Ugrás tartalomhoz

Az Első Magyar D20 Társaság és a Kard és Mágia tíz éves történeteÚj MAGUS, új logó, új reneszánsz, új...Villámhírek - 2013.05.24.Egy Rogue Trader mesélő naplója - 4Xbox One: Lehull a lepelBatman: Arkham Origins trailer érkezettEgy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?

D&D Next (5. kiadás)

• Nem írhatsz ebbe a témába
425 hozzászólás érkezett eddig

# 1951305
Ravenheart

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2372 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásachomy írta 2012.05.24, 14:28 -n:

Mekkora csít már!

Hónapokkal ezelőtt feliratkoztam én is, nekem mégse jött még.
Én is. Gondolom kis eltérésekkel küldik a leveleket, nehogy hirtelen túl sok kocka nekiálljon tölteni és összeomlassza a szervert.

# 1951302
Sanctus

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 825 Hozzászólás
Nálam már beesett a levél.

# 1951301
chomy

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1075 Hozzászólás
Mekkora csít már!

Hónapokkal ezelőtt feliratkoztam én is, nekem mégse jött még.

# 1951279
Ravenheart

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2372 Hozzászólás
Mit hozott a drótposta?

Idézet

Dear Dungeons & Dragons® Fan,
You are receiving this email because you requested information about the start of the D&D Next Playtest and how to participate. We are pleased to inform you that playtesting for the next iteration of D&D® has begun!

...

# 1951257
Ravenheart

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2372 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaBulldy írta 2012.05.24, 11:03 -n:

Hozzászólás olvasásaRavenheart írta 2012.05.24, 09:51 -n:

és hamvait beletolják a Gygax emlékmű alapjának szánt betonba.

Nem. Lesz valami D&D Next kickstarter project, amin ha $1000-nél többet ajánlasz fel, akkor kaphatsz egy kis kockatartónyi dezintegrált Monte Cook-ot. :)

Bulldy
Nagy vállalatok nem Kickstartereznek, sérti az imidzsüket. Viszont a harmadik kiadás gyűjtőknek szánt újranyomásánál belekeverhetik a tintába.

# 1951251
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3544 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaRavenheart írta 2012.05.24, 09:51 -n:

és hamvait beletolják a Gygax emlékmű alapjának szánt betonba.

Nem. Lesz valami D&D Next kickstarter project, amin ha $1000-nél többet ajánlasz fel, akkor kaphatsz egy kis kockatartónyi dezintegrált Monte Cook-ot. :)

Bulldy

# 1951235
Ravenheart

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2372 Hozzászólás
Még egy Mike Mearls interjú.

# 1951221
Ravenheart

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2372 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásachomy írta 2012.05.24, 08:47 -n:

Ma kezdődik a public playtest! Akinek van infója, vissza ne tartsa. :)
Állítólag a feltöltés előtt rituálisan feláldozzák Monte Cookot, d20-at tesznek a szemeire, majd elhamvasztják és hamvait beletolják a Gygax emlékmű alapjának szánt betonba.

# 1951208
chomy

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1075 Hozzászólás
Ma kezdődik a public playtest! Akinek van infója, vissza ne tartsa. :)

# 1951037
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3544 Hozzászólás
Hm, a Wizards olvas a gondolataimban...

...előbb ez a HP-dolog...

...most meg a képzettségek!

Nálam már egy ideje fontolgatott háziszabály, hogy nincsenek kaszt-képzettségek, hanem van egy (a 3. kiadáshoz képest egyszerűsített) képzettség lista és minden karakter azt fejleszt, amit akar. Meg kikerül az a hülyeség is, hogy csapdást csak kalandor tud felfedezni. Így ha valaki egy alvilági varázslót akar lopakodással, csapdasemlegesítéssel és értékbecsléssel, hát tessék! Nem ettől fog veszni az (amúgy sem létező) univerzális egyensúly.

Ha pedig a következő Mearls - interjú arról fog szólni, hogy a képességek 95%-a mindenki által felvehető a kasztok pedig csak egy-egy markáns vonást adnak a karakternek, akkor elkezdek alufólia-sapkában mászkálni... :)

Bulldy

# 1950877
elGabor

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3232 Hozzászólás
Interjú Mr. Mearlssel a Wired hasábjain. Nem túl informatív, de azért akad két érdekesebb részlet:

Idézet

Gilsdorf: Can you tease some of the major changes for D&D Next? (e.g. Is combat super complex with feats and super powers, or is the system more streamlined? Class? Races? Spells?)
Mearls: Here’s something people might like — we’ve created a new mechanic for rogues called schemes. Schemes tell you what sort of rogue you’re playing. You might want to be a thief, the classic D&D rogue who can sneak, steal treasure, and disarm traps. Or, you might want to play a charlatan who excels at deceit and, through trial, error, and practice, learns how to use scrolls, wands, and other magic items.

Idézet

Mearls: I mentioned the rogue schemes earlier, but here’s another tidbit. Character backgrounds dictate the skills you receive, rather than your character class. Right now in the rules you could play a fighter who is also a thief, a wizard who is also an explorer, or any other combination you want.

# 1950756
iceride

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2989 Hozzászólás
Az alacsony szintű varázsló elég gyorsan ellövi a hatalmát, ez tény. De egy 15. szintű naphosszat varázsolhat, 2-3-4 encountert röhögve végigtol. Ja hogy a negyedikre már nem tud kizárólag 7-8. szintű spelleket benyomni? Hát a hatalomnak ára van... Tessék spórolni vagy gazdálkodni!

Aztán annak ellenére sem vagyok benne biztos, hogy azonos használhatóságúnak kell lennie egy harcosnak és egy varázslónak a harcban, hogy egyébként egyensúlypárti vagyok. De azért vannak határok. Az egyensúly nem egyenlő az azonossággal.

# 1950725
elGabor

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3232 Hozzászólás
kunadam: Tegnap találtam ki őket. ;)

Az 5 perces munkanap problémája szerintem a modern kiadások problémája. Elég jól kezeli, vagyis megelőzi pl. a dinamikusan reagáló/alkalmazkodó környezet (ami persze nem jellemző a legtöbb kalandmodulra), vagy éppen a véletlen találkozások jelentette fenyegetés (amit a 3e-4e a harcok bonyolultsága és hosszúsága, valamint az XP-gazdaság felborítása miatt effektíve kiiktatott a játékból). Esetleg az erőforrások túl gyors visszanyerése is szerepet játszik a kialakulásában. Nálunk nem nagyon, vagyis csak viszonylag ritka esetekben bukkan fel, általában akkor, amikor a karakterek nagyon statikus kihívásokkal (zombikkal teli, évszázadok óta háborítatlan sírbolt, általában az intelligens ellenfelek hiánya) kerülnek szembe. Annyi meg belefér.

# 1950716
kunadam

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 876 Hozzászólás
Ezek a modulok hol lettek leírva a Next-hez?

Mi a véleményetek az 5 perces munkanap kezelésről? Szerintem a 4. kiadás se kezeli ezt elég jól. S most a harcos leírásánál megint felmerül, hogy a harcos az aki elég sokáig tudja hozni ugyanazt a szintet, míg pl. a varázsló ellővi a hatalma nagy részét gyorsan. Viszont így a harcos erőssége csak nagyon elhúszódó harcok, vagy sok egymás utáni harcban jön ki. Amúgy a barbár lesz pl. nyerő, vagy a varázsló. Szóval ti hogy oldanátok meg a problémát?

# 1950638
elGabor

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3232 Hozzászólás
Bulldy: Öööö, hát aki valóban formabontó és soha sem látott ötleteket szeretne a szerepjátékokban, annak nem biztos, hogy a D&D környékén kell keresgélnie. :D Pl. a 3.0 "újításai" is nagyrészt a Rolemasterben, Ars Magicában és csatajátékokban bevált ötletek átemelésében merültek ki.

A D&D Nextnek egy nagy feladata van: minél több szerepjátékost rávenni arra, hogy D&D Nextet játsszon. Ennek köszönhetően valóban spanyolviasz.

# 1950624
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3544 Hozzászólás
elGabor:

Ez így tök jól hangzik, ezzel fel is találják a d20-al játszható Savage Worlds-öt (meg egy pár másik, könnyedt hangvételű, fazonírozható szerepjátékot).

Értem én, hogy D&D-ben új (?) az, hogy mindenki azt tesz be a kampányba a szabályokból amit akar, de a D&D-n kívüli világban ez alapvetés.

Nekem egyelőre elég spanyolviasz szaga van a D&D Next-nek. Ettől persze lehet jó, csak furán néz ki, mikor 10 éve megvalósított ötletekre innovációként hivatkoznak.

Bulldy

# 1950570
elGabor

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3232 Hozzászólás
Érdekes a Hp-ügy, mert viszonylag könnyen módosítható és skálázható szabályról van szó. A gyógyulás ütemének szabályozásával az egész játék elmozdítható a filmszerűbb vagy túlélőtúra-jellegűbb irányba (a gyógyító HD-k csatánként vagy csak egy teljes kaland alatt regenerálódnak). Felvethető az a kérdés is, hogy felépíthető-e a játék ilyen szabályozók vagy a játékélményt átalakító modulok (mint az Unrael Tournamentben hívták őket, mutátorok) sokaságára. Vegyünk pl. három elképzelt kampányt:

1) Géza kampánya a túlélésre és a felfedezésre alapoz, és erősen a játékosi képességekre támaszkodik. Géza ezért a következő elemeket pakolja be a kampányába:
  • E6: A karakterfejlődés maximuma a 6. szint, innen a karakterek csak sokrétűbbé válnak, de sokkal erősebbé nem.
  • low magic: a varázslatok erőszintje a 3. szintig terjed, X, Y, Z varázslatok és varázslatszerű képességek nem találhatók meg. A varázstárgyak ritkák.
  • restricted healing: a gyógyításhoz használt HD-k csak lejátszott kalandonként térnek vissza.
  • random scores: a tulajdonságokat véletlenszerűen kell kidobni
  • limited treasure: 500 arany egészen szép pénz
  • iron man: nincs feltámasztó mágia
2) Béla kampánya cinematikus és hősies. Az ő választásai tehát ezek:
  • start as a champion: a karakterek 6. szinten kezdik pályafutásukat, alaptulajdonságaik pedig X, Y, Z (magas) értékűek
  • high magic: a mágia gyakori és a varázstárgyak is könnyen elérhetők
  • action points: a karakterek akciópontok elköltésével a szokványoson is túlmenő hőstetteket hajthatnak végre
  • Fun Tyrant: a státuszhatások a normálisnál gyengébb hatásúak és jellemzően ideiglenesek
  • heroic destiny: egy karakter csak játékosa beleegyezésével halhat meg.
3) Ottília kampánya sajátos. Az ő választásai:
  • narrative conflict: minden játékbeli próba sikerét nagyban befolyásolja, hogy a játékos hogyan írja le karaktere cselekedeteit, és milyen motivációkkal tamásztja alá őket
  • heroic destiny: egy karakter csak játékosa beleegyezésével halhat meg
  • quirky magic: a mágia elsősorban esztétikai kategória, effektusai szabadon írhatók le
  • family saga: szezonszerű játéklebonyolítás, több JK-val (Ars Magica + népszerű tévésorozatok)
  • dramatic experience: a karakterek csak belső karaktercéljaik megvalósításáért kapnak XP-t, de azért sokat
A nyilvánvaló kérdés, hogy ez a megközelítés mennyire atomizálja a játékos közösséget (nagyon), mennyire feszíti szét a D&D fogalmi kereteit (potenciálisan nagyon), és mennyire alkalmas egy hagyományos kiegészítőpublikációs stratégia befogadására (csak korlátozottan).

# 1950499
Ravenheart

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2372 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásachomy írta 2012.05.21, 10:39 -n:

Szerintem Bulldy már a WotC-nek dolgozik és Nextet tesztel hónapok óta, csak nem akarja nekünk elárulni.

További olvasnivaló: Mearls interjú EN Worldön.

# 1950477
chomy

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1075 Hozzászólás
Bulldy és Mearls egyetértenek a HP értelmezésében.

# 1950272
kunadam

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 876 Hozzászólás
Hova kell regisztrálni, hogy az ember részt vehessen az Open testben?
Annak idején megadtam az e-mailemet, de a wizards honlapon már biztosan megszűnt a felhasználóm.

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett