Ugrás tartalomhoz

Hugh Howey – A silóÚj Rogue Trader kiegészítő: Faith and CoinHoldfátyol (DnD 3.5 kalandmodul)FehérlófiaART.RPG képek2013 Free RPG DayVillámhírek - 2013.06.14.Hősök Hajnala – A Kígyó vándorútja DnD kalandmodulStar Wars Episode VII - kiszivárgott a történet?E3 2013 - tömören

Raoul Renier

• Nem írhatsz ebbe a témába
928 hozzászólás érkezett eddig

# 1907049
Faron

Istencsászár

• Fórumita
  • 651 Hozzászólás
Az előző hozzászólásomhoz még annyit tennék hozzá, hogy Zsolt, a te hatásodra olvastam el Gulácsy Irén Fekete vőlegények című regényét, és tényleg megrendítő élmény volt :) Egyike a legjobb könyveknek, amiket valaha olvastam. (Érdekes, hogy a Nagy Lajos király, amitől ezek után sokat vártam, fele annyira sem tetszett.) Emlékeztetőnek itt van a részlet egy régi interjúdból:

Idézet

De pl. olyan kevésre méltatott szerzők, mint Gulácsi Irén a Fekete vőlegényekkel, ami egy Mohács környékén játszódó történelmi regény. Az volt az a könyv, amit elolvastam 18 éves koromban, és - hozzá kell tennem, hogy kissé elfogult vagyok a női szerzők ellen - azt letettem, és azt mondtam, hogy kész, én így soha a büdös életben nem fogok tudni írni, és a mai napig azt mondom, hogy ez így van.

# 1906464
bokorn

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 267 Hozzászólás
ugy tunik, Zsolt irasai nem csak atvitt ertelemben, hanem a szo szoros ertelmeben is varazslatosak
mivel nem sikerult sehol elektronoikus verziot talalni az Exorcistabol, nekialltam a polcon turkalni hogy megkeressem
nos, ez nem jart sikerrel, viszont talaltam KETTO kotetnyi Karhozottat (ugyanaz a kiadas)
atalakult volna az egyik konyv a masikka, vagy milyen boszorkanysag tortent? :normaalis:

(megjegyzes: van egy elado/elcserelheto Karhozottam :D)

Módosította bokorn: 2011.11.19, 15:02

# 1906313
Faron

Istencsászár

• Fórumita
  • 651 Hozzászólás
Az Amíg a vas vág befejezetlenségét én is nagyon sajnálom. Zseniálisan ötvözi a két háború közti történelmi regények stílusát az ynevi hangulattal. A megszokott Renier-féle "veretes nyelvezet" talán itt éri el a tetőpontját. A történet is igen érdekfeszítő, akárhányszor újraolvasom az elkészült fejezeteket, felfedezni vélek olyan dolgokat, amik addig elkerülték a figyelmemet. A finálé (?) a horgonynagy palotájában pedig, ha lehet, még a többi részt is felülmúlja... :)

# 1906075
edboy

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1014 Hozzászólás
Zsolt: a kérdésem az Új Tekercsekkel kapcsolatos, mégis inkább irodalmi jellegű. Abban biztos vagyok hogy az egyes képzettségek leírásában tevékeny szerepet vállaltál - legalábbi erre utal a dőlt betűs, de néha a normál szövegek stílusa is, és bizonyos karakterek (pl. Arkat Celebhyrt a Bíborgyöngyök 2-ből már ismerősként üdvözölhettem).
Azért kérdem, mert vannak ugyan köztük gyengébb részek (pl. Számtan, Mértan résznél, bár ez érthető), de általában nagyon jók, és érdekelne, voltak-e már megkeresések, hogy ezeket valakik novellákban, regényekben felhasználják? Jó lenne egy-két ötletet kibontva látni. (Nem te, te már nem foglalkozol Mágussal... fáj is a szívem az Amíg a Vas Vágért).

Megjegyzés: a Kínokozás ötödfokára az 1984 lett volna tökéletes, ott a kínzómesternek egy teljes, e célra kidolgozott eszmerendszer is a rendelkezésére állt az áldozat megtöréséhez (Angszoc, duplagondol).

Módosította edboy: 2011.11.17, 20:35

# 1904988
bokorn

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 267 Hozzászólás
elkezdtem olvasni a forumot az elejetol, es talaltam valami szamomra erosen ujdonsagszagu infot: Renier, es Ej trilogiaja? :titok: errol hol talalhatnek tobb infot? sajna a postban hivatkozott renier. fantasya.hu csak egy nagy ures feher semmi...

# 1904961
WCB

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 165 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásavaniliaskarika írta 2011.11.11, 09:07 -n:

Volna még egy kérdésem: hogyan lehet fél karral lóra ülni? Ahhoz nem két kéz szükséges?
Egy kar bőven elég. Ha okos a ló és a lovas sok manőverhez egy sem kell.
Vagy ha csak a felülésre gondoltál, az sem bonyolult, nem kell hozzá két kéz hogy valaki felmásszon egy ló hátára, főleg ha az fel van nyergelve.

# 1904948
bokorn

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 267 Hozzászólás
udv mindenki!
amikor utoljara ezen az oldalon jartam, akkor meg masik harombetus neve volt :D

egy kerdes: Zsolt, elerhetok valahol az irasaid elektronikus formaban, illetve nem tervezed e-book kiadasat/kiadatasat? mivel nagyon sokat utazom, atszoktam a 'villanykonyvre', sajnos papiralapu konyveket cipelni baromi maceras. a Kivulallot is ugy olvastam el, hogy maga a konyv kinyitatlanul all a polcon :)

# 1904624
vaniliaskarika

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 22 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaTeriel írta 2011.11.12, 01:35 -n:

Mindenekelőtt, üdv mindenkinek!

vaniliaskarika:
Ami Mersant balkezes varázsát illeti, a mágiatörténetben már az ókortól kezdve a jobb és bal kéz megkülönböztetése jelen van bizonyos rítusoknál.

Megfigyelhető ez a késő középkorban felbukkant (XIV. századiak az első hiteles források, ha jól emlékszem), de valószínűleg jóval ősibb hagyományra támaszkodó tarot-nál is, ahol a Mágus lapján látható a jobb és bal kéz, amint a földre vagy az égre mutat. (Oldás és Kötés - Solve et Coagula, ahogy aztán majd az alkímiában is megjelenik...)

A jóslásnál is más szerepe van a jobb és a bal kéznek.
Szóval, gondolom az adott varázs inkább illett a bal kézhez társított mágiák körébe...

Na persze, ha nincs igazam, Zsolt majd kijavít, elvégre honnan is tudhatnám, mire gondolt saját regényében az író... :)

Köszönöm, ez igazán alapos válasz volt. :)

# 1904555
Teriel

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 2 Hozzászólás
Mindenekelőtt, üdv mindenkinek!

vaniliaskarika:
Ami Mersant balkezes varázsát illeti, a mágiatörténetben már az ókortól kezdve a jobb és bal kéz megkülönböztetése jelen van bizonyos rítusoknál.

Megfigyelhető ez a késő középkorban felbukkant (XIV. századiak az első hiteles források, ha jól emlékszem), de valószínűleg jóval ősibb hagyományra támaszkodó tarot-nál is, ahol a Mágus lapján látható a jobb és bal kéz, amint a földre vagy az égre mutat. (Oldás és Kötés - Solve et Coagula, ahogy aztán majd az alkímiában is megjelenik...)

A jóslásnál is más szerepe van a jobb és a bal kéznek.
Szóval, gondolom az adott varázs inkább illett a bal kézhez társított mágiák körébe...

Na persze, ha nincs igazam, Zsolt majd kijavít, elvégre honnan is tudhatnám, mire gondolt saját regényében az író... :)

# 1904337
vaniliaskarika

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 22 Hozzászólás
Volna még egy kérdésem: hogyan lehet fél karral lóra ülni? Ahhoz nem két kéz szükséges?

# 1904010
Deev

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 6 Hozzászólás
Zsolt,

Érdekelne a véleményed Mervyn Peake Gormenghast-trilógiájáról, illetve a magyarul megjelent első kötet fordításának minőségéről. Elolvastam néhány neten fellelhető kritikát és bár nem tűnik könnyű olvasmánynak, egyedisége mégis felkeltette az érdeklődésemet.

Saint Sangue megalkotásában mennyire játszott közre Gormenghast vára? Volt olyan elem, amit tudatosan dolgoztál fel / alkalmaztál / építettél be?

Sajnos egyelőre csak az első kötet jelent meg magyarul 2008-ban, nem lenne rossz, ha a másik kettőt is kiadnák.

Esetleg volt szerencséd (vagy éppen balszerencséd) a filmadaptációhoz is?
Erre gondolok:

http://www.imdb.com/title/tt0197154/

A válaszokat előre is köszönöm!

# 1902550
vaniliaskarika

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 22 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaKornya_Zsolt írta 2011.11.05, 09:21 -n:

Tulajdonképpen le kellett volna vágni ( a karját); azért ment bele ebbe a sok fáradságba, hogy megőrizze örök emlékeztetőként.

De volt ennek egyéb oka is, nem? Konkrétan Az exorcista utolsó novellájára gondolok, amelyben kimondottan a bal kezét használja, amikor büntetővarázzsal sújtja Bechtold atyát.

# 1902549
vaniliaskarika

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 22 Hozzászólás
Az egyházi hatóságok egy idő után nem kezdenek élénken érdeklődni a kolostor után? Mert az rendben, hogy Grégoire apát eltűnése senkit sem érdekel, de ott van Vidal testvér, aki az inkvizíció megbízásából kémkedett az apát úr után. Előbb-utóbb csak feltűnik valakinek, hogy nem érkezik tőle semmi hír. Gondolom. Akkor mi lesz?

Mersant folyamatosan fegyvert visel a domíniumában? A kívülállóban karddal az oldalán rohan fel a kilátóba, erről jutott eszembe a kérdés.

# 1902541
vaniliaskarika

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 22 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaKornya_Zsolt írta 2011.11.05, 10:23 -n:

Bocs, én nem voltam elég egyértelmű az előző válaszomban. Nem gyorsabb egy közönséges lónál, viszont sokkal kitartóbb, úgyszólván fáradhatatlan. Mersant hamarabb szédül le a kimerültségtől a nyergéből, mint hogy ő kifulladna. Ezért kiválóan alkalmas rá, hogy viszonylag rövid idő alatt nagy távolságokat lehessen megtenni vele. Továbbá végszükség esetén az életereje hatalmas tartalékot képez, ami a Francia rendelkezésére áll.

Áh, így már teljesen világos.

Hozzászólás olvasásaKornya_Zsolt írta 2011.11.05, 10:23 -n:

Hogy miként tett szert rá Mersant? Fogott egy közönséges percheront, és... módosította.

Ó, azt hittem, valami pokolbéli jószág. Meg azt is, hogy inkább a fríz lovakra hasonlít.

Módosította vaniliaskarika: 2011.11.06, 00:12

# 1902319
Kornya_Zsolt

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1007 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásavaniliaskarika írta 2011.11.05, 09:46 -n:

Amikor felvetettem, hogy milyen színpadias lépés ez Mersant-tól, valami olyasmit írtál, hogy a viharban utazással és ezzel a lóval helyettesíti a teleportálás hiányát.
Közel sem ezekkel a szavakkal, de azt hiszem, ez volt a lényege.
Ezért gondoltam, hogy számos kirívó tulajdonsága mellett emberfeletti (lófeletti) a gyorsasága.
Azt lehet tudni, hogy miként tett szert a jószágra?
Bocs, én nem voltam elég egyértelmű az előző válaszomban. Nem gyorsabb egy közönséges lónál, viszont sokkal kitartóbb, úgyszólván fáradhatatlan. Mersant hamarabb szédül le a kimerültségtől a nyergéből, mint hogy ő kifulladna. Ezért kiválóan alkalmas rá, hogy viszonylag rövid idő alatt nagy távolságokat lehessen megtenni vele. Továbbá végszükség esetén az életereje hatalmas tartalékot képez, ami a Francia rendelkezésére áll.

Hogy miként tett szert rá Mersant? Fogott egy közönséges percheront, és... módosította.

Módosította Kornya_Zsolt: 2011.11.05, 10:25

# 1902312
vaniliaskarika

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 22 Hozzászólás
Vagyis helyettesíti a teleportálást...Nem a hiányát... :gyagya:

# 1902306
vaniliaskarika

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 22 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaKornya_Zsolt írta 2011.11.05, 08:43 -n:

Repülni nem tud – különben Mersant az ő nyergében kelne át a falon –, és nem is gyorsabb egy jó hátaslónál. Viszont vadabb, erősebb, okosabb és függetlenebb: egy ragadozó csatamén.

Csupán ezekért idézte meg? Azt hittem, nyomósabb oka volt rá.
Amikor felvetettem, hogy milyen színpadias lépés ez Mersant-tól, valami olyasmit írtál, hogy a viharban utazással és ezzel a lóval helyettesíti a teleportálás hiányát.
Közel sem ezekkel a szavakkal, de azt hiszem, ez volt a lényege.
Ezért gondoltam, hogy számos kirívó tulajdonsága mellett emberfeletti (lófeletti) a gyorsasága.

Azt lehet tudni, hogy miként tett szert a jószágra?

# 1902301
Kornya_Zsolt

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1007 Hozzászólás
@Noir777: Bocs, most szűkében vagyok az időnek, nem minden kérdésedre tudok azonnal válaszolni; de ígérem, nemsokára a többi is sorra kerül.

Hozzászólás olvasásaNoir777 írta 2011.11.05, 08:21 -n:

Szerintem nem akarták azzal sokkolni a népet, hogy egy leszáradt kart festenek meg. Ha csak szimplán lebénul, akkor az simán kinézhet így - leszámítva azt, hogy nem tudná tartani a kardot vagy a gömböt. A vérkeringése még megvan nem? Ellenkező esetben olyan gázgangrénát kapott volna, hogy már rég a föld alatt lenne.
A sebet elkötötte és csontig kiégette közvetlenül a sérülés után, később pedig – bár ez explicite nincs leírva – felmetszette és fertőtlenítő fürdővel kezelte az alkarját. Mostanra egy szikkadt, sorvadt csonk az egész, érzéktelen és nincs benne semmi élet. Ettől függetlenül gondozza és rendben tartja, mert ennek hiányában valóban fészket üthet benne a fertőzés. Tulajdonképpen le kellett volna vágni; azért ment bele ebbe a sok fáradságba, hogy megőrizze örök emlékeztetőként. Ahogy a római hadvezérek is magukkal vittek a diadalmenetre egy rabszolgát, akinek semmi dolga nem volt, csak hogy közben végig a fülükbe sugdossa: „ne feledd, hogy ember vagy…”

Igen, a hagyatékokra gondoltam. Ezek a mágiák miben különböznek egymástól?
Más dolgokra képesek, más a metodikájuk, másféleképpen nyilvánulnak meg. Az eltéréseket tételesen felsorolni elég unalmas volna, de tekintsd át A kívülállóban Mersant és Dahák párviadalát, majd Dzöl elleni szövetségüket: az elég érzékletes képet ad róluk.

Szóval Mersant önmagának választotta a nevet. Látszik milyen határozott egy karakter :) Más neve van? A nemeseknek szokott lenni egy rahedli.
A franciák kevéssel is beérik. :) Elméletileg nevezhetné magát a családi birtokról Mersant de Foixnak, de nem fárad vele: a régi életével végérvényesen szakított.

Mersantnak voltak más testvérei? Akkoriban nem nagyon álltak meg 2-nél, és a halva születés, vetélés és csecsemőhalál nagymértékben jelen volt.
Igen, voltak, de a fiúk közül egyik sem érte meg a felnőttkort.

Rénaud és közte hány év van?
Kettő.

Ha ennyire távol áll tőle a szexualitás, akkor a történetekben még szűz? Vagy azért akadt egy-két telivér szajha Cordobában, aki jobb belátásra bírta?
Élete első szakaszában Mersant nem volt még az az ijesztő alak, akivé később vált: voltak szexuális tapasztalatai, talán még fiatalkori kötődései és vonzalmai is. Ezek már nem számítanak, felszámolta őket és kiiktatta az emlékei közül. A szexualitás pedig csöppet sem áll távol tőle, csak teljesen tudatosan irányítja és használja.

Saint Sangué merre van? Nekem valami miatt úgy tűnt, mintha keveredett volna Ynevvel. Valószínűleg csak a hangulat tette.
Ha megkeresed a térképen Aigues-Mortes városát, egy kicsit északabbra tőle. Ynevhez amúgy semmi köze, a hangulata sokkal sötétebb nála. :)

Módosította Kornya_Zsolt: 2011.11.05, 09:24

# 1902292
Kornya_Zsolt

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1007 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásavaniliaskarika írta 2011.11.05, 01:24 -n:

De ez is csak potomság ahhoz képest, ahogy A kárhozott borítóján néz ki szegény Mersant. :lol: Kard nyalogatás és halálfejes övcsat... Mint egy őrült rocksztár. Áldásod adtad rá, vagy nem kérték ki a véleményed ezzel kapcsolatban?
Nem kérték ki a véleményemet. A borító technikailag tisztes munka, de tényleg semmi köze Mersant karakteréhez és a regény szelleméhez. Ez nem Szikéék hibája, ők a kiadótól annak idején semmi infót nem kaptak a könyv tartalmáról, lényegében vakon kellett dolgozniuk.

Nagy általánosságban mennyi beleszólása van egy írónak a borítót készítő grafikus munkájába?
Nagy általánosságban semmi. Nekem már valamivel több, éppen a Mersant-újrakiadások és Az exorcista óta. :) Egyébként nem feltétlenül jó dolog, ha a szerző belekotyog a grafikus dolgába, de a véleményét azért célszerű meghallgatni. A MesterMűveknél (bár ezt a sorozatot nem szerzőként, hanem szerkesztőként jegyzem) a Tikos-Vass párossal és Odegnál Robival szvsz rátaláltunk az együttműködés ideális formájára.

De A kívülálló borítója szerintem telitalálat, még ha nem is sikerült teljesen visszaadni az arc éteriségét. Az új kiadáson miért cserélték le a képet?
Azt hiszem, nem tudták elérni Sylont, aki a régi kiadás borítóját készítette. Egyébként akkoriban engem se: amikor A kívülálló második kiadása kijött, én privát problémák miatt nagyon kívül voltam a pályán.

Hozzászólás olvasásavaniliaskarika írta 2011.11.05, 01:36 -n:

A Mersant szerelméről szóló novella mennyi idővel játszódik A hitehagyott után?
Több mint tíz esztendővel, már A kívülálló után, Mersant negyvenes éveinek vége felé. Lélektani okokból pozicionáltam ide: ha egy férfi fiatalabb korában nem alakított ki párkapcsolatot, nagyjából ez az utolsó időszak, amikor még esélye van rá. Utána már túlságosan kötötté válik az életmódja, hogy bárki máshoz igazodjon.

Az exorcista utolsó novellájában Mersant miért nem azt a varázst használta a két őrnél, mint amit a gyilokjárón posztoló katonánál alkalmazott?
Mert ketten vannak, és ehhez a delejezéshez a szemükbe kéne nézni. Egyszerre nem megy… :)

Az a "Csináld össze magad" varázsige Mersant saját találmánya?
Igen.

Mire jó az a tűzokádó csődör, amivel a Francia közlekedik? (Azon kívül, hogy melegíti alulról fázós főhősünket. :P ) Gyorsabb, mint egy átlagos ló, esetleg képes a levegőben vágtatni, mint Terry Pratchett Kaszásának Mucija?
Repülni nem tud – különben Mersant az ő nyergében kelne át a falon –, és nem is gyorsabb egy jó hátaslónál. Viszont vadabb, erősebb, okosabb és függetlenebb: egy ragadozó csatamén.

# 1902284
Noir777

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 4 Hozzászólás
Na az idézgetéssel most jól kiakasztottam magamat, mert ezeknek a kódoknak a megfejtésére nincs időm.

Sajnálom, hogy nem gondolnak azokra akik régen megtalálták a jó könyveket és ezért újra és újra átszerkesztenek kész formátumokat. Ez a Mersant ciklusban azért is bánt igazán, mert a kötetek vékonysága is mintegy rá illik/lett. De most megdagadnak. Akkor szerintem jobb lenne ha egy olyan nagy könyvben adnák ki egyben az összeset, mint a Legendák és Enigmák első 3 kötetét. Most kereshetem a többit :)

Szerintem nem akarták azzal sokkolni a népet, hogy egy leszáradt kart festenek meg. Ha csak szimplán lebénul, akkor az simán kinézhet így - leszámítva azt, hogy nem tudná tartani a kardot vagy a gömböt. A vérkeringése még megvan nem? Ellenkező esetben olyan gázgangrénát kapott volna, hogy már rég a föld alatt lenne.

Igen a hagyatékokra gondoltam. Ezek a mágiák miben különböznek egymástól?

A két smaragdtáblán mi volt?

Mersantnak volak más testvérei? Akkoriban nem nagyon álltak meg 2-nél, és a halva születés, vetélés és csecsemőhalál nagymértékben jelen volt.

Szóval Mersant önmagának választotta a nevet. Látszik milyen határozott egy karakter :) Más neve van? A nemeseknek szokott lenni egy rahedli.

Rénaud és közte hány év van?

Ha ennyire távol áll tőle a szexualitás, akkor a történetekben még szűz? Vagy azért akadt egy-két telivér szajha Cordobában, aki jobb belátásra bírta?

Hány évesen fog meghalni? És miben? Feltételezem nem egy pestisjárvány, vagy hasonló prózai dolog fogja átragadni a halál síkjára.

Ha Mersant világa üres, akkor a mágiát kitől kapják? Önmaguk teremtik meg azáltal, hogy hisznek abban képesek rá? Ha így van, akkor miért kellett szertartás a beavatáshoz? Hogyan volt képes az felszínre hozni a mágiát?

Velencébe nem fog elmenni egyik történetben? Az olyan jó kis város.

Saint Sangué merre van? Nekem valami miatt úgy tűnt mintha keveredett volna Ynevvel. Valószínűleg csak a hangulat tette.

2 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 2 látogató, 0 rejtett