Ugrás tartalomhoz

Hugh Howey – A silóÚj Rogue Trader kiegészítő: Faith and CoinHoldfátyol (DnD 3.5 kalandmodul)FehérlófiaART.RPG képek2013 Free RPG DayVillámhírek - 2013.06.14.Hősök Hajnala – A Kígyó vándorútja DnD kalandmodulStar Wars Episode VII - kiszivárgott a történet?

D6 rendszer

• Nem írhatsz ebbe a témába
836 hozzászólás érkezett eddig

# 2007935
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3704 Hozzászólás
Akkor rosszul tudjátok/használjátok :)

# 2007843
szekkernyak

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 10 Hozzászólás
mi úgy játszunk hogy 30-at írhatsz fel maximum,ami meg nincs felírva az +5 nehézségre dobod.nem tom hogy ez le van e írva valahol,de mi így szoktuk :D.

# 2007729
Porszem

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 23 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaSaGa_Jr írta 2013.04.03, 17:04 -n:

Porszem:
Ahogy auer írja, alapvetően mindenki tud mindent olyan szinten mint amennyi az adott tulajdonsága. Ezen szabály alól 2 kivétel akad.
Az egyik a fejlesztett (advanced) jártasságoké, amiket nem ismer senki míg egy adott szintet el nem ér egy jártasságban és azután lehet a fejlesztetteket külön megtanulni és külön fejleszteni.

A másik kivétel meg pár faj esetében van, akiknél kikötés lehet hogy például nem ismerhetnek bizonyos skill-eket induláskor.

Az ember többnyire azon skill-eket szokta felírni a karakterlapra, amiket használni is kíván, netán fejlesztett már avagy szándékozik rajta fejlszeteni, Egyfajta támpont, de tulajdonképpen mindent fel lehetne írni, cak a hely nem lenne elég rá. :)

Még szerencse, hogy azóta megvan a szabálykönyv, mióta megjelent. Baromi rég játszottam és már nem emlékszem dolgokra, hogy anno, hogyan csináltuk. Köszi! :)

# 2007689
SaGa_Jr

Síkok Vándora

• Fórumita
  • 3034 Hozzászólás
Porszem:
Ahogy auer írja, alapvetően mindenki tud mindent olyan szinten mint amennyi az adott tulajdonsága. Ezen szabály alól 2 kivétel akad.
Az egyik a fejlesztett (advanced) jártasságoké, amiket nem ismer senki míg egy adott szintet el nem ér egy jártasságban és azután lehet a fejlesztetteket külön megtanulni és külön fejleszteni.

A másik kivétel meg pár faj esetében van, akiknél kikötés lehet hogy például nem ismerhetnek bizonyos skill-eket induláskor.

Az ember többnyire azon skill-eket szokta felírni a karakterlapra, amiket használni is kíván, netán fejlesztett már avagy szándékozik rajta fejlszeteni, Egyfajta támpont, de tulajdonképpen mindent fel lehetne írni, cak a hely nem lenne elég rá. :)

# 2007596
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3704 Hozzászólás
Félreérted azokat nem kell "felvenni" Mindet tudod. Tehát ha van 3k-s ügyességed akkor minden alá tartozó dolgot ismersz 3k-s szinte (pl archaikus fegyver, gránátdobás) de van amit értelemszerűen jobban(kitérés, sugárfegyver). Ha főjellemzőt fejleszted az alá tartozó dolgok is nőnek (igaz a főjellemzőt 10x szorzó fejleszteni,a jártasságokhoz képest) a könyv végén levő példakaraktereknél csak azok vannak ott amiket esélyesen használ és a szerepéhez illeszkednek, és mert nem fért volna ki mindegyik.

# 2007591
Porszem

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 23 Hozzászólás
Ha volt már ilyen kérdés, akkor elnézést, de nem olvastam végig a topicot!
Ha jól emlékszem, nincs rá szabály hivatalosan, hogy a főjellemzők alá, hány darab jártasságot vehet fel egy induló karakter. A szabálykönyvben található példakarakternek ugye fix., de, ha nem olyannal akar az ember fia/lánya indulni, ti hogyan szabályozzátok a maximum skill mennyiséget?

# 1979431
KYLE

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1359 Hozzászólás
Most már mi is (vagyis 3K+2 + 2K+1 = 6K), de előtte meg úgy játszottuk, hogy a +pip-eket simán összeadtuk (vagyis 3K+2 + 2K+2 = 5K+4).
Nem tudom egyébként, hogy mi lenne a hivatalos, mert nem nagyon rémlik semmi olyan példa az alapkönyvből+kiegészítőkből, amiből ez egyértelműen kiderült volna.
Szóval, nyugodtan válaszd azt amelyiket akarod!

# 1979305
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3704 Hozzászólás
Mi váltani szoktuk.

# 1979294
Premier

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 303 Hozzászólás
Sziasztok, lenne egy sürgős kérdésem (vasárnap estére kellene, de csak most merült fel):

Akár általában, akár konkrétan az első kiadásban, ha egy dobásra képzettésgből és/vagy módosítókból kettőnél több 'pip' jön össze, akkor megtartom őket, vagy beváltom egy újabb kockára? Például: az Erőm 2D+2, és megütök valakit egy olyan közelharci fegyverrel, aminek a sebzése Erő+2. A tényleges sebzést 2D+4-el dobom vagy 3D+1-el (mert három 'pip' beváltódott)?

# 1969080
doc

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2527 Hozzászólás
Szerintem legjobb példa az egészre, mikor Anakin a III. részben megálmodja Amidala halálát a szülés közben. Nemhogy segíti, de egyenesen belesodorja a sötét oldal karmaiba. Akkor már nem padawan, simán Jedinek mondható, mégis "csak" ennyit lát előre.
Nem szeretem a szabálymángorlást, így általában átgondolom a szitut és a nehézségtől függően határozom meg a célszámot, hiába ír mást a könyv. A sok ötletből az szűrtem le, hogy nálunk minden elnyomott farseeing egyre nagyobb célszámmal fog működni az epizódban, hogy ne használják túl sokszor.
Ha meg megdobja a célszámot akkor meg joga van "profitálni" az eredményből szerintem.
Azóta átalakításra került a consular karakter is, jóval több pont ment erőalkalmazásra, végül is csak az alap 7K-t osztották mindketten skillekre.

Valamint egy kis bónusz. Az egyik karakter ragaszkodott, hogy két fénykarddal akar harcolni, így gyorsan alkottam egyet:
Két kezes fénykard használat: 10 kp. A kör elején eldöntheti, hogy támadásra VAGY védekezésre kap +1K bónuszt.

# 1968936
KYLE

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1359 Hozzászólás
doc:
Igen, pont az a lényeg - ezért is mutattam be, hogy mi hogyan alkalmazzuk a Távolbalátás képességét - hogy azért valamilyen szinten használható is legyen ez a Force Power, de azért ne is borítsa fel a játékegyensúlyt, ne ölje meg a kalandot. Talán ebből a vitából Te profitálsz most a legtöbbet, kedvedre szemezgethetsz az ötletekből :D Illetve fel itt vázolva több olyan lehetőség is, mely a játékosok részéről visszaélésre ad lehetőséget. Így viszont már legalább tudod, hogy mikkel kell esetleg majd szembesülnöd, ha valamelyik JK-nak vad ötletei támadnak ;)

SagaJr:
De hiszen Te magad írtad, hogy azzal a módszerrel, ahogy kezeled ezt a Farseeing alkalmazást, mekkora durvulásokat lehet véghezvinni, és pont ezért vagy ellenérzéssel ezzel az alkalmazással szemben. Igazából én meg ezt nem értem részedről. Ez nekem kicsit olyan, mintha én azt mondanám, hogy "nem szeretem a palacsintát, mert folyton epével töltöm meg" :lol:... pedig tehetnék bele gyümölcslekvárt is az helyett ;) .
Szóval nekem úgy tűnik, hogy az egész abból ered, hogy mereven, szóról szóra követed a szabályokat, és se nem többet, se nem kevesebbet nem teszel hozzá, nem gondolom tovább avagy nem változtatsz rajta. Nem kellően rugalmas, nem elégé dinamikus, pedig még az alapkönyvben is benne van, ha valamit a KM másként gondol, nyugodtan változtathat rajta; az egész szabályrendszer csak egy mankó.
(Pedig sejtem, hogy ez nincs így, hiszen pl. láttam a Harcművészeti kiegészítődet, ahol szépen továbbgondoltad, átdolgoztad az egyes stílusokat, és szerintem nagyon jó lett! Csak azt nem értem, ha ott hajlandó voltál elrugaszkodni a szabályok szó szerinti értelmezésétől - mert az alapkönyvben ezek nincsenek vagy nem így vannak benne -, akkor itt miért nem?)
Így akkor lehet, hogy tényleg én magyaráztam bele többet az ott leírtakba, ennek ellenére nekem nincs is olyan bajom, hogy nagyok vele az eldurvulások. Mégis sokszor van használva, mert használható maradt! Akkor ezek szerint nem vettem el belőle, nem változtattam meg, csak önkéntelenül hozzátettem, illetve mellé gondoltam még dolgokat.

A helyszín és az ott tartozkodó személyek kapcsolata: én továbbra is azt mondom, hogy szükséges az illető "hozzájárulása" az "ipari kamerával" felvett "felvételhez" - maradva akkor a mechanikus megközelítésnél :) -, akár tud róla, akár nem. Minthogy a valóságban sem tehetem meg azt, hogy átmegyek a szomszédba, mikor a szomszédasszony zuhanyzik és lefotózom a fürdőszobája csempéjét, miközben ő is benne van a képben. És hiába mondanám, hogy én csak a fürdőszoba csempéjét akartam megörökíteni, ő csak benne lógott a képben, valszeg azért kéne a hozzájárulása, hogy azt a képet megtarthassam... vagy sem... vagy pedig "ki kell satíroznom" őt a képből, hogy csak a csempe látszódjon.
Tudom elrugaszkodott példa, de csak azt akartam ezzel mondani, hogy én a Távolbalátás Erő-alkalmazásnál is figyelembe veszem azt, hogy aki épp "belóg a képbe" jelen helyzetben mit gondol(t) arról, hogy mennyire örülne annak, ha megfigyelik (ellene lenne, támogatná, lesz@rná, stb.) Ezt a jelenlegi lelkiállapota szerintem türközi, és ha így van, akkor az akaratával, mentális erejével (vagy hívjuk bárminek) nyomot hagy az Erőben. És akkor itt jön be az a tényező, hogy vajon mennyire lehet a vízióban azonosítani, tisztán látni a benne szereplő személyeket (mi volt vagy mi lett volna a múltbeli hozzáállása ehhez a dologhoz).

Az tőlem pedig idegen dolog, hogy egy ellenállást (legyen az fizikális vagy mentális) opcionálissá tegyek, annak függvényében, hogy az illető számít-e rá, vagy sem. Mert akkor egy normál késes hátbaszúrás esetén is mondhatnám azt, hogy "most nem dobhatsz ellenállásra, mert váratlanul ért téged a támadás, izmaid ernyedtek voltak, testtartásod felkészületlen, vérnyomásod alacsony, pulzusod lassú, kedélyed nyugodt, így simán szíven szúrnak". Azért KM-ként nem tudnék olyan genya lenni, hogy az ilyen mentális/fizikális ellenállásait a karaktereknek semmibe vegyem. Elvégre minthogy a karakter a fizikális hatások ellen az Erejére dob, űrhajójának a Hajóburok+Pajzs, a járműnek karosszériára, Erő ellen pedig Akaraterő/Érzékelés/Kontroll értékeire (akár tudatában van annak, hogy támadás/hatás éri, akár nem). (Talán más játékok is hatással voltak rám ilyen téren, és ezért ez a "berögződés", de pl. Mókusban is van tudalatti/statikus mentális ellenállás, illetve a SWMini-ben sem opcionális a mentődobás.)

Tehát én nem tudom azt elfogadni, hogy mert az illető nem tud róla, hogy rá hatással vannak/lesznek (vagy netán voltak: ugye egy jövőbeli alaknak a jelen az már múlt, hehe), ezért nem is dobhat "ellenállásra". Ennyi erővel az összes Erő-alkalmazásnál lehetne azt mondani, hogy az illető nem állhat ellen az adott hatásnak, mert nincs tudatában annak, hogy rá valamilyen módon hatni akarnak az Erővel. Hát azért ez... meglehetősen... FURCSA! :ize:
Vagy arról hogyan is tudhatna bárki a múltban, hogy majd "rázoomolnak" Erővel a jövőben, így jobb ha most dob ellenállásra, mert lehet, hogy később "bekerül a tévébe"... vagy sem... de azért mégis jobb, ha dob, mert biztos ami ziher. Így akkor majd minden kaland elején meg kéne kérdeznem, vagy meg kérnem a játékosokat, hogy szóljanak mikor nem akarják, hogy esetleg őket az Erővel megfigyeljék, mert akkor dobhatnak "ellenállásra", az így kapott eredményeket szépen vezetjük egy füzetbe, hogy ki, mikor, mi ellen, mennyit dobott. Én KM-ként hasonlóképpen járok az NJK-kal, lesz majd egy több kötegnyi jegyzőkönyv. Aztán majd ha szükség lesz rá, akkor szépen megnézzük, hogy az adott időben az adott személy ellen akart-e állni a megfigyelésnek, és ha igen, mennyit dobott. Nyílvánvalóan marhaság lenne az egész, eszébe se jutna senkinek. Csak azért mondtam, mert az általad említett módszernek ez lenne a velejárója.
Nem, én ehelyett inkább azt mondom, hogy az adott személy az adott időben mennyire szerette volna, ha megfigyelik. Vagyis, az adott időben milyen volt, vagy milyen jelenleg (vagy milyen lenne, ha jövőről beszélünk) az ehhez való hozzáállása, tudatalatt mennyire járulna hozzá! Egy gyilkos esetében nyílván semennyire; sőt, valszeg azon járna az esze, hogy végig észrevétlen maradjon, vagyis nem akar lebukni, nem akarja, hogy kiszúrják, így tudatosan vagy tudalatt is ellenáll vagy ellenállna annak, hogy őt BÁRMILYEN módon észrevegyék. És nálam ez indokolja azt, hogy egy múltbeli esemény résztvevője is ellenállhat ennek, avagy olyanok is, akik nincsenek tudatában annak, hogy őket Erővel ki akarják tapogatni, viszont ha tudnának róla, akkor nem járulnának hozzá.
Persze én se számolok minden egyes, tökéletesen jelentéktelen NJK ellenállásával, ha Távolbalátásról van szó. Pl. egy forgalmas utcán a járókelők többsége valszeg nem foglalkozik azzal, hogy őt most figyelik-e vagy sem, hiszen úgy is van térfigyelő rendszer, meg szinte mindenki lát mindenkit egy forgalmas helyen. Én se úgy megyek el valahova a városban, hogy egyik fától a másik villanyoszlopig lopakodok, nehogy akár egyetlen ember vagy kamera is észrevegyen; és gondolatban is nagy ívről sz*rok rá, nem szorongok közben vagy ilyesmi :-). Szóval... nincs értelme számolni vele, ezért vehetjük úgy, hogy ők hozzájárulnak, illetve nem érdekli őket, ergo, nem kell nekik ellenállásra dobniuk... Az viszont már egy más kérdés lenne, ha a sok járókelő között egy álruhás alak is lenne, aki mondjuk épp követ valakit, vagy megfigyel valamit, vagy csak egyszerűen el akar vegyülni. Na, neki már dobatnék, ha esetleg valakinek a víziójában ő is szerepelne (elvégre nem akarja, hogy őt bárki is beazonosítsa; észre akár vehetik, mert nem biztos, hogy az észrevételt akarja elkerülni, hanem csak a felismerést, illetve a beazonosítást).
Szóval, én így szoktam ellenállást dobatni vagy nem dobatni valakivel (JK) vagy valaki nevében (NJK).

Mert az alapján, ahogy Te írtad, akkor mondjuk Obi-Wan már sokkal hamarabb tudomást szerezhetett volna mondjuk Darth Vader hollétéről (és így mondjuk egy készülő Halálcsillagról), hiszen nem tudja, hogy Obi éppen most mit kasztol el (így Vader védekezni sem tud ellene). Ha meg a múltat fürkészné Vader-rel kapcsolatban, még könnyebb dolga lenne, mert arra már Vader reagálni sem tudna, hiszen a múltban Vader nem tudhatta, hogy Obi a jelenben megnézi, hogy Vader az adott múltbeli pillanatban merre volt és mit csinált.
Szóval, nekem így olyan furcsa ez az egész, ahogy van.
Még az én olvasatomban: Bár Vader nem tudta, hogy Obi majd rákeres a "neten", de mivel Vader nem az a fajta, aki mondjuk könnyen megnyílna egy pohár sör mellett, ha esetleg mondjuk Piett elkezdené a családjáról faggatni :-))), így mondhatjuk, hogy zárkózottabb fajta az öreg. És kifelé szinte semmit nem ad magából ("Bennem nincs vívódás", "Ez a név már semmit sem jelent nekem", stb, stb, szerintem érthető mire gondolok), elzárja önmagát a külvilágtól, befelé fordul. Ebből következően egyáltalán nem akarja, hogy bárki is "turkáljon benne", legyen az egy Jedi vagy egy lélekbúvár. Vagyis: Vader tudtán kívül dobhat ellenállásra (vagyis a KM Lucas bácsi szól neki, hogy dobjon, de nem árulja el, hogy miért :-)), Obi-Wan Távolbalátás képessége ellen.

Remélem így már érthető, hogy én hogyan is gondolom ezt az egészet, és miért dobatok a karakterek tudtán kívül mentális ellenállásra.

# 1968835
SaGa_Jr

Síkok Vándora

• Fórumita
  • 3034 Hozzászólás
KYLE:
Már az első kérdéseidnél éreztem, hogy teljesen más irányból közelítjük meg a képességet. Ez nem baj, sőt örülök neki, mert így kölcsönösen bővül a diskurzus folyamán látókörünk és esetleg új módszereket tanulunk. :ok:
Egyikünk jobban kiterjeszti a képesség korlátait, a másikunk meg él a lehetőségeivel amik adottak és azzal számol, nem adva semmilyen plusz korlátozást az alapokhoz, max célszámokat emelget ha problémásnak érzi a kaland egészét tekintve a képesség alkalmazását.

Amivel nekem igazán bajom van, hogy gyakorta, így doc csapatának esetében is, alacsony képzettségű egyéneknek lesz megadva akik kihasználhatják a korlátozott leírást és annak lehetőségeit pont ahogy a példáimban leírtam. Amennyiben ezen képesség megtanulását magas képzettségi szinthez és ranghoz (magyarán legyen tényleg jedi minimum 7D-s jártasságokkal minden force skill esetében) onnantól elő sem kerül semmiféle probléma. Én pont azért írtam nehezítéseket és tettem szóvá a képesség táposságát mert alacsony képzettségi szintű tanoncok szerepeltek Doc meséjében akik ezt alkalmazták sikeresen és nagyon túldobva.

Úgy érzem, hogy talán már feleslegesen túlbonyolítod és több korlátozást teszel a képességbe mint amennyi benne van és amennyi elégséges az egész képesség megfogásához. Ha egyszer az szerepel a leírásban, hogy a megfigyelt hely/személy/tárgy és környezete (also sees the immediate surroundings) kerül megfigyelésre akkor ott minden látva lesz, legfeljebb nem kristálytisztán. Nincs olyan korlátozás, hogy helyet megfigyelve nem látod az ott tartózkodókat (hiszem a leírás példájában is szó van róla hogy minden és mindenki megfigyelhető az adott területen).

Az ATM-es példánál maradva amit én tuti nem használnék helyszínen (amit sunnyogós alvilági figurám és nem egy jedi figyelne meg) ha az ATM/infó pult/kódolt terminál van a figyelem középpontjában akkor a gépet és annak szűk környezetét meg tudom figyelni (márpedig ha a környeteében ott van valaki akkor az is látszani fog, a túldobás mértéke meghatározza majd mennyire részeltesen), így bizony azokat is akik használják, de ők továbbra sem célpontjai a megfigyelésemnek csak benne vannak a megfigyelt terület egészében és így láthatóak, de emiatt, fűződjön bármilyen érdekük is a maguk dolgához, nem szólnak és szólhatnak bele a nehézségbe mert egész egyszerűen nem ők vannak fókuszban, nem ők vannak megfigyelés és manipuláció alatt.
Amennyiben valaki aktívan ellenállni igyekszik felkészülve az olyan "támadásokra" amiknek nem lesz tudatában (van pár rejtőzős power ami kimondottan megfigyelések és észlelések ellen való) a megfigyeléseknek akkor ő annyit tud elérni, hogy mindegy mennyire akarom, nem fog látszani a víziómban mert el van rejtve az erőt használó képességek elől amik megmutathatnák.
De már ez is kiterjesztett, kibővített értelmezése a kérdéses rejtőzést segítő képességnek mert az is konkrétan a személy megfigyelését és felderítését nehezítik nem azt, hogy egy teljesen más terüelt figyelésekor ha betévedne akkor ne lehessen látni.

Nincs kikötve, hogy ha tárgyat vagy helyet sasolok akkor nem érzékelek és láthatok személyeket akik ott vannak és ténykednek. Emellett az ilyen alkalmazásnak, ahogy leírtam is, pont nem az a lényege, hogy gyorsan kell bevetni, reagálva egy adott személy cselekedetére akit megfigyelés alatt tartok hanem, hogy kényelmes helyről, távolról, a gyanu legkisebb árnyéka nélkül tudjak esetleg adatot/infót/pénzt csórni. Már ha elég sikeres vagyok az alkalmazásban. Nem célom tehát az általad leírt kacifántos, feleslegesen túlbonyolított megoldás kivitelezése és pont emiatt nem is kell vacakoljak akkora célszámokkal.

Jedi meg ATM kód megszerzésre amúgy sem használna ilyesmit. Túl hülye/korlátolt az oktatása és törvényesség meg regulák miatt hozzá (már ha a megismert jedikről van szó és nem dark jedi-ről vagy dark force user-ről akik nem gátlásosak, nem tisztelik a törvényeket és így tovább).

Egy jedi távoli megfigyelést max arra használna amit említettem, hogy egy területet megfigyeljen, felderítsen, esetleg bejutási útvonalat keressen avagy annak ismeretében a bejutás módját megfigyelje. Ekkor neki sincs szüksége semmilyen nagy célszámra, mert terület megfigyelésekor nem személy van górcső alatt, hanem a terület/tárgy és mindemellett gyönyörűen megfigyelhető minden az adott környezetben (nincs kivétel hgoy a személyek nem látszanak mert ellenállnak).

Amúgy a könnyebb egyéb módszerekre én speciel technikai alkalmazásokat, nagyító/megfigyelő berendezéseket és droidokat gondoltam (pont ahogy manapság is csinálják a PIN kód tolvajok és megfigyelést végzők). Ezek hátránya, hogy felfedezhetőek (akár telepítéskor akár munka közben), könnyű zavarni a kütyüket (vannak zavaró berendezések amik a kommunikációt teszik lehetetlenné és az adatátvitelt) plusz pénzbe is kerülnek. Ezzel szemben a farseeing tuti módszer lebukás ellen még ha nem is száz százalékos.

Továbbra sem tudom miért szeretnéd ráerőltetni egy plusz szabályban az esetleges jelenlévők ellenállását a terület/tárgy megfigyelés célszámára. Még csak utalás szintjén sincs ilyen jellegű korlátozás a képesség leírásában. Az viszont ott van, hogy a megfigyelt személy vagy tárgy/terület környezetének egészét látod minden ott lévő részlettel egyetemben. Max ha kicsit dobott az ember akkor kevesebb részlet lesz tiszta/látszódik, de olyan masszív korlátozás nincs jelen, miszerint minden egyes élőlény az adott, nem meghatározott méretű területen, egyesével dobálhat ellenállást (főleg úgy hogy nem is tud róla hgoy neki ellen kéne állnia és így nem teszi ezt aktívan) és majd ez dönt arról, hogy látszik vagy sem (egészen pontosan hogy mennyi részlet látszik vele kapcsolatban, mert látszani fog egyébként is, legfeljebb homályos lesz).
Ha már nagyon korlátozni akarsz akkor egyszerűen terjesszed ki erre a százalékos értékeket.
Magyarán egy helyszíneléskor az adott crime scene megfigyelése a múltban ha nem sikerül kellően jóra, akkor az lesz majd amit írtál, hogy a parasztok nem látszanak tisztán (az áldozat látszódni fog mert lévén nem él így nincs ellenállása, mi több, múltbeli eseményről van szó így ha akkor nem állt ellen aktívan akkor miért is lenne kihatása egy már megtörtént esemény résztvevőinek akaratának az én célszámomra) a víziómban.

A jövőbelátás kapcsán szerintem az időpont sem lesz olyan hű de ködös (nem fogja tudni természetesen mikor is történik amit lát, de nem évek meg hosszú hetek múlva bekövetkező eseményeket kell láttatni az alkalmazóval csak hogy szivassam), max ha elrontja a dolgot a jedi. A mátrixos nyuszis példa pont egy olyan példa, amit doc számára írtam (azt hiszem), miszerint a jövőbelátás ne egy távoli jövőben zajló eseményre fókuszáljon, hanem az adott kaland alatt fog majd bekövetkezni. Hogy mikor az a mesélőre van bízva, de nem kell akármiylen távolba rakni az idővonalon a víziót csak, hogy majd egyszer lesz valami amire azt mondhatja a jedi hogy deja vu. :)

Helyszínelésnél talán azért akarom látni a helyszínt, mert az sokszor beszédesebb mint bármi más, plusz a közvetlen környezet is látszódni fog mindennel ami ott van (ha az személy akkor a személyek is ott lesznek, ha tárgyak vannak mindenütt akkor a tárgyak lesznek láthatóak; "also sees the immediate surroundings" és ebbe, mivel nem ír mást a leírás, minden beletartozik ami a környezetben van, legyen az élőlény vagy tárgy).
Különösen ha a múltban lévő dolgokat tekintem meg. Pusztán egyes tárgyak arrébbhelyezése is rendelkezhet jelentéssel, észrevehetőek így olyan nyomok amik másként nem lennének detektálhatóak, megtalálhatóak elveszettnek hitt eszközök és így tovább. Plusz a bűntény helyszínén végrehajtva a múltbatekintést akár szemtanuja lehetek a teljes bűnténynek is anélkül, hogy abba bármiféle kellemetlen egyéni ellenállás beleszólna.

Nem értem miért akarod mindenáron belevenni az esetleges jelen lévők ellenállásait ha nem ők állnak a megfigyelés középpontjában. Erre igazából nem adtál egyértelmű választ csak leírtad, hogy te számolnál ezzel is, holott a képesség nem teszi feltétellé ezt így ez a téynező nem játszik szerepet és nem ez dönti el, hogy ki látszódik vagy nem látszódik a vízióban. Azt majd eldönti a túldobás mértéke de ebbe nem szól bele az esetleges jelen lévő és potenciálisan látható/detektálható egyének ellenállása.
Továbbá ha a helyszínt látom akkor azt is aki ott tartózkodik, már amennyiben beleesik az adott terület megfigyelt egészébe. Ha kilóg onnan akkor semmi infót nem kapok róla, ahogyan akkor sem, ha elfedi magát, végig olyan helyen tartózkodik ami nem belátható (sötét/homályos) vagy simán csak álcázza magát. Ezen speciel az sem segít ha rá fókuszálok, mert ha álcázta magát akkor a legnagyob részeltesség esetén is csak az álcáját fogom ismerni, míg ha egy totál elsötétített helyen akciózott akkor meg semmit. Ha sötét van és a megfigyelt helyen/célpont közelében nincs fényforrás akkro a vízió is max sötétet fog mutatni.

Az esetleges gyilkos megfigyelését is másként látom mint te, teljesen más megközelítésben. Ugyanis míg alkalmazóként nem tudod, hogy egyáltalán ki vagy mi volt az elkövető akkor mégis kit állítasz a fókuszba? Ki az akire a figyelmedet irányítod és aki a megfigyelés középpontja lesz? Ez a képesség nem egy ultiamte célszemély kereső, ami null információ alapján rátalál valakire (legalábbis semmi ilyesmi nem derül ki a leírásból).
Attól mert mint Km tudod ki az, attól még a játékosod nem tudja így nem képes az információk hiányában személyre fókuszálni, így nem is dobhat.
Ezért is írtam, hogy gyilkosra fókuszálni akkor érné meg, ha már bizonyítási eljárás folyik, ismert az elkövető, mert akkor ezen képességel további részletek deríthetőek ki (de akkor már kapjon egy kis drogot azt nyomassunk rá egy jóféle agybuzerálást szépen komótosan azt úgyis bevall mindent).
Szóval míg nem tudom ki vagy mi az elkövető (magyarán míg nincs gyanusítottam) addig nincs kire/kivel kapcsoaltban alkalmazzam a képességem.
Ekkor marad az áldozat, ő meg nem fog ellenállni sehogy sem, így nincs célszám növekedés. Az áldozatot megnézve, még az alkalmazás előtt, eldönthető, hogy a helszínre vagy az áldozatra fókuszálva használjam a múltba révedést (például ha késszúrás van rajta akkor az áldozatra nyomatom a megfigyelést mert a késszúráshoz közvetlen kontaktus kell így a támadó éritnkezett az áldozattal, magyarán közvetlen közelébe jutott, ha blaster nyoma akkor már nem biztos, mert a támadás távolabbról is érkezhetett).

Az aktuális holttest speciel a múltban még élt. Te meg arra vagy kíváncsi, ha éppen kíváncsi vagy rá, így az akkori állapotában, az akkori szemszögéből fogod látni a történéseket, nem a tálcán fekvő aktuális test szemszögéből. Plusz ha már egyszer tárgyra és helyre (amik nem élnek) alkalmazható a képesség akkor pont egy holttestre ne lenne alkalmazható? Csúnya egy hiba lenne ez így.

Kis mellékvágyány következik így a végén, csak amolyan gondolatébresztő gyanánt. Ha már annyit foglalkoztunk az ellenállás tényével és az ebből következő nehézségekből, a szöveg értelmezhető többféleképpen is.
Ugyebár akkor nem kell számolni vele ha a célszemély (akire/akivel kapcsolatban alkalmazom a képességet) nem áll ellen (doesn't resist; ez feltételezi az akaratlagosságot).
Míg ha ellenáll ("if the target resists", ez tudatosságot feltételez, nem passízv állandó ellenállást) akkor számít a dobása. Ez eddig szép és jó. Na de itt jön a bibi. Miért is és hogyan is állna ellen az aki nem is tud a megfigyelésről?
Ezek alapján ez a módosító csak akkor játszik szerepet ha ellen akar állni a célszemély tudatosan a megfigyelésnek. Ehhez meg tudnia kéne arról, hogy ő mostan megfigyelve van, mivel ennek hiányában nincs ellenállás mert nem akar ellenállni (nincs tudatában hogy neki ellen kéne állnia és nem tesz ezért semmit). Ilyenre a farseeing kapcsán egy példa jut eszembe, mégpedig a fentebb említett gyilkos lecsekkolása a bizonyítási eljárás során, mikor ott van az illető és rajta használom a képességet. Na ő tuti ellen fog állni az én kísérletemnek és így aktívan képes növelni a célszámomat ha meleltte akarom ezt abevetni. Ha azonban nincs jelen csak tudom ki ő és úgy alkalmazom majd a képességet a múltra vonatkozólag, akkor hogy is állna ellen a múltban a delikvens (de akár a jelenben is) olyan dolognak aktívan amiről nincs is tudomása? Így a lehetséges módosítók közül már csak a kapcsolati fog élni (mennyire ismered). Ez is nehezítés a power alkalmazásában ez tény, de mégis alacsonyabb össz célszámot jelent. :felvon:

# 1968805
doc

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2527 Hozzászólás
Hó, micsoda eszmefuttatások. A lényeg, hogy ne borítsa a játékegyensúlyt és ne is legyen használhatatlan. Az alapvető probléma, amire rájöttem, hogy a táblázat el van csúszva. Azaz az első oszlop, amennyivel túl kell dobni a sense nehézséget, a második a múlt és jelen %-os esélye, az utolsó meg a jövőbelátás esélye.

A nyomozós szitunál én pl simán adnék +15 módosítót a múltba látásra, mert szerintem nem az eltelt időtől függ a nehézség, hanem a szituációtól, annak bonyolultságától. Valamint a képességgel semmiféle konkrétumot nem engednék kideríteni, csak 90% feletti eredménynél, ami azért horror. Amit még belevinnék, hogy több kelljen az aktiváláshoz mint 1 perc, valamint a sűrű használatot is + nehézséggel díjaznám.
A saját magára mondott jövendölésen még gondolkodok, de abban is van valami, hogy a saját jövőd meglátása kérdéses, mert a jövőd tudatában lehet hogy másként cselekednél. De abból szerintem nincs gond, ha ködös képeket lát meg valaki a jövőjével kapcsolatban, természetesen növelt alap célszámmal.

# 1968787
KYLE

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1359 Hozzászólás
(OFF)nem szeretek így kiszemezgetni mások írásából, mert olyan mintha folyton a szavába vágnék :-), de mivel annyi mindent írtál, muszáj, mert különben elfelejtem, hogy mihez mit akartam még hozzáfűzni ;-)(/OFF)

Idézet

Az általad leírt helyzetet (ithor kódja) én másként látom és másként csinálnám, mert felesleges ennyire túlbonyolítani.
Minek akarnám az ithort nézni ha leshetem az adott helyet ahol dekkol annak minden részletével amibe ő is és a rajta lévő cuccok is beletartoznak?

Ok, de azt ne felejtsük el, hogy azért ahhoz kell némi idő, míg a Jedi abba az állapotba kerül, hogy használni tudja ezt az alkalmazást (és ilyenkor sztem elvész kicsit az időérzéke is), és mivel csak az ATM kijelzőjét látja - hogy a példánál maradjunk - láthat ugyan tisztán is világosan egy kódot, de mivel nem tudja személyhez kötni, - hiszen azt nem látja, hacsak nem röntgenmódban is működik, hogy látja az ATM-et használót, plusz rajta keresztül magát az ATM-et is - így nem tudhatja biztosan, hogy kinek a kódját látja.
Magyarán: a Jedi látja, hogy A személy odamegy az ATM-hez. Erre ő gyorsan belép ebbe a transz állapotba, ami akár több perc is lehet (az az 1 perc csak egy irányadó minimumérték). Így mire a Jedi belép ebbe az állapotba, az A személy már el is ment onnan, és B személy ügyködését látja. Majd mire kilép a Jedi ebből az állapotból már lehet, hogy a B személy is elment onnan, és már egy C személyt lát az ATM mellett. Így bár van egy kódja, de a Jedi azt hiheti, hogy ez a C személyé, pedig B-é, ráadásul eredetileg A-ét akarta volna.
Így nálam ha a Jedi valakihez kötni is akarja az adott cselekményt vagy eseményt, amit egy helyszínen lát akkor nálam dobnia kell az illető ellenállására is.

Idézet

Személyhez kötött utcai kibicelésre egy ilyen power-t használni egyszerűen értelmetlen pont amiatt amit leírtál (magas célszám) és mert számtalan egyszerűbb módon megtudható olyan közelségből egy kód még egy törvényimádó jedi számára is, hát még egy alvilági módszerektől és tehnikai eszközök alkalmazásától vissza nem riadó egyén számára.

Hát persze, hogy nincs értelme használni, pont a magas célszámok miatt, ez a lényeg. Vagyis hogy ne ezt a power-t alkalmazza a Jedi ilyen célokra. Én is ezen az állásponton vagyok.

Mondjuk ez a sötét háttérzajos dolog tetszik, meg abban is van valami, hogy ahol kevés a jövés-menés, és nem egyéni kódok van be- és kilépésre (maradjunk akkor a börtönblokk példánál), ott akár ki is fürkészhető lehet, mert ez esetben már valóban nem egyértelmű, hogy kinek mi az érdeke (a börtönőröknek nyílván a rabok benntartása, a raboknak meg az onnan való kiszabadulás :-)) Nálam még akár játszhat is ez a dolog, de én is dobnék rá további módosítókat (háttérzaj, helyismeret), és ez esetben is megkövetelném a 100%-os pontosságot, ami mondjuk min. 31+ fölötti dobást igényelne (és akkor ebbe még nem számoltam módosítókat).
És igen, visszatérve az előző hozzászóláshoz: valóban lenne akkor már ennél könnyebb módszer is (a könnyűt itt most jártasságpróbára értem, nem magát a feladat komplexitását; pl. egy Nehéz Biztonságtechnika, egy Nagyon nehéz/Hősies Erő-jártasság dobás helyett).

Idézet

Ráadásul ez csak egyik a távolba sasolás lehetőségeinek amit max a távolság módosít de az nem, hogy mennyire ismerem vagy sem a helyszínt (már a szabályok szerint ez utóbbi nem szól bele, emrt a szeméyles kapcsoalt az élőlényekre és nem helyszínekre vonatkozik).

Valóban, a hivatalos leírás szerint valóban nem játszik az adott hely ismerete, de mint én is, meg Te is említetted, hogy az esetleges túlhasználat miatt nem árt kicsit nehezebbé tenni ennek a power-nek a használatát, így talán nem ördögtől való dolog lenne bevezetni egy ilyen szabályt. Csak nem "személyes kapcsolati módosítónak" hívnám, hanem "helyismereti módosítónak". A személyes kapcsolati módosítókat csak azért említettem itt meg, hogy annak mintájára lehetne meghatározni ezeket a helyismereti módosítókat.
Ha pedig ilyen túlhasználat nem is áll fent az adott parti esetében, akkor pedig valóban fölösleges is ilyen módosítókkal számolni.

Idézet

Az extra módosítókkal (helyszín vizsgálatakor is érvényesülő egyén ellenállás holott nem az agyában kutakodsz meg nem őt kutatod hane egy cselekvését figyeled amit az adott heylszínen - amit vizsgálsz - éppen végez) meg te is pont azt csinálod amire korábban azt írtad, hogy nem nehezítenél. Mesterségesen rontod az alap esélyeket a sikerre.

Itt szerintem csak a helyszín esetében mondtam azt, hogy nem nehezíteném: vagyis hogy hogyan néz ki az adott helyszín. Azt hogy az adott helyszínen még kik vannak és éppen mit csinálnak, satöbbi, annak meglátását már az ott lévők "ellenállásától" is függővé tenném... amit ha nem dob meg, akkor a helyszínt ugyan tökéletesen látni fogja, de azt hogy kik vannak ott, azt nem.

A jövőbelátás ködösségét illetően én is azt értettem, amit írtam. Persze, hogy az adott személlyel, eseménnyel vagy helyszínnel kapcsolatban lesznek vízióid, de hogy az pontosan mikor és milyen formában jelenik meg, már ködös lehet. (egy újabb példa eszembe jutott erre: a Mátrix-féle "kövesd a fehér nyulat!" dolog)

Idézet

Helyszínelésnél miért az áldozatot (illetve esetedben a gyilkost) akarnám látni ha a helyszínre vagyok kíváncsi?

Helyszínelésnél miért a helyszínt akarod látni (amit szabad szemmel is láthatsz), és miért nem a gyilkost? Oké, ha a gyilkos "mentális ellenállását" kivesszük a dologból láthatod a helyszínt, de akkor max. csak a tárgyak elmozdulását, a környezet változását látod, de hogy ki által történik mindez, azt már nem (hiszen őt nem látod, kvázi szellemalak marad, mivel csak a helyszínre+időre vonatkozó nehézséget dobtad meg, a gyilkos plusz ellenállását már nem; illetve lehet hogy megdobtad, ezért kell számolni vele)
És KM-ként azért csak illik tudni, hogy ki a gyilkos, tehát tudsz mivel számolni.
No, akkor térjünk vissza az alappéldához (amit utólag nézve kicsit elírtam, így itt most korrigálom).
Szóval, helyszínelés és nehézségek:
Kontroll: 4 (Nagyon Könnyű) + 3 (látótávolság, de nem láthat egyszerre minden zegzugot) + 5 (idő legalja) = 12
Észlelés: 5 (Nagyon könnyű) + 16 (a gyilkos ellenállása) + 20 (vadidegen ugyanabból a fajból) = 41

No, az gondolom egyértelmű, hogy a Kontroll-t egy az egyben meg kell dobni, különben az egész nem ér semmit. Az Észlelés esetében viszont én külön nézem, hogy az alapnehézséget (vagyis az ellenálló személy módosítói nélkül) mennyivel dobta túl a Jedi, majd külön nézem azt, hogy a gyilkos módosítóival együtt mennyivel dobta túl.
Pl. dob a Jedi 44-et (legyen mondjuk Jedi mester ;-)). A helyszínnel kapcsolatban 39-cel túldobta a nehézséget tehát 100% pontossággal látni fogja a helyszínt, annak változását, satöbbi, és még olyan részleteket is, amiket elsőre az ember real-time talán észre sem venne (pl. a dulakodás közben leesett apró kis tárgyat, mely begurult a szekrénysor alá, stb.). Viszont ezzel a 44-gyel, a 41-et már csak 3-mal dobta túl, ami 50%-os részletességet jelent a gyilkost illetően. Vagyis a helyszínt tökéletesen látja, a gyilkosból meg talán csak néhány elnagyolt részletet (pl. alkat, ruházat, fajra/nemre utaló jelek, meg ilyesmik).
Egy holttestre pedig már nem nagyon lehet hatni az Erővel (legalább is mentálisan); így az ő szemszögéből megnézni az eseményeket részemről már bajos lenne. Max. az adott holttest helyzetéből és szemszögéből láthatná a környezetet, de a gyilkosból - a fenti példát idehozva - szintén nem látna többet, max. egy homályos arcot.
A látótávolság pedig azt jelenti nálam, hogy folyamatosan és takarás nélkül látod az adott célt (pl. telekinézis esetében sem mindegy, hogy látom a tárgyat, vagy sem, hiába van tőlem 5 méter távolságban. Így én ebből indulok ki a Távolbalátás esetén is).

Idézet

Én nem tartom kizártnak, hogy például amíg aktívan a rendet felvigyázták a jedik, akkor ilyenformán igénybe vették a hatóságok a tanoncok és mesterük tudását, ha a mestereik beleegyeztek ebbe (vagy a mesterek szépen ilyesmikben kikérték taníványaik véleményét, persze nem kell feltétlenül véres dolgokra gondolni egy sihederkorú egyén esetében, lehetnek azok sima lopások is amik felderítésében segítséget kérnek azt a mester sikeresen csekkol és utána ha úgy dönt hogy nem dúlja fel az ifjoncai lelkivilágát akkor rászabadítja őket is gyakorlásként a problémára).

Én viszont sehol nem láttam/olvastam erre példát. Mert ha ez ilyen könnyű lenne, akkor a pl. az egyik nyomozós TCW részben is elég könnyen kideríthették volna, hogy ki a gyilkos. Ennek ellenére nem ez történt. Illetve biztos találnék több más olyan sztorit is, ahol ha lehetőségük lett volna ilyesmire az ott szereplő Erő-használóknak, akkor egészen máshogy folytatódott volna a történet. Ennek ellenére én sem tartom kizártnak, csak nem egy padawan, hanem egy tényleg öregrókának számító Jedi mester esetében (10K+ jártasságok). Azért padawan-ok ne akarjanak már rögtön Sherlock-ot játszani (persze, nyomozni nyomozhatnak, és használhatják erre az Erőt, de azt, hogy ennek hatására rögtön összeállna bennük a kép... hmm, erősen kétlem)

Idézet

Mégis miért számolod bele az ott tartózkodó egyén ellenállását ha egyszer te nem egyénre hanem helyszínre fókuszálsz és helyszínt vizsgálsz a képességgel nem egy ott tartózkodó egyént vettél a távolbalátás célpontjául?

Fordítsuk meg a kérdést: Mégis miért kell beleszámolni a távolsági módosítókat, ha én nem egy adott helyszínt vizsgálok, hanem csak az adott személyre fókuszálok, és csak az ő állapotára vagyok kíváncsi ezzel a képességgel, nem pedig az adott helyszínre?
De mint fentebb is mondtam: két vizsgálatot is végzek helyszín esetében.
1.) Mennyivel dobta túl az adott helyszínre vonatkozó nehézséget (ami általában valóban kisebb, mint személyek esetében, így általában elég tiszta kép lehet arról, hogy mi is az a helyszín, és hogy néz ki).
2.) Mennyivel dobta túl az adott helyszínen lévő személyek módosítói által alkotott nehézséget (akár külön-külön is vizsgálva, ha ez fontos). Ha viszont ez utóbbi nincs meg, vagy csak alig (50%), akkor a helyszínt ugyan tökéletesen látja a Jedi, de az ott lévőket nem (ha nincs meg), vagy csak körvonalakban (50%).

De ha jól emlékszem hasonlóképpen működik az Életérzékelés/észlelés is, amelyek pedig alapkövetelményei a Távolbalátás Erő-alkalmazásnak (igazából a Far Seeing bizonyos szempontból ezen alkalmazások advanced változata).
Vagyis az Életérzékelésnél is számít a túldobás mérteke, hogy mennyire pontosan is tudja azonosítani az illetőt. Illetve sikertelenség esetén itt is felvetődhet a kérdés: vagyis hogy miért nem érzékeltem a mögém lopakodó gamorrait, miközben én folyamatosan figyeltem a körülöttem lévő életet, és ő is élőlény, ő is él, és ő is az Erő része? Miért dobhat akkor a gamorrai ez ellen ellenállásra, hogyan tud akkor ő előlem elbújni?
Ezért nem tudom hova tenni a fentebbi kérdésedet. Részemről ha egy vízió kapcsán személyek is érintettek, akkor igenis dobhatnak ellenállásra, elvégre nyomot hagynak az Erőben, és a Távolbalátással meg pont ezeket a nyomokat keressük, vagy fürkésszük.
Nálad pedig úgy működik, mint egy képzeletbeli ipari kamera. Szerintem túl mechanikusan kezeled ezt az egészet, de persze ez csak az én véleményem, és nem kell adni rá ;-).

Egyetérteni nem fogunk, azt már látom ;) :sor: , teljesen másként értelmezzük ezt az egészet (működési mechanizmus, százalékok, nehézségek, stb.). Mindenesetre arra alkalmas volt számomra ez a vita, hogy legalább most már látom és értem, hogy valaki más hogyan értelmezi és használja ezt az alkalmazást... így már legalább látom az esetleges eldurvulási lehetőségeket, illetve ezen alkalmazás bevezetésének a buktatóit, így mindenképp tanulságos volt számomra.
Bevallom őszintén nekem eddig még soha nem okozott ilyen gondot a Távolbalátás alkalmazása. Ezer más, kalandgyilkos dolog számtalan fejfájást okozott már nekem KM-ként, de a Farseeing soha nem volt közte (és akkor ezek szerint valszeg nem is lesz). Ezért álltam értetlenül a problémáitok előtt, de így már megvilágusoltam, köszönöm szépen :ok:

Módosította KYLE: 2012.08.27, 20:39

# 1968734
SaGa_Jr

Síkok Vándora

• Fórumita
  • 3034 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaKYLE írta 2012.08.27, 14:07 -n:

Ha viszont vár mögötte egy rohamosztagos:
Észlelés: 5 (Nagyon könnyű) + 7 (rohamoszi ellenállása) + 20 (vadidegen másik fajból) =32
Úgy látom megtaláltam egy fontos különbséget a levezetéseinkben.

Mégis miért számolod bele az ott tartózkodó egyén ellenállását ha egyszer te nem egyénre hanem helyszínre fókuszálsz és helyszínt vizsgálsz a képességgel nem egy ott tartózkodó egyént vettél a távolbalátás célpontjául?
Helyszín/tárgy és azok környezetének megfigyelésekor semmi beleszólása nincs az ott tartózkodók ellenállásának a te célszámodhoz. A személyes ellenállás akkor számít ha te konkrétan személyt figyelsz meg, mert ekkor ő a fókusz aminek környezetét látod és ha ő ellenáll akkor nem lesz miből kiindulni.Ám ha te egy helyiséget akarsz lecsekkolni amiben vagy van vagy nincs valaki akkor a helyiség lesz a fókusz, a középpont aminek környezetét figyeled. Ha valaki van ott akkor látni fogod, ha nincs akkor nem. Ha kicsit dobsz akkor csak azt látod majd hogy van ott valaki de azt nem hogy ki (50%-nál láthatod hogy van ott egy fehér ruhás egyén, de hogy az most páncél vagy sima ruha az nem biztos hogy egyértelműen kiderül, ám az igen hogy ott van valaki).

Nem találtam olyat a leírásban, hogy ha netán egy helyszínen tartózkodna valaki akkor az ő ellenállása automatikusan hozzáadódik a célszámhoz. Személyek ellenállása csak akkor érvényesül a többi alkalmazásnál is ha konkrét személyre akarsz hatni. Minden más esetben ez a téynező nem játszik szerepet.

# 1968733
SaGa_Jr

Síkok Vándora

• Fórumita
  • 3034 Hozzászólás
KYLE:
Én sem írtam hogy 50%-os részletességnél már látná a kódot, csak azt, hogy bizony kihasználná a képességet ilyenfajta infószerzésre amennyiben rendelekzésére állna ilyen képesség (nem kéne megannyi programot és figyelő droidot meg kamerát bevetnie).
A kódokhoz akár elég lehetne az alap dobás is (50%), de azért ennyire bőkezű én is max akkor lennék, ha nagyon triviális helyre való bejutáshoz alkalmas kódról lenne szó (könyvtári/múzeumi belépéshez szükséges kód nap közben, látogatási időben). Egyébként inkább a 90%-os vagy a teljes siker kéne a dologhoz. Szóval ezen tuti nem lesz nézetkülönbség a kettőnk álláspontja között.

Az általános százalékos dologhoz meg annyit, hogy a jövőbelátás kapcsán azt írja a képesség (a 90 és 100% azért vicces mert pont a jövőbelátásnál nincs ekkora siekr ráta de mindegy):

Idézet

For example, 10% means that the character will only be able to make out the most basic details of a situation, such as "My friends are in danger."
25% means that the Jedi gets a somewhat accurate vision of what will transpire, but most major details will be missing from the vision.
50% means that the character's vision was about half right. - Ez alapján akár igaz is lehet a kód amit beütve lát a manus, de ugyanúgy benne van az is hogy használhatatlan.
75% means that the character has an understanding of the critical happenings, but the character still has missed a major detail or two, which, of course, can complicate things.
90% means that the character has a very accurate and very detailed vision of what has or will transpired.
100% means that the character's vision is even more accurate and detailed, complete with minor, almost trivial details

Nagyon másként látjuk ugyanazon szituációkat az már biztos.

Az általad leírt helyzetet (ithor kódja) én másként látom és másként csinálnám, mert felesleges ennyire túlbonyolítani.
Minek akarnám az ithort nézni ha leshetem az adott helyet ahol dekkol annak minden részletével amibe ő is és a rajta lévő cuccok is beletartoznak?
Személyhez kötött utcai kibicelésre egy ilyen power-t használni egyszerűen értelmetlen pont amiatt amit leírtál (magas célszám) és mert számtalan egyszerűbb módon megtudható olyan közelségből egy kód még egy törvényimádó jedi számára is, hát még egy alvilági módszerektől és tehnikai eszközök alkalmazásától vissza nem riadó egyén számára.

Ha meg helyszínt csekkolok akkor oda bizony semmilyen szinten nem fog bejátszani a személyes kontaktus meg senkinek a magánszférája vagy érdeke mert nem a személyt fürkészem hanem egy helyszínt és annak minden részletét amibe az ott tartózkodó egyének és tárgyak is beletartoznak. Amennyiben nagyon módosítót akarok ide dobni, akkor a jó öreg Shadowrun-os háttérzaj jellegű módosítókat szoktam használni. Ha teszemazt sötét oldal ereje járja át a helyet és az alkalmazó nem alattvalója a sötét oldalnak akkor emelkedik a célszám egy 10-essel. Ha meg kifejezetten ellensége a sötét oldalnak akkor bő 20-al megy fel a nehézség (például ha egy börtön kóddal lezárt kínzó részelgébe akarnék bejutni és távolbaláztással megtudni a kódot vagy akár csak bepillantani oda, akkor ott a kínzások miatti felerősödött sötét oldali befolyás máris emelné a célszámot). De hogy az ott tartózkodók és az ő érdekeik számítanának... na az abszolút nem játszik.

Plusz ha 100 méterre meg tudom közelíteni, hogy ott teljes nyugalomban és biztonságban meditáljak (ez ugye előfeltétele a képesség alkalamzásának) akkor már van ennél egyszerűbb megoldás is a kód megszerzésére.

A képesség ilyen módon történő felhasználásának, számomra, pont az lenne a lényege, hogy teljes biztonságból egy fix helyet figyelne a karakterem ahol mások kódokat visznek be. Normál esetben ez megoldható lenne egy kamerával is, de ha teszemazt erősen ellenőrzik a helyet, illetéktelen be sem léphet oda akkor ez a távolbalátás bizony megoldja a problémát. Körülkémelelésre is ideális, járőrök helyzetén felderítésére és így tovább.

Namost ha nem célszemélyt kell figyelni akkor máris drasztikusan leesik a célszám.
Magyarán az én alkalmazásomban máris csak könnyű a célszám nem hősies és a túldobással is 40 alatt marad a totál siker esetén megdobandó célszám (amire szerintem csak komoly kódok esetén lenne szükség amik ilyentén történő megszerzése a kaland szempontjából kiemelten fontos). A karakterem gyanuba sem keveredik, a közelében nincs a helyszínnek, lenyomozni nem lehet és így tovább.
Kiváló és egyszerű módja az infószerzésnek, ugyankkor teljesen biztonságos, mindössze időzítés kérdése a dolog, mert ugye ha amikor kukucskálni szándékozom akkor épp senki nincs ott akkor semmit nem ér a próbálkozásom). Ráadásul ez csak egyik a távolba sasolás lehetőségeinek amit max a távolság módosít de az nem, hogy mennyire ismerem vagy sem a helyszínt (már a szabályok szerint ez utóbbi nem szól bele, emrt a szeméyles kapcsoalt az élőlényekre és nem helyszínekre vonatkozik). Ha tudok róla és el tudom képzelni és nagyjából tudom merre/milyen távolságban van, akkor oda tudok kukkantani csak dobjam meg a célszámot. Ehhez elég ha valaki elmondja mire figyeljek és mit kell tudnom az adott helyszínről.

Az extra módosítókkal (helyszín vizsgálatakor is érvényesülő egyén ellenállás holott nem az agyában kutakodsz meg nem őt kutatod hane egy cselekvését figyeled amit az adott heylszínen - amit vizsgálsz - éppen végez) meg te is pont azt csinálod amire korábban azt írtad, hogy nem nehezítenél. Mesterségesen rontod az alap esélyeket a sikerre. :)

A jövőbelátás esetén ködös dolgokra azt értettem amit le is írtam. Egyértelmű, hogy amit látni fogsz az a célpontoddal vagy a helyszínnel lesz kapcsolatos. Tehát ebből a szempontból egyértelmű a dolog és nincs semmi ami ködös lenne, mert a célpont az meg van határozva így tuti, hogy azzal kapcsolatban fogsz információhoz jutni. A részletek lehetnek ködösek és nem pontosak, de egyértelmű, hogy azt fogod látni a víziódban amit te meghatároztál. Vagy azt a személyt vagy azt a helyszínt, így ennek kapcsán már biztos alapod van ami garantált.

Helyszínelésnél miért az áldozatot (illetve esetedben a gyilkost) akarnám látni ha a helyszínre vagyok kíváncsi? Nézhetem ugyan az áldozatot is (ekkor meg miért a gyilkos ellenállásával számolsz ha azt sem tudod ki ő vagy akár mi ő és így nem is lehet alanya a te vizsgálatodnak hiszen egyenlőre azt sem tudod ki vagy mi lehetett, max akkor jönne elő a kérdéses szituáció ha a bizonyítás során ilyen módon megerősítés végett fordulsz a vízióhoz ahol már ismert az elkövető csak a mód nem; de sima előzetes vizsgálatnál a hulla viszonyában alkalmaznád a képességet rá vonatkoztatva megtudván vele mi történt és a környezetében mi történt am ibizony felfedheti a gyilkost, neki meg nincs ellenállása) ha akarom ez igaz, de miért ne nézhetném a sokkal de sokkal alacsonyabb célszám mellett a helyszínt ami kis szerencsével ugyanazt az infót elárulhatja?
Ott vagy a helyszínen (legyen egy szoba) így nem igényel semmiféle távolsági módosítást (körbefordulsz egyszer és láttad a szobát, az nem számít hogy nem látsz be a szekrény mögé, de vegyük az egész lakást és emiatt emeljünk egy 5-öst a célszámon), tehát alap célszámra dobsz amit a múltbeli esemény alap célszáma (ami 5 és nem 10) módosít.
Magyarán nem 17-re dobod a control-t sem hanem jóval alacsonyabb célszámra. Ehhez akár 2-3 kocka control is elégséges. Én nem tartom kizártnak, hogy például amíg aktívan a rendet felvigyázták a jedik, akkor ilyenformán igénybe vették a hatóságok a tanoncok és mesterük tudását, ha a mestereik beleegyeztek ebbe (vagy a mesterek szépen ilyesmikben kikérték taníványaik véleményét, persze nem kell feltétlenül véres dolgokra gondolni egy sihederkorú egyén esetében, lehetnek azok sima lopások is amik felderítésében segítséget kérnek azt a mester sikeresen csekkol és utána ha úgy dönt hogy nem dúlja fel az ifjoncai lelkivilágát akkor rászabadítja őket is gyakorlásként a problémára).
Sense dobás célszáma az alap nagyon könnyű lesz, amit nem módosít semmi (nincs ellenálló idegen fajú célpont csak egy helyszín ahol egy esemény lezajlott és én kíváncsi lennék arra, hogy volt dulakodás vagy sem, merről jött a támadó és így tovább, amiket ahogy írtad egy príma helyszínelő csapat is megállapít de nekik esetleg ehhez több idő kell és lehetnek olyan részletek amiket ők az életben nem látnak/találnak meg mert az elkövető eltűnteti nyomait amit a jedi akár végig is nézhet, plusz nem biztos hogy a jedinek van annyi ideje hogy kivárja a vizsgálat végét). Jöhet a gurítás és az öröm a jókora fölégurításnak az említett 6 kocka esetén (amit ha nagyon akarom Kp-ból, force pontból tovább nyomathatok felfelé).
Gyenge fölédobás esetén is esélyes hogy a 75%-os pontosságú vízió jön össze, de ha miss mázli rávigyorog az alkalmazóra, akkor akár még a 90% is összejöhet 6 kocka sense megléte mellett úgy, hogy ekkor még se Kp se force pont nem játszott szerepet az esélyek növelése érdekében.

Magyarán mi a csodának eröltetném feleslegesen a személyes kapcsolatot és személyt mint célpontot első körben, ha egyszer lehet helyszínt is csekkolni és esélyesen megtudható így is az infó? Ha helyszín csekkolásra nincs lehetőség, netán nem egyértelműek a nyomok, akkor jöhet a személyre ható vizsgálódás, de ugye ekkor nem lesz olyan hűde pontos az infó még ha a legalapvetőbb szituáció (vagy veszély vagy nincs, sötét van vagy világos és így tovább) bizony akkor is egyértelmű lesz.

A fenti módokon alkalamzva a képességet tehát sokkal könnyebben elérhetőek azonos eredmények mint azokkal, amiket te leírtál. Legfeljebb kicsit több odafigyelést igényelnek, jobban kell szervezni és előre tervezni különben csak felesleges időtöltés a meditálgatás (például real time helyszíncsekkolásnál ha éppen valami kódot akarnál így megtudni vagy azt, hogy adott időben vajon áthalad-e valaki egy adott helyen) de a lényeg, hogy a képesség bevetésével drasztikusan megváltoz(hat)nak a kaland paraméterei. Én igazából ezt sérelmezem. Alapszituációban, okosan megválasztva a célpontot igenis nagyon könnyű sikereket elérni. Persze lehet bonyolítani a dolgokat feleslegesen meg nem feleslegesen is, de ha megoldható egy egész kaland egy (igazából két) dobással akkor a fene megette az egészet, nem? :sor:

# 1968713
KYLE

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1359 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaSaGa_Jr írta 2012.08.27, 11:29 -n:

Bizony bizony. :ok: :sor:

A lesben állók észrevétele/észre nem vétele meg prímán kijön a túldobás adta százalékokból (jelenre is érvényes ugyanaz a százalékos dobáskód mint a múltra). Így biza nagyon kicsit gurítva a szoba/helyiség megtekinthető lesz (0-10-es túldobás adta 50%-os pontosság), legfeljebb lesznek homályos pontok ahol lapulhat ellenfél/akna vagy más csapda.

No, akkor számosítsuk a példát:
Kontroll: 3 (Nagyon könnyű) + 5 (távolság) = 8
Észlelés: 5 (Nagyon könnyű) = 5 (ha nem vesszük hozzá egyéb módosítókat, ld. lentebb)
A 100%-os összképhez 35-öt kell dobni, de a nagyjábóli értékre (75%), ami alapján már nagyjából fel lehet térképezni a szobát már 16 (5+11) is elég.

Ha viszont vár mögötte egy rohamosztagos:
Észlelés: 5 (Nagyon könnyű) + 7 (rohamoszi ellenállása) + 20 (vadidegen másik fajból) =32

Eh, tegyük fel, hogy Jedink 6K-val épphogy megdobja (amit én erősen kétlek, hacsak nem éget bele Kp-t). Akkor is maximum annyit érzékelhet, hogy a Jedi jól látja a szobát (90%), és érzékeli hogy talán(!) - ugye 50%-os pontosság - van bent egy rohamosztagos (amire szintén csak következtetni tud a fehér páncélja alapján) is, de hogy az most felkészülten várja őt, valahol elbújva, vagy csak egykedvűen fütyürészve strázsál, azt nem tudja kivenni. Az aknákat viszont pont hogy észreveheti már, hiszen arra már 90%-os az észlelés pontossága.

De mondjuk ne egy noname rohamosztagos, hanem a Jedi által is ismert fejvadász, régi ellensége várja őt odabent, lesben állva.
Észlelés: 5 (N.k.) + 13 (ellenállás, és ez egy fejvadásztól még gyenge dobásnak is számít, plusz Kp-t nem áldozott bele) + 10 (felületes ismeretség, ugye nem sörözni szoktak együtt, hanem harcolni egymás ellen) = 28
Még ezt se egyszerű 6K-val megdobni, és ha sikerül is (50%), akkor is csak annyit fog tudni, hogy ott van bent az a hirhedt fejvadász, és talán az asztalnál ül, és szórakozottan babrálja a fegyverét... vagy konkrétan az ajtóra céloz? Afene tudja... azt már nem lehet kivenni. 75%-nál már talán kivehető, hogy mondjuk a jobb kezében lévő sugárvetőt célra emelte, de azt már nem, hogy a bal kezében pedig egy kibiztosított gránátot is szorongat.

Szóval, én ezt az egészet inkább úgy képzelem el, mintha egy 3 dioptriás szemüveges ember szemüveg nélkül bemenne egy szobába vagy kimenne az utcára és az alapján próbálná meg azonosítani a tárgyakat, személyeket, helyszíneket, helyzeteket. Ez lenne nálam a 90%. Ez alapján viszont nem fog sem apró pinkódokat/jelszavakat leolvasni, sem távoli alakokat egyértelműen beazonosítani. Ennek ellenére tökéletesen tud tájékozodni. És mindez a jelen. Ha ehhez még hozzájön az időfaktor, akkor további bizonytalanságok jönnek még be a képbe.

Így én továbbra is azt mondom, hogy túlságosn felértékelitek az 50%-os pontosságot/esélyt. Ad némi támpontot, fel lehet rá készülni, utána lehet nézni, adhat némi tippet, stb. de egyértelmű azonosításokat, részletes helyszínrajzot, konkrét helyzeteket azért ne lehessen már vele elérni szerintem...

# 1968703
KYLE

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1359 Hozzászólás

Idézet

Tehát akár arra is használhatom, hogy megnézzem mi van az előttem álló ajtó mögött, anélkül hogy benyitnék rajta. Vagy, hogy megkeressek egy adott tárgyat, aminek a hollétéről lehet valami sejtésem, csak nem tudom konkrétan annak pontos helyét. Ilyenkor a személyes kapcsolati módosítókkal nem kell számolni (hiszen nincs személy) - így az Észlelés-dobás Nagyon Könnyűnek számít - a Kontroll-dobás pedig Nagyon Könnyű plusz a távolsági módosítók (és mivel a jelent nézzük, így a Kontroll-ra egyéb időbeli módosító nem megy már).

A kiemelt részhez hozzáfűzve: ha KM-ként úgy látjuk, hogy ez így túl könnyű (vagyis, hogy az Észlelés-dobást ilyen esetekben letudhatjuk egy Nagyon Könnyű dobással is), akkor adjunk hozzá módosítókat annak függvényében, hogy az illető Jedi (vagy Erő-használó) mennyire ismeri az adott helyet/tárgyat, járt-e már ott, mennyire rendszeresen, kezébe vette-e már, használta-e már, látta-e már legalább távolról vagy képről, vagy csak elbeszélésből, illetve írott szöveg alapján van némi elképzelése róla, vagy fogalma sincs, hogy nézhet ki az adott helyszín/tárgy, stb. Mindezt a személyes kapcsolati módosítókhoz hasonlatos módon meghatározva.

SagaJr:
Attól függ, hogyan értelmezzük azt az 50%-os pontosságot. Magam részéről: vagy ott van az illető vagy nincs (ugye, 50-50% rá az esély ;-))
Azt pedig kizártnak tartom, hogy 50%-os pontossággal meglássa a svindlernek állt Jedi a kifigyelt személy pinkódját vagy jelszavát. Nálam ezt max. azt jelentené, hogy látja, hogy hány jegyű/karakterű, de hogy pontosan micsoda, azt nem. Szerintem itt az 50% nem azt jelenti, hogy a négyjegyű kódból kettőt ki tudott venni, kettőt pedig nem.) Ilyenekhez sztem 100% pontosság kell, próbálkozni pedig bárki tud. Mondjuk ilyen esetben még talán személyi módosítót+ellenállást is dobnék a nehézségi számértékhez, annak ellenére, hogy nem a személyre kíváncsi, hanem annak kódjára (de valamilyen módon mégis kapcsolódik a személyhez, és a titokhoz méltányolható érdeke fűződik).
Így ha pl. egy ember Jedi egy tőle 100 méteren belül álló ithorian pinkódját akarná lelesni ezzel a képességgel, akkor az alábbi nehézségi számértékek jönnének ki nálam:
Kontroll: 5 (Nagyon Könnyű) + 5 (nem lát rá, de 100 méteren belül) + 0 (jelen idő) = 10
Észlelés: 8 (az ithor "ellenállása") + 30 (vadidegen egy másik fajból) = 38
Így ha 100%-os pontosságot akarunk, mely szerintem követelmény a pinkód/jelszó elleséséhez (ugye, mindenre kiterjedő részletről beszélünk, ld. a Farseeing leírását), akkor 68+ fölött kell dobni Észlelésre, hogy sikerüljön... amit megdobni 4-6 kockával nem nagy kunszt??? :ize: Ööö, izé, k100-zal esetleg...
Ezért mondom, hogy ilyen túlkapások/eldurvulások kikerülése végett be lehet ezt vezetni, hogy az Észlelés-t sem vesszük Nagyon könnyű-nek, hanem módosítók és/vagy ellenállás-dobás (ld. fentebb; személyes adatok, ismeretlen helyszínek, soha nem látott tárgyak, stb.)
Ellenben ha meg a kaland is megkívánja a megerősítő választ, víziót a JK felé, akkor pedig el lehet tekinteni az ilyen módosítóktól.

Jövőbelátás esetén miért is nem lehetnének ködös, félreértelmezhető dolgok? Pláne, hogy ott még a max. pontosság is jóval kevesebb, mint a múlt/jelen esetében. Például a Jedi egy eltűnt gyereket keres; használja az Erőt: látja a gyereket, milyen ruhában van, hogy néz ki. Majd lát egy fekete terepsiklót, benne egy alakot. Az alaknak zöld ruhája van, és egy sugárfegyver az oldalán. Áhá, tehát a gyereket egy zöld ruhás, fegyveres alak rabolta el, kinek fekete terepsiklója van. Majd hirtelen előkerül a gyerek, kezében a játékaival: egy kis fekete műanyag terepsikló, benne egy zöld ruhás játékkatona. Ha ez nem félreértelmezhető, akkor nem tudom mi ;-)

De volt itt szó bűnügyi helyszínelésről is: a Jedi kimegy a helyszínre, hol 10 órával ezelőtt gyilkosság történt (pl. valakit álmában öltek meg, de csak reggel vette észre a bejárónő).
Kontroll: 4 (Nagyon Könnyű) + 3 (látótávolság, de nem láthat egyszerre minden zegzugot) + 10 (idő legalja) = 17
Észlelés: 16 (a gyilkos ellenállása) + 20 (vadidegen másik fajból) = 36
No, még 6K-val sem könnyű megdobni a 36-ot, így ha a Kontroll sikerül is, az Észlelés-re mernék fogadni, hogy az nem, így egy átlag padawan-nak valószínűleg semmilyen víziója nem lesz az eset kapcsán (még akkor se, ha esetleg egy hirhedt gyilkosról van szó: így a +20 legyen inkább +15, de a vége még így is 31 lesz!). De még egy képzett Jedi is legfeljebb 50%-os pontosságot tud csak elérni, ami max. arra jó, hogy látja, hogy tényleg gyilkosság történt itt és ezidőtájt (és kizárható az öngyilkosság, vagy az, hogy esetleg nem itt történt a gyilkosság, hanem jóval korábban, csak utána idehozták a holttestet, és úgy állították be, mintha tényleg itt történt volna, stb.), valamennyire az eseménysora, esetleg a gyilkos ruházata, a gyilkos fegyverről némi elképzelés (szúró-, vágó-, zúzófegyver, pusztakéz, lőfegyver, méreg, egyéb, stb.), esetleg a gyilkos alkata (magas, alacsony, testes, vékony), netán a fajára utaló jelek (azok is homályosan: "talán trandoshi vagy barabel?"), talán a neme (de nem biztos), stb. Tehát igazából nem fog sokkal több infót kapni (talán csak egy picivel), mint amennyit egy felkészültebb nyomozócsoport némi munka után meg tudna állapítani.
De még a 75%-os pontosságnál is azt írja a leírás, hogy néhány kritikusabb részlet még így is problémás lehet. (Például hogy nem Plum professzor volt a téli kertben a gyertyatartóval, hanem Mustard ezredes volt a téli kertben és a gyertyatartóval :-))) Elég némi külsőbeli hasonlóság, és máris valaki mást gyanúsítunk meg, mint aki valójában elkövette. De már a 75%-hoz is egy 40+ dobás kéne, amit már inkább csak 10K-től fölfelé lehet bátrabban kipörgetni, egy átlag JK nem hinném, hogy rendelkezik ekkora Erő-jártassággal. (vagy ha igen, akkor ott már egészen más jellegű kalandokat kell mesélni ;-))
A 100%-hoz, meg általában - feltételezve, hogy a célszemély ellenáll, és nem a Jedi rokona az illető - 50-60 fölötti dobásokra van szükség, ami korántsem egy olyan alacsony összeg, amit bármely JK zsebből kidob magának.

Szóval, ezért nem értem, hogy hol a probléma a nehézséggel. Nálunk már az 50%-os homályos részletekért is örülni szoktak, sőt már annak sokszor, hogy egyáltalán összejön ez az alkalmazás (vagyis hogy sikerül egyszerre megdobni mindkét nehézségi számértéket).
Az 50%-ot pedig fölösleges szerintem ennyire mechanikusan kezelni (vagyis hogy mindennek a felét látjuk). Ha már az 50 is kvázi 100-nak számít ezek szerint, akkor ezzel az alkalmazással tényleg meg lehet ölni a kalandot, de ha jól van ez kezelve, akkor sztem nem (de legalább is nálunk ez a tapasztalat).

Igazából tényleg kíváncsi volnék, hogy Te és Doc hogyan számoljátok a nehézségeket, hogy ilyen könnyen meg tudtak mindent oldani az Erő-használó karakterek a Farseeing képességgel.

# 1968669
SaGa_Jr

Síkok Vándora

• Fórumita
  • 3034 Hozzászólás
Bizony bizony. :ok: :sor:

A lesben állók észrevétele/észre nem vétele meg prímán kijön a túldobás adta százalékokból (jelenre is érvényes ugyanaz a százalékos dobáskód mint a múltra). Így biza nagyon kicsit gurítva a szoba/helyiség megtekinthető lesz (0-10-es túldobás adta 50%-os pontosság), legfeljebb lesznek homályos pontok ahol lapulhat ellenfél/akna vagy más csapda.

# 1968663
KYLE

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1359 Hozzászólás
Nade, hogy gyorsan egy gyakorlatiasabb alkalmazását is említsem a Farseeing-nek:
Úgy is lehet használni, mint a Mysteries of the Sith című játékprogramban a Far Sight nevű Force Power-t.
Vagyis nemcsak arra alkalmas a Távolbalátás Erő-alkalmazás, hogy kifürkésszük a jövőt, vagy visszatekintsünk a múltba, vagy megkeressünk egy adott személyt a jelenben, hanem arra is, hogy helyeket tekintsünk meg vagy tárgyakat keressünk meg mondjuk a jelenben.
Tehát akár arra is használhatom, hogy megnézzem mi van az előttem álló ajtó mögött, anélkül hogy benyitnék rajta. Vagy, hogy megkeressek egy adott tárgyat, aminek a hollétéről lehet valami sejtésem, csak nem tudom konkrétan annak pontos helyét. Ilyenkor a személyes kapcsolati módosítókkal nem kell számolni (hiszen nincs személy) - így az Észlelés-dobás Nagyon Könnyűnek számít - a Kontroll-dobás pedig Nagyon Könnyű plusz a távolsági módosítók (és mivel a jelent nézzük, így a Kontroll-ra egyéb időbeli módosító nem megy már).
Ez esetben viszont valóban nem árt némi kalandmesteri felügyelet: például nem árt, ha jól ismerem az adott tárgyat, tisztában vagyok, hogy az pontosan hogy is néz ki, stb. Illetve ha be is tekintek egy adott helységbe mielőtt bemennék, lehet, hogy jól látom az adott helyszínt, de nem biztos, hogy látom az ott lesben álló ellenségeket. (Ez utóbbi esetben már szükséges a lesben álló ellenségeknek egyenként dobniuk az Érzékelés/Kontroll-dobásukra, hozzáadva a személyes kapcsolati módosítókat is; majd annak függvényében, hogy a Jedi melyek "ellenállását" dobta túl, csak azok jelenlétét "láthatja" az adott helységben).

Idézet

Akkor nem értem a leírást a képességhez. Meghatározza a kontroll, majd a sense nehézséget. A táblázatban lévő Sense difficulty sort nem tudom hova rakni. Ennyivel nehezebb a sense dobás, ami a kontroll dobás függvénye? A leírás nem tér ki erre vagy csak átsiklottam felette?

Ööö, nem egészen értem, hogy mit nem értesz...
Kontroll-dobás nehézsége: Nagyon Könnyű + távolsági módosító + időfüggvény (Jelen: nincs további módosító; Múlt: +5 és +20 között; Jövő: +10 és +30 között)
Észlelés-dobás nehézsége: a személy státusza (baráti: Nagyon Könnyű; ellenálló: Érzékelés/Kontroll-dobás) + személyes kapcsolat

Vagyis, az idő- és távolságbeli nehézségi módosítók a Kontroll-dobásra mennek rá. Az Észlelés nehézsége csak az adott személytől függ. Ennek ellenére, ha mindkét dobás sikeres, akkor utána már csak azt kell megnézned (kikeresed a táblázatból az adott sort), hogy az Észlelés-dobást mennyivel dobtad túl az Észlelés nehézségi számértékénél (ld. fentebb). És annak függvényében, hogy a jelent/múltat vagy a jövőt kívántad kifürkészni, nézed meg az adott oszlopban a vízió pontosságát.
Tehát elsőre úgy tűnik, hogy a nehezebb része a Kontroll-dobáson van, de nem, mert az Észlelés-t is bőven túl kell dobni, ha az ember megbízható pontosságú látomást akar.
Remélem így már világos, hogyan is kell ezzel számolni.

Üdv:
KYLE

Módosította KYLE: 2012.08.27, 11:14

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett