MAXXxxx
Nem tudom miért érzed üresnek a példákat. Nekem általában egy igényes térkép, egy szépen megrajzolt és/ vagy jólkidolgozott hátterű karakter, vagy akár egy feat is több öteltet ad, mint egy kész kaland. (Az egyik NPCnek felvettem a Revenant feat-et, és azóta kisérti a karaktereket.) Persze ahhoz, hogy improvizálni tudj és emellett kötni tud őket valahova, egy nagyon maszívan kidolgozott világ ismerete szükséges. Ha nem a magyar viszonyokból indulunk ki, akkor joggal számíthatsz arra, hogy akinek a szakmája a világtervezés, az kevesebb bakit fog elkövetni benne, mint mi. a másik, hogy iskola, munka mellett nem kell energiát fektetni a kidolgozásába. Képzeld el mennyivel nehezebb egy történelemkönyvet megírni, mint a benne leírtakat megtanulni!

# 203521
Kelt 2003.01.14, 11:08
# 203520
Kelt 2003.01.14, 11:06
balight: háát, ha van valakinek tárhelye és be tudnám valahol ingyen szkennelni, akkor hajlandó lennék megválni a Vadvidéki Vándorlásoktól. Ezt használtam kb. egy éven át egészen múlt őszig. Van hozzá kb. nyolc világtérkép, egy rövid világleírás, játékosi világtérképek és istenek.
Most a Wilderlands of High Fantasy playtest verzióját használom, ami pont elég jól kezeli a Timba által felvetett problémákat (lévén ötmérföldes hexekre le van bontva a területe, minden faluról van info, meg még romokról, szörnyek odúiról, titokzatos szigetekről és várakról és satöbbi). Sajnos angolul van, még nem jelent meg és amikor megjelenik, akkor kb. 40 dollár lesz. Ami egy kezdőnek bizony túl sok.
Most a Wilderlands of High Fantasy playtest verzióját használom, ami pont elég jól kezeli a Timba által felvetett problémákat (lévén ötmérföldes hexekre le van bontva a területe, minden faluról van info, meg még romokról, szörnyek odúiról, titokzatos szigetekről és várakról és satöbbi). Sajnos angolul van, még nem jelent meg és amikor megjelenik, akkor kb. 40 dollár lesz. Ami egy kezdőnek bizony túl sok.
# 203513
Kelt 2003.01.14, 10:54
Általában egy új rendszernek egy baráti társaság ugrik neki, ahol a mesélő ugyanolyan szinten van mesélésben, mint a játékosok játéktudásban. Ha szerencsétlen kezdő mesélőnek kell kidolgozni azt a kicsi részt is, vért fog izzadni. Az olyan egyszerű kérdéseknél is vakargatni fogja a felyét, hogy hívják a kocsmát, a kocsmárost stb. A karakterkidolgozásnál a játékos megintcsak gondban van. ha csinál egy normális előtörténetet, lesz egy csomó kérdése. Milyen városok, falvak vannak még, ahol pl. a rokanai élnek. és ez csak az egyik legalapabb kérdés! Játék közben: El szeretnék utazni ... hova is? Ha nagyon kicsi a világ kidolgozott része, akkor szerintem olyan CRPG ízű lesz a dolog. Vagyis lesz egy pálya vége érzete. Értsd balról orkok jonnek, mert az a rész nincs kidolgozva. Ilyenkor jön be csuklyás megbízó a kocsmában és az egyéb sztereotíp dolgok. Én minden játék végén megkérdezem, mit szeretnének csinálni a következő alkalommal, merre szeretnének menni stb. és ennek megfelelően próbálok nekik olyan dolgokat kitalálni, amire ráharapnak. Ha nem vállalnak el egy felkérést, akkor nem vállalják el. Mi van akkor. Egy jól kidolgozott világnál 4-5 a helyszínhez illeszkedő kalanddal a tarsolyodban könnyú mesélni. Ha más helyszínre akarnak menni van más helyszíned, más kalandjaid és nem kell attól paráznod, mi van akkor, ha mást akarnak, amit elterveztél. Hiszen teljesen mindegy mit csinálnak, mindig tudsz lépni valamit annélkül, hogy kényszeríteni kellene őket valamilyen irányban. Minnél kisebb a játszható világ, annál nagyobb kényszerítő erőt kell alakalmaznod rajtuk és ebben az a gáz, hogy egy tapsztalatlanabb mesélő nem igazán tudja úgy terelni a játékosokat egy irány felé, hogy ez ne legyen feltűnő. Ha kilóg a lóláb elvész a hangulat és a mesélő iránti bizalom. nem hiszem, hogy egy kezdő mesélőnek ilyen kudarcélményekre lenne szüksége. A játékos ráadásul azt fogja érezni, hogy tulajdonképpen tök mindegy, mit akar igazából csinálni, a mesélő irányítja a karakterét. Ilyenkor jönnek a fásult megyjegyzések: "Jó, akkor arra megyek." Ezzel a pont a szerepjáték egyik vonzereje vész el.
# 203505
Kelt 2003.01.14, 10:35
sztem egy kezdő naon elveszett világ nélkűl. A from the ashes elég gynege (bár nekem is ott pihen a polcomon knyomtatva), és Fr-hez meg alig van magyar anyag. Az meg, hogy "tanulj meg angolúl", nem 10perces munka. És van úgy, hogy valaki nem 1év múlva szeretne játszani... Én még csak megbírkózok az angol nyelvű leírásokkal, de rengeteg ember nem. Szal ez nem megoldás. Én komolyan nem értem a Deltát, miért nem jelenik meg valamik világleírás.
ElGabor: akkor mér nem teszed fel pl. a saját világod? :Ordog:
ElGabor: akkor mér nem teszed fel pl. a saját világod? :Ordog:
# 203497
Kelt 2003.01.14, 10:22
Nem kell kiterjedt világ. Vagy ha igen, legyen az a mesélő alkotása - én így kezdtem és lám, most milyen jól megvagyok. (És, érdekes módon, életemben először játszom olyan világban, ami nem teljesen az én művem. Furcsa érzés.)
A kezdő mesélőnek a morbiczer által is említett hely kell: egy viszonylag izoláltabb hely, amit könnyű kezelni, benne több kisebb kaland. És ennyi egy ideig elég. Aztán persze lehet terjeszkedni.
A kezdő mesélőnek a morbiczer által is említett hely kell: egy viszonylag izoláltabb hely, amit könnyű kezelni, benne több kisebb kaland. És ennyi egy ideig elég. Aztán persze lehet terjeszkedni.
# 203462
Kelt 2003.01.14, 08:45
Idézet
Kezdő játékosnak nem ajánlanám a Greyhawk-ot a Dark Sun-t még kevésbé. Inkább valami high fantasy-t.
Idézet
A Kindoms of Kalamar Atlas, ha kijön gyönyörű és igazán használható kiadvány lesz. Lásd itt:
http://www.kenzerco.com/rpg/kalamar/atlaspreview.php
Velemenyem szerint a sajat vilag a legjobb kezdoknek (vagy meginkabb sajat kiralysag egy resze), mert jobb kitalalni valami olyat, ami nekunk is fekszik, mint szenvedni a miertekkel es a megertessel egy mar letezoben. Meg az sem nagy baj, ha az elejen a Morbiczer altal ajanlott sablon hasznaljuk fel
# 203457
Kelt 2003.01.14, 08:36
Kezdő játékosnak nem ajánlanám a Greyhawk-ot a Dark Sun-t még kevésbé. Inkább valami high fantasy-t. A magyar fordításokra meg nem jó rászoktatni őket. Jobban járnak, ha megtanulnak angolul. Először is az angol cuccokat a magyar fordításoknak majdnem a feléért kapják meg. A hibák is elenyészőek benne a magyarhoz képest és azokhoz is van errata. Másodszor: kellemes mellékhatása a dolognak, hogy megtanulnak angolul, így könnyebben találnak jól fizető munkát. Egy másik érv a greyhawk-kal szemben, hogy a 3. kiadásban nem igazán támogatott. Öszzesen két cucc jelent meg hozzá és több valószínű soha nem fog megjelenni. Nekem megvan minkét kiegészítő, de még nem nagyon a használtam. A egyhangúan leszavazták azt az ötletemet, hogy Greyhawk-ot meséljek, pont a támogatottság hiánya miatt. A Forgotten Realms, a Scared Lands és Kingdoms of Kalamar sokkal, de sokkal szimpatikusabb volt nekik. A Kindoms of Kalamar Atlas, ha kijön gyönyörű és igazán használható kiadvány lesz. Lásd itt:
# 203438
Kelt 2003.01.14, 02:36
Szervusztok!
Greyhawk, ha már amúgy is a DnD3 alapvilága. S létezik magyarul is világleírás és térkép. A dnd.rpg.hu-n kivonatosan, az RPG.HU letöltés rovatában szó szerinti fordításban megtalálható a From the Ashes, ami alapján már kitűnően lehet játszani, több is, mint amit egy kezdő kívánhat.
Greyhawk, ha már amúgy is a DnD3 alapvilága. S létezik magyarul is világleírás és térkép. A dnd.rpg.hu-n kivonatosan, az RPG.HU letöltés rovatában szó szerinti fordításban megtalálható a From the Ashes, ami alapján már kitűnően lehet játszani, több is, mint amit egy kezdő kívánhat.
# 203425
Kelt 2003.01.14, 01:35
Szerintem egy kezdő játékosnak nagyon elveszettnek érzi magát világleírás nélkül. Itt található néhány ingyenes világ:
Conan d20: enworld.cyberstreet.com/hosted/adilbrand/conan.htm
Középfölde d20: enworld.cyberstreet.com/hosted/ME/
Dusk: enworld.cyberstreet.com/hosted/Dusk
Umbragia: enworld.cyberstreet.com/hosted/Jagged/umbragia
Aetasidus: enworld.cyberstreet.com/hosted/Jagged/aetasidus
Breminor: www.breminor.com
Mythosa: www.mythosa.net
Conan d20: enworld.cyberstreet.com/hosted/adilbrand/conan.htm
Középfölde d20: enworld.cyberstreet.com/hosted/ME/
Dusk: enworld.cyberstreet.com/hosted/Dusk
Umbragia: enworld.cyberstreet.com/hosted/Jagged/umbragia
Aetasidus: enworld.cyberstreet.com/hosted/Jagged/aetasidus
Breminor: www.breminor.com
Mythosa: www.mythosa.net
# 203417
Kelt 2003.01.14, 01:05
morbiczer:
Mégiscsak pofátlanság, hogy pontosan beidézed ide az egyik kezdőknek indított kampányom helyszínét, és még önkényesen hozzáköltesz egy mocsarat is, mindezt jogdíj nélkül.
Mégiscsak pofátlanság, hogy pontosan beidézed ide az egyik kezdőknek indított kampányom helyszínét, és még önkényesen hozzáköltesz egy mocsarat is, mindezt jogdíj nélkül.
# 203410
Kelt 2003.01.14, 00:42
Kezdőknek szerintem nem kell külön világ. Ami kell ahhoz, hogy el tudj kezdeni játszani, könnyen összedobható. Végy egy királyságot, mellette egy erdőt elfekkel, druidákkal, mindféle erdei lénnyel, a másik irányba egy nagy mocsarat, ahonnan remdszeresen mindenféle szörnyek másznak elő, hogy megtámadják szegény falusiakat. Aztán még kell, valami hegység, ahol törpék és orkok élnek állandó harcban egymással, opcionálisan még tengerpart, egy sivatag, még egy erdő csúnya nagy pókokkal meg lidércekkel stb. stb. és már indulhat is a játék.
Aztán ha már van tapasztalat, akkor lehet kidolgozni valami szofisztikáltat vagy egy gyári világhoz visszanyúlni.
Szóval: alkoss magadnak világot!
Aztán ha már van tapasztalat, akkor lehet kidolgozni valami szofisztikáltat vagy egy gyári világhoz visszanyúlni.
Szóval: alkoss magadnak világot!
# 203392
Kelt 2003.01.13, 23:59
ajánlhattok itt angól nyelvű leírásokt is, csak, legyne irányvonalak a kezdőknek. Meg pl. most jómagam sem tudom eldönteni, hol is meséljek.
# 203390
Kelt 2003.01.13, 23:55
nos ebben a fórumban elsősorban a kezdő játékosoknak szeretnék segítséget találni. Úgyanis sokakon látom, hogy azér ódzkodik a dnd-től, mert nincsen világa. Erre perze felelem, hogy, már hogy ne volna, annyi van mint aroebb. Aztán persze eszembe jut, hogy mind angolúl. És ez így már kissé a magyar DnD könyvek létjogosúltságát is megkérdőjelezi kissé! Mert jó világ nélkűl nem valami jó játsazni. Viszont jó világ mgayarúl nincsen.. azaz semmilyen nincsen. Van egy két kalóz fordítás és kész.
Ezen szeretnék itt változtatni, vagy legalábbis segíteni. Ajánljatok magyar leírásokat, töltéstek fel saját világaitokat, esetleg lehetne fordítsáokat szrvezni. Csomó ADnD-s világleírás van aminek a jogdíjaival a kutya sem törődik. Nos, szerintetek van létjogosúltsága a témának?
Ezen szeretnék itt változtatni, vagy legalábbis segíteni. Ajánljatok magyar leírásokat, töltéstek fel saját világaitokat, esetleg lehetne fordítsáokat szrvezni. Csomó ADnD-s világleírás van aminek a jogdíjaival a kutya sem törődik. Nos, szerintetek van létjogosúltsága a témának?
1 felhasználó olvassa épp ezen témát
0 tag, 1 látogató, 0 rejtett

TW

Oldal tetejére