Sparrow írta 2004.05.23, 14:09 -n:
Ha figyelmesebben olvasod a King-regényeket, akkor észrevehető, hogy King TELJES életműve a GyU-ra épül. Ott van pl. a Setét torony-ciklus, ami már a címében is jelzi a kapcsolatot. A történetben olyan gömbök szerepelnek, melyekkel kommunikálni lehet, és melyek függőséget okoznak (mint a Gyűrű.) De egyéb példákat is sorolhatok: az AZ-ban a Banyapók szerepel mint főgonosz, a Langolierek novellában ott van a "ne öld meg, mert még szükségünk lesz rá"-motívum stb. Ráadásul sokszor használ gyerekszereplőket, akik szvsz az aranyos hobbitokat "helyettesítik"; főleg, amikor valami nagy feladatot hajtanak végre. De nem csak a történeteiből látszik, hanem a fogalmazásmódból is: King ugyanolyan terjengősen, részletesen ír, mint Tolkien, ráadásul nála sem figyelhetünk meg semmilyen üzenetet vagy eszmei mondanivalót. (Tolkien is ügyelt arra, hogy "csak" mesét írjon.) Szvsz King a pályája elején alaposan áttanulmányozta a Gyűrűk Urát, mert az a világon a 2. legolvasottabb könyv (a Biblia után), és természetesen ő is sikeres akart lenni. Szvsz.
(Ezzel nem azt akarom mondani, hogy plagizált vagy koppintott vagy ilyesmi, csak hogy őt tekintette a mesterének. Ahogy én Kinget; többek között.)
(Ezzel nem azt akarom mondani, hogy plagizált vagy koppintott vagy ilyesmi, csak hogy őt tekintette a mesterének. Ahogy én Kinget; többek között.)
Ui: Jó ötlet a külön fórum, nekem is eszembe jutott, de lusta voltam nyitni

TW

Oldal tetejére