Ugrás tartalomhoz

Holdfátyol (DnD 3.5 kalandmodul)FehérlófiaART.RPG képek2013 Free RPG DayVillámhírek - 2013.06.14.Hősök Hajnala – A Kígyó vándorútja DnD kalandmodulStar Wars Episode VII - kiszivárgott a történet?E3 2013 - tömörenÚjabb zombis túlélőhorror - State of Decay ajánlóElhunyt Iain Banks

Stephen King

• Nem írhatsz ebbe a témába
447 hozzászólás érkezett eddig

# 518493
Witchblade

Törzs-fórumozó

• Inactive
  • 756 Hozzászólás

Sparrow írta 2004.05.23, 14:09 -n:

Ha figyelmesebben olvasod a King-regényeket, akkor észrevehető, hogy King TELJES életműve a GyU-ra épül. Ott van pl. a Setét torony-ciklus, ami már a címében is jelzi a kapcsolatot. A történetben olyan gömbök szerepelnek, melyekkel kommunikálni lehet, és melyek függőséget okoznak (mint a Gyűrű.) De egyéb példákat is sorolhatok: az AZ-ban a Banyapók szerepel mint főgonosz, a Langolierek novellában ott van a "ne öld meg, mert még szükségünk lesz rá"-motívum stb. Ráadásul sokszor használ gyerekszereplőket, akik szvsz az aranyos hobbitokat "helyettesítik"; főleg, amikor valami nagy feladatot hajtanak végre.  De nem csak a történeteiből látszik, hanem a fogalmazásmódból is: King ugyanolyan terjengősen, részletesen ír, mint Tolkien, ráadásul nála sem figyelhetünk meg semmilyen üzenetet vagy eszmei mondanivalót. (Tolkien is ügyelt arra, hogy "csak" mesét írjon.) Szvsz King a pályája elején alaposan áttanulmányozta a Gyűrűk Urát, mert az a világon a 2. legolvasottabb könyv (a Biblia után), és természetesen ő is sikeres akart lenni. Szvsz.
(Ezzel nem azt akarom mondani, hogy plagizált vagy koppintott vagy ilyesmi, csak hogy őt tekintette a mesterének. Ahogy én Kinget; többek között.)
Na mármost: Eszembe sem jutott, hogy King Tolkientől merített volna az összes művében. Én csupán egy nekem tetsző motívumra hívtam fel a figyelmet. Ilyen motívumnak tartom a saját műveire való utalást is (pl.: Nem jön szememre álomban a Setét Torony utalásokat). Az meg abszurdum, szerintem, hogy King teljes életműve a Gyűrűk Urára épülne. Christine, Cujo, Álattemető, Rémkoppantók, Bilincsben, Dolores, A két Rose, Hasznos holmik, Nem jön szememre álom... és még sorolhatnám azon műveit amikben szvsz a legcsekélyebb párhuzam sincsen a tolkieni művekkel.

Ui: Jó ötlet a külön fórum, nekem is eszembe jutott, de lusta voltam nyitni :D :(

# 518445
Alyr_Arkhon

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2002 Hozzászólás
Miután King inkább ismert az szvsz jóval kiszámíthatóbb horrortörténeteiről... :(

# 518415
Rorimack

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1642 Hozzászólás

Idézet

Mert hogy a Setét torony merít, az tiszta sor, de az utószók alapján King ezt a szöveget éppenséggel életműve margóján írja, azaz messze nem a fősodor (szvsz Lovecraft se a nagy előd, de mégis inkább).

Az ember az életműve margóján szokta írni élete fő művét? :(

# 518380
Alyr_Arkhon

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2002 Hozzászólás
Sparrow

Idézet

King ugyanolyan terjengősen, részletesen ír, mint Tolkien, ráadásul nála sem figyelhetünk meg semmilyen üzenetet vagy eszmei mondanivalót. (Tolkien is ügyelt arra, hogy "csak" mesét írjon.) Szvsz King a pályája elején alaposan áttanulmányozta a Gyűrűk Urát, mert az a világon a 2. legolvasottabb könyv (a Biblia után), és természetesen ő is sikeres akart lenni. Szvsz.

És ez most hogy? :D Már elnézést, de ez teljesen abszurd elmélet. Csak két hozzáfűznivalóm lenne: egyrészt honnan veszed, hogy Tolkien nem kívánt semmiféle "eszmei mondanivalót" tenni szövegeibe (vö.: A tündérmese, mint üdvtörténet, másrészt a Tolkien értelmezéseket, amik éppenséggel sok eseteben a morális tartalom miatt dicsőítik vagy kárhoztatják a Gyűrűk Urát), másrészt pl. a Rémkoppantók hol merít direkt módon a Gyűrűk urából? Mert hogy a Setét torony merít, az tiszta sor, de az utószók alapján King ezt a szöveget éppenséggel életműve margóján írja, azaz messze nem a fősodor (szvsz Lovecraft se a nagy előd, de mégis inkább).

Több ilyet ne, ha kérhetném... :(

# 518273
Sabrar

Head Judge

• Fórumita
  • 2630 Hozzászólás

Sparrow írta 2004.05.23, 13:09 -n:

Ha figyelmesebben olvasod a King-regényeket, akkor észrevehető, hogy King TELJES életműve a GyU-ra épül.
Én ezt erős túlzásnak érzem. Néhány könyvét kiragadva általánosítasz, ráadásul ezekből is csak 1-1 részletre építed az elméletet. Ezek közül egyet ki is ragadnék:

Idézet

Ráadásul sokszor használ gyerekszereplőket, akik szvsz az aranyos hobbitokat "helyettesítik"; főleg, amikor valami nagy feladatot hajtanak végre.
Ezzel, ha alaposan végiggondolod, voltaképp azt mondod, hogy bárki, aki gyerekszereplőket használ és nagy feladatot bíz rájuk, az Tolkien-től vette az ötletet. Ugye szerinted se ez a helyzet?

# 518202
Orastes

Hordószónok

• Fórumita
  • 4218 Hozzászólás
Sparrow

Idézet

Szvsz King a pályája elején alaposan áttanulmányozta a Gyűrűk Urát, mert az a világon a 2. legolvasottabb könyv (a Biblia után), és természetesen ő is sikeres akart lenni. Szvsz.
(Ezzel nem azt akarom mondani, hogy plagizált vagy koppintott vagy ilyesmi, csak hogy őt tekintette a mesterének. Ahogy én Kinget; többek között.)

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy az egyik régebbi "Chtulhu hívása" kötet elején kb ilyesmi szöveg olvasható, hogy S.K. mellett(!) H.P. Lovecraft az egyik legnagyobb horror-író, meg Robert Bloch és még pár név szerepel.
Viszont S.K. az egyik vele készült riportban azt mondta, hogy HPL-t tartja a mesterének. Most akkor ki is a mester?

# 518157
Olman

Magiszter

• Fórumita
  • 2316 Hozzászólás
Üdv!

King mester Trucks c. novellája megjelent magyarul? Csak mert az ezen alapuló film címe hol Száguldozó kamionok, hol pedig Ámokfutó kamionok. Arra lennék kíváncsi, most melyik a helyes cím.

# 518151
Sparrow

Írófióka

• Fórumita
  • 705 Hozzászólás
Sziasztok.

A Filmeken belül a Meg ne nézd! topicból hozom a témát, mert ott elkezdtünk Kingről beszélgetni. De nem csak emiatt, egyébként sem árt egy Stephen King-topic az Írókon belül, igazából csodálkozom, hogy még senki sem hozta létre.
Ide írhatjátok, hogy mi tetszett tőle, mi nem stb.

Witchblade:

Idézet

Nem tudom, ki olvasta a Végítéletet (az új kiadás), de nekem most tűnt fel az, hogy King sokat utal Tolkien Gyűrűk Ura-jára

Ha figyelmesebben olvasod a King-regényeket, akkor észrevehető, hogy King TELJES életműve a GyU-ra épül. Ott van pl. a Setét torony-ciklus, ami már a címében is jelzi a kapcsolatot. A történetben olyan gömbök szerepelnek, melyekkel kommunikálni lehet, és melyek függőséget okoznak (mint a Gyűrű.) De egyéb példákat is sorolhatok: az AZ-ban a Banyapók szerepel mint főgonosz, a Langolierek novellában ott van a "ne öld meg, mert még szükségünk lesz rá"-motívum stb. Ráadásul sokszor használ gyerekszereplőket, akik szvsz az aranyos hobbitokat "helyettesítik"; főleg, amikor valami nagy feladatot hajtanak végre. De nem csak a történeteiből látszik, hanem a fogalmazásmódból is: King ugyanolyan terjengősen, részletesen ír, mint Tolkien, ráadásul nála sem figyelhetünk meg semmilyen üzenetet vagy eszmei mondanivalót. (Tolkien is ügyelt arra, hogy "csak" mesét írjon.) Szvsz King a pályája elején alaposan áttanulmányozta a Gyűrűk Urát, mert az a világon a 2. legolvasottabb könyv (a Biblia után), és természetesen ő is sikeres akart lenni. Szvsz.

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett