zolkaba írta 2010.02.17, 15:47 -n:
Tessék egymás mellé tenni a kettőt, megnézni rajta ugyanazt a képet, majd egy halvány részt el kell kezdeni nagyítani, mind a kettőn. Az eredmény megdöbbentő lesz. Én így végeztem el az összehasonlítást.
Persze, elismerem, hogy a CRT monitoroknak nagyon sok hátrányuk van, főleg a nagy helyigény és a nagy súly. De folytonos (analóg) a képfeldolgozás, míg az LCD-é digitális, ez azt jelenti, hogy egy adott képet 256, 512, 1024, stb. részre bont, ahol bizony egyes részek kimaradnak. Olyan, mint a digitális hangerőszabályozás, ahol jó esetben 25 lépcső, vagy, mint a JPG képeknél a tömörítés. Minél nagyobb, annál több rész tűnik el. Ezért én, ha azt akarom, hogy minden megmaradjon, TIFF-ben dolgozom. Persze, van, aki olyan munkát végez, ahol ezekre a nüanszokra nincs szükség. Mindenki maga dönti el, hogy mit vesz, én az egésznek csak az elméleti hátterét próbáltam megvilágítani. Egyébként, ami aszínvisszaadést és a ferde szögben változatlan színű és fényű képet illeti, jó kompromisszum a plazma monitor, sajnos drága.
Válasszunk szét néhány dolgot!
A CRT monitorok színhűsége kétségkívül jobb, mint az LCD-ké, de ez csak nagy általánosságban igaz. Ezért mondtam, hogy kategória és generáció kérdése. Egy félmillés professzionális LCD felveszi a versenyt a legjobb CRT-kkel is. A kontrasztarány kezdetben probléma volt - megoldották. A válaszidőt hasonlóképpen. Ma már nem az a kérdés, hogy CRT, vagy LCD, hanem hogy MILYEN LCD.
Aztán. Nincs olyan, hogy analóg monitor, mert egyrészt a CRT-nek is vannak képpontjai, másrészt digitális számítógépen nincs analóg kép sem. A felbontás eleve meghatározza a tartalmazott infót. (pixeles képről beszélek és nem vektorosról)
A CRT-kkel nekem egyébként nem a súlyuk vagy a méretük miatt van bajom, hanem csak nem szeretek radioaktív sugárzásban üldögélni
Hogy mit veszünk, az sem egyszerű döntés kérdése. A CRT-k ideje leáldozott, ahogy például a nem-kompjuterizált autóké is, hiába szeretem esetleg jobban őket.
A JPEG tömörítése megint más kérdés - egyébként sok képet én is TIF-ben mentek, mert az LZW kompresszió nem veszteséges, de a többség nálam PSD-ben van, és abban is dolgozom.
Ezeket azért mondom, mert én bár éppenséggel olyan területen dolgozom, ahol ezekre a nüanszokra szükség van, mégse jutna eszembe CRT-t venni. Örülök, hogy végre kidobhattam őket