Ugrás tartalomhoz

Villámhírek - 2013.05.24.Egy Rogue Trader mesélő naplója - 4Xbox One: Lehull a lepelBatman: Arkham Origins trailer érkezettEgy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?Egy Rogue Trader mesélő naplója - 2The Witcher 2 – megjelent a REDkit, indulhat a modolás

Mozaikmágia, mágiaelmélet, varázslók, varázslatok

• Nem írhatsz ebbe a témába
3193 hozzászólás érkezett eddig

# 1977000
sika

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 283 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaAoKitsune írta 2012.10.14, 10:12 -n:

Hozzászólás olvasásasika írta 2012.10.13, 23:33 -n:

Tapasztalatom szerint ÚTK-ban nagyon jól, és sokféle módon lehet megfogni a varázslót, annyira mindenképpen, hogy ne borítsa fel a játékegyensúlyt. Megjegyzem, hogy drágakőmágia 10 szint felett működőképes, addig a KAP-ból egyszerűen nem jön ki ütőképes erő. Általános jelenség, hogy a KM szabályismeret hiányossága okozza a varázslók "túlburjánzását".

Egy jó KM bármilyen csapatba képes játékegyensúlyt hozni, habár azt megjegyzem, hogy a varázslóknál sok függ az egyén kreativításán is - én már öltem embert 4 manából.

A drágakőmágiához nem igazán tudok hozzászólni. Habár 5-6 szint környékén az egy, vagy két dologra fókuszált varázslók általában befejezik a mágia-irányzatukban a fejlődést, és már csak a mana hiányzik, nekem mindig is visszatartó erő volt a töménytelen mennyiségű pénz hiánya, mert mágikus tisztaságú köveket még 5. fokú alkímiával sem tudok csinálni, és akkor már inkább csinálok mást.

Azzal, hogy a varázsló 10 szint felett lesz ütőképes, azzal abszolút egyet kell értsek: a fönt említett 5-6. szintig csak leledzik a csapatban, kommunikál és gondolkodik, harcban csak támogató jelleget kap. 10 szinten azonban ez már megfordul: ekkora már általában van elég manája a "gyűlölet hullám az ellenségre egymás iránt" vagy a "lángoló pallost forgató földgólemre" és hasonlókra, a csapat többi tagja meg vigyáz rá, nehogy leöljék idő előtt.

Mindezek ellenére én úgy érzem, hogy UTK-ban sokkal nehezebb egy erős varázslót összerakni, mint ET-ben, hiszen UTK-ban mindent neked kell eldöntened, és vagy több lehetőséged lesz kevesebb manával, vagy kevesebb lehetőséged több manával - ET-ben meg fixen kapsz szintenként 10 manát, mindenhez hozzáférsz (a rúnamágia és a démonológia kivételével), és röhögve csinálhatsz gyakorlatilag bármit, mert mindent tud a karakter.

Hamár ennyit beszéltük a varázslókról, egy kérdés (lehet, hogy már volt róla szó): ti mit gondoltok, 5. fokú Számtan/mértan képzettséggel a varázsló képes lehet az Elemi Erővel megegyező térgörbítések és hatások megidézésére?

4 Mp-al kétségkívül meglehet ölni egy embert tulajdonképpen kevesebbel is, példának okáért egy egyszerű lökéssel is, ha egy szakadék szélén áll, tehát szituáció függő.

Drágakőmágia egyrészt nem kevés KAP-ot igényel képzettség szinten+ nem kevés manapontot a felruházáshoz, ami összeségében 10. szint alatt nem jön össze, igazság szerint ÚTK-ban a drágakőmágia elég gyenge lett, "nem éri" meg.

A varázsló általánosságban 5. szint felett kezd erős lenni, a 10. szintet csak drágakőmágia viszonylatában írtam. Hasznos tud lenni alatta is, de az már erősen szitu függő, és speciális helyzethez kötött. Persze ez erősen karakter fejlesztés és kreatívitás kérdése is, de lényegében igaz, 5. szint felett már a csapatban általában meghatározó erő.

Az ETK varázsló vitathatlanul erősebb és "imbáb" volt mint az ÚTK-s, bár a godoni pszi az kétségkívül erős, de a jellem és szervezet megkötéssel együtt, egyensúlyban van.

# 1976974
feregh

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 36 Hozzászólás
Mutatns and Masterminds egyik alapelve, hogy ha egy képesség úgy néz ki, és olyan hatása, mint egy másik képességnek, akkor ugyanarról van szó.

Következésképp, ha térmágiával éri el, hogy úgy hasson, mint az elemi erő, akkor az valójában elemi erő.

(Meg nem-e a legelemibb erő a tér görbületéből származó, lényegében gravitációs erő?)

# 1976907
Sphynx

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 825 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaAoKitsune írta 2012.10.14, 10:12 -n:

Hamár ennyit beszéltük a varázslókról, egy kérdés (lehet, hogy már volt róla szó): ti mit gondoltok, 5. fokú Számtan/mértan képzettséggel a varázsló képes lehet az Elemi Erővel megegyező térgörbítések és hatások megidézésére?

Nem igazán értem mire gondolsz. :) De nagyon sci-fi hangulata van.

# 1976903
AoKitsune

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 6 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásasika írta 2012.10.13, 23:33 -n:

Tapasztalatom szerint ÚTK-ban nagyon jól, és sokféle módon lehet megfogni a varázslót, annyira mindenképpen, hogy ne borítsa fel a játékegyensúlyt. Megjegyzem, hogy drágakőmágia 10 szint felett működőképes, addig a KAP-ból egyszerűen nem jön ki ütőképes erő. Általános jelenség, hogy a KM szabályismeret hiányossága okozza a varázslók "túlburjánzását".

Egy jó KM bármilyen csapatba képes játékegyensúlyt hozni, habár azt megjegyzem, hogy a varázslóknál sok függ az egyén kreativításán is - én már öltem embert 4 manából.

A drágakőmágiához nem igazán tudok hozzászólni. Habár 5-6 szint környékén az egy, vagy két dologra fókuszált varázslók általában befejezik a mágia-irányzatukban a fejlődést, és már csak a mana hiányzik, nekem mindig is visszatartó erő volt a töménytelen mennyiségű pénz hiánya, mert mágikus tisztaságú köveket még 5. fokú alkímiával sem tudok csinálni, és akkor már inkább csinálok mást.

Azzal, hogy a varázsló 10 szint felett lesz ütőképes, azzal abszolút egyet kell értsek: a fönt említett 5-6. szintig csak leledzik a csapatban, kommunikál és gondolkodik, harcban csak támogató jelleget kap. 10 szinten azonban ez már megfordul: ekkora már általában van elég manája a "gyűlölet hullám az ellenségre egymás iránt" vagy a "lángoló pallost forgató földgólemre" és hasonlókra, a csapat többi tagja meg vigyáz rá, nehogy leöljék idő előtt.

Mindezek ellenére én úgy érzem, hogy UTK-ban sokkal nehezebb egy erős varázslót összerakni, mint ET-ben, hiszen UTK-ban mindent neked kell eldöntened, és vagy több lehetőséged lesz kevesebb manával, vagy kevesebb lehetőséged több manával - ET-ben meg fixen kapsz szintenként 10 manát, mindenhez hozzáférsz (a rúnamágia és a démonológia kivételével), és röhögve csinálhatsz gyakorlatilag bármit, mert mindent tud a karakter.

# 1976901
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3644 Hozzászólás
Én csak szimplán nem engedem játszani. Mindkét félnek jobb :)

# 1976900
Sphynx

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 825 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaauer írta 2012.10.10, 06:45 -n:

Illetve kimaradt az örök ellenszer: ha ti így akkor az ellenséges varázsló(k) is.

Valóban örök klasszikus, de legalább működik. Bár én nemcsak varázslókra alkalmazom, hanem mindenkire. :)

Idézet

Általános jelenség, hogy a KM szabályismeret hiányossága okozza a varázslók "túlburjánzását".
Meg a harcosokét, fejvadászokét, és úgy általában bármelyik kaszt túlburjánzását.

Olyan varázslók ellen akikkel hajlamos elszaladni a ló kedvenc countereim: fejvadászok, boszorkánymesterek, papok. :)

# 1976876
sika

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 283 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaAoKitsune írta 2012.10.12, 22:37 -n:

Illetve kimaradt az örök ellenszer: ha ti így akkor az ellenséges varázsló(k) is.

Nos igen, de a probléma akkor ismét felmerül: ha van a csapatban ilyen varázsló, akkor olyan ellenfelek kellenek, amik kihívást jelentenek a számára - de ha nincs, azonban a mese tartalmazza az ellenséges varázslókat, vagy az elején meghal, kiszáll vagy játékon belül lelép a varázsló, akkor mi lesz?

Elismerem, hogy a varázsló még UTK-ban is piszkosul erős, és a régebbi játékosok, akik szeretnek varázslóval játszani, azok próbálják ellensúlyozni a gyengeségét és megszabadulni a korlátoktól. Ezernyi módszer van már rá, a rúnák tömegén (fókusz varázsjel, mágikus kisugárzó varázsjel, végrehajtó varázsbélyeg egy áramlással összekapcsolva, stb.) a drágakőmágián keresztül (4 féle okozás kombinációjából mi lesz, ha ráadásul egy rubint is van hozzá) egészen a pszi alkalmazások igen trükkös használatáig, de én próbálom a csapatom eszében tartani: vicces dolog a tápolás egy ideig, de hamar unalmassá válik. Sokkal izgalmasabb, ha jó a játékegyensúly, és nem elborult agyú varázslók egymás elleni harcáról van szó, ahol a csapat maradék része töltelék - annak ellenére, hogy a "reális" Ynev világán valószínűleg ez lenne a helyzet.

# 1976731
AoKitsune

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 6 Hozzászólás

Nos igen, de a probléma akkor ismét felmerül: ha van a csapatban ilyen varázsló, akkor olyan ellenfelek kellenek, amik kihívást jelentenek a számára - de ha nincs, azonban a mese tartalmazza az ellenséges varázslókat, vagy az elején meghal, kiszáll vagy játékon belül lelép a varázsló, akkor mi lesz?

Elismerem, hogy a varázsló még UTK-ban is piszkosul erős, és a régebbi játékosok, akik szeretnek varázslóval játszani, azok próbálják ellensúlyozni a gyengeségét és megszabadulni a korlátoktól. Ezernyi módszer van már rá, a rúnák tömegén (fókusz varázsjel, mágikus kisugárzó varázsjel, végrehajtó varázsbélyeg egy áramlással összekapcsolva, stb.) a drágakőmágián keresztül (4 féle okozás kombinációjából mi lesz, ha ráadásul egy rubint is van hozzá) egészen a pszi alkalmazások igen trükkös használatáig, de én próbálom a csapatom eszében tartani: vicces dolog a tápolás egy ideig, de hamar unalmassá válik. Sokkal izgalmasabb, ha jó a játékegyensúly, és nem elborult agyú varázslók egymás elleni harcáról van szó, ahol a csapat maradék része töltelék - annak ellenére, hogy a "reális" Ynev világán valószínűleg ez lenne a helyzet.

# 1976149
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3644 Hozzászólás

# 1976139
feregh

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 36 Hozzászólás
Tényleg túl táp lenne. Jobb szeretek izgulni a karakterért, hogy túléli-e a kalandot, mintsem teljes annihilációra berendezkedni minden veszélyes helyzet előtt. Izgalmasabb kidumálni egy ilyen csetepatét.

# 1975718
alister

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3205 Hozzászólás
A megoldás egyszerű: limitálod <szint>-ben az egyszerre feltöltve tartható rúnasorok (komplex hatások) vagy <szint*3>-ban az egyszerre feltöltve tartható rúnák (kombinálható hatások) számát, és akkor már gondolkoznia is kell, nem csak agyatlanul darálni.

Az általános tanácsoktól most eltekintek.

Módosította alister: 2012.10.08, 09:48

# 1975509
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3644 Hozzászólás
Grat. Feltaláltad a spanyolviaszt. ;) Igen onnantól hogy a varázsló tud rúnázni bármit már elég nehéz megállítani.

# 1975480
AoKitsune

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 6 Hozzászólás
Hali mindenki!

Csak most kapcsolódtam bele a tetoválós témába (nem olvastam végig), és igen tapasztalt rúnavarázslóként elég könnyedén tudok róla nyilatkozni (egy hosszú beszélgetés volt erről az egyik rendszer-fejlesztővel is...).

Tehát, ha a testedre készítesz egy mágikus tetoválást, már egy karcolásra berobban, minden megkezdett 5 manapont után 1k6-ot sebezve (pech...). Ugyanakkor, magát a tetoválást kizárólag a tetoválást viselő egyén tudja használni, varázsszó esetén is, mivel a közvetlen személyes aurájának a része (hiába mondogatja a melletted álló, Káosz jellemű haver a jelszót, miközben rád mutogat, semmi sem fog történni). Maga az anyagköltség a tetoválás.
Ha sok SFÉ-t akarsz, akkor javaslok egy varázslót őselemi mágiával és rúnamágiával, irogathatod magadra a folyamatos hatású elemi erő aurákat. De ha IGAZI rúnamágust akarsz, akkor nem tetoválsz, hanem egy könybe írod a jeleidet, amiket bárhol és bármikor aktiválhatsz, akár egyszerre többet is (mivel rúnák aktiválásakor nem kell pihentetned az agyadat arra a 2 szegmensre).

Az én személy szerint többször játszottas tetovált és rúnakönyves karakterrel, de ez elképesztően erőssé teszi, ami kiegyensúlyozatlanná teheti a játékot (1 kör alatt 30k6 sebzést kiosztani a különböző aktivált rúnák miatt). Azt tudom javasolni, hogy csak a legszükségesebb, életmentő rúnákat tetováltasd magadra, és ne legyen köztük a "testemet egy állandó időben tartó" jel, ami ténylegesen sebezhetetlenné tesz....

# 1968041
Raon

Révész

• Fórumita
  • 708 Hozzászólás
Sziasztok!

Némiképp rendhagyó megmérettetésben kérném a segítségeteket.
Az a perverz elképzelésem támadt, hogy az általam kitalált mágiarendszer elmélet simán le tudná kezelni a M* varázsló kaszt ismert bénaságait. Maradva az ETK-nál, hajmeresztő hibákról természetesen én is tudok, de mivel én vagy tizenöt éve nem játszottam, simán elképzelhető, hogy azóta felfedeztetek egy csomó újat. :)

Szóval akinek van kedve egy efféle játékhoz, a következőkre gondoltam.
A tervezetem elméleti hátteréről itt lehet tájékozódni.
Fontos adalék, hogy ez még nem háttéranyag, inkább csak útmutató. A kísérlet éppen arról szólna, hogy ha a tervezet megmérettetik és élve marad, érdemes lenne belőle érdemi háttéranyagot készíteni.

Akinek van kedve segíteni, attól hibajelzéseket kérnék, akár ide, akár magánban, akár a blogomra. Nem kell túlmagyarázni, elég egy tételes felsorolás - ha nem értek valamti, majd visszakérdezek.
Amit biztosan tudok vállalni, az az, hogy mindegyik felvetésre megpróbálnék rendszerszintű - jelenleg még elméleti - választ adni.
Ez a játék most kizárólag az ETK szerinti varázslói mozaikmágiára áll - ha ez ugyanis menne, meglátásom szerint a többi már piskóta lehetne ehhez képest.

üdv,
Raon

Ui: a sörházas bandának üdvözlet ezúton is ;)

# 1967888
feregh

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 36 Hozzászólás
Mivel őselemi mágiához nem ért a karakter, egy gyengébb életerő elszívásra gondoltam eddig.
Ahogy néztem, az a 3k6 sebzés, amit osztogatni tud vele 76 manába kerül (3 E életerős szipolyozás, körönként, gondoltai úton).
Ez már 15k6 sebzés, amit túl lehet ugyan élni, de elég nagy hátrány.

Mondjuk ez csupán egy példa volt, mást még nem dolgoztam ki ilyen részletesen. Persze ezek is olyan sok félék lehetnek,mint a varázstárgyak, gondolom én.

Rájöttem éjszaka, hogy a kérdés valójában az, hogy beleillik-e a mágikus világképbe. Ennek van valami pontosabb leírása valahol?

# 1967857
KLM

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 8469 Hozzászólás
Hali!

Hozzászólás olvasásaferegh írta 2012.08.20, 14:03 -n:

Üdv!

Mágikus aura varázsjel működik-e valakire tetoválva? Lehetséges-e velük mágikus képességeket adni kalandozótársainknak?

UTK-ban végül is ott van a manaköltség valahol, aktiválás gyakoriságától függően, stb.

Tehát egy tetoválás simán varázstárgy, én mondjuk egy Átformázást vagy hasonlót még "beletennék" hogy gyógyuljon a rajzolat sérülés esetén.

Aztán lesz egy manaköltség, amit valahogy ki kell köhögni, meg egy viszonylag triviális anyagköltség.

Szerintem ennyi.

Adios
KLM

# 1967795
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3644 Hozzászólás
Varázslónál a költségek vicc. megteremti anyagmágiával és meg van oldva - ha szigorúan nézzük a szabályokat.
A mágikus aura varázsjel nem sfé, nem erre találták ki. Akár már vmi elemi erő aura varázsjel övbe foglalva. meglepően könnyű brutális (10-15-... SFÉ-s) védelmet összehozni vele. És ha mondjuk már két ilyen varázstárgya van miközben az egyik töltődik...
Na ezért sz*r a varázsló m*ban. Tehetséges játékos bármit összehoz, ha meg lekorlátozzuk elveszik az egész értelme.

A robbanás nem annyira gyilkos, 5mpként k6 ezt túl lehet élni.
Még mindig nem mondtad mit akarsz létrehozni.

# 1967772
feregh

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 36 Hozzászólás
Tehát elvileg nem szokás. Ugyan ezt még nem látom túlzottan ellenérvnek, de tény, hogy nem olvasni erről a regényekben sem, pedig ott azért vannak elborult dolgok.

Mi indokolja a költségek emelését? Az a tinta, mely a bélyegekhez kell miért nem alkalmas másféle rúnákhoz?
Persze erre lehet azt mondani, hogy mert nem...de azért kíváncsi vagyok, hátha van valami ellenérv.

Azért az elég nagy hátránya a dolgoknak, hogy a kész mű egy gyengébb hatás esetén is olyan gyenge pontot hoz létre a karakter testén, mely pöccintésre felrobban. Szinte biztos a játékos halál.

Elnézést, ha felesleges kötözködésnek tűnik, de fel kéne készülnöm a mesélőmmel való vitára is(:

# 1967767
irgumburgum

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 203 Hozzászólás
Túlzás, ez igaz.

Ám a szabályok közt nem az szerepel, hogy mágikus tárgyak STP-je öttel szorzandó, ha közönséges, nem mágikus tárggyal támadják. A szabályok közt olyat írnak, hogy mágikus tárgyat közönséges fegyverrel, nem lehet "sebezni". Ez a "módosítás" úgymond "egészségesebb".

Köszönöm, a választ.

# 1967758
aquer

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 31 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásairgumburgum írta 2012.08.20, 17:47 -n:

nekem a sérülő bélyegekkel, tetoválásokkal kapcsolatban az a kérdésem, hogy azok vajon nem minősülnek varázstárgynak?

Mert ha igen, akkor közönséges fegyverrel nem lehet őket sebezni.
Sőt, közönséges fegyverrel szemben végtelen SFÉ-t biztosítanak az adott testrészen.

UTK rendszerben a Rúnamágia fejezetben a következőt írják (mivel a tetoválás is ennek a speciális változata, kb alkalmazható rá) 374. oldal:

III. A vonalakat bármi (akár egy tudattalan természeti jelenség is) megtörheti, de a beléjük foglalt varázserő miatt az őket hordozó felületeke ötször annyi STP-vel bírnak, mint egyszerű társaik.

A végtelen SFÉ némileg túlzás lenne szerintem.

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett