Ugrás tartalomhoz

Egy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?Egy Rogue Trader mesélő naplója - 2The Witcher 2 – megjelent a REDkit, indulhat a modolásEgy Rogue Trader mesélő naplójaThe Forest – új horrorjáték a láthatáronVillámhírek - 2013.05.10.Év végén érkezik a Wolfenstein: The New Order

D&D Next (5. kiadás)

• Nem írhatsz ebbe a témába
425 hozzászólás érkezett eddig

# 1919619
elGabor

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3231 Hozzászólás
A Lost Caverns of Tsojcanthnál azért találhattak volna jobb kalandmodult is. :gyagya:

# 1919614
chomy

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1073 Hozzászólás
Looky hier:

Idézet

Snippets from a WotC designers' Google+ Hangout playtest confirm the existence of dwarves, lurkers, critical hits, paladins, clerics, trolls (which are vulnerable to fire in some way), clerics, and an unonsciousness status. Mainly no-brainers.
"Playtesting in the Lost Caverns of Tsojcanth. My dwarf just slew a lurker with a well-timed crit to save the swallowed paladin." - Monte Cook.
"Playtested in the Lost Caverns of Tsojcanth. My cleric burned several downed trolls before they could finish off the unconscious paladin." - Bruce Cordell.

Vajon a lurker esetünkben egy szörny, vagy egy szörnytípus...?

# 1919610
mferenc

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 130 Hozzászólás
Sziasztok!

Szerintem egyre nehezebb lesz új rendszert kiadni ami nagyot durran mert már előtték a legtöbb puskaport, a rendszerek toldozgatások alig találni érdekes új ötletet. Valahol valamilyen fórmában már látta az ember még ha nem is teljesen ebben a formában.

Az én korosztályomnak meg aztán szinte lehetetlen (30-40 éves családos, havonta két havonta játszik, aktív 15-25 évesen volt, már régen megtalálta azt a rendszert amit szeret még ha nem is tökéletes.)

mferenc

UI: Hát vissza olvasva kezdhetik felszámolni ezeket a cégeket nincs jövőjük :gyagya: ha nem húznak valami nagyot. Vagy nem csinálnak Kínából vagy Indiából szerepjáték fanokat

# 1919548
Sanctus

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 825 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaBendoin írta 2012.01.13, 12:54 -n:

Szerintem amikor a 4e megjelent, akkor az annyira elment egy irányba, hogy sokak már nem követték a kiadót, hanem...

Meg talán nem úgy kellett volna lereagálni a helyzetet, hogy felrúgják az OGL-t, elárasztják a piacot közepes kiegészítőkkel, olyan erratákat adnak ki, amelyekben több a helyesírást javító pont, mint a játékot érintő, s minimális elkötelezettséget sem mutatnak abba az irányba, hogy megvédjék a rendszerüket és támogasság az őket választó játékosokat és létrehozzanak egy értelmesen működő közösséget. Csak az volt a lényeg, hogy minél több játékos kezdjen el játszani, de az nem, hogy meg is tartsák őket.

Módosította Sanctus: 2012.01.13, 13:13

# 1919542
Bendoin

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 282 Hozzászólás
Szerintem amikor a 4e megjelent, akkor az annyira elment egy irányba, hogy sokak már nem követték a kiadót, hanem
1, maradtak a harmadik kiadásnál, vagy Pathfinderre váltottak
2, elővették a kedvenc régi kiadást
3, az OGL segítségével megalkották a retroklónokat, illetve a saját DnD változatokat.

Ez mind DnD. Egymással többé-kevésbé kompatibilisek, a felfogásukban is sok a közös (DnD mint genre). Ezzel körülbelül megvalósították azt, amit a játék 1974-ben eleve ígért, hogy megalkothatod a saját kalandjaidat, kampányodat, szabályaidat.

Tehát rengetegen DnD-znek úgy, hogy a cégnek nincs rajtuk semmi haszna. Érthető, hogy ki akarják aknázni ezt a piacot. Hogy jól fog-e sikerülni, ugye az még kérdés, én bízom benne, hogy a S&W whiteboxhoz hasonlóan egyszerű és letisztult lesz az alap rendszer, kevés változtatással. Opcionális szabályok, zseniális részletek, szörnyek, varázstárgyak, kalandok meg garmadával találhatók az összes kiadásban, csak össze kell rendezni, ízlés szerint új ötletekkel vegyíteni és kiadni, erre pedig alkalmas a wizards gépezete.

# 1919537
Sanctus

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 825 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaUrban írta 2012.01.13, 12:18 -n:

Mert ugye akárki akármit okoskodik, trademark meg minden, de az is ugyanúgy D&D, amit mi otthon hegesztünk :)

Azt hiszem itt van a kutya elásva. Eddig az volt az elgondolás, hogy csinálnak egy rendszert, kiadják, mi majd jól megvesszük, s mindenki elégedett.
Pedig valójában a szabályrendszer nem pusztán egy játéksegédlet. Megmutatja azt, hogy kihez tartozol. Szerepjátékozni közösségi élmény, s az alapján vagyunk csoportokra tagolódva, hogy ki mit nyom otthon. Persze összeülünk sörözni meg minden, de mind tudjuk a másikról, hogy mit játszik, s az alapján kategorizáljuk egymást. Mutasd a szabálykönyved, megmondom ki vagy! Madarat tolláról, DM-t rendszeréről ismerjük meg.

Ezért akarnak modulárisak lenni. Azt akarják, hogy ne legyen csoportra tagolt közösség, s egybeolvadjon a közösség. Más szóval, ők nem akarják Urban-nak eladni a játékot. Azt akarják, hogy csatlakozzon majd a táborhoz, hogy legyen helye a házirendszerének a nagy D&D-ben, s amikor majd minden D&D-s egy helyen lesz, akkor majd fogyni fog az alapkönyv.

S mi játszunk, a hobbi élni fog, a HASBRO részvényeinek értéke pedig enyhe, de szignikáns növekedést fog mutatni a szezonális hatásoktól megtisztítva is, normalizált idői soron. S talán a fejlesztők is kapnak prémiumot...

# 1919536
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3535 Hozzászólás
Urbán,

Bármilyen cégnél az elsődleges cél mindig az, hogy az ő termékeiket vegyük. Nem hiszem, hogy ennek újdonságnak kellene lennie...

Bulldy

# 1919530
Urban

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 973 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaelGabor írta 2012.01.13, 09:31 -n:

Hozzászólás olvasásaRavenheart írta 2012.01.13, 06:26 -n:

Az a cél, hogy újra D&D-zzünk - ne pedig retroklónozzunk, Pathfinderezzünk, stb.
Nekem is van egy ilyen érzésem.
Szóval akkor a valódi cél az, hogy az ő kiadványaikat vegyük?

Mert ugye akárki akármit okoskodik, trademark meg minden, de az is ugyanúgy D&D, amit mi otthon hegesztünk :)

# 1919471
elGabor

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3231 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaRavenheart írta 2012.01.13, 06:26 -n:

Az a cél, hogy újra D&D-zzünk - ne pedig retroklónozzunk, Pathfinderezzünk, stb.
Nekem is van egy ilyen érzésem.

A harmadik kiadás végülis visszahozott a játékhoz egy csomó embert, akik lemorzsolódtak, más játékokhoz pártoltak, vagy egyszerűen a régi anyagaikkal játszottak. Nem mindenkit és nem mindenkit véglegesen, de ha már megvették az alapkönyveket és pár kiegészítőt, akkor nem is sikerült a dolog olyan rosszul.

Meg új játékosokat sem ártana toborozni.

[szerk]Muhahahahaha, éppen roodie olvassa mellettem a topikot. :rohog: Üdv ismét itt, pont rólad beszélünk![/szerk]

Módosította elGabor: 2012.01.13, 09:33

# 1919444
Ravenheart

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2370 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaUrban írta 2012.01.13, 01:14 -n:

A kötelező pénzcsináláson túl (valamiből fent kell tartani a céget, nem?) én egyetlen egy normális indokot tudok elképzelni az új kiadáshoz: Ha azzal valamilyen formában újra széles körben elérhetővé/játszhatóvá teszik az elmúlt 40 évben kiadott jobb anyagokat.

Különben minek? Már így is D&D-zünk :)
Erre találtam is egy jó választ Greyhawk Grognard blogon. :)

# 1919443
Ravenheart

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2370 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaOrastes írta 2012.01.12, 23:02 -n:

Hozzászólás olvasásaRavenheart írta 2012.01.12, 18:11 -n:

Ha a szent teheneket megtartják és alapnak veszik (HP, AC, fajok, osztályok, szintek, szinten alapuló harcképesség, hat alaptulajdonság, d20) és alá tolnak egy kellően rugalmas d20-on alapuló rendszert, plusz használható útmutatót konvertáláshoz, megoldható a dolog.

:rendezo: a memorizálást ne felejstük el, mert az a D&D egyik alapvetése, még ha a 4E szakított is vele.

lehetne valami olyan alternatívát bedobni, ami kicsit szabadabb, mint a memorizálás, de kötöttebb, mint a 4E módszere: a Heroes of Might&Magic "varázspontokból tolok ismert hatásokat" -aztán ha a pont elfogy, akkor jöhetnek a többiek segíteni.
Én arra gondoltam, hogy kéne egy memorizálós wizard osztály, a sorcerer meg varázsolhatna pontokból. Így a kecske is jóllakna, a káposzta is megmaradna, és sok kezdetek óta varázspontos rendszerek után ácsingozó alak is megelégedne. Komolyan, a "miért nem játszol D&D-t" kérdésre idehaza az egyik leggyakoribb hülye válasz (és már párszor hallottam) a "mert memorizáció van benne, pedig a varázspont sokkel reálisabb" (sic).

A kötelező pénzcsináláson túl (valamiből fent kell tartani a céget, nem?) én egyetlen egy normális indokot tudok elképzelni az új kiadáshoz: Ha azzal valamilyen formában újra széles körben elérhetővé/játszhatóvá teszik az elmúlt 40 évben kiadott jobb anyagokat.

Az a cél, hogy újra D&D-zzünk - ne pedig retroklónozzunk, Pathfinderezzünk, stb. Amúgy gyanús, hogy múltkor már szó volt a régi cuccok digitális újrakiadásáról... Ha sikerül egy alapvetően kompatibilis vagy könnyű konvártáltást lehetővé tevő rendszert létrehozniuk, szerintem valószínű, hogy megpróbálják az immár "újra használható" régi kiadványokat is újra terjeszteni. Lehet a bilibe ér a kezem, de örülnék neki, ha ilyen kellemes meglepetés fogadna minket a játék negyvenedik szülinapján.

# 1919440
Ynas_Midgard

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 721 Hozzászólás

Egyetértek. Ebből a szempontból pedig - legalábbis én - D&D-nek veszem a D&D eddigi összes kiadását, valamint valamennyi retro klónt. Ugyanakkor már csak kíváncsiságból is bele fogok pillantani az új kiadásba; megvenni azonban valószínűleg nem fogom.

# 1919438
Urban

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 973 Hozzászólás

# 1919426
Orastes

Hordószónok

• Fórumita
  • 4144 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaRavenheart írta 2012.01.12, 18:11 -n:

Ha a szent teheneket megtartják és alapnak veszik (HP, AC, fajok, osztályok, szintek, szinten alapuló harcképesség, hat alaptulajdonság, d20) és alá tolnak egy kellően rugalmas d20-on alapuló rendszert, plusz használható útmutatót konvertáláshoz, megoldható a dolog.

:rendezo: a memorizálást ne felejstük el, mert az a D&D egyik alapvetése, még ha a 4E szakított is vele.

lehetne valami olyan alternatívát bedobni, ami kicsit szabadabb, mint a memorizálás, de kötöttebb, mint a 4E módszere: a Heroes of Might&Magic "varázspontokból tolok ismert hatásokat" -aztán ha a pont elfogy, akkor jöhetnek a többiek segíteni.

# 1919363
Ravenheart

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2370 Hozzászólás
Ha a szent teheneket megtartják és alapnak veszik (HP, AC, fajok, osztályok, szintek, szinten alapuló harcképesség, hat alaptulajdonság, d20) és alá tolnak egy kellően rugalmas d20-on alapuló rendszert, plusz használható útmutatót konvertáláshoz, megoldható a dolog. Egy AD&D-s szörnyet most is minden probléma nélkül fel lehet használni egy-két perc szöszölés után bármilyen 3e előtti kiadáshoz és retroklónjaikhoz, Castles & Crusadeshez, DCC RPG-hez. 3e-hez már kicsit több erőfeszítés kell, 4e már egészen más tészta, viszont ott elég egyszerű szörnyet alkotni. Erre meg külön rá lehet már húzni a különféle "modulokat" - skill rendszer, "powerek", komplexebb harci szabályok, stb...

Amúgy régi anyagok 80%-ának jó részét gondolom térképek, háttéranyag és illusztrációk teszik ki. :gyagya:

# 1919310
Cain

Walkin' Dead

• Fórumita
  • 1119 Hozzászólás
mivel dedikált céljuk az összes jelenlegi DnD játékos megcélozása, ezért kizártnak tartom hogy egyetlen korábbi rendszerre alapoznának, legyen az 4E vagy 3, 2, 1. Más kérdés hogy nehezen tudok olyat elképzeni ami mindezen rendszerek rajongóinak tetszene.

Egyébként olvastam egy fura megjegyzést : azt szeretnék ha a korábbi kiadványok (értsd : 4E, 3.x minimum) 80%-a hasznlható legyen az új rendszerrel. Azt hogy ? Ezek már eymással sm használhatóak, nemhogy valami még újabbal.

Egyébként már utaltak rá hogy megmaradnak a kasztok, sőt pár szó erejéig előkerült a pap kaszt szerepe is.

OFF : A PF tényleg a 3,5-ön alapul, olyannyira hogy használhatóak is vele a 3,5-ös kiadványok (néhol minimális módosítással, néha anélkül)

# 1919298
galu22

A consiglieri.

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaOrastes írta 2012.01.12, 14:03 -n:

azért a WotC nem egy olyan kaliber, mint mondjuk a Magus hazai kiadói :rohog:

szerintem ha esetleg bocsánatot kérnek az eddigi hibákért, és esetleg bevonnak más szakembereket is, akkor még talán menthető a dolog. Azzal, hogy valaki a hibát elismeri, nem csak meghunyászkodhat.

Ez attól függ, hogy a 4E-et/PF-et emberek közül mennyi lenne valós vevő egy új rendszerre. Szerintem sokan vannak akiknek jelenleg nincs szükségük új rendszerre akkor sem, ha az 5E jobb lesz mint a 4E és a PF.

Ha új arcokat akarnak bevonni, akkor meg elég egyértelmű úton kell járniuk.

# 1919295
Glowface

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1845 Hozzászólás
Én nem vagyok benne biztos, hogy a WotC üzleti vezetését érdekli-e ez a fajta büszkeség. Nyilván nem fognak nyilvánosan kanosszát járni, hogy bocsánat, szrönyű hülyeség volt a 4E (szerintem amúgy nem volt az), de ha úgy érzik, rossz volt az irányvonal, szerintem elmozdulnak tőle akár gyökeresen is. Úgy csinálnak, mintha sose nem is lett volna korábbi eltérő irányú próbálkozás. Persze, néhány fórumon biztos pörögnének rajta, meg iparági körökben, de szerintem a fogyasztók túlnyomó többségéhez nem jut el ez a fajta kommunikáció, és nem is nagyon érdekli őket. Ők szórakoztató, jópofa játékokat akarnak.

# 1919292
Orastes

Hordószónok

• Fórumita
  • 4144 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaBulldy írta 2012.01.12, 13:11 -n:

Ha nem a 4E vonalat viszik tovább, az egyenes beismerése annak, hogy "elszúrtuk" és hogy a károgóknak volt igazuk mindvégig. Hiányzik ez vajon a WotC-nak?

azért a WotC nem egy olyan kaliber, mint mondjuk a Magus hazai kiadói :rohog:

szerintem ha esetleg bocsánatot kérnek az eddigi hibákért, és esetleg bevonnak más szakembereket is, akkor még talán menthető a dolog. Azzal, hogy valaki a hibát elismeri, nem csak meghunyászkodhat. Simán lehet, hogy ha tényleg valami nagyon jó minőségű cuccal jönnek elő, akkor még "nyerhetnek" is a dolgon.

azon elrágódni, hogy a D&D eddigi kiadásiban levő "előnyös" dolgokat hogy lehetne összegereblyézni, milyen rendszerező elv alapján, és ebből egy értelmes, használható, kevés hibával rendelkező, nem agyonbonyolított, burjánzó rendszert összehozni hogyan is lehetne, az egy nagyszerű kérdés/problémakör.

# 1919271
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3535 Hozzászólás
Ha nem a 4E vonalat viszik tovább, az egyenes beismerése annak, hogy "elszúrtuk" és hogy a károgóknak volt igazuk mindvégig. Hiányzik ez vajon a WotC-nak?

Bulldy

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett