Ugrás tartalomhoz

Egy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?Egy Rogue Trader mesélő naplója - 2The Witcher 2 – megjelent a REDkit, indulhat a modolásEgy Rogue Trader mesélő naplójaThe Forest – új horrorjáték a láthatáronVillámhírek - 2013.05.10.Év végén érkezik a Wolfenstein: The New Order

Hogyan meséljünk háborút?

• Nem írhatsz ebbe a témába
245 hozzászólás érkezett eddig

# 1278239
Kilhalm

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1282 Hozzászólás

Idézet

Ó, hát a molnár és népes családja megmentette az erdei kentaúrok egyik kedves ligetét bozóttűz idején. Azóta ezek a jóságos és bölcs lényei a rengetegnek próbálnak segíteni nekik, hogy szabaddá váljanak.
Mégpedig az emberi gyarlóságoktól és a hús börtönétől. Éljenek a kentaúrok akik megvetik az abrakot. :sor: :)

Na komolyra fordítva a szót.

A parazstfelkelésnek nem sok esélye lehet fantasyban sem szvsz. Mert ugye a mágia a nemesség oldalára húz. Kivéve ha a varázsló a hunyó. A vérmaci ha éhes akkor nem a vasas, lándázs osztagba, hanem a kaszás csürhébe köt bele. A jóságos elfek, manók meg szeretik a nyugalmat, meg a bucijukat a nyakukon tudni és marha rasszisták is. Ha az elf király segítene a lázadó ember parasztoknak az már nagyon háború szagú lenne. Sokat rontana a környéken levő elfek megítélésén. Mire az ifjú elf eléri az 10. X-et, eléldegélt pár generáció akiknek nemesei utálják őket mert a homályos múltba a topronygyosak mellé álltak. Miért is?

Persze lehet, hogy ez nem minden világban igaz. Ahol az elfek öngyilkos öko partizánok ott szívesen segítenek azért mert az jó móka.

# 1278131
_Tadeusz (NPC/NJK)

• Látogató
Ó, hát a molnár és népes családja megmentette az erdei kentaúrok egyik kedves ligetét bozóttűz idején. Azóta ezek a jóságos és bölcs lényei a rengetegnek próbálnak segíteni nekik, hogy szabaddá váljanak. No és az ősöreg javasasszony, aki már emberemlékezet óta él kicsiny kajibájában...? :)

Ja és nyilván az elnyomó nemesség is bevet némi bérmágiát...

Maga a kérdés egyébként teljesen világfüggő válaszokkal jár szerintem. Sőt, valójában történetfüggő inkább...

Amúgy simán el tudom képzelni az említett shadoni példát ilyen dolgok nélkül persze.

# 1277899
Mohan

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 278 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaTadeusz írta 2007.08.08, 11:49 -n:

Érdekes a történelmi háttérnek utánanézni, jó a középkorra hivatkozni, de FANTASY esetén a legkevésbé sem helytálló. Mágia, emberek, mágia!
Egy parasztfelkelésnél, vajon melyik oldal is képes valódi varázstudókat bevetni? :) (Ha már parasztlázadásról van szó...)

# 1277660
galu22

A consiglieri.

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaTadeusz írta 2007.08.08, 11:49 -n:

Ez egy érdekes téma.
Érdekes a történelmi háttérnek utánanézni, jó a középkorra hivatkozni, de FANTASY esetén a legkevésbé sem helytálló. Mágia, emberek, mágia!
Nem azt mondom, hogy semmi értelme a huszitákkal példálózni, de egy olyan világban, ahol a tünde király fia, meg a jóságos erdei harmat-manók is a parasztok mellé állhatnak....mások a szabályok.

Helyes. Van olyan fantasy környezet ahol nyerhet egy parasztfelkelés.

De van olyan is, ahol nem.

Nem mindenhol vannak manók, meg erős mágia.

OFF:
(konkrétan mágust meséltem, ahol egy shadoni tartományban volt a felkelés. Ott nincsenek inhumán fajok, és a mágia is a papokra korlátozódik)

Idézet

Fontosnak tartom én is azt, hogy mindíg vannak egyértelmű vesztesek és győztesek és a PC-banda nem mindíg az utóbbiba tartozik. De azért nem történelmi szimuláció az RPG.

Így van.

Idézet

Én végső soron azt látom helyesnek, ha úgy alakul minden mese, ahogy az önmagának jó. Ez alatt azt értem, hogy, ha visszatekintünk rá egy kerek, élvezetes történetet lássunk, mindegy, hogy ki aratott diadalt-úgy legyen, hogy az előre vigye a nagy sztorit, vagy méltó lezárása legyen. Illeszkedjen a világ hangulatába.
Ezért én is gyakran előre döntök, de igyekszem rugalmas maradni...

:para:

# 1277651
_Tadeusz (NPC/NJK)

• Látogató
Ez egy érdekes téma.
Nem azt mondom, hogy semmi értelme a huszitákkal példálózni, de egy olyan világban, ahol a tünde király fia, meg a jóságos erdei harmat-manók is a parasztok mellé állhatnak....mások a szabályok.
Fontosnak tartom én is azt, hogy mindíg vannak egyértelmű vesztesek és győztesek és a PC-banda nem mindíg az utóbbiba tartozik. De azért nem történelmi szimuláció az RPG.

Én végső soron azt látom helyesnek, ha úgy alakul minden mese, ahogy az önmagának jó. Ez alatt azt értem, hogy, ha visszatekintünk rá egy kerek, élvezetes történetet lássunk, mindegy, hogy ki aratott diadalt-úgy legyen, hogy az előre vigye a nagy sztorit, vagy méltó lezárása legyen. Illeszkedjen a világ hangulatába.
Ezért én is gyakran előre döntök, de igyekszem rugalmas maradni...

# 1277491
galu22

A consiglieri.

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásapugnax írta 2007.08.07, 20:20 -n:

Arról, galu22, hogy a játékban senkit nem érdekel, a valóságban működik-e, amit épp ki akar vitelezni.
Egy RPG-ben akár még működhet is.
De ha dicső halált hal, erkölcsi győzelmét ÉLVE ünnepelheti (mármint a játékos...). Még könnyek is szökhetnek a szemébe önnön dicsőségétől...

Egy fantasy világnak is vannak szabályai.

Van olyan, hogy az ember olyan oldalra áll, ahol nincs esélye nyerni.

Ha ők azt választották, akkor kitarthatnak - az egyébként igaz - ügyük mellett a bekövetkező végig, kis szerencsével túlélhetik. Esetleg lehetnek árulók is.

De egyszerűen van olyan háború, amit nem tudnak megnyerni. Nem fogom az egész világ törvényeit félredobni, mert az egyértelmű veszteshez álltak.

Persze végül lehetnek hősök, meg erkölcsi győztesek, de van olyan hogy végül bukniuk kell.

Rengeteg parasztok által vezetett felkelés volt a történelem folyamán, és egyedül sosem nyertek. Túl sok az ellenfél, és mikor a támogatóik elpártolnak az ügytől, hamarosan végük.

az urak engedményeket tesznek -> nyilván vannak akik ennek bedőlnek, és hazamennek -> sereg gyengül -> a többiek maradnak egy darabig, a parasztsereg áll amíg tud -> nemsokára jön az, hogy nem dolgozik senki a földeken -> ha nem mennek haza dolgozni, éhenhalnak -> mikor meggyengül a sereg az urak pár csatában szétverik a maradékot
Ennyi.

Még az egyik legsikeresebb felkelés (bár vallási és cseh rendi jellege miatt nem lehet egyszerűen parasztfelkelésnek mondani), a huszita sem bírta ki sokáig. Ők mondjuk bírták 10-15 évig. De végül mégis elbukott. Mikor a nemesek magukra hagyták a parasztokat.

# 1277474
T10

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 448 Hozzászólás
A régi D6 starwars rpg-ben volt egy egyszerű de tetszetős, esemény alapú háborús szimuláció.
A lényege valami olyasmi, hogy a háborút csatákra bontja, a csatákat pedig eseményekre.
A játékostól független események kimenetelét és lefolyását előre eldönti.
A karakterfüggő események a karakterektől függenek:)
A történet pedig az egyes események kimenetelétől függően mozog az eseményhálón.
Kipróbáltam, érdekesen működik, de működik.

# 1277461
galu22

A consiglieri.

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásapugnax írta 2007.08.07, 18:41 -n:

Ez a Szerepjáték. Vagy a Kaland. Rohadjon meg mindenki, aki keresztbe tesz nekünk, nemde, kedves 22-ik?

Te miről beszélsz?

# 1277454
galu22

A consiglieri.

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaKlambó írta 2007.06.05, 12:30 -n:

De ami nagyon fontos az az, hogy a karakterek mindig képesek fordítani a kimenetelen, ha megfelelően cselekszenek. Háborút mesélni az egyik legnemesebb és legélvezetesebb improvizációs feladat.

Nem tudom van-e értelme 2 hónappal ezelőtti hsz-re reagálni, de ezzel nem értek egyet.

Már hogy a karakterek mindig tudnak fordítani a háború kimenetelén ha megfelelően cselekszenek.

Már meséltem karaktereknek parasztfelkelést. Úgy terveztem, hogy kimennek a forrongó vidékre mint adószedő és kísérői, közben meg kitör a parasztfelkelés.
Mivel elég 'rosszarcú' banda volt, feltételeztem hogy meg se állnak a határig, és ott már várta őket a kész kaland.

Ekkor úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a parasztokhoz :para:

Végülis kibekkeltem az alkalmat, és nagyon frankó, kábé 20 alkalmas történet lett belőle. És a lényeg az lenne, hogy végig tudták, ha az ellen kezére kerülnek ebből karóba húzás lesz, és semmiképpen nem győzhetnek.
Kvázi középkori körülmények között esélytelen egy ilyen felkelés szvsz, hiába csinálnak akármit...

(OFF)Mondjuk két karakter végülis túlélte, de csak nagy mázlival.(/OFF)

# 1277048
_Tadeusz (NPC/NJK)

• Látogató
Áhá, rémlik. Ez remek.
Szerintem elég jó ötlet a létszámot, mint módosítót használni a támadó/védő dobásokhoz.
Persze kell lennie egy alapszámnak, aminél a módosító=0.
Nálam ez a 10-es egység, ami AD&D-n belül külön jó, hisz így például 10 vs. 5 harcos ellen +5 jön ki, ami durva THACO módosító, de mégsem túl táp.

Spoiler

# 1277018
_Tadeusz (NPC/NJK)

• Látogató
pugnax: leírnád nagy vonalakban az általad említett vértengeres rendszert? :D Régen volt már...

Én a 10-es egységenkénti dobásokat taratom jónak, mikor 10 személyt az ő átlaguknak statisztikáival ruházunk fel. Ez a fantasy rendszerekben jól tud működni. Sok hangsúlyt szeretek fektetni a taktikai előnyökre/hátrányokra, a harci morálra, fegyver-és páncél-nemekre, de persze van, hogy előre döntök a sztorihoz képest, hogy mi lesz a vége. Persze ilyenkor is ugyanúgy dobálgatok, hogy a harc forgatagában zúzó PC-k ne feltétlenül érezzék a biztos végkimenetelt.

Jól jön egy afféle csatatéri random, hogy melyik körben milyen ellenfél támad a harcoló karakterre. Ebbe a randomba fontos belevenni az ellenfél különleges egységeit(mágusok, papok, pszi...) valamint a szövetséges erők segítségét. Tapasztalatom szerint 12-20 pontból álló táblázat már elég, hogy a szomszédos öldöklőket is egy ilyen randomból szimulálhassuk. Fontos lehet és elég hangulatos is...
Magas szintű karakterek esetén a követőkből álló seregek egészen egyedivé is tudják tenni a csatákat.

# 1251650
Klambo

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 503 Hozzászólás
Szerintem háborút csakis úgy érdemes mesélni, hogy a karakterekkel és közvetlen környezetükkel törődünk, amit pedig az összecsapás kimetele határoz meg. Én el szoktam dönteni, hogy a sztori szempontjából mi a jó vagyis, hogy melyik fél győzedelmeskedjen és milyen áron. Vagy egyszerűen pár egyszerű dobással döntöm el. De ami nagyon fontos az az, hogy a karakterek mindig képesek fordítani a kimenetelen, ha megfelelően cselekszenek. Háborút mesélni az egyik legnemesebb és legélvezetesebb improvizációs feladat.

# 1184933
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
Sziasztok!

Igen igen ez szerintem is hasznos lehet. Én inkább nézem a TV-t és megpróbálok D'N'D rendszerben elképzelni valamit amit ott látok. Multkor a Pindúr Pandúrokon agyaltam egy sort :D ... Vajon a Hp-juk ilyen sok vagy a sebtűrésük? Mekkoraák a tulajdonságaik? Meg tudnám őket gyakni x,y karimmal? Mekkora a kihívási értékük?

Szerintem is jó dolog ilyesmivel szöszölni...

Sanya

# 1184416
KLM

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 8469 Hozzászólás
Hali!

Igen, mostanában sajnos számomra is arra korlátozódik a
szerepjáték, hogy ilyen-olyan játékbeli hatalmak
haderejét, felépítését, szokásos eljárásait vizsgálom.

Ezzel érdemes elszöszölni, mert jó kis szórakozás
és a végeredmény mind "ellenségnek", mind a partit
kebelén ringató anyaszervezetnek is jó lehet.

Meg "telik" a világod, és kevesebbet kell rögtönözni,
mind akkor, ha a parti "balra megy", mind akkor, ha
valami hirtelen ötlettel rukkol elő -amire vagy már
gondoltál, vagy leírt eljárások vannak a Birodalmi
Rohamgárda tiszti gyalogsági kézikönyvében, hogy
mit is kell ilyenkor csinálni.

Illetőleg van még egy haszna : egyre jobb közelítéssel
fogod belőni az ellenfelek erősségét, kihasználni
a lehetőségeiket.

Adios
KLM

# 1184347
Sics

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1731 Hozzászólás
Üdv !

Egy dolog jutott még eszembe erről a 2 JK parti egymás ellen dologról.

Hogy tudniilik gyakorta az a mesélő baj, hogy nem tudja, hogy mihez kezdjen, mit csináljon bizonyos helyzetekben.

Ilyenkor érdekes lehet, ha "indítunk" egy (esetleg az idők folyamán több...) játékosokból álló partit, hoy az adott helyzetet vajon ők hogyan oldanák meg.

Sokat lehet tanulni belőle :D

Itt most mindegy, hogy ez a tanulmányozott kontraparty zentarim ügynökcsapat, vagy Lone Star team Shadowrunban... érdekes látni a "másik oldalt", hogyam működik, milyen lehetőségeket / ÖTLETEKET talának a játékosok!

bye
Sics

# 1184204
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
Szasztok!

Elismerem ezt a party vs. party játékot mi is egy elborult pillanatunkban találtuk ki. Talán azért sem lenne jó mert a városunkban tudok még összesen egy darab D'N'D partyról(ez nem azt jelenti, hogy csak kettő van). Az a party ráadásul még nincs összeszokva meg nem is nagyon tudnak játszani szegények.

De egy NJK party ellen is élvezetesen lehet harcolni. Tudom mert már meséltem ilyet és egy nagyon nem gyenge partyt állítottam ellenfélnek. Meg is gyűlt velük a baja a játékosoknak...

Amúgy ezzel indítottam el az egéssz háborút. Aki ismeri Faerűn világát az tudja mi az a Zentarim (aki nem: egy gonosz szervezet ahol két domináns akak van akik folyamatosan versengnek a vezető pozícióért). Kinyírták Fuzulbácsi helytartóit a nyugati zentarimban és már meg is volt a baj...

De szerintem a party vs. party témát itt is meg lehet vitatni.

Sanya

# 1183720
Sics

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1731 Hozzászólás
Üdv !

Háborút mesélni: nem mindegy, milyen világon. Valami űroperett-játékban? Shadowrun-ban ? Fantazi-ban ? ... és még a különféle fantazi-világok közt is jócskán akadnak különbségek. Ugyanúgy a világhoz kapcsolódó avagy az érintett parti által kedvelt játékstílusok között, és ez is másmilyenné teszi a háború mesélését.

Kik a játékos karakterek ? Ők a Birodalmi Vezérkar netán ? Vagy seregtestek .. ezredek, légiók, zászlóaljak irányítói ? Netán beosztott tisztek és katonák? Esetleg ők a különleges alakulat ? ... ( Vagy, hogy egynémely kificamodottabb ötletet is hozzak: ők a sereg után koslató hullarablók, netán húsra és esszenciára éhes ghulok, vagy az sereggel utazó mozgó bordélyház teljes személyzete ? Érdekes lehet egy az Ars Magicára emlékeztető többkarakteres felállás is. )

Mindegyik játszható és mindegyik másképp élvezetes.

Parti parti ellen téma.

Eltekintve attól, hogy ez szerintem nem idevaló ... itt offtopic, a Mesélői Akadémia fórumba volna inkább helye ... szóval ez olyan mese-ötlet, amely bolondóra sok mesélőre rájön, de jó nem nagyon szokott kisülni belőle.

Ráadásul ilyent mesélni akkora orbitális szopás ... olyan problémák másznak elő, amikre előre nemigen gondolna az ember. Szinte lehetetlenség megoldani a szinkronizálást. Mármint időben szétcsúsznak a partik. De azt is rohadtul nehéz megoldani, hogy tényleg ugyanabban a világban játsszanak ... hogy a részletek ugyanúgy legyenek a helyükön mindkét parti számára.

Live-ban előjön hasonló, de ott is inkább rivlizálás a cél a szervezők szemszögéből ( némileg hasonlóan egy "versenymodulhoz"), az egymás totális megsemmisítésére irányuló törekvés az egyik félnek szar élmény lesz ... aki ilyen játékra vágyik, az jobban jár valami olyan szabály-játékkal, aminek a szerepjátékhoz legfeljebb vajmi csekély köze van csak.

bye
Sics

# 1183664
KLM

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 8469 Hozzászólás
Hali!

Értem. Nem lenne sértődés a dologból?
Kevesen szeretik, ha egy évig nevelgetett
karakterük egyszer csak meghal és
még csak nem is dobhat...

----
Amúgy van az Ars Magica c. játék, ahol eleve
több karaktert generálsz, és hol a mágussal
(mondhatni a főkarakter), hol a lovaggal, hol
a vadorzóval játszol.

No és persze a többiek is több karakter közül
választanak, szóval elég változatos...

Adios
KLM

# 1183129
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
Úgy lehetne, hogy ugyanaz mesél és legyárt egy csomó kalandot. Mind a két csapat elkezdi csinálni őket és a mesélő megszabja, hogy egy játékbeli évük van fejlőni. Utánna pedig egymásra engedik őkett.

Azt is meg lehetne csinálni, hogy egyszerre mozogjanak a világban mondjuk egy rossz és egy jó csapat. A tetteik pedig befolyásolnák egymás életének alakulását. Ámbár ehez két baromira összokott KM kellene.

Ja meg ha itt is ott is van egy kis ész akkor olyan karikkal lenne tele a csapat amik tudnak gyűjteni egy csomó hívet mondjuk hadvezetéssel...

Tehát két nagyon korrekt és sportszerű csapat, két összeszokott és állandó összeköttetésben lévő KM, valamint rengeteg idő és tapasztalat kellene hozzá.

# 1183125
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
értem elgondolkodom rajta

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett