katonák jönnek Shadonból hanem az élelem is? Ja! Ki emlékszik a régi Zorro sorozatra? Új-Godon Gorvik tartományában szerintem egy az egyben végig lehetne játszani. :cool:

# 1247821
Ghat

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 243 Hozzászólás
A visszatérő godoni mágusok elfogadását pedig végképp nem értem, amikor Shadonban már a bárd mágia használata is elegendő a máglyára jutáshoz.
(Bocs, hogy darabokban írok, lehet, hogy így hajnalban már nem vagyok elégé összeszedett :cool: )

# 1247820
Ghat

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 243 Hozzászólás
Shadon még a Shadleki tartományban élőket sem volt képes igazán maga mellé állítani :ok: , nem mondhatnánk, hogy igazán vallásos lelkületűek lennének. Sőt mindenféle egyéb arcokat imádnak, meg persze van meglehetősen sok ranagolita is, meg mindenféle egyéb szekta, akik még maguk sem tudják, hogy pontosan kit imádnak :cool: , csak éppen Domvickot utálják.
Ezek után nem tudom, hogy milyen esélyekkel térítenék meg a gorvickiakat.
Ha ragaszkodnak hozzá, akkor talán elfoglalhatják a meggyengült Gorvickot. Utána pedig egyetértek a terrorista megoldásokkal, amit ti is mondtatok, csak szerintem nem lenne olyan szervezetlen, mint említettétek. Garmackor címerében megemlítették, hogy rövid időre sikerült elfoglalni néhány szigetet, aztán mentek haza a címszereplőhöz hasonló kiürült kagylóhéjak, a többiek meg elhullottak. Itt lehet, hogy nem hullik el mindenki és sikerülhet összehozni egy erőteljes katonai elnyomáson alapuló hatalmat, de azért nem szívesen lennék ott tiszt, hiszen mégiscsak ők a fejvadászok elsődleges célpontjai. (és itt nem egy-egy kóbor klánra gondolok, hanem mondjuk a nemesség végső tartalékaira, a tartomány urak elit fejvadászegységeire stb.) Lehetséges, hogy a fővezéreket még nekik sem sikerül elérniük, de ha megszűnik az alattuk levő parancsnoki réteg, akkor ők is egyre tehetetlenebbekké válnak. Minden századparancsnok mellé pedig nem lehet első soros elit testőrséget állítani, azt pedig ki tudná megmondani, hogy hol csapnak le legközelebb. A katonai egységei nélküli utazás még az ennél magasabb rangúak számára is teljesen bizonytalanná válik. Ahogy elkopik a hadsereg közvetlen parancsnoksága, akkor már nem lesz aki szakszerűen végrehajtsa a mégoly zseniális generálisi terveket sem. :D :) :D

# 1246512
Shadowmasters

Yeti lovag

• Fórumita
  • 1082 Hozzászólás
Üdv!

Az Új-Godon perszonáluniótól meg a visszatérő godoni mágusoktól nekem is sírhatnékom stb támadt...
de amit összehoztatok ezzel a gerilla-Gorvikkal kapcsolatban az nagyon tetszik :( :nos:.Egyébként a gorviki Ranagol vallásba nagyon is passzolnak a külsőségek (mártírhalál) meg az intrikák (megszálló(?) shadoniak folyamatos "piszkálása") Remélem a "hivatalos" (:nos:) verzió ehhez fog hasonlítani...

# 1244378
Kaloz

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 372 Hozzászólás
Recky: Az arányokon, a miérteken és a hogyanokon... amin jólesik. :)

# 1244173
Recky

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1543 Hozzászólás
Kalóz: Akkor mégis, min vitatkozunk? A beidézett résszel én szóról szóra egyet tudok érteni. :)

# 1243711
Blackjack

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 832 Hozzászólás
Szép jó reggelt!

Idézet

Továbbá: Shadon-Gorvik perszonálunió, Új-Godon, új vallás... Hol írtam én újraegyesülést meg nyakbaborulást? Közösen szebbet és jobbat építenek a múltat végképp eltörölve, bla-bla-bla

hmm...

Tehát mindkét országban az addigi elit mehet a p**be? Kapásból tudnék még egy országot, ahol az új felállás nem hozna osztatlan örmöt... :(

10teletem

# 1243656
Kaloz

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 372 Hozzászólás
Nem az én írásom, de gondoltam nem elsz baj ha bemásolom:

"Előre le kell szögeznem, hogy számomra a Shadon-Gorvik "puszipajtássá válás" nincs kellőképpen alátámasztva magyarázatokkal. Nincs nekem ezzel a verzióval semmi bajom, csak egyszerűen jelen helyzetben nem látom, miért borulnának egymás nyakába...na talán majd erre is lesz kielégítőbb magyarázat, mint amit eddig tudunk. Számomra az a legszimpatikusabb megoldás, amit már valaki említett, hogy Shadon kihasználja Gorvik meggyengülését és egyszerűen megszállja - ez azonban nem "örök barátságot" meg "Új-Godont" jelent számomra, hanem valami olyasmit, ami IRL Irakban folyik:
"itt vagyon néktek a jólét, a felszabadulás, a béke, a demokrácia - mondá George. - Kösz, bubi, nem kérünk belőle, inkább robbantunk naponta háromszor - felelé Juszuf, az iraki"
Tehát én szvsz a megszállt Gorvikban el tudok képzelni (egyszerűsítve, árnyalás nélkül!)
- meggyőzött, Domvik hitre tért egyszerű emberek, parasztok (legkisebb réteg szvsz)
- Ranagolt továbbra is csendben tisztelő, magát meghúzó köznépet (legnagyobb réteg)
- fanatikus, merényleteket szervező, egykori vezető réteg túlélői és csatlósaik (gerillaharc, nem túlságosan szervezett - de ők is számbelileg elég sokan lehetnek)"

Továbbá: Shadon-Gorvik perszonálunió, Új-Godon, új vallás... Hol írtam én újraegyesülést meg nyakbaborulást? Közösen szebbet és jobbat építenek a múltat végképp eltörölve, bla-bla-bla. :(

# 1243438
Recky

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1543 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaKalóz írta 2007.05.17, 15:34 -n:

40 év alatt felejtettek el itt-ott magyarul, és tömegével ekzdték el magukat az emberek pl. jugoszlávnak tartani.
Lásd a hozzászólásom második felét. Sehol nem felejtettek el magyarul az emberek néhány évtized alatt, ahol ne lett volna nagy mennyiségű nem-magyar lakosság is (betelepülők, vagy eleve ott élő, épp csak most kisebbségből előlépő nemzetek képviselői).

Ettől függetlenül lehet, hogy van jó történelmi példa arra, amit mondasz, de a legtöbb történelmi példa (az általam ismertek közül, persze) az ellenkezőjét állítja.

Idézet

Azt pedig, hogy a bevonuló ellenséges seregek felmentik az országot, míg az eddig hőn imádott nagytestvér cserbenhagyta, eléggé megsínyli a vallás is, meg az egész eddigi társadalmi berendezkedés is. És ha ügyesen csinálják (és tegyük fel, hogy sikerül nekik úgy csinálni) akkor a hitükből és uraikból kiábrándult gorvikiak tömegesen fogják magukat Új-Godoninak vallani, és imádják majd Ranagolt, de talán valamiféle "igazi" Ranagolt, vagy csak a hittételeit értelmezik át...Na.
Ez a nagytestvér dolog szerintem eléggé sántít. Mármint, most komolyan, szerintetek a gorvikiak tényleg azt várták, hogy Krán majd segíteni fog nekik? Nem mondom, az ország legfelső vezetőinek, a legnagyobb hatalmú abradonoknak eszébe juthatott ilyesmi, de hogy a "köznemesség", és pláne a nép nem gondolkodott ebben, az egész biztos. Szvsz nem igazán volt miből kiábrándulniuk.

Természetesen sokat lendíthet a shadoniak megítélésén, hogy éppen kiűzik az amundokat. Az oroszok megítélése sem volt egyértelműen negatív, mikor kiűzték a németeket. De aztán itt maradtak, ugye...

A probléma (ebből a szempontból) természetesen nem is a parasztokkal van. Ők gondolom eddig is inkább abradóinak vagy warvikinak mondták magukat, vagy talán még ennél is szűkebb körzetekben gondolkodtak, és aligha okoz gondot nekik, hogy hirtelen egy másik országhoz tartoznak. A nemesség már problémásabb, mivel beléjük jóval több nemzeti öntudat szorulhatott.

A legnagyobb baj azonban éppen az, hogy, ahogy írtad, itt továbbra is tömegek fogják Ranagolt imádni. Talán átértelemzik a tanokat, talán felhagynak az emberáldozással (egy idő után)... De Domvik egyháza még azt se nézné el nekik, ha tömegesen pyarroni hitre térnének! Aligha tolerálnák, hogy Domvik eszméit és szellemiségét átültessék Ranagol képébe, s ezen a néven, Kosfejűként imádják a Hétarcút...
Ha erre mégis hajlandóak, ha sikerül ráébredniük, hogy fokozatosan, nemzedékről nemzedékre kell áttéríteniük a gorvikiakat, akkor valószínűleg nem lenne túl sok ebből adódó gondjuk a parasztsággal azon évszázadok alatt, amíg a folyamat végbe megy.

Módosította Recky: 2007.05.18, 10:04

# 1243088
Kaloz

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 372 Hozzászólás
Most koptassam még a billentyűket? 40 év alatt felejtettek el itt-ott magyarul, és tömegével ekzdték el magukat az emberek pl. jugoszlávnak tartani. De ha arab-izraeli példa kell: Izrael Shamir pl. A szovjetunióban született zsidóként, kiment Izraelbe és ott áttért a kereszténységre. Amúgy meg Palesztinát akar, Izrael nélkül. Ami a legszebb, még csak nincs is ezzel egyedül. Azt pedig, hogy a bevonuló ellenséges seregek felmentik az országot, míg az eddig hőn imádott nagytestvér cserbenhagyta, eléggé megsínyli a vallás is, meg az egész eddigi társadalmi berendezkedés is. És ha ügyesen csinálják (és tegyük fel, hogy sikerül nekik úgy csinálni) akkor a hitükből és uraikból kiábrándult gorvikiak tömegesen fogják magukat Új-Godoninak vallani, és imádják majd Ranagolt, de talán valamiféle "igazi" Ranagolt, vagy csak a hittételeit értelmezik át...Na.

# 1242957
Recky

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1543 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaKalóz írta 2007.05.16, 20:00 -n:

Recky: Nem is tudom, hallottál valaha egy Magyarország nevű országról?
Valami mintha rémlene... :)

Idézet

Egy rosszul végződött világháború után jórésze idegen megszállás alá került. Alig néhány évtized múlva a megszállás alá került területek népe elkezdte magát jugoszlávnak, csehszlováknak, szovjetnek tartani. Egy kis agymosás, meg hogy nem látsz kiutat. Ennyi. Vannak akiknek nem tetszik, de sok birka jut egy-egy farkasra...
Hmm... Nem is tudom. Azért érdekes a példa, mert sem a jugoszláv, sem a csehszlovák, sem pedig a szovjet nem nép. Azaz, csak egyféleképpen értelmezhető: az adott ország (Jugoszlávia, Csehszlovákia, Szovjetunió) területén élő ember. Nem lehet pl. Magyarországon élő csehszlovákról, vagy Amerikába menekült szovjetről beszélni - csak Magyarországon élő szlovákról, vagy Amerikába menekült grúzról. Tehát ha valaki teszem azt jugoszlávnak nevezte magát akkoriban, az még nem mondott el róla túl sokat: ettől még lehetett szerb, horvát, szlovén, vagy akár magyar is.

Nyilván a gorvikiak sem olyan ostobák, hogy a háború után ne ismernék el (legalábbis "hivatalosan"), hogy ők jelenleg a Shadon Birodalom "állampolgárai". Ettől azonban nem fognak megszűnni gorvikiaknak maradni, hiszen még a "shadoni" sem egyértelműen népi-nemzeti meghatározás (ellánok, rónok, stb.). A példádnál maradva, a ma Szlovákiában vagy Romániában élő magyarok továbbra is magyarként gondolnak magukra, épp csak szlovák, illetve román állampolgárok.

Szóval szerintem ahhoz, hogy a mai Gorvik lakossága valamikor a jövőben nemzetiségét illetően shadoniként hivatkozzon magára, két lehetséges út vezet: vagy nagyon-nagyon sokáig (akár fél évezredig, vagy tovább) kell shadoni megszállás alatt állnia, vagy Shadonnak olyan demográfiai politikát kell folytatnia, melynek keretein belül nagy tömegeket költöztet az anyaországból a meghódított területekre, akik így lassan megfojtják és magukba olvasztják a kissebbségbe szoruló gorvikiakat (ekkor néhány évszázad is elegendő).

Módosította Recky: 2007.05.17, 11:45

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett