Ugrás tartalomhoz

D&D Next (5. kiadás)

• Nem írhatsz ebbe a témába
425 hozzászólás érkezett eddig

# 1919266
Bendoin

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 281 Hozzászólás
Biztos vagyok benne, hogy nem a 4e-t fejlesztik tovább, sőt az összes eddigi kiadás közül arra fog a legkevésbé hasonlítani az az ultimate DnD, amit most jelentettek be. A d20 SRD-hez (szabályokban) sokkal inkább. Nekem ez a benyomásom. Nem akarnak tovább lépni egy irányba, inkább összegezni és összefoglalni a 40 évet. Lásd Mearls nyilatkozatatit arról, hogy egyszerűen csak DnD-nek szeretné nevezni, meg hogy a DnD esszenciájáoz akarnak eljutni.

# 1919262
Glowface

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1845 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaOrastes írta 2012.01.12, 12:04 -n:

a PF-et nem ismerem, de az inkább a harmadik kiadáshoz áll közel, vagy a harmadik és a negydik között van? :nos:
Én se vagyok nagy PF játékos, de amennyit én eddig láttam belőle, tudatosan és egyértelműen 3.5 alapú, felturbózva. A 4e irányába nem akart elmenni.

ha nem lesznek kasztok, az szerintem azért nem lenne jó, mert még azt a minimális D&D-jelleget is elvesztené, ami a 4E esetén ugyan megvolt, de már nem abban a formában, ahogy a korábbi kiadásoknál.
Ja, csodaálkoznék, ha egy DnD rendszert kasztnélküli irányba akarnák elvinni.

Idézet

Én el tudok képzelni egy olyan, hogy minden papír alapú kiadványhoz van egy kód, amivel be lehet regisztrálni egy ingyenes fiókot. Amilyen kiadvány be van regisztrálva, annak a tartalmaz onnantól fogva elérhető a fiók számára. Pl. ha beregisztrálom a Heroes of Fallen Lands-et, akkor az online karakteralkotóban használhatom a benne lévő fajokat és kasztokat, de mást nem. Így aki megvette a papír alapú könyvet, az megkapja annak a tartalmát digitálisan.
ez jó ötlet!
Azt hiszem, eredetileg erről volt szó a 4. kaidás bevezetésekor a DnD Insidert compendiumával kapcsolatban. Aztán ehelyett léptek mégis, viszonylag az utolsó pillanatban, az "előfizetőknek, viszont mindent" irányba. Részben talán azért, hogy több előfizetőt szerezzenek, részben meg el tudom képzelni, hogy a DDI csúszása, elmaradása körüli mizériában egyszerűen nem volt kapacitásuk egy tisztességes account-rendszert csinálni.
De nekem is van olyan érzésem, hogy ha az MMO-k üzleti modelljéből valamit tanulnak, akkor könnyen lehet, hogy a nagy előfizetések helyett megpróbálnak mikrotranzakciók felé elmenni.

# 1919256
Orastes

Hordószónok

• Fórumita
  • 4143 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaBulldy írta 2012.01.12, 10:45 -n:

Rendszer szinten nem tudom, hogy mit akarnak kihozni. a 3E vonalhoz biztos nem térnek vissza, tehát csak a 4E-ből indulhatnak ki. Logikus lenne, hogy kasztok helyett "erőforrások" (power source)vannak, és ezekből lehet ilyen-olyan módszerrel összerakni egy karaktert. Egy ilyen rendszerből bármi kihozható, de a kérdés az, hogy mit szól a nép egy "kaszttalan" D&D-hez?

a PF-et nem ismerem, de az inkább a harmadik kiadáshoz áll közel, vagy a harmadik és a negydik között van? :nos:

ha nem lesznek kasztok, az szerintem azért nem lenne jó, mert még azt a minimális D&D-jelleget is elvesztené, ami a 4E esetén ugyan megvolt, de már nem abban a formában, ahogy a korábbi kiadásoknál.

ha a te "megoldásodat" érvényesítenénk, az működhetne úgy, mint a Skills&Powers karakteralkotásának esetén (igen, ez a vesszőparipám, de nekem az a módszer nagyon tetszik, kis finomhangolással működhetne is, máshol is) volt, és akkor a kasztok is megmaradnak.

Idézet

Én el tudok képzelni egy olyan, hogy minden papír alapú kiadványhoz van egy kód, amivel be lehet regisztrálni egy ingyenes fiókot. Amilyen kiadvány be van regisztrálva, annak a tartalmaz onnantól fogva elérhető a fiók számára. Pl. ha beregisztrálom a Heroes of Fallen Lands-et, akkor az online karakteralkotóban használhatom a benne lévő fajokat és kasztokat, de mást nem. Így aki megvette a papír alapú könyvet, az megkapja annak a tartalmát digitálisan.

ez jó ötlet!

# 1919231
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3534 Hozzászólás
Rendszer szinten nem tudom, hogy mit akarnak kihozni. a 3E vonalhoz biztos nem térnek vissza, tehát csak a 4E-ből indulhatnak ki. Logikus lenne, hogy kasztok helyett "erőforrások" (power source)vannak, és ezekből lehet ilyen-olyan módszerrel összerakni egy karaktert. Egy ilyen rendszerből bármi kihozható, de a kérdés az, hogy mit szól a nép egy "kaszttalan" D&D-hez?

Amiben én változást várnék, az a digitális terjesztés üzleti modellje. Az előfizetős rendszer szvsz nem jön be a népeknek. Sok olyan játékos, csapat van, aki havonta egyszer-kétszer ül össze, nekik a havi előfizetés nem túl szerencsés.

Aki nem akar a könyvekkel vacakolni, az köthet "prémium" előfizetést, ha költséggel és akkor amíg él az előfizetés, hozzájut mindenhez.

Aki kevésbé hardcore játékos, az megveheti a különféle komponenseket külön-külön. Például egy ingyenesen regisztrált fiókhoz meg lehet venni pl. 0.99$-ért a "ranger" kasztot, a "drow" fajt és legenerálni a karakterünket. Így aki ritkán játszik, folyamatosan egy karakterrel, annak is van lehetősége és nem érzi úgy, hogy csomó olyan dologért fizet, ami nem is kell neki.

A jó oldala ennek az, hogy többen nézik meg az Insider-t, vagy hívják ahogy hívják, és lehet, hogy kedvet kapnak más tartalmak vásárlásához is.

Bulldy

# 1919227
Cain

Walkin' Dead

• Fórumita
  • 1119 Hozzászólás
A kezdődoboz témához :

Az USA-ban a D&D eladások igen nagy százaléka (egy helyen azt olvastam hogy a teljes forgalom fele) zajlik a nagy könyvesboltokon keresztül, és egy másik része a specializált RPG boltokon. Értelemszerűen az első csoportot célozzák a beginer boxok, nagyon helyesen !

És igen, szerintem is elsősorban a "társasjáték de kicsit több/szabadabb" az irány amivel új vásárlót akarnak megfogni. Ha valaki elkezdi és megszereti szerintem magától is rájön hogy több ven ebben mint dungeon crawling, de az is lehet hogy csak töb dungeont akar több szörnnyel stb.... ez is egy teljesen rendben lévő hozzáállás. Nem akar mindenki szociális játékot.

Annó pl. Shadowrun csapatot is csupa Counter-Strike fanból toboroztam, és nagyon élvezték hogy tápos zsoldosokat játszhatnak. Az ilyen játéos is ugyanúgy vásárló. :)

Egyébként noren hozzászólásával 90%-bn egyetértek, nagyjából én is ezekre a dolgokra utaltam.

Azt azért kétlem hogy a DnD Next-től meghalna a PFRPG, ahhoz túl jól támogatják, illetve sokkal közvetlenebb kapcsolatuk van a rajongókhoz.

Egyébként Google+ oldalon írt egy Greg Christopher nevű szerepjáték fejlesztő egy szerintem elég jó írást arról hogy miért nem jó a WotC kommunikációja/"community management"-je. Szerintem érdemes elolvasni.

https://plus.google.com/u/0/105771712753508502148/posts/M8oHSPmnqc7

# 1919220
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3534 Hozzászólás

Ravenheart kérésére (Óvatosan a Kívánság varázslatokkal! :)) nyitottam a témát. Ne szemeteljük össze jobban a 4E témáját, ide jöhet minden: edition war (kulturáltan, különben -> Flame), kételyek, elképzelések, konspirációs elméletek, bármi.

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett