AoKitsune írta 2012.10.14, 10:12 -n:
sika írta 2012.10.13, 23:33 -n:
Egy jó KM bármilyen csapatba képes játékegyensúlyt hozni, habár azt megjegyzem, hogy a varázslóknál sok függ az egyén kreativításán is - én már öltem embert 4 manából.
A drágakőmágiához nem igazán tudok hozzászólni. Habár 5-6 szint környékén az egy, vagy két dologra fókuszált varázslók általában befejezik a mágia-irányzatukban a fejlődést, és már csak a mana hiányzik, nekem mindig is visszatartó erő volt a töménytelen mennyiségű pénz hiánya, mert mágikus tisztaságú köveket még 5. fokú alkímiával sem tudok csinálni, és akkor már inkább csinálok mást.
Azzal, hogy a varázsló 10 szint felett lesz ütőképes, azzal abszolút egyet kell értsek: a fönt említett 5-6. szintig csak leledzik a csapatban, kommunikál és gondolkodik, harcban csak támogató jelleget kap. 10 szinten azonban ez már megfordul: ekkora már általában van elég manája a "gyűlölet hullám az ellenségre egymás iránt" vagy a "lángoló pallost forgató földgólemre" és hasonlókra, a csapat többi tagja meg vigyáz rá, nehogy leöljék idő előtt.
Mindezek ellenére én úgy érzem, hogy UTK-ban sokkal nehezebb egy erős varázslót összerakni, mint ET-ben, hiszen UTK-ban mindent neked kell eldöntened, és vagy több lehetőséged lesz kevesebb manával, vagy kevesebb lehetőséged több manával - ET-ben meg fixen kapsz szintenként 10 manát, mindenhez hozzáférsz (a rúnamágia és a démonológia kivételével), és röhögve csinálhatsz gyakorlatilag bármit, mert mindent tud a karakter.
Hamár ennyit beszéltük a varázslókról, egy kérdés (lehet, hogy már volt róla szó): ti mit gondoltok, 5. fokú Számtan/mértan képzettséggel a varázsló képes lehet az Elemi Erővel megegyező térgörbítések és hatások megidézésére?
4 Mp-al kétségkívül meglehet ölni egy embert tulajdonképpen kevesebbel is, példának okáért egy egyszerű lökéssel is, ha egy szakadék szélén áll, tehát szituáció függő.
Drágakőmágia egyrészt nem kevés KAP-ot igényel képzettség szinten+ nem kevés manapontot a felruházáshoz, ami összeségében 10. szint alatt nem jön össze, igazság szerint ÚTK-ban a drágakőmágia elég gyenge lett, "nem éri" meg.
A varázsló általánosságban 5. szint felett kezd erős lenni, a 10. szintet csak drágakőmágia viszonylatában írtam. Hasznos tud lenni alatta is, de az már erősen szitu függő, és speciális helyzethez kötött. Persze ez erősen karakter fejlesztés és kreatívitás kérdése is, de lényegében igaz, 5. szint felett már a csapatban általában meghatározó erő.
Az ETK varázsló vitathatlanul erősebb és "imbáb" volt mint az ÚTK-s, bár a godoni pszi az kétségkívül erős, de a jellem és szervezet megkötéssel együtt, egyensúlyban van.

TW

Oldal tetejére