Daneel írta 2005.05.6, 20:50 -n:
MichaelSD: ez a felosztás kétségkívül karakteresebb mint az enyém (és mellékesen konkrét párhuzam vonható a játékosi és mesélői hozzáállások között).
Én ott vagyok gondban (és azért nem tudtam ilyen karakteresen megragadni a kérdést), hogy a SIM-be tartozik az a mesélési mód, amikor valaki egy történetet mesél le, és a döntésnek csak az illúzióját hagyja meg. Míg a NAR valahol definició alapján olyasmi, ahol a történet a mesélő számára sem ismeretes előre, a lényege pont az, hogy a játékosokkal együtt írja meg azt.
Ezzel az a baj, hogy sokszor nem elkülöníthető a két papíron teljesen különböző mesélési mód. Mert lehet, hogy van egy mesém, ahol *elvileg* dönthetnek a játékosok, gyakorlatilag nem, mert ismerem őket és a karaktereiket annyira, hogy tudom, mit fognak dönteni, és a mese arra van "megírva", amerre tudom, hogy haladnak. Egyértelműen az illúzió fajtájába tartozik, SIM, tisztán. De ott van az a pont, amikor mégsem úgy sül el valami, és onnantól durván átzökkenünk NAR-ba, mert a mesém kútba esett, viszont ugye pókerarc, impro, és magyünk tovább olyan irányba, amiről nem is álmodtam.
A mesélői stílus közben látszólag változatlan. Ugyanaz, amit a "mesélősnek" mondanék, pedig az elején még SIM volt, a végén meg NAR. Jól látom?
Szvsz minden, magam se vagyok 100%-ig biztos bennük, csak ötlet...
NAR ugye az, amikor valami "témája" van a játéknak. Azaz a mesélő és a játékosok egy vagy több dologról, mint pl bosszú, szerelem, hataloméhség, hiúság, stb el akarnak mondani egy történetet.
Amikor a környezet feelingjére mennek rá az Color fókuszú SIM játék.
Szóval kétlem, hogy SIM játékból csak azért, mert a karik balra fordultak nem jobbra, átcsúszhatnánk NAR játékba, hiszen ehhez egy téma kell amiről valamit el akarsz mondani, ez pedig nem attól jön, hogy a karik mást tesznek, mint amit te gondoltál, hogy tenni fognak.
Az, hogy author stance-t használsz mesélő-/játékmesterként, nem jelenti, hogy nem SIM módban játszol, csak valszeg nem Setting fókuszú SIM módban.
Egyébként nyilván a mesélő/játékmester is folyamatosan csúszkál a módok közt, ahogy a karakterek is.
Magyarán egy-egy adott helyzetben a legerősebb SIM beállítású játékos is lehet, hogy nem lesz képes ellenállni a csábításnak, és belesző a mesébe egy-egy NAR elemet (pl épp szakított nőjével - beleszövi hát a "women are health hazards" elemet a mesébe

).
Mellesleg könnyen meglehet, hogy folyamatosan csúszkál a SIM mesélő is a Character/ System/ Setting/ Situation/ Color fókuszú SIM játék közt (ha egyáltalán megkülönböztetehetőek ezek az adott esetben), ami azért eléggé más-más irányba mozgathatja a mesét.
Az, hogy ugyanazt csinálod egy adott helyzetben, nem azt jelenti, hogy ugyanaz a motivációd, ugyanbban a módban játszol, lehet pusztán véletlen egybeesés.
Igazából az a pont, ahol a dolgok nem úgy alakulnak ahogy tervezted, az "igazság pillanata".
Ha úgy alakítod a történetet, hogy a "téma" amiről a kaland szól ("árulás", "gyilkosság", akármi) továbbra is megmaradjon, holott a karakterek cselekedete következtében ez elvileg elkerülhető lenne (sőt ez lenne a valószerűbb eset, figyelembe véve a játék realitását), akkor NAR módban játszol, mert a "témát" fontosabbnak tartod, mint a settinget, colort, karaktereket, stb... (ha csalsz a kockával akkor a rendszert kevésbé tartod fontosnak annál, amiért csaltál, stb.)
Ilyenkor derül ki, hogy mesélőként akkor épp melyik módot preferálod.
C.